Ο καιρός του επόμενου επταημέρου (27/5-2/6)

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η περιοχή μας θα βρίσκεται υπό την επίδραση του ασθενούς συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση Β-ΒΔ ρεύματος, το οποίο μόνο στα Δωδεκάνησα θα φθάνει τα 5 μποφόρ. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι απογευματινές καταιγίδες (Β. Ελλάδα , ορεινά Ηπείρου, Θεσσαλίας και κεντρικής Στερεάς) και οι αρκετά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (μέγιστες τιμές ως τους 36 βαθμούς). 


Το Σάββατο (28/5), προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα στη Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Α-ΝΑ 4 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Κυριακή (29/5), στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια χώρα προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους στη Δ-ΒΔ Ελλάδα θα είναι ισχυρές. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Τη Δευτέρα και την Τρίτη (30-31/5), τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται μόνο τις απογευματινές ώρες στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και στη Β-ΒΑ Ελλάδα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. 

Την Τετάρτη και την Πέμπτη (1-2/6), βροχές δεν προβλέπονται και το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η επικράτηση ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων ιδιαίτερα στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία στη δυτική και τη βόρεια χώρα θα σημειώσει άνοδο. 

26 σχόλια:

  1. ερωτηση-απορια:γιατι οταν επικρατουν τα μελτεμια εχουμε παντα καλο καιρο και ελλειψη καιρικων φαινομενων(εκτατεμενες συννεφιες,βροχες,καταιγιδες)αφου τα μελτεμια ειναι ψυχροι ανεμοι που οι ψυχροι ανεμοι βοηθουν στην συμπυκνωση των υδρατμων της ατμοσφαιρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διότι: (α) το καλοκαίρι που επικρατούν τα μελτέμια η υγρασία είναι περιορισμένη και (β) με την επικράτηση των μελτεμιών η δομή της ατμόσφαιρας είναι ευσταθής, γεγονός που περιορίζει πολύ την ανάπτυξη σωρειτόμορφων νεφώσεων που με προϋποθέσεις θα μπορούσαν να δώσουν όμβρους και καταιγίδες.

      Διαγραφή
  2. Ισχύει κύριε ζιακοπουλε ότι από τις αρχές του επόμενου μήνα θα έχουμε το πρώτο δυνατό 🔊 κύμα καύσωνα για εφέτος? Κάτι τέτοιο είδαν τα μάτια μου να αναφέρεται σε ιταλικό σαιτ πρόγνωση καιρού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΌΧΙ δεν ισχύει τίποτα γιά καύσωνα στις αρχές τού μήνα.
      Απλά ζέστη ξανά σε φυσιολογικά πλαίσια με περισσότερη δροσιά μάλιστα στα ανατολικά και το Αιγαίο λόγω μελτεμιού.
      Έλεος με την παραπληροφόρηση συνεχώς.
      Φιλτράρεται τις πηγές ενημέρωσής σας.
      Συγνώμη δάσκαλε γιά την δική μου επέμβαση στην ερώτηση.

      Διαγραφή
    2. Σιγά το ιταλικό σάιτ! Χθες είδα προγνώσεις για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και σε λίγο θα δούμε τις πρώτες προγνώσεις για τον Δεκαπενταύγουστο!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Έχουν και οι Ιταλοί Κα...νηδες και Μαρ....κηδες...Καλημερα

      Διαγραφή
    4. παντως αν συνεχιστει αυτη η ατμοσφαιρικη κυκλοφορια με το να πεφτουν οι ψυχρες εισβολες στην ιβηρικη χερσονησο και την βορειοδυτικη αφρικη προβλεπω να φαμε τα συνεχομενα 45αρια στην χλαπατσα μας.Σουδαν θα γινουμε.Το περσυνο καλοκαιρι παροτι αντικειμενικα ζεστό,θα μοιαζει σαν δροσερο αερακι στην κολαση που θα καταπλακωσει πανω μας.

      Διαγραφή
    5. Την ταφόπλακα ξέχασες!!!!!..........=====Π.Α.

      Διαγραφή
    6. Χάχα χάχα έχεις γέλιο βρε ανώνυμε με αυτά πού γράφεις

      Διαγραφή
    7. ποιος απο τους 2;
      ο 1:12 η ο αποπάνω;

      Διαγραφή
    8. Ο από πάνω απλά ρώτησε.
      Ο 1:12 είπε κάτι πού είναι εντελώς άτοπο και δεν ισχύει.
      Άρα γιά τον 1:12.

      Διαγραφή
    9. Εφοσον ειναι Ιταλικη σελιδα, θα εχει και κανα προβληματακι με τα ηλεκτρικα, επισης εαν την κατασκευασαν Δευτερα η Παρασκευη, ακομα χειροτερα.... :-P

      The Sailor.

      Διαγραφή
  3. Εγώ από τα λίγα που ξέρω η ελλάδα φαίνεται να γλυτώνει την πρώτη καυτή γλώσσα...της Σαχάρας...η πλάκα ειναι οτι φαινονται και βροχές στα νησιά..ίσως .ενδιαφέρον είναι τι ακριβώς θα σχηματισθεί...στο Αιγαιίο και ισως δυτικότερα...στα μεσα της επόμενης εβδομάδας..."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εγω το κοβω πως αν συνεχισει να δεχεται η ιβηρικη χερσονησος ψυχρες εισβολες εμεις θα γινουμε αραβια.

      Διαγραφή
  4. Πρόβλεψη για Χριστούγεννα ?..... Στα πλαίσια χωρατού....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν το ιταλικο site ειναι αυτο που νομιζω, τοτε καλα κρασια... Καθε χρονο πρεπει να δινει ισα με 3-4 υπερχιονιαδες! Μελτεμακι απο 1 ιουνιου και κλασικη ζεστουλα δυτικα της πινδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μελτεμακια με την έναρξη του καλοκαιριού και επίσημα νωρίς νωρίς θα έλεγα φέτος με δροσιά στα ανατολικά ηπειρωτικά . Χρήστος από την ζεστή Όθρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατά τη γνώμη μου καθόλου φυσιολογική δε θα είναι η ζέστη της επόμενης εβδομάδας στη δυτική Ελλάδα, καθώς τα 34άρια και τα 36άρια που αναμένονται για αρχές Ιουνίου, ούτε "λίγη ζέστη" μπορούμε να τα πούμε, ούτε συνηθισμένα για την εποχή. Θυμάμαι άλλες χρονιές τέτοιες περιόδους συχνή απογευματινή αστάθεια και δροσιές και αυτές οι θερμοκρασίες να έρχονται από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιούνη και κυρίως τον Ιούλιο. Τα μελτέμια πάντα υπήρχαν στο Αιγαίο, αλλά δε μεταφράζονταν τόσο καυτά στη δυτική Ελλάδα... Προσωπικά είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος για τη συνέχεια του καλοκαιριού στη δυτική Ελλάδα, χωρίς -εννοείται- να ενστερνίζομαι τους αστεϊσμούς περί Αραβίας και τέτοιες υπερβολές που γράφτηκαν. Ωστόσο, δε μπορούμε να πούμε ότι θα είναι σε φυσιολογικά πλαίσια η επερχόμενη ζέστη. 2 με 3 βαθμούς κάτω από το όριο του καύσωνα θα είμαστε και το ημερολόγιο θα γράφει 2 και 3 Ιούνη...
    Παύλος, Άρτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παύλο συμφωνώ.
      Αυτές τις ημέρες όμως πού εμείς έχουμε 31 και 32β μέγιστες εκεί έχουν καθημερινά 35αρια και 36αρια.
      Έτσι είναι αυτά το καλοκαίρι με τούς ανέμους τι να κάνουμε.
      Παρόλα αυτά εκτιμώ ότι και σε εμάς τούς δυτικούς η ζέστη θα είναι ανεκτή τις περισσότερες ημέρες από Τετάρτη και μετά καθώς μέχρι Τρίτη θα έχουμε πολύ καλές θερμοκρασίες(24-31β μάξιμουμ)
      Γιά το καλοκαίρι τώρα, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι εμείς καθώς όπως ξανά έγραψα πιστεύω ότι θα έχουμε αρκετά μελτέμια από νωρίς φέτος(συνηθισμένοι νομίζω είμαστε σας τέτοιου τύπου καιρό).
      Αν και ζεστούλα πάντως, ευτυχώς κανένα κύμα καύσωνα δεν αναμένουμε γιά μεγάλο διάστημα ακόμη και όσο πάει το προγνωστικό μάτι.

      Διαγραφή
  8. Στην περιοχή μου,Δυτική Κορινθία ,από πλευράς ζέστης όλα κυλούν φυσιολογικά και προδιαγράφονται ως τέτοια και για το προβλεπτό μέλλον.Οι ελιές, σε πλούσια ανθοφορία,δένουν μια χαρά.Και εγώ έχω την αίσθηση ότι οι απογευματινές αστάθειες έχουν μειωθεί σημαντικά.Κατά τα άλλα........hava nagila!==========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προσοχή αύριο στις περιοχές πού είχαμε αναφερθεί από την περασμένη Τρίτη κιόλας στο μπλογκ!
    Όπως έγραψε και ο δάσκαλος στην πρόγνωσή τού δεν έχει αλλάξει τίποτα γιά αύριο.
    Όσοι κινηθούν προς παραλίες στη δυτική ακτογραμμή της χώρας μας κ το Ιόνιο (κεντρικό και βόρειο) προσοχή.
    Θα βγάλει μπόρες και στην υπόλοιπη δυτική και βόρεια χώρα μέχρι κ τη Βόρεια Θεσσαλία, όμως τα πιό έντονα φαινόμενα συνεχίζουν να εντοπίζονται στούς νομούς Άρτας Πρεβέζης Αιτωλοακαρνίας(όχι ότι κ στα υπόλοιπα δεν θέλει προσοχή)
    Από αργά το βράδυ αύριο βελτίωση.
    Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή στη χώρα πλην της ΔΒΔυτικής χώρας όπου θα σημειώσει αισθητή πτώση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μάιος,29. Φέτος,2022, είναι Κυριακή.Τότε,1453, ήταν Τρίτη.Η τελευταία πράξη του δράματος στη Βασιλεύουσα είχε αρχίσει να εκτυλίσσεται τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες.Τα δύο πρώτα κύματα αποκρούονται.Το τρίτο λαμβάνει χώρα κατά τις πρωινές ώρες της Τρίτης.Οι κατάκοποι λίγοι πολεμούντες υπερασπιστές και τα λαβωμένα παλαιά τείχη δεν αντέχουν άλλο.Στην πύλη του αγίου Ρωμανού μιά ανατριχιαστική κραυγή ακούγεται "Η Πόλις εάλω και εγώ ζω έτι!.Ουκ έστι τις των χριστιανών του λαβείν την κεφαλήν μου απ εμού? !". Είναι ο σπαρακτικός θρήνος του μαρτυρικού τελευταίου αυτοκράτορα Κων/νου Παλαιολόγου.Σε λίγο πέφτει νεκρός.Δεν παραδίδεται ,δεν προσπαθεί να διαφύγει.Πάνω απ όλα η Τιμή!. Αυτού την παρακαταθήκη είχε κατά νουν ο Κολοκοτρώνης και οι συν αυτώ. Εις μνημόσυνον αιώνιον.=======Π.Α.

    Υ.γ. Διαβάζω ότι φέτος ο διάδοχος του Πορθητή έχει προγραμματίσει για σήμερα ιδιαίτερες φιέστες.Καλά κάνει!!. "Πόρνη η Πόλη,περίμενε ένα μακελλάρη .Περίμενε τον Τούρκο να την πάρει"!. Κ.Παλαμάς.=========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Περίεργα φυσικά φαινόμενα τις παραμονές της άλωσης
    Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι στη διάρκεια του χειμώνα 1452-53 παρατηρήθηκαν πολλές θύελλες στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Για τους πρώτους δύο μήνες της άνοιξης του 1453 δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές, αλλά για τον Μάιο που ακολούθησε οι πηγές λένε ότι έπεσαν πολλές βροχές. Τις παραμονές της άλωσης της Πόλης τα φυσικά φαινόμενα που θεωρήθηκαν Σημεία του Ουρανού και επηρέασαν τόσο τους υπερασπιστές της Κωνσταντινούπολης -οι ανθενωτικοί καλόγεροι γύριζαν στους δρόμους της Πόλης και προμήνυαν την καταστροφή- όσο και τους Τούρκους ήταν: η έκλειψη Σελήνης τη νύχτα της 22ας προς την 23η Μαΐου, το λαμπερό φως που εθεάθη πάνω από την Αγία Σοφία και γενικότερα πάνω από την Κωνσταντινούπολη την 24η και την 26η Μαΐου, η ισχυρή καταιγίδα της 25ης Μαΐου, η ομίχλη της 26ης Μαΐου και η ασυνήθιστη βροχή (λασποβροχή) το βράδυ της 28ης Μαΐου, λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξη της τελικής επίθεσης των Τούρκων (από τους ιστορικούς της άλωσης μόνο ο Νέστορας Ισκεντέρης κάνει σχετική αναφορά). Ο Έντουιν Πιρς και άλλοι ιστορικοί απορρίπτουν τις ασυνήθιστες θεάσεις των προ της αλώσεως της Πόλης ημερών, θεωρώντας τες ως αποδείξεις της δεισιδαιμονίας της εποχής, αλλά τις λαμβάνουν υπόψη τους στο μέτρο που επηρέασαν το πνεύμα των πολιορκητών και των πολιορκημένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. «Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι, οὔτ’ ἐμόν
    ἐστιν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων
    ἐν ταύτῃ· κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες
    αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ
    φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν»

    «...Το να σου παραδώσω την Πόλη, δεν είναι πρόθεση ούτε δική μου ούτε κάποιου άλλου από τους κατοίκους της. Με απόφαση που πήραμε όλοι μαζί με τη θέλησή μας, θα πεθάνουμε και δε θα υπολογίσουμε τη ζωή μας.»

    Κωνσταντίνος ΙΑ΄ ο Παλαιολόγος προς τον Μωάμεθ Β΄τον Πορθητή

    Μέρα μνήμης σήμερα...

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή