Ο καιρός της τρέχουσας εβδομάδας (3-7/5/22)

Καστρί Κυνουρίας με θέα προς το φαράγγι του ποταμού Τάνου, 1-5-2022. Του Γιώργου Σταθόπουλου

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη), η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση ανέμων του βόρειου τομέα με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, οι ψυχρές αέριες μάζες που λιμνάζουν πάνω από την περιοχή μας θα προκαλέσουν τοπικές βροχές κυρίως στα ηπειρωτικά και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα ιδιαίτερα στη Β-ΒΑ Ελλάδα. 


Την Τετάρτη (4/5), οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών βροχών και μεμονωμένων καταιγίδων το μεσημέρι και το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα και κυρίως στις ορεινές περιοχές της. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά πελάγη 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

Την Πέμπτη (5/5), ο καιρός θα είναι καλύτερος, χωρίς, ωστόσο, να λείψουν οι απογευματινοί όμβροι στα ηπειρωτικά (κυρίως στα ορεινά). Ως προς τους ανέμους, δεν αναμένονται αξιόλογες αλλαγές και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. 

Την Παρασκευή και το Σάββατο (6 & 7/5), μια ατμοσφαιρική διαταραχή που θα πλησιάσει τη χώρα από τα Δ-ΝΔ και η απογευματινή θερμική αστάθεια θα είναι τα βασικά αίτια για την εκδήλωση τοπικών βροχών και μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα πλην των ΒΑ περιοχών της. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Α-ΝΑ και στα ανατολικά Β-ΒΑ με ένταση 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

31 σχόλια:

  1. Καλησπέρα από τη φθινοπωρινή Κόνιτσα! Οι μαστόροι που φώναξα για κάποιες εξωτερικές δουλειές, λόγω βροχής, μόνο 2 με 3 ώρες το πρωί μπόρεσαν να δουλέψουν. Στη συνέχεια κατέβηκα στήν Αγορά και όλοι τα είχαν με τον καιρό. Κάποιος μου είπε "Δεν ήξερες, δε ρώταγες για τον καιρό πριν έρθεις από την Αθήνα;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα δάσκαλε. Να σαι πάντα καλά. Φθινοπωρινό το σκηνικό κ σε μας Μυτιλήνη. Απο το μεσημέρι χαζοβρεχει με μικρές αυξομειώσεις. Αύριο πιστεύω ότι θα είναι καλύτερη ημέρα με περισσότερες βροχές. Τις χρειαζόμαστε επειγόντως.

      Διαγραφή
    2. Σας τρολλάρουν οι πατριώτες σας δάσκαλε χαχαχα (για να μεταχειριστώ και τη νεανική αργκό!). Καλό μήνα με υγεία από τη λασποβρεγμένη ολίγον χθες και ηλιόλουστη αν και λίγο θαμπή ακόμα σήμερα Ρόδο

      Διαγραφή
  2. Ελπίζω συμβουλευόμενος από εσάς να καταφέρω εγώ να αλλάξω τα κεραμίδια μου , αρχής γενομένης από αύριο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαι μετά μου λες " Έλα παππού να σου δείξω τα......."!. Σχόλιο ανωτέρας αυτοσαρκαστικής υποστάσεως !. Δάσκαλε να περνάς καλά εκεί πάνω, καθώς παντού " Έαρ μυρίζει "".=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτην την ώρα ποτίζονται τα βαμβάκια!
    Εδω και μια ώρα ρίχνει ποτιστική βροχή μετρια εως δυνατή,θερμοκρασία 13β.
    Δεν ξέρω ποσο θα κρατήσει ακόμα.
    Διάβασα και ενα ωραίο σχολιο απο τον Αντρέα,για τις θερμικές καταιγίδες Μάιου.
    Ο Απρίλιος πάει χαμένος απο τέτοια φαινόμενα.Αλλα είχαμε Χειμωνιατικου τύπου με χιόνια στα ορεινά.
    Ελπίζω η συνέχεια της Άνοιξης να μη επιβεβαιώσει και τους δικούς μου φοβους γι αυτο το θέμα.Θα δούμε!
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ασπριζει στον Κόζιακα στα 1700μ.
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χριστός Ανέστη ,τώρα είναι Μάης και άνοιξη και ταιριάζει απόλυτα αυτός ο καιρός για την περίοδο που διανύουμε.Καλες δουλειές δάσκαλε στον όμορφο τόπο σας και να περνάτε ωραία.Χρηστος από την Όθρυ με ένα ψιλόβροχο νωρίτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξαωρη ποτιστική βροχή σήμερα στην περιοχή μου.
    Πολύ καλό νερό.Στις καθυστερήσεις βέβαια.Θα δωθεί λίγο ακόμη παράταση στην χαμηλή βλάστηση.
    Καλό βράδυ σε όλη την παρέα.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 1,2 χιλιοστά Εχθές το βράδυ στην περιοχή μου, ψιλόβροχο το πρωί και ποτιστικη βροχή μέτριας έντασης από τις 12-16,30 με άλλα 5,5 χιλιοστά οπότε το σύνολο είναι στα 6,7 χιλιοστά, όσα μου είπε ο εκλεκτός φίλος Φώτης στην ερώτηση μου αργά το απόγευμα εχθές,6-7 χιλιοστά και έπεσες άλλη μια φορά διάνα.
    Θερμοκρασία φθινοπωρινή από 11 -13,5 και αρκετή ψύχρα τωρα το βράδυ με 10 βαθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα σας, πολύ όμορφο το χωριό Καστρί κ. Σταθόπουλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όντως όμορφα τα χωριά του Πάρνωνα και όταν μπει και το υποκειμενικό στοιχείο να μιλάς για το χωριό σου, το βλέπεις ακόμα πιο όμορφο.

      Διαγραφή
  10. Τον καιρό είμαι σίγουρος ότι τον ήξερες αλλά η επίσκεψη στα πάτρια εδάφη (άγια χώματα)
    έχει και άλλες τερπνές ασχολίες.....Χριστός Ανέστη Δημήτρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη και Χρόνια Πολλά, αγαπητέ μου Βασίλη.
      Κατά τα άλλα, όπως τα λες έχουν τα πράγματα. Για μένα αυτή η μικρή πόλη, αυτός ο ουρανός της είναι ένας καθρέφτης, ο μοναδικός καθρέφτης, όπου μπορώ να δω τον εαυτό μου πολύ καθαρά, έτσι όπως πραγματικά είναι.

      Διαγραφή
    2. Πω πω τι ρίχνει τώρα αυτός ο ουρανός πατριώτη... Καταρράκτες τα λουκια!

      Διαγραφή
  11. αναφέρω...5.8 ελάχιστη και 9,8 μεγιστη....στο ανω βοιο και ποτιστικές βροχές κατα περιόδους.....οι σόμπες δεν εχουν σβήσει από μέσα Σεπτέμβρη....και ολοι περιμένουμε την .....κλιματική αλλαγή....!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aφου δεν εχετε σβήσει τις σόμπες από μέσα Σεπτέμβρη στο Ανω Βοιο ιδού η απόδειξη περί κλιματικής αλλαγής.

      Τι άλλο θα διαβάσω;

      Νεα Φιλαδέλφεια ποτιστική βροχούλα, απροσδόκητο!

      Διαγραφή
  12. Τελικά εκεί που έλεγα αν θα ρίξει λίγο νερό για να ποτιστει το βαμβάκι,έριξε αθροιστικά τοσο νερό,που φοβόμασταν ψες τη νύχτα για αντίθετα αποτελέσματα.Γιατι είναι πάνω στο φύτρωμα.Αυτο είναι που λέμε καλύτερα να το ποτίζουμε εμείς όπως θέλουμε και πρέπει παρά ο καιρός.
    Βροχή απο χθες το βράδυ έως και στις 3(ισως και αργότερα)τη νύχτα με παύσεις και εντάσεις,και εκεί γύρω στις 2παρά,καταρρακτώδης για ένα τέταρτο σιώταν ο τόπος.
    Εντωμεταξύ έβλεπα απο καμερες οτι Τρίκαλα, Καρδίτσα ούτε σταγόνα,μόνο στην έναρξη το βράδυ έβρεξε στα Τρίκαλα αφου η μαυρίλα ήρθε απο δυτικά.
    Αρα πιστεύω πως το επίκεντρο της βροχόπτωσης ηταν τα Αντιχάσια εκεί πρέπει να έριξε πολύ νερό!
    Τώρα συννεφιά που με κάνει να πιστεύω το βράδυ θα έχουμε τα ίδια παλι,αν όχι εδω κάπου αλλού.Μακαρι αλλού!
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σήμερα το πρωί αγαπιόταν η ελαφρά θέρμανση μέσα στο ΙΧΕ στη Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φίλε Θωμά, με όλη την ευγένεα σου το λέω, ενώ κατά τα άλλα δείχνεις συμπαθής και οι αναφορές σου για τον καιρό της όμορφης περιοχής σου είναι πάντα ενδιαφέρουσες, θα μπορούσες είτε να "το πάρεις λίγο αλλιώς", είτε να διαβάσεις μελέτες κι έρευνες έγκριτων επιστημόνων, είτε απλά να αποφεύγεις σε αυτόν εδώ το χώρο να πετάς τις σπόντες σου για την κλιματική αλλαγή. "Δόξα τω θεώ", στη χώρα μας έχουμε πολλούς αρνητές σε κάθε τι που η επιστημονική πρόοδος έχει καταφέρει στις μέρες μας, με τελευταίο και καλύτερο την αμφισβήτηση της ιατρικής και των εμβολιών. Δεν είναι ευχάριστο να αμφισβητείς κάθε τρεις κ λίγο την κλιματική αλλαγή, έστω κι αν αυτό πιστεύεις, έστω κι αν δε θες να ακούσεις κουβέντα. Πόσο μάλλον στο χώρο αυτό που ο κος Ζιακόπουλος έχει αναφέρει πολλάκις και με επιστημονικά ατράνταχτα και τεκμηριωμένα επιχειρήματα κι έρευνες (κι όχι με το αν χρειάζονται ακόμα τα τζάκια στην Κόνιτσα) την ύπαρξή της. Δικαίωμά σου να πιστεύεις σε ό,τι θέλεις, αλλά είναι ασέβεια προς τον "σπιτονοικοκύρη" εδώ να εορωνεύεσαι συνεχώς και να κοροιδεύεις με το θέμα αυτό. Πίστεψέ με, δεν αποτελεί αντένδειξη κλιματικής αλλαγής το ότι έτυχε αρχές Μάη να καίνε τα τζάκια στο άνω Βόιο. Ας βγούμε από το μικρόκοσμο στον οποίο ζούμε και κινούμαστε και ας δούμε λίγο παραπερα και πιθανότατα θα καταλάβουμε τι ισχύει και τι δεν ισχύει.
    Φιλικά,
    Μενέλαος, Γιάννενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αγαπητέ μενέλαε....επέτρεψε μου στην 6η δεκαετία της ζωής μου..να πιστεύω οτι θέλω...και να τα υποτυπώνω όπως θέλω...δεν νομίζω να είναι ασέβεια προς τον κύριο Ζιακόπουλο ...απλά θεωρώ αυτονόητο ότι αφου αυτός ο χώρος ...διαπραγματεύεται και την κλιματική αλλαγή..να καταθέτω και εγώ τις απόψεις μου..αλλωστε νομίζω ότι βαρετός ενας χώρος οπου επιβεβαιώνουμε ο ενας τον αλλον και χαιδεύουμε τα αυτιά μας,νομίζω ότι πολλές φορές...σημειώνω οτι σεβομαι την φιλοξενία του κυριου Ζιακόπουλου..και κυρίως την επιστημονική ιδιότητα του...και ετσι δεν κάθομαι να αναμασώ...τα επιχειρήματα των αρνητών ,...δεν ξέρω..αν σε ικανοποίησα...απλά είπα...το "και όμως κρυώνω"...παλιά κάποιος άλλος είπε "και όμως κινείται"....με σεβασμό σε όλους "θωμάς"

      Διαγραφή
  15. Καλή η καταιγίδα στην Κόνιτσα τα ξημερώματα όπως και στα Γιάννενα πριν λίγη ώρα είχαμε ισχυρή καταιγίδα με 32 χιλιοστά σε μιάμιση ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καταγράφεται και το προσωρινό παράξενο, με την παρέλευση του 1/3 του έτους, να έχουμε λίγα παραπάνω χιλιοστά από Γιάννενα και Κόνιτσα, Δημήτρη.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα Νίκο και λοιποί φίλοι όντως για τα Γιάννενα 315 mm τον Μάιο είναι λίγα. Δεν ανησυχούμε διότι η βροχή δεν μας ξεχνάει εκείνο που μας ξεχνάει είναι το χιονι .Παλαιότερα έχω γράψει σε αυτό το μπλογκ όποιος αγαπάει την βροχή στα Γιάννενα μπορεί να ζει ευτυχισμένος.

      Διαγραφή
  16. Ζούμε την κλιματική αλλαγή σιγά σιγά κ δεν θα προλάβουμε εμείς να δούμε τραγικά πράγματα! Τι να κάνουμε να παραβλεψουμε τους 15 έως 17 βαθμούς στον Βόλο π. Χ δηλαδή θερμοκρασίες Νοέμβρη κ όχι Μάη!!! ΜΕ ΤΟ ζορη να φέρουμε την κλιματική αλλαγή καταστροφή δεν γίνεται!! Ούτε ο κ Ζιακοπουλος νομίζω έχει υποστηρίξει τέτοια σενάρια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εχω πεί πολλές φορές ότι εγώ διακρίνω αλλαγές στον καιρό στα κεντροβορεια ως προς τα ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ.Για τη θερμοκρασία δόξα τω θεώ υπάρχουν τα σκαμπανεβάσματα,αλλά τι το θέλω οταν δεν υπάρχουν φαινόμενα.
    π.χ.και εδώ τα δυο προηγούμενα βράδια για λίγες ώρες ανάψαμε τις "σομπες"και ευτυχώς έβρεξε και το ευχαριστήθηκα.
    Αν δεν υπάρχουν φαινόμενα τι να το κάνω το κρύο.Εχω ξαναπεί οτι σιχαίνομαι το τζαμπα κρυο,πράγμα που πάει να καθιερωθεί στον καιρο στη κεντροβορεια ηπειρωτική Ελλάδα.
    Φυσικά υπάρχει ο καιρός του Μαΐστρου που συνήθως δίνει κρύο ή δροσιά το Καλοκαίρι χωρίς τις περισσότερες φορές να έχει φαινόμενα.Δεν αναφέρομαι σ'αυτο που στο κάτω κάτω ο Μαΐστρος μ'αρέσει!
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εδώ ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός "κείται εις σημείον αντιλεγόμενον" ,η κλιματική αλλαγή (λεγόμενη) και ο δάσκαλος Ζιακόπουλος θα ......ξέφευγαν !. =======Π.Α.

    Υ.γ.Είδαμε τι εκανε χθες η......regina στις καθυστερήσεις.Κάτι ανάλογο μπορεί να κάνει και ο καιρός!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή