Για τον καιρό του τριημέρου της Αποκριάς ο Νότος έχει βαρύνοντα λόγο!

Οι υψηλές πιέσεις της κεντρικής Μεσογείου επεκτείνονται προς την περιοχή μας, με αποτέλεσμα το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα να είναι η ηλιοφάνεια, οι ασθενείς άνεμοι και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες κυρίως όσον αφορά τις μέγιστες τιμές της. Οι παραπάνω συνθήκες είναι ευνοϊκές για το σχηματισμό ομιχλών νωρίς το πρωί κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Την Τετάρτη (22/2), προβλέπεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση ως τα 5 μποφόρ (νότια πελάγη) και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 


Το τριήμερο ΠέμπτηΣάββατο (23-25/2), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις χωρίς (αξιόλογες) βροχές. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, την Κυριακή και την Καθαρά Δευτέρα (26 & 27/2) τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η επικράτηση ενισχυμένων νότιων ανέμων, η μεταφορά σκόνης από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας και οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Τοπικές βροχές, των οποίων την κατανομή, την ένταση και τη διάρκεια θα δούμε τις επόμενες ημέρες, είναι αρκετά πιθανό να σημειωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και το Β. Αιγαίο. 

22 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε κύριε Ζιακόπουλε!η ψυχρή εισβολή στην κβδυτικη Ευρώπη τελικά και σε εμάς σκονιας και λασποβροχες για αρχή.. τουλάχιστον θα ξαναποκτήσει ενδιαφέρον ο καιρός μετά τις ανοιξιάτικες μέρες που διάγουμε
    Χρήστος Αιγιάλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειτε για αρχη ειτε για τελος ενα πραγμα ειναι που επειγει:να βρεξει διοτι μεγαλο μερος της ηπειρωτικης χωρας επηρεαστηκε απο το κυμα στις αρχες φλεβαρης και ο τοπος εχει ξεραθει.
      Εχουν να πεσουν νερα απο τα τελη γεναρη δηλαδη εδω και ενα μηνα.

      Διαγραφή
    2. Εννοείται πως συμφωνώ φίλε μου για καλές βροχές,το βιώνω από πρώτο χέρι και εδώ στην περιοχή μου που είναι και από τις πιο αδικημένες στον υετό ..η εικόνα των ποταμών εδώ περισσότερο τέλη Άνοιξης θυμίζει..
      Χρήστος

      Διαγραφή
    3. Και η νησιωτική χώρα δεν τα πάει και πολύ πολύ καλύτερα. Και εδώ στη Ρόδο η τελευταία μέρα καταγραφής βροχής ήταν η Κυριακή 5 Φεβρουαρίου. Γενικά διανύουμε ένα εξαιρετικά μέτριο, για να μην πω κακό, υδρολογικό έτος! Ισως πληρώνουμε το μαγικό- για εδώ πάντα- περσινό υδρολογικό (2021-2022) με τις πολλές και απίστευτες κακοκαιρίες. Φέτος γενικά ο καιρός δεν έχει σταματήσει να είναι ανοιξιάτικος, με απλά κάποια φθινοπωρινά διαλείμματα. Το μόνο πραγματικά χειμωνιάτικο διάστημα ήταν το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη (το μόνο που φόρεσα χοντρό πουλόβερ). Γενικώς χρειάζονται καλές βροχές παντού και πολύ φοβάμαι ότι θα πρέπει σιγά σιγά να το αποχαιρετήσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Καλά εδώ οι βροχές από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο είναι σχεδόν ανύπαρκτες, αλλά και εκεί που πέφτουν υπό μορφή καλοκαιρινής ή ανοιξιάτικης αστάθειας, επουδενί δεν μπορεί να ρεφάρουν τις ωραίες ποτιστικές χειμερινές βροχές ή τις συνεχόμενες φθινοπωρινές, που τείνουν πια να γίνουν σπάνιο είδος σε πολλές περιοχές.
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
    4. Φιλε Θανο από την Ροδο νομίζω ότι η ροδος και γενικά τα δωδεκανησα είναι το μόνο μέρος της νότιας Ελλάδας που ότι και να γίνει θα έχουν πάντα ισχυρές αν και σύντομες κακοκαιρίες με καταρρακτώδεις βροχές και μεγάλα ύψη βροχής. Ακόμα και φέτος μια χαρα σας πήγε ο Γενάρης αλλά και ο Δεκεμβρης του 22. Τι να πούμε και εμείς δηλαδή. Πάντα ζήλευα την ευκολία με την οποία η Ροδος μαζεύει χιλιοστά.

      Διαγραφή
    5. 2:29
      *δεν επηρεαστηκε ηθελα να γραψω

      Διαγραφή
    6. Σε γενικές γραμμές φίλε μου ισχύει αυτό. Τα χιλιοστά μαζεύονται, αλλά μαζεύονται ένεκα μεγάλων ραγδαιοτητων. Όμως οι ετήσιες μέρες βροχόπτωσης έχουν γίνει και εδώ λιγότερες. Σε άλλες περιοχές δυστυχως είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα

      Διαγραφή
  2. Ελπίζω να μην βρέξει ως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου!! Θα έχουμε ιστορικό φαινόμενο με 0mm το μήνα Φεβρουάριο!! Πρωτοφανές και φοβερό!! 😁😁😁😁😁

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κακά τα ψέμματα παιδιά.
    Είδαμε και είδαμε φέτος, υπομονή κάναμε αλλά ο χειμώνας της κανονικής λήξης έρχεται σε λίγες ημέρες χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως γράψαμε και χθες.
    Τα χιόνια σιγά σιγά λιώνουν ακόμη και από τα βουνά της Πίνδου και σίγουρα εκεί όπου έριξε μεγάλες ποσότητες χιονιού το προηγούμενο διάστημα, μέχρι το Σάββατο δε θα έχει μείνει και εκεί τίποτα.
    Ας ελπίσουμε ο Μάρτης να φέρει πολλές βροχές και όχι μία κακοκαιρία με 40 χιλιοστά και μετά πάλι ήλιος.
    Ας αφήσουμε τα χιόνια γιά φέτος(ανεξάρτητα τι θα μαγειρέψει στην Ευρώπη ο Μάρτης) καθώς αυτά θα είναι μόνο γιά ζημιές το Μάρτη(γιά πεδινά και χαμηλότερα υψόμετρα μιλάω).
    Το μεγάλο στοίχημα από δω και στο εξής είναι οι χορταστικές βροχές και με διάρκεια καθώς όλη η χώρα έχει μείνει πολύ πίσω στούς κατά τα άλλα πιό βροχερούς μήνες τού έτους.
    Αν και ο Μάρτης δεν δώσει αυτά πού περιμένουμε έχουμε τελειώσει.
    Μη λέμε τα ίδια, από Μάη και μετά ότι και να ρίξει δώρο άδωρο.
    Άσε πού ήδη από Απρίλη οι βροχές παίρνουν άλλη μορφή με μεγάλες τοπικότητες και έχουν τη μορφή όμβρων η τοπικών καταιγίδων.
    Νερά λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτη αν και ειμαι χιονοζομπι, δεν θα διαφωνησω σε οτι λες. Λειπει μια κακοκαιρια 3ημερη με χαμηλο απο δυτικα να διασχισει την χωρα. Ενα αποκομμενο χαμηλο π.χ. Κατι θα δωσει ο μαρτης δεν μπορει ..

      Διαγραφή
    2. Όλα μπορούν αν γίνουν!! Ζούμε ιστορικές στιγμές...

      Διαγραφή
  4. Mε αυτήν την κυκλοφορία...ξαναανεβαίνω...Ανω Βόιο και θα είμαι ζεστός και φρέσκος σαν αυγό..!....μόνο κύριε Ζιακόπουλε.....μας γυρίσει....και περιορισθώ στην διαδρομή τουαλλέτα -σόμπα...?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα από την ελαφρώς χιονισμένη Στοκχόλμη μετά την πρωινή χιονόπτωση .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όπως είπε και ο Φώτης νερά και και χιόνια στα ορεινά που τουλάχιστον στην Ξάνθη μπορεί να εμφανιστούν μέχρι αρχές Απριλίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνεχίζεται η κωμωδία του φετινού χειμώνα. Είχαμε δεν είχαμε, φάγαμε και τον καταβάτη που ξήρανε την ανατολική χώρα και την αυξημένη θερμοκρασία. Κατά τα άλλα, από Πέμπτη ίσως κυνηγάμε τη θερμική αστάθεια με την απόχη όπως τις πεταλούδες, έτσι για να μπαίνουμε στο παιχνίδι βρε παιδιά. Ύστερα θα αρχίζει να μυρίζει σκονιάς ο οποίος θα σβήσει τις αναμνήσεις του χιονιά (του τοπικού) και ας είναι πανελλαδικός. Μετά βλέπουμε. Μια υπενθύμιση ότι οι ΑΣΘ και οι αρνητικοί δείκτες δεν σημαίνουν κάτι το καλό πάντα. Και σαν δεν φτάνουν όλα αυτά, έχουμε και τον δήμο Καλλιθέας να πετσοκόβει και να τσακίζει ό,τι δέντρο υπάρχει στους δρόμους. Στην οδό Αγίων Πάντων υπήρχε μια πανέμορφη φλαμουριά 11 μέτρων που δεν προκαλούσε κανένα θέμα στα σπίτια, τον δρόμο και τα μπαλκόνια με υπέροχα άνθη και σκιά και την τσάκισαν με την τακτική του πετσοκλαδέματος (coppicing). Αυτή η τακτική ανοίγει τα δέντρα, τα στρεσάρει και τα κάνει επιρρεπή σε ασθένειες και έντομα, ενώ τα ασχημαίνει και τα κάνει να πετάνε κάτω από τις πλάκες. Μετά θα λέμε το καλοκαίρι ότι δεν έχουμε σκιά μέσα στα τσιμέντα, ε πώς να έχουμε αφού τα πετσοκόψαμε; Συγγνώμη για την πικρία και την γκρίνια, αλλά με έχει εξοργίσει η αντιεπαγγελματικότητα και γελοιότητα των αρμοδιοτήτων της διοίκησης στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας.
      Τα ίδια και χειρότερα από τον Δήμο Αθηναίων φίλε μου. Πετσόκομμα που στερείται οχι μόνο γνώσεων δενδροκομίας αλλά και ελάχιστης κοινής λογικής. Αναπληρωσαν όμως το πράσινο ψηλά βάζοντας χλοοτάπητα και στο πιο μικρό παρτέρι...τον έτοιμο σε ρολλα βέβαια... πανέμορφο άμεσο αποτέλεσμα.
      Μετα συγχωρήσεως καθώς το σχόλιο ξεφεύγει απο τα του καιρού. Σπύρος, Αθήνα

      Διαγραφή
    2. Εξαιρετικα αμφιβολο να βγαλλει θερμικη ασταθεια την πεμπτη οσο η θερμοκρασιες δεν ειναι αυτες που να το επιτρεπουν.....

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ Σπύρο πολύ καλά τα λες

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα, τελικά αυτός ο χειμώνας είχε διάρκεια 10 ημέρες, και αυτό αφορά σε 5 νόμους (Μαγνησία, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αττική και Ευβοια). Συνεπώς, οι κατοικουντες σε αυτά τα μέρη μάλλον πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι γιατί ουσιαστικά πηραμε το μέγιστο που μας αναλογουσε. Η υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ζει έναν μάλλον ήπιο χειμώνα (η ψυχρή εισβολή στην κεντρική Ευρώπη τις προσεχεις ημέρες είναι σταγόνα στον ωκεανό....) . Είναι η κλιματική αλλαγή; είναι απλά μια κακή χρόνια; (περυσι ήταν μια καλή χρονιά, οι Ισπανοί διανύουν συνεχώς πολυ κακές χρονιές). Ομολογώ ότι δεδομένου του εξαιρετικά ηπιου χειμώνα, νιώθω τυχερός που είχαμε μια αξιόλογη (χιονο) κακοκαιρία, αλλά νομίζω ότι οφείλουμε να προετοιμαστούμε για κακές χρονιές τα επόμενα χρόνια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτά να τα ακούν οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής εκτός και αν κάποιοι επειδή χιονίζει ανέλπιστα μες στην Αθήνα για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά και ειδικά φέτος σε έναν ανύπαρκτο χειμώνα νομίζουν κάποιοι ότι η Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα ας πάνε να τα πουν αυτά στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα που από το 2007 και μετά πλέον η κλιματική αλλαγή έχει αφήσει βαθιά τα σημάδια της και πέρσι ήμασταν τυχεροί μες στην ατυχία μας όταν τραβούσε το μαρτύριο των 48 βαθμών η Ισπανία το 21 το ζήσαμε άλλωστε φοβάμαι μάλλον ότι αν συνεχιστεί και αυτή η ανομβρία το 23 ήρθε η ώρα το ρεκόρ του 1977 και του 2007 των 48 βαθμών δηλαδή να το σπάμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πανευρωπαϊκό ρεκόρ κατέχει πλέον η Σικελία με 49 βαθμούς. Η Ισπανία είχε 45-46β. εκείνο το καλοκαίρι. Βέβαια, αυτές οι θερμοκρασίες είναι το αντίστροφο ενός ισχυρού χιονιά. Και ο καύσωνας και ο χιονιάς είναι μέρος του καιρού και αμφότεροι προκαλούν πάρα πολλά προβλήματα . Μην ξεχνάμε και το χωριό της Εύβοιας που οι κάτοικοι ήταν αποκλεισμένοι στα χιόνια για 10 μέρες μετά την Μπάρμπαρα και υπήρξαν και διαμαρτυρίες προς τις αρχές, διότι δεν άνοιγαν οι δρόμοι. Δεν ξέρω τι έγινε τελικά. Μην ξεχνάμε επίσης τον άνθρωπο που αγνοείται στην Εύβοια και τους δύο νεκρούς άστεγους στον Βόλο. Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος είναι ο καύσωνας και ο χιονιάς, μην λέμε μισές αλήθειες.

      Διαγραφή
  10. Δηλαδή, με τους ενισχυμένους νοτιάδες θα έχουμε και κύμα, όπως τον Γενάρη. Και ανάλογες θερμοκρασίες, μάλλον, αφού σύμφωνα με το effis οι τιμές θα είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο στα τέλη Φλεβάρη και μέχρι τις αρχές Μάρτη. Περισσότερες βροχές από τα κανονικά επίπεδα αναμένονται στα δυτικά, μετά τις 6/3.
    https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis.longterm.forecasts/

    ΑπάντησηΔιαγραφή