Ο καιρός του επόμενου εξαημέρου (6-11/5/22)

Βαρομετρικό χαμηλό στις ακτές της Τυνησίας κινείται πολύ αργά ΒΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν τα Β. Βαλκάνια. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι άνεμοι στην περιοχή μας θα πνέουν ΝΑ έως ΒΑ με ένταση ως τα 6 μποφόρ και θα επικρατήσουν αρκετές νεφώσεις στη χώρα. Ωστόσο, οι βροχές που θα σημειωθούν στη Δ. Ελλάδα, την ορεινή Μακεδονία, την Α-ΝΑ Πελοπόννησο και ίσως στη Δ. Κρήτη θα είναι τοπικές, σύντομες και κατά κανόνα ασθενείς. Κατά τα άλλα, η ψύχρα το πρωί στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας θα είναι αισθητή, καθώς οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας σε πολλές περιοχές θα είναι μονοψήφιες. 


Το Σάββατο (7/5), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται το πρωί στην Α. Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νοτιότερα των Δωδεκανήσων και το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας.  Αναφορικά με τους ανέμους και τις θερμοκρασίες, δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές. 

Την Κυριακή (8/5), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν λίγες βροχές στην Κρήτη και τα ορεινά της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Τη Δευτέρα (9/5), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα σύντομων βροχών στην Κρήτη και το απόγευμα στα ορεινά Ηπείρου και Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Τρίτη (10/5), οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση απογευματινών όμβρων και καταιγίδων στη Μακεδονία, την Ήπειρο και τα ορεινά Θεσσαλίας και Στερεάς. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κοντά στα κανονικά (μέσα) αυτής της εποχής. 

Τέλος, την Τετάρτη (11/5), θα επικρατήσουν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες. 


10 σχόλια:

  1. κυριε ζιακοπουλε βλεπετε στο απωτερο βαθος ασταθειες με καταιγιδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δάσκαλε τα καλοριφέρ καλά κρατούν ακόμη ,και δεν βλέπω φως στον ορίζοντα για ανέβασμα θερμοκρασίας μετά από μια πρόσκαιρη άνοδο που διαφενεται , Χρήστος από την Όθρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κύριε Ζιακόπουλε οι απογευματινές..καταιγίδες..που αναφέρατε...στην Μακεδονία ...σημαίνουν και την έναρξη της σαιζόν της αστάθειας...?και αν ναι...φαίνεται σιγά σιγά να δυναμώνει μεσα στον Μάιο..?"θωμάς"

    υ.γ. για όσους καμμία φορά στεναχωρώ για την κλιματική αλλαγή αλλά και για να είμαι και δίκαιος...η φετινή ψυχρή άνοιξη οπως περίπου και ο μισός χειμώνας για τα προσήνεμα...ειχε διαδεχθεί ενα καυτό καλοκαίρι που προσωπικά εγώ δεν θυμάμαι.κυρίως .οσον αφορά την εμμονή του,ακόμα και τωρα εμείς στα βαλκάνια μπορεί να ζούμε καποια κανονικότητα στην δυτική Ευρώπη ομως εχουν ερθεί..τα πάνω κάτω...ολα αυτά..για να είμαστε δίκαιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να ξεκινήσει η θερμική αστάθεια πρέπει να κάνει ζέστη πρώτα… με 20 βαθμούς αστάθεια δεν υφίσταται. Άλλοτε τέτοιες μέρες ξεκινούσαν τα μανάβικα να έχουν κεράσια, βερίκοκα, φράουλες (τις κανονικές τις χωραφίσιες όχι τις πλαστικές). Για να δούμε πότε θα συμβεί αυτό. Μάλλον θα καθυστερήσει 15 μέρες αφού ζέστη δεν κάνει ακόμη (με εξαίρεση τις λίγες μέρες του Πάσχα)

      Διαγραφή
  4. Θέλουμε Επειγόντως μανιταρό-μπομπες____ https://youtu.be/nwJdRmVhcJ0 Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διαβάζοντας την πρωτη σειρα της πρόγνωσης κάτι σκίρτησε μέσα μου.Συνεχίζοντας και τελειώνοντας ,προσγειώθηκα στα υετικά κυβικά της περιοχής μου.Κατά τα άλλα..........χαίρε βάθος αμέτρητον!!.=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σε όλους μετά από λίγες μέρες καθώς λόγω υποχρεώσεων από δω και στο εξής οι αναρτήσεις θα είναι περιορισμένες όταν κυρίως θα έχει ενδιαφέρον ο καιρός.
    Στην περιοχή μού έπεσαν χθες άλλα 1,2mm από μπόρα αστάθειας το μεσημέρι η οποία στα νότια τμήματα τού Αγρινίου άφησε πολύ παραπάνω υετό ενώ και η θερμοκρασία διατηρήθηκε χαμηλή μέχρι σήμερα το πρωί, όμως από το μεσημέρι σημείωσε αισθητή άνοδο.
    Στα τού καιρού μελλούμενα τώρα, αρχικά το ισχυρό χαμηλό πού πλήττει την ιταλική χερσόνησο κ περιμέναμε να κινηθεί προς την Ελλάδα δεν θα έρθει.
    Η άκρη αυτού τού χαμηλού θα προκαλέσει αύριο συννεφιά μαζί με σκόνη κυρίως στα δυτικά κ ηπειρωτικά με κάποιες λασποβροχές τοπικού χαρακτήρα(δυτικά ηπειρωτικά) ενώ παράλληλα τις θερμές ώρες της ημέρας θα αυξηθεί κάποια αστάθεια κ στα βόρεια ηπειρωτικά όπου στα ορεινά ημιορεινά της Μακεδονίας θα εκδηλωθούν όμβροι.
    Πιθανότητες να ψιχαλίσει αύριο το βράδυ δίνω και για τα υπόλοιπα νότια κυρίως ηπειρωτικά,φαινόμενα άνευ σημασίας αν αυτά εκδηλωθούν.
    Το Σαββατοκύριακο γενικά δεν αναμένουμε βροχές στη χώρα πλην ίσως κάποιας αστάθειας στα ΒΔυτικα ορεινά ημιορεινά και το εσωτερικό της Κρήτης.
    Από Δευτέρα κ στη διάρκεια τού 2ου 10ημέρου τού Μάη πολύ πιθανόν η αστάθεια να ενταθεί πάνω από την ηπειρωτική χώρα κ κυρίως πάνω από τα κεντρικά κ βόρεια ΒΔυτικα ηπειρωτικά με απογευματινές καταιγίδες πού λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας ίσως τοπικά είναι και ισχυρές.
    Θα το ξανά δούμε αυτό το σενάριο.

    Η θερμοκρασία ήδη από σήμερα παρουσίασε άνοδο κ όλο το επόμενο διάστημα μέχρι τις 20 περίπου δε φαίνεται καμία αξιόλογη μεταβολή κ θα βρίσκετε αυτή μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια τού Μαΐου(23 με 26β μέγιστες και ίσως για λίγο μέσα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας να αναρριχηθεί κ στους 28 με 29 σε ευαίσθητες περιοχές στα πεδινά ηπειρωτικά κατά μέσο όρο με τα ορεινά κ παραθαλάσσια γύρω στους 3 με 5 βαθμούς πιό χαμηλά)
    Θέρμανση από δω και στο εξής δεν τίθεται θέμα να ξανά ανάψει πλην των πολύ ορεινών τμημάτων ίσως.

    Ευχαριστώ πολύ όλους τούς φίλους πού με εμπιστεύονται και κυρίως τον φίλο μου Χριστόδουλο γιά τα πολύ καλά τού λόγια γιά τις μεταξύ μας προγνώσεις γιά την περιοχή τού.
    Ευχαριστώ και τον δάσκαλο πού μας δίνει το βήμα στο μπλογκ τού να μιλάμε γιά πολλά και ενδιαφέροντα με πρώτο τον καιρό όπως και γιά τις συνεχείς γνώσεις πού μας προσφέρει.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς το τέλος του δεύτερου 10 ημερου του Μαϊου διαφενονται αστάθειες και μετά ,όσο για την θερμοκρασία φενεται να ανεβαίνει σιγά σιγά για να σταματησουμε και την θέρμανση εδώ στη Νοτιοδυτική Μαγνησία τόσο σε πεδινά όσο και ποιο ψηλά που καλά κρατεί ακομη,ένας Μάιος που εξελίσσεται ιδιαίτερα ψυχρός και βροχερός εδώ στην Όθρυ.χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εμείς ευχαριστούμε Φώτη και καλή δουλειά να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή