Κατά τα ειωθότα…

Τοπίο στο Πήλιο μετά τη "Μπάρμπαρα", του Βασίλη Καραλή

Υψηλές πιέσεις καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με αποτέλεσμα την απουσία βροχών, την επικράτηση ασθενών ανέμων και την επικράτηση σχετικά υψηλών θερμοκρασιών κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι, αποτέλεσμα του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Κύπρο. Κατά τα άλλα, οι πιθανότητες βροχής είναι εξαιρετικά περιορισμένες και οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για παγετό ακτινοβολίας τη νύχτα και νωρίς το πρωί στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. 


Την Τετάρτη (15/2), προβλέπεται ηλιοφάνεια και μόνο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση ως τα 7 μποφόρ (ανατολικά και νότια πελάγη) και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Την Πέμπτη και την Παρασκευή (16 & 17/2), δεν προβλέπονται βροχές και μάλιστα στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο), αλλά βαθμιαία θα εξασθενήσουν και την Παρασκευή θα στραφούν σε ΒΔ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κατά τα ειωθότα: «Στις δέκα εφτά του Φλεβάρη θα ζεσταθεί το νύχι του βοδιού». 

Το Σαββατοκύριακο (18 & 19/2), μια διαταραχή που θα κινηθεί από τη ΒΔ Ευρώπη προς τη Μαύρη Θάλασσα δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τον καιρό της περιοχής μας.   

79 σχόλια:

  1. Το κατά τα ειωθότα πάει στη φωτογραφία ή στο νύχι του βοδιού; Έρχεται σε αντιδιαστολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κατά τα ειωθότα πάει στο.. νύχι του βοδιού. Η μόνη περίπτωση να πάει στη φωτογραφία είναι η σκέψη ότι μετά από μια χιονοκακοκαιρία ο ουρανός αιθριάζει! Τη φωτογραφία την έβαλα, θεωρώντας την ως έναν πίνακα άπιαστης ζωγραφικής που το χειμώνα η φύση μας χαρίζει!

      Διαγραφή
    2. Βάλτε και ένα βόδι να μην μπερδευόμαστε..

      Διαγραφή
  2. Κατά τα ειωθότα λοιπόν, έφτασε ο καιρός να πούμε το "ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει". Μόνο που ξέχασε να φλεβίσει , στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας,
    ενώ δεν βλέπω σημάδια για το "αν τύχει και θυμώσει, μεσ' στα χιόνια θα μας χώσει"..
    Ευχαριστούμε Δάσκαλε, και κύριε Καραλή , για την πανέμορφη φωτογραφία, που μας προκαλεί για ένα στερητικό "αχ" τουλάχιστον.., εμάς που μας έφαγε μόνο το σκέτο κρύο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα από τη Στοκχόλμη που σήμερα μύρισε άνοιξη με μέγιστη 6c.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και αναρωτιέμαι Δάσκαλε αν θα επαληθευτεί η παροιμία, μιας και μπαίνουμε στο 2ο μισό αυτού του μήνα...

    Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει, αλλά και Μάρτης γδάρτης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πανέμορφη φώτο!
    Υ.Γ. Τι χιονοχώρι είναι αυτός ο Άγιος Νικόλαος(Λάσπη) στο Καρπενήσι βρε παιδιά.
    Έτσι γιά πλάκα σήμερα και χωρίς κανένα σοβαρό αίτιο έχει βάλει ήδη άλλους 15 πόντους χιόνι και ακόμη ρίχνει.
    Την πασπάλα τού την πήρε και το Παναιτωλικό σήμερα, ενώ από τα 1500μ και πάνω οι ποσότητες χιονιού παραμένουν τεράστιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι όλα τα ημιορεινά-ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας και ανατολικής Ευρυτανίας Φωτη.Νομιζω ότι ο Αγ.Νικολαος ακολουθεί στα χιόνια την Φθιωτιδα περισσότερο διότι την πιάνει το ανατολικό ρεύμα.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Οντως, αν και διπλα στο Καρπενησι καμια σχεση το κλιμα του με αυτο του Καρπενησιου

      Διαγραφή
    3. Ναι σωστά,και σήμερα νομίζω αυτοί οι δύο νομοί ήταν οι μοναδικοί με σχετικά
      αξιόλογα φαινόμενα.
      Όσο για το κέντρο τού Καρπενησίου πάντα δυσκολεύεται στο χιόνι παρά τα 960μ υψόμετρο.
      Τα δίπλα χωριά σε ανάλογο υψόμετρο βάζουν πολύ περισσότερο χιόνι.
      Άλλο ένα παράδειγμα είναι η Μυρίκη Καρπενησίου όπου ζουν συγγενείς μού στα 1100μ και μού είπαν ότι το χιόνι στο χωριό ξεπερνά τούς 40 πόντους.
      Η διαφορά είναι ότι εκεί το χιόνι θα μείνει γιά πολύ καιρό και μετά τις 21 τού μήνα και στα τέλη Φλεβάρη θα ξανά σκεπαστεί με φρέσκο....

      Διαγραφή
    4. Στις 8 Φεβρουαρίου ώρα 07:52 π.μ. μιλήσαμε για τη σημερινή "κσκοκαιρία". Την περιμέναμε στον κορμό της Πίνδου, ωστόσο λίγο βορειδυτικότερα.

      Όταν ζούσα στην Ευρυτανία επί μία 10ετία, πολλές φορές ο Άγιος Νικόλαος είχε 80 πόντους χιόνι, ενώ το Καρπενήσι 10!

      Διαγραφή
    5. Η ορεινή ζώνη που περιλαμβάνει Τυμφρηστο,Μυρικη,Αγ.Νικολαο κτλ,Γραμμένη οξιά,Γουλινας,βορεια Βαρδουσια,Οιτη και Γκιώνα έχουν τον δικό τους καιρό και δέχονται αρκετά χιόνια με ανατολικό ρεύμα αλλά και με νότια(τα πιο ορεινά σημεία).Πολλες φορές μπορεί στην Λαμία η ακόμη και στην Μακρακώμη που είναι δίπλα να μην υπάρχει σημαντικός υετος αλλά εκεί να γίνεται ο χαμός.Παιζει μεγάλο ρόλο το ανάγλυφο.Αξιζει πάντως να επισκεφτεί κανεις αυτά μέρη.καλο βράδυ
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    6. Γειά σού φίλε Χρήστο.
      Έτσι είναι, εσύ τα έχεις ζήσει και από κοντά.
      Καλή συνέχεια και εύχομαι το επόμενο διάστημα έστω και αργά,να σας τιμήσει ο λευκός επισκέπτης.

      Διαγραφή
    7. Το μικροκλίμα της Πίνδου Δημήτρη.
      Όντως αξίζει μία επίσκεψη σε αυτά τα πανέμορφα μέρη.
      Προσωπικά προτιμώ χειμώνα, αλλά και καλοκαίρι έχουν τη χάρη τούς.

      Διαγραφή
    8. Ευχαριστούμε Φώτη, επίσης!
      Τα μέρη που λέει ο Δημήτρης ρ. είναι φανταστικά, γύρισα τα περισσότερα με το Ράλλυ Ακρόπολις και ακόμη τα επισκέπτομαι.

      Διαγραφή
  6. Καλά το νύχι...με το υπόλοιπο βόδι τι γινεται?.....εγώ αν δεν δώ να ανεβάζει...παπαδιαμάντη η κάποιον ρομαντικό ...ποιητή η τραγούδι ο κύριος Ζιακόπουλος θεωρώ..οτι ο χειμώνας δεν έχει τελειώσει....!...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν υπάρξει κάποιο ενδιαφέρον στον καιρό, θα το δούμε κατά τις Απόκριες κι έπειτα. Πολύ νωρίς ακόμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και φυσικά δεν έχει τελειώσει.Με την Αστρονομία πάμε.Το 2ο 10ήμερο του τρέχοντος βαίνει κατά τα προλεχθέντα υπό του διδασκάλου.Ακολουθεί το τρίτο.Κάτι υπόσχεται .Να δούμε.--======Π.Α.

    Υ.γ.Αγαπητέ Βασίλη η φωτογραφία σου είναι πραγματικά τόσο άπιαστη,όπως λέει και ο δάσκαλος, που θάλεγε κανείς ότι είναι........πειραγμένη !!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ. Πειραγμένη ..απο το σκηνοθέτη.. αέρα.!

      Διαγραφή
  9. Φέτος ζεστό ήταν το νύχι του όλο το Δεκέμβριο και μέχρι τις 25 του Γενάρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα σε όλους, "Μηδένα προ του τέλους μακάριζε" Καλό βράδυ Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μακάρι να είναι ψυχρός ο καιρός στην συνέχεια, γιατί αλλιώς θα περπατήσουν τα δέντρα.Ηδη ο χρόνος πιέζει και έχουμε αρχίσει το κλάδεμα.Οταν κλαδεύονται τα δέντρα και κάνει ζεστό καιρό, τότε ξυπνούν πιο γρήγορα.Και ο Μάρτης περιμένει στη γωνία.
    Φώτη τα είπες πολύ καλά, στην προηγούμενη ανάρτηση του κυρίου Ζιακοπουλου, ότι όλη η επικράτεια έχει θέμα με τον υετό.Δυστυχως πρέπει να προσαρμοστούμε σε διαφορετική τάξη πραγμάτων,σε σχέση με αυτό που ξέραμε εμείς οι μεγαλύτεροι.
    Καλό βράδυ.Δημητρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η κανονική διάρκεια του αγώνα τελειώνει στις 28/2. Αν ως τις 25/1 οι παίχτες χάζευαν, κακό του κεφαλιού τους. Ως παρατηρητής του αγώνα θα εισηγηθώ κάποια παράταση, αλλά αν η παράταση τραβήξει σε μάκρος, ο αγώνας όχι μόνο δεν θα εχει γούστο, αλλά θα κάνει και ζημιές. Είπαμε, κάθε πράγμα στον καιρό του και τα χιόνια το χειμώνα!
    Καλό βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον προς το "ζημιές" το πάει.
      Καλό βράδυ δάσκαλε και σε όλους τούς φίλους.

      Διαγραφή
    2. Το πιάσαμε! Μάρτης γδάρτης πίσω για αρχή και βλέπουμε με τα νεότερα στοιχεία! Προς το παρόν,τα ανεπιθύμητα πουλιά ζητούν δικαιώματα, σαν να μην τους έφτασε τόσο ήπιο διάστημα που προηγήθηκε.

      Διαγραφή
    3. Χα δόθηκε το έναυσμα.....θυμίζω ότι τα τελευταία δεκάλεπτα..ειναι και τα πιο εντυπωσιακά...με τις περισσότερες φάσεις. και γκόλ......και φυσικά οι παρατάσεις εχουν και πεναλντυ!..τ.."θωμάς"
      υ.γ....πέρα από τα παραπάνω που νομίζω ειναι απόλυτα λογικό να θέλουμε και αλλα χιόνια(υετικό έλειμα),,,αν ξαναδώ τον Μάρτη στα χωριά μου παγωμένο...οπως τις τελευταίες τρείς χρονιές....θα με πιάσει κάτι...δεν μπορείτε να φαντασθείτε..ποσο δύσκολη ειναι η εικόνα .

      Διαγραφή
    4. Μέχρι τις ειδους του Μαρτίου δάσκαλε θα είναι δεκτή η παράταση σύμφωνα με του κανονισμούς της διαιτησίας..οποιοσδήποτε επιπλέον χρόνος παράτασης θα αποτελεί σκάνδαλο!!

      Διαγραφή
  13. Σωστές κουβέντες από τον Κ.Ζιακοπουλο.Τουλαχιστον δάσκαλε έως τις 28/2 θα είναι ντέρμπι ο αγώνας η το έχουμε χάσει από τα αποδυτήρια?Καλό βράδυ από Χαλκίδα!Γιάννης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λέει μια παράδοση ότι για να βρεθεί τόπος για να χτιστεί το Καρπενήσι έβαλαν ένα κομμάτι κρέας σε ένα δέντρο και είδαν σε ποιο σημείο αλλοιώθηκε γρηγορότερα και ήταν εκεί που είναι η πλατεία με τους γεροπλάτανους.
    Είναι αξιοπρόσεκτο πόσο διαφορετικό καιρό έχει το ανατολικό τμήμα της πόλης,ο Ξηριάς σε σχέση με την κυρίως πόλη! Μια στροφή χωρίζει τον καιρό της Δυτικής Ελλάδας από αυτόν της ανατολικής!Το Καρπενήσι και το Βελούχι υποφέρουν από αχιονία με ΒΑ ρεύμα ενώ ο Ξηριάς και ανατολικότερα, συμπεριλαμβανομένης και της Λάσπης βάζουν αρκετό χιόνι! Το Καρπενήσι θέλει άνεμο Γιαννιώτη ή Βλαχιώτη (ΒΔ) για να χορτάσει χιόνι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Kaλημέρα εις άπαντας και απάσας .Make love ,not war. Aυτό προστάζει και προτάσσει ο άγιος .....Βαλές Ντίνος !--======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα, έγιναν αρκετές καθυστερήσεις από τον αντίπαλο,στην προκειμένη το φθινόπωρο, οπότε ορθώς θα κρατηθούν!
    Χρήστος Αιγιάλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το έχω γράψει αρκετές φορές πως θα κάνει οψιμο χειμώνα και κατά περιοχές (μέσα και η δική μου) πολύ οψιμο.
    Τα στοιχεία,τόσο σε στεριά οσο και στην θάλασσα, συνεχίζουν να μου δείχνουν το ίδιο.
    Ειναι μια εξέλιξη που δυστυχώς δεν αρέσει σε κανένα και περισσότερο σε όσους ασχολούμαστε με καλλιέργειες.
    Εαν εν τέλει γίνει πραγματικότητα τέτοιο σενάριο, το μόνο που μας μένει είναι να ελπίζουμε σε όσο το δυνατόν μικρότερες ζημιές που σίγουρα θα υπάρξουν.
    Καλημερα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κάθε χρόνο στην Θράκη και γενικότερα στα βόρεια, ο χειμώνας τελειώνει με το τελευταίο καλό χιόνι,στα ορεινά βεβαια, γύρω στις 10 Απριλίου.Οπότε έως τότε έχουμε χρόνο να συναντηθούμε με αρκετές ακόμη ψυχρες εισβολές...(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα παίδες!
    Εγώ βλέπω ότι τούτη τη στιγμή 11:30 στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη 10 βαθμούς και η πρόγνωση στο κινητό για μια από τις επόμενες μέρες δείχνει μέγιστη 20… αυτά είναι τα ωραία. Για το μέλλον και αν θα ξανακάνει και λίγο κρύο προς τέλη μήνα ή τον Μάρτιο λογικό είναι να κάνει (όχι πολικές θερμοκρασίες αλλά κανονικό κρύο) μιας και χειμώνα χειμώνα έκανε δυο βδομάδες μέχρι στιγμής. Η άνοιξη είναι ante portas.
    ΥΓ: ο περσινός Μάρτιος ήταν πράγματι πολύ κρύος μήνας και μάλιστα ο πιο κρύος από όλο τους προηγούμενους. Αλλά φθινόπωρο/χειμώνα είχε κάνει από νωρίς. Φέτος οι συνθήκες ήταν άλλες καμία σχέση. Αν κάποιος από τους προγνώστες ερασιτέχνες και μη «βλέπει» κρύο μαρτη για όλο τον μήνα όπως πέρσι ας μας ενημερώσει. Από όσα ακουω εγώ από επίσημα και ανεπίσημα χείλη δεν προγιγνώσκει κάποιος κάτι τετοιο. Αν πάλι ουδείς μιλήσει με σχετική ασφάλεια αλλά μόνο για τάση καιρού σε βαθος 15 ημερών τι νόημα έχουν οι μακροπρόθεσμες αναλύσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εικασίες γίνονται Κωνσταντίνε με βάση τα μεσοπρόθεσμα των μεγαλύτερων προγνωστικών μοντέλων.
      Όπως έχουμε αναφέρει η διαφαινόμενη ΑΣΘ αρχίζει σιγά σιγά τις επόμενες μέρες να λαμβάνει χώρα στον αρκτικό κύκλο με τις θερμοκρασιακές ανωμαλίες να φτάνουν και τούς 40 με 50 βαθμούς στο στρώμα της στρατόσφαιρας(περίπου 30 με 40 χιλιόμετρα ύψος), εξού και η μεγάλη πτώση των ζωνικών ανέμων βάση ecmwf.
      Αν και το φαινόμενο είναι αρκετά πολύπλοκο όπως ξέρουμε και κανένα μοντέλο δεν μπορεί να αποτυπώσει ακριβώς την ένταση και έκταση τού, αυτό πού γνωρίζουμε είναι ότι οι επιπτώσεις φαίνονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά από ένα 10ημερο περίπου.
      Το διάστημα 25 Φλεβάρη με 10 Μάρτη φαντάζει αρκετά ύποπτο γιά κακοκαιρία σε μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης και πιθανόν της χώρας μας με ροή παγερού αέρα σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.
      Συνήθως η κίνηση των μαζών σε ΑΣΘ είναι από τα ΒΑνατολικά της Ευρώπης προς τα ΝΔυτικα, με ότι αυτό συνεπάγεται.
      Είναι εντελώς ανούσιο από τώρα να μιλάμε γιά λεπτομέρειες καθώς η κάθε περιοχή της Ευρώπης θα επηρεαστεί ποικιλοτρόπως.
      Άρα μόνο την τάση μπορούμε να αποτυπώσουμε αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα φίλε Φώτη. Αν είναι έτσι όπως τα λες, τότε τα προσήνεμα πάνε για το 4/4 και για το 2/2 φέτος. Τέτοια ευστοχία ούτε ο Τζορνταν δεν είχε. Για εμάς εδώ πάνω ξέρουμε τι θα έχουμε: Ξεροβόρι στο φουλ. Πάντως ο τζίφος βγάζει έναν εικονικό ΚΒ χιονιά για τις 26-27 του μηνός λουκούμι. Αλλά ξέρουμε όλοι ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Άσε που μιλάμε για 12 -13 μέρες μπροστά.
      Χάρης - Καλαμαριά.

      Διαγραφή
    3. Φώτη όταν λες από τα ΒΑ της Ευρώπης προς τα ΝΔ εννοείς την Ιβηρική;

      Διαγραφή
    4. Απάντηση και στούς δύο σας αφού οι ερωτήσεις σας ταυτίζονται.
      Ναι, υπάρχει περίπτωση να φτάσει και Ιβηρική.
      Γενικά αυτό εννοώ όταν γράφω από τα ΒΑνατολικά προς τα ΝΔυτικά.
      Γιά καθαρά προσήνεμα και μαύρη θάλασσα Τουρκία οι πιθανότητες συνήθως είναι κάτω από 20%.
      Το πιό σύνηθες είναι ο επηρεασμός της κεντρικής Ευρώπης και κατ'επέκταση της κεντρικής Μεσογείου.
      Άλλωστε εάν δείτε στο πολλαπλό δείγμα των μοντέλων και στα τελευταία τρεξίματα, αυτά αρχίζουν να φαίνονται στα μεσοπρόθεσμα.
      Αυτή τη στιγμή θα πόνταρα στα καλά νερά από τα δυτικά.
      Όσο γιά τα χιόνια, αν και νωρίς ακόμη, νομίζω ότι αυτή τη φορά το όποιο προβάδισμα θα το έχει η Βόρεια και ΒΔυτική χώρα.
      Στη διάρκεια της παράτασης βέβαια(Μάρτης) πολλά μπορεί να ανακατευτούν.
      Να,αυτά κάνετε και γράφω φόρα παρτίδα ότι σκέφτομαι δημόσια και μετά αν πάμε "κουβά" τι θα ακούσω...
      Καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
    5. Δεν πας κουβά, δεν πας κουβά, τουλάχιστον για τα καλά νερά!

      Διαγραφή
    6. Μη φοβάσαι!
      Δε χάνονται τόσο εύκολα τα παράσημα!

      Διαγραφή
  20. Οι βροχές μας καίνε βόρεια Ελλάδα έχει ένα μήνα να βρέξει, Τα χιόνια ας μέινουν στα ορεινά τον Μάρτη, μόνο ζημιές μπορούν να προξενήσουν στα πεδινά. Θα βάλουμε να ποτίσουμε τα σιτάρια ντροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μέχρι 21 Μαρτίου έχουμε ακόμα χειμώνα να δούμε. Στη θεωρία πάντα γιατί τώρα έχουμε ανοιξιάτικες ημέρες εδώ στην Θράκη -Ξανθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δεν ξέρω Χριστόδουλε αν αποτελεί σημάδι, τώρα που ασχολούμαι με κλαδέματα και κήπους βλέπω πολύ λιγότερα ανθισμένα ή με τάση να ανθίσουν σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή που τελικά τα έκαψε η Μαρτιάτικη παγωνιά!Οι αμυγδαλιές είναι ακόμα κλειστές η με ελάχιστα άνθη ενώ πέρυσι άνθισαν αρχές Φλεβάρη που είχα ανεβάσει φωτογραφία! Την είχε βάλει ο δάσκαλος λέγοντας ότι ρισκάρει!
    Φέτος λέτε να είναι πιο σώφρων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ήταν 11 Μαρτίου του 87 όταν μέσα στην πόλη των Τρικάλων έριξε ένα μέτρο χιόνι. Η παρέλαση στις 25 του μήνα έγινε με χιόνι στις ακτές του δρόμου. Το προηγούμενο βράδυ τίποτα δεν έδειχνε ότι θα ακολουθήσει αυτή η ισχυρή χιονοθύελλα. Ξαστεριά και ήπια θερμοκρασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ο! να σου......τι έχει βγάλει ο τζιφος για τα επερχόμενααααα.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέταγμα χαρταετού με χιονοθύελλα.. όνειρο!

      Διαγραφή
    2. Άντε,να επαναλάβεις το γνωστό πείραμα του Βενιαμίν Φραγκλίνου.......! Π.Α.

      Διαγραφή
  25. Άραγε το "Τώρα, είμαστε κομπλέ" θα το ακούσουμε; Καλό βράδυ Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ρε παιδιά. Μην αρχίζετε πάλι τα ίδια. Συγνώμη κιόλας για το θάρρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα.
      Φίλοι ανώνυμοι καλό είναι να μην πανηγυρίζουμε σε ένα απλό μακρινό τρέξιμο τού τζίφου..

      Διαγραφή
    2. Επώνυμοι τα λένε!!

      Διαγραφή
  27. Αγαπητε φίλε Χρήστο Παπαηλια,είναι πολλά τα σημάδια της φύσης,όπως και των πλασμάτων της,που έδειχναν και συνεχίζουν να δείχνουν πως ο χειμώνας έχει δρόμο ακόμη μπροστά του και μάλιστα πολλά από αυτά με "ταξιδεύουν" σε παλιές καλές εποχές....
    Ελπιζω βέβαια να μην προηγηθούν πολλές ημέρες με καλό καιρό (δεν βλέπω κάτι τέτοιο προσωπικά) για να κυλήσουν όλα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σε εμάς που ασχολούμαστε με διάφορες καλλιέργειες.
    Και εγώ, λόγω έλλειψης χρόνου, έχω ξεκινήσει τα κλαδέματα,αλλά βλέποντας ότι μπορεί να έχουμε "χαρές" και "πανηγύρια ", είμαι με το στομάχι "σφιγμένο".
    Απο την άλλη όμως, ότι είναι να γίνει θα γίνει...δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό.
    Ελπίζουμε στο καλύτερο δυνατό σενάριο και όλα όσα μου είχε πει ο "Φεβρουάριος " να μην ήταν δικά του,αλλά να "μίλαγε"το κρασί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ε, δεν είναι και τελείως τυχαίο το παρατσούκλι "τζίφος"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Παιδιά όσον αφορά τα τρεξίματα των μοντέλων..από όσα έχω έχω καταλάβει και διδαχτεί όλα τα χρόνια από αυτό εδώ το blog και κυρίως τον δάσκαλο..μετά τις 5 με 7 μέρες το χάος!Επίσης μην κοιτάμε μόνο τον βορρά αλλά και τον νότο μεριά..εγώ κοιτάζοντας από τα λίγα που ξέρω νότο μεριά βλέπω τον υποτροπικό αρκετά ορεξατο.Σιγουρα ο Κ.Ζιακοπουλος θα μας λύσει όταν αυτός κρίνει τις απορίες μας.Ο φίλος Χριστόδουλος με τη σειρά του μας κρατάει στα όπλα!!!Γιάννης Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Λυπάμαι που το λέω, αλλά πολλοί από τους παρουσιαστές των αποτελεσμάτων των μοντέλων στα ΜΜΕ λειτουργούν όπως οι γιατροί του 18ου αιώνα, που έδιναν στους αρρώστους διάφορα σκευάσματα ως φάρμακα με την ελπίδα ότι κάποιο από αυτά θα πιάσει. Λένε: αρκεί να ανέβει ο αντικυκλώνας των Αζορών στην Αγγλία. Μετά κάτι θα γίνει, κάπως θα γίνει ώστε να έρθουν οι πολικές αέριες μάζες στην περιοχή μας και να χιονίσει στα πεδινά!
    Θα τα πούμε αύριο.
    Καλό βράδυ σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μετά φταίει ο κόσμος.....
      Τι να πω. Κρίμα για εσάς τους άρτιους και καταρτισμένους. Σας παίρνει η μπάλα. Πρέπει να σταματήσει αυτό. Κάντε κάτι

      Διαγραφή
    2. Σωστός ο δάσκαλος. Παρουσιαστές των αποτελεσμάτων των μοντέλων ! Και έτσι λειτουργούν. Τέτοιες προγνώσεις κάνουμε και οι ερασιτέχνες αν είναι. Να κοιτάμε στις 300 ώρες και να λέμε καθε φορά έρχεται χιονιάς! Αλλά δυστυχώς έχει περάσει η άποψη στα ΜΜΕ ότι την επόμενη εβδομάδα έρχεται βαρυχειμωνιά…για να δούμε. Καλή η Ασθ αλλά δεν ανακαλύφτηκε ο τροχός. Συχνό φαινόμενο και δεν σημαίνει ότι θα κατέβει ο βόρειος πόλος στην Ευρώπη ούτε στην Ελλάδα βέβαια. Τελοσπαντων ας δούμε τι θα έχουμε και αν η κυκλοφορία θα ευνοήσει για κάποια ψυχρή εισβολή.
      Άμα ακούς για πολλά κεράσια…

      Διαγραφή
    3. Δάσκαλε περιμένουμε νέα σας.
      Όσο γιά αυτή την καραμέλα με την άνοδο τού Αζορικού στην Μ. Βρετανία προσωπικά με έχει κουράσει να την ακούω.
      Τέτοια πρόβλεψη έκανα όταν ήμουν 20 χρονών και είχα το πάθος γιά τον καιρό.
      Συνδύαζα και τα τρεξίματα τού τότε τζίφου (gfs) και κάθε 6 ώρες έβγαζα και από μία πρόβλεψη.
      Ευτυχώς μόνο γιά τον εαυτό μού γιατί αλλιώς θα τρώγαμε ντομάτες.
      Στην πορεία κατάλαβα ότι θέλει πολλά καντάρια γνώσεων και εμπειρίας(συν την προσωπική διαίσθηση) γιά να βγάλεις μία γενική σωστή εικόνα ως προς την πρόγνωση η πρόβλεψη τού καιρού.
      Δεκάδες ομάδες στο facebook φέρνουν μία το χιονιά και μία την Αφρική σε κάθε τρέξιμο ενός μοντέλου.
      Το κακό είναι ότι αυτό έχει επεκταθεί και στα ΜΜΕ και μάλιστα από επαγγελματίες προγνώστες.
      Κρίμα,τίποτα άλλο δεν έχω να πω, κυρίως γιά ανθρώπους σοβαρούς της μετεωρολογίας όπου τούς παίρνει όλους η μπάλα.

      Διαγραφή
  31. Οι γιατροί ήταν μια χαρά...μου φαίνεται οι αλχημιστές κάναν καλύτερη δουλειά!λοιπόν αφού εγώ την δόση μου από τα χιόνια..του Βοίου....συμπεράσματα
    2η χρονιά που στα πεδινά της Βόρειου Ελλάδος απουσιάζει ο ολικός παγετός ,για μένα πιο κρισιμο κ ποιοτικό χαρακτηριστικό..ενός κλίματος που θέλει να λέγεται μεσευρωπαικό και όχι μεσογειακό.
    Χαρείτε τις κρύες λιακάδες είναι πολύτιμες....σε όλο τον κόσμο αυτό το αρχοντικό φώς της Ελλάδος είναι σπάνιο.
    Για τα μελούμενα.....μου φαίνεται λογικό να ξαναδημιουργηθεί ενα τερατάκι στην Κεντρική Μεσόγειο..και να πάρουμε τα πάνω μας σε βροχές..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως τα "κοσμητικά" επίθετα τσαρλατάνος και κομπογιαν(ν)ίτης (μπορεί να σχετίζεται και με τα Γιάννενα) σε γιατρούς κυρίως απεδίδοντο. Βέβαια και ο αλχημιστής , με τη "φιλοσοφική λίθο" και τη μεταστοιχείωση των μετάλλων ,στην περιοχή της απάτης εκινείτο.---======Π.Α.
      Υ.Γ. Καλείται επειγόντως ο Δίας να μηχανευτεί μια από τις απίθανες εκείνες μεταμφιέσεις του ,προκειμένου να συνευρεθεί με τη Μεσόγειο και να τη γονιμοποιήσει.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Π.Α....πολύ εύστοχο.νομίζω.με ..τις ταρζανιές του Δία..οι αρχαίοι εννοούσαν τις κυκλογεννέσεις..."θωμάς"

      Διαγραφή
  32. Τα μαζεψε και το gfs για 21-22 του μηνα. Αντε να δω πως θα τα μαζεψουν καποιοι αλλοι...
    Αυτο βεβαια δεν σημαινει οτι τελειωσε ο χειμωνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ λογικό.
      Σε προσωπική συνομιλία μού με τον γεροπαναχαικό εδώ και τρείς μέρες τού το είχα αναφέρει Αλέξανδρε ότι αυτή η αλλαγή δε μού γέμιζε καθόλου το μάτι παρά μόνο γιά λίγα γενικά φαινόμενα και κάποια πτώση της Τ πολύ μικρότερη από αυτά πού έδιναν τα μοντέλα αρχικά.
      Άλλωστε γι'αυτό και εδώ μέσα δεν τονίστηκε ποτέ, την ίδια ώρα πού μερικοί έφερναν χιόνια μέχρι την Αθήνα.
      Ο χειμώνας βέβαια εννοείτε πως δεν τελείωσε.

      Διαγραφή
    2. να δουμε πως θα τα μπαλωσει ο κυριος Κλεαρχος που ταζει ολο χιονια πολικο ψυχος κλπ!

      Διαγραφή
  33. Αρχικά ο αυλώνας μάλλον θα φτάσει μέχρι Γαλλία ίσως και Ιβηρική από τις 25 και μετά σύμφωνα με τα φρέσκα κάστανα των μοντέλων....
    Οπότε πάει να επιβεβαιωθεί σε πρώτη φάση το πρώτο σενάριο πού λέγαμε χθες.
    Ας ετοιμάζονται οι νοτιάδες και οι νερουλάδες σιγά σιγά....
    Άποψή μού και ανεξάρτητα από τη ζημιά πού θα πάθουν τα χιόνια στα ορεινά μας πρέπει να γίνει.
    Υπάρχει σοβαρό υετικό έλλειμμα πανελλαδικά.
    Το πάρτυ άλλωστε στην Ευρώπη τώρα αρχίζει να ξεκινά και έχει δρόμο ακόμη γιά όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και με νοτιάδες και με νερουλάδες πάλι χειμώνας είναι.Εύγε και πάλι Φωτη.Βλέπεις το δάσος.........!--=========Π΄.Α.

      Διαγραφή
    2. Εγώ - με τη σειρά μου - βλέπω τα καλά νερά που έλεγα εχθές, να τα συναντώ μόνο στην ομώνυμη κοινότητα του Νοτίου Πηλίου.

      Διαγραφή
    3. Φίλε Φώτη δεν υπάρχει υετικο έλλειμμα.Ειναι ανακρίβεια μην επιμένεις

      Διαγραφή
    4. Επίσης μέχρι χθες έλεγες να μην βιαζόμαστε.Τωρα μια μέρα μετά κανεις μακροπρόθεσμη πρόγνωση;

      Διαγραφή
    5. Εάν κρίνω από τον νομό μου -Κορινθίας- και βεβαίως υπάρχει .Δεν νομίζω βέβαια να αποτελεί εξαίρεση.---=====Π.Α.

      Διαγραφή
    6. Δώσε μας στοιχεία με τον υετό του 2022 για τον νομό σου αλλα και τον μέσο όρο για να δούμε την απόκλιση.

      Διαγραφή
    7. Τώρα το είδα.Νάσε καλά Χρήστο με το χιούμορ σου.--========Π .Α.

      Διαγραφή
  34. Πέρασε στα ψιλά, σχεδόν στα αζήτητα, όπως και οι δύο άστεγοι που πέθαναν στον Βόλο, το διάστημα που έκανε δριμύ ψύχος. Και ένας ηλικιωμένος αγνοείται επίσης στην Εύβοια, από την κακοκαιρία "Μπάρμπαρα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Εκκολάφθηκε και ο ανοιξιάτικος γόνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραίο το σχόλιο σου φίλε ανώνυμε, τι εννοείς όμως; Δεν κατάλαβα ακριβώς.
      Καλή Τσικνοπέμπτη σε όλους/ες
      Κωνσταντίνος

      Διαγραφή
    2. Tίποτα, απλή διαπίστωση. Είναι η εποχή που σκάει ο γόνος τώρα.

      Διαγραφή
  36. Ας μην αγχωνόμαστε με το όντως υπαρκτό φέτος έλλειμμα υετού. Οι ανοιξιάτικοι μήνες που ακολουθούν πιστεύω θα μας αποζημιώσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλή τσικνοπέμπτη σε όλους .... έτσι για να χαλάσω το 69 σχόλιο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή