Μαγιάτικη ζεστούλα που θα γίνει αισθητή κυρίως λόγω τσιμπημένης υγρασίας και… απροπονησίας!

Βαρομετρικό χαμηλό στη Βόρεια Θάλασσα, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που διαμέσου της κεντρικής Ευρώπης εκτείνεται ως τη Ν. Ισπανία, κινείται αργά Α-ΒΑ. Η χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), θα βρίσκεται υπό την επίδραση των υψηλών πιέσεων της κεντρικής Μεσογείου, με αποτέλεσμα την επικράτηση ασθενών ανέμων και ηλιοφάνειας στις περισσότερες περιοχές της. Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα ορεινά κυρίως της Β. Ελλάδας, όπου το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και ίσως εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 33 βαθμούς. 


Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, από πλευράς ανέμων και προοπτικής βροχών η εικόνα του καιρού δεν θα αλλάξει, αλλά η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Εκτιμάται ότι στις πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας που δεν φθάνουν οι θαλάσσιες αύρες οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν από 35 ως 37 βαθμούς.

14 σχόλια:

  1. Καλή εβδομάδα σε όλους κι όλες,
    Ο Μάης μας ζεσταίνει αρκετά. Από τη δροσιά πήγαμε απευθείας στην πολλή ζέστη(για την εποχή). Για να δούμε πώς θα κυλήσει, ελπίζω μόνο μετά να μην ακολουθήσει «ψυχρός»Ιούνιος. Γενικά μια ισορροπία θα ήταν καλό να υπάρχει…
    ΥΓ ευχαριστώ για τις ευχές σας και χρόνια πολλά σε συνονόματους και γενικά εορτάζοντες για κάθε λόγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για τις ευχές σας και μακάρι όλα να πάνε καλύτερα για όλους μας! Εδώ απάνω ανομβρίας συνέχεια!! Ο κήπος θυμίζει μέσα Ιουλίου!! Να δούμε μήπως έχουμε κανένα τροπικό Ιούνιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα κύριε Ζιακοπουλε. Τηλεοπτικοί συνάδελφοί σας άρχισαν πάλι τα περί καύσωνα. Είναι γνωστοί πια και δεν εκπλήσσουν. Το λυπηρό είναι πως οι ίδιοι δέχονται να μετατραπούν από επιστήμονες που ενημερώνουν σε τηλεπερσονες. Τελικά η τηλεόραση είναι το ίδιο ισχυρή με μια οποιαδήποτε θέση εξουσίας μικρής ή μεγάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο από όλα αγαπητέ μου φίλε είναι ότι η πρόγνωση του καιρού κατάντησε να παρουσιάζεται στα ΜΜΕ και τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης ως η προσωπική πρόγνωση του τάδε ή του δείνα παρουσιαστή. Στα μοντέλα της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού γίνεται αναφορά κυρίως όταν πρέπει να δικαιολογηθούν οι αποτυχίες. Αν κάποιοι θέλουν να λέγονται καλοί μετεωρολόγοι, πρέπει να είναι σε θέση να καλύπτουν το προγνωστικό έλλειμμα των μοντέλων με συγκροτημένη σκέψη και επιχειρήματα και βέβαια ως προμηθείς και όχι ως επιμηθείς.

      Διαγραφή
  4. Κεραυνοί αστραπές και ριπές ανέμου 6-7 μποφόρ στον Θερμαϊκό. Ωραίες προγνώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν μπορέσει ο άνθρωπος να προσομοιώσει με επιτυχία στον υπολογιστή του τη γέννηση και την ανάπτυξη ενός ταπεινού σωρείτη, τότε θα είναι σε θέση να κάνει ακριβείς προγνώσεις των θερμικών καταιγίδων. Όταν υπάρχει άγνοια, καλό είναι να αποφεύγονται αυτού του είδους οι κριτικές.

      Διαγραφή
    2. ισως όμως εδώ να εχει αξία το now casting που εσείς είχατε αναφέρει...κυριε Ζιακόπουλε....ας πουμε η μίκρα να αναφέρει την πορεία και την εξέλιξη της καταιγίδας οπως αυτην ...φαίνεται στο ραντάρ...και η ΕΜΥ να δίνει την εγκριση για ενημέρωση του κοινου σε πραγματικό χρόνο...αυτο δεν νομίζω να ειναι δύσκολο....καλόπιστα ολα αυτά..."θωμάς¨"

      Διαγραφή
    3. Το nowcasting, φίλε μου, είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο που πρέπει να διαθέτει κάθε Μετεωρολογική Υπηρεσία. Αναφερόμουν στις αδυναμίες των μοντέλων να προβλέψουν με την επιθυμητή ακρίβεια τις θερμικές καταιγίδες.

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ για την απάντηση σας κύριε Ζιακόπουλε,πάντως σε κάθε περίπτωση και ειδικά για τον ελλάδικό χώρο...οπου μια καταιγίδα μπορεί να είναι ακρως επικύνδηνη νομίζω οτι τα έκτακτα....ανήκουν πια σε άλλη δεκαετία....αν αυτά δεν πλαισιώνονται απο την εξέλιξη τους σε πραγματικό χρόνο..και τα εργαλεία υπάρχουν ,οπως και ο μηχανισμός....ο μαέστρος λειπει...."θωμάς¨"

      Διαγραφή
  5. 8 μμ στο ανω βοιο σημερα το μεσημερι προς το απογευμα...με χαλαζι...παρακαλώ...ισως η μοναδική περιοχή στην ηπειρωτική χωρα φυσικά ακολουθησε η ΒΑ χώρα....16 βαθμοί τώρα...(22.45) "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ φίλε ανώνυμε των 10 κ. 23,εάν σε ενδιαφέρει,βρες και διάβασε το βιβλίο του Ilya Prigogine "τάξη μέσα από το χάος".Ίσως σου λυθούν κάποιες απορίες........Πέτρος Αλιφέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα σας. Ο τζίφος έβλεπε από 2-3 μέρες τη χθεσινοβραδινή καταιγιδούλα στη Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ποια η γνώμη σας για τις εποχικές προγνώσεις της εμυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πιθανός κίνδυνος την Κυριακή λόγω ισχυρών καταιγίδων η μπουρινιών(αρκετοί παράγοντες ευνοούν αυτό πού γράφω εκείνη την ημέρα) σε περιοχές όπως η δυτική Στερεά η Ήπειρος η δυτική και βόρεια Θεσσαλία κ η Μακεδονία.
    Σε αυτές τις περιοχές εντοπίζεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος.
    Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση μετά την έντονη ζέστη πού θα έχει προηγηθεί.
    Καλό είναι από τώρα να υπάρχει μία επαγρύπνηση μιάς και μιλάμε γιά Κυριακή, καθώς αρκετοί θα κατέβουν στις παραλίες.

    Γιά τις βροχές της Θεσσαλονίκης πού έγραψε ο ανώνυμος χθες δεν θέλω να το συνεχίσω.
    Μάλλον δε γνωρίζει από εποχές και από προγνωστικά μοντέλα και συνοπτική μετεωρολογία γι αυτό τα γράφει αυτά.
    Δεν πειράζει.
    Παρόλα αυτά τα μοντέλα προέβλεψαν την έντονη αστάθεια στα ΒΑνατολικά ηπειρωτικά όπως και έγινε ενώ και κάποια άλλα (gfs γιά παράδειγμα) έδωσε κ το νομό Θεσσαλονίκης.
    Εξάλλου στις περισσότερες περιπτώσεις μιλάμε γιά ξηρή καταιγίδα στην εκεί περιοχή με πολύ λίγα χιλιοστά.
    Ας μην υπερβάλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή