Ο καιρός του επόμενου εξαημέρου (17-22/5)

Κεραυνός στα Πιέρια, του Γιώργου Τομπουλίδη

Η χώρα επηρεάζεται από τον ασθενή συνδυασμό των υψηλών πιέσεων της κεντρικής Μεσογείου με τις χαμηλές πιέσεις της ανατολικής Μεσογείου, με αποτέλεσμα την επικράτηση ΒΔ ανέμων εντάσεως το πολύ 5 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι απογευματινοί όμβροι θα περιοριστούν στα ορεινά και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 32 βαθμούς. 


Το διήμερο Τετάρτη - Πέμπτη (18-19/5), ένα ενεργό ψυχρό μέτωπο που θα κινηθεί από τη ΒΑ Ευρώπη προς την περιοχή μας, θα προκαλέσει μεταβολή του καιρού στη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά: (α) την εκδήλωση ισχυρών βροχών και καταιγίδων κυρίως στη Β-ΒΑ Ελλάδα, την ανατολική ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο, (β) τη σταδιακή επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων, οι οποίοι στα ανατολικά και τα νότια πελάγη θα φθάσουν τα 9 μποφόρ και (γ) την πτώση της θερμοκρασίας κατά 8 με 10 βαθμούς. 

Την Παρασκευή και το Σάββατο (20-21/5), βαθμιαία οι  βροχές και οι καταιγίδες θα σταματήσουν, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Τέλος, την Κυριακή (22/5), θα επικρατήσουν καλοκαιρινές συνθήκες, αν δεν λογαριάσουμε την απογευματινή αστάθεια στην κεντρική και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.


10 σχόλια:

  1. , Χριστός Ανέστη,Επιτέλους βροχές καλές διαφαίνονται στο διήμερο Τετάρτη και Πέμπτη Χρήστος από την ζεστή έως καλοκαιρινή Όθρυ θα έλεγα σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Δάσκαλε. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά με την κακοκαιρία. Οι παλιοί λέγανε Τον καταραμένο μήνα (Μάιο ) βρέχει. Ελπίζω Μυτιλήνη μετά Τις βροχές να μην έχουμε πρόβλημα με τον ανθό στις ελιές. Σήμερα στο νησί τα μεγάλα ποσοστά υγρασίας, είχαν δημιουργήσει αποπνικτική κατάσταση
    Γενικά Ήταν μια κουραστική ημέρα. Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι, πτώση της θερμοκρασίας αλλά για μια δυο μέρες και όχι σε βαθμό τρόμου όπως κάποιοι παραέξω θέλουν να λένε. Προσωπικά πιστεύω ότι οι μέγιστες τιμές θερμοκρασιας θα βρίσκονται γύρω στους 15 β για μια μέρα με γρήγορη άνοδο από το ΣΚ ..(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ζέστη επικρατεί στην περιοχή μου εδώ και λίγες ημέρες,με την θερμοκρασία να ξεπερνά τους 30 βαθμούς στα πεδινά και σε συνδυασμό με υψηλή υγρασία η δυσφορία είναι εμφανής.
    Ευτυχώς εχθές παρόλο την πυκνή συννεφιά και τα πολλά αστραποβροντα,το απόγευμα αργά,δεν πήρε ούτε σταγόνα.
    Ελπίζω πως το σύστημα που θα μας επηρεάσει το 2ημερο Τετάρτη-Πέμπτη να έχει ήπια τάση
    και να μην έχουμε ζημιές καθώς αμπέλια και ελιές είναι γεμάτα άνθος.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα. Έρχεται καύσωνας στην ιβηρική χερσόνησο. Πολύ πρώιμος.
    Θα φτάσει η θερμοκρασία σε κάποιες περιοχές της Ισπανίας και τους 42 με 43 βαθμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτο το κυμα ζεστης φαινεται να μας επηρεαζει και εμας εδω στην ελλαδα απο αυτο το σ/κ και υστερα πραγμα που θα προκαλεσει ξηρανση της ποωδους βλαστησης απο τον μαιο μηνα κιολας.
      Αλλα δεν θα ριξουμε μεριδιο φταιξιματος στον καιροσε αυτην την περιπτωση η φυση προσφερει απλοχερα τις ευκαιρειες να ριξει βροχη,αλλα δεν βρεχει λογω της τρισαθλιας ωμης και ανεκδιηγητης παρεμβασης ελεγχου του καιρου με την αποτροπη των βροχων και την στερηση απο τον τοπο του πολυτιμου νερου αυτου του ξεδιαντροπου αντιχαλαζικου προγραμματος.

      Διαγραφή
  6. Άνευ σημασίας η αλλαγή τού καιρού από Τετάρτη απόγευμα έως την Παρασκευή πλην κάποιων συγκεκριμένων περιοχών.
    Τίποτα ακραίο γιά Μάη μήνα.
    Οι τρομολάγνοι γιά άλλη μία φορά θα εκτεθούν.
    Λίγο προσοχή στη ΒΑνατολική χώρα αύριο απόγευμα βράδυ όπως και σε Θεσσαλία(κυρίως δυτική και Μαγνησία) και πιθανόν σε κεντρική Στερεά λόγω κάποιων ισχυρών βροχών και καταιγίδων με την έλευση τού ψυχρού μετώπου και της ζέστης πού θα έχει προηγηθεί.
    Στην υπόλοιπη χώρα οι βροχές θα είναι φθινοπωρινού τύπου και σύντομες ενώ στα δυτικά τμήματα ίσως δεν βρέξει και καθόλου σε πολλές περιοχές!
    Η θερμοκρασία αν και θα πέσει αισθητά και απότομα, εκεί όπου θα έχουμε ήλιο άνετα θα πλησιάζουμε τούς 20 με 22β στα πεδινά ενώ από Σάββατο και μετά θα εκτοξευθεί στούς 32 με 33β στα περισσότερα ηπειρωτικά.
    Όλα φυσιολογικά λοιπόν.
    Εγώ θα έλεγα καλό καλοκαίρι και καλά μπάνια σε όλους τούς φίλους από δω και πέρα.
    Από Οκτώβρη θα ξανά πιάσουμε δουλειά.
    Οι αστάθειες τώρα..... είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια τού καλοκαιριού, οπότε και να συμβούν(μακάρι) είναι πολύ τοπικές και δε μού λένε κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να σημειώσω και εγώ το πρώτο κυμα ισχυρού καύσωνα στην ΝΔ-Δ Ευρώπη με πρωγνωση για Σεβίλη στους 40 με 42 βαθμούς.Κατά τα λοιπά εδώ στο ανω βοιο εχει εξομαλυνθεί η κατάσταση με 9 βαθμούς το πρωι...και τοπικους ομβρους το απογευμα...περίμενω μεθαυριο να δω τις ελάχιστες που θα πιάσουμε..."θωμάς¨

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ισχυρή καταιγίδα αυτή τη στιγμή στο νομό Ιωαννίνων με χαλάζι!
    Η ζέστη πού προηγήθηκε έκανε τη δουλειά της ως ημιορεινή περιοχή της Ηπείρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πανέμορφη βροχοκουρτινα.Φανταστική. Δάσκαλε στην σημερινή ανάρτηση σας Δεν μπορείς να μπεις να γράψεις κάποιο σχόλιο.Για αυτό έγραψα σχόλιο στην χθεσινή σας ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή