Περί της επικινδυνότητας των εν εξελίξει ευρισκομένων καιρικών φαινομένων



Αν και τις επόμενες ώρες βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, δύο είναι οι περιοχές στις οποίες αναμένεται να εκδηλωθούν τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα: η ΒΑ Ελλάδα και σε δεύτερη φάση η κεντρική χώρα (Θεσσαλία, Β. Σποράδες, κεντροανατολική Στερεά και Β. Εύβοια).  Το γεγονός ότι στην περιοχή μας λιμνάζουν ήδη θερμές και ως εκ τούτου δυνητικά ασταθείς αέριες μάζες είναι σημαντικό για την ένταση των φαινομένων και στις δύο περιοχές. Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιοι άλλοι παράγοντες που εξηγούν τις διαφορές στην ένταση, τη διάρκεια και κατ’ επέκταση στην επικινδυνότητα του υετού μεταξύ των δύο περιοχών. 

 

Στην περίπτωση της ΒΑ Ελλάδας, η έκλυση της δυναμικής αστάθειας θα γίνει με τη διέλευση από την περιοχή ενός ταχέως κινούμενου ψυχρού μετώπου (συνδέεται με τη διαταραχή Δ1 του χάρτη) στη διάρκεια των απογευματινών ωρών που συνήθως αυτή (η δυναμική αστάθεια) παρουσιάζει τις μεγαλύτερες τιμές της. Επομένως, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης μπουρινιών και βέβαια χαλαζοπτώσεων. Στις περιπτώσεις αυτές, συνήθως, η διάρκεια των φαινομένων δεν είναι πολύωρη, αλλά σε τοπικό επίπεδο υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των αιφνίδιων πλημμυρών.

Στην περίπτωση της κεντρικής Ελλάδας, τα εντονότερα καιρικά φαινόμενα αναμένονται βασικά τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Το πέρασμα του ψυχρού μετώπου από την κεντρική Ελλάδα θα γίνει σε χρόνο που η δυναμική αστάθεια ίσως δεν θα βρίσκεται στην κορύφωσή της, αλλά υπάρχουν άλλοι παράγοντες που θα καθορίσουν την ένταση και τα διάρκεια του υετού στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτοί είναι: (α) η μεταφορά στροβιλισμού που συνδέεται με τη διαταραχή Δ2 του χάρτη και (β) το ανάγλυφο του εδάφους σε συνδυασμό με το πεδίο των επιφανειακών ανέμων. Κατά τη γνώμη μου, οι παραπάνω παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων κατά τόπους σε όλες τις περιοχές, αλλά φαίνεται ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στη Φθιώτιδα και τους όμορους νομούς. Επιπλέον, κατά μήκος της παράκτιας ζώνης του νομού της Λάρισας είναι πιθανό να παρατηρηθούν κύματα θύελλας.

Τα παραπάνω είναι εκτιμήσεις βασισμένες στα υπάρχοντα στοιχεία, αλλά από εδώ και πέρα αυτό που θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά την Πολιτεία και τους πολίτες της είναι ένα καλά οργανωμένο σύστημα προγνώσεων πολύ μικρής διάρκειας (nowcasting), που δεν διαθέτουμε. 

25 σχόλια:

  1. Έτσι Δάσκαλε, τραβήξτε και κάνα αυτί, γιατί πρώτα πνιγόμαστε και μετά κλαιγόμαστε...
    Ευχαριστούμε που καταλαβαίνετε τις αγωνίες μας, και μας ενημερώνετε!
    Μακάρι τέλος, να πέσουν βροχές μόνο και όχι χαλάζι. Ο τόπος τις χρειάζεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. *Κυματα θύελλας. Επειδή έχω επιχείρηση στην περιοχή βοηθήστε λιγο περισσότερο για να καταλάβω! Πολύ μεγάλο κυματισμό εννοείται; Καλό απόγευμα σε πλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διονύσης Μουσδράκας από Νότια παράλια Πιερίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πέρασμα της Δ1 του χάρτη από την Θράκη βρίσκεται σε εξέλιξη, με βροχή, βοριά, μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας ,από 26 στους 14. (Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρέπει να έχουν γίνει ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις σε περιοχές της χώρας. Στην Τρίπολη το χαλάζι ήταν λίγο μεγαλύτερο από μέγεθος καρυδιού. Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο Ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ορατές από την Αθήνα οι αστραπές μέσα στον κορινθιακό κόλπο όσο περνάει η ώρα και νυχτώνει. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είδη εδώ στη νοτιοδυτική Μαγνησία δάσκαλε άρχισε η βροχή ποτιστικου τύπου μέχρι στιγμής με δυνατό αέρα ,μακάρι να μην έχουμε έντονα φαινόμενα κατά την διάρκεια της νύχτας . Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είχαμε χαλάζι σε χωριά της Καρδίτσας προς Τρίκαλα και μαθαίνω για ισχυρά μπουρίνια από νοτιοανατολική Καρδίτσα προς Λαμία! Τώρα βρέχει συνεχόμενα έτη πόλη Καρδίτσας ( όχι δυνατά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ετη;τι ειναι αυτο το ετη;διοτι δεν κολλαει καθολου μεσα σε αυτην την φραση.

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα,
    Πάντως στη Θεσσαλονίκη τίποτα μέχρι στιγμής από υετό. Κατά περιόδους από το πρωί έχει κάποιες ριπές δυνατού αέρα μόνο. Για να δούμε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δυνατό μπουρίνι και στο Γέρακα με τη νύχτα να έχει γίνει μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κεντρική Κορινθια τίποτε μέχρι στιγμής.
    Πολλές αστραπές φαίνονται προς την Αττική.
    Καλό βράδυ σε όλους και πολύ προσοχή όπου υπάρχουν έντονα φαινόμενα.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καταιγίδες είχαμε τ'απογευμα και στην περιοχή μου,για δέκα λεπτά στο χωριό έβρεχε καταρρακτώδη,αλλά στη περιοχή που έχω το χωράφι έβρεξε περισσότερο,αφού όλα τα χωράφια εκεί εχουν πλημμυρίσει.Χαλαζι εδω κοντά δεν έριξε.Πολλοι κεραυνοί και δυνατο άνεμο.
    Μέχρι τώρα συνεχη ποτιστική βροχή μέτριας γενικά έντασης που αυτή τη στιγμή που γραφω βρέχει καταρρακτώδη με πολυ ισχυρό ανατολικό άνεμο!
    Χαμός σε Κισσαβο,Πήλιο και αν.παραλια!
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ισχυρή βροχοθυελλα εδω και δυόμιση ώρες στο χωριο μου.Πολυ βουή πως να κοιμηθείς!
    Τα χωράφια σίγουρα θα είναι λίμνες ολα!
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τελικά η εν λόγω ανοιξιάτικη κακοκαιρία, στην Όθρυ νοτιοδυτική Μαγνησία ,εξελίχθηκε ποτιστικου τύπου βροχή κατά διαστήματα τίποτα το ιδιαίτερο χωρίς καν αστραπές και μπουμπουνιτα, Χρήστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα! Εδώ ισχύει η παροιμία " όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι"! Τίποτα απολύτως και η ανομβρία συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πρωινό ξύπνημα με αστραπόβροντα και κανά δύωρο βροχή μέτριας έντασης.Καιρός κλειστός,είδωμεν!Πάρης,νοτιδυτική Ηλεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δυτική Κορινθία ουδέν αξιοσημείωτον.Λίγος αέρας,λίγα μακρινά ηλεκτρικά και τέλος.==Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντίθετα στο Κιάτο, πολύς αέρας (τι πρωτότυπο !) Β , πολλά ηλεκτρικά , αλλά μήτε στάλα !

      Διαγραφή
  18. Στοιχεία από ΕΑΑ (μετεο):
    Ύψος υετού για το 2022 έχει σήμερα:
    Θεσσαλονίκη ΔΕΘ 140mm
    Χανιά Κέντρο 360mm
    Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε. Ο φτωχός υετικά χειμώνας ακολουθήθηκε από μία φτωχή άνοιξη. Ίσως την παρτίδα σώσει ένα τροπικό καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O υετός στην Κρήτη εντοπίζεται μόνο τους χειμερινούς μήνες και εκεί γίνεται η μεγαλύτερη συγκομιδή των περισσότερων mm. Aντίθετα η Θεσσαλονίκη απολαμβάνει και τις θερινές αστάθειες.

      Γιάννης ΝΦ

      Διαγραφή
    2. Πάνε και οι θερινές αστάθειες, πάνε και οι χειμερινές βροχές, πάνε όλα, φίλε Γιάννη. Άλλοι παθαίνουν ζημιές από τις καταιγίδες και άλλοι από την ανομβρία μέσα σε λίγα χιλιόμετρα απόσταση οι μεν απ' τους δε.

      Διαγραφή
  19. Νομίζω ότι τους βάζετε δύσκολα κύριε Ζιακόπουλε...ο μηχανισμός γύρω από το know casting αφορά..νομίζω υπηρεσιακούς παράγοντες της πολιτικής προστασίας..που διαπιστώνουν συνήθως εντρομοι ενα καιρικό φαινόμενο...και βγάζουν κανένα δελτίο τυπου αφου διαπιστώσουν ότι..εγινε η καταστροφή..(βλ. Ευβοια πριν κάποια χρόνια)..αντίθετα..ενας διαφορετικός μηχανισμός στην ΕΜΥ με συνεχή επικαιροποίηση των δεδομένων..(που το κανουν ετσι και αλλιώς) και αμεση γνωστοποίηση τους στα οργανα πολιτικής προστασιας αλλά και στους πολίτες..με πρόβλεψη της εξέλιξης του φαινομένου...δεν νομίζω να είναι και κανένας αθλος...απλά ο συγκεκριμένος μηχανισμός να πλαισιώνει και να ακολουθεί τα εκτακτα δελτια καιρου που τα χουν ψωμοτύρι..και μεσα από την έκδοση τους θεωρούν οτι εκεί τελειώνει...η δουλειά τους, αλλλά κανονικά εκεί αρχίζει..."θωμάς"
    13 βαθμούς τώρα στο Ανω βόιο και 5 mm ολος ο Μάιος!...η αστάθεια από βδομάδα θα μας ερθει?...κερνάμε μανιτάρια αν την προβλέψετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μετά το μεσημέρι εχθές ξεκίνησαν κατά τόπους και κατά διαστήματα κάποιες μικρές μπόρες,από κει και μετά παρολο την πυκνή συννεφιά και τα αστραποβροντα να δίνουν και παίρνουν και οι ατελείωτοι κεραυνοί να σκίζουν τον ουρανό και τις συνεχόμενες διακοπές ρεύματος, βροχή δεν έλεγε να ξεκινήσει.
    Από τις 10 όμως το βράδυ και μέχρι τα ξημερώματα έβρεξε καλά ποτιστικά όχι όμως σε όλες της περιοχές της Βοιωτίας καθώς υπήρξαν και υετικες τρύπες.
    Ευτυχώς δεν είχα να ζημιές και προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή