Εύρυθμη ατμοσφαιρική κυκλοφορία


Ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και κυρίως τις κεντρικές και βόρειες περιοχές της. Από τις ψυχρές αυτές αέριες μάζες θα επηρεαστεί και η χώρα μας, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Κατά τα άλλα, στην περιοχή μας το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) οι βροχές θα είναι περιορισμένες και οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Την Πέμπτη (13/12) μια ατμοσφαιρική διαταραχή που θα μας έλθει από τα δυτικά θα στρέψει τους ανέμους σε νοτιάδες -βασικά στις ανατολικές και νότιες περιοχές- και θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση βροχών, καταιγίδων κυρίως στα νότια και χιονοπτώσεων όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας. Την Παρασκευή (14/12) τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) αναμένονται κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα νότια. Το Σαββατοκύριακο (15-16/12)  ένα νέο χαμηλό που θα κινηθεί από τη δυτική προς την ανατολική Μεσόγειο θα επηρεάσει και τη χώρα μας με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις (ορεινά). Η ένταση και η έκταση του υετού καθώς και οι άνεμοι που θα επικρατήσουν θα εξαρτηθούν από την ακριβή πορεία του χαμηλού που θα τη μάθουμε τις επόμενες μέρες.

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12-12-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -5 έως 11 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις που το βράδυ θα αυξηθούν. Άνεμοι ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 13 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι ΒΔ 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -3 έως 13 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες. Άνεμοι Β-ΒΔ 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 4 έως 15 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 3 έως 13 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 1 έως 11 βαθμούς.

18 σχόλια:

  1. Η θερμοκρασία δεν ήταν τόσο χαμηλή την Τρίτη ή, η αίσθηση του κρύου δεν ήταν μεγάλη, επειδή δεν είχε δυνατό βοριά. Κατάφερα έτσι να πάω από την αγαπημένη μου ακτή ως τη μεγάλη αμμουδιά. Φωτογραφίζοντας σαργούς, κακαρέλους. σάλπες, μουρμούρες, μελανούρια, καλόγριες γύλο και χάνο και μαζεύοντας και μερικά σκουπίδια και μία ξεχασμένη στον βυθό πετονιά. Κόπηκα λίγο στο δάχτυλο όταν την τράβηξα, αλλά τουλάχιστον απελευθέρωσα έναν αχινό που είχε μπλεχτεί γύρω από αυτή. Αλλά τώρα θα επανέλθω στην κλιματική αλλαγή.

    Με αφορμή την πρόταση της Le Monde να πουν οι πολίτες αντίο στο εβδομαδιαίο τους χάμπουργκερ με πατάτες τηγανητές, επειδή έχει κόκκινο κρέας, κυρίως μοσχαρίσιο, ενώ οι πατάτες τηγανίζονται με φοινικέλαιο. Κι αυτό διότι σύμφωνα με μία έρευνα ό,τι τρώμε έχει επίδραση στο περιβάλλον. Και η κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμη. Για παράδειγμα η παραγωγή αγροτικών προϊόντων ισοδυναμούσε το 2010 με 5,2 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα και με 11 φορές τις εκπομπές ρύπων της Γαλλίας. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις καταλαμβάνουν 13 εκ. τετρ. χιλ. και καταναλώνουν 1.800 δισ. κυβικά μέτρα επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, 104 δισ. κιλά αζώτου και 18 δισ. κιλά φωσφόρου.

    Η μεγαλύτερη επιβάρυνση προκαλείται από τα εκτροφεία αγελάδων και λόγω της αποψίλωσης των δασών που προκαλούν. Και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από από τα τρόφιμα αναμένεται να αυξηθούν από 50% σε 92% μέχρι το 2050, λόγω της αύξησης του πληθυσμού σε 10 δισ. ανθρώπους και της ανόδου του βιοτικού επιπέδου.
    https://www.lemonde.fr/climat/article/2018/12/11/quel-regime-alimentaire-devons-nous-adopter-pour-sauver-le-climat_5395599_1652612.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προϋποθέτει αλλαγές στη συμπεριφορά, στις συνήθειες και στις πρακτικές τόσο των κυβερνώντων όσο και των απλών πολιτών. Προσωπικά, δε βλέπω καμιά σχετική προθυμία, ούτε στο επίπεδο λήψης αποφάσεων ούτε στην καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου. Γι αυτό και παραμένω άκρως απαισιόδοξος για το μέλλον.

      Διαγραφή
  2. Διαδηλωτές εισέβαλαν σε μία εκδήλωση προώθησης των ορυκτών καυσίμων, η οποία είχε και τη στήριξη των ΗΠΑ και πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των συνομιλιών για το κλίμα, όπως μεταδίδει το Reuter. Η εκδήλωση με την ονομασία "Οι καινοτόμες τεχνολογίες των ΗΠΑ ενθαρρύνουν τον οικονομικό δυναμισμό" παρουσίασε τα οφέλη από την καύση ορυκτών καυσίμων, αναστατώνοντας τους διαδηλωτές και πολλές κυβερνητικές αποστολές, που θέλουν την απομάκρυνση από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Περίπου 100 διαδηλωτές, που ήταν ανάμεσα στο κοινό της εκδήλωσης, άρπαξαν ένα μικρόφωνο και εμπόδισαν την εναρκτήρια ομιλία του Wells Griffith, του ανθρώπου που έχει διορίσει ο Donald Trump διευθυντή ενέργειας στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας. Ανέμιζαν πανό και τραγουδούσαν "αφήστε τα (ορυκτά καύσιμα) στο έδαφος".

    Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και κάποιοι από τους 21 νεαρούς που έχουν κάνει μήνυση κατά της κυβέρνησης, επειδή επιτρέπει δραστηριότητες που πλήττουν το κλίμα. Οι ίδιοι λένε ότι δεν θα κάνουν πίσω, ενώ πριν διακόψουν τον Griffith, εκείνος είχε πει ότι είναι σημαντικό να είμαστε πραγματιστές όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, διότι ο κόσμος εξαρτάται ακόμα πολύ από τα ορυκτά καύσιμα. Και πρόσθεσε ότι "δεν βλέπω το όφελος να είναι η κυβέρνηση μέρος μίας συμφωνίας (για το κλίμα) που πλήττει την οικονομική ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ".

    Η Σύνοδος στο Κατοβίτσε έχει στόχο την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, ένα παγκόσμιο σύμφωνο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οι ΗΠΑ που είναι η πρώτη παραγωγός χώρα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, αποσύρθηκαν από τη Συμφωνία του Παρισιού, με την αιτιολογία ότι θα βλάψει την οικονομία τους και ότι η επιστήμη δεν είναι ξεκάθαρη για την κλιματική αλλαγή. Ο Steve Winberg από το Τμήμα Ενέργειας των ΗΠΑ υποστήριξε ότι "το θέμα είναι αν θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε την παλιά τεχνολογία άνθρακα της δεκαετίας του 1970 ή, θα προχωρήσουμε μπροστά σε νέες τεχνολογίες με μηδενικές εκπομπές ρύπων".

    Σε κάθε περίπτωση η ζήτηση για άνθρακα στις ΗΠΑ αναμένεται να είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 39 ετών, καθώς υπάρχει στροφή προς το φυσικό αέριο και την ηλιακή και αιολική ενέργεια. Παγκόσμιοι επενδυτές, που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία αξίας 32 τρισ. δολ. ζήτησαν από τις κυβερνήσεις να καταργήσουν τους σταθμούς ενέργειας με άνθρακα και βαθμιαία και τις επιδοτήσεις για ορυκτά καύσιμα. Από ένα νορβηγικό fund με περιουσιακά στοιχεία 85 δισ. δολ., ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να πέσουν θύματα των fake news, τα οποία προσπαθούν να κρύψουν την πτώση της βιομηχανίας του άνθρακα, παραβλέποντας την ανάπτυξη της ηλιακής και αιολικής ενέργειας.
    https://www.reuters.com/article/us-climate-change-accord-coal/protesters-disrupt-u-s-fossil-fuel-event-at-climate-talks-idUSKBN1O91MF?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στον καιρό υπάρχουν οι ονειροπαρμένοι, οι πραγματιστές, οι ολιγαρκείς, οι μονίμως ανικανοποίητοι, οι διαρκώς παραπονούμενοι για την κακή τους τύχη, οι συνεχώς γκρινιάζοντες με τα μοντέλα κ.ά.
    Στο κλίμα υπάρχουν οι έχοντες γνώση και κρίση, οι έχοντες άγνοια και προκατάληψη, οι ξερόλες, οι έχοντες μεγάλα συμφέροντα από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, οι από άγνοια ή ιδιοτέλεια προωθητές των παραπάνω συμφερόντων, οι εθελοτυφλούντες κ.ά.
    Αν ο καθένας μας μπορούσε να τοποθετήσει με απόλυτη ειλικρίνεια τον εαυτό του σε κάποιες από τις παραπάνω κατηγορίες, ο κόσμος θα γινόταν καλύτερος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. NW Pindos
    Τα ορεινά Ηπείρου - Δ. Μακεδονίας (κυρίως αυτά προς Ήπειρο) Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο φαίνεται να βάζουν ένα πρώτο σχετικά καλό και αναμενόμενο για την εποχή υπόστρωμα χιονιού. Από τα 1500μ. και πάνω, στα υψόμετρα χιονοδρομικών δηλαδή, το ύψος της χιονόστρωσης το βλέπω γύρω στους 30 πόντους ίσως και λίγο παραπάνω. Πάντως δεν φαίνεται κακοκαιρία με καλή δυναμική υπό την έννοια ότι υπάρχουν και πιο δυναμικές από αυτήν που έρχεται. Ως δυναμική κακοκαιρία εννοώ, συγκριτικά, αυτή που μπορεί σε ένα διήμερο στις πιο πάνω περιοχές να δώσει πάνω από 70-80 πόντους χιόνι. Δεν ξέρω επίσης ποιες θα είναι οι εξελίξεις με τις θερμοκρασίες γιατί φαίνονται χαμηλές μεν αλλά με σκαμπανεβάσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι περισσότεροι εδω μεσα σε αυτο το μπλογκ έχουμε την ίδια τρέλα και μοιάζουμε σαν δυο σταξιες μελάνι όπως λεει και η Χ.Αλεξίου σε ενα παλαιό της τραγούδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. NW Pindos
    Σοβαρό ενδεχόμενο εμφάνισης φαινομένου αιθαλομίχλης από τα τζάκια στα μεγάλα αστικά κέντρα από την Παρασκευή:
    Παρασκευή και Σάββατο φαίνεται στροφή ανέμων σε νοτιάδες που θα προκαλέσει κλειστό μουντό καιρό χαμηλή νέφωση και υγρασία λόγω εισχώρησης των ανέμων αυτών στην κρύα ατμόσφαιρα (δεν φαίνεται να έχει ξαστεριά). Λόγω του κρύου Τετάρτης και Πέμπτης η αίσθηση του οποίου θα υπάρχει Παρασκευή και Σάββατο και δεδομένου ότι τις βραδυνές ώρες των ημερών αυτών (λόγω ΠΣΚ) ο κόσμος απολαμβάνει συνήθως το τζάκι στο σπίτι του υπάρχει το ενδεχόμενο λόγω των νοτιάδων, του κλειστού καιρού και της υγρασίας να δημιουργηθεί το άνω φαινόμενο (αιθαλομίχλης).
    Προς αποφυγή αυτού του φαινομένου το ΠΣΚ καλύτερα να αφήσουμε το τζάκι να ξεκουρασθεί ειδικά στις μεγαλουπόλεις. Έχει ακόμη χειμώνα μπροστά, δεν χάλασε ο κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κυριε ζιακοπουλε για πεδινα θεσσαλιας ποια εκτιμηση δινετε οτι θα κανει για πεμπτη?
    η κατασταση ειναι οριακοτατη καθως αλλα μοντελα δινουν χιονι,αλλα βροχη.
    ο εγκλωβισμος ψυχους θα βοηθησει για χιονια μεχρι τα πεδινα?
    θα προτιμουσα να λεχθει κατι περισσοτερο.

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σας κ. Ζιακόπουλε, θα ήθελα αν γίνετε να μας πείτε λίγα λογάκια παραπάνω για την Πέμπτη, φαίνεται πως θα έχει ενδιαφέρον όσον αφορά τις χιονοπτώσεις ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα στα βόρεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, τέως συμπολίτη μου. Με το ΟΚ που μου έχει δώσει παλαιότερα ο κ. καθηγητής, σου απαντώ ότι ο υετός θα επισκεφθεί την Αλεξάνδρεια περίπου το μεσημέρι και δε θα είναι πολύς. Το μεσημέρι όμως φοβάμαι ότι η θερμοκρασία θα έχει ανέβει σε επίπεδα βροχοπτώσεως. Αν συννέφιαζε τα χαράματα και απότομα, τότε ίσως κάτι να γινόταν. Όπως και νά 'χει το πράγμα, σε παρακαλώ ενημέρωσέ μας αύριο.

      Διαγραφή
    2. Γεια σου Χρήστο, πιθανόν όμως να υπάρξουν και εκπλήξεις, ίσως ο υετός έρθει ποιο γρήγορα από το μεσημέρι, θα σε ενημερώσω αύριο από εδώ.

      Διαγραφή
    3. Τελικά δεν έκανε τίποτα το αξιόλογο στον Γιδα Χρηστο, συννεφιά με 5 βαθμούς θερμοκρασία όλη την μέρα και λίγες ψιχάλες το απόγευμα! Αυτήν την στιγμή επικρατεί μουντάδα και ομίχλη.

      Διαγραφή
  9. Δεν πιστεύω ότι θα χιονίσει στα πεδινά στην κεντρική Μακεδονία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το ζητουμενο ειναι να κανει ξαστερια κατα την διαρκεια της νυχτας και το ξημερωμα να χαλασει αποτομα ο καιρος ετσι ωστε να υπαρξει εγκλωβισμος ψυχους.αυτο θα βοηθησει σε μεγαλο βαθμο τα ηπειρωτικα για να χιονιστουν μεχρι τα πεδινα.
      καρδιτσα

      Διαγραφή
  10. Από πού θα κατέβει ρε παιδιά το κρύο και τα χιόνια που ζητάμε;

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euT2me3Mon.html

    http://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/seasonal-forecast/

    Αν κάνουν πως βγαίνουν έστω και στο περίπου αυτές οι μακροπρόθεσμες, τη βάψαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαν να το παρακάνει το κλιματικό CFS Γιώργο.
      Δεν έχει πουθενά στην Ευρώπη καθ'όλη τη διάρκεια του χειμώνα θερμοκρασίες χαμηλές η έστω στο μέσο όρο.Δε νομίζω να πάνε τόσο χάλια τα πράγματα.

      Διαγραφή
    2. Μακάρι Φώτη! Εγώ πάντως φροντίζω από τώρα για την ...κάβα μου, για κάθε ενδεχόμενο.

      Διαγραφή
  11. Κ ζιακοπουλε,καλησπερα,προγνωση για σήμερα;καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή