Ο καιρός του Σαββατοκύριακου

Του Χριστόδουλου Χριστοδούλου

Αναμφίβολα οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι θυελλώδεις άνεμοι είναι δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά μιας χειμωνιάτικου τύπου κακοκαιρίας, αλλά, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας,  ο υετός είναι η πεμπτουσία της και από αυτή τη σκοπιά για το Σαββατοκύριακο ισχύουν τα παρακάτω:

ΣΑΒΒΑΤΟ

Οι ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως θα εισβάλλουν στη χώρα μας ουσιαστικά τις απογευματινές-βραδινές ώρες, αρχής γενομένης από τις Β - ΒΔ περιοχές της. Τοπικές χιονοπτώσεις, γενικά μικρής διάρκειας, αναμένονται στην κεντροδυτική Μακεδονία καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Β-ΒΔ Πελοποννήσου με σχετικά χαμηλό υψόμετρο.



ΚΥΡΙΑΚΗ

Η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών προς τη χώρα μας σταδιακά θα ενταθεί και από πλευράς υετού το ενδιαφέρον στρέφεται προς τις ανατολικές και νότιες περιοχές της, όπου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές (νότια πεδινά), τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις.

Ισχυρές κατά τόπους χιονοπτώσεις αρχικά θα εκδηλωθούν στο Β. Αιγαίο και τις ανατολικές και νότιες περιοχές της Χαλκιδικής, αλλά βαθμιαία με τη στροφή των ανέμων σε Β-ΒΑ και την ενίσχυσή τους οι χιονοπτώσεις θα «μεταφερθούν» προς την Α-ΝΑ Θεσσαλία (κυρίως την Α. Μαγνησία), την Εύβοια, τη Φθιώτιδα, την Αττικοβοιωτία και τα ορεινά των βορειότερων Κυκλάδων. Εννοείται ότι τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στις όμορες προς τις παραπάνω περιοχές και βέβαια ότι θα χιονίσει πολύ στην ορεινή Κρήτη.

ΑΤΤΙΚΗ

Στην Αττική, αξιόλογες βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) αναμένονται τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Αναφορικά με τον καιρό της Κυριακής, εντυπωσιακό θα είναι το μπάσιμο του χιονιά από τα ΒΑ που αναμένεται 1 με 2 ώρες πριν το μεσημέρι. Κατά τη γνώμη μου, είναι δύσκολο να παρατηρηθούν: (α) χιονοπτώσεις στις νότιες παραθαλάσσιες περιοχές και (β) αξιόλογες χιονοστρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

ΝΕΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Όσο για τη συνέχεια, επισημαίνονται: (α) η «υποτροπούλα» της Δευτέρας προς την Τρίτη και (β) η πολυήμερη εμμονή του ΒΑ ρεύματος και του καιρού που αυτό προκαλεί στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές της χώρας.

64 σχόλια:

  1. Καλημέρα σας Δάσκαλε, ευχαριστούμε πολύ για τις προγνώσεις σας και τα καιρικά μαθήματα που απλόχερα μας προσφέρετε.
    Χωρίς να γίνομαι φορτικός θα ήθελα να ρωτήσω πως βλέπετε την πόλη της Χαλκίδας από άποψη χιονοστρώσεων, διότι βλέπω μια εμμονή του υετού στον βόρειο Ευβοϊκό. Ελπίζουμε να τα πάμε καλύτερα από πέρυσι.
    Ευχαριστώ πολύ Δάσκαλε εκ των προτέρων.
    Νίκος - Χαλκίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας μα πει ο δάσκαλος γιατί ποτέ δεν μας αναφέρουν τα δελτία

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Δάσκαλε
    Καλο τριωδιο, ανοίγει αύριο
    Οτι πέσει ευλογημενο να είναι
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα από την λευκή παγωμένη και ηλιόλουστη σήμερα Στοκχόλμη .Η πατρίδα μου τα Γιάννενα μάλλον χωρίς χιόνι πάλι…Γυαλί ηλίου και σκούφο .Μάκης Γιάννενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μας πρόδωσαν οι θερμοκρασίες.
    Ηλιούπολη στα 170μ δεν περιμενω πλεον αξιόλογη χιονόστρωση.
    Οπως και να έχει όαση η κακοκαιρία για τα δεδομένα του φετινού χειμώνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα.εδω Ίλιον.πετρουπολη περιμένουμε να δούμε αρκετό χιόνι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Oριακά τα πράγματα για το κέντρο και νοτιότερα ειδικά για χιονοστρώσεις. Θεωρώ πάνω από τα 100-150μ και όσο πιο βόρεια γεωγραφικά στον νομό τόσο καλύτερα. Σιγουρα ενδιαφέρουσα εβδομάδα.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δάσκαλε για το θερμό μέτωπο που πάει να βγάλει εκεί στη Μεσόγειο έχετε να πείτε κάτι για την ώρα; Αν και βλέπω με τέτοιες υψηλές πιέσεις αμφιβάλλω αν θα καταφέρει να έρθει προς ιόνιο... Σας ευχαριστώ και καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα. Ήδη ο καιρός φαίνεται αρκετά φορτωμένος με υετοφόρα νέφη πολύ ψηλά στον ουρανό. Καλή αρχή, καλή απόλαυση. Έρχεται η ώρα της Αθήνας. Προπέρσινο για όσους θυμούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με όλο τον σεβασμό, αυτό που λες φαίνεται σαν να έχει να χιονίσει στην Αθήνα καμία 10ετια.....Να το πούμε εμείς εδώ πάνω που έχουμε να δούμε χιόνι ήδη μια τετραετία να το καταλάβω...
      Χάρης - Καλαμαριά.

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα κύριε Ζιακόπουλε!Έχω μια απορία και θα ήθελα να μου εξηγήσετε αν μπορείτε. Λέμε τα χαμηλά που έρχονται από τα βόρεια προς την Ελλάδα δεν έχουν αρκετό υετό και δε δίνουν τίποτα ειδικά στην βόρεια Ελλάδα. Πως γίνετε όμως μέχρι την Βουλγαρία και πιο βόρεια Σερβία και Ρουμανία να είναι γεμάτες υετό οι διαταραχές και εδώ να εξαφανίζετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα συστήματα αυτά είναι σχεδόν ξηρά, διέρχονται από ηπειρωτικές περιοχές χωρίς να ανατροφοδοτουνται από υγρασία,με αποτέλεσμα όλο τον υετό να τον εναποθέτουν εκεί... Μόλις φτάσουν Αιγαίο ή Ιόνιο τραβάνε υγρασία και φουσκώνουν σε απλή γλώσσα...

      Διαγραφή
  10. -----Καίρια και ουσιαστική η παρατήρηση του δασκάλου στον πρόλογό του .
    ------ Εδώ τώρα άκρως χειμωνιάτικος ο καιρός, με αρκετή βροχή.Η θερμοκρασία δεν έχει πέσει ακόμα.Φώτη μπράβο.
    ------- Στο ερώτημα ενός νεαρού φίλου, "ρε μπάρμπα ,τί λες να κάνει η μπάρμπαρα στην περιοχή μας ;", απάντησα : "μπαρμπαριά και τούνεζι "!. Να είστε καλά όλοι και καλές καιρικές απολαύσεις.--=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα Δάσκαλε και σε όλη την παρέα.Θα ήμουν ευγνώμων αν μπορούσες να γράψεις κάποια στιγμή ένα άρθρο εδώ που να αναλύεις τον λόγο της εμμονής των τελευταίων ετών στην χώρα μας όσον αφορά τις χιονοπτώσεις στις γνωστές περιοχές ανατολικών προσήνεμων λόγω του συνεχόμενου ΒΑ ρεύματος και την προτίμηση των αυλώνων στο Αιγαίο . Είναι η κλιματική αλλαγή και θα γίνει πλέον κανόνας αυτό; Η είναι απλά πρόσκαιρη καιρικη ανωμαλία ; Η απλώς τυχαίο γεγονός;Πιστεύω πολλοί απορούν όπως εμένα για την εμμονή αυτή . Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω περί καιρικής ανωμαλίας να μη χιονίζει συχνά στη Φλώρινα αλλά δεν είναι ανωμαλία να χιονίζει στο Αιγαίο και πέριξ αυτού. Κι ας συμβαίνει συχνά τελευταία

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ ότι χιονι έπεφτε και παλιότερα στις περιοχές του Αιγαίου και Ανατολικών προσήνεμων απλά ενώ είμαι 47 ετών δεν θυμάμαι ποτε όμως 3 συνεχόμενους χιονιάδες στην συγκεκριμένη περιοχή τέτοιας ποσότητας χιονιού όπως Μηδεια, Ελπίδα και τώρα πιθανόν με Μπάρμπαρα . Αν εσυ το θεωρείς νορμαλ συγγνωμη αλλά διαφωνούμε . Καρδίτσα ,Τρίκαλα, Δομοκός,Κοζάνη ,Φλωρινα, αχιονες 3 συνεχόμενα χρονια γιατί 5 η 10 εκατοστά χιονι 1 φορά τον χειμώνα και αν … δεν νομίζω να το λες και φυσιολογικό.Καλή και ασφαλή απόλαυση εύχομαι σε όσους το δουν

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ σου λέω για τις περιοχές που αναφέρεις. Απλά, δεν είναι ανωμαλία να χιονίσει τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα. Εκεί έγκειται η διαφωνία μας. Επισημαίνω την Αθήνα γιατί για τα βόρεια και βορειοανατολικά προάστια, εκεί κι αν δεν είναι αφύσικο.

      Διαγραφή
  12. Καλημερα δασκαλε. Αλλη μια ψυχραιμη και σωστη προγνωση!
    Το μπασιμο θα ειναι εντυπωσιακο. Ενα -5 απο μονο του στα 850 δεν σημαινει βροχη ακομα και σε πολυ χαμηλα υψομετρα. Το μπασιμο θα γινει με βδκο ανεμο μεχρι τα 925hpa. Το γεωδυναμικο υψος στα 850 θα πεσει στα 1380 μετρα. Τα dam κατω απο 520. Πολυς υετος και με ισχυρα καθοδικα ρευματα. Το μπασιμο μπορει να εχει εκπληξεις. Η δικη μου γνωμη ειναι οταν γυρισει σε βορειο-βακο1-2 ωρες μετα το μπασιμο ειναι οτι θα ανεβουν τα υψομετρα. Αυτα μεχρι τα μεσανυχτα της κυριακης.
    Οι μεγαλες ελπιδες μου και για τα πεδινα ειναι η συγκλιση τα ξημερωματα της δευτερας και η υποτροπη τα μεσανυχτα της δευτερας προς τριτη. Ολες οι υπολοιπες ωρες στο συνολο των ημερων που θα εχει διαρκεια ο χιονιας, για μενα θα ειναι κλασικη περιπτωση με παροδικες χιονοπτωσεις στα βορεια και ανατολικα του νομου, και τα γνωστα σπασιματα στο λεκανοπεδιο.
    Δασκαλε σε ευχαριστουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. NW Pindos
    Ερχόμαστε τώρα σε αυτά που γράφουμε κατά καιρούς! Η Στενή Ευβοίας με υψόμετρο γύρω στα 500-550μ. αν δεν κάνω λάθος, δηλ. με μέσο υψόμετρο των πεδινών της Δ.Μακεδονίας, εκτιμώ ότι θα βάλει ενάμισι μέτρο χιόνι χωρίς υπερβολή (κατά τόπους μπορεί και παραπάνω) δηλαδή όσο βάζουν στις καλές τους υπερορεινά χωριά της Πίνδου σε υψόμετρα πάνω από 1200μ. (η διαφορά βέβαια είναι ότι τέτοιο χιόνι στα υπερορεινά κρατάει ως το Μάιο και έχει άλλη ποιότητα). Σε ότι αφορά τώρα την Αττική, επειδή αύριο είναι Κυριακή και γνωρίζουμε ότι πολύς κόσμος ανεβαίνει στην Πεντέλη για να δει χιόνια, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για εμπλοκή και θεωρώ ότι θα πρέπει να ανεβαίνουν όσοι θα έχουν είτε χιονολάστιχα είτε αλυσίδες. Ένας να γλιστρήσει ή να κολλήσει, ένας μόνο, όχι περισσότεροι, θα αρχίσει το κομφούζιο. Στην Πεντέλη (στην κατοικήσιμη περιοχή της αναφέρομαι) το ύψος του χιονιού εκτιμώ ότι θα φτάσει τα 40-50 εκατοστά, ίσως και να τα ξεπεράσει. Το πρόβλημα με το λεκανοπέδιο είναι ότι οι οδηγοί αφενός μεν δεν γνωρίζουν οδήγηση στο χιόνι και δικαιολογημένα βέβαια (ότι ξεκινάμε πάντοτε με δεύτερη ταχύτητα και όχι με πρώτη, ότι στην κατηφόρα βάζουμε πρώτη και αφήνουμε το αυτοκίνητο να τσουλάει με ελαφρύ φρένο, ότι δεν κινούμαστε με το αυτόματο αλλά με το μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, ότι όταν γλιστράει το αυτοκίνητο δεν πατάμε φρένο, χειρισμός ανάποδου τιμονιού κλπ.κλπ.) και αφετέρου δεν μπαίνουν στη διαδικασία για χειμερινό εξοπλισμό του αυτοκινήτου με χιονολάστιχα όπως επίσης πολλοί δεν γνωρίζουν να βάζουν αλυσίδες, οι οποίες για έναν γνώστη και εξοικειωμένο με το αντικείμενο είναι φτιαγμένες για να τοποθετούνται πιο γρήγορα από ότι βάζουμε τα παπούτσια μας. Φανταστείτε τώρα σε μια ροή 100 αυτοκινήτων να κολλάνε 5-10 αυτοκίνητα. Τρέχα γύρευε μετά. Να σημειωθεί ότι χιονολάστιχα απαιτούνται και στα 4χ4.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιαβέρης:
      Πατάμε γκάζι ή φρένο με τη λογική ότι έχουμε δεμένο αυγό στο πόδι και δε θέλουμε να σπάσει

      Διαγραφή
  14. καμμία σχέση με τα περσινά φαντάζομαι αττικη και Αθήνα...η πρόγνωση από Δευτέρα δεν μου λέει τίποτα, την έκανα και εγώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο Μπάμπης και ο Σάββας.
    Ο Μπάμπης...περιμένει....το κυριακάτικο ταψί...γύρω από το οικογενειακό τραπέζι μέχρι που οι κορούλες του του αναφωνούν “Μπαμπά χιονίζειιιι”....ο μπάμπης απλά χαμογελά....τρώνε το μοσχομυριστό κοκκινιστό....συνοδεία νιφάδων.....και το μπαλκόνι να ασπρίζει...ο μπάμπης απολαμβάνει το κυριακάτικο μεσημεριανό ύπνο....και ξυπνά και όλα ειναι λευκά...και βγαίνει εξω με τις κορούλες του να πάιξει...τον παίρνει το αφεντικό του και του λέει αυριο να μην πάει στην δουλειά...τα κορίτσια αυριο δεν θα χουν σχολείο...ετσι ολο το απόγευμα...θα πάιζει μαζί τους...οι κορούλες του τον ρωτάν...”μπαμπά....πες μου ότι δεν θα σταματήσει?” και ο μπάμπης απλά χαμογελά.
    Ο Σάββας έχοντας τσακωθεί με όλους....ειναι απομονωμένος στο δωμάτιο του με το lap top και κοιτάζει Ευρωπαίο.....περιμένοντας ενα πρασινάκι εστω ενα πρασινάκι να γλύψει την πόλη του...αλλά φεύ...ολα στρίβουν...ξενυχτισμένος και από το 18ζ του ψεύτη Αμερικάνου... πέφτει για ύπνο...γιατί την άλλη μέρα θα πάει στην δουλειά όπου για ακόμη μια ...θα κοιτά κρυφά βίντεο του 1988...και θα περιμένει τον ψεύτη του 12ζ...ελπίζοντας στην πρασινη κηλίδα...
    Δυο διαφορετικές ιστορίες...στον ιδιο χρόνο...με απόσταση μεταξύ τους...500 χιλ.”θωμάς¨”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ "Θωμά" πολύ ωραία τα γράφεις.Αυτο που βλέπω εγώ είναι ότι 500 χλμ ανοιχτά του Ιονίου θα πέσουν 200 χιλιοστά που πάνε χαμένα.Δεν θα άνοιγε η πόρτα μου,η πόρτα σου και οι πόρτες πολλών ακόμα.Τα χάσαμε τα νερά.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  16. Μάκης Στοκχόλμη και όχι Γιάννενα εκ παραδρομής …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα. Προσωπική μου άποψη είναι πως για την Βόρεια Ελλάδα ο χειμώνας -οσον αφορά τις χιονπτωσεις- έχει ήδη τελειώσει. Αυτό που θα έχουμε πολλές φορές είναι ξεροβορι και κάποιες βροχές λογικά. Πλέον το χιόνι θα μπορούμε εμείς εδώ πάνω να το απολαμβάνουμε σε κάνα χιονοδρομικό. Καλύτερα , για
    να μπορούμε να πηγαίνουμε άνετα στις δουλειές μας και όχι να ταλαιπωρουμαστε. Το κάστρο καλά κρατεί... Και να συνεχίσει έτσι...
    Χαρης- Καλαμαρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όποιος θέλει χιόνι στην βόρεια Ελλάδα θα υπάρχει στα χιονοδρομικά!

      Διαγραφή
    2. Ποια ταλαιπωρία δημιουργεί το χιόνι όταν είσαι προετοιμασμένος; Καμία.. Δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία ότι φοβάστε περισσότερο απο τους Αθηναιζους που κοροϊδεύετε!!

      Διαγραφή
    3. Σας είδαμε και σας θαύμασε όλη η υπόλοιπη Ελλάδα με την ετοιμότητα και την προετοιμασία σας πέρσι. Άστο να πάει φίλε.
      Χάρης - Καλαμαριά.

      Διαγραφή
    4. Για να ευθυμήσουμε και λίγο, κάποιος έγραψε σήμερα για πλάκα στο διαδίκτυο: "Βαρβάρα, Βαρβάρα σκισ' τους την...".

      Διαγραφή
    5. Συγνώμη, το 2019 με την "Σοφία" δεν θεωρείται ιστορικό για τη Σαλόνικα;

      Διαγραφή
  18. Καλά όλα αυτά αλλά το θέμα είναι, θα μπορέσει να βγει αρκουδάκι στο Ιόνιο για να γελάσει και το χειλάκι των ΔΚΒορειων? Η ορθοδοξία λέει ναι, αλλά με τέτοιο αντικυκλωνα στα Βαλκανια σε συνδυασμό με τον νεφοδιαλυτη βακο για τα ηπειρωτικά.. Χλωμό το κόβω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητέ NW Pindos σε ευχαριστούμε για τις ενδιαφέρουσες αναρτήσεις σου .Κατά σύμπτωση τα παιδιά μου το περασμένο σαββατοκύριακο είχαν εκδράμει στη Στενή Ευβοίας. Έχει μόνο 400 μ. υψόμετρο.Αυτό νομίζω καθιστά εντυπωσιακότερο τον συσχετισμό που κάνεις. Να εισαι καλά.--=====Π΄.Α. ,Δυτική Κορινθία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Ευχαριστώ πολύ αγαπητέ φίλε, να είσαι καλά! Καλά, η Στενή Ευβοίας σε τέτοιες καταστάσεις δεν παίζεται! Τα ξαναλέμε!

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα, ξεκινά από 300μ. η κάτω Στενή, συνεχίζει η πάνω Στενή στα 400μ. και στο τέλος γύρω στα 480μ. η όμορφη πετρόχτιστη βρύση του «γιατρού» που κάποτε ανέβαιναν από την Χαλκίδα μαζί με μπιτόνια για να πάρουν το υπέροχο νερό της.

      Διαγραφή
  20. Bασικά, πάλι μόνος του τρέχει ο τζίφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Νικόλαος Παντελικίζης4 Φεβρουαρίου 2023 στις 5:14 μ.μ.

    Καλησπέρα σας κύριε Ζιακόπουλε και σε όλη την παρέα!
    Ευχαριστούμε για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση χωρίς μεγάλα λόγια και πάντα αναλυτικά...
    Ήθελα να αναφερθώ στην πρόγνωση της ΕΜΥ σε ότι αφορά το Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που έβγαλε εχτές και επικαιροποιηθηκε σήμερα.
    Προφανώς και υπάρχουν αλλαγές, γιατί στην εισαγωγή του ΕΔΕΚΦ σήμερα λέει ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές.
    Στην πρόγνωση της Αττικής εχτές ανέφερε ότι θα χιονίσει από τις απογευματινές ώρες σχεδόν σε όλο τον Νομό και σε πεδινές περιοχές, ενώ σήμερα αναφέρει περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως μάλιστα στα βόρεια και ανατολικά του νομού!
    Και μου κάνει εντύπωση αυτή η διαφορά γιατί δεν νομίζω ότι έχουν υπάρξει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τα χθεσινά προγνωστικά στοιχεία...
    Και εχτές φαινόταν ότι δύσκολα θα έχει χιονόστρωση στο κέντρο της Αθήνας και σήμερα φαίνεται το ίδιο, όπως πολύ σωστά λέτε κι εσείς..
    Αυτό είχα να παρατηρήσω.
    Ας χαρούμε αυτές τις μέρες με πραγματικό χειμώνα αλλά και όπου τελικά χιονίσει ας το χαρούν οι κάτοικοι που θα το δουν!
    Όσοι είναι να μετακινηθούν σε σημεία της Εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας ας έχουν μαζί τους αλυσίδες και ότι απαραίτητο χρειάζεται για να μην υπάρξουν τα ίδια που είχαμε πέρσι στην Αττική οδό!
    Ήρθε η ώρα να μιλήσει ο καιρός πλέον και να τα λέμε εδώ, στην καλύτερη μετεωρολογική παρέα!
    Καλό απόγευμα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΕΜΥ κάνει το «λάθος» να υποβαθμίζει μια κακοκαιρία που αφορά το Λεκανοπέδιο. Δεν είναι είναι δυνατόν να μην μπορεί να γράψει 1,2 αράδες παραπάνω στην μακροπρόθεσμη και να γίνει μια ιδέα πιο συγκεκριμένη για το κέντρο.
      Αυτό που λέω θα ίσχυε και στην περίπτωση που στο μάτι του κυκλώνα θα ήταν ο νόμος Θεσσαλονίκης. Δύο περιοχές που συγκεντρώνουν μεγάλο πληθυσμό.

      Νομίζω ότι γενικεύει για να θεωρηθεί ότι πέτυχε την πρόβλεψη ή δεν εξεδικεύει γιατί η πρόγνωση έχει δυσκολίες.

      Στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να επικαιροποιεί τις προγνώσεις με έκτακτες ανακοινώσεις. Όχι γιατί εμείς έχουμε το βίτσιο να δούμε αν θα χιονίσει στην γειτονιά μας, αλλά για να είναι κ ο κάθε πολίτης κ η πολιτεία στο σύνολο ενημερωμένοι για να λάβουν τα μέτρα τους.

      Το σχόλιο μου είναι καλόπιστο γιατί θεωρώ ότι η ΕΜΥ κάνει καλή δουλειά, αλλά μπορεί κ καλύτερα..

      Τέλος προφανώς μπορεί να κάνω λάθος κ να είμαι άδικος.

      Διαγραφή
  22. Στην ιστοσελίδα lamiareport.gr υπάρχει βίντεο από το χιόνι του Μαρτίου του 1987.Ημουν 7 ετών,αυτά ήταν χιόνια.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Στη βόρεια Ελλάδα τό χιόνι που ξέραμε έχει τελειώσει..ας το πάρουμε απόφαση.το κλίμα έχει αλλάξει. Αποδεικνύεται τά τελευταία χρόνια. Μόνο κρύο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εντυπωσιακή η μπούκα τού ψυχρού μετώπου αυτές τις ώρες στην Αιτωλοακαρνία με ισχυρές μπόρες ανά περιοχή, κάθετη πτώση της Τ και κάποιες εκκωφαντικές και πάλι βροντές!
    Τα χιόνια πέφτουν και σε ημιορεινά πιά τμήματα, όμως υπάρχουν και σπασίματα στον καιρό.
    Δεν μπορώ να πω ότι έχω παράπονο μέχρι στιγμής.

    Γιά τη συνέχεια δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο καθώς ότι έγραψε και ο δάσκαλος τα ίδια έχω γράψει και εγώ πάνω κάτω.
    Ωραία και σωστή η ανάλυση τού Αλέξανδρου γιά τον χιονιά της Αττικής.
    Εν ολίγοις όσοι μένετε σε υψώματα σε βόρεια ΒΔυτικα και ΒΑνατολικά προάστια θα "φάτε" πολύ χιόνι κατά περιόδους.
    Η συνοδεία καταιγίδων ειδικά την αυριανή θα πρέπει να θεωρείτε δεδομένη.
    Στα υπόλοιπα πεδινά παραθαλάσσια θα χιονίσει πάνω σε εξάρσεις αλλά γιά στρώσιμο ιδιαίτερο η προβλήματα εξακολουθώ να μην το πιστεύω.
    Ο καιρός από Δευτέρα και στην Αττική θα έχει σπασίματα κατά περιόδους.
    Θήβα χιονομάνα θα έλεγα κατά τα άλλα(Χριστόδουλος).
    Καλή απόλαυση σε όσους το δουν και να το χαρούν.
    Από δω και πέρα μιλάει ο καιρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Κύριε Ζιακοπουλε,θα θέλαμε να διαβάσουμε μια "τεχνική ανάλυση" για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Μεσόγειο την επόμενη εβδομάδα.Αν έχετε τη διάθεση βέβαια.Μου εχει κάνει εντύπωση..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Και μέσα σ' όλα, ακόμα δεν παίζει το ραντάρ της ΕΜΥ. Ντροπή και κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ξεκίνησε και στην Ξάνθη η κακοκαιρία με μια μικρή προς το παρόν πτώση της θερμοκρασίας και ένα βοριαδακι μετά την ηλιόλουστη μέρα που είχαμε. Ήλιος, κρύο και αέρας ισχυρός είναι ο καιρός που κάνει εδώ στην Ξάνθη όταν χιονίζει κάτω στην Αθήνα και τα πέριξ αυτής. Σημεία των καιρών όσα χρόνια θυμάμαι εγώ και είμαι άνω των 50. Χιονιαδες ακούω από τους παππούδες ότι είχε εδώ πριν πολλά πολλά χρόνια. Με πολύ κρύο τον χειμώνα και συνεχή χιονόπτωση στα ορεινά αλλά και χιόνια στα χαμηλά του νομού κάποιες φορές τον χειμώνα. Αυτά βέβαια πολύ παλιά. Να χαρούν τα χιόνια οι φίλοι που θα τα δουν και πολύ προσοχή ώστε να μην υπάρχουν ατυχήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Τελικά εμφανώς κατώτερη της χθεσινής η σημερινή κακοκαιρία στην Ήπειρο. Στα Γιάννενα δεν κατάφερε να χιονίσει, αλλά και πουθενά κάτω των 800-900 μέτρων, ενώ χθες το πρωί όλα τα ορεινά χωριά άνω των 750μ. έβαλαν καλούτσικο χιονάκι. Επίσης, παρά τα απογευματινά ηλεκτρικά, τα ύψη υετού ήταν πολύ μικρά. Ο καιρός ήδη καθάρισε, δε νομίζω να υπάρξει συνέχεια τη νύχτα. Κρίμα.. Πάμε για άλλα, αν κ χλωμό το βλέπω για φέτος. Φυσικά δε νομίζω να έχουμε μηδεμία ελπίδα να φτιαχτεί χαμηλό της προκοπής την επόμενη εβδομάδα στο Ιόνιο κ αν αυτό γίνει θα γίνει όταν το ψύχος θα έχει εκφυλιστεί πλήρως. Κάτι έχει αλλάξει εντελώς στον καιρό συγκριτικά με 15-20 χρόνια πριν..
    Καλά χιόνια σε όσους τα περιμένουν!
    Παύλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλησπέρα,
    Να ξαναγίνω πικρόχολος για το 114…
    1)!Μας ενημερώνει η πολιτική προστασία πού θα σταλεί μήνυμα!!! Το είδαμε κι αυτό. Απλά τραγέλαφος
    2) στέλνουν ένα μήνυμα σχεδόν 24 ώρες πριν την έναρξη των φαινομένων χωρίς κανένα νόημα διότι το 114 είναι συναργεμος έκτακτη ειδοποίηση κι όχι προληπτική. Θα είχε νόημα τουλάχιστον αφού ξεκινούσαν τα φαινόμενα και έβλεπαν οι ειδικοί ότι θα δυσκολέψουν τα πράγματα να στείλουν μήνυμα. Τώρα τι νόημα έχει;
    3) πάλι δείχνουν ρεπορτάζ ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Θυμάστε όλοι τι έγινε πέρσι που τα έδειξαν επίσης πριν χιονίσει;;; Ποσο κοντή ειναι η μνήμη μας; Έλεος Θεέ μου
    4) η τροχαία είχε μπλόκα στην παραλιακή της Αθήνας, Φάληρο νομίζω και την έλεγε σε πολίτες ότι οφείλουν να έχουν αλυσίδες… πρόστιμο ευτυχώς δεν έχουν βάλει ακόμη. Θέλω να τους δω τους αστυνόμους αφού χιονίσει και το στρώσει να βγουν έξω και να κόβουν πρόστιμα στους οδηγούς που δεν θα έχουν αλυσίδες…
    Αγαπητοί συμπολίτες μου, απλά μείνετε σπίτι! Αν χιονίσει αύριο μην τολμήστε και βγείτε την Δευτέρα εκεί που θα αρχίσει να στρώνει. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΧΙΟΝΙΣΕΙ έστω και λιγότερο από πέρυσι ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ με αμάξια και να μην κλείσουν οι δρόμοι.
    Καλή σας απόλαυση,
    Ένας απελπισμένος λόγω αχιονίας Θεσσαλονικιός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. NW Pindos
    Για την έλλειψη χιονιού στη Β. Ελλάδα γενικότερα το μεγάλο πρόβλημα είναι ο Σιβηρικός. Το έχει εξηγήσει αναλυτικά ο Δάσκαλος. Είναι σαν να χάλασε ο κλιματισμός του κρύου (το χειμώνα) για να το πούμε έτσι απλά. Γι αυτό πλέον ότι έρχεται από δυτικά δίνει μόνο νερά και χιόνια πάνω από τα 1000-1200μ. και το πολύ για 36 ώρες. Αυτές οι κατεβασιές ψύχους υπήρχαν και σε περασμένες δεκαετίες όμως δεν έδιναν πολλά χιόνια. Όσο ο Σιβηρικός βρίσκεται στην κατάσταση αυτή τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν, δυστυχώς. Δομικό το πρόβλημα.

    ΥΓ. Άκουσα πριν λίγο στις ειδήσεις (mega) ότι σήμερα σε όρος των ΗΠΑ (Ουάσιγκτον) σε υψόμετρο 1950μ. καταγράφηκε θερμοκρασία μείον (-) 78!!! βαθμοί κελσίου και στους καταρράκτες του Νιαγάρα μείον (-) 42!! βαθμοί. Απίστευτες καταστάσεις!! Δεν ξέρω αν γίνεται αυτό ή αν ενδεχομένως ήταν χαλασμένα τα θερμόμετρα. Ούτε στην Ανταρκτική δεν υπάρχουν αυτές οι θερμοκρασίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ετοιμαζόμαστε και μεις εδώ στην άνδρο για τον χιόνια..για να δούμε..χθες είχαμε καλή βροχή στο βόρεια του νησιού.σημερα μια ψιχαλα..ξαστερος ο ουρανος τωρα..ένα πέρασμα από κατεγιδες κινήθηκε προς παροναξια..αναμένουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Κορινθια και Αργολίδα θα πάρει τίποτα παιδιά;
    Δημήτρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ενημερωτικό σάιτ αναφέρει: " Στα λευκά το σύνολο σχεδόν της Μακεδονίας." Και εκεί είναι που αναρωτιέμαι: " Καλά και εγώ που μένω και δεν το βλέπω τυφλός είμαι?". Ότι να ναι τελικά..
    Χάρης - Καλαμαριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Όλο αυτό το ψύχος, να μην μπορεί να δώσει ένα χαμιλακι τίς προκοπής.Μεχρι να ξεμπερδεψεις με το ΒΑ ρεύμα έχει φύγει ο μισός Φλεβάρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Χιονόπτωη από τις 7:30 περίπου το πρωί στα Άνω Μελίσσια στα 380 m. Πυκνή κατά διαστήματα. Η θερμοκασία στους 1,2 βαθμούς και περιμένουμε να πέσει κι άλλο όσο περνάει η μέρα. Ας το χαρούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Πανόραμα Θεσσαλονίκης χιόνι με αρκετό αέρα δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει ασπρίζουν δειλά δειλά οι σκεπές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλη σας ημερα. Ωρα 09.25 στον Αγ. Στεφανο εχει αρχισει η χιονοστρωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλημέρα.
    Καλαμαρια χιονίζει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλημέρα σας και καλή, ως επί το πλείστον χιονισμένη Κυριακή. Στην Καλαμαριά άρχισε να "μυγαρίζει". Σαν σήμερα η επέτειος μιας σημαντικής κακοκαιρίας το 1991 στη Θεσσαλονίκη με 30 cm χιόνι.
    Ας χαρούμε όλοι, ό,τι κι αν κάνει κατά τόπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Χιονίζει αυτή τη στιγμή στον Βόλο με δυνατό αέρα. Την καλημερα μου😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Εδώ στο Ολυμπιακό Στάδιο ενώ ξεκινήσαμε δυναμικά το πρωί με κατά περιόδους καλή χιονόπτωση και θερμοκρασία εδάφους 1,3-1,7 °C από τις 16:00 περιορίστηκαν κ σταμάτησαν τα φαινόμενα, ενώ κάποια λεπτά έκανε χιονόνερο με θερμοκρασία 2,7-2,9 °C

    Για χιονόστρωση δεν το συζητώ, καμία σχέση με Κηφισιά κ βορειότερα, δεν έχει πιάσει κανβστα αυτοκίνητα.

    Περιμένουμε τη νύχτα μήπως με την πτώση της θερμοκρασίας να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για πασπάλισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή