Ο πρώιμος, έντονος και παρατεταμένος καύσωνας της Ν. Ασίας. Εφιαλτική εικόνα από το... μέλλον!

Αποκλίσεις της θερμοκρασίας του αέρα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022

Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος του 2022 ήταν εξαιρετικά ζεστοί μήνες για πολλές περιοχές της Ν. Ασίας και κυρίως το Ιράν, το Πακιστάν και την Ινδία (ιδιαίτερα για τις βόρειες περιοχές της). Ο πρώιμος (το πρώτο επεισόδιο σημειώθηκε στις 11 Μαρτίου), έντονος (ρεκόρ των τελευταίων 122 ετών σε πολλές περιοχές) και παρατεταμένος (θα κρατήσει τουλάχιστον ως τα τέλη Μαΐου) ανοιξιάτικος καύσωνας οδήγησε σε κρίσιμες ελλείψεις νερού και ρεύματος και προκάλεσε ζημιές στις καλλιέργειες. Η εικόνα του καιρού θα αρχίσει να αλλάζει από τις αρχές Ιουνίου με τη βαθμιαία επικράτηση των θερινών μουσώνων, οι οποίοι με τη συννεφιά και τις βροχές θα ρίξουν τη θερμοκρασία. 


33 σχόλια:

  1. Εφιαλτική εικόνα από το...μέλλον!Δάσκαλε όπως στρώσαμε θα κοιμηθούμε..Λυπάμαι όμως αφάνταστα γιατί δυστυχώς τα παιδιά μας,τα εγγόνια και η νέα γενιά θα λουστεί τις αμαρτίες των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων και του ΚΑΚΟΥ που προξένησαν για κερδοσκοπικά και μόνο συμφέρο- ντα.Δυστηχως ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα όπως αφήνετε να εννοησετε στην τελευταία φράση
    σας! Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άσχετο με τον καιρό.
    Διαβάζω το βιβλίο που είχατε αναφέρει πριν καιρό. Του Ίβο Άντρις. Έχω διαβάσει πάνω απ΄το μισό. Έχετε δίκιο. Μιλάμε για εκπληκτικό μυθιστόρημα και όχι μόνο.
    Θα το χαρακτήριζα εξωσχολικό βιβλίο της σύγχρονης ιστορίας των Βαλκανίων.
    Από δω μέσα το έμαθα και πήγα και το αγόρασα.
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σιγουρα υπαρχει η κλιματικη αλλαγη και υπάρχει υπερθέρμανση του πλανήτη αλλα να μην δαιμονοποιούμε τα πραγματα.Επειδή εκανε στην τάδε περιοχή για ενα τάδε χρονικο διαστημα μέσο όρος θερμοκρασιων πχ 2 βαθμούς πάνω από τις φυσιολογικές τιμές του μέσου όρου δεν λέει απολύτως τίποτα.Το επόμενο χρονικό διάστημα για την ιδια περιοχή μπορεί να τύχει να κάνει θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου.Για να μετρηθεί το κλίμα μιας περιοχής απαιτήται η μέτρηση των μετεορολογικών παραμέτρων για τουλάχιστον 30 ετη.ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε Ανώνυμε,σε σχέση με τον παρόντα ιστότοπο,νομίζω ότι......κομίζεις γλαύκα εις Αθήνας!. Να είσαι καλά.=========Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Η συγκεκριμένη περιοχή πέρσι...είχε εναν δρυμήτατο χειμώνα...φέτος...της στοιχίζει...το δικό μας κρύο.,..συμπεράσματα για μένα δύσκολα...κατα τα άλλα συνεχίζοντας τις συνεντεύξεις από υπέργηρους του τόπου μου...(ανω των 85) ως τα καλύτερα ιστορικά αρχεία..καιρού..σημερα πηρα συνέντευξη από την γιαγιά φίλιω...της θύμισα το περσινό εφιαλτικό καλοκαίρι και την ρώτησα αν εκανε τέτοιο καλοκαίρι παλιά...η απάντηση ηταν ικανοποιητική..."έκανε γιόκα μου αλλα τότες εβρεχε και από καμμία φορά"....συμπερασμα...οι εμμονές της κυκλοφορίας...ενα βασικό χαρακτηριστικό...της νέας κανονικότητας..."θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Με βάση, λοιπόν, τις κλιματικές τριακονταετίες, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη τα τελευταία 100 χρόνια αυξήθηκε κατά ένα βαθμό. Κάποιοι δεν μπορούν να αντιληφθούν τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης αύξησης της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα, την υδρόσφαιρα, την κρυόσφαιρα και κατ’ επέκταση στο σύνολο των ζώντων οργανισμών του πλανήτη μας (βιόσφαιρα). Νομίζουν ότι η διαφορά είναι συγκρίσιμη με τη διαφορά που αισθανόμαστε, όταν, για παράδειγμα, μια ανοιξιάτικη ημέρα η θερμοκρασία του αέρα ανεβαίνει από τους 24 στους 25 βαθμούς.

      Διαγραφή
    4. και για να παραμήνουμε δίκαιοι...η γιαγιά φίλιω μου λεει οτι "παλιά...δεν μπορούσαμε να βγούμε από το σπίτι απο το χιον....ένα μπόι.¨΄εβαζε...τώρα ουτε ενα γόνα δεν βάζει και το σηκώνει(λιώνει)...παλιά το κολούσε...."...περιτό να πώ..οτι ηταν νέα στις δεκαετίες του 50-60..."θωμάς

      Διαγραφή
  4. «Καί λόγους πρός τόν Ὕψιστον λαλήσει καί τούς ἁγίους Ὑψίστου παλαιώσει καί ὑπονοήσει τοῦ ἀλλοιῶσαι καιρούς καί νόμον».

    (Δανιήλ ζ’, 25)
    ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ της προφητείας Δανιηλ που δόθηκε πριν 2600 χρονια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχουν αναφορες στον ιστότοπο της ευρωπαικής ενώσης που αναφερουν οτι με το προγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας υπάρχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις βροχές επιβεβαιώνοντας αυτο που βλεπουμε και στην πραξη.Δεν ειναι τυχαιο που τους καλοκαιρινούς μήνες που διάφορες περιοχές εκει που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκει μου μεχρι προτεινος εβλεπαν καταιγιδες τωρα πια το πολύ-πολύ να πέσει μια στάλα.Επιπλέον αξίζει να αναφερθει πως οι ιθύνοντες του συγκεκριμένου προγράμματος δηλώνουν πως μειώνουν το μέγεθος στους χαλαζόκοκους βοηθώντας το χαλάζι να λιώσει και να πέσει ως βροχή αλλά τα πραγματικά αποτελέσματα ειναι εντελώς διαφορετικά στο θέμα των βροχοπτώσεων,πράγμα που δεν αναφερεται καν στην σελίδα της εταιρείας.
    Τελικά ποια είναι η γνώμη σας κ.Ζιακόπουλε ως μετεορολόγος για αυτό το πρόγραμμα στο θέμα των βροχοπτώσεων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *εκει που μεχρι προτινος
      υγ:ακομα περιμένω την απάντηση

      Διαγραφή
    2. Και επ αυτού έχει τοποθετηθεί ο ερωτώμενος .=========Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Φίλε ανώνυμε ωραία και μαζι σου σ'αυτά που γράφεις,και έχω δηλώσει και δηλώνω οτι αν ισχύει αυτο το ενδεχόμενο ΝΑ ΤΗ ΒΡΑΣΩ την αντιχαλαζική προστασία.
      Ενα πράγμα μόνο που με κάνει να μην ριχνω ευθύνη γι αυτο και δεν αναφέρομαι στην αντιχαλαζική προστασία είναι πως τα gfs προβλέπουν το κενο υετου πανω απο τα κεντρικά ηπειρωτικά.
      Και ενώ απο μέρες πρίν δείχνουν να επηρεαζομαστε κατακεντρα απο αστάθεια,οσο πλησιάζει η μερα ή μέρες της αστάθειας,βλέπεις εξαφανίζει τα χρώματα απο τη περιοχή μας.
      Τι συμβαίνει..το gfs γνωρίζει οτι εκεί γίνεται αντιχαλαζική προστασία και εξαφανίζει τα χρώματα; Οχι βέβαια.
      Σαφώς εκεί που κάποτε ξεκίναγε το καταιγιδοπανυγηρι δηλ.κεντροδυτικη Μακεδονία,εσωτερικο Θεσσαλίας,Θερμαϊκός μεχρι και το Πήλιο,τωρα στις περισσότερες φορές ξεκινά από άλλες παραλιακές περιοχές,και εμείς εδώ λές και μας κάνει τη χάρη..οτι περισσέψει.Αυτα όμως τα δείχνουν τα gfs.
      υγ.Στις πρόσφατες δυο βροχές που επηρέασαν το χωριό μου και παραποτισαν τα βαμβάκια,λίγο πριν περασε το αεροπλανάκι και στις δυο φορές.Το άκουγα και μου φαινοταν παράξενο γιατί δεν περίμενα ούτε βροχή,και ειδικά χαλάζι με τέτοιο κρύο που έκανε.Κι όμως έβρεξε και στις δυο φορές,ενω στα Τρίκαλα που δε νομίζω να πέρασε απο κει το αεροπλανάκι σχεδόν τίποτα.
      Αυτό το παρ. που λέω δεν αναιρεί αυτά για τη νέα κανονικότητα και τα φαινόμενα..για να είμαι ξεκάθαρος.
      Γιώργος πεδινά Τρικάλων

      Διαγραφή
    4. εγω φετος δεν τα ακουσα ουτε μια φορα.
      Αλλα πως ειναι δυνατον να εχουν πεταξει οταν οι μόνες μερες που εβρεξε στην θεσσαλια ηταν τοτε την κυριακη των βαιων και την περασμενη δευτερα στις οποιες ειχε καθαρα χειμωνιατικου τυπου βροχες;γνωριζω οτι τα αεροπλανα πετουν παντα λιγο πριν ξεσπασει καταιγιδα απο θερμικη ασταθεια διοτι σε διαφορετικη περιπτωση δεν εχουν νοημα να πεταξουν καθως δεν υπαρχει κινδυνος χαλαζοπτωσης σε αυτες οπως τις χαρακτηρισα χειμωνιατικου τυπου ποτιστικες βροχες.

      Διαγραφή
    5. Εκτός απο τις δύο φορές όπως ανέφερες,στην περιοχή μου έβρεξε και την Τρίτη το βράδυ εως στις 3 τη νύχτα με παύσεις και εντάσεις και μέχρι το πρωί της Τετάρτης ψιλοεβρεχε όπως έμαθα.Στη βροχή της Τρίτης λοιπον έριξε περισσότερο νερο απ'αυτη της Δευτέρας!Αυτα τα ειπα σε προηγούμενο σχόλιο.Και ξαναλέω Τρίκαλα και Καρδίτσα ΟΥΤΕ ΣΤΑΓΟΝΑ!
      Να ξεκαθαρίσω οτι σαν φαινόμενα δεν έκανε κατι το σπουδαίο..δεν μιλούσα σαν καιρόφιλος.Απλως ήθελα να ποτιστει το βαμβάκι μου,και επειδή δεν περίμενα οτι θα βρέξει καθόλου απο χαρά και έκπληξη είχα γράψει εκείνα τα σχόλια.
      Οσο για το αεροπλανάκι ΝΑΙ το εχω ακούσει δυο φορές μέχρι τώρα,και όπως έγραψα και στο σχόλιο μου με παραξένεψε και μένα!
      Και κατι άλλο..εκτός απο τα gfs όπως ανέφερα,και οι μετεωρολόγοι με τις προφορικές τους προβλέψεις λένε τι θα συμβεί γενικά στην περιοχή μας.Οταν η πρόβλεψη είναι πιο κοντινή στην κρίσιμη μέρα ή μέρες η πρόβλεψη αναφέρει τμήματα της χώρας που θα επηρεάσει η αστάθεια εδώ και κει,και εμείς εδω να είμαστε στην αμφιβολία για το αν θα μας επηρεάσει.
      Αλλιώς θυμάμαι εγώ τις προβλέψεις περι αστάθειας,τα εχω αναφέρει παλιότερα,και οι περιοχές που είχα αναφέρει ηταν πάντα στο επίκεντρο.
      Τι συμβαίνει..μηπως χαλασε η ατμόσφαιρα και ο ένας λόγος είναι η αντιχαλαζική προστασία;Το οτι χάλασε η ατμόσφαιρα εκτός απο τους μετεορολογους το "βλέπουν"και τα gfs γι'αυτο και εξαφανίζουν τα χρώματα πάνω απο την περιοχή μας;
      Για την αντιχαλαζική προστασία ας το ψάξουν οι ειδικοί και να μας πουν τι γίνεται!
      Γιώργος πεδινά Τρικάλων

      Διαγραφή
    6. Έχω πει με διάφορες τρόπους εδώ και καιρό ότι είμαι επιφυλακτικός ως προς την αποτελεσματικότητα των εφαρμοζομένων μεθόδων καταστολής του χαλαζιού.
      Επιπλέον, θεωρώ ότι η σπορά των νεφών για την καταστολή του χαλαζιού πρακτικά δεν στερεί από μια περιοχή τον υετό που θα έπεφτε εκεί χωρίς την παρέμβασή μας. Δεν είναι μόνο η τοπικότητα της ανθρώπινης παρέμβασης. Είναι η αδυναμία μας να αντιγράψουμε τη φύση στην πολύπλοκη διαδικασία παραγωγής ή αποτροπής του υετού και κυρίως να χρησιμοποιήσουμε τα κολοσσιαία ποσά ενέργειας που απαιτούνται για να αντιστρέψουμε υπέρ ημών τις επιλογές της φύσης. Δυνατότητα να εφαρμόσουμε στη φύση μια διαδικασία όμοια με αυτή που το άναμμα μόνο ενός σπίρτου είναι αρκετό για να κάψει ολόκληρο το δάσος δεν υπάρχει ούτε προς την κατεύθυνση δημιουργίας υετού ούτε προς την κατεύθυνση αποτροπής του. Τα όνειρα των βροχοποιών και των κατά του χαλαζιού ειδικών του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα παραμένουν όνειρα, παρά τις για ευνόητους λόγους αντίθετες απόψεις των επιστημόνων που δουλεύουν για τις εταιρείες τροποποίησης του καιρού.

      Διαγραφή
    7. προς 5:02
      κανονικά για το πρόγραμμα της αντιχαλαζικής προστασίας ταιριάζει απόλυτα ο τιτλος "πρόγραμμα αποτροπής και κλοπής των βροχοπτώσεων".
      Αυτό που συμβαίνει στην περιοχή της θεσσαλίας τους θερινούς μήνες πάντοτε λίγο πριν ξεσπάσουν οι καταιγίδες ξεπερνάει τα όρια της ντροπής.Είναι ανήθικο να διαλυονται τα συννεφα ενώ την ιδια η ωρα και μόνο σαν σκέψη κανοντας συγκριση με χώρες που υποφέρουν από την λειψυδρία,και πεθαίνουν εκατομμύρια ανθρωποι από την ελλειψη του πόσιμου νερού,αυτό το πράγμα κάθεται σαν κόμπος στο λαιμό.
      Είναι ορθό που υπάρχει η αντιχαλαζική προστασία,που σώζωνται οι σοδειές των αγροτών,αλλά όταν πάει πακετο με την αποτροπή των βροχών τότε τα πράγματα αλλάζουν ολοκληρωτικά,διότι εδώ το θέμα σηκώνει από καταγγελίες και μυνήσεις πράγμα που θα επρεπε εδώ και πολλά χρόνια να το είχαν πράξει οι οικολογικές οργανώσεις και οι αρμόδιοι σχετικοί φορείς να μην δίνουν την εγκριση τους να εκτελούνται αυτά τα εκτρώματα,καθώς εδώ γίνεται λόγος ξεκάθαρα για τεχνητή πρόκληση ανομβρίας με αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

      Διαγραφή
    8. Ιωδιούχος άργυρος, ο... μακρυχέρης!

      Διαγραφή
  6. Αυτά τα δυο σχόλια του Θωμά είναι όλα τα λεφτά!
    Είναι αυτό που λέω οτι υπάρχει αλλαγή με την νεα κανονικότητα στην κεντροβορεια Ελλάδα ως προς τα Φαινόμενα.
    Και το λεω αυτό γιατι το ίδιο κλίμα έχουμε.Το οτι χιονίζει στο Βόιο ή την Κοζάνη και βρέχει στα Τρίκαλα αυτο δε λέει κάτι.Στο χιόνι παίζει ρόλο και το υψόμετρο.Μικροκλιματα ακόμα και στην ίδια περιοχή φυσικά υπάρχουν.
    Ακόμα λοιπόν και στο περίφημο ξηρό 1990,θυμάμαι το Καλοκαίρι πηγαίναμε να δούμε τον Πηνειό που είχε καταντησει ρυάκι,υπήρχε πάντα μια μαύρη σκιά το μεσημέρι-απόγευμα κυρίως ξεκίναγε απο τα βόρεια του χωριού μου,και συνεχώς μπουμπουνιζε.Και ενώ οι άλλοι ασχολιόντουσαν με το ποτάμι ή οι μεγαλύτεροι τι προβλήματα υπήρχαν σε πολλούς για τα ποτισματα,εγω θαύμαζα αυτό που έβλεπα και άκουγα εκείνη την ώρα.Ενα αλλο απόγευμα με παίρνει ο θείος μου να τον βοηθήσω σε κατι στο χωράφι του και πήγαμε με το μηχανάκι.Ζεστο απόγευμα που ξαφνικά την ώρα που φτάνουμε στο χωράφι που ηταν 2 χιλιόμετρα βόρεια του χωριού μου,το απόγευμα έγινε νύχτα,οι αστραπές έπεφταν σαν φίδια 5-5 επάνω στο βουνό και φωτιζοταν τα χωράφια,και να που βλέπω φίδια μικρά να πέφτουν επανω στα βαμβάκια και να ακούγονται κάποια τσαφ! Τότε μπήκαμε για προστασία στο σπιτάκι που υπήρχε το μοτέρ,και έβρεξε για λίγο τουλάχιστον εκεί που ήμασταν.Το ίδιο βράδυ που είμασταν στο σπίτι ξανά κυρίως σε ολη τη βόρεια πλευρά αστραπές μακρινές και κοντινές,μπουμπουνιτά,ανεμοι,μυρωδιες και μπόρες βροχής.
    Εχω πολλές τέτοιες εικόνες απο εκείνο το κατα τ'άλλα ξηρό Καλοκαίρι.Το αναφέρω σαν παρ.για να πω πώς υπήρχαν φαινόμενα εκείνη την εποχή χωρίς πολλες-πολλές φασαρίες και χωρίς να κάνει κρύο.Τωρα..τώρα αστο..δεν περιγραφω άλλο..που είπε κάποιος!
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Eυχαριστώ κύριε Γιώργο...πάντως εγώ συνεχίζω...ψάχνοντας είτε παλιές φωτογραφίες..η βρίσκω τους υπεργηρους..και τους αλλάζω τα φώτα..οι καλύτεροι είναι οι τσομπάνηδες..μονο που έχουν ενα δικό τους τρόπο περιγραφής που σε αποπροσανατολίζει...εκείνο όμως που μου κανει εντύπωση..είναι πως ο λόγος τους φτιάχνει εικόνες..τους ζηλεύω λίγο καθώς εμείς με τις οθόνες πια..χάσαμε αυτήν την τέχνη....στα αρχεία τώρα οι μαρτυρίες μιλάν για ¨"κτηνώδεις χειμώνες" και χιόνια απο του αγίου Δημητρίου...μεχρι..να "πρασινίσει ο τσέρος"- ειδος βελανιδιάς-εδώ μάλλον είναι υπερβολή καθώς αυτο γίνεται μεσα Μαίου....εγώ παντως θα παρακαλούσα τον κύριο Ζιακόπουλο οποτε βρεί χρόνο ας μας περιγράψει την νέα καιρική πραγματικότητα..π.χ. η σημαντική του παρατήρηση..σε ανύποπτο χρόνο οτι η μεσογειακή κυκλοφορία..αντικαθίσταται με την μεσημβρινή.."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιατί δεν σχολιάζετε την Ελλάδα που συνμαινει το ανάποδο;δηλαδή κρύο για την εποχή το ίδιο χρονικό διάστημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείτε στην Ελλάδα κρύο στην Ινδία ζέστη, άρα «μία η άλλη» που λένε στο χωριό μου;
      Θα ήταν έτσι, αν δεν υπήρχαν: η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, οι συχνότεροι, διαρκέστεροι και εντονότεροι καύσωνες και η κατάρριψη των ρεκόρ των απολύτως μέγιστων θερμοκρασιών σχεδόν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.
      Καλή Κυριακή σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Αυτό σηκώνει κουβέντα γιατί και οι σταθμοί καταγράφουν καλύτερα τώρα σε σχέση με τους παλιούς αναλογικούς αλλά επίσης εξαρτάται και το σημείο που βρίσκονται

      Διαγραφή
    3. δεν γνωρίζω αν ο συσχολιαστής δέχεται οτι υπάρχει κλιματική αλλαγή,εγώ ομως γνωρίζω οτι το κλίμα σε όλη την διάρκεια της ιστορίας του πλανήτη γη με την παροδο των ετων μεταβάλλονταν.Ποτε δεν εμενε σταθερό και μαλιστα υπήρχαν περίοδοι που ηταν κατα πολύ πιο θερμές από την σημερινή.Εννοειται οτι οι παραγοντες που τα προκαλούσαν ηταν καθαρά διάφορα φυσικά αίτια.Απλά τωρα λόγω της μεγάλης και απότομης αυξησης του CO2 στην ατμόσφαιρα όπως και αλλως ρυπογόνων αεριών που συμβάλλουν στην υπερθερμανση πρόκειται για ανθρωπογενή κλιματική αλλαγη.Αλλα δεν σημαίνει αυτο το πραγμα οτι αυτη η κατασταση θα μείνει εις των αιωνα τον απαντα ετσι,ουτε λείπει,πως οτι καποιες περιοχες δεν τυχαινει την ταδε περίοδο να εχουν μέσες θερμοκρασίες κατω των κανονικών μέσων όρων τιμών.Μην δαιμονοποιουμε τα πραγματα,και φέρνουμε την συντέλεια υπάρχει και το φαινόμενο της προσαρμογής ειτε προκειται να γίνει αλλαγή στο κλίμα προς το θερμότερο,ειτε προς το ψυχρότερο.

      Διαγραφή
    4. Χιλιοειπωμένα επιχειρήματα από τη δεκαετία του 1990.
      Η πραγματικότητα είναι ότι η διαδικασία υπολογισμού των αποκλίσεων της θερμοκρασίας σε πλανητικό επίπεδο είναι τέτοια ώστε να εξασφαλίζεται η αντικειμενικότητα. Τα βήματα είναι τα ακόλουθα:
      1) Μετράμε τη θερμοκρασία πάνω από την ξηρά και τους ωκεανούς σε χιλιάδες τοποθεσίες ανά τον κόσμο με πιστοποιημένα όργανα και σταθμούς.
      2) Αφαιρούμε τη θερμοκρασία που μετρήσαμε σε κάθε τοποθεσία από τη κανονική (μέση) θερμοκρασία εκείνης της ημέρας. Η διαφορά ονομάζεται απόκλιση.
      3) Επαναλαμβάνουμε τα βήματα 1 και 2 για κάθε ημέρα του έτους.
      4) Χωρίζουμε τον πλανήτη σε ένα πλέγμα 2.592 τετραγώνων και υπολογίζουμε τη μέση απόκλιση της θερμοκρασίας για κάθε τετράγωνο. Στο τέλος του έτους θα έχουμε 946.080 αποκλίσεις θερμοκρασίας (2.592 τετράγωνα χ 365 ημέρες).
      5) Παίρνουμε το μέσο όρο των αποκλίσεων της θερμοκρασίας από όλο τον κόσμο και τον συγκρίνουμε με άλλα χρόνια.

      Διαγραφή
    5. Η παραπάνω παρέμβση απευθύνεται στον ανώνυμο των 10: 40 π.μ.
      Όσο για τον ανώνυμο των 12:09 π.μ.,το μήνυμα που εισπράττω είναι λίγο συγκεχυμένο:
      - Ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή υπάρχει, αλλά η κατάσταση δεν θα μείνει έτσι, θα διορθωθεί. Το πώς δεν το λέει. Γνωρίζει ότι το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα «ζει» 100 χρόνια;
      - Μην ανησυχείτε (κοινώς κουλ), με μια προσαρμογούλα θα «σιάξει η δουλειά», που λέμε και στην Κόνιτσα!

      Διαγραφή
    6. Εγώ σας είπα γιατί δεν αναφέρεται στην Ελλάδα τι έγινε και λέτε για Κίνα και κατέληξε παλι εκεί η κουβέντα

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα σε όλους! Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες του κόσμου! Γιορτή της μητέρας σήμερα. Επίσης γιορτάζει και ο τοπικός Άγιος Αρσένιος Παραμυθιας. Για τον καιρό τι να πούμε? Δεν υπάρχει και κάτι το ενδιαφέρον. Κλασικός ανοιξιάτικος καιρός χωρίς ακρότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εντωμεταξύ η Ινδία ετοιμάζετε να επαναλητουργισει 100 ανθρακορυχια για την αντιμετωπίση των ενεργειακών αναγκών με την κατανάλωση άνθρακα να υπολογίζετε κάπου στους 700 εκ.τονους..Χωρίς να υπολογίζουμε την Κίνα.. Και μετά σου πουλάν τρελά για πράσινη ενέργεια και γω δεν ξέρω τι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι αρνητές της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, είναι οι ίδιοι με τους αρνητές των εμβολίων. Δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή όπως δεν υπάρχει κορονοϊός.

    Για αυτούς όλα είναι δημιουργήματα συμφερόντων, είτε για να πουλήσουν ανεμογεννήτριες είτε φάρμακα.

    Αλλά η πραγματικότητα έχει ένα άτιμο χαρακτηριστικό. Επικρατεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. κύριε Χαλά..η λαγνεία των υδρογοναθράκων...επέστρεψε...από την άλλη μεριά...νομίζω και τα ΜΜΕ θα χαμηλώσουν τους τόνους τους για την κλιματική αλλαγή(οι δόκιμοι δημοσιογράφοι ειχαν γίνει...εξπέρ σε αυτήν)....η Γερμανία ελπίζει οτι σε κάποια χρόνια το 80 τοις εκατό...της ενέργειας της θα το παράγει η ίδια με ΑΕΠ.Η πράσινη ενέργεια πάντως με τα αιολικά πάρκα κλπ αποδείχθηκε....τελείως αδύναμη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση..
    Σημειώνω πάντως οτι η επιστήμη την κλιματική αλλαγή την θεωρεί ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης ,ενώ...κανονικά....θα έπρεπε να εξετάζει την κλιματική μεταβλητότητα .ως φυσικό φαινόμενο .....και την πιθανή έξέλιξη της...εάν σε αυτόν το χρόνο...προστίθονται...στα αίτια οι ανθρώπινοι ρύποι...είναι απλά ενα νεο δεδομένο..που εισαγεται...αλλά...δεν μπορεί να ακυρώσει...την βασική δυναμική τους κλιματος που ειναι η διαρκής μεταβολή του. "θωμάς".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εμείς τα κάναμε τα ρεκόρ τους δύο προηγούμενους Μαΐους και τον προηγούμενο Ιούλιο και Αύγουστο. Δεν είναι ακόμα "κάθε μέρα γιορτή και σχόλη"...όχι ότι θα αργήσει να γίνει, οπότε τότε οι αρνητές θα δούνε "πόσα απίδια πιάνει ο σάκος"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ειλικρινά καποιοι αναγνωστες κατάλαβαν αλλα'ντια'λλων.
    ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΩ πως δεν γραφτηκε κάτι που να αμφισβητεί την ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΗ κλιματική αλλαγή.Οσο αφορά στο σχόλιο μου(12:09) πάνω σε αυτό το θέμα αυτό που ηθελά να τονίσω εχει να κάνει πως το κλίμα εχει την δυνατότητα αυτορύθμισης σε βάθος ενός χρονικού διαστήματος(δεν γνωρίζω πόσο διαρκεί αυτό)όπως και την δυνατότητα προσαρμογής του ανθρώπινου είδους πάνω στην κλιματική αλλαγή.Το να ανέβει η μέση παγκόσμια θερμοκρασία 1 η 2 βαθμούς δεν εκτιμώ πως θα ερθει και η συντέλεια της ανθρωπότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μην ξεχμάμε τα δικά μας τα χάλια με τον καύσωνα Μάιο μήνα! Τα 2 τελευταία χρόνια ο Μάιος κοντεύει να γίνει ένας καλοκαιρινός μήνας με καύσωνες. Το περσινό καλοκαίρι ίσως ήταν η αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή