Με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, αρκετή αφρικανική σκόνη και λίγες βροχές η Καθαρά Δευτέρα!



Οι ψυχρές αέριες μάζες που λιμνάζουν στην Α-ΒΑ Ευρώπη δεν αναμένεται να μεταφερθούν προς την περιοχή μας, στην οποία τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι και πάλι οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι ασθενείς άνεμοι και οι τοπικές ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις, αλλά οι πιθανότητες βροχής είναι περιορισμένες. 


Την Παρασκευή (24/2), θα συνεχιστούν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες, ενώ το Σάββατο (25/2) το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η επικράτηση νότιων ανέμων, οι οποίοι το βράδυ στο Ιόνιο και το ΒΑ Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. Την Κυριακή (26/2), τοπικές βροχές αναμένονται κυρίως από τις απογευματινές ώρες στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τις Β-ΒΑ περιοχές της χώρας. Στο Β. Ιόνιο και την Ήπειρο ίσως εκδηλωθούν και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με ένταση 6 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Καθαρά Δευτέρα (27/2), τοπικές βροχές προβλέπονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη Β-ΒΑ χώρα και το Α. Αιγαίο. Οι νοτιάδες βαθμιαία θα εξασθενήσουν και στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Υ.Γ.

1) Κοντεύει να πάθει παράκρουση ο κόσμος με τις αλλοπρόσαλλες προγνώσεις καιρού που βλέπει και ακούει για το τριήμερο της Αποκριάς. Η βιασύνη ορισμένων να ρισκάρουν εδώ και πολλές ημέρες προβλέψεις τους οδηγεί σε ανόητη εμμονή στα αρχικώς λεχθέντα τα οποία δεν φαίνεται να επαληθεύονται.

2) Δεν συμφωνώ με τις προσπάθειες ορισμένων παρουσιαστών να αποκομίσουν ίδιον όφελος επικαλούμενοι αποτυχίες συναδέλφων τους.  

3) Βλέπω σε πολλές ιστοσελίδες να αναφέρεται ότι οι προγνώσεις που παρατίθενται είναι του τάδε ή του δείνα μετεωρολόγου. Ορισμένοι λένε ότι επειδή πρόκειται για προσωπικές εκτιμήσεις καθενός ή καθεμιάς που παρουσιάζουν στα ΜΜΕ τον καιρό αυτό στέκει. Όμως, στα ΜΜΕ παρουσιάζονται ατόφια τα αποτελέσματα των μοντέλων και δεν είδα ποτέ κάποιον ή κάποια να λέει ότι διαφωνεί με αυτά που μας δείχνει στο «γυαλί». Ας μη γελιόμαστε. Χωρίς τα μοντέλα είμαστε όλοι «στείροι και μουγκοί» που θα έλεγε και ο Σαββόπουλος. Σε λίγα χρόνια, μάλιστα, για να μπορείς να αμφισβητείς τα αποτελέσματα των μοντέλων, θα πρέπει να είσαι ένας μικρός θεός! 

53 σχόλια:

  1. Πραγματικά ένας χειμώνας παρωδία. Όλες κι όλες 5 ημέρες κρύου , σχεδόν κάθε μέρα ηλιοφάνεια και ελάχιστες βροχές. Και έπονται κι άλλοι νοτιάδες και άλλη ζέστη. Και βροχή καμία στον ορίζοντα. Ζούμε σε ένα ανυπόφορο κλίμα. Δεν μας φτάνουν οι 8 μήνες σχεδόν καθημερινής ηλιοφάνειας, αλλά πρέπει να υποστώ και έναν επίσης ηλιόλουστο χειμώνα με ελάχιστες βροχές λες και είμαι στην έρημο. Μόνο στους Άγγλους τουρίστες θα άρεσε ένα τέτοιο κλίμα. Αλλά και αυτοί θα το είχαν βαρεθεί κάποια στιγμή…
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Γιάννη ζεις στα Χανιά κι εγώ Θεσσαλονίκη. Όντως για το νησί σου ο χειμώνας ίςως είναι παρωδία, αν και νομίζω ότι οι οποιες βροχές επηρέασαν αρκετά το νησί. Ασφαλώς αν πιάσει μαρτης στα νησιά μετά οι βροχές ελαχιστοποιούνται. Για τις βροχές συμφωνώ απολύτως ότι λείπουν σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Και βεβαίως συμφωνώ ότι θερμοκρασιακά ο χειμώνας ήταν πολύ ήπιος, σε μας εδώ πάνω κράτησε δυο βδομαδες γεμάτες με κρύο κρύο. Αλλά επίτρεψε μου να δηλώσω επίσης ότι χαίρομαι τον ήλιο ΠΑΝΤΑ και δεν επιθυμώ στα πεδινά πχ στη Θεσσαλονίκη τζάμπα κρύα που μας αδειάζουν την τσέπη και μας κλείνουν μέσα στα σπίτια. Άλλο Κρήτη άλλο Θεσσαλονίκη. Εμείς εδώ πάνω έχουμε πολλά σκαμπανεβάσματα στον καιρό άλλοι χειμώνες είναι ήπιοι άλλοι πιο βαρείς άλλοι με πολλά κρύα άλλοι με λιγότερα. Φέτος όντως ήταν/είναι ήπιος αλλά εγώ και η πλειοψηφία το χαιρόμαστε επειδή ακριβώς έχουμε ζήσει και δύσκολους χειμώνες. Για τα νερά να συμφωνήσω είναι πολύ λίγα και σε μας. Ας απολαύσουμε λοιπόν όλοι με υγεία κι ό, τι καιρό κάνει το τριήμερο που έρχεται, όπως λέει ο δάσκαλος θα κυλήσει κατά κανόνα με ανοιξιάτικο καιρό.

      Διαγραφή
    2. Φιλε από την θεσσαλονικη δεν συμφωνώ ότι οι βροχές δεν έλειψαν από την Κρήτη φέτος. Και δεν λαμβάνω υπόψιν μου την κακοκαιρία της 15ης Οκτωβρίου που έτσι κι αλλιώς επηρέασε πολύ τοπικά συγκεκριμένα μέρη του νησιού.
      Το πρόβλημα είναι ότι φέτος πραγματικά ο καιρός μου θύμισε Κύπρο 100% και παλιά δεν ήταν έτσι. Πάντα κάποιες βροχές έστω και μαζεμένες τις έκανε. Και τώρα πάμε για 4η σερί χρόνια που στην περιοχή μου θα έχουμε υετικο έλλειμμα και αυτό είναι ανησυχητικό. Όσο για την θεσσαλονικη ξέρω ότι ποτέ δεν κάνει πολλές βροχές τον χειμώνα αλλά θα τις κάνει όλες μαζί το καλοκαίρι η την εποχή των «μουσώνων» Μάιο-Ιουνιο. Μακάρι να έχει κάτι για όλους μας ο καιρός αργότερα.
      Γιάννης-Χανια

      Διαγραφή
    3. Όπως λέει και ο φίλος και συντοπίτης Γιάννης, η κατάσταση είναι τραγική φέτος το χειμώνα στην Κρήτη και ειδικά στην πόλη των Χανίων συγκριτικά με τα κλιματικό προφίλ της, τόσο σε επίπεδο θερμοκρασιών όσο (και κυρίως) σε επίπεδο βροχών. Όσοι μένουμε στην περιοχή πάνω από 20-30 χρόνια, μπορούμε άνετα πλέον να μιλάμε για μια νέα φάση στο κλίμα, για μια άλλη κλιματική ταυτότητα του τόπου. Αυτό το πράγμα δεν είναι πια ο καιρός των Χανίων που ξέραμε. Και όταν λέω "που ξέραμε", εννοώ προφανώς ότι υπήρχε μια κανονικότητα και περιοδικότητα, επαναλαμβάνονταν περίπου κάθε χρόνο τα ίδια καιρικά φαινόμενα με μικρές μόνο τροποποιήσεις. Τώρα πια αυτό έχει εξαφανιστεί. Εδώ πια μιλάμε για μεταβολή καιρικού παραδείγματος. Θα τολμούσα να πω ότι δεν είμαστε καν Κύπρος, αλλά βόρεια Λιβύη και βόρεια Αίγυπτος, Κάιρο, Τομπρούκ κλπ. Δεν ξέρω πόσο σας λείπει εκεί στη βόρεια Ελλάδα ο ήλιος, αλλά πιστέψτε με, αν έρθετε να μείνετε μόνιμα για αρκετά χρόνια σε έναν τόπο όπου για 8 μήνες (!!!) έχει ήλιο και δεν βρέχει καθόλου, ούτε καν μία μπόρα δεν ρίχνει έστω μια φορά το μήνα, θα ψάχνατε να φύγετε σαν τρελοί. Προσωπικά έχω καταλήξει ότι η μόνιμη διαμονή στην Κρήτη είναι αβίωτη και ανυπόφορη πλέον, για ανθρώπους που θέλουν μια εναλλαγή και μια ποικιλία στον καιρό ώστε να νιώθουν κάπως διαφορετικά από εποχή σε εποχή. Ειδικά η παντελής έλλειψη βροχής σε τρελαίνει. Είναι ένα μέρος βιώσιμο αποκλειστικά και μόνο για καλοκαιράκηδες και για τουρίστες που έρχονται για 10 μέρες να ζήσουν τον ελληνικό μύθο τους. Προτού λοιπόν θεωρήσετε ευλογημένους τους Κρητικούς από άποψη καιρού, ξανασκεφτείτε το...

      Παναγιώτης-Χανιά

      Διαγραφή
    4. Μια και ο λόγος για την Κύπρο μας, να αναφέρω ότι φέτος το νησί είχε και αρκετές βροχές ειδικά το φθινόπωρο, αλλά και χιονοπτώσεις στο Τρόοδος. Δηλαδή εκεί ο χειμώνας-όπως και ευρύτερα στην ανατολική Μεσόγειο- τηρουμένων των αναλογιών ήταν μια χαρά.
      Όσο για τα παιδιά από την Κρήτη, εντύπωση μου κάνει αυτό που λένε ότι στα Χανιά έχει ήλιο επί 8 μήνες. Ισως αυτό να συμβαίνει σε περιοχές στα νότια παράλια του νησιού. Ούτε καν εδώ στη Ρόδο δεν έχουμε επί 8 μήνες μόνο ήλιο (Οκ επί 5 με 6 μήνες έχουμε όντως στην πράξη ).
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
    5. Από όταν θυμάμαι, πάντως, τον εαυτό μου και δεν είμαι και κανένα παιδαρέλι πια, την Ελλάδα χώρα του ήλιου την αποκαλούσαν, ανεξαρτήτως γεωγραφικού διαμερίσματος. Και στον μέσο άνθρωπο αρέσει αυτό, απόδειξη ότι πολλοί πλούσιοι Βορειοευρωπαίοι μόλις συνταξιοδοτούνται αγοράζουν σπίτια και έρχονται να μείνουν μόνιμα στη χώρα μας.

      Επίσης, γνωρίζω περίπτωση Γερμανού γιατρού που σύστηνε σε συμπατριώτες του με προβλήματα υγείας - όπως άσθμα κ.λ.π. - να έρθουν μόνιμα στην Ελλάδα, επειδή σύμφωνα με τον ίδιο έχει το καλύτερο κλίμα στην Ευρώπη, χωρίς υγρασία κ.λ.π. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα, λοιπόν, ορμώμενοι από τον εκνευρισμό μας, επειδή έκανε 10 μέρες ζέστη μετά από μία βδομάδα έντονων χιονοπτώσεων. Θα έρθουν βροχές από βδομάδα, υπομονή.

      Διαγραφή
    6. Μα, η Κρήτη βρίσκεται πολύ κοντά στη Λιβύη και γενικά την Αφρική, βρε παιδιά. Τι περιμένετε, να έχει κλίμα Βρετανίας ή Σκανδιναβίας; Ανεξάρτητα από τις προσωπικές μας επιθυμίες, να υπάρχει και κοινή λογική.

      Διαγραφή
    7. Αν είναι δυνατόν να θεωρείται η μόνιμη διαμονή στην Κρήτη ως ανυπόφορη. Δηλαδή, τι να πουν και όσοι μένουν στη μόνιμα σκονισμένη και βρώμικη Αθήνα, που περνούν ώρες και ώρες στην κίνηση για να πάνε στη δουλειά τους, που δεν βρίσκουν πουθενά να παρκάρουν ή που εναλλακτικά στοιβάζονται σε ασφυκτικά γεμάτα ΜΜΜ; Δεν είναι το παν ο καιρός, αγαπητοί. Και η Κρήτη είναι ένας υπέροχος τόπος με πάρα πολλές φυσικές ομορφιές. Μένοντας στην Αθήνα για να έρθεις σε επαφή με τη φύση, πρέπει να κάνεις ολόκληρο ταξίδι.

      Διαγραφή
    8. Αν ήσουν φιλε καιρό φίλος θα ήξερες ότι αυτό δεν ισχύει. Αλλά που να κάτσω να σου εξηγώ τώρα. Δες τα κλιματικά στοιχεία της ΕΜΥ, μπες και στη Βικιπαίδεια και σύγκρινε για να ενημερωθείς!

      Διαγραφή
    9. Καλά, εντάξει. Η Ελλάδα είναι ένα μέρος που παλιά έβρεχε και χιόνιζε επί μήνες και τώρα όχι. Ό,τι πείτε.

      Διαγραφή
    10. Τα παράπονα σας στις χιονοπτώσεις της νέας εποχής. Κάθε φορά που έχουμε αυτά τα αλλοπρόσαλλα φαινόμενα, τις χιονοθύελλες δίπλα στη θάλασσα για 2-3 μέρες σερί, μετά κάνει 1-2 μήνες να βρέξει. Συνέβη και με την Ελπίδα το 2022 και με τη Μήδεια το 2021 και πάει να γίνει το ίδιο και φέτος με την Μπάρμπαρα. Από την άλλη, ο καιρός στην Ελλάδα πάντα έτσι ήταν. Καλοκαιρία με μικρά σε διάρκεια διαλείμματα κακοκαιριών.

      Και είναι και μια χαρά αυτός ο καιρός. Για πήγαινε στις τροπικές χώρες, που μετά τις καταιγίδες μόλις βγαίνει ο ήλιος δεν μπορείς να αναπνεύσεις από τη ζέστη και την υγρασία. Και σημειωτέον ότι αυτό συμβαίνει σχεδόν κάθε μέρα. Ένα από τα λίγα καλά που έχουμε στη χώρα μας είναι ο ήπιος καιρός. Μην μεμψιμοιρούμε και για αυτό. Ο ήλιος είναι ζωή, αισιοδοξία, ευφραίνει καρδία(ν).

      Διαγραφή
  2. Δυστυχώς τέτοιο χειμώνα είχα βιώσει στην Κύπρο όπως είχα πει σε προηγούμενη αναφορά μου τον χειμώνα 2005-2006, μου φάνηκε ανυπόφορος γιατί είχα συνηθίσει στα δεδομένα της Αθήνας και συγκεκριμένα στον δήμο Αχαρνών όπως και στον τόπο καταγωγής μου το Αγρίνιο όπου συχνά πυκνά επισκεπτόμουν και επισκέπτομαι ακόμα, είχαμε μάθει να ξεχωρίζουν οι εποχές, είχαμε μάθει σε καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνα και άνοιξη.....ακόμα και στα πέτρινα χρόνια της δεκαετίας του 90 οι εποχές ξεχώριζαν η Πάρνηθα κρατούσε χιόνια μέχρι τέλη Μαρτίου και πολλές φορές Απρίλη, το Παναιτωλικό στο Αγρίνιο δεν ήταν λίγες οι φορές που Απρίλη μήνα Δεύτερη μέρα του Πάσχα είχε φρέσκο χιόνι στις υψηλότερες κορυφές του....και το κρατούσε και τον Μάιο ακόμα, πραγματικός χειμώνας για εμένα προσωπικά ήταν ο χειμώνας 2014-2015 και ας μην έκανε τον ιστορικό χιονιά μέσα στην Αθήνα.

    Με εκτίμηση
    Τόλης Δημήτριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περισσότερο φταίνε τα ΜΜΕ, πάντως, κ. Ζιακόπουλε. Όταν κάνουν πρώτο θέμα την ανάρτηση ερασιτέχνη μετεωρολόγου στη σελίδα του στο facebook (όπου έχει δικαίωμα να γράψει ό,τι θέλει, διότι αποτελεί κάτι σαν τον προσωπικό του χώρο) δεν ευθύνεται αυτός, αλλά το εκάστοτε μέσο, που την αναπαράγει. Στην πραγματικότητα τα ΜΜΕ κάνουν και με την πρόγνωση του καιρού ό,τι και με την υπόλοιπη ειδησεογραφία, αναζητώντας τους πιασάρικους εκείνους τίτλους, που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού.

    Το χειρότερο είναι ότι πολλές φορές ο τίτλος δεν έχει και πολλή σχέση με το κείμενο που ακολουθεί. Για παράδειγμα σήμερα υπήρχε τίτλος: "Πότε έρχεται η κρύα μάζα", ενώ ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος αφού είχε γράψει αναλυτικά την πρόγνωση του μέχρι και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, στη συνέχεια αφιέρωνε και δύο αράδες για να επισημάνει ότι την επόμενη εβδομάδα ψυχρές μάζες θα φέρουν χιόνια στα ορεινά της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω κάποιες ενστάσεις, φίλε μου.
      Καταρχάς, ο οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα στο facebook να γράφει ό,τι θέλει, διότι αποτελεί κάτι σαν προσωπικό του χώρο; Δηλαδή, έχω εγώ το δικαίωμα να βγω στο μπαλκόνι μου και, γνωρίζοντας ότι οι γείτονες με ακούν, να φωνάξω ως ερασιτέχνης γιατρός ότι το ντεπόν τυφλώνει, ως ερασιτέχνης σεισμολόγος ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός μεθαύριο στην Αθήνα ή ως ερασιτέχνης αστρονόμος ότι τον άλλο μήνα θα πέσει κομήτης στην Ελλάδα;
      Πάντες, μηδέ των πάσης φύσεως μετεωρολόγων εξαιρουμένων, γνωρίζουν πώς λειτουργούν τα ΜΜΕ. Μήπως επιδιώκουν να γράφεται και να ακούγεται το όνομά τους από αυτά; Την παροιμία «τραβάτε με κι ας κλαίω» τη γνωρίζετε;
      Οι μετεωρολόγοι που έβγαιναν παλιά στο «γυαλί» έρχονταν καύσωνες και έλεγαν «θα κάνει λίγη ζέστη, καλοκαίρι είναι», έρχονταν χιόνια και έλεγαν «αν δεν χιονίσει τώρα, πότε θα χιονίσει;», έρχονταν τριήμερα Αποκριάς και έλεγαν θα πέσουν και κάποιες βροχές, αλλά δεν θα δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα. Σκέφτονταν ακόμα και τους επαγγελματίες που περιμένουν αυτές τις μέρες να κάνουν λίγο τζίρο!

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα κύριε Ζιακόπουλε, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, τα είχα γράψει πρόσφατα, νομίζω είδατε το άρθρο μου...Όσο για τους μετεωρολόγους που έβγαιναν παλιά στο γυαλί, ανάμεσά τους και εσείς βέβαια, ήταν επιστήμονες με γνώσεις και σεβασμό σε όλους όσους τους παρακολουθούσαν και δεν είχαν καμία ανάγκη από "πιασάρικους" τίτλους και φανφάρες...

      Διαγραφή
    3. Επί της ουσίας, έχετε δίκιο, κ. Ζιακόπουλε. Κανείς δεν μπορεί να γράφει και να λέει ό,τι θέλει. Ίσως δεν το διατύπωσα σωστά, καθώς αυτό που ήθελα να καταδείξω είναι ότι αν τα ΜΜΕ δεν έκαναν κάθε φορά πρώτο θέμα τις αναρτήσεις όχι απλά ενός ερασιτέχνη μετεωρολόγου, αλλά οποιουδήποτε γράφει υπερβολές και ανακρίβειες, τότε αυτές θα αποδυναμώνονταν αυτόματα και ελάχιστοι θα έδιναν σημασία.

      Διαγραφή
    4. Όταν πρόκειται για επιστήμες κανείς άλλος εκτός από αυτόν στον οποίο αφορά η επιστήμη δεν μπορεί να γράφει ό,τι θέλει. Είναι σαν τους ηλίθιους με τα εμβόλια.

      Διαγραφή
    5. Αυτοί που τα γράφουν είναι μαθηματικοί ή φυσικοί και δεν στερούνται επιστημονικών γνώσεων, ούτε είναι άσχετοι στο θέμα των προγνώσεων. Το πρόβλημα είναι ότι θέλουν να είναι οι πρώτοι που θα προβλέψουν μία ψυχρή εισβολή και κάποιες φορές αυτή η σπουδή τους για την αποκλειστικότητα τους οδηγεί σε αστοχίες. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι κάθε ανάρτηση τους την κάνουν πρώτο θέμα τα διάφορα ειδησεογραφικά μέσα, λες και αυτή αποτελεί θέσφατο.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα από τη χιονισμένη Στοκχόλμη και εν αναμονή νέας χιονόπτωσης αύριο .Μάκης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όσο περισσότερο προσπαθούμε να βάλουμε την φύση στα δικά μας θέλω άλλο τόσο θα αποτυγχάνουμε. Το μεγάλο ίσως λάθος των ειδικών και μη είναι η υπερβολική έκθεση στα μέσα. Δεν χάνουν μόνο το κύρος τους αλλά δίνουν και στους διάφορους αυτοαποκαλουμενους "μετεοπρογνωστες" το άλλοθι να βγαίνουν και να κάνουν λάθη. Άλλωστε δεν λογοδοτεί κανένας σε κανέναν αυτό τουλάχιστον πιστεύουν. Μακροπρόθεσμα όμως όλοι κρίνονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλέ μου φίλε από Στοκχόλμη νομίζω ότι ο φωτεινός χειμώνας σας ειναι λιγουλακι αξιοπρεπης ενώ εδώ κ μια 10ετια τουλάχιστον εναι αναξιοπρεπεστατος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα πρέπει να είσαι ένας μικρός θεός επειδή δε θα υπάρχει το επαρκές επιστημονικό υπόβαθρο ή θα έχουν εξελιχθεί τα μοντέλα; Ή μήπως και τα δύο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος, Αποστόλη, είναι ότι θα έχουν εξελιχθεί τα μοντέλα!

      Διαγραφή
  8. Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα, κρύο δεν έκανε ποτέ, τραγούδησαν προ ημερών στην Ξάνθη οι Locomodo... Πες το ψέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα σας,
    Σχολιάζοντας τις παρατηρήσεις του δασκάλου, θα ήθελα να συμπληρώσω ότι τα ευτράπελα που συμβαίνουν εντείνονται και εξαιτίας του γεγονότος ότι αποδεδειγμένα πλέον κανείς δεν θυμάται τις συστηματικές αστοχίες των "σύγχρονων" μετεωρολόγων και αυτό τους ρέπει προς την αβίαστη δημοσίευση μιας τάσης που δεν έχει καν κλειδώσει, παρουσιαζόμενη και ως προσωπική εκτίμηση.... ξεχνώντας πόσο "μουγκοι θα ήταν δίχως τα μοντελακια....
    Έτσι στην περίπτωση που επαληθευτεί απαιτείται να αντιμετωπιστούν ως μικροί θεουληδες...
    Στην άλλη περίπτωση , μια ακόμα αστοχία η οποία θα ξεχαστεί....
    Εδώ οφείλεται και η ανόητη εμμονή σε μια εκτίμηση που φαίνεται τελικώς ότι δεν θα επαληθευτεί....
    Εξάλλου είναι πιο σημαντικό να ασχολούνται μαζί σου ακόμα και για τη ανόητη εμμονή και αστοχία σου , από το να μην είσαι "famous".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Την στείρα αναπαραγωγή ενός προγνωστικού μοντέλου μπορεί να την κάνει οποιοσδήποτε εάν του το δείξει κάποιος. Ένας καλός μετεωρολόγος με την εμπειρία και τις γνώσεις του προσπαθεί να καταλάβει πού τα μοντέλα έχουν σφάλματα έτσι ώστε η πρόγνωση του να είναι καλύτερη. Αλλιώς δεν έχει νόημα η ύπαρξη ενός μετεωρολόγου και θα πρέπει να αντικατασταθεί από μια εφαρμογή (όπως πιθανότατα θα γίνει μετά από κάποια χρόνια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιθανολογώ ότι ο ρόλος του μετεωρολόγου θα αλλάξει. Ίσως να παραχωρήσει τη θέση του στα μοντέλα σχετικά με τις προγνώσεις αλλά δε μπορεί να σταματήσει η έρευνα για το μέλλον

      Διαγραφή
    2. Ο ρόλος του μετεωρολόγου είναι και θα είναι ακόμα περισσότερο να αναπτύξει καλύτερα προγνωστικά μοντέλα

      Διαγραφή
  11. Ο Αώος κατέβασε νερό δείγμα ότι τα χιόνια λιώνουν, φυσιολογικό μετά τις τελευταίες ζεστές ημέρες.
    Καλό βράδυ σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η ανάπτυξη υποκατηγοριών της εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης θα επηρεάσει άραγε και τον κλάδο της μετεωρολογίας μελλοντικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πάντως ο Πούτιν συγκεντρώνει μεγάλη στρατιά αρκούδων στη Σιβηρία και να δούμε σε ποιούς θα την ξαμολύσει μέσα στον Μάρτη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ζήτηση και προσφορά. Νόμος.Ειδικά για τις "χρονιάρες" μέρες υπάρχει έντονη ζήτηση για "πρώιμες" προγνώσεις. Tiς παρέχουν πρόθυμα απλοί προγνώστες αλλά και πτυχιούχοι.
    Δάσκαλε ,ειδικά το πρώτο σου υστερόγραφο είναι ακριβώς έτσι.Εκτιμώ ότι δεν θα αποτελέσει μάθημα΄.......-
    Όπως έχει πει και ο Φώτης,αλλά και άλλοι φίλοι,τον Μάρτη θέλουμε πολλές βροχές και χιόνια στα βουνά .Γένοιτο........- =========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο μετεωρολόγος είναι αναντικατάστατος κατά την γνώμη μου.. Όσα μοντέλα και να βγούνε.. Αλλιώς θα πρέπει να σταματήσουν και οι ειδήσεις.. Αφού υπάρχει το διαδίκτυο και όλοι "όλα" τα ξέρουν
    και τα μαθενουν πλέον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πάντως εμείς δεν είμαστε μόνοι στη δυστοπία της ξηρασίας, η οποία ενόψει και της πρόβλεψης για αυξημένη τουριστική κίνηση φέτος θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα, ιδίως Κρήτη και νησιά. Συναγερμός έχει σημάνει και στη Β. Ιταλία αλλά και στη Γαλλία, όπου σχεδόν στο 1/3 της χώρας δεν έχει βρέξει ούτε χιλιοστό εδώ και 32 ημέρες και θεωρείται η μεγαλύτερη ξηρασία από το 1959.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. διαβάζω πολλές αλλά εμπιστεύομαι την καιρική σελίδα σας και πάντα βρίσκομαι στην σωστή πλευρά των προγνώσεων. Πράγματι αρκετοί δημοσιογράφοι υπερβάλλουν ή βιάζονται να μας πουν τα "καλά νέα", βάζουν μάλιστα και δυναμικούς τίτλους και σιγουρα κάποιοι άνθρωποι επηρεάζονται , όπως τους ακούω. Με ενοχλεί επισης η πρόγνωση βροχών ειδικά για την Θράκη όπου ζω, καθώς κάποιες φορές αποτυγχάνει παταγωδώς, λές και αφορά άλλη χώρα..(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Θεωρώ ότι σημερινοί οι μετεωρολόγοι που βγαίνουν στην τηλεόραση είναι δυσανάλογα διάσημοι συγκριτικά με άλλους δημοσιογράφους.
    Και καταρχήν για μην παρεξηγηθώ ο κος Κολυδάς κ η κα Σούζη είναι συμπαθέστατοι σε μένα, παρόλο που ΔΕΝ παρακολουθώ την τελευταία δεκαετία τηλεόραση παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις κάποιο αθλητικό γεγονός στίβο, ποδόσφαιρο κλπ τους έχω δει στο YouTube.

    Πώς έχω καταλάβει την διασημότητα τους; Σε συζητήσεις με φίλους, γνωστούς συγγενείς, μου αραδιάζουν τα ονόματα τους κ τις προβλέψεις τους. Ο καθένας μάλιστα έχουν κ τη συμπάθεια του, ααα ο τάδε πέφτει πάντα μέσα, ο άλλος είναι κουραστικός κλπ. Που σημαίνει το «προϊόν» τηλεπρόβλεψη καιρού πουλάει.

    Εγώ τους λέω ότι ενημερώνομαι από τη σελίδα της ΕΜΥ, το METEO κ το blog του Δ.Ζιακόπουλου.

    FB, twitter δεν έχω. YouTube θα μπω από περιέργεια.

    EΜΥ δεν πατάει σχεδόν κανείς, το Meteo είναι αρκετά γνωστό αλλά γενικά δεν το θεωρούν αξιόπιστο. Κάποιοι λίγοι μπαίνουν μπαίνουν σε άλλα sites ενώ το 90% ενημερώνεται κυρίως από γκρούπ ερασιτεχνών στο Facebook!! Μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι ανάμεσα τους είναι κ άνω των 70 ετών!

    Πάμε παρακάτω. Εγώ προτείνω ΕΜΥ κ Ζιακόπουλο, πρώτη φορά μαθαίνουν ότι υπάρχει το μπλογκ, αλλά οι 45 κ άνω γνωρίζουν κ θυμούνται τον Κο Ζιακόπουλο. Αρκετοί μπαίνουν πλέον στο μπλογκ αλλά όχι στην ΕΜΥ που τους φαίνεται δύσχρηστο κ γενικόλογο.(Διαφωνώ με αυτή την άποψη).

    Και να κλείσω αυτή την αναφορά μου ζητώντας προκαταβολικά συγγνώμη για το μέγεθος της αναφέροντας ένα περιστατικό με την κόρη μου που είναι 7 ετών κ γενικά ούτε με κινητά ασχολείται, μόνο όταν κοντοστέκεται σε μένα κ την μητέρα της, ούτε με τηλεόραση, καθώς βλέπει μόνο μια φορά την εβδομάδα μια παιδική σειρά το Σαββατοκύριακο ή μια παιδική ταινία κάθε μήνα.

    Με ρώτησε λοιπόν βλέποντας με κολλημένο στο κινητό ( με λέει ο μπαμπάς ο κινητάκιας !) τι καιρό θα κάνει τη Καθαρά Δεν κ αν θα μπορέσουμε να πετάξουμε χαρταετό. Της είπα διάβασα αυτά κ αυτά στην σελίδα που μπαίνω (το παρόν μπλογκ) κ στην ΕΜΥ.

    Και μου απαντά με ύφος παντογνώστη: «Ναι αλλά ο Μαρουσάκης τι λέει; Ο Μαρουσάκης προέβλεψε τα χιόνια στο Μαρούσι είναι ο πιο καλός!»

    Κάγκελο εγώ!

    Καλά λέω που τον ξέρεις αυτόν τον μετεωρολόγο αφού δεν σου αρέσει η τηλεόραση ανταπαντώ. Και η επεξήγηση της: Η φίλη μου η... και μαμά του συμμαθητή μου... έλεγαν ότι ο αυτός ο μετεωρολόγος τα προβλέπει όλα, για αυτό το ξέρω!

    Τα συμπεράσματα δικά σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι απλό. Ο κόσμος θεωρεί καλύτερους αυτούς που βλέπει πιο συχνά στην τηλεόραση, το facebook κ.λ.π. Με τα ίδια κριτήρια ψηφίζει κιόλας. Αν το ψάξεις τις περισσότερες ψήφους παίρνουν εκείνοι που εμφανίζονται πιο συχνά στο γυαλί.

      Y.Γ: Ο "Κλε" είχε σπεύσει να προδικάσει ψυχρή εισβολή για την τρέχουσα εβδομάδα 1-2 μέρες πριν το προηγούμενο ΣΚ (18-19/2), μεγάλο σάιτ το έκανε πρώτο θέμα, αλλά τελικά έχουμε τις πιο ζεστές μέρες του φετινού Φλεβάρη.

      Υ.Γ2: Το κλου είναι ότι έβλεπε νέο 2002 για την Αττική την Τετάρτη 8/2 και την Πέμπτη 9/2 που είχε σχεδόν όλη μέρα λιακάδα. Την πρώτη το δικαιολόγησε με μία διαταραχή στην Πελοπόννησο, που δεν άφησε τις ψυχρές μάζες να κατέβουν νοτιότερα και τη δεύτερη με το ότι το όρος Δίρφυς συγκράτησε τα πολλά χιόνια και δεν έφτασαν στην Αττική.

      Διαγραφή
  19. Σε ό, τι αφορά την ξηρασία, νομίζω ότι άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά (μιλάω για την υγρή περίοδο του έτους και όχι για τις τοπικές ισχυρές καταιγίδες του καλοκαιριού) με ελλειμματικό υετό. Οι προηγούμενες περίοδοι ξηρασίας δεν ξεπερνούσαν τα δύο έτη και είχαν επανεμφάνιση κατά μέσο όρο 8-11 χρόνια ενώ την τελευταία εικοσαετία πέσαμε στην εξαετία και φαίνεται ότι πλέον παύει η ψυχρή εποχή να θεωρείται δεδομένο πως θα είναι υετοφόρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς Χρήστο .Το επιβεβαιώνει και η Κορινθία.-=====Π.Α.

      Διαγραφή
  20. Το δελτίο καιρού στην ΕΜΥ είναι δυσνόητο για τους περισσότερους γι αυτό και δεν μπαίνουν στην ιστοσελίδα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα το χαρακτήριζα τόσο δυσνόητο, Δημήτρη, όσο πυκνογραμμένο και μακροσκελές, κάτι που κουράζει τον αναγνώστη, ειδικά από τη στιγμή που απουσιάζουν ένας τίτλος και κάποια εικόνα (φωτό - χάρτης κ.λ.π.).

      Διαγραφή
    2. Στην σημερινή εποχή η δύναμη της εικόνας στο διαδίκτυο είναι σημαντική, ιδίως για τη νεολαία.

      Θέλουν λίγα λόγια και εικονίδια. Όπως γράφεις, ένας τίτλος που να τον προσέξουν, ένα εικονίδιο ή φωτογραφία με ένα σύννεφο και βροχές πχ με το όνομα της πόλης και από κάτω θερμοκρασία και δύο αράδες απλά λόγια.

      Βεβαίως αυτή είναι η εκτίμηση μου, πλησιάζω τα
      πρώτα -ήντα και ίσως έχω διαστρεβλωμένη και άδικη εικόνα.

      Διαγραφή
    3. Ένας λόγος που το meteo έχει κερδίσει τον κόσμο ειναι αυτό που λες (φωτό - χάρτης κ.λ.π.).

      Διαγραφή
  21. Υποβόσκει η συνθήκη για την εξαφάνιση του είδους μας. Μόνοι μας τα δημιουργήσαμε, μόνοι μας θα τα λουστούμε. Ο δάσκαλος είχε πει παλιότερα, και πολύ εύστοχα, (κάπως έτσι)> ότι ο καιρός είναι σαν έναν αθλητή. Όσο τον ντοπάρεις, αυτός θα σου σπάει συνεχώς τα ρεκόρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εγώ δεν θα έλεγα τα δελτία της ΕΜΥ δυσνόητα. Ασαφή ενίοτε, με απροσεξίες λεκτικές ή και ορθογραφικές άλλοτε, ναι, αλλά δυσνόητα όχι. Μάλλον συμβαίνει αυτό που έχει πει ο κ. Ζιακόπουλος, ότι το καθεστώς της υπηρεσίας είναι πλέον τόσο απηρχαιωμένο και υποστελεχωμένο, ώστε δημιουργούνται τέτοια φαινόμενα που δεν τα αξίζει ο πολύτιμος αυτός θεσμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σήμερα η Κόνιτσα γιορτάζει!
    Σαν σήμερα η Κόνιτσα απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό!
    Τέτοια ώρα η καμπάνα του Αγίου Νικολάου χτυπούσε χαρμόσυνα και πλήθος κόσμου αγκαλιάζονταν και έτρεχαν στον Αη Γιάννη να υποδεχτούν τον ελληνικό στρατό.
    Φέτος για πρώτη φορά θα γιορτάσουμε πανηγυρικά την επέτειο με στρατιωτική και μαθητική παρέλαση αλλά και με καλό καιρό.
    Την καλημέρα μου σε όλους τους φίλους, χρόνια πολλά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα! Χρόνια πολλά στην Κόνιτσα και στους-στις Κονιτσιώτες-σες και πρώτα απ'όλα στον δάσκαλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο,αλλά σήμερα σε τρεις μεγάλες ιστοσελίδες ειδήσεων ,στα καιρικά είδα μόνο την Ε Μ Υ.
    Λέγεται ότι τα δελτία της ΕΜΥ είναι ασαφή. Μα ο ίδιος ο καιρός,ως εκ της φύσεώς του,είναι συχνά ασαφής.,,
    Αυτό που λες αγαπητέ Jim,αν κρίνω και από το περιβάλλον μου, ισχύει , όχι όμως λόγω ασάφειας της Ε Μ Υ, αλλά γιατί ο καθένας θέλει να πάει καρφί στο χωριό του (meteo.gr,freemeteo ,....).To ποσοστό επιτυχούς τοπικής προγνώσεως χαμηλό.
    Θερμές ευχές στην ηρωική Κόνιτσα..--========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δελτία ΕΜΥ
    ΗΞΕΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΟΥΚ ΕΝ ΤΩ ΠΟΛΕΜΩ ΘΝΗΞΕΙΣ
    Ο ορισμός της ασάφειας ειδικά όταν επισκέπτεται την χώρα χαμηλό βαρομετρικό. Βασικά δεν ξέρω κανέναν να διαβάζει δελτίο καιρού της ΕΜΥ.. ναι πέφτει πάντα μέσα αφού είναι μέσα στην αοριστολογία.
    Για την ιστοσελίδα της ούτε λόγος.
    Επίτηδες έγραψα με κεφαλαία όπως έγραφαν μέχρι πρόσφατα…
    Οι επιστήμονες της ΕΜΥ αξιολογότατοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αφού για σένα είναι ασαφή, ουδέν σχόλιον......
    Αξιολογότατοι επιστήμονες ,οι οποίοι εκδίδουν αναξιολογότατα δελτία!!.
    Εγραψες μεν με κεφαλαία τον χρησμό ,αλλά ελαφρώς ανορθόγραφα.--=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή