Το «Παγωτό»*

Η παγωμένη Παμβώτιδα το χειμώνα του 1930


Ο χειμώνας 1863-64 και ιδιαίτερα ο Γενάρης του 1864 ήταν πολύ ψυχρός σε όλη την Ελλάδα. Στα σκλαβωμένα τότε Γιάννενα ο Γενάρης του 1864 ήταν τόσο ψυχρός, ώστε σημειώθηκε το σημαντικότερο περιστατικό ολικού παγώματος της Παμβώτιδας του 19ου αιώνα και ενδεχομένως των τελευταίων τεσσάρων αιώνων. Αλλά ας αφήσουμε τις πηγές να μιλήσουν γι αυτό. Ο Χρίστος Σούλης, ο άνθρωπος που συνέλεξε και δημοσίευσε τις επιγραφές και τις ενθυμήσεις της περιοχής των Ιωαννίνων σε βιβλίο του1 παραθέτει τρία διαφορετικά κείμενα από ισάριθμες διαφορετικές πηγές για εκείνο το ιστορικό πάγωμα της λίμνης. Στις περικοπές των κειμένων που ακολουθούν έχουν γίνει μικρές γλωσσικές προσαρμογές από τον συγγραφέα του παρόντος άρθρου:


α) Ενθύμηση σε βιβλίο της εκκλησίας του Ανθοχωρίου: «Το 1864 πάγωσε η λίμνη στα Γιάννενα και περνούσε ο κόσμος ελεύθερα. Πατούσαν χωρίς φόβο. Οι γυναίκες φορτωμένες κουβαλούσαν ξύλα από τη Ντραμπάτοβα στα Γιάννενα για να τα πουλήσουν. Ανάμεσα από το Νησί και το κάστρο χόρευαν οι νησιώτες…».

β) Ενθύμηση σε βιβλίο του ναού του Αγ. Γεωργίου Λιγκιάδων: «Το 1864 το Γενάρη πάγωσε η λίμνη. Ο πάγος είχε πάχος 3 πιθαμών. Το Νησί αποκλείστηκε από τα Γιάννινα επί 10 μέρες (…) Άμαξες, κόσμος, χαμάληδες περνούσαν και έρχονταν στο Νησί. Τότε ο Δερβίσης επειδή φοβούνταν να βλέπει τον κόσμο μέσα στη λίμνη έδωσε διαταγή να μη ξαναπατήσουν μέσα. Όλος ο κόσμος θαύμαζε τον πάγο. Δεν θυμούνταν ποτέ τόσο πάχος. Πολύς κόσμος από το μεγάλο κρύο ξεπάγιασε. Τα ψάρια και όλα εν γένει τα υδρόβια ζώα ξεπάγιασαν».

γ) Ενθύμηση σε βιβλίο του ναού του Αγ. Δημητρίου Ζέλοβας: «1864, Ιανουαρίου 16 πάγωσε η λίμνη των Ιωαννίνων. Κατά πρώτον πέρασε ο Ρουσσίτ ο πρόξενος και έπειτα ο Χουσνή πασάς με πλήθος αρχόντων και τέλος ο γιος του κυρίου Λιάμπεη καβάλα σε άλογο που πήγε στη νήσο της λίμνης και μετά επέστρεψε. Πήγαιναν τα τρόφιμα από την πόλη στη νήσο με αραμπάδες…». Ο Κωνσταντίνος Κουλίδας διευκρινίζει ότι κατά πάσα πιθανότητα με το όνομα Ρουσίτ ο συγγραφέας της ενθύμησης εννοεί τον Ρώσο Πρόξενο και ότι ο Λιάμπεης και ο γιος του ήταν μέλη γιαννιώτικης αρχοντικής οικογένειας εμπόρων.2

Ένα χαριτωμένο περιστατικό από την παγωνιά του 1864 διηγείται ο Δημήτριος  Σαλαμάγκας: «Τότε είναι που μια νησιώτισσα γέννησε το παιδί της πάνω στον πάγο της λίμνης και το παιδί ονόμασαν «Παγωτό». Από τότε υπάρχει το οικογενειακό αυτό όνομα».3


ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ    

1  Χρίστου Σούλη, Επιγραφαὶ και Ενθυμήσεις Ηπειρωτικαί, Ηπειρωτικὰ Χρονικά τ. Θ, 1934.

2  Κων/νου Κουλίδα, Τα Γιάννενα που έφυγαν. Αναδημοσίευση στο περιοδικό Ζωσιμάδες τ. 34, Οκτ., Νοε., Δεκ. 2010.

3 Δημητρίου Σ. Σαλαμάγκα, Περίπατοι στα Γιάννινα, Ιστορικο- Λαογραφικά Σημειώματα. Εκδόσεις Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, Ιωάννινα 1965.

 

* Το παρόν άρθρο αναρτάται με αφορμή τη σημερινή επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων από τους Τούρκους.

Τιμή σ’ εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για να μεγαλώσει η πατρίδα μας!

Χρόνια Πολλά στους απανταχού Γιαννιώτες! 

Καλημέρα σε όλους!


33 σχόλια:

  1. Ο χειμώνας 1863-4 χαρακτηρίστηκε δριμύτατος και για την Ιταλία (Camuffo, Reconstructing the climate, σ. 150-1). Μέχρι τώρα δεν μπόρεσα να βρω κάτι για την Κρήτη, αν και δεν αποκλείεται να μην επηρεάστηκε τόσο πολύ. Σύμφωνα με τον Τελελή το 1862 πάγωσε ο Βόσπορος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να σχολιάσω για τα ψάρια που πάγωσαν στη λίμνη των Ιωαννίνων ότι αυτό είναι το τίμημα που πληρώνουν όσα ζουν σε περιορισμένο υδάτινο περιβάλλον. Είτε κάνει καύσωνα και μειωθούν η στάθμη του νερού και το οξυγόνο, είτε δριμύ ψύχος είναι καταδικασμένα, όπως συνέβη σε μία μικρή και ρηχή λιμνοθάλασσα πέρσι ή πρόπερσι κοντά στα μέρη του Γιάννη του Θεσπρωτού, που πάγωσαν οι τσιπούρες και οι σαργοί.

    Αντίθετα, στη θάλασσα δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα ούτε στην Αρκτική και την Ανταρκτική, διότι τα ψάρια καταφεύγουν σε βαθύτερα νερά που οι θερμοκρασίες είναι σχεδόν πάντα σταθερές και δεν επηρεάζονται από τις συνθήκες κοντά στην επιφάνεια.

    Παρεμπιπτόντως, αυτές τις μέρες έχουν σχεδόν στερέψει τα κανάλια της Βενετίας, λόγω ανομβρίας, υψηλών πιέσεων, γεμάτου φεγγαριού και θαλάσσιων ρευμάτων και δεν μπορούν να πλεύσουν οι γόνδολες και τα θαλάσσια ταξί και ασθενοφόρα, όπως λένε τα ρεπορτάζ. Και από εκεί που φοβούνταν τις πλημμύρες στη Βενετία, τους προέκυψε ξηρασία, αν και οι προγνώσεις κάνουν λόγο για βροχές και χιόνια στις Άλπεις τις επόμενες μέρες.

    Χρόνια πολλά στα Γιάννενα και τον συμπαθέστατο ΠΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο μηχανισμός παγώματος των νερών μιας λίμνης στηρίζεται στις παρακάτω αρχές της φυσικής:
      (α) Η πυκνότητα του νερού καθορίζεται από τη θερμοκρασία του και λαμβάνει τη μεγαλύτερη τιμή της όχι όταν η θερμοκρασία πλησιάζει στο μηδέν, αλλά στην τιμή των 4 βαθμών Κελσίου.
      (β) Ο πάγος είναι λιγότερο πυκνός από το νερό και γι αυτό το λόγο επιπλέει.
      Η διαδικασία παγώματος του νερού μιας λίμνης αρχίζει με την απώλεια ενέργειας (θερμότητας) από την επιφάνεια της λίμνης προς την ατμόσφαιρα. Με τη θερμοκρασία τους να ελαττώνεται τα επιφανειακά νερά γίνονται πυκνότερα και βυθίζονται, φέροντας ταυτόχρονα προς την επιφάνεια πιο ζεστά νερά από μεγαλύτερα βάθη. Με τη συνεχή αυτή διαδικασία κάποια στιγμή όλο το νερό της λίμνης αποκτά τη θερμοκρασία των 4 βαθμών. Όταν με την περαιτέρω ψύξη η θερμοκρασία των επιφανειακών νερών πέσει κάτω από τους 4 βαθμούς, τα νερά αυτά, όντας πλέον λιγότερο πυκνά από τα υποκείμενα νερά, παραμένουν στην επιφάνεια. Αν η ψύξη συνεχιστεί ως τους μηδέν βαθμούς και οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί, σχηματίζεται επιφανειακό στρώμα πάγου, το οποίο λόγω της χαμηλότερης πυκνότητας του επιπλέει. Με την περαιτέρω ψύξη ο πάγος εξαπλώνεται προς τα κάτω, δηλαδή αποκτά μεγαλύτερο πάχος και αν η λίμνη είναι ρηχή, μπορεί να παγώσει ολόκληρη. Θεωρητικά αυτό μπορεί να συμβεί και στις βαθιές λίμνες, αλλά πρακτικά στα μέσα πλάτη δεν γίνεται. Αυτό γιατί η προς τον πυθμένα της λίμνης εξάπλωση του πάγου γίνεται με βραδείς ρυθμούς και δεν είναι εύκολο να διατηρηθούν επί πολλές εβδομάδες οι απαιτούμενες πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του υπεράνω της λίμνης αέρα.

      Διαγραφή
    2. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια συσχέτιση με τη Βενετία, όπου τα κανάλια θα στέρεψαν προφανώς και λόγω low tide (άμπωτης), αλλά και στον Σαρωνικό τα νερά έχουν τραβηχτεί τουλάχιστον 10-15 μέτρα προς τα μέσα. Συμβαίνει αυτό μετά από σερί βοριάδες, ωστόσο, επειδή εδώ και μέρες έχουν γυρίσει οι άνεμοι σε δυτικούς και νοτιάδες, ίσως να είχαμε low tide και εδώ.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα από τη Στοκχόλμη.Μόλις άρχισε μια μέτριας έντασης χιονόπτωση.Χρόνια πολλά στη πατρίδα μου τα Γιάννενα .Μάκης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια Πολλά για την ημέρα! Με την ευχή....να γίνουμε "παγουράδες" όλοι! Μήπως οι κυβερνώντες, ΚΕΔΕ, ΟΤΑ θα έπρεπε να αρχίσουν να ανησυχούν για την παρατεταμένη ανομβρία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια πολλά στα Ιωάννινα για την ημέρα της απελευθέρωσης. Οπως και σε όλη την ¨Ηπειρο. Κρίμα μόνο που φέτος η επέτειος συμπίπτει και με την τόσο πρόσφατη απώλεια του πολύ αξιόλογου δημάρχου τους Μωυσή Ελισάφ
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα σε όλους χρόνια πολλά
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ηπειρώτισσα κι εγώ , χρόνια πολλά στα Γιάννενα και τους απανταχού Γιαννιώτες !! Καλημέρα σας Χριστίνα Σούζη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kύριε Ζαικόπουλε....να βάλω και εγώ λόγω της ημέρας ενα κουιζ. Ποια ήταν τα δύο υπερόπλα των ελλήνων στο Μπιζάνι...αλλά κυρίως το 40 στην Πίνδο..,που ας σημειωθεί ηταν ένας επιχειρησιακός χώρος..που τον γνώριζαν από τις μάχες του Μπιζανίου οι Ελληνες?...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω τι έχεις κατά νου, φίλε μου. Προσωπικά, συμμερίζομαι την άποψη ορισσμένων ιστορικών, οι οποίοι από πλευράς πολεμικών επιχειρήσεων καταλογίζουν ευθύνες στην Ηγεσία του ελληνικού στρατού αναφορικά με τη διοίκηση, την οργάνωση, το συντονισμό, το σχεδιασμό και την εκτέλεση των επιχειρήσεων στη διάρκεια και των δύο Βαλκανικών Πολέμων. Περισσότερο επικρίνονται οι διαταγές για τις κατά μέτωπο επιθέσεις εναντίον οχυρωμένων εχθρικών θέσεων που στοίχησαν τη ζωή σε χιλιάδες στρατιώτες και εκατοντάδες αξιωματικούς και η αδυναμία συλλογής πληροφοριών για τις θέσεις, τις κινήσεις και τον αριθμό των εχθρικών δυνάμεων, που σε αρκετές περιπτώσεις πληρώθηκε πολύ ακριβά. Ωστόσο, όλες οι αδυναμίες και οι αντιξοότητες υπερνικήθηκαν από το φλογερό πάθος και την αυτοθυσία των Ελλήνων να ελευθερώσουν τις σκλαβωμένες πατρίδες τους.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Ζιακόπουλε η απάντηση είναι ότι οι game changer τόσο των βαλκανικών όσο και του ελληνοιταλικού πολέμου είναι...τα μουλάρια και οι Εύζωνοι....!όσο περίεργο και άν φαίνεται .Λοιπόν έχουμε και λέμε
      Μουλάρια δίναν μία απιστευτη κινητηκότητα στις κινήσεις των σχηματισμών...και στον ανεφοδιασμό τους σε μηδενικό χρόνο,τα πράγματα γίναν επιστήμη όμως...στον εληνοιταλικό πόλεμο όπου κάθε μουλαρι αντιστοιχούσε σε δύο Ελληνες στρατιώτες...ενώ η αντίστοιχη αναλογία στους Ιταλούς ήταν 8 στρατιώτες...,(δεν ειναι τυχαίο ότι οι Ελληνες παράσυραν τους Ιταλούς σε ορεινό εδαφος και ετσι να ακυρώνεται οποιοδήποτε πλεονέκτημα έιχαν από τις μηχανοκίνητες δυνάμεις τους).
      Εύζωνοι ολοι οι στρατοί είχαν σχηματισμούς- μύθους(chilanders.maori)...αλλά εμείς είχαμε το απόλυτο υπερόπλο.κάθε εφοδος των Ευζώνων ηταν παράλληλα και μία ψυχολογική επιχείρηση κατατρομοκράτησης του εχθρού...ο οποίος συνήθως κατέρεε καθώς καλούταν να δώσει μία μάχη δια της λόγχης...με οτι σημαίνει αυτό.Εδώ να αξίζει να σημειωθεί ότι οι περιοχές στρατολόγησης των Ευζώνω ήταν η ορεινή Στερεά και η ορεινή Θεσσαλία.
      Δεν ξέρω αν είναι λεπτομέρειες αυτά που γράφω...αλλά κάποια απαρατήρητα σημεία της στρατιωτικής ιστορίας...μας δίνουν διδάγματα για σήμερα..π.χ. οτι καθε νησί μας....στο Αιγαίο μπορεί από μόνο του να είναι ενα μοναδικό αεροπλανοφόρο.!...έκοψα ξύλα και ψάχνω για δαδί....!!¨θωμάς"

      Διαγραφή
  9. Χρονιά Πολλά στον Ηπειρώτη οικοδεσπότη του blog και στους απανταχού Ηπειρώτες της Ελλάδος.Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. «Τα πήραμε τα Γιάννενα, μάτια πολλά το λένε οπού γελούν και κλαίνε».
    Χρόνια πολλά Γιάννενα χρόνια πολλά Ήπειρος χρόνια πολλά Ελλάδα!
    Πλησιάζει και η δική μας επετείος που φέτος για πρώτη φορά θα εορταστεί πανηγυρικά με παρέλαση.
    Καλημέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βαρέθηκα, βαρέθηκα, βαρέθηκα! Κουράστηκα, κουράστηκα, κουράστηκα. Να βράσω και την ΑΣΘ, να τα βράσω όλα! Ως τις αρχές Μαρτιου δε φαίνεται τίποτα σημαντικό για τη χώρα μας.Μονο κάτι βροχές στα δυτικά. Ελεος! Δεν πάει άλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρόνια πολλά δάσκαλε για την ιδιαίτερη πατρίδα σας! Πάντα ελεύθερη να είναι και όλοι οι Έλληνες είμαστε ευγνώμονες για τα όσα πρόσφερε και προσφέρει διαχρονικά στον Ελληνισμό! Και μόνο ότι μέχρι και σήμερα οι μνημονευόμενοι μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες είναι στην πλειοψηφία τους Ηπειρώτες και Γιαννιώτες λέει πάρα πολλά!
    Και μην ξεχνάμε και το μοναδικό αξιοθαύμαστο φαινόμενο διεθνώς των μάχιμων ηπειρωτισσών γυναικών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα από την ηλιόλουστη Λέσβο!! Παρά την πρωινή ψύχρα λόγω της υγρασίας, ανέβηκε πολύ η θερμοκρασία μετά.. Χρόνια πολλά στα Όμορφα Ιωάννινα και στους απανταχού Γιαννιώτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  14. Χρόνια πολλά στα Γιάννενα ,χρόνια πολλά στους Γιαννιώτες ,χρόνια πολλά σε όλους μας,γιατί τέτοιες επέτειοι αφορούν στο Πανελλήνιο.

    Λαμβανομένου υπ όψιν του σχετικού ενημερωτικού σημειώματος του δασκάλου περί του μηχανισμού παγώματος μιας λίμνης,η μαρτυρία περί πάχους του πάγου σε τρεις πιθαμές,περίπου 70cm,δεν φαίνεται υπερβολική ;.Ποιά πρέπει να ήταν η εξωτερική θερμοκρασία και πόσο να διήρκεσε ;.

    Η μαρτυρία για τις γυναίκες,παρακαλώ,οι οποίες "ζαλώνονταν" ξύλα και πήγαιναν στα Γιάννενα να τα πουλήσουν,είναι σ υ γ κ λ ο ν ι σ τ ι κ ή !!.--====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο συλλέξας τις ενθυμήσεις δεν μας λέει αν αυτοί που χόρευαν μεταξύ του Νησιού και του κάστρου ήταν οι άνδρες των γυναικών που κουβαλούσαν τα ξύλα. Ντρέπομαι που το λέω, αλλά δεν θα με παραξένευε, αν αυτό ήταν αλήθεια. Οι γιαγιάδες και οι προγιαγιάδες μας είχαν περάσει και χειρότερα. Ο θρύλος λέει ότι προπολεμικά μια επιτροπή από τις ΗΠΑ επισκέφτηκε την Ήπειρο για να δει αν καταπατούνται τα δικαιώματα των γυναικών. Πήγε στο πρώτο χωριό και στο δρόμο συνάντησε έναν άνδρα καβάλα πάνω στο γάιδαρο με τη γυναίκα του να τον ακολουθεί κουβαλώντας στην πλάτη της ξύλα. Όπως καταλαβαίνετε, οι της επιτροπής δεν χρειάστηκε να κάνουν ερωτήσεις για τα δικαιώματα των γυναικών. Μετά τον πόλεμο του 1940 και τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε η ίδια επιτροπή ξαναπήγε στην Ήπειρο να δει αν υπήρξε κάποια αλλαγή της προπολεμικής καταστάσεως. Αυτό που αντίκρισε ήταν ή ίδια εικόνα με μία διαφορά: μπροστά πήγαινε τώρα ζαλωμένη η γυναίκα και πίσω καβάλα στο γάιδαρο ο άνδρα της. Η επιτροπή πρόσεξε τη διαφορά και ρώτησε τον άνδρα γιατί συμβαίνει αυτό και εκείνος ατάραχος απαντάει: «Νάρκες παιδί μου, νάρκες!»

      Διαγραφή
  15. Υπάρχει στα Γιάννενα στην παλιά αγορα(στην ανεξαρτησίας) στοά Λιαμπεη πιθανώς από κάποιο επιφανή Γιαννιώτη.Ευχαριστουμε τους φίλους του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρόνια πολλά στα Γιάννενα από Ξάνθη. Χρόνια πολλά σε όλους τους Γιαννιώτες αλλά και στην Ελλάδα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τέσσερις μέρες συνεχόμενες με θερμοκρασίες 21-22 βαθμούς στα Τρίκαλα. Πιστεύω και η διάρκεια τόσο υψηλών θερμοκρασιών δεν πρέπει να είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Απ'ότι θυμάμαι τέλος Φλεβάρη όταν έκανε τέτοιες θερμοκρασίες μετά άλλαζε απότομα με σημαντική πτώση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το 1880 στην συνδιάσκεψη στο Βερολίνο η αγγλογαλλικη πρόταση ήταν η γραμμή των συνόρων να είναι από τον Όλυμπο ως τον Καλαμα πρόταση που έδινε τα Γιάννενα στη Ελλάδα. Όμως λίγο καιρό αργότερα τα Γιάννενα σταθηκανε ατυχα διότι μια κυβερνητική κρίση στην Γαλλία την οδήγησε σε αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της και οι Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να απορρίψει αυτή την πρόταση.Το αποτέλεσμα ήταν να περιμένουμε ακόμα 33 χρόνια και μετά από σκληρές μάχες να γευτούμε την ελευθερία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ώπα!.Δάσκαλε πράγματι είστε σκληρά καρύδια εσείς οι Ηπειρώτες,και μάλιστα οι γυναίκες. Τώρα βλέπω την κυρία Σούζη να παρουσιάζει το δελτίο καιρού στην τηλεόραση ,κομψή και κατατοπιστική όπως πάντα . Τον κατατρόπωσε τον covid.Σιδερένια κυρία Χριστίνα.Να είσαι πάντα καλά .--========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χρόνια πολλά στούς κοντινούς συντοπίτες Ηπειρώτες καθώς και στην πόλη των Ιωαννίνων γιά την επέτειο της απελευθέρωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Είναι σίγουρο ότι δεν έκανε χειμώνα στην Ισπανία, όπως κατά κόρον λέγεται; Κι αυτό διότι ξέμειναν από ντομάτες τα σουπερμάρκετ στη Βρετανία και μπορεί να τις δίνουν με δελτίο, λόγω ψύχους και καταιγίδων στο Μαρόκο. Η Βρετανία βασίζεται στην Ισπανία και το Μαρόκο για τις εισαγωγές ντομάτας τον χειμώνα, αλλά η ακύρωση δρομολογίων των φέρι μποτ, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, μείωσε τις προμήθειες της. Οι ισπανικές καλλιέργειες επηρεάστηκαν επίσης από την κακοκαιρία τις 2-3 τελευταίες εβδομάδες.

    Οι κακές καιρικές συνθήκες είχαν επίσης επιπτώσεις και στις σοδειές φρούτων και λαχανικών. Τα σουπερμάρκετ προσπαθούν να καλύψουν τις ελλείψεις, συνεργαζόμενα με τους ντόπιους παραγωγούς και η κυβέρνηση καλείται να στηρίξει την εγχώρια γεωργία, εκμεταλλευόμενη και το ωκεάνιο κλίμα της Βρετανίας.
    https://news.sky.com/story/tomato-shortage-hits-uk-supermarkets-as-bad-weather-hits-crops-in-europe-and-africa-12816208

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Νέα χιονοθύελλα στις βόρειες και μεσοδυτικές ΗΠΑ φέρνει δριμύ ψύχος και σπάει ρεκόρ, καθώς αναμένεται να καταγραφούν ιστορικά ύψη χιονόπτωσης, κάνοντας τους δρόμους επικίνδυνους και απροσπέλαστους και διαταράσσοντας και την εναέρια κυκλοφορία.

    Η Εθνική Υπηρεσία Καιρού εκτιμά ότι θα πέσουν 61 εκατοστά χιονιού και οι άνεμοι θα φτάνουν τα 97 χιλιόμετρα την ώρα από την Τρίτη 22/2 ως την Πέμπτη 24/2. Θα πέφτουν 2 ίντσες (περίπου 7,5 εκατοστά) χιονιού την ώρα και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους οι μετακινήσεις δεν θα είναι απλά επικίνδυνες, αλλά αδύνατες στα βόρεια και τα μεσοδυτικά των ΗΠΑ. "Τα συνεργεία καθαρισμού του χιονιού είναι ήδη επί ποδός, αλλά αυτή η θύελλα φαντάζει ανίκητη" ανακοίνωσε το Τμήμα Συγκοινωνιών της Μινεσότα.

    Την ίδια στιγμή, στις νότιες ΗΠΑ οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν και τους 32 βαθμούς Κελσίου στο Ορλάντο, σχεδόν 60 περισσότερους από τους -27β. που θα έχει για παράδειγμα η Μοντάνα. Το συγκεκριμένο σύστημα κακοκαιρίας ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο 18-19/2 με βροχές στην Καλιφόρνια και χιόνια στα βουνά της Σιέρα Νεβάδα. Την Τρίτη 22/2 είχε κατευθυνθεί στα Βραχώδη Όρη και τις πολιτείες της Μοντάνα και της Βόρειας και Νότιας Ντακότα. Την Τετάρτη 23/2 αναμένεται να φέρει σφοδρές χιονοπτώσεις και παγωμένη βροχή στη Νέα Αγγλία, το Νιου Χαμσάιρ, το Βερμόντ και το Μέιν, όπου το ύψος του χιονιού θα ξεπεράσει τα 30-35 εκατοστά.

    Ήδη έχει κοπεί το ρεύμα σε 163 χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Καλιφόρνια και έχουν ακυρωθεί 1.300 πτήσεις, ενώ σε περιοχές, όπως η Μινεάπολις και η Μοντάνα, γίνονται προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους ότι μπορεί να πάθουν κρυοπαγήματα, ακόμα και μετά από παραμονή μόλις 30 λεπτών σε εξωτερικούς χώρους. Πολύ βαρύ χειμώνα κάνει, λοιπόν, (και) φέτος στις ΗΠΑ, ένα μεγάλο κομμάτι του βόρειου ημισφαιρίου, για όσους βλέπουν το δάσος και όχι το δέντρο.

    https://www.yahoo.com/news/huge-winter-storm-churns-across-162501239.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Γαλλία μετά από 32 μέρες χωρίς βροχή, κάτι που συνιστά νέο ρεκόρ για χειμώνα, καταρρίπτοντας εκείνο του 2020, σύμφωνα με το Meto-France. Αρχεία τηρούνται από το 1959, ενώ ως μέρες χωρίς βροχή λογίζονται και αυτές που δεν πέφτει πάνω από 1 χιλιοστό υετού. Έτσι, ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Christophe Bechu θα προεδρεύσει μίας επιτροπής υδρολογικής πρόβλεψης και παρακολούθησης που θα αρχίσει τις εργασίες της την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, για πρώτη φορά τόσο νωρίς σε ένα έτος.

    Ο στόχος είναι να αποφευχθεί μία καταστροφική κατάσταση τον Ιούλιο και για αυτό από την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου θα αρχίσουν να λαμβάνονται κάποια ήπια περιοριστικά μέτρα. Κι αυτό, διότι το έλλειμμα βροχοπτώσεων θέτει σε κίνδυνο την ανάκτηση των υπόγειων υδάτων, που εξαντλήθηκαν κατά την περσινή ξηρασία. Συγκεκριμένα, τα υπόγεια ύδατα είναι δύο μήνες πίσω, όσον αφορά την πλήρωση τους.

    https://www.lemonde.fr/planete/article/2023/02/22/secheresse-hivernale-sans-veritable-pluie-depuis-32-jours-la-france-est-en-etat-d-alerte-selon-christophe-bechu-ministre-de-la-transition-ecologique_6162826_3244.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κάθε μέρα και χειρότερα τα τρεξίματα για όσους περιμέναμε δονκιχωτικά μια ψυχρή εισβολή το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Μας μένει ο Δεκέμβρης για το 2023!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Δριμύτερη η επιστροφή τού Βαγγέλη Σπανού στο μπλογκ με βομβαρδισμό ειδήσεων.
    Καλά έκανε δεν αντιλέγω.
    Αρκεί να μείνει μόνο εκεί και να έχει συμμορφωθεί,όπως και να έχει καταλάβει ότι εδώ μέσα είναι μπλογκ καιρόφιλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή