Ο καιρός του επόμενου πενθημέρου (10-14/5)

Άνοιξη στη Μακρυρράχη Πηλίου, του Γιάννη Κακανιάρη

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο παραμένει ευνοϊκή για τη διατήρηση του Β-ΒΑ ρεύματος στη χώρα μας με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, τον νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η εποχική θερμική αστάθεια, που οδηγεί στην εκδήλωση απογευματινών όμβρων και καταιγίδων, θα είναι περιορισμένης έντασης και έκτασης (βασικά στην Ήπειρο και τη Μακεδονία) και η θερμοκρασία θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 27 και στα νησιά τους 25 βαθμούς.


Την Τετάρτη (11/5), τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται το απόγευμα στη Μακεδονία (κυρίως στα ορεινά), την Ήπειρο και στα ορεινά της Δ. Θεσσαλίας και της κεντροδυτικής Στερεάς Ελλάδας. Οι άνεμοι οριακά και μόνο στο Αιγαίο θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Το τριήμερο Πέμπτη - Σάββατο (12-14/5), απογευματινοί όμβροι και καταιγίδες αναμένονται βασικά στη Δ-ΒΔ ηπειρωτική Ελλάδα και τη Μακεδονία.  Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.  

12 σχόλια:

  1. Και μετά δάσκαλε, από Κυριακή και μετά άστατος καιρός με βροχές κάτι τέτοιο διαφενεται βροχερη η επόμενη εβδομάδα σε πολλές περιοχές , περιμένουμε ενημέρωση δασκαλε στην ώρα του όπως πάντα και με σιγουριά.χρηστος από την κάπως ζεστή Όθρυ σήμερα μετά από πολύ καιρό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα σας. Έχετε δει τις τελευταίες ημέρες τις ελάχιστες θερμοκρασίες που σημειώνονται στον πεδινό Β. Έβρο; Άντε να βάλεις κοντομάνικο εκεί! Βέβαια το μεσημέρι έχει σχετική ζεστούλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρέθηκα πριν κανένα στο πολύ όμορφο Διδυμότειχο. Το βράδυ κοιμόμουν με πάπλωμα, αλλά το μεσημέρι υπήρξε και μέρα που φόρεσα κοντομάνικο

      Διαγραφή
  3. Επειδή οι βροχές από την περιοχή μας "απέπτησαν",σκεφθήκαμε,ως έσχατη ελπίδα,να ανεβάσουμε στο Δημοτικό Θέατρο το έργο του R. Nash "o βροχοποιός".Η διανομή των ρόλων έχει ήδη γίνει.Απομένει μόνο ο ρόλος του Αστρολέοντος.Οσοι νομίζουν ότι διαθέτουν τα προσόντα,μπορούν να επικοινωνήσουν με το τμήμα πολιτισμού του Δήμου.Αποκλείονται πολιτικοί παντός φυράματος,ακόμα και όσοι διαθέτουν ....γνήσιες επιστολές του Κυρίου!!.==========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα κύριε Ζιακόπουλε! Μεγάλη η ανομβρία στην περιοχή μας (Πρώτη Σερρών) καθώς τις 130 μέρες του 2022 έχει ρίξει μόλις 150mm υετού. Ο μέσος όρος κάθε χρόνο ήταν στα 600mm περίπου. Βροχές δε φαίνονται...λέτε να πούμε το νερό νεράκι τα επόμενα χρόνια;;Δε ξέρω αν και σε άλλες περιοχές της χώρας είναι έτσι, αλλά και πέρσι ο υετός ήταν λιγότερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παιδιά,ας μην κοροϊδεύουμε τούς εαυτούς μας.
    Ο Μάιος απλά φέτος κινείτε στα φυσιολογικά γιά την εποχή επίπεδα(σιγά σιγά μάλιστα όπως είχα πει θ'αρχίσει να ζεσταίνει).
    Κανένα κρύο δε κάνει, τίποτα ψυχρό δε συμβαίνει!
    Ακόμη είναι άνοιξη και όχι καλοκαίρι!
    Ο Απρίλης επίσης βγήκε στα μέσα κλιματικά επίπεδα θερμοκρασιακά και στα νότια θερμότερος!
    Οι βροχές επίσης ήταν λιγότερες των μέσω όρων!
    Ο "καταιγιδάτος" Μάης και αυτός μας αγνοεί μέχρι στιγμής και πλην της κεντρικής και βόρειας ΒΔυτικης ορεινής ημιορεινής κυρίως χώρας δυστυχώς δε βλέπω διάθεση να φέρει τίποτα αξιόλογο στην υπόλοιπη χώρα.
    Άρα λοιπόν διαφωνώ κάθετα με κάποιους φίλους αυτού τού εξαίρετου μπλογκ πού πιστεύουν ότι ο καιρός είναι πολύ άστατος η ψυχρός γιά την εποχή.
    Μόνο ο Μάρτιος ήταν πραγματικός χειμερινός και παγωμένος μήνας γιά τη χώρα.
    Αυτά τα λίγα,
    Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες να μας επισκεφθεί και εδώ στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνία (ελπίζουμε) η έντονη αστάθεια όπως δείχνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θέλω επίσης να μοιραστώ με όλους τούς φίλους τού μπλογκ και τον δάσκαλο την πρώτη γενική εκτίμηση - προβληματισμό μού για την περίοδο τού καλοκαιριού.
    Σύμφωνα λοιπόν με όλους τούς μετεωρολόγους μετά την παρατεταμένη ζέστη και ανομβρία στην περιοχή της Ινδίας, από τις επόμενες κιόλας μέρες σταδιακά αναμένεται να ξεκινήσουν οι ινδικοί Μουσώνες οι οποίοι προβλέπονται και αρκετά ισχυροί φέτος.
    Όπως γνωρίζουμε αυτό έχει άμεσα αντίκτυπο στη χώρα μας καθώς ενισχύεται το θερμικό χαμηλό της μέσης ανατολής-Κύπρου, με αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού μελτεμιού στη χώρα μας και κυρίως στο Αιγαίο.
    Δε θα με εξέπληττε λοιπόν εάν φέτος στη χώρα μας έχουμε συνεχή μελτέμια στο Αιγαίο(πιάνει και τον Πατραϊκό κόλπο αυτός ο ΒΑ άνεμος) και εξασθενημένους ΒΔυτικους στο Ιόνιο.
    Αυτό κατά βάση μπορεί να σημαίνει:
    1ον απουσία βροχών σε όλη τη χώρα με αστάθεια καθαρά κέντρο ΒΔυτικής Ελλάδας αναλόγως τις πιέσεις πού θα έχουμε στα Βαλκάνια κατά περίοδο.
    Πλήρη ξηρασία λόγω μελτεμιού στα ανατολικά ηπειρωτικά και σε όλο το Αιγαίο.

    2ον Θερμοκρασίες φυσιολογικές σε όλη την ανατολική και νότια χώρα και υψηλότερη ελαφρώς στα δυτικά και βόρεια όπου δεν επιδρά το μελτέμι.
    (παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να αποκλειστούν και κάποια καυτά επεισόδια μικρής διάρκειας πανελλαδικά, ανάλογα με τις ορέξεις της Αφρικής).

    Προβληματισμός :
    Φοβάμαι εάν δεν υπάρξει οργάνωση γιά άλλη μία καταστροφική καλοκαιρινή σεζόν εάν επικρατήσουν οι παραπάνω καιρικές συνθήκες.

    Αυτές τις πρώτες εκτιμήσεις ήθελα να μοιραστώ, καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί "καταστροφική καλοκαιρινή σαιζόν" Φώτη; Ευκταίο η αποφυγή καυσώνων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταστροφικοί Αντρέα μού ναι!
      Τα μελτέμια ως είθισται πνέουν με μεγάλες εντάσεις ενώ δημιουργούν ξηροθερμικές συνθήκες με απουσία βροχών έστω και αστάθειας.
      Άρα λοιπόν δε χρειάζεται καύσωνας γιά να τα δούμε όλα πάλι ρημαδιό εάν έχουμε την πιθανή εμμονή αυτών.....
      Το καλύτερο καλοκαίρι γιά να μην έχουμε πολλές και εκτεταμένες πυρκαγιές είναι το άστατο ελληνικό καλοκαίρι με τούς εξασθενημένους ανέμους γενικά νοτίων η δυτικών διευθύνσεων με χαμηλές γενικά πιέσεις στα Βαλκάνια δροσερές θερμοκρασίες αλλά και δυσφορία λόγω αυξημένης υγρασίας.
      Όλοι αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν αντίξοες συνθήκες στην εκδήλωση φωτιάς.
      Νομίζω είχε γίνει κάτι τέτοιο η το 2011 η 12(θα σάς γελάσω) όπου δεν είχαμε καθόλου εκτεταμένες φωτιές στη χώρα.
      Αυτά βέβαια δε συμβαίνουν συχνά.

      Διαγραφή
    2. Α, εστιάζεις περισσότερο στις πυρκαγιές. Τι να πούμε βρε Φώτη, πέρσι κάηκε η Εύβοια με άπνοια... Μακάρι να είχαμε Πολιτεία με υγιή βούληση σε όλα τα επίπεδα

      Διαγραφή
  8. Μακάρι οι αρμόδιοι να σε διαβάζουν φίλε Φώτη αλλά που.....
    Ας ευχηθούμε να μην επιβεβαιωθούν οι φόβοι σου...
    Χαιρετισμούς σε όλους από την δροσερή και καταπράσινη Κόνιτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βιβούρνο χιονόμπαλα κ. Κακανιάρη, ή χιονούλα, πολύ ωραίος θάμνος, μας θυμίζει και το χειμώνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή