Ο καιρός του επόμενου εξαημέρου (20-25/5)

Από τη χθεσινοβραδινή καταιγίδα των Μεγάρων, του Χρήστου Παπαηλία

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), βαρομετρικό χαμηλό στα Δωδεκάνησα θα προκαλέσει τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας. Κατά τα άλλα, οι συνθήκες θα παραμένουν ευνοϊκές για τη διατήρηση των Β-ΒΑ ανέμων με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Πάντως, οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι σχετικά χαμηλές κι έτσι η ψύχρα νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα είναι αισθητή. 


Το Σάββατο (21/5), προβλέπεται καλοκαιρία με τοπικές νεφώσεις μόνο στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Η ένταση των βοριάδων θα πέσει στα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα. 

Την Κυριακή (22/5), τοπικοί όμβροι και καταιγίδες θα εκδηλωθούν το απόγευμα στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα ορεινά της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Οι άνεμοι πνέουν ΒΔ 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.  

Τη Δευτέρα (23/5), τοπικοί όμβροι είναι πιθανό να εκδηλωθούν το απόγευμα στα ορεινά της κεντρικής και κυρίως της βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Τρίτη και την Τετάρτη (24-25/5), θερμές αέριες μάζες θα μεταφερθούν από τη Β. Αφρική στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία την Τετάρτη θα φθάσει τους 36 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς και η απογευματινή αστάθεια θα περιοριστεί στα βόρεια ορεινά. 


16 σχόλια:

  1. Το 36άρι στο τέλος δεν μου άρεσε καθόλου.Χρήστο εξαιρετική η φωτογραφία σου.Καλλιτεχνική θα έλεγα.======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλοί και επικίνδυνοι κεραυνοί, με ολονύκτιες διακοπές ρεύματος σε κάποιες γειτονιές, αλλά πολύ λίγος υετός με μεγάλες ραγδαιότητες αλλά ελάχιστο ευτυχώς και μόνο τοπικό χαλάζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρελθόν η αλλαγή τού καιρού πριν καλά καλά αρχίσει.
    Πλην της Αττικής όπου κατά τόπους εκδηλώθηκαν περισσότερα φαινόμενα από όσα περιμέναμε(ηλεκτρικά και μεγάλες ριπές ανέμων το είχαμε τονίσει) στην υπόλοιπη χώρα τα πράγματα πήγαν ακριβώς όπως τα περιμέναμε.
    Εδώ στα δυτικά πλην της πτώσης της θερμοκρασίας κατά 6β περίπου και τού θυελλώδη ανατολικού ανέμου μέχρι το μεσημέρι,τίποτα άξιο λόγου δε συνέβη.
    Γιά τη Θεσσαλονίκη το περίμενα πάνω κάτω ότι δε θα πάρουν σχεδόν τίποτα.

    Από αύριο στα δυτικά κεντρικά και κυρίως στα βόρεια πάμε για 27αρια και τοπικά στο εσωτερικό της Μακεδονίας 29αρια.
    Στα υπόλοιπα αν και θα ανέβει η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τούς 25β.
    Από το Σαββατοκύριακο όμως όπως είχαμε πει η θερμοκρασία θα ανέλθει στούς 32 με 33β ενώ το διήμερο Τρίτης Τετάρτης θα έχουμε την κορύφωση τού θερμού κύματος με 35αρια και αυτή τη φορά στα ανατολικά και νότια στούς 36 με 37β!
    Ευτυχώς το κύμα καύσωνα της δυτικής και κεντρικής μεσογείου δε δείχνει να μας επηρεάζει, ενώ από την Πέμπτη και μετά μάλλον η θερμοκρασία από τα ΒΔυτικα θα παρουσιάσει αισθητή κάμψη.
    Από βροχές όσοι πήραν πήραν.....
    Κάτι γενικευμένο η έστω έντονο από πλευράς αστάθειας δεν αναμένεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάμε τώρα να σας δώσω άλλη μία γενική εκτίμηση αυτή τη φορά των Αμερικάνων τού accuweather πού βγήκε μόλις χθες γιά το φετινό καλοκαίρι.
    Περιληπτικά όλη σχεδόν η Ευρώπη θα βιώσει γιά άλλη μία φορά ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι με λίγες βροχές και λίγες ανάσες δροσιάς.
    Συγκεκριμένα η δυτική και κεντρική Ευρώπη θα έχει πολλά θερμά κύματα και λίγες έως ελάχιστες βροχές.
    Ήπιος καιρός στη ΒΑνατολική Ευρώπη γενικά,ενώ η Μ. Βρετανία μαζί με την βαλκανική χερσόνησο και την χώρα μας στο δεύτερο μισό τού καλοκαιριού(αυτό ισχύει γιά εμάς καθώς στη Μ. Βρετανία όλο το καλοκαίρι θα είναι υγρό και άστατο) θα εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες κατά περιόδους με ότι αυτό συνεπάγεται και λόγω ζέστης.
    Γιά να δούμε τι ψάρια θα πιάσουν καθώς τον χειμώνα και την άνοιξη πού διανύουμε δεν τα πήγαν και τόσο καλά σε αντίθεση με άλλες φορές.
    Από κάτω ο σύνδεσμος.

    https://www.accuweather.com/en/weather-forecasts/accuweather-2022-europe-summer-forecast/1188325

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περίεργο μου φαινεται Φώτη που θα, έχει καυσωνες η Δυτική και Κεντρικη Ευρωπη και η Βρετανία θα είναι εκτός. Αυτά συνήθως πάνε μαζί. Κάπου τα μπέρδεψαν τα Αμερικανάκια!

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραία η φωτογραφία σου Χρήστο πρέπει να διέθεσες αρκετό χρόνο για να πετύχεις αυτη την εικόνα. Πολλοί κεραυνοί λίγος υετός θα μπορούσαμε να πούμε ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νάτο και το αλήστου μνήμης πολυτονικό από τον αγαπητό Τζίμη.Νάτη και η "ασήκωτη" περισπωμένη!. Κάποιοι" εμνήσθημεν ημερών αρχαίων".=====Π.Α.

    Υ.γ.Φίλε Φώτη ευχαριστίες......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πολυτονικό σύστημα δεν το πρόλαβα στο σχολείο διότι πήγα στο δημοτικό το 1984 και ο λογος που μου αρέσει ίσως είναι αυτός ότι δηλαδή δεν το έζησα.

      Διαγραφή
  7. ανεβαινει η θερμοκρασια απο το σ/κ και την επομενη εβδομαδα ακομα περισσοτερο 36αρια μεγιστες στα ηπειρωτικα.το ποσο θα κρατησουν θα δειξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα. Κρυο το πρωί είχαμε στα πεδινά μας καθώς η ελάχιστη άγγιξε τοπικά τους 8 βαθμούς!! Μπουφανακι απαραίτητο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 1,7 σήμερα το πρωί στο άνω βόιο...και πραγματικά ολη η φύση είναι σε κατάσταση σοκ...βροχές σε καμμία περίπτωση δεν τις χαρακτηρίζεις ουτε ικανοποιητικές..5,2 mm ολος ο μήνας"θωμάς"..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σήμερα έμαθα ότι στο Βόιο, από το Τσοτύλι (810 μ.) και κάτω, αρκετοί τοποθετούν κλιματιστικά! Τώρα μένει να βάλουν και στον Πεντάλοφο (1.060 μ.).

      Διαγραφή
  10. Σε μονοψηφιες τιμές κυμάνθηκε η θερμοκρασία τόσο στους κάμπους όσον και σε πολλά ημιορεινά της Βοιωτίας.
    Ο πολύ δυνατός ΒΔ άνεμος κόπασε την νύχτα αλλά ενισχύθηκε κατά την διάρκεια της ημέρας και ήταν η αιτία που κρατήθηκε χαμηλά η θερμοκρασία.
    Ζημιές έκανε σε πολλά αμπέλια,σπάζοντας πολλά βλαστάρια,ελπίζω να μην τινάξει τον ανθό από τα ελαιόδεντρα.
    Όσο για το πολυτονικό που σωστά ανέφερε ο αγαπητός φίλος Πέτρος,έχω να πω μόνο αυτο: περί τους 30 βουλευτές (αν θυμάμαι καλά)σε Μια επιτροπή της Βουλής ψήφισαν την κατάργησή του,δεν είδα όμως ποτέ την αντίδραση των υπολοίπων 270 το επόμενο διάστημα
    Γιατί άραγε;!!!(τα ευκόλως εννοούμενα,παραλείπονται).
    Δυστυχώς είναι πάρα πολλά πράγματα που ΠΡΈΠΕΙ μονάχος του να ψάξει ο καθένας μας να βρει και κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα ΟΦΕΊΛΕΙ να το πράξει.
    Το τελευταίο διάστημα έγινα μάρτυρας ενός σκηνικού που θα μου μείνει αξέχαστο.
    Με αφορμή του προγράμματος ΕΡΑΣΜΟΥΣ ήρθαν μαθητές από πολλές χώρες της Ευρώπης και δη από τις σκανδιναβικές χώρες και μια φίλη μου ξεναγός με πήρε τηλέφωνο να συναντηθούμε στην Θήβα μιας και θα επισκέπτονταν το μουσείο της πόλης.
    Είχε πει στα παιδιά ότι θα μπορούσαν με την βοήθεια μου να επισκεφτούν τον χώρο του ΚΑΒΕΙΡΟΥ και το ομώνυμο θέατρο.
    Όταν τους είπα ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει καθώς δεν είναι προσβάσιμος με λεοφωρειο μου ζήτησαν να τους πάω με το δικό μου mini bass όπου πηγαίνει και μετά να περπατήσουν έως εκεί.
    Πάλι όμως αρνήθηκα καθώς ΝΤΡΆΠΗΚΑ νσψτους πάω γιατί πριν λίγες ημέρες που πήγα να βοηθήσω φίλο μου στο δικοβτου αμπέλι ακριβώς δίπλα στο ιερό αυτό χώρο τα πάντα ήταν "πνιγμένα" στα χορτάρια.
    Όταν μετέφερε η ξεναγός στα παιδιά τα λόγια μου και πως δεν γινόταν να δουν τον χώρο είδα παιδιά να μιλούν στο τηλέφωνο και μερικά από αυτά να κλαίνε.
    Ρώτησα την φίλη μου τι γίνεται και μου απάντησε ότι μίλησαν με τους γονείς τους και όταν τους ειπαν ότι ο χώρος δεν είναι προσβάσιμος και δεν θα μπορέσουν να δουν τον χώρο.εκείνοι τους απάντησαν πως χάνουν μια ευκαιρία ζωής για καταλάβουν τι σημαίνει ΚΑΒΕΙΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΎΗΣΗ ΤΟΥ.
    Και τότε τα παιδιά έκλαψαν...
    Βλέπετε εκείνοι εκεί έχουν διδαχθεί τι σημαίνουν ΚΑΒΕΙΡΙΑ εμείς όχι...
    Τα συμπεράσματα δικά σας...!!!
    Να προσέχετε τους εαυτούς σας και όσους αγαπάτε.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ εντυπωσιακή πραγματικά η φώτο από τα Μέγαρα. Σήμερα ασταθειουλα είχαμε και εδώ στη Ρόδο. Παντως, όσον αφορά τα Δωδεκάνησα, περισσότερο νερό έπεσε στα βορειότερα νησιά (κυρίως προς Κω κ Καλυμνο). Κάποια μοντέλα δείχνουν και για αύριο ασταθειουλα εδώ

      Διαγραφή
  11. Με πόνεσε στην καρδιά το σχόλιο του φίλου Χριστοδούλου.... Δεν θα αλλάξει η χώρα μας ποτέ... Ξεχασαμε την ιστορία και τις ρίζες μας δυστυχώς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Όποιος ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει". Σανταγιάνα,Ισπανός φιλόσοφος.======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή