Η «Μπάρμπαρα» μπαίνει στην τελευταία αργόσυρτη φάση της, ο Μπουράν αναμένεται να στείλει εκπρόσωπό του στην Ιταλία, ένας μικρός το δέμας μεσογειακός κυκλώνας ίσως δημιουργηθεί στην κεντρική Μεσόγειο και εμείς ας προετοιμαστούμε για ένα θερμότερο και ξηρότερο από το τρέχον δεύτερο δεκαήμερο του Φλεβάρη

«Καὶ ἡ χιὼν ἐστοιβάχθη, ἐσωρεύθη δύο πιθαμάς, ἐκορυφώθη. Καὶ ἡ χιὼν ἔγινε σινδών, σάβανον» (Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Ο έρωτας στα χιόνια). 

Κρυονέρι, 7-2-2023. Φωτ. Πέτρος Δρακούλης. 


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), οι συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στη ΝΑ Ευρώπη, με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Τυνησία και την Κύπρο, θα παραμένουν ευνοϊκές για τη διατήρηση των ΒΑ ανέμων στην περιοχή μας με ένταση ως τα 7 μποφόρ. Παράλληλα, θα εξακολουθήσουν να λιμνάζουν πάνω από τη χώρα πολύ ψυχρές αέριες μάζες, με συνέπεια να συνεχιστούν οι τοπικές χιονοπτώσεις στις ανατολικές και τις νότιες προσήνεμες στο ΒΑ ρεύμα περιοχές. Αναφορικά με τις θερμοκρασίες, τονίζονται οι κίνδυνοι του παγετού, ο οποίος κατά τόπους στη Β-ΒΔ Ελλάδα θα είναι ισχυρός. 


Την Πέμπτη (9/2), τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και πάλι στη Μαγνησία, τις Β. Σποράδες, την Εύβοια, τη Βοιωτία, την Αττική και την Α-ΒΑ Πελοπόννησο, αλλά θα είναι ασθενέστερες και θα περιοριστούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Οι ΒΑ άνεμοι θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Υ.Γ.

1) Η «Μπάρμπαρα» έχασε το δυναμικό αίτιο και αυτό με το οποίο θα πορευτεί το επόμενο διήμερο είναι το εμπλουτισμένο από το Αιγαίο ΒΑ ρεύμα. Αυτό σημαίνει on/off χιονοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα και κυρίως στα προσήνεμα. Τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα για αυτήν την Πέμπτη, οπότε θα ανέβουν τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων.

2) Ο Μπουράν, τον οποίο προβλέψαμε με το πλάγιασμα του σκανδιναβικού αντικυκλώνα πριν από πολλές ημέρες, τελικά θα στείλει τον εκπρόσωπό του «Νικόλα» στην Ιταλία.


3) Την Παρασκευή (10/2) στην κεντρική Μεσόγειο ίσως δημιουργηθεί ένα λιλιπούτειο Medicane.

4) Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα αναμένεται γενικά να είναι θερμότερο και ξηρότερο από το τρέχον δεκαήμερο. 

101 σχόλια:

  1. Εκεί που θα δημιουργηθεί ο κυκλώνας Δασκαλε, να τον βράσουμε! Στα ψάρια και στην έρημο θα πάει το νερό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αμάν!
    εδώ στην ήπειρο βαρεθήκαμε τον παγετό με την λιακάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω ότι η συννεφιά τη νύχτα, είναι ασπίδα παγετού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ολες οι ελπιδες πλεον στο 3δεκαημερο του φλεβαρη....κβ υπομονη και πιστη αν επαληθευτουν τα μακρομεσοπροθεσμα στοιχεια ισως δουμε κατι πολυ αξιολογο και ξεχασουμε την πικρα των τελευταιων 3χρονων...ο θεος να βαλει το χερι του και ο κυριος ζιακοπουλος μαζι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  5. Αυτές οι νεφικές γραμμές μήκους εκατοντάδων km στο Αιγαίο στην τελική φάση κάθε προσήνεμου χιονιά προτείνω να αποτελέσουν θέμα ειδικού μαθήματος αν και όταν έχετε τη διάθεση κ. Ζιακόπουλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στο Μαρούσι με +1°C έχει αρχίσει πάλι χιονόπτωση κ το έχει πασπαλίσει σε γρασίδι κ στα αυτοκίνητα. Φαίνεται ότι έχει κάποιες μικροεξάρσεις και δεν αποκλείεται αύριο το πρωί να έχουμε μια μικρή χιονόστρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραία και σχετικά τολμηρή η πρόγνωση κύριε Ζιακόπουλε(μέσα στο χάος των "προγνώσεων")...το παιχνίδι...με το Μπουράν είχε χαθεί νομίζω από την προηγούμενη εβδομάδα..ετσι και αλλιώς ανιψάκι του θα δημιουργήσει...το χαμηλό....Ομως νομίζω ηρθε η ώρα να κάνουμε επανάληψη και να θυμηθούμε τα ηλιακά μέγιστα του Φεβρουαρίου που μας εχετε πεί...σε συνδηασμό με έναν ανικυκλώνα με θερμή ράχη στην ΒΔ Αφρική-Ιβηρική και με σκαψίματα ΒΑ,σε αυτην την αρχιτεκτονική...ο Μπουράν..ελκεται ως μαγνήτης(τελευταίο δεκαήμερο).."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάλι το ίδιο μοτίβο περιγράφεις. Σαν το τωρινό. Θα φάμε ξύλο από τους δυτικούς

      Διαγραφή
  8. Μπάρμπαρα, Μπάρμπαρα, πολυλογού και ψεύτρα,
    δεν είπες μια μέρα κ' εσύ, να περασεις απο το Ιόνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η σημερινή ημέρα στη Λακωνία ήταν ανέλπιστα καλή από θέμα χιονοπτώσεων και χιονοστρώσεων, οι οποίες έφτασαν μέχρι και χαμηλά υψόμετρα και στα ανατολικά και στα δυτικά - ορογραφικός υετός βέβαια κατά μήκος των δύο ορεινών όγκων που δεσπόζουν στον νομό. Όλη μέρα συννεφιά με γενικευμένες και αρκετά πυκνές κατά διαστήματα χιονοπτώσεις. Εδώ σημερινές φωτογραφίες από την Κρεμαστή Ζάρακα Λακωνίας στον Νότιο Πάρνωνα σε υψόμετρο ~800μ. https://www.facebook.com/groups/1548132352092725/permalink/3525443284361612/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχάριστη αίσθηση στην Αττική η σημερινή ημέρα. Χιονομπόρες, έντονες κατά διαστήματα, από Κολωνό, Λ. Μεσογείων, περιφερειακή Υμηττού (απίστευτο στρώσιμο με κοκοσάλι σε dt), γέφυρα Καλυφτάκη-Κηφισιά (επίσης, απίστευτο στρώσιμο με κοκοσάλι σε dt). Μου έφερε στην μνήμη, εποχές που το χιόνι έπεφτε πολύ συχνά στους ορεινούς όγκους, ακόμα και ο Υμηττός ήταν στρωμένος για μέρες μέχρι τα 400-500 μέτρα. Ορισμένες περιοχές λάμβαναν γερή δώσε από τα απόνερα και άλλες σχεδόν δεν έπαιρναν είδηση. Εύχομαι, η όποια καιρική ανάπαυλα να μην κρατήσει πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ------Εμείς εδώ στη Δυτική Κορινθία,με αυτόν τον τύπο καιρού, ό,τι μας έρθει, έρχεται κατ ευθείαν απ τον Ελικώνα ,δηλαδή το στέλνει ο Χριστόδουλος. Και επειδή,κακά τα ψέματα, ουδείς δίδει εκ του υστερήματός του,φαντάζομαι τί πρέπει να γίνεται εκεί στα μέρη του !.-
    -------Ωραία η φωτογραφία,ωραία και η επιλογή του Παπαδιαμαντείου χωρίου.Μόνο φίλε συνονόματε Πέτρε ,για ποιό Κρυονέρι πρόκειται ;.-
    -------" μικρός το δέμας",και να σκεφθεί κανείς ότι το έλεγε αυτούσιο ο Όμηρος!.-====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από αυτήν και από άλλες φωτογραφίες που μου έστειλε ο συνονόματός σου, Πέτρο, έβγαλα το συμπέρασμα ότι πρόκειται για το πυρόπληκτο Κρυονέρι του καλοκαιριού του 2021. Το χιόνι πάνω στα καμένα μού έφερε στο νου τον Παπαδιαμάντη.

      Διαγραφή
    2. Κι έγινε το χιόνι σάβανο...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Για τους υπόλοιπους όταν ο κύριος Ζιακόπουλος...πιάνει τους ρομαντικούς ποιητές...του 18ου αιώνα...και αφήνει τον Αρκά..έρχεται η άνοιξη....."θωμάς΄"

      Διαγραφή
  12. Τι είναι τούτο πάλι απόψε... Ξεκίνησα από το πατρικό στον Χολαργό, είχε αρχίσει και το έστρωνε στα αυτοκίνητα, ξαφνικά ένταση στην Κηφισίας από το Μαρούσι και πάνω με χιονόστρωση παντού. Στην Λυκόβρυση ούτε σταγόνα. Μαγιάτικες μπόρες μου θύμισε η κατάσταση του καιρού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπερα δασκαλε και σε ολους τους φιλους. Χιονομπορες ολη την μερα στην κερατεα. Μια ισχυρη μπορα με χιονοχαλαζο εδωσε μια μικρη χιονοστρωσουλα ακομα και στους δρομους. Γενικα η βαρβαρα ειναι ενας αξιοπρεπης χιονιας για την αττικη. Για αλλους νομους οπως η ευβοια ειναι ιστορικος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αθηναίοι μη σας ξανακούσω να γκρινιάζετε … Τρία χρόνια , τρεις χιονιάδες! Κι εμείς «παγωνιά και ξεροβόρι…»! Βαρέθηκα να κρυώνω υπό τον ήλιο! Άντε να δούμε τι μας επιφυλάσσει ο Χειμώνας ακόμα…Αχιλλεας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να το κανεις το βραδυ το στρωνει το μεσημερι το ξεστρωνει, δεν ειναι για χορταση

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα σε όλους…
    Η φωτογραφία είναι όντος από το Κρυονερι Αττικης.
    Απολαύσαμε και απολαμβάνουμε έναν υπέροχο χιονια.
    Απολαμβάνω επίσης όλων τα σχόλια και βέβαια αυτά που μας διδάσκει ο δάσκαλος.Παρακολουθώ φανατικά για χρόνια το μπλογκ αλλά μέχρι τώρα δεν σχολίαζα.Φανατικός χιόνοφίλος εννοείται και των βουνών.

    Καλό βράδυ σε όλους.
    Δρακουλης Πετρος Κρυονερι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το πιο ευχάριστο νέο η άνοδος της θερμοκρασίας στο δεύτερο δεκαήμερο! Άντε να φλεβίσει και λίγο. Βροχές να έρθουν και μπόλικες παντού, οι ψυχρές αυτές μάζες να φύγουν να πάνε αλλού! Εδώ είναι Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά ξεπαγιάσαμε. Πάντως, για την Αττική, τα χιόνια περιορίζονται ως επί το πλείστον στο βόρειο τόξο του νομού. Τα νότια δεν έχουν δει ούτε νιφάδα.

      Διαγραφή
    2. Σαρωνίδα χιονόστρωση.

      Διαγραφή
    3. Δικαίωση "Κλε". Την καλημέρα μου στην όμορφη ακτογραμμή Σαρωνίδα - Λεγραινά.

      Διαγραφή
  17. Λίγο αλλόκοτη η συμπεριφορά τού καιρού από χθες.
    Ελαφριές χιονοπτώσεις στην Ευρυτανία με πυκνές συννεφιές ενώ παράλληλα στα ανατολικά και την Αράχοβα λίγα μόλις σύννεφα.
    Διαφορετικά μοτίβα καιρού ανά περιοχή στην κεντρική ηπειρωτική χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κσι ομως αγαπητέ Πέτρο Αλιφερη δεν είμαι εγώ ο "πρωταθλητης" στην Βοιωτία καθώς οι επιφανειακοι ΒΔ άνεμοι δεν ευνόησαν την περιοχή μου όσο την πόλη της Θήβας και τα χωριά του ΑΝΑ τόξου, όπως η Καλλιθέα κλπ,που φυσικά πήραν περισσότερο χιόνι από εμένα.
    Ευχαριστως όμως θα σας έστελνα όσες από τις χιονομπορες (χάσαμε το μέτρημα), ή από τις χιονοθυελλες (πολλές και αυτες)θέλετε μιας και δεν τις "κλέβω " από το υστέρημά μου, αλλά από το "πλεόνασμα " που έχω στην καβατζα μου.
    Πριν λιγο σταμάτησε μια ακόμη έντονη χιονομπορα,αφήνοντας πίσω της 5-7 εκατοστά φρέσκου χιονιού.
    Καλο ξημέρωμα και που ξέρεις,όλα γίνονται σε αυτόν τον τόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα ο Βόλος πάλι ξύπνησε με πυκνή χιονόπτωση και ξανά στρώσιμο του χιονιού παντου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Απαντήσεις
    1. Χαχαχα φίλτατε Χρήστο τίποτα,και φυσικά πιστεύω την πρόγνωση του κυρίου Ζιακόπουλου,εκείνο που μου δίνει ελπίδα ειναι ότι η κυκλοφορία δεν έχει αλλάξει η επίδραση του Αντλαντικού..είναι μικρή,οι εμποδισμοί στην Κεντρική Ευρώπη χορεύουν και...φυσικά...ανα πάσα στιγμή μια αναδίπλωση μπορεί να δώσει καλές καταστάσεις ,τώρα το διάλειμα..της επόμενης εβδομάδας χρειάζεται για όλους,-13,5 σήμερα στην πατρίδα μας,,,,ε θέλουμε ενα διάλειμα."θωμάς"

      Διαγραφή
    2. Κανένα ψιλοδεκάποντο μπορεί να το δεις εκεί πάνω στις 13.
      Σήμερα στη Νεάπολη υπολογίζω να είμαστε περίπου στο -9,5 με -10.

      Διαγραφή
    3. Δεν νομνίζω να απασχολήσει κανέναν η 13 του μηνός...φίλε Χρήστο η ανασυγκρότηση στην κυκλοφορία θα κρατήσει αρκετά πιστεύω στα πλάτη μας,ενας αυλώνας κατεβαίνει εκεί στις 15..αλλά μαλλον πάει στην πολύπαθη Τουρκία,από Επταπύργιο γράφω να γνωρίζεις των -3...και στην αναστροφική Μίκρα -6 παρακαλώ σημερα το πρωί.
      υ.γ. Οι αρχαίοι Χαλκιδαίοι ειχαν μελετήσει αρκετά το μέρος....για να το χτίσουν"θωμάς"

      Διαγραφή
  21. Συνεχόμενες χιονομπορες και μια ωριαία χιονοθυελλα άφησαν εκ νέου 10 εκατοστά φρέσκου χιονιού από τις 5,30-7,15 ενώ τώρα χιονίζει κατά διαστήματα.
    Ομορφες οι φωτογραφίες που μου έστειλε η κόρη μου εχθές απο τον Βόλο και σίγουρα θα λάβω ακόμη πιο ομορφες σήμερα.
    Καλημερα σε όλους σας και ειδικά στον δασκαλο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Mε το που έκανε λόγο ο "Κλε" για 2002, έβγαλε ήλιο στην Αττική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Μπάρμπαρα", το δίκανο!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. https://www.kalimera-arkadia.gr/gortynia/item/34581-to-dikanno-i-ataka-pou-mas-thymizei-ton-monadiko-mimi-fotopoulo-apo-ti-zatouna.html

      Διαγραφή
  23. Δεν πρόλαβα να γράψω και εκ νέου σφοδρή χιονοθυελλα ξέσπασε στην περιοχή μου με απίστευτη ένταση.
    Με πολυ χιόνι ξημέρωσε σε Σχηματαρι,Οινόφυτα, ενώ το έστρωσε μέχρι τη παραλία του Δηλεσιου και όπως έμαθα και στην πόλη της Χαλκίδας, αυτό όμως θα το επιβεβαιώσουν οι φίλοι από εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Με τα ψέμματα, στα βόρεια προαστια είδαμε σοβαρό χιόνι.... Έχουμε Μήδεια και Ελπίδα στο νου και το 40ποντο (Πολιτεία) δε μας εκπλήσσει πλεον. (Και έχει χαθεί αρκετό με τις μέτριες θερμοκρασίες της Κυριακής αλλά και με τα μεγάλα διαστήματα ηλιου.). Είναι και τα εκχιονιστικά που έχουν ξεσκιστεί, είναι η αλήθεια φέτος, και οι δρόμοι είναι βατοι, είναι ότι το έχει ρίξει σε δόσεις και όχι σε τρομερές εντάσεις (εκτός από ξημερωμα Δευτέρας και χθες το απόγευμα), είναι τα πολλά on off, δεν ξέρω, παντως έχει ρίξει πολυ χιόνι τελικά... Τη νυχτα έκανε συνεχή on off με μέτριες χιονοπτώσεις που έδωσαν ακόμα 10 ποντους.... 3/3 λοιπόν ή 4/5 αν βάλουμε και Τηλέμαχο το 2019, τον οποίο έχουμε ξεπεράσει πολυ άνετα.... Δεν ξέρω αν λέγεται ιστορικός (αλήθεια, ποιος ο ορισμός του; ) θυμησε όμως κλασικό χιονιά της δεκαετίας του 80, απλά τότε δεν είχαμε εκχιονιστικά 🤣

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλημέρα. Δυτική Κορινθία.Φίλε Χριστόδουλε χαίρε .Τόπες και τόκανες . " Άμ΄ έπος άμ' έργον ". Το χιόνι μέχρι τις βάρκες !!!.--========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δερβενι από ότι είδα το έστρωσε μέχρι το κύμα, ενώ Ξυλόκαστρο ούτε νιφαδα

      Διαγραφή
  26. Αυτή τη στιγμή από όλους τους σταθμούς του ΕΑΑ στην Πελοπόννησο μόνο στο........Δερβένι έχει χιόνι!!!!. Κάτι σαν.......Ρεχάγκελ!!.Αυτά συμβαίνουν ενίοτε με τους έσχατους .-======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Απίστευτες ποσότητες χιονιού στο Παναχαϊκό όπου από το περασμένο Σάββατο χιονίζει συνεχως ενώ μεγάλης έκτασης σούπερ σελλ που το Παναχαϊκό είναι σπέσιαλ σε αυτά συνεχίζουν να δέρνουν όλο τον όγκο του βουνού Την νύχτα χιόνισε μέχρι υψόμετρο περίπου 380 Μ ενώ τώρα άγρια χιονοθύελλα με θερμοκρασία στο βουνό γύρω στο-10c μαίνεται σε όλη την έκταση του Είναι καιρός του ΠΑΝΑΧΑΙΚΟΥ αυτός που δεν τον γνωρίζουν πολλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Χαλκίδα χιονόπτωση και χιονόστρωση απ΄το πρωί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Βαζει ακοπα χιόνι ακόμη και στην Αλιαρτο που είμαι τώρα, ενώ μεχρι εχθές είχε λίγα πράγματα.
    Σε αυτό φυσικά βοήθησε η εξασθένηση του ανέμου.
    Χαιρε φίλε Πέτρο Αλιφερη από την απέναντι πλευρά του Κορινθιακου,δυστυχώς όμως με "γελασαν" οι νιφάδες της Καλαμάτας και χάνω μέχρι στιγμής ένα σημείο στο δελτίο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλημερα σε ολους Παροδικες χιονοπτωσεις ολη την νυχτα και μια ισχυρη χιονομπορα το πρωι εδωσε ακομα μια μικρη χιονοστρωση σε ευαισθητες επιφανειες στην κερατεα. Μια χαρα! Και εχει ακομα η μερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Η χιονόπτωση της Κυριακής,η χθεσινή και η σημερινή που συνεχίζεται,έδωσαν έως τώρα 15 εκ. στην δυτική Φθιώτιδα και κυρίως στους ορεινους όγκους στην νότια πλευρά της κοιλάδας του Σπερχειου.Η θερμοκρασία στους -4 σταθερα.Το περισσότερο χιόνι βέβαια έπεσε στα παράλια του νομού,από Γλύφα έως Ράχες και από Αταλάντη και κάτω.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Στο Βόλο ισχυρή χιονόπτωση αυτή την ώρα σε ποσότητες χιονιού σίγουρα δεν είναι ιστορικός ο χιονιάς αλλά στο πόσες φορές έχει χιονίσει τη τελευταίες μέρες και μάλιστα ισχυρά νομίζω ότι μπαίνει σίγουρα στην τριάδα εάν κάνω λάθος να με διορθωσει καποιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δικιά μου γνώμη είναι οτι μπορεί ο Βόλος και γενικά η Μαγνησία να εχει τις μεγαλύτερες χιονοστρωσεις παραλιακά,όμως δεν θεωρώ οτι είναι ιστορικές γιατι ο Βόλος δεν είναι όπως ο Πειραιάς,Πάτρα,Χαλκιδα κλπ.
      Επιτέλους μπόλικα χιονια στο Πήλιο για φέτος,οχι κατι υπερβολικο αλλά αξιόλογα!
      Γιώργος πεδινά Τρικάλων

      Διαγραφή
    2. Έτσι όπως το θέτεις θα συμφωνήσω μαζί σου αλλά δεν παύει να είναι παραθαλάσσια. το ιστορικό το Τοποθέτησα ως προς την ένταση και την διαρκεια

      Διαγραφή
  33. Ωραίες οι σημερινές εξελίξεις.
    Χιόνισε για λίγο τη νύχτα έως την περιοχή τού Ρίου.
    Χιονίζει από το πρωί σε Αιγιάλεια και δυτική Κορινθία μέχρι μηδενικά σχεδόν υψόμετρα, ενώ αυτή τη στιγμή τοπικές χιονοπτώσεις παρατηρούνται και στην ανατολική Αιτωλοακαρνία και την περιοχή Ναυπακτίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ όμορφη η σημερινή μέρα επιτέλους γέλασε και μας το χειλακι μας! τώρα έκοψε αλλά απολαύσαμε από το πρωί πυκνή χιονόπτωση κατά διαστήματα μέχρι το κύμα,χιονοστρωσε από τα 100μ περίπου.. να είναι καλά το ΑΒΑ ρεύμα όπως μου εξηγησες φίλε Φώτη!.. μακάρι μέχρι το τέλος του χειμώνα να χιονίσει παντού στην χώρα..
      Χρήστος Αιγιάλεια

      Διαγραφή
    2. Ναι είσαι καλά Χρήστο.
      Η στροφή τού ανέμου σε πιό ανατολικό από βόρειο,αναγκάζει τα σύννεφα να κινηθούν πιό δυτικά στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας.
      Αυτή τη στιγμή χιονίζει στο Καρπενήσι με -5β,ενώ όπως βλέπω πυκνή χιονόπτωση βλέπει επιτέλους και η δυτική Βοιωτία με τη Λιβαδειά να έχει ντυθεί στα λευκά.
      Πολύ χιόνι και στην πόλη τού Βόλου.
      Έχει και συνέχεια από τη νύχτα μέχρι και αύριο.

      Διαγραφή
  34. Καλησπέρα.
    Ακάθεκτη η Μπαρπαρα στο Βόλο, συνεχίζει τον χορό της.
    Γνωρίζετε πότε θα σταματήσουν τα όργανα?

    Φιλικα,
    Ανδρέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Επειδή διαβάζω περί 3/3 στην Αττική, θα ήθελα να διαχωρίσω την Αθήνα από πολλές περιοχές της ανατολικής και κυρίως της βόρειας Αττικής. Σε αυτές τις περιοχές που είναι και πεδινές, δε μιλάω για τα ορεινά, χιονίζει κάθε χρόνο. Μπορεί να μην παρατηρούνται μεγάλα ύψη χιονιού κάθε χρόνο, αλλά χιονίζει. Το ξαναλέω. Για τα πεδινά της Αττικής. Η Αθήνα, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο και καλώς επισημαίνεται το 3/3.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισχύει απόλυτα, αλλά συνήθως όταν χιονίζει στην Αθήνα- κέντρο ή κάνει μια υποτυπώδη χιονόστρωση, είναι στανταράκι ότι θα έχουν χιονόστρωση οι περιοχές από Μαρούσι-Κηφισιά και πάνω. Οπότε το 3/3 της Αθήνας είναι κ 3/3 για χιονόστρωση στα λεγόμενα βόρεια προάστια της Αθήνας. Για τη Βόρεια Αττική ισχύουν απόλυτα αυτά που λες.

      Διαγραφή
    2. Στα νότια προάστια από κέντρο και κάτω εννοώ μία τυπική κακοκαιρία ήταν.
      Ο αδερφός μού ζει εκεί χρόνια.
      Καμία σχέση μού είπε ούτε με πέρσι ούτε με πρόπερσι.
      Μία "γανούδα" έριξε μόνο προχτές τα ξημερώματα.
      Πολύ κακό γιά το τίποτα μού είπε ενώ και στην εργασία τού στη Βάρη πού πήγαινε και έρχονταν όλα καλά και πουθενά χιόνι.
      Γιά τα βόρεια ΒΔυτικα προάστια τέτοια χιόνια τουλάχιστον μία φορά το χρόνο τα έχουν γιά πλάκα.
      Νομίζω ότι καλύτερη αποτύπωση αυτού τού χιονιά από δω μέσα δεν υπήρξε.
      Παντού διαβάσαμε υπερβολές γιά 15 με 20 πόντους στο Σύνταγμα και 10 με 15 πόντους μέχρι το κύμα και τα νότια,πριν την έλευση τού συστήματος , πράγματα πού δεν έγιναν ποτέ.
      Άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, όντως είδαν μεγάλο χιονιά(π.χ. Θήβα Βόλος Άγιος Στέφανος κ.α.)
      Πάντα θα γράφω αυτά πού πιστεύω χωρίς παροπίδες.
      Όσοι με γνωρίζουν καταλαβαίνουν.
      Πάμε γιά τα επόμενα όποτε αυτά έρθουν και όπου αποφασίσει ο καιρός να έρθουν.
      Μακάρι οι ίδιοι καθώς και όλοι οι υπόλοιποι να το (ξανά)δούνε.

      Διαγραφή
    3. Ξέχασα να προσθέσω ότι αύριο λόγω της ανόδου των γεωδυναμικών υψών και στα 850 και στα 500,καθώς και της αύξησης της ατμοσφαιρικής πίεσης, οι χιονοπτώσεις πού θα σημειωθούν θα εντοπίζονται σε πιό υψηλά επίπεδα από ότι σήμερα και κυρίως σε ορεινά ημιορεινά από το ύψος της Στερεάς και κάτω.

      Διαγραφή
    4. Καλησπέρα, οι υπερβολές βεβαίως ειπώθηκαν, είναι ίδιον της εποχής της τεχνολογίας, της εικόνας, είναι το κυνήγι των κλικ, ουδείς διαφωνεί. Μην υποτιμάμε όμως την κακοκαιρία αυτή (για την Αττική μιλάω). Καταρχάς, η γανούδα στα νότια προάστια ή το πασπάλισμα στο κέντρο της πόλης δεν είναι ούτε αμελητέα ποσόπτητα, ούτε δεδομένα. Ναι, χιόνισε και χιόνισε τουλάχιστον συμπαθητικά. Μήδεια και Ελπίδα πέσανε μαζεμένες, δε σημαίνει ότι κάθε χιονιάς συνεπάγεται αλυσίδες στο Σύνταγμα. Όμως η Αττική χιονίστηκε υπερβολικά καλά, τα βουνά της, τα υπερβορεια της αλλά και αρκετά βόρεια προάστιά της. (ουσιαστικά από Κηφισιά και πάνω το χιόνι ήταν τουλάχιστον αξιόλογο). Θα μπορούσαν να συμβούν όσα υπερβολικά λέγονταν. Η Κυριακή με το αίτιο παρόν χάθηκε λόγω θερμοκρασιών. Οι άλλες ημέρες ήταν τζόγος (συγκλίσεις, aegean effect etc). Δεν έκατσε. Ό,τι έπεφτε κολλούσε τα βουνά. Μια βόλτα από Νέα Κηφισιά έως Ερυθραία και Πολιτεία το αποδεικνύει. Μιλάμε για γεωμετρική αύξηση της χιονόστρωσης ακριβώς γιατί τα φαινόμενα δύσκολα ξεκολλούσαν από το βουνό. Από την πίσω μεριά της Πεντέλης ακόμα περισσότερο. Μόνο παρωδικά κατέβηκε το χιόνι χαμηλότερα προς λεκανοπέδιο. Λίγο καλύτερο stream θα αρκούσε να κατέβουν τα αξιόλογα χιόνια σαφώς χαμηλότερα. Τώρα όλη η ιστορία ξεκινούσε από Κηφισιά, άντε και το μισό Μαρούσι. Όμως, δε θέλω να σοκάρω κανέναν, αυτό είναι το σύνηθες. Πάντα έτσι γινόταν, χιονόπτωση κέντρο, πασπάλισμα από Οακά, χιόνι σοβαρό από Κηφισιά, θάψιμο πίσω από την Πεντέλη. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι απίθανο, δεν είναι ο κανόνας όμως.
      Το πρόβλημα για μένα είναι το έλλειμα χιονιού στη βόρεια Ελλάδα. Αν κάτι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια αυτό είναι, όχι ότι έριξε 3 πόντους στο Σύνταγμα αντί για 10. Το πρόβλημα είναι ότι η Θεσσαλονίκη έχει να δει χιόνι δεν ξέρω πόσα χρόνια, ότι η Δυτική Μακεδονία δεν έχει δει ιδιαίτερα φέτος, ότι στη Βόρεια Ελλάδα πέφτουν κάτι όψιμα ψευτόχιονα Μάρτιο ή και αργότερα. Αυτή είναι η αίσθησή μου τουλάχιστον.

      Διαγραφή
    5. Μα συμφωνούμε Βαγγέλη σε όλα.
      Εννοείτε πως δεν υποτιμάται η "Βαρβάρα" σαν χιονιάς ούτε στην Αττική.
      Στην Ελλάδα είμαστε και ότι πέφτει σε πεδινό τμήμα θεωρείτε μέγα γεγονός.
      Απλά αν κατάλαβες,το θέμα το πάω σε καθαρά προγνωστικό επίπεδο και στο τι ακούγονταν πριν από πολλούς.
      Το μεγάλο θέμα τα τελευταία χρόνια είναι τα χιόνια στη βόρεια Ελλάδα τα οποία σε λίγο ίσως γίνουν είδος υπό εξαφάνιση όπως το πάει.
      Γιά εμάς εδώ όπως έγραψες και εσύ, το να χιονίσει και να στρώσει έστω και τρεις πόντους θεωρείτε ιστορικό.
      Τελευταία φορά έγινε το 2019, οπότε δεν μπορώ να πω ότι έχει αλλάξει κάτι σοβαρά στην συμπεριφορά τού καιρού όπου και ζω.
      Καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
  36. ναι από το τριήμερο 23-25 Ιανουαρίου του 2006 ηταν η διαρκέστερη χιονοκακοκαιρια για τον βολο χωρίς όμως ιδιαιτερα προβλήματα με παγωμένο χιόνι μεχρι στιγμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. NW Pindos
    Στο μεταξύ αυτό, που, πλέον, παρακαλάμε να γίνει είναι στροφή των ανέμων σε Δ-ΝΔ για να ξυπνήσει και το Ιόνιο αλλά δεν το βλέπω ακόμη. Οι Βοριάδες θα κυριαρχούν για καμιά εβδομάδα τουλάχιστον. Δεν φαίνεται φως στο τούνελ. Χρειαζόμαστε ένα -4 στα 1500μ. Με το -12, -14 αυτή τη στιγμή χιόνια με τίποτα. Ας πάει έστω και θετική η θερμοκρασία στα 1500μ. Με τα μείον που έχει τώρα δεν γίνεται δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Πίνδος δυστυχώς το Ιόνιο θα κοιμάται γιά αρκετές μέρες ακόμη.

      Διαγραφή
  38. Το χάσαμε το τρένο οι δυτικοελλαδιτες για πεδινή χιονόπτωση.Οι συνθήκες θερμοκρασιακά ήταν ιδανικές περιμένοντας χαμηλό στο Ιόνιο που τελικά δεν μας βγήκε.Δυσκολα πολύ τώρα για ευνόητους λόγους να έχουμε τέτοιο ψυχρό επεισόδιο αν και ποτε στον καιρό δεν αποκλεεις τίποτα .Λογικά πάμε σε φυσιολογική ροή κυκλοφορίας για τα ελλαδικά δεδομένα .Θα υπάρξουν φυσικά κακοκαιρίες προς το παρόν βέβαια δεν διαφενεται κάτι αξιόλογο.Γιαννης Αρτινος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Άστο έτσι διότι άρχισαν να τσιμπάνε οι βροχοπτώσεις στην Κρήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Κανονική μέρα χειμώνα σήμερα στην Αθήνα, βγαλμένη από τα πολύ παλιά. Χιόνι το πρωί, τσουχτερό κρύο με ήλιο στη συνέχεια, εκπληκτική διαύγεια και τα βουνά πάλλευκα. Μακάρι να έρθουν κι άλλα τέτοια, για να χαρούμε περισσότερο τον ερχομό της άνοιξης αργότερα...

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Για δείτε που η Αφρική έγινε Σιβηρία και η Αθήνα Ιρτσουκ.
    Βέβαια,στη γενικότερη παράνοια που βιώνουμε, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση ο καιρός.
    Το ίδιο βιώνουν και οι γείτονες Ιταλοί, με τον βορρά αντί για τους κλασικούς κρύους και χιονοφορους χειμώνες,να έχει μεταβληθεί σε στεπα,και με το Νότο οπως και στην Ελλάδα,για όλο το χειμώνα 120 ημέρες να ζει σε θερμοκρασίες των 15-18C,και για 5 ημέρες να παίρνει όλο το χιόνι.
    Είναι σαν κάποιος να κάνει όλη τη δουλειά και αλλος δολίως να καρπωνεται το όφελος.
    Απαράδεκτο.
    Παράδοξη νέα κανονικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. H Φλώρινα να έχει δεχθεί 2cm και μια ημέρα χιόνι και η Σταμάτα 50cm..
    Η Φλώρινα να έχει μέση θερμοκρασία το χειμώνα τους 0+1βαθμους και η Αθήνα τους +11..
    Το αφεντικό τρελάθηκε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Δυτική Κορινθία.Απ όλα έχει ο μπαχτσές.Πριν από ώρα έντονη καταιγίδα με χαλαζόχιονο.Στη συνέχεια 'εντονη χιονόπτωση μέχρι τον γιαλό. Παλαβά πράματα.........!! Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες τι κάνει τελικά η παρατεταμένη ανομβρία φίλε Πέτρο?
      Όλα κάπου ξεσπάνε στο τέλος.
      Χαίρομαι ιδιαίτερα για την περιοχή σού και το χιόνι πού πήρατε.
      Εμείς εδώ παγωνιά και ξεροβόρι, αλλά αυτή τη φορά το Παναιτωλικο και η Ναυπακτία δέχονται μέσα μέσα τα δωράκια από εσάς αρχικά, και από την Ευρυτανία στο Παναιτωλικό.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  44. Υπαρχει περιπτωση για εκ νεου χιονοπτωσεις αποψε απο το υψος ανατολικα του κισαβου και νοτιοτερα?σημερα μας το ριξε ενα πασπαλο το πρωι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Έχει κανείς εξοχική κατοικία στην Αίτνα;Έρχομαι,δεν έχω πρόβλημα.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Το παλαβά, δεν μπορεί να περιγράψει επαρκώς την κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Χασαμε το μέτρημα,ξανά,πόσες φορές είχαμε χιονομπορες και χιονοθυελλες σήμερα.
    Η προτελευταία από τις 18,45-19,30 και η τελευταία που μαίνεται από τις 21 μας "τιμούν "ιδιαίτερα και αφήνουν εκ νέου εκατοστά φρέσκου χιονιού.
    Χαίρομαι πολύ που χιονίζει σρ περιοχές που έχουν χρονια να το απολαύσουν και ιδιαίτερα για τον αγαπητό Πέτρο Αλιφερη.
    έκανε καλή δουλειά ή γυναίκα μου τελικά...Βαρβάρα την λένε...!!!
    Πολλα συγχαρητήρια στον αγαπητό Φώτη Ματραλη για τις προγνώσεις του και ιδιαίτερα για την περιοχή μου στην οποία τα ποσοστά επιτυχίας του είναι πολύ μεγάλα.
    Δυστυχως φίλε μου η πόλη της Λιβαδειάς δεν πήρε τίποτα πέραν μίας μικρής εξαρσης.
    Ο Νίκος Παπας το γνωρίζει καλά αυτό,το ΒΔ ρεύμα δεν την ευννοει καθόλου.
    για να δούμε τι μας επιφυλάσσει η νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Χριστόδουλε μαζί πού μιλάμε συνεχώς ξέρεις πολύ καλά στο ποσό πολύ προσπαθώ όταν υπάρχει καιρική χιονό-δραστηριότητα στην περιοχή σού να δίνω ακόμη και ώρες έναρξης παύσης γιά να ενημερώνεις και τον υπόλοιπο κόσμο.
      Όλη αυτή η καιρική αγωνία με εξιτάρει.
      Η Λιβαδειά δεν πήγε καλά τελικά σε αυτόν το χιονιά.
      Στο είχα αναφέρει εξαρχής αυτό,αλλά τώρα στα τελειώματα περίμενα κάτι παραπάνω.
      Ίσως παίξει την τελευταία της ευκαιρία γιά κάποιες χιονομπόρες αύριο τις πρωινές ώρες και μετά τέλος, καθώς τα υψόμετρα ανεβαίνουν αρκετά και στο νομό Βοιωτίας.
      Ευχαριστώ και καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
    2. σφοδρές χιονοπτώσεις εσείς, σφοδρό ψοφόκρυο εμείς. ευτυχώς δεν έχει δυνατή - αλλά μάλλον κουραστική - παγωνιά, καθώς οι μέγιστες είναι καθηλωμένες. το κακό είναι ότι η φύση είχε αρχίσει να εισέρχεται στην άνοιξη, το σαββατοκύριακο πριν τη Βαρβάρα, εμφανίστηκαν τα κίτρινα λουλούδια στο γρασίδι.

      για τη συνέχεια, θα έρθει η σειρά των κεντρικοβόρειων, δεν ξέρω όμως κατά πόσο μπορεί να επαναληφθεί το τρέχον ψύχος.

      την καλημέρα μου σε όλους από Τρίκαλα, συνοδεία αραιών, αιωρούμενων, ειρωνικών νιφάδων.

      Διαγραφή
  48. Δόξα τον Θεό φέτος είδαμε χιόνι στον Βόλο για τα καλά. 3 μέρες χιονοπτώση. Αρκετό χιόνι μέσα στην πόλη χωρίς πολλά πρόβλημα. Πολύ χιόνι στο Πήλιο ειδικά στα Ν. Α. με πολλά προβλήματα. Περιοχές χωρίς ρεύμα 24 και πλέον ώρες χωρίς νερό και θέρμανση σε πολλά σπίτια. Και εκεί λες οτι το λίγο χιόνι είναι χαρά. Το πολύ μόνο προβλήματα προκαλεί. Και σίγουρα όσο και να το θέλουμε και να το αγαπάμε δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες καταστάσεις.ούτε εμείς ούτε ο κρατικός μηχανισμος Δεν είναι γκρίνια το παραπάνω σχολείο. Είναι διαπίστωση. Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Εν τω μεταξύ, δεν ξέρω γιατί όλοι "κράζουμε" την Θεσσαλονίκη ότι είναι μονίμως άχιονη... Με τη "Σοφία" το Γενάρη του 2019 δεν είδε πολύ καλό χιόνι και μέσα στο κέντρο δηλαδή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Μην ξεχνάμε ότι από την έναρξη της μέχρι και σήμερα, η κακοκαιρία έχει επηρεάσει μεγάλο μέρος της χώρας. Ξεκίνησε με ισχυρές χιονοπτώσεις και στα Δυτικά, Βόρεια και Κεντρικά - πήραν χιόνι και μάλιστα καλό, ορεινά σε Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Πελοπόννησο κλπ. Έπεσε η προσοχή στα Ανατολικά προσήνεμα και δεν επισημάνθηκαν ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας κατά τις πρώτες της ημέρες. Άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλοι πάλι διατείνονται ότι ήταν ένας χιονιάς που απασχόλησε ουσιαστικά ενάμιση νομό. Ήμαρτον Κύριε! Μια χαρά γεμάτος νοτιοελλαδίτικος χιονιάς ήταν που γέμισε τους υδροφόρους ορίζοντες περιοχών που δεν χαρακτηρίζονται για τις πολλές τους βροχοπτώσεις...

      Διαγραφή
    2. Λιγα χιονακια στα ορεινά έριξε πριν έρθει το ψύχος.Το Δεκέμβριο του 91(15 Δεκεμβρίου αν θυμάμαι καλά)ψυχρό μέτωπο ήρθε απο τα βόρεια,έδωσε χιόνια σε ολες τις περιοχές που ανέφερες,στο χωριό μου έριξε 30π. μέσα σε μια νύχτα με ισχυρο βδ.ανεμο,και το πρωί έως το απόγευμα δυνατές χιονομπορες.
      Πως τότε βρέθηκε η υγρασία,εφόσον ήρθε και εκείνη η κακοκαιρία απο τα βόρεια,και τώρα δεν βρίσκεται;Και δεν ήταν η μοναδική,απλώς αυτήν θυμάμαι ημερολογιακά.
      Αλλη μια συνέπεια της νέας κανονικότητας.
      Γιώργος πεδινά Τρικάλων

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα, Γιώργο. Σωστά τα λες.
      Ήταν στις 6-8 Δεκεμβρίου 1991, από εκείνο το ψύχος χάσαμε τον αδερφό του πατέρα μου, που είχε πρόβλημα με την καρδιά του.

      Διαγραφή
    4. Φίλε Ιωάννη, με όλο τον σεβασμό, πού είναι οι ισχυρές χιονοπτώσεις που έδωσε η κακοκαιρία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια; Η τελευταία ημέρα με μετρήσιμο υετό στην Ήπειρο και τη δυτική Θεσσαλία ήταν η 26η Ιανουαρίου και ασφαλώς ήταν σε μορφή βροχής, με το χιόνι να περιορίζεται σε υψόμετρα άνω των 600-700 μέτρων. Όσο και την ποσότητα του χιονιού που έπεσε (στα ορεινά πάντα), γελάει ο κόσμος. Το Περτούλι, με το ομώνυμο χιονοδρομικό στα 1200 μέτρα, έβαλε λιγότερο χιόνι από όσο έριξε αυτές τις ημέρες στο Μαρούσι. Και ασφαλώς αυτό ήταν και το πρώτο χιόνι της σαιζόν, μετά από πέντε μήνες φθινοπώρου. Εν ολίγοις, ο φετινός χειμώνας για τα δυτικοβόρεια είναι μακράν ο πιο εκτρωματικός που θυμάμαι. Και είναι ο δεύτερος σερί χειμώνας πλήρους αχιονίας για τα πεδινά. Να χαρούν οι φίλοι στα προσήνεμα τα δώρα του καιρού, αλλά ας μην ξεχνάμε ποια είναι (ή τουλάχιστον ποια ήταν) η καιρική κανονικότητα. Νίκος, Τρίκαλα Θεσσαλίας

      Διαγραφή
    5. Το στρωμένο χιόνι που έχει σήμερα στο Μέτσοβο ή και σε άλλες αντίστοιχες περιοχές το έχουν από αυτή την κακοκαιρία. Χιονοδρομικά όπως το Πισοδέρι, Σέλι, 3-5 Πηγάδια, Ανήλιο, Παρνασσός, Χελμός πρόσθεσαν τουλάχιστον 30 πόντους και . Το Ελατοχώρι πριν την Μπάρμπαρα είχε λιγοστό χιόνι οριακά για χιονοδρομία. Τώρα έχει 50-60 πόντους.

      Επίσης, ακόμα και στο κλείσιμο της η κακοκαιρία κρατάει εκπλήξεις: Αν μπεις σε διάφορες live κάμερες θα δεις ότι αυτή τη στιγμή χιονίζει σε Ήπειρο (π.χ. Μέτσοβο: https://www.snowreport.gr/snowcam/metsovo/), ορεινά Τρικάλων (π.χ. Νεραϊδοχώρι) http://www.forecastweather.gr/%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%83/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%83/%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%8A%CE%B4%CE%BF%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF.html, Καρπενήσι http://www.forecastweather.gr/%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%83/%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%B1%CF%83-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B1%CF%83/%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B9-%CE%B4%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1.html

      Αυτά είναι τα δεδομένα. Από εκεί και ύστερα, ο καθένας τα αξιολογεί όπως θέλει.

      Διαγραφή
  51. Μόνο τα δέντρα χαίρονται για το τσάμπα ψωφο που έχουμε στην πεδιάδα της Θεσσαλίας και πάλι καλά τώρα μήπως γλυτώσουμε τις ανορθόδοξες ισχυρες παγωνιες του Μάρτη. Για τα ευχολόγια του να χιονιστουμε όλοι και πάντα έτσι ήταν ο καιρός μια ματιά στις ημέρες χιονοπτώσης και χιονόστρωσης της ΕΜΥ θα μας δείξουν.που χιονίζει και πόσο τα ορθόδοξα χρόνια στην χώρα. Επίσης μια ματιά στις χρόνιες που είχαν χιονιαδες αξιόλογους στα βόρεια και τα έτη των ανατ.προσηνεμων θα δείτε ότι δεν ταιριάζουν ποτέ γιατί χοντρικά είναι διαφορετικές κυκλοφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Και από το πουθενα, νέο ολικό φρεσκάρισμα 2-3 πόντων στην Κηφισιά! Με τα ψέμματα, χιονίζει 5η σερί σερί μέρα, έσπασε το ρεκόρ του 2002 ως προς αυτό τουλάχιστον!!! Τελικά, λίγη τυχη χρειαζόταν για να σπάσει και το ρεκόρ αυτό καθεαυτό, αρχίζω να πιστευω...
    Πάντως είναι σαφής η αλλαγή στην ατμόσφαιρα σήμερα, είναι θέμα χρόνου να τσιμπήσει η θερμοκρασία.... Κάπου εδώ σφυραμε λήξη... Το ματς ήταν θεαματικό, νικήσαμε ευκολα και πειστικα με 3-0, αλλά μπορούσαμε να ρίξουμε 7 στον αντίπαλο, θέλουμε καλυτερο σέντερ φορ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Το χιόνι ηρθε και στην Λαμία τελικά.Το τελευταίο κάστρο της Φθιώτιδας επεσε.καλημερα
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Ο χειμωνας σιγουρα δεν τελειωσε και αυτο το λεω για τους βορειους που δικαια παραπονιουνται.
    Ανυπαρκτος ο χειμωνας μεχρι στιγμης για ημιορεινες περιοχες. Η φλωρινα οπως εγραψε και ενας φιλος πιο πανω, δεν πρεπει να εβαλε πανω απο 5 ποντους ολο τον χειμωνα. Ελαχιστες περιοχες κατω των 600 μετρων ειδαν καλο χιονι και στην βορεια και βδκη χωρα. Δεν πιστευω πως θα ληξει ετσι το ματσακι... Εχει ακομα εναν μηνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τελειωσει τελειωσει, δεν θελουμε παγωνιές και τετοιες θερμοκρασίες στα πεδινά. Έκανε δυο βδομαδες ψοφοκρυο αρκεί. Τώρα αν είναι να κάνει κανένα πυροτέχνημα για 1-2 μέρες και να χιονίσει οκ αλλά ευχαριστούμε δεν θελουμε άλλο χειμώνα. Προτιμώ καθαρή Δευτέρα και απόκριες με καλό καιρό παρά με ψοφοκρυο,
      Στα πεδινά επαναλαμβάνω όχι στα ορεινά. Ο καιρός βεβαια έχει τον τελευταίο λόγο πάντα. Αλλά νομίζω ότι ήρθε η ώρα να φλεβίσει.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ φίλε ανώνυμε μήπως μέχρι τώρα εφλέβιζε ; .--=====Π.Α.

      Διαγραφή
  55. Χιόνια στη βόρεια Πελοπόννησο σήμερα(ορεινά ημιορεινά πιά), χιόνια στην Λαμία, στο Καρπενήσι συνεχίζει χιονόπτωση ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά σιγά σιγά τα όποια φαινόμενα περιορίζονται στα πιό ορεινά ημιορεινά όπως αναμένονταν.
    Η "Βαρβάρα" στην τελευταία της πράξη είπε να βάλει και κάποιες άλλες περιοχές στο παιχνίδι.
    Να μαστε καλά να τα θυμόμαστε καθώς από βδομάδα κυρίως, δυστυχώς άλλος ένας αντικυκλώνας από τούς πολλούς φέτος θα σκεπάσει την περιοχή μας και το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης.
    Γιά το μετά θα δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Τελικα και η Λιβαδειά πήρε το μερίδιο της, έστω και στο τέλος του "αγωνα" με μία αξιοπρεπή χιονοστρωση την νύχτα και σήμερα το πρωί.
    στην περιοχή μου συνέχισε το ίδιο μοτίβο με χιονομπορες και χιονοθυελλες των 30 λεπτών έως και 1 ώρας με εκ νέου 7-10 εκατοστά φρέσκου χιονιού.
    Τωρα έχει σταματήσει και κάπως πάει να μαλακώσει ο καιρός.
    Ευτυχως ακόμη δεν έχουμε παγωνιες παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Φεύγει η Barbara και έρχεται ο… Barberis.Προειδοποίηση Μαρουσάκη.Ερχονται νέες κακοκαιρίες! Ο κύριος είναι επικίνδυνος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. 7 με 8 μποφόρ ανατολικοί άνεμοι σαρώνουν την περιοχή μού σήμερα.
    Στο στενό Ρίου Αντιρρίου είχαμε και 10 μποφόρ ριπές.
    Και ενώ στην γειτονική Ευρυτανία οι τοπικές χιονοπτώσεις συνεχίζονται,εμάς μας τρώει μόνο η παγωνιά έχοντας κάψει ότι έχουμε και δεν έχουμε τούτο το διάστημα.
    Γιά μένα ο χειμώνας δεν έχει πει την τελευταία τού λέξη.
    Άλλωστε όλα δειχνουν ότι το επόμενο διάστημα με την σοβαρή πτώση των ζωνικών ανέμων στη στρατόσφαιρα ευνοείται η μεσημβρινή κυκλοφορία και με τη διάσπαση τού πολικού στροβιλού πού διαφαίνεται πιά στα μοντέλα να δούμε ποιοί θα είναι οι τυχεροί το τελευταίο 8ήμερο τού μήνα και μετά.
    Συνήθως μία ΑΣΘ κατεβάζει ψύχος σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.
    Πολλές φορές όμως παρατηρείτε εμείς να βρισκόμαστε στον θερμότερο(η ελαφρώς) τομέα με πολλά βαρομετρικά βροχές και χιόνια μόνο στα ορεινότερα.
    Εάν δεν σπάσει αυτή η καιρική ανωμαλία και δεν έρθει ο αυλώνας προς Αδριατική έτσι ώστε να δημιουργήσει χαμηλό στο Ιόνιο γιά να επηρεαστεί το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας, να πάει από κει πού ήρθε το τσάμπα ψύχος.
    Καλύτερα βροχές καταιγίδες και χιόνια έστω στα ορεινά.
    Νομίζω δεν είναι μόνο η άποψή μού αλλά εκφράζει και όλους τούς κατοίκους της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή