Προς την έξοδο η «Μπάρμπαρα»!

Άνω Γιανναίοι Αρκαδίας, 8-2-2023. Φωτ. Αγγελική Γκογκίδη


Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο αναμένεται να κινηθεί Ν-ΝΑ, ενώ οι υψηλές πιέσεις θα παραμείνουν στα Β. Βαλκάνια. Με αυτές τις συνθήκες, στη χώρα μας το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα διατηρηθεί το ΒΑ ρεύμα με ένταση ως τα 7 μποφόρ, αλλά οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν σημαντικά και θα περιοριστούν σε περιοχές μεγαλύτερου υψομέτρου. Αναφορικά με τη θερμοκρασία, οι μέγιστες τιμές θα σημειώσουν μικρή άνοδο, αλλά οι ελάχιστες τιμές της θα παραμείνουν χαμηλές και στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός. 


Το Σάββατο (11/2), στα ανατολικά και τα νότια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και δεν αποκλείεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) κυρίως στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν εξασθένηση και η θερμοκρασία στη διάρκεια της ημέρας θα σημειώσει μικρή άνοδο. Όμως, τη νύχτα και το πρωί ο παγετός στα ηπειρωτικά θα συνεχιστεί.  

Την Κυριακή (12/2), ασθενείς τοπικές βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά) είναι πιθανό να σημειωθούν στη Μακεδονία κυρίως μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι με ένταση 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 13 βαθμούς. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά ο παγετός θα συνεχιστεί.

Τη Δευτέρα (13/2), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και δεν αποκλείεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) στην Α. Θεσσαλία, την Α. Στερεά και την Εύβοια. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. 

Την Τρίτη (14/2), δεν προβλέπονται βροχές ή χιονοπτώσεις και μάλιστα στις περισσότερες περιοχές θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της.

 

Υ.Γ.

1) Η «Μπάρμπαρα» στους ιστορικούς χιονιάδες της Πρωτεύουσας; Ήμαρτον! Ο «Γιοβάνοβιτς», πριν ακόμα μπει στο γήπεδο, είπε ότι είναι δύσκολο να προκαλέσει αξιόλογες χιονοστρώσεις στο κέντρο της Αθήνας (Σάββατο, 4-2-2023).

2) Εξαιρετικές και πολύ χρήσιμες οι αναφορές των ερασιτεχνών για τις ανά τη χώρα σημειούμενες χιονοπτώσεις. Αλλά, φίλοι μου, κάντε τες λίγο πιο αντικειμενικές. Όλο για πατσαβούρες, τούφες, γάτες κ.λπ. διάβαζα! Κατανοητός ο ενθουσιασμός, αλλά στις παρατηρήσεις και τις κρίσεις πρέπει να είμαστε σαν τον Θουκυδίδη, όχι σαν τον Ηρόδοτο!

3) Ας είναι πιο υπομονετικοί και πιο συνετοί ορισμένοι από τους παρουσιαστές του καιρού στα ΜΜΕ. Δεν είναι μακριά η ώρα που όταν ένας πολίτης θα ακούει για επερχόμενη κακοκαιρία, θα ρωτάει: «Ποιος το είπε;» και όταν του λένε για κάποιους, θα συμπληρώνει: «Α, καλά!» 

70 σχόλια:

  1. Τα συγχαρητήρια δάσκαλε και τα παράσημα δεν τα έχεις ανάγκη γιατί δεν είσαι απλά ο συμπαθεστατος και τίμιος Ιβάν αλλά η Ρεαλ Μαδρίτης της μετεωρολογιας ο κορυφαίος όλων!!Πολλά μπράβο όμως αξίζουν στον πάντα συνετό και αρκετά έγκυρο φίλο του blog Φώτη πού απ την αρχή περιέγραψε ότι είδαμε..βαδίζοντας στα χνάρια σου!!Ευχαριστούμε πολύ για όλα!!Γιώργος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1. Συμφωνώ, ο χιονιάς δεν ήταν αξιόλογος για Αθήνα, ήταν αξιοπρεπής όμως. Κάθε στρώσιμο στο κέντρο της πολης είναι αξιοπρεπής χιονιάς a priori. 2. Αξιόλογος, τυπικός χιονιάς, όχι κάτι παραπάνω από, ήταν για τα βόρεια προάστια (εννοώ Κηφισιά και πάνω) 3. Αξιοζήλευτος για βόρεια Αττική + Διόνυσο. 3
    Με κάθε καλή διάθεση, 4/2 ο Γιοβάνοβιτς, πράγματι, μιλούσε για μη αξιόλογο χιονιά στην πολη, μια μέρα μετά όμως, υπήρξε έκτακτη ανακοίνωση για αναβάθμιση και εντός της πολης σε επίπεδο συναγερμού για το μεσημέρι της Κυριακής κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ! 4. Νικητής αυτού του χιονιά ήταν η Θήβα ξεκάθαρα.... Αυτό, εμένα τον αδαη με κάνει να πιστεύω ότι με λίγη περισσότερη τύχη & timing η ιστορικοτητα δεν ήταν μακριά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως, Βαγγέλη. Με είχε παρασύρει ο πολύς υετός που έδινε την Κυριακή για όλη την Αττική το μοντέλο του ECMWF στο πρωινό τρέξιμο (00:00 UTC). Από τον καιρό της νιότης μου στην ΕΜΥ απέκτησα υπερευαισθησία για τις χιονοστρώσεις στο κέντρο της Αθήνας και για τις διπλωμένες νταλίκες στη Μαλακάσα.
      Δεν ήταν όμως μόνο αυτή η λάθος "αλλαγή": (α) θεώρησα ότι ήταν δύσκολο να φθάσει το χιόνι, έστω κι έτσι που έφθασε, στα νότια παραθαλάσσια του νομού, (β) δεν περίμενα τόσο παχιά την πέτσα τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη σε κάποιες περιοχές της Αττικής και (γ) με εξέπληξαν ελαφρώς τα μεγάλα ύψη χιονόστρωσης σε περιοχές όπως ο Βόλος και κάποιες ΒΑ περιοχές της Αττικής. Είχα εκτιμήσει ότι χωρίς εμφανές δυναμικό αίτιο ήταν δύσκολο να παρατηρηθούν.
      Είπαμε, δεν αποτυγχάνει μόνο αυτός που δεν κάνει προγνώσεις!

      Διαγραφή
    2. Eγώ, ως κάτοικος της Σαρωνίδας, θέλω να επισημάνω ότι το χιόνι δεν δυσκολεύεται να φθάσει ως εδώ, έφθασε το 2008 και το 2021, 2022 - το περισσότερο και άμεσα, χωρίς πρωθύστερη βροχή, - και φέτος, έστω και αν χιονοστρώθηκε η περιοχή του οικισμού για δύο ώρες. Ο Όλυμπος είχε χιονόστρωση στη κορυφή του από την Κυριακή το πρωί έως σήμερα το απόγευμα. Η περιοχή χιονίσθηκε επίσης και πέρσι τον Μάρτιο δύο φορές αλλά και με τον Τηλέμαχο παλαιότερα βραδινές ώρες με πρόσκαιρη χιονόστρωση.

      Διαγραφή
    3. Ο Λαυρεωτικός Όλυμπος είχε ανάλογη χιονοκάλυψη με τον Υμηττό, σύμφωνα με τον χάρτη του meteo.gr. Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής παρέμεινε ουσιαστικά ανέπαφο από τον χιονιά. Συνολικά, η χιονοκάλυψη έφτασε στο 20% της επικράτειας και πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2004-2022, η οποία είχε επίσης πολλές χιονοπτώσεις στην Ελλάδα.

      https://www.meteo.gr/UploadedFiles/articlePhotos/FEB23/snow_cover_080223_GR.jpg

      Χρόνια πολλά στον Χάρη από Καλαμαριά! Και σε όσες και όσους ακόμα γιορτάζουν.

      Διαγραφή
    4. Λογικά, πρέπει να βρίσκεσαι στο ύψωμα, από όπου περνάει ο δρόμος (λεωφόρος Σαρωνίδος, αν δεν κάνω λάθος), που συνδέει τη Σαρωνίδα με την Ανάβυσσο - Π. Φώκαια, μέσω του μικρού βουνού που έχει εκεί. Η απόσταση είναι, μάλιστα, μικρότερη απ' ό,τι αν πας από την παραλιακή λεωφόρο Σουνίου.

      Αλλά και πάνω από την Π. Φώκαια υπάρχει άλλο ένα βουναλάκι, η Γερακίνα και μπορεί τα υψόμετρα να μην είναι μεγάλα, αλλά δεν είναι και αμελητέα (300-500 μέτρα) και για αυτό "τραβάνε" το χιόνι.

      Από Π. Φώκαια που μου έστειλαν, πάντως, φωτογραφίες, ελάχιστα έπιασε σε ευαίσθητες επιφάνειες (γρασίδια κ.λ.π.) και καθόλου στον δρόμο και τα πεζοδρόμια. Στη Σαρωνίδα, ψηλά, είχε κάτι περισσότερο, δηλαδή;

      Διαγραφή
    5. Εγώ γράφω ό,τι βλέπω. Ανάλογη δεν είχε.

      Διαγραφή
    6. Είναι παντα απολαυστικά και διδακτικά τα κείμενα σας. Με αφορμή αυτό που είπατε για την Κυριακή και την μη ικανοποιητική απεικόνιση της κακοκαιρίας από το ευρωπαικό για το λεκανοπέδιο, κάνω την παρακάτω σκέψη- παρατήρηση. Ενω όλοι οι επαγγελματίες και μη γνωρίζουν οτι τα μοντέλα είναι μια προσομίωση της πραγματικότητας, την ώρα της κακοκαιρίας δεν κάνουν σωστή συσχέτιση των πραγματικών γεγονότων με την πρόβλεψη των μοντελων και την καιρική ιστορία. Εννοώ οτι κατά την εξέλιξη της κακοκαιρίας δίνουν λιγότερη σημασία στα πραγματικά γεγονότα που συμβαίνουν (μέσω σταθμών και παρατηρήσεων - απο κοινότητες -με κάποιο φίλτο βέβαια εκεί καθώς οι υπερβολές είναι ο κανόνας) και μένουμε στην προσομοίωση. Καλό και άγιο το ευρωπαικό, αλλά οι προσομοιώσεις κάποιες στιμγές απέχουν από την πραγματικότητα. Άριστη απεικόνιση της κακοκαιρίας από τον Σκίρων αρκεί να διορθώνες τις χρονικές αποκλίσεις ,(αυτό που λέμε να συσχετίσεις την πραγματικότητα με την πρόβλεψη). Νομίζω δεν λείπουν τα εργαλεία με τα λάθη τους, ισως λείπει η προσαρμογή των πραγματικών δεδομένων , με τα προβλεπόμενα στα εργαλεία και η τελική διατύπωση των επομένων ωρών από τον έμπειρο προγνώστη. Είναι από τα πράγματα που το OpenAI θα δυσκολευτεί πολύ να προσεγγίσει τον άνθρωπο , αρκεί ο άνθρωπος να αξιοποιήσει όλες τις πηγές του.

      Διαγραφή
    7. Για Παλαιά Φώκαια και λόφους στα νότια της, δεν γνωρίζω διότι δεν πήγα για να δω.

      Διαγραφή
    8. @Aνωνυμος 8:40. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου φίλε.
      Χάρης - Καλαμαριά.

      Διαγραφή
  3. Σχόλιο 3. Ήδη συμβαίνει, ιδίως στην κοινοτητα των ερασιτεχνών.

    Σχόλιο 2. Τεράστια αλήθεια. Δευτέρα δεν πηγα δουλειά λόγω χιονιου. Τρίτη ξεκίνησα και έχοντας διαβάσει σχόλια δεξιά και αριστερά, νόμιζα ότι ο καιρός είχε πηδηξει (κυριολεκτικά και μεταφορικά) την Κηφισιά (20-30 cm στην Πολιτεία) και ότι θα συναντουσα σημεία και τέρατα στη διαδρομή προς Θριάσιο.... Παιδιά, από Μαρουσι και κάτω δεν είχε ούτε πέτσα, Αττική οδός θεοστεγνη, σε όλο το μήκος μέχρι σχεδόν άνω Λιόσια, εκεί είχε μια τυπικη χιονοστρωση, και μόνο στην πλευρά του βουνού, πανω απο τον Ασπρόπυργο είχε χιόνι καλό, εκεί που είναι οι αποθήκες και κάτι βοσκοτόπια, όχι πάντως κατοικίες.... Παιδιά, ωραίος ο ενθουσιασμός, αλλά μεταξύ κατεργαραιων, ειλικρίνεια. Μια 10λεπτη έξαρση δεν είναι έπος, είναι απλά μια γαμ.... δεκαλεπτη έξαρση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας αξιολογήσουμε λοιπον τα δεδομένα.
    Και μόνο το οτι οι λεγόμενοι δυτικοβορειοι συζητουνε για χιονοδρομικά 1600-1800μ. ακόμα και για δρακολιμνες και για ύψη χιονιού που αλλού τα έριξε σε δυο ημέρες στα 400μ.φυσικα και γελάει ο κόσμος και είναι η καλύτερη ένδειξη για την καιρική κατάσταση της νέας εποχής.
    Βεβαίως η φύση τα κάνει όλα,φυσιολογικά είναι...
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είμαστε στην εποχή που για πουλήσεις πρέπει να δώσεις στο λαό ονειρώξεις και υποσχέσεις... Δυστυχώς μεγάλο μέρος της ερασιτεχνικής μετεωρολογίας ακολουθεί αυτό το τέμπο...ΟΧΙ ΟΛΟΙ. Αλλά κάτι επικεφαλίδες ότι έρχεται χιονοαρμαγεδων, ότι δεν έχει αύριο... και να βγαίνουν τύποι και να υπόσχονται από το Νοέμβριο για χιονοκακοκαιριες σε σαιτ και κανάλια YouTube βλέποντας τι δίνουν τα μοντέλα ένα μήνα μετά είναι παράδειγματα προς αποφυγήν ...Μέγα έπος χιονόνερου πεδινά Αττικής... μετρημένες νιφάδες κέντρο και χιόνια ορεινών και Βοιωτίας Μαγνησίας Εύβοιας από μια κακοκαιρία που οδεύει προς το τέλος της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ανησυχητικό είναι ότι παρόλο που χιόνισε στα ανατολικά προσηνεμα η Ευρώπη συνεχίζει να ζει έναν ανύπαρκτο χειμώνα, αν εξαιρέσουμε το 1ο δεκαπενθημερο του Δεκεμβρη. Κανονικά τώρα μετά το χιόνια θα έπρεπε να έχουμε αλλαγή της κυκλοφορίας στην Ευρώπη, όπως γινόταν τα παλιά χρονια, με επικράτηση κρυου στη δυτική Ευρώπη και νοτιάδες και βροχες στη χώρα μας. Αντ αυτού φαίνεται να επικρατεί ένας γιγάντιος πανευρωπαικός αντικυκλώνας την επόμενη εβδομαδα και απουσία ενδιαφεροντος. Έχουμε χάσει το λογαριασμό φέτος με αυτούς τους αντικυκλώνες. Γενικά έχει χαθεί η εύρυθμη κυκλοφορία με τις συνεχείς αλλαγές στην ατμόσφαιρα και ο καιρός τρώει μεγάλα κολλήματα και έχουμε μεγάλες εμμονες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. To ρίχνει γάτες το χω σημειώσει και θα το χρησιμοποιησω,για την συζήτηση της ΑΣΘ που αρχισε δεν σας ρωτάω θα με αποβάλετε επ αοριστον,θεωρώ όμως οτι ενα υετικό κενό υπάρχει,,και αντίστοιχα...το φιλόξενο περιβάλλον για το BURAN διατηρείται ακόμα...με αυτά τα δεδομένα..κάντε μας και μία ανάλυση της μεγάλης κυκλοφορίας...από τα Χριστούγενα εχετε να μας πείτε κάτι....αφού μας ξέρετε είναι να μην κάνετε την αρχή.."θωμάς"
    υγ. τωρα που το σκέφτομαι τελικά η συζήτηση της ΑΣΘ κουράζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κουράζει,αλλά νομίζω ότι σαν ανάλυση της κυκλοφορίας το επόμενο διάστημα και τι πιθανόν θα δημιουργήσει, έχει πιά βάση Θωμά.
      Περιμένουμε πότε ο δάσκαλος θα βγάλει κάποιο συμπέρασμα γιά να μας προσφέρει και ένα άρθρο τού πάνω στη συνέχεια τού καιρού.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα αγαπητέ Φώτη νομίζω απλά έγινε της μοδός και χάνουμε άλλα ουσιαστικά..που τουλάχιστον εγώ παρατήρησα αυτόν τον χειμώνα,π.χ..η παρατήρηση της ταχύτητας των ζωνικών ανέμων εχει κομβική σημασία για τον καιρό της Ευρώπης..με την πτώση της αρχισαν τα όργανα."θωμάς"

      Διαγραφή
  8. Η Santa Barbara πνέει τα λοίσθια, όμως ο Άγιος Φεβρουάριος είναι παρών.

    Κάποιος εδώ μίλησε για εκπλήξεις που θα έρχονταν (προφανώς όχι παντού).Στην περιοχή μου όντως εξεπλάγημεν. 60 mm υετού και χιόνι ίσαμε .....τας ακάτους.

    ----Ηρόδοτος : Ο πατέρας της Ιστορίας.
    -----Θουκυδίδης: Ο πρώτος επιστήμονας ιστορικός στον κόσμο.

    Το τρίτο Υ.Γ. σχετίζεται με τους.....Κλαζομενίους !.---====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. O Γιοβάνοβιτς σε λίγο θα βλέπει τα μείον απ΄την κορυφη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δάσκαλε τα είπατε όλα, τέλος!
    Συμφωνώ και επαυξάνω.
    Η υπερβολή της υπερβολής γιά άλλη μία φορά.
    Όσο γιά την μικρή "λούμπα" πού υποπέσατε την Κυριακή για αναβάθμιση τού κινδύνου σας καταλαβαίνω.
    Το ευρωπαϊκό στο πρωινό τού τρέξιμο έδινε "πολλά καρβέλια" τα οποία τελικά έγιναν φέτες τού τοστ.
    Άλλο όμως όταν είσαι ερασιτέχνης προγνώστης και καιρόφιλος(ότι πεις δεν έχει ιδιαίτερη βαρύτητα ακόμη και να επιβεβαιωθείς) και άλλο όταν από το στόμα σας κρέμονται ένα σωρό φορείς και κόσμος.
    Στην γενική εικόνα όμως,εσείς και τούτο το μπλογκ χωρίς καμία τρομολαγνεία έδωσε ακριβώς το στίγμα της κακοκαιρίας από την αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ας είμαστε λίγο ρεαλιστές σε αυτήν τν ζωή και να μην κυνηγάμε ανεμοσουρια και σημεία που το χιόνι δείχνει μεγαλύτερο από τι είναι. Και κάτι ακόμα να μάθουμε να μετράμε το χιόνι και να μην προκαλούμε πανικό με ελάχιστα εκατοστά.Σας χαιρετάω από τν όμορφη Ζαγορά Πηλίου με αρκετό χιόνι και χιονόπτωση αυτήν τν ώρα ασθενές εύχομαι τέτοια πάντα και πολλά χιόνια στα χωριά μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σε σχέση με προηγούμενη ανάρτηση σας κύριε Ζιακόπουλε για την πιθανή δημιουργία medicane στην κεντρική Μεσόγειο σήμερα, να αναφέρω πως πολύ μεγάλα ύψη βροχής (σχεδόν 100 χιλιοστά κατά τόπους σε ένα 24ωρο) έπεσαν στη Μαλτα σήμερα, όπως με ενημέρωσε φίλος μου που εργάζεται εκεί. Πολύ μεγάλα ύψη βροχής (και χιόνια στα ορεινά της) παρατήρησα ότι είχε και η Σικελία. Απλά το stream είναι εκεί ανατολικό, οπότε δεν μπορούν αυτές οι βροχές να κινηθούν προς τα μέρη μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να συμπληρώσω επίσης πως το όνομα της καταιγίδας που σφυροκοπάει αυτή τη στιγμή την περιοχή είναι helios
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
    2. Ώχ!. Κάτι μου θύμισε αυτό Θάνο......- =====Π΄.Α.

      Διαγραφή
  13. Ο χιονιάς αυτός όντως ήταν επιλεκτικός.Εδω που βρίσκομαι εγώ, στην ορεινή κεντρική Κορινθια (850m), η συνολική χιονόστρωση ήταν περίπου 15εκατοστα.Αυτο όλο και όλο. Και αυτό το χιόνι ήταν ελαφρύ χωρίς πολύ νερό.
    Δεν εμπλουτίζεται έτσι ο υδροφόρος ορίζοντας. Ευτυχώς που έκανε και κάνει ψυχρό καιρό και δεν θα ξυπνήσουν τα φυτά ακόμη.
    Καλό βράδυ σε όλη την παρέα . Δημήτρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όσο για την Μπάρμπαρα, προσυπογράφω όλα τα σχόλια του κου Ζιακοπουλου. Με μια μικρή επισήμανση ίσως: Ήταν ενδεχομένως ιστορική για κάποιες πεδινές περιοχές της Μαγνησίας, της Φθιώτιδας και της Εύβοιας. Μάλιστα στα περισσότερα μοντέλα δεν φαινόταν ότι θα είχε τόσο έντονη χιονόστρωση μέσα στο Βόλο κ τη Λαμία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πενθήμερη κακοκαιρία που πέρασε δεν ήταν καθόλου «ιστορικη» για κανένα σημείο του νόμου Φθιώτιδας.Μαλλον παράξενη θα την έλεγα.Τα ύψη χιονιού δεν ήταν μεγάλα μου έκανε εντύπωση όμως η κατανομή τους χρονικά και χωρικά. Σήμερα ναι,είχαμε μια απρόσμενη εξέλιξη,ο καιρός έκλεισε απότομα το ξημέρωμα και έως το μεσημέρι-απόγευμα από τον Μαλιακό έως τον Τυμφρηστο είχε κανονικό χιονιά.Ειδικα η δυτική Φθιωτιδα,ειδε καλο χιόνι διότι οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλότερες,βοήθησε και το ανάγλυφο θεωρώ.καλο βράδυ
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  15. Αν ακούγατε, εσείς πού κατοικειτε στη Νότια Ελλάδα για χιονιαδες στην Αλεξάνδρεια (της Αιγύπτου),πως θα σας φαινόταν...;
    Αυτή την αφύσικη ακολουθία είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε εμείς που κατοικουμε στη Β.Ελλαδα τα τελευταία 15 χρόνια.
    Η Θεσσαλονίκη είχε μέχρι το 2006 οκτώ ημέρες χιονοπτωσης.
    Να μη μιλήσω για Δ.Μακεδονια που έφτανε κοντά στις 20...
    Δεν υπήρχε παρέλαση 28 Οκτωβρίου, χωρίς χιόνι στα βουνά της Δ.Μακεδονιας.
    Και έτσι ξεκινούσε ο Χειμώνας.
    Όσο καλοπροαιρετα να το δεις, αφενός μας λείπει ο καιρός που είχαμε μάθει αφεταιρου ο Βορράς κάνει όλη τη "βρόμικη"δουλεια για να πέφτει χιόνι σε μια κάθετη λωρίδα που εκτείνεται σε μια ζώνη 200χλμ.
    Και ζείτε συμπηκνωμενα για 5 και μόνο ημέρες χειμώνα και σε αυτές τις 5 ημέρες, χιονίζει κιόλας.
    Δεν είναι ευχάριστο και έχει κουράσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Αλεξανδρεια δεν χιονιζει ποτε ενω τα ανατολικα προσηνεμα εχουν ιστορια χιονιαδων και μεγαλων κιολας.Συμφωνω οτι στην βορεια Ελλαδα η κατασταση εχει αλλαξει τρομερα και το λεω σαν δυτικοελλαδιτης γιατι και εδω τα χιονια στα βουνα εχουν γινει σπανια με αυτο τον καιρο.Το περιεργο ειναι λοιπον γιατι εχει σταματησει να χιονιζει και στα βορεια και οχι γιατι χιονιζει Αττικοβοιωτια και Ευβοια

      Διαγραφή
    2. Μαλλον λαθος νομιζει ο φιλος απο τα βορεια οτι τα προσηνεμα μονο τα τελευταια χρονια βλεπουν χιονια, εχει αυξηθει η συχνοτητα μεγαλων χιοναδων αλλα το ιστορικο καποιων πολεων σαν τη Θηβα, Αλμυρος Μπραλος κτλ ειναι πολυ μεγαλυτερο απο πολεις στη Βορεια Ελλαδα

      Διαγραφή
    3. Να απαντήσω στους 3 παραπάνω φίλους ότι η κυκλοφορία που ευνοεί τα ανατολικά προσήνεμο ταυτόχρονα ακυρώνει την Βόρεια Ελλάδα όποτε είναι λογικό ότι έπαψε να χιόνι έτσι η βόρεια Ελλάδα πλέον εφόσον όλα τα συστήματα μπαίνουν Αιγαίο με εμμονή ΒΑ από μέρες ημερών . Αυτά και πιστεύω ότι είναι πολύ απλό να το καταλάβει ακόμη και έναν παιδάκι … ευχαριστώ . Επίσης ο φιλία από Γέρακα αττικής Αποστολής ο ίδιος σε άρθρο του δασκάλου εδώ μέσα πριν λίγα χρόνια όσον αφορά τους χιονιάδες αττικής που δεν υπήρχαν ΚΑΘΕ χρόνια όπως τα τελευταία χρόνια ας ανατρέξει να δει τα σχόλια που έκανε ο ίδιος

      Διαγραφή
    4. Τα είπες όλα φίλε μου. Ακόμα δεν μπορουν να καταλάβουν αν και μάλλον δεν θέλουν να καταλάβουν καποιοι φίλοι ότι υπάρχει η μια και η άλλη κυκλοφορία. Όταν η πρώτη εξαφανίζεται σημαίνει ότι η δεύτερη μεγιστοποιειται. Η παλιά ορθόδοξη πρώτη έχει μειωθεί σε σημείο που η δεύτερη ανορθόδοξη να έχει επικρατήσει.

      Διαγραφή
    5. Ορθώς θυμάσαι φίλε μου. Απλά, για τελευταία φορά θα πω ότι δεν είναι ανωμαλία αυτό. Η εμμονή του ΒΑ ρεύματος. Για εσάς, είναι ανωμαλία

      Διαγραφή
    6. Υπάρχουν και μεσαίες καταστάσεις με χιόνια που επηρέαζαν αρχικά την βόρεια Ελλάδα και σταδιακά καθώς το χαμηλό έβγαινε προς νοτιοανατολικό Αιγαίο χιόνιζε και τα βπ της Αθήνας. Η αλήθεια είναι ότι χαμηλά από Ιόνιο που περνούσαν από στερεά με σύγκρουση μαζών διαφορετικής προέλευσης στην βόρεια Ελλάδα, έχουν εκλείψει τα τελευταία αρκετά χρόνια. Αλλά σπάνια αυτή η κυκλοφορία χιόνιζε τον Θεσσαλικό κάμπο. Πιθανότερο να έβλεπε χιόνι με εγκλωβισμούς.
      Τα συστήματα των τελευταίων χρόνων «αδικούν» κυρίως την δυτική Μακεδονία όχι τους άλλους που έβλεπαν χιόνι με δυσκολία. Για αυτό άλλωστε μερικοί θυμούνται το 88 ή το 01…ακόμη ως κάτι ακραίο. Αν υπήρχε τόσο μεγάλη διαφορά οι ημέρες χιονόπτωσης μεταξύ Λάρισας και Αθήνας θα είχαν τεράστια διαφορά. Ενώ τώρα σύμφωνα με την ΕΜΥ είναι 5,5 ημέρες και 3,5 αντίστοιχα. Ενώ αν υπολογίσουμε τα βόρεια προάστια η διαφορά εξαλείφεται. Ωστόσο η δυτική Μακεδονία κατά βάση είναι όντως αδικημένη από την κυκλοφορία - και όχι φυσικά από τους προσήνεμους ούτε από το τι καταλάβαίνουμε εμείς ή όχι. Με 20 ημέρες χιονόπτωσης να βλέπουν π.χ 5 υπάρχει πρόβλημα.
      Με αυτή την κυκλοφορία και εμμονή με αντικυκλώνα στην Ευρώπη τα προσηνεμα πάντοτε είναι το φαβορί. Αλλά η κυκλοφορία αυτή μπορεί να φέρει χιόνια σε δεύτερη φάση στους υπόλοιπους που είναι επιρρεπής σε εγκλωβισμούς και έχουν δει χιόνια και σε κυκλοφορίες που σε πρώτη φάση ευνοούν τα προσηνεμα.
      Κατά τα λοιπά είναι παρά πολλές οι περιπτώσεις που η Εύβοια καινή Βοιωτία ακόμη και τα υπερβόρεια προάστια της Αθήνας θαβόντουσαν κατά το παρελθόν. Δεν ανακαλύφθηκε η πυρίτιδα ξαφνικά. Ούτε η κυκλοφορία ήταν πάντοτε καθαρά προσήνεμη.
      ΥΓ: η εμμονή με αντικυκλώνες θηρία, υποτροπικό που ανεβαίνει συχνά πυκνά βορειότερα και χειμώνες με ανεβασμένο μέσο όρο στους οποίους καταρρίπτονται προς τα πάνω τα θερμοκρασιακά ρεκόρ, θα είναι η νέα κανονικότητα και όχι η εξαίρεση (όπως τόσες άλλες πλέον)

      Διαγραφή
    7. Εχεις άγνοια πραγμάτων φιλε οσον αφορά τον Θεσσαλικο κάμπο.
      Τα σοβαρότερα χιόνια που έριξε ηταν με συγκλίσεις μαζων όπως το είπες,βεβαίως υπήρχαν και χιόνια λογο εγκλωβισμού,δηλ.να κάνει ολικό παγετο πριν,και οταν χιονιζε ο καιρός μαλακωνε.
      Ο κάμπος της Θεσσαλίας αλλά και τα βουνά της,οχι μονο αδικημενα είναι αλλά υπεραδικημενα!!
      Γιώργος πεδινά Τρικάλων

      Διαγραφή
    8. Συγνώμη,παρεληψα να αναφέρω πως η απάντηση αφορά τον ανώνυμο του 5:44μμ
      Γιώργος πεδινά Τρικάλων

      Διαγραφή
    9. Φίλε Ανωνυμε των 5:44 αν έχεις χρόνο ανάτρεξε σε αυτό το σάιτ στο άρθρο του Δασκάλου με τους ιστορικούς χιονιάδες της Αττικής και θα καταλάβεις καλύτερα τι εννοώ

      Διαγραφή
  16. Στο 00z του ecmwf της κυριακης, ο χαρτης που εκανε εντυπωση ηταν της χιονοστρωσης. Λες και μπηκε ολος αυτος ο υετος με -8 στα 850! Φανηκε πως και με ενα -5 μπορει να χιονιστει και το κεντρο οταν υπαρχει χαμηλο, ειναι καλη η υποστηριξη και εχει βδκο. Αλλα χιονοστρωση μεχρι τις βαρκες δεν γινεται. Κλαταρε λιγο το ευρωπαικο σε αυτο τρεξιμο. Κατα τα αλλα μια χαρα τα πηγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το άρθρο αναβάθμιση κινδύνου κατά την προσωπική μου γνώμη καλώς αναρτήθηκε. Ήταν λιτό και προειδοποιητικό χωρίς υπερβολές. Μπορεί οι ισχυρές χιονοπτώσεις να μην ήρθαν αλλά από την στιγμή που το Ευρωπαϊκό έδειχνε πραγματικά κάτι σημαντικό να έρχεται το φάουλ θα ήταν να μην αναρτηθεί.

    Συγχαρητήρια για τις προβλέψεις και αναμένουμε με ανυπομονησία αν θα προκύψει κάτι μετά τον αντικυκλώνα ή αν θα περάσουμε κατευθείαν στην Άνοιξη.

    Όλαφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ενδείξεις γιά "καθαρά" ανοιξιάτικο καιρικό σκηνικό(αν εξαιρέσουμε τις ελάχιστες εννοείτε αφού στον Φεβρουάριο είμαστε ακόμα) στη χώρα μας το πρώτο Σαββατοκύριακο των αποκριών!
    Ο ευρωπαϊκός αντικυκλώνας είναι σαν να μην έφυγε ποτέ φέτος και έρχεται να ξανά καταπιεί όλη σχεδόν την ήπειρο.
    Το μόνο πού μένει να δούμε, εάν η λήξη τού θα είναι πάλι εντυπωσιακή γιά τη χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. E όχι σαν να μην έφυγε ποτέ.Τέσσερις μέρες χιόνιζε

      Διαγραφή
    2. Ε και??
      Μάλλον η είσαι μικρός ή η μνήμη σού θέλει λίγο φρεσκάρισμα.
      Μιλάμε πάντα με τα στάνταρ παλιών εποχών.
      Με την νέα κανονικότητα έχεις δίκιο μία χαρά τα πήγαμε.

      Διαγραφή
    3. Και συ δεν φαίνεσαι για παππούς

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ πολύ 😀
      Η Φωτογραφία βέβαια είναι προ επταετίας.
      36 χρονών είμαι αλλά έχω ζήσει καλά την εποχή 2000 με 2019 πού οι χειμώνες ήταν αρκετά διαφορετικοί από τούς τελευταίους ειδικά.
      Μη μιλήσω γιά πριν το 2000...

      Διαγραφή
    5. Από άποψη υετού είμαστε καλά.Για θερμοκρασία αν μιλάς ναι όσο πάει και χειρότερα

      Διαγραφή
  19. Καλημέρα σας. Μου έκανε εντύπωση που την Τρίτη (7/2) στον Κολωνό, είχαν πέσει σε αρκετά σημεία οι γνωστές κάμπιες από τα πεύκα αλλά ήταν εντελώς ακίνητες (λόγω κρύου;) και σε ορισμένα σημεία στα παρτέρια και στα πάρκα είχε ξεμυτίσει το χαμομήλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Από το 77-81 (μαθητικά χρόνια στη Φρανκφούρτη σε γερμανικό σχολείο) θυμάμαι μια συζήτηση που είχαμε με τον καθηγητή χημείας. Μας έλεγε ότι στην δική μας ηλικία αυτός πήγαινε σχολείο με χιονόστρωση μόνιμη για βδομάδες. Ενώ τέλη του 70 και είχε μία το πολύ χιονόστρωση για λίγες μέρες κάθε χειμώνα. Κατέληγε στο συμπέρασμα ότι αρχίζει η κλιματική αλλαγή. Αυτά μας φαινόντουσαν τότε πολύ υπερβολικά και λέγαμε τον καθηγητή παράξενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εάν συμβεί αυτό με τον αντικυκλώνα, σε έναν ανύπαρκτρο χειμώνα για την Ευρώπη (ότι χιόνισε στο Λονδίνο κάποιες ώρες, μα κάποιες ώρες χιόνισε και στη Γλυφάδα..., είναι ενδεικτικό) που είναι συνέχεια άλλων ανύπαρκτων χειμώνων πανευρωπαικά, μάλλον αυτοδικαίως την θήνα πρέπει να τη ζηλεύει το 90% των Ευρωπαίων χιονόφιλων....(δε μιλάω γι αυτούς που μένουν στις Άλπεις, έχω και γι αυτούς απάντηση, ξεκινάει από Ι- και τελειώνει και ...πποκράτειο....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δεν επιλέγει κανείς να χιονίζει όπου χιονίζει.Μην προβάλουμε τον θυμό η την απογοήτευση μας σε άλλους για καταστάσεις που μας ξεπερνούν,αν και βοηθάει στην εκτόνωση του συναισθήματος.Ετσι τα κάναμε,τώρα θα υποστούμε τις συνεπειες.καλημερα
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σήμερα καθάρισε κάπως ο καιρός και ατενίζω τη Ρούμελη απέναντι. Λοιπόν, από Παρνασσό και Δυτικά .......ασόδυο, από Παρνασσό και Ανατολικά........εξάρες!!.-====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. O Γιαννόπουλος σφύριξε τη λήξη του χειμώνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Το θέμα δεν είναι γιατί χιονίζει στα ανατολικά προσηνεμα. Πάντα χιόνιζε και πάντα θα χιονίζει. Το θέμα είναι γιατί δε χιονίζει πλέον σε Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία. Ακόμη και τα ορεινά αυτών των περιοχών έχουν λιγότερο χιόνι από την Σεττα, τα Βιλια και τη Θηβα. Αυτό είναι που πρέπει να μας προβληματίζει όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ευτυχώς που το λιλιπούτειο Medicane δεν είχε στροφή προς την χώρα μας και θα εξασθενήσει στον κόλπο της Λιβύης. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μαζί με την έναρξη του ντέρμπι ξεκίνησε ένα αρκετά δυνατό χιονόνερο το οποίο συνέχισε όλη νύχτα και κατά διαστήματα συνεχίζει έως τώρα,η θερμοκρασία χαμηλή(1-4 βαθμους εως τα 400 μετρα)ο καιρός άκρως χειμωνιάτικος με τα σύννεφα να ακουμπούν τους λόφους στα 300 μέτρα.
    Εντούτοις το χιόνι λιώνει αρκετά γρήγορα που λόγω συνθηκών δεν έπρεπε, γνωρίζει κάποιος γιατί ενώ οι συνθήκες είναι αρνητικές για το λιώσιμο του χιονιού, αυτό λιώνει;
    Φυσικα αυτό που γίνεται είναι ότι καλύτερο μπορούσε αφού έτσι αποφεύγουμε τις παγωνιες και τις ζημιές στις καλλιέργειες.
    ελπίζω σε μια καλή ανάπαυλα για να έχουμε δυνάμεις για την συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πάντως αυτός ο χιονιάς οφείλω να ομολογήσω είχε τρομερές διαφοροποιήσεις για παράδειγμα Εδώ που μένω στην Πεύκη ήμουνα από τους απογοητευμένους με την έννοια ότι όλη την Κυριακή το βράδυ χιόνιζε σε όλη τη δυτική Αττική με ηλεκτρικά κιόλας και σε μας δεν πέρναγε τίποτα αλλά με ένα καλό μπάσιμο από τις 5 τα ξημερώματα έως και τις 8:00 έφτασα στο σημείο να βάζω σχεδόν 20 πόντους χιόνι σε ευαίσθητες επιφάνειες το οποίο Δυστυχώς με το που ξεμύτισε ο ήλιος Φλεβάρη τα έλιωσε όλα συνεχίζεται για αυτό το μοτίβο για όλη σχεδόν την εβδομάδα με αποχαιρετιστήριο χθες το πρωί που έκανε ένα τελευταίο χιονόνερο και έλιωσε ότι υπήρχε από το βραδινό μου θυμίζει πολύ αυτός ο χιονιάς εάν εξαιρέσουμε τις μεγάλες χιονοστρωσης στα υπερβόρεια και στη δυτική Αττική τον Φεβρουάριο του 2003 θα πρέπει παλαιότερη να τον θυμούνται για μία εβδομάδα σχεδόν γινόταν αυτό το πράγμα στην Αττική χιόνιζε το βράδυ το έστρωνε το μέρα το γύριζε σε χιονόνερο ή ανοίγει ο καιρός για ξανά μάνα μου τα ίδια το βράδυ έχω πάντως μία διαίσθηση ότι κάτι θα μας αφήσει και ο Μάρτιος και μην είναι και περισσότεροι από μία φορά Μετά τιμής Σπύρος Δελαπόρτας εκπευκης ορμώμενος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. δηλαδή φίλε Χριστόδουλε πιστεύεις ότι μπορεί να έχουμε καλή συνέχεια;
    όσο για το κουίζ που έβαλες,μήπως λιώνει το χιόνι επειδή δεν πάγωσε ή ήταν πολύ ελαφρύ που είπε ο Δημήτρης από Κορινθία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Το πιο ωραίο σχόλιο του Γιάννη του Θεσπρωτου.Μπραβο Γιάννη!
    Τα τελευταία χρόνια ο υετος ευνοεί πιο έντονα πιο πολύ και με διάρκεια τις θάλασσες,τα παραθαλάσσια,τα νησιά,την Κρήτη κλπ.
    Οσο πιο ηπειρωτικά ο υετος απ'όπου και να ρθει το χαμηλό,απο δυτικά,νότια,βόρεια,συγκλίσεις,συστημένα...καταντησε νωχελικός,συντομος,τοπικος ακόμα και το χειμώνα.Και όπως είπα παλιότερα μόνο ο Γαρμπής έμεινε με επίκεντρο τα Τζουμέρκα που δίνει αξιόλογο υετο στα δυτικά κυρίως,αλλά ακόμα κι'αυτος έγινε πιο νωχελικός αν σκεφτούμε τι γινόταν παλιότερα, με το πιο πρόσφατο στις 28 Οκτωβρίου του 2012,όταν "γκρεμιστηκαν"βουνα στην Ήπειρο και δυτ.Θεσσαλία.Ετσι λοιπον και οι χιονογαρμπηδες,δεν δινουν πλέων τα ύψη χιονιού στην Πίνδο που έδινε κάποτε!
    Αυτά τα ολίγα...
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. 10η συνεχόμενη μέρα πού χιονίζει στον Άγιο Νικόλαο Ευρυτανίας(1000μ υψόμετρο).
    Φοβερό χιονοχώρι το συγκεκριμένο και το θυμάμαι ανέκαθεν.
    Όσο γιά τα χιόνια πού έβαλαν τα ανατολικά ορεινά είναι πραγματικά βάλσαμο εν μέσω της ανομβρίας πού είχε προηγηθεί επί μήνες σε αυτές τις περιοχές.
    Μεγάλες ποσότητες.
    Όμως ότι και να λέμε ότι και να κάνουμε τα βουνά της Πίνδου είναι αυτά πού κρατούν τον υδροφόρο ορίζοντα της χώρας μας ζωντανό.
    Αυτό,λόγω ειδικών συνθηκών συνεχούς ψύχρανσης τού αέρα και τού εδάφους εξαιτίας των κλειστών ηπειρωτικών και υψομετρικών παραγόντων πού δεν τα συναντάς σε άλλα βουνά(εξαιρείται Δίρφυς και λευκά όρη της Κρήτης όπου και εκεί έχουν το δικό τούς τοπόκλιμα, ειδικά τα λευκά όρη).
    Με το πού πιάσει η άνοιξη και ανέβει η θερμοκρασία με επικράτηση νοτιά, γρήγορα τα χιόνια σε Ελικώνα Κιθαιρώνα Πάρνηθα και άλλα χαμηλότερα βουνά θα αποτελέσουν παρελθόν.
    Παρνασσός Βαρδούσια Γκιώνα Χελμός Τυμφρηστός Τζουμέρκα κ.α. θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τα προσχήματα μέχρι και το βαθύ καλοκαίρι.
    Ας ελπίσουμε λοιπόν αυτή η χρονιά η οποία δεν τα έχει πάει άσχημα γιά τα ορεινά της Πίνδου, να δώσει τα ρέστα της στην εκπνοή τού χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πολύ σωστά το λες Φώτη.Η κορμοστασιά της Πίνδου από το βορρά μέχρι το νότο είναι αυτή που τροφοδοτεί με νερό πολλά πολλά μέρη της ανατολικής χώρας.
    Κοντινό παράδειγμα στην περιοχή μου, είναι η μεγάλη και αστείρευτη πηγή του Αναββαλου που εκβάλλει μέσα στην θάλασσα του Αργολικού κόλπου. Επίσης πολλά ποτάμια ξεκινούν από την Πίνδο με ανατολική πορεία.
    Εγώ πάντως πιστεύω ότι εάν δεν υπάρχει δυναμικό αίτιο σε μια ψυχρή κατεβασιά, χειμώνα της προκοπής δε θα δούμε.Μονο τα ανατολικά προσηνεμα επωφελούνται και αυτό απο το Βόλο και κάτω.
    Εδώ στην ΒΑ Πελοπόννησο με Β-ΒΑ ρεύμα, χιονίζει μεν, αλλά όχι αξιοπρεπώς.Γιατι ότι έρχεται από το Αιγαίο χιονίζει πρώτα την Εύβοια μετά την Αττικοβοιωτία και εμείς το περίσσευμα.Μονο αν έρθει κάποιο βαρομετρικό θα δούμε χιόνι.
    Παλιότερα, τέτοια εποχή το ένα χιόνι περίμενε το άλλο.
    Καλό βράδυ κύριε Ζιακοπουλε και σε όλη την παρέα.
    Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.Δημητρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Εγω πάλι,θα συμφωνήσω με όλα όσα έγραψε ο ανώνυμος φίλος των 5,44 εχθές και μάλιστα το ΥΓ του,αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια και μάλιστα δείχνει να παγιωνεται.
    Κατα την ταπεινή μου αποψη,με μικρές ή μεγάλες διακυμάνσεις (μάλλον μεγσλες)στο προσεχές μέλλον έχουμε να δούμε και να νιώσουμε καταστάσεις που σίγουρα δεν τις περιμένουμε και φυσικά δεν τις θέλουμε.
    Δυστυχως όμως,δεν εξαρτάται πλέον από εμάς και γι αυτό λίγο καιρό πριν έγραψα για το φορτηγό που με σπασμένα φρένα οδεύει προς κατοικημένη περιοχή.
    Θα βρεθεί κανείς να το σταματήσει ή έστω να του κόψει λίγο την ταχυτητα;
    Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι δεν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι καθώς προέχουν άλλα...σημαντικότερα...
    Ομως,τα πλάσματα της φύσης(σε στεριά και θάλασσα) έχουν άλλη γνώμη και το δείχνουν με κάθε τρόπο.
    Υπαρχει κάποιος να "ακουσει";!!!
    και φυσικά να ΘΕΛΕΙ να επέμβει...πολύ αμφιβάλλω.
    Κατα τα άλλα,νομίζω ότι σχετικά είμαστε σαν Ελλάδα, καιρικά μιλάω. αρκετά καλά, βάση με το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη και όχι φυσικά με το τι συνέβαινε παλαιότερα.
    Μια ματιά στα καιρικά δρώμενα της τελευταίας 20ετιας σε όλη την Ευρώπη νομίζω πως μας δείχνει του λόγου το αληθές.
    Ο δάσκαλός μας, όπως και αρκετοί άλλοι το έχουν τονίσει ιδιαιτέρως.
    Οσο αφορά την συνέχεια,πιστεύω ότι ο διαιτητής όχι μόνο δεν σφύριξε την λήξη του αγώνα,αλλά θα δείξει πολλα λεπτά καθυστέρηση.
    Χωρια που όλοι οι αγώνες, οπως έχουμε ξαναπεί, δεν τελειώνουν με την λήξη του κανονικού αγώνα,αλλά με παράταση και γιατί όχι και με πέναλτι...
    Χρονια πολλά στον Χάρη από Καλαμαρια και σε ολους-ες που γιόρταζαν εχθές .
    Καλημερα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ένας ερωδιός (λευκοτσικνιάς), που τον έχω δει και τα προηγούμενα χρόνια, εμφανίστηκε την Παρασκευή 10/2 στην παραλία. Άνθρωποι που ξέρουν από άγρια πτηνά, μου έχουν πει ότι ο ερωδιός κατεβαίνει τόσο χαμηλά, μόνο όταν έχει πολύ κρύο. Και τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δεν κάνει κρύο, κάνει ψοφόκρυο.

    Πέφτει και πολλή πείνα, επίσης. Έτσι, μου την έπεσαν εκατοντάδες κυριολεκτικά περιστέρια, μόλις αντιλήφθηκαν ότι είχα φέρει τροφή για μία μονόφθαλμη γατούλα, που ζει σε κάτι αρμυρίκια. Η καημένη η γάτα βγήκε για να φάει, αλλά μόλις τα περιστέρια έκαναν έφοδο που θύμιζε σκηνή από την ταινία του Χίτσκοκ "Τα πουλιά", κρύφτηκε, ενώ πάσχιζα να τα διώξω μακριά, για να μην με ακουμπήσουν, διότι είναι και δυνητικοί φορείς μολυσματικών ασθενειών. Τελικά, βούτηξα στη θάλασσα, ενώ τα περιστέρια έπεσαν στο φαγητό σαν ιπτάμενα πιράνχας.

    Το Σάββατο 11/2 το πρωί είχαν έρθει ακόμα και καρακάξες στο περβάζι της κουζίνας, όπου αφήνω ψίχουλα και άλλα υπολείμματα τροφής για τα πουλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. "Ώς στρουθίον μονάζον επί δώματος" Γ΄. Τσαρούχης.-=====Π.Α.




























    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Τελικά όπως επιμένω η κλιματική αλλαγή λειτουργεί περίπλοκα και όχι σαν αυτό που προβαλλόταν το 2007-2008 ως μια ερημοποίηση της χώρας μας. Οδηγός των εξελίξεων η εμμονική κυκλοφορία, που οδηγεί το πολικό αεροχείμαρρο να κάνει "επιθέσεις" και σε πολύ νότια γεωγραφικά πλάτη. Όσο θερμαίνεται ο πλανήτης, τόσο πιο επιθετικός γίνεται ο πολικός αεροχείμαρρος που μπορεί να προκαλεί με τις κατάλληλες συνθήκες ακραία φαινόμενα σε πολύ νότιες περιοχές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υετικά ευνοούνται όλοι. Πάντως, οι χιονοπτώσεις στα ανατολικά προσήνεμα ήταν πάντα υπαρκτές και κάποτε ισχυρές. Το θέμα είναι ότι η κεντρική Μεσόγειος και το Ιόνιο δεν μπορούν να παράξουν κάτι παρουσία ισχυρού εμμονικού αντικυκλώνα για να χιονιστεί η βόρεια Ελλάδα (για δυτική Ελλάδα δεν το συζητάω γιατί ΠΟΤΕ δεν χιόνιζε συχνά εκεί, πάρα μόνο ορεινά) . Ο χειμώνας στην Ιβηρική και την Ιταλία έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια με λίγες εξαιρέσεις. Αυτές οι περιοχές ίσως να επηρεάζονται από μια μεγέθυνση του Αζορικού αντικυκλώνα (Κύριε Ζιακόπουλε τα φώτα σας παρακαλώ). Μια κατά μέσο όρο μεγέθυνση του Αζορικού που δεν θα φτάνει εμάς πάντως μπορεί να καταφέρει να μας κρατήσει υετικά σταθερούς ως χώρα για τα επόμενα χρόνια, κυρίως ανατολικά.
    ΥΓ (Θεοδώριανα υετός Ιανουαρίου 900mm, πρέπει να γίνει αναφορά σε αυτό το χωριό,μάλλον είναι το βροχερότερο στη χώρα μας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή