Ο καιρός του επόμενου πενθημέρου (13-17/5)

Η φωτογραφία είναι του Σπύρου Μπαλαδήμα

Η χώρα καλύπτεται από πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων, με αποτέλεσμα την επικράτηση ασθενών ανέμων. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), ο καιρός θα είναι σχετικά ζεστός (μέγιστες θερμοκρασίες ως τους 29 βαθμούς) και το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα και τα ορεινά της Μακεδονίας, της Δ. Θεσσαλίας, της κεντρικής Στερεάς, της κεντρικής Πελοποννήσου και της Κρήτης. 


Το Σαββατοκύριακο (14/15/5), οι συνθήκες θα είναι περισσότερο ευνοϊκές για την εκδήλωση απογευματινών όμβρων και καταιγίδων στην ηπειρωτική χώρα και τα ορεινά της Κρήτης. Επισημαίνεται ότι οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι ισχυρές και είναι πολύ πιθανό να συνοδεύονται από χαλάζι, φαινόμενο πολύ συνηθισμένο και συχνά καταστροφικό αυτή την εποχή. Όσοι δραστηριοποιηθούν με διάφορους τρόπους στην ύπαιθρό, καλό είναι ακόμα να μην ξεχνούν τον κίνδυνο από τους κεραυνούς. Αναφορικά με το πεδίο των ανέμων και την πορεία της θερμοκρασίας, δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές. 

Τη Δευτέρα και την Τρίτη (16 & 17/5), τοπικοί όμβροι και καταιγίδες αναμένονται τις απογευματινές ώρες στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στις ορεινές περιοχές της. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 


29 σχόλια:

  1. Με λίγα λόγια ο Δάσκαλος μας λέει "" βάλτε το μαγιό σας και ρίξτε καμία βουτιά αλλά καλού κακού να έχετε και μια ομπρέλα βροχής μαζί σας"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι ομπρέλα, τραβάει τους κεραυνούς!
      Ο Δάσκαλος , επισήμανε τον κίνδυνο αυτό...

      Διαγραφή
  2. Γειά σού δάσκαλε με την ωραία σού πρόβλεψη πού επιτέλους μας φέρνει τις πολυπόθητες αστάθειες.
    Να σας συγχαρώ και για το προχθεσινό εξαίρετο άρθρο σας περί κλιματικής αλλαγής και καύσωνες όπου χωρίς να αφορίζεται άλλες απόψεις, μόνο με την εμπειρία σας και τη γνώση πού σας διακατέχει δίνετε στο μπλογκ όσο το δυνατόν πιό απλά τα φώτα σας πάνω στο πολυσυζητημένο και επίκαιρο αυτό θέμα.

    Διάβασα τις απαντήσεις και τα σχόλιά σας αλλά όπως ξανά είπα δεν υπάρχει πολύς χρόνος.
    Εγώ μία πρώτη εκτίμηση έδωσα εάν πάνε όλα όπως δείχνουν αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα εποχικά κλιματικά μοντέλα(σε συνδυασμό τούς ινδικούς Μουσώνες).
    Ακόμη είναι πολύ νωρίς γιά συμπεράσματα αλλά καλό είναι να προετοιμαζόμαστε καλού κακού γιά την δύσκολη συνέχεια.
    Καύσωνες πάντως παρόμοιους με τούς περσινούς δεν περιμένω και θα συμφωνήσω με τον φίλο Χριστόδουλο σε αυτό.

    Σήμερα επιτέλους είχαμε την πρώτη έντονη αστάθεια στην Αιτωλοακαρνία με κάποιες ψιχάλες να περνάνε και από την πόλη τού Αγρινίου.
    Το ΒΔυτικο τόξο τού νομού δέχθηκε αξιόλογες μπόρες.
    Από αύριο και μέχρι τις 20 περίπου τού μήνα επί καθημερινής βάσεως κυρίως τα απογεύματα στα δυτικά κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα έχουμε αρκετές μπόρες και καταιγίδες με την τοπικότητα όμως να είναι παρών τέτοια εποχή.
    Γενικευμένα φαινόμενα η με διάρκεια μην περιμένετε να έχουμε ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά και σε όλα τα νησιωτικά τμήματα δυστυχώς δεν αναμένεται τίποτα το αξιόλογο.
    Όσο γιά τις θερμοκρασίες τέλος, τα ψέματα τελείωσαν και σας το είχα πει.
    Στα πεδινά ηπειρωτικά σήμερα από τη βόρεια χώρα μέχρι τη νότια παρατηρήθηκαν αλλεπάλληλα 28αρια 29αρια ακόμη και 30β.,κατάσταση πού δεν θα αλλάξει ούτε τις επόμενες ημέρες(αυτό από την άλλη είναι καλό γιατί η θερμική ενέργεια αυξάνει την ένταση της αστάθειας).
    Καλό απόγευμα σε όλους τούς φίλους και χαιρετίσματα στην όμορφη και καταπράσινη καταιγιδάτη Κόνιτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο μηχανισμός δημιουργίας των ασταθειών και το όλο σκηνικό τους με ......εξιτάρει και μου δημιουργεί μια έντονη ευεξία.Βέβαια εδώ στα παράλια της Κορινθίας σπάνια μας παίρνουν τα σκάγια,αλλλά δεν πειράζει.Ας βραχούν τα ενδότερα.Οι αστάθειες είναι ευεργετικές και για τα δάση μας,τα οποία καθίστανται λιγότερο ευάλωτα στις φωτιές.Το επισήμανε προσφάτως ο φίλος Φώτης.Αν θυμάμαι καλά το 2007,στις μαγάλες φωτιές επί Καραμανλή του ελάσσονος,ο Πάρνωνας είχε υποστεί μεγάλες καταστοφές και οι φωτιές πολύ δύσκολα έσβησαν ,παρά και τη συνδρομή του....Πούτιν!.0ι αστάθειες τότε ήσαν σχεδόν ανύπαρκτες.Μου είχε κάνει εντύπωση εκείνο το καλοκαίρι που είχα επισκεφθεί το δάσος της Βασιλικής στον Ταύγετο και οι συνήθως ανθεκτικές φτέρες ήσαν σχεδόν ξερές.Κατά τα άλλα "διάγομεν βίον ασθόσπαρτον και ευτυχή" !.Να είσαστε όλοι καλά.==========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επιτέλους μαγιάτικες μπόρες με καταιγίδες! Εξαίφνης και απροειδοποίητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έντονη αστάθεια αυτή την ώρα στην πεδινή ημιπεδινή Αιτωλοακαρνία με έμφαση ακόμη και τον κάμπο τού Αγρινίου κάτι πού αναμέναμε σήμερα γιά τα δυτικά ηπειρωτικά.
    Πάνω από 10mm ήδη στο σταθμό μού ενώ όλοι οι σταθμοί καταγράφουν υετό.
    Γιά άλλη μία φορά δυστυχώς βλέπω επαγγελματίες προγνώστες να φοβούνται να αναφερθούν σε φαινόμενα πάρα μόνο στα πολύ ορεινά βάση των προγνώσεών τούς.
    Δυστυχώς και πάλι εκτέθηκαν καθώς μιλάμε γιά καθαρά πεδινή αστάθεια.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιάννης από Μυτιλήνη13 Μαΐου 2022 στις 7:14 μ.μ.

    Καλησπέρα από Μυτιλήνη! Ευχαριστούμε κύριε Ζιακόπουλε για την ενημέρωση! Κουφοβραση σήμερα στο νησί με κάποια σχετική ψύχρα το πρωί και μια συννεφιά που δεν άφησε τον υδράργυρο να ανέβει παραπάνω.. Καλό Σαβ/κο σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μετά τις ψευτο- βροχές των προηγούμενων ημερών σήμερα είχαμε μια καλή καταιγίδα η οποία άφησε 13 χιλιοστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βιβούρνο χιονόμπαλα κ. Μπαλαδήμα, ή χιονούλα, πολύ ωραίος θάμνος, μας θυμίζει και το χειμώνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ναι σιγα μην βρεξει στην θεσσαλια,την ωρα που θα πηγαινει να βρεξει θα σηκωθουν τα αεροπλανα του προγραμματος τεχνητης ανομβριας(διοτι ετσι αξιζει να λεγονταν πραγματικα)και θα διαλύσουν καθε συννεφο.Αυτο τα πραγμα αξιζε να ειχε καταγγελθει εδω και πολλα χρονια απο οικολογικες οργανωσεις και να επεφταν παραλληλα μηνυσεις για να απαγορευτουν τετοιες αθλιες παρεμβασεις στον καιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μας ψεκάζουν...με τα εμβόλια μας βάζουν τσιπάκια...κλπ

      Διαγραφή
    2. Το οτι ψεκάζουν είναι αλήθεια φίλε Νωντα.
      Το θέμα είναι οτι αν είναι αυτή η αιτία που έχουμε νέα κανονικότητα εδω στη Θεσσαλία και αλλού ως προς τα φαινόμενα,είτε είναι χιόνι είτε Ανοιξιάτικες-Καλοκαιρινες καταιγίδες.
      Γιώργος πεδινά Τρικάλων

      Διαγραφή
    3. Γιώργο η νέα κανονικότατα οφείλεται στη κλιματική αλλαγή και μόνο. Τα υπόλοιπα εγώ τα ακούω ως θεωρίες συνωμοσίας.

      Διαγραφή
  10. Πολύ έντονη αστάθεια σήμερα Σάββατο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία σε όλη τη δυτική κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα.
    Εκτιμώ ότι στο εσωτερικό της Πελοποννήσου(κέντρο-δυτικό βόρεια) καθώς κ στη δυτική Στερεά την Ήπειρο την δυτική ορεινή ημιορεινή Θεσσαλία και τη δυτική Μακεδονία τα φαινόμενα μεταξύ μεσημβρινών έως βραδινών ωρών θα έχουν και μεγάλη ένταση κ έντονο χαρακτήρα(χαλάζι πιθανόν) με πολλά ηλεκτρικά σε τοπικό πάντα επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καταιγίδα επηρεάζει απο τις 12 τα μεσάνυχτα το Ν.Τρικαλων.
    Η καταιγίδα ξεκίνησε απ'τα βόρεια του χωριού μου(12παρά άρχιζε να βρέχει στο χωριό μου)εξελίχθηκε μετά σε γενική καταιγίδα πεδινή ανατολικά του Κόζιακα,και τώρα έχει εξελιχθεί σε σχεδόν γενική δυτ.Θεσσαλίας.
    Καταιγίδα απρόσμενη λόγο προβλέψεων μεν,αλλά φυσιολογική κατά τ'άλλα δε!
    υγ.Λιγο πρίν αρχίσει να βρέχει κοίταζα απο καμερες την καταιγίδα της Πιερίας,και πως φαινόταν οι αστραπές απο την Θεσσαλονίκη,και περίμενα να επηρεαστεί η Θεσσαλονίκη.
    Και ξαφνικά ακούω ένα μεγαλο μπουμ,βγαίνω έξω και βλέπω αστραποπαρτι στα Αντιχάσια!Δεν εννοώ βέβαια οτι έχει σχέση με την καταιγίδα της Πιερίας ή αν έχει δεν το γνωρίζω.
    Απ'τους πολλούς κεραυνούς έκανε διακοπές συνέχεια το ίντερνετ με ταλαιπώρησε να γράψω το σχόλιο.
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η καταιγίδα φίλε Γιώργο από τη δυτική Θεσσαλία κατάφερε κ κινήθηκε νότια και δυτικά και επηρέασε επίσης τη νύχτα προς ξημέρωμα τη νότια Ηπειρο τη Βόρεια Αιτωλοακαρνία, μέχρι και τα κέντρο νότια Επτάνησα έφτασε.
      Σπάνιο αλλά συνέβη!

      Διαγραφή
    2. Στη Θεσσαλονίκη έριξε τεσσερισήμισι σταγόνες στις 09:30 χθες το βράδυ.

      Διαγραφή
    3. Ψες το είδα μέχρι την ώρα που έφτασε στα Τζουμέρκα Φωτη.
      Γιώργος πεδινά Τρικάλων

      Διαγραφή
  12. Τελικά είναι γενικό το πρόβλημα με τον καιρό της Θεσσαλονίκης δεν πάσχει μόνο από αχιονια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είδες φίλε Γιώργο από Νομή Τρικάλων,πως δεν πρέπει ποτέ να προεξοφλεις τίποτα πριν ...ξυρισουν τον...γαμπρό;!!!
    Και οι συγγενείς που έχω σε πολλά χωριά γύρω σου αλλά και Τρίκαλα μου είπαν ότι έβρεξε καλά.
    Και σε άλλες περιοχές έβρεξε καλά και καλό είναι οι βροχές να μείνουν εκεί και να μην απασχολήσουν την περιοχή μου τουλάχιστον για ένα 10ημερο ακόμη και η θερμοκρασία να κυλά σε ομαλά επίπεδα γιατί από την μία πλευρά δίνουμε καθημερινά μάχη με τα χορτάρια και από την άλλη λόγω της ζέστης είμαστε πάνω στο άνθος τόσο για τα αμπέλια όσο και για τις ελιές,οπότε προσωπικά "χαριζω" τις βροχές σε όποιον θέλει.
    Καλή συνέχεια σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ποτιστηκε παλι όλος ο κάμπος ανατολικά της πόλης,απο καταιγίδα που ήρθε απο βόρεια,και μας σαρωσε προς νότια και τον καμπο της Καρδίτσας.
    Στο χωριό μου έβρεξε απο τις 7μμ.εως τις 8παρα για τρια τέταρτα έριχνε απο μετρια εως καταρρακτώδη.Πολλοι κεραυνοί και δυνατο ανεμο!
    Οσο για το αεροπλανάκι πέταξε πάνω απο το χωριό στις 3μμ.και στις 8μμ αμέσως μετά το πέρας της καταιγίδας,την ωρα που όλο το θέαμα ηταν στην πλευρά της Καρδίτσας.
    Εαν απέτρεψε το χαλάζι χαλάλι του..τη καταιγίδα όμως δεν την απέτρεψε καθόλου!Χαλαζι ίσως να έριξε στην έναρξή της στα Αντιχάσια την ώρα που ακουγοταν απο κει ξεροι κρότοι κεραυνών.Γιατι όμως ξαναπέρασε στις 8 η ωρα δεν ξέρω.Εγω βλέπω ενα κρύο ΒΔ να φυσάει αυτην την ωρα και η ατμόσφαιρα καθάρισε.
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μετά τις καταιγίδες το απόγευμα στο ανατολικό τόξο της Αιτωλοακαρνίας και γύρω από τη λίμνη Τριχωνίδα(τίποτα στην περιοχή μού αντίθετα) εδώ και ένα τέταρτο έχουμε ήπια βραδινή ποτιστική βροχή ερχόμενη από Θεσσαλία και Ευρυτανία με ολικά νεφοσκεπή ουρανό.
    Φαίνεται ότι έχει όρεξη ακόμη.
    Από αύριο η έντονη αστάθεια συνεχίζεται και μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα σταδιακά θα επηρεάσει κ τις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές πού μέχρι τώρα μένουν απ'έξω.
    Η θερμοκρασία διατηρείτε καλοκαιρινή σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα ανατολικά,ενώ προς την Πέμπτη και την Παρασκευή όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μία αισθητή και έντονη αλλά πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας(ψυχρό μέτωπο από τα Βαλκάνια)
    Ο Μάης ευτυχώς σώζει την παρτίδα με τις αστάθειες όπως ακριβώς μας έχει συνηθίσει.
    Τίποτα μη φυσιολογικό λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τελικά αυτό είναι που λένε "παροχές με το σταγονόμετρο"!.Πάντως ,αγαπητέ Χρήστο,επειδή και η περιοχή μου ανήκει σαυτές που υφίστανται το.... "μαρτύριο της σταγόνας",θα με ενδιέφερε ένα σταγονόμετρο τέτοιας ακρίβειας.Λίγο τόχεις να καταγράφεται και το ήμισυ της σταγόνας!!.=========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα από την γειτονιά και καλή Κυριακή. Μακάρι να βγω λάθος, αλλά προβλέπω άσχημο υδατικό μέλλον. Το πηγάδι μου έπρεπε να έχει 2 με 2,5 μέτρα και με το ζόρι έχω 0.50 με 0.60 εκατοστά. Δύσκολα τα πράγματα και για εμάς.

      Διαγραφή
  17. Δυστυχώς όμως,το κλίμα έχει αλλάξει. Δεν είναι και τόσο φυσιολογικά τα πράγματα, ούτε τώρα, ούτε τον Χειμώνα, ούτε το καλοκαίρι. Χτες μιλούσα με αγρότες τις περιοχής και έλεγαν πόσο έχει αλλάξει ο καιρός την τελευταία δεκαετία. Ας ελπίσουμε να μην χειροτερεύσουν τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Περνάνε από πάνω μας οι πυρήνες και δεν ρίχνει σταγόνα Θεσσαλονίκη απίστευτα πράγματα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Είναι Μάης και άνοιξη, μετάβαση στο καλοκαίρι καιρός ο οποίος δεν μπορεί να προβλεφθεί η τοπικότητα των φαινομένων και η ένταση , Χρήστος από την άκρως ανοιξιάτικη Όθρυ που και στα πολύ ψηλά η ξηρασία είναι εμφανής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τροπικό βράδυ στο Θερμαϊκό αυτή την ώρα!
    Αυτό έχει σαν θέαμα απ'το χωριό μου ενα τεράστιο μανιτάρι να ξεπροβάλλει στο ΒΑ ορίζοντα και η κορυφή του να φεγγοβολαει ανα δευτερόλεπτα!
    Εχει μια νοτια πορεία,θα δούμε αν καταφέρει να επηρεάσει τα παράλια της Λάρισας..τουλάχιστον τ'ανοιχτα.
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή