Οι στρωματοσωρείτες κι εγώ

Στρωματοσωρείτες (stratocumulus), του Στρατή Βουγιούκα

 

Όλα τα σύννεφα τα αγαπώ, αλλά σε μερικά έχω ιδιαίτερη αδυναμία. Σε αυτά ανήκουν:

(α) Οι λεπτοί, λευκοί ή ασημένιοι θύσανοι (cirrus) που αποτελούν την εκλεκτή τάξη τους και ιδιαίτερα οι αγκιστροειδείς θύσανοι (cirrus uncinus) που λες ότι είναι τα «ματοτσίνορα του Ήλιου».

(β) Οι σωρειτομελανίες (cumulonimbus) που είναι τα μεγαλοπρεπέστερα και ταυτόχρονα τα τρομακτικότερα από αυτά.

(γ) Τα θυσανοστρώματα (cirrostratus) που αποτελούν την εμπροσθοφυλακή των κακοκαιριών και τους χειμώνες στην ιδιαίτερη πατρίδα μου ήταν οι προάγγελοι των χιονιάδων ιδιαίτερα μετά από μια μακρά περίοδο αλκυονίδων ημερών.

(δ) Οι στρωματομελανίες (nimbostratus), το κατ’ εξοχήν νέφος των μεγάλων χιονιάδων, τουλάχιστον στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας μας. 

 

Στα σύννεφα που αγαπώ λιγότερο ανήκουν οι στρωματοσωρείτες (stratocumulus), οι οποίοι τη χειμερινή περίοδο παρατηρούνται συχνά στις περιοχές Β-ΒΑ ρεύματος και αρκετές φορές συνοδεύονται από ασθενή, κατά βάση, υετό (βροχή, χιόνι ή χιονόκοκκους).

Ένας από τους λόγους που μ’ έκαναν να μην «πάω» πολύ τους στρωματοσωρείτες είναι το γεγονός ότι ενώ συνήθως δεν είναι ικανοί να δώσουν σημαντικό υετό, στις περιπτώσεις χαμηλών θερμοκρασιών,  ακόμα και με κάλυψη μικρού μέρους του ουράνιου θόλου από την αφεντιά τους, βρέχουν ή χιονίζουν και σε ρεζιλεύουν αν τους έχεις υποτιμήσει στην πρόγνωση.

Ορισμένες φορές τους μετεωρολόγους εκθέτει η αδυναμία τους να προβλέψουν το ύψος της κορυφής των στρωματοσωρειτών. Θυμάμαι μια φορά κάποιος που σκόπευε να ανέβει στον Παρνασσό με ρώτησε τι καιρό θα συναντούσε ως εκεί. Είδα στους χάρτες το Β-ΒΑ ρεύμα και τα λοιπά στοιχεία και, έχοντας κατά νου τον καιρό που προκαλούν οι στρωματοσωρείτες, του είπα για συννεφιά και ενδεχομένως ασθενή υετό. Ταξίδεψε ο άνθρωπος ως την Αράχωβα, συναντώντας τον καιρό που του είχα πει, αλλά όταν έφθασε στο χιονοδρομικό συνάντησε «8/8 Ήλιο». Η κορυφή του στρώματος των νεφών είχε μείνει σε χαμηλότερα ύψη.

Παλαιότερα που οι νέοι μετεωρολόγοι δεν είχαν στη διάθεσή τους προγνωστικούς χάρτες νέφωσης οι στρωματοσωρείτες που συνδέονται με αντικυκλωνικές συνθήκες κυκλοφορίας τους δημιουργούσαν προβλήματα. Για παράδειγμα, ήθελε κάποιος να ταξιδέψει στην Ευρώπη και έπαιρνε τηλέφωνο στην ΕΜΥ να μάθει τι καιρό θα συναντούσε στον τόπο προορισμού του. Ο μετεωρολόγος έβλεπε έναν τεράστιο αντικυκλώνα πάνω από την περιοχή ενδιαφέροντος και γεμάτος αυτοπεποίθηση του απαντούσε ότι θα βρει γενικά καλό καιρό με λίγη ψύχρα το πρωί και ήλιο στη συνέχεια. Αμ, δε! Πήγαινε ο άνθρωπος και εύρισκε χειμωνιάτικο καιρό με συννεφιά όλη μέρα και μονοψήφιες άκρες τιμές της θερμοκρασίας που απείχαν μεταξύ τους ελάχιστα.

Ζούμε σε έναν πλανήτη στην ατμόσφαιρα του οποίου το νερό υπάρχει ταυτόχρονα στις τρεις φάσεις του: την αέρια (υδρατμοί), την υγρή (υδροσταγονίδια) και τη στερεή (παγοκρύσταλλοι). Χάρη σε αυτή την ευλογία και με τη διαδικασία - θαύμα που ονομάζεται υδρολογικός κύκλος το νερό μεταφέρεται σε κάθε γωνιά της Γης. Στη συγκεκριμένη διαδικασία ο ρόλος των νεφών είναι αναντικατάστατος.

Καλή Κυριακή, φίλοι μου!

18 σχόλια:

  1. Καλημέρα Δάσκαλε, καλημέρα σε όλο το blog. Πολύ ωραίο το άρθρο για τα σύννεφα και πολύ εκπαιδευτικός ο πίνακας και το τελείωμα του. Αγαπημένα σύννεφα τα (β) ειδικά πριν την καταιγίδα - αγαπημένο καιρκό φαινόμενο. Λιγότερο αγαπημένα οι στρωματοσωρείτες αλλά για άλλους λόγους - συνήθως δεν φέρνουν τίποτα στα ενδότερα της Αθήνας. Καλή Κυριακή σε όλους.

    Υστ: αρνητική θερμοκρασία σήμερα στην περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας με αρκετή πάχνη σε αυτοκίνητα, παρτέρια, στέγες

    Ερώτηση: όταν κατεβαίνει χαμηλό από Αιγαίο μεριά όπου είθισται να χιονίζεται ελάχιστα ή και καθόλου η βόρεια Ελλάδα ισχύει το ίδιο και για τις βαλκανικές χώρες πιο πάνω ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατ'αρχήν Χριστόδουλε οι εύλογες απαντησουλες που έδωσα στον ανώνυμο και μετα τους φίλους "χαραχτηριστηκαν"ως γκάζι.οκ.ενταξει.
    Διάβασα πολύ καλά τι γράψατε Χριστόδουλε..μάλλον εσύ δεν διάβασες καλά το σχόλιο του ανώνυμου οταν είπες οτι συμφωνείς σε όλα.
    Λοιπόν οι εύλογες απαντησεις δοθησαν,αυτο που είπες οτι τα ίδια είπατε με μένα,ανερεις το οτι συμφωνείς σε όλα με τον ανώνυμο.Για τα υπόλοιπα οσον αφορά τη φύση τα δέντρα κλπ.αυτα απευθύνονται κυρίως στα άτομα που έχουν άγνοια πραγμάτων και γράφουν αυτά τα σχόλια.Φυσικα δεν γνωρίζω και γω πράγματα όπως τα γνωρίζεις εσυ..εντάξει δεν είμαι μύστης να είμαι ιλικρινής.
    Οσο για τα φρένα, γκάζια,αντιδικίες,κλπ.λεξεις για να δημιουργηθούνε εντυπώσεις δεν πέρασαν τουλάχιστον σε μένα.Να μιλάτε μονο στην ουσία..για τον καιρο μηλισα,βάση κλιματολογιας,κανονικότητας ή νέας κανονικότητας,περιοχής!
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την παρούσα ανάρτηση, εκτός των άλλων, επιχείρησα και «φυγή προς τα εμπρός», αλλά και πάλι καταφέρατε να τρυπώσετε στα σημερινά σχόλια!
      Αναφορικά με την ουσία των διαφωνιών σας, δεν κατάλαβα και πολλά πράγματα. Κατά τη γνώμη μου, είναι γεγονός ότι ήδη έχουμε μπει στην εποχή της κλιματικής απορρύθμισης. Αυτό που δεν μπορούμε να ξέρουμε είναι το προς τα πού θα οδηγηθούν τα πράγματα, δηλαδή τις μονιμότερες αλλαγές που αναμένεται να υπάρξουν στα πρότυπα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που γνωρίζουμε.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Ζιακοπουλε σας αγαπώ!!!Παιδιά μην μασάτε,έρχεται η άνοιξη,να ζεσταθεί το κω..κκαλακι μας!(κάθε φορά που το βλέπω γελάω).Να είστε όλοι καλά
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Σας ζητώ συγνώμη κ.Ζιακόπουλε,χιλια συγνώμη έχετε δίκαιο!
      Αναφορικά με την διαφωνία μας,με λιγα λόγια να σας πω πως ο προχθεσινός ανώνυμος των 5:44 είπε πως μονο η δ.Μακεδονια είναι αδικημένη απο τη νεα κατάσταση.Εγω απαντησα εύλογα σε δυο απαντησουλες στον ανώνυμο αλλά και στον Χριστοδουλο,και ακολυθησαν τα υπόλοιπα.
      Δεν θα δώσω συνέχεια κ.Ζιακόπουλε εστω και αν μου ανταπαντησουν τώρα,έστω και αν χρησημοποιησουν λέξεις για εντυπώσεις.
      Για να πάμε παρακάτω όπως είπατε!
      Γιώργος πεδινά Τρικάλων
      υγ.Το"απαντησουλες"μην το παρεξηγησουν οι φίλοι,εννοώ οτι υπάρχουν πολλά ακόμα γι'αυτό το θέμα!

      Διαγραφή
  3. Προτείνω στο πνεύμα της σημερινής ανάρτησης, να ακούσουμε όλοι το "Όταν έρχονται τα σύννεφα" του Χατζιδάκι. https://www.youtube.com/watch?v=d4l4liKxvyM
    Προσωπικά, όταν το ακούω, σκέφτομαι τους σωρειτομελανίες ...

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ηλιοφάνεια και παγωνιά σήμερα στα Γιάννενα είμαστε εδώ να περιμένουμε τις στρωματομελανιες ή τα θυσανοστρωματα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλα αυτά τα μοναδικά συμβαίνουν σε τούτον εδώ τον πλανήτη,με κορυφαίο βέβαια το φαινόμενο της ζωής υπό τις παρούσες μορφές της, ώστε να δίνουν το δικαίωμα στον Θεοδόση Τάσιο να το αποκαλέσει "συμπαντικό σκάνδαλο" !.=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διάβασα και εγώ....τα των συννέφων....θα ελεγα ότι προτιμώ...τα cirrostratus καθώς διαδέχονται τις παγωμένες λιακάδες του χειμώνα...προς τιμή σας κρατήσατε επιφύλαξη για το τι θα διαδεχθεί την απορύθμιση του κλίματος...αλλά να βάλω και το προβληματισμό...οτι η λέξη απορύθμιση...δεν ξέρω πόσο χρηστική είναι για αυτήν συγκεκριμένη διαδικασία μεταβολής του κλίματος..καθώς πιθανότατα να αφορά μια διαδικασία δομική...που προυπήρχε..και θα υπάρχει.Το πρόβλημα είναι πότε παρουσιάζεται και πότε το κλίμα με ορισμένα χαρακτηριστικά παρουσιάζει κορεσμό και τα αίτια μεταβολής του.
    Κατά τα λοιπά...για τους γκρινιάριδες χορτάσαμε λιακάδες κρύες...που συγνώμη αλλά μ αρέσουν ,ακόμα η κυκλοφορία δείχνει ότι αν έχουμε μεταβολή αυτήν θα είναι ψυχρή.Επέτειος χθες σύμφωνα με τον κυριο Κολυδά...ενός μεγάλου χιονιά για την Θεσσαλονίκη το 1935(αν θυμάμαι καλά) με μισό μετρο χιόνι.!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επίσης όποιος θέλει να περιδιαβεί και σε άλλες ατραπούς ,μπορεί να αναζητήσει και το ποίημα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι "Σύννεφο με παντελόνια"--=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άνθρωπος, επιστήμονας, ποιητής.
    Ευχαριστούμε.☁️🌨️🌩️😍

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συγνώμη..απάντησα στον φίλο ανώνυμο στην προηγούμενη ανάρτηση,το λεω μήπως δεν το διακρίνετε για να ληθουν οι οποίες απορίες κι αν έχετε.
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να απαντήσω και εγώ στην ωραία και εκπαιδευτική ανάρτηση τού δασκάλου.
    Β. Και Γ. Με τα χίλια.
    Τα πιό επιβλητικά νέφη!

    Όσο γιά τα υπόλοιπα δεν θα μπω στη διαδικασία πού μπήκαν οι φίλοι είτε εκ νότου είτε εκ βορά.
    Υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι το κλίμα έχει απορρυθμιστεί και ότι τουλάχιστον πανευρωπαϊκα(δεν θα κάτσω αυτή τη στιγμή να ασχοληθώ με τον καιρό της Αμερικής η της Ασίας) τα πράγματα κυλούν ασυνήθιστα γιά άλλη μία χρονιά φέτος, με το φθινόπωρο και το χειμώνα σχεδόν να αγνοούνται.
    Στα δικά μας λοιπόν και στη νέα κανονικότητα θα συμφωνήσω με τον Χριστόδουλο.
    Συγκεκριμένα γιά τη χώρα μας εγώ μιλάω με επίσημα στοιχεία βάση σταθμών και όχι με το τι νομίζω.
    Η χώρα μας λοιπόν βιώνει σαφής μείωση υετού και χιόνοκάλυψης σε όλη την Ελλάδα!
    Τα προσήνεμα ευνοούνται από τούς συνεχείς αντικυκλώνες της Ευρώπης με κάποια επεισόδια έντονων(λέμε τώρα) χιονιάδων, ενώ η κεντρική και κυρίως η Βόρεια χώρα μαστίζεται από πρωτοφανή αχιονιά όλα τα τελευταία χρόνια.
    Στα τού υετού δεν θα αναλωθώ κοιτάζοντας μεμονωμένα σταθμούς στα Θεοδώριανα Άρτας η στην Αση γωνιά Χανίων και άλλα τέτοια.
    Απλά θα αναφέρω ότι κάθε χρόνος από το 2014 και μετά(τελευταία 10ετια) το μεγαλύτερο ποσοστό των σταθμών κλείνει με χαμηλότερα ύψη υετού πανελλαδικά και κάποιες φορές τα ανατολικά ηπειρωτικά παίρνουν πρωτάθλημα ανομβρίας.
    Το ίδιο ισχύει και για τα ΒΑνατολικά.
    Επίσης,πανελλαδικά έχουν μειωθεί οι μέρες βροχόπτωσης και χρόνο με το χρόνο το φαινόμενο εντείνεται.
    Οπότε πλασματικά πιστεύουμε ότι τα δυτικά γιά παράδειγμα η και άλλες περιοχές όπως στην Κρήτη, μαζεύουν καλά νερά.
    Αυτό εν μέρη γίνεται, λόγω της αύξησης της ραγδαιότητας των φαινομένων.
    Οπότε η γη πάλι στο τέλος ζητά νερό.
    Εστιάζεται στο δέντρο και χάνεται το δάσος μερικοί.
    Πρέπει να καταλάβουμε ότι μηδενός εξαιρουμένου,όλοι βιώνουμε και θα βιώσουμε την νέα κανονικότητα.
    Ας αφήσουμε λοιπόν την εύνοια τού ενός ή τού άλλου.
    Κλείνει η παρένθεση και συνεχίζουμε στα τού καιρού τερτίπια από δω και στο εξής και τι δύναται αυτός να μας δώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα είπες όλα Φώτη εν ολίγοις όσον αφορά υετό και χιόνια.Τουλάχιστον στην περιοχή μου Ξάνθη -Θρακη έτσι έχουν τα πράγματα.

      Διαγραφή
    2. Πάντως, η χιονοκάλυψη της Ελλάδας ήταν στο 20% (πάνω από τον μέσο όρο της εποχής), μετά το πέρας της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα, σύμφωνα με το meteo.gr. Μετά τη Μήδεια, το 2021, ήταν, δε, στο 75%. Με την Ελπίδα (2022) στο 25% και με τον Λέανδρο (2021) και πάλι στο 30%. Με όλες αυτές τις κακοκαιρίες ξεπεράστηκε ο μέσος όρος χιονοκάλυψης και τους τρεις τελευταίους χειμώνες και υπήρχε αρκετό χιόνι για να τροφοδοτήσει με το λιώσιμο του τον υδροφόρο ορίζοντα.

      Παρεμπιπτόντως, η Πάρνηθα έχει ακόμα σήμερα Δευτέρα 13/2 πάρα πολλά χιόνια, που καλύπτουν πάνω από το μισό βουνό.
      https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2629

      Διαγραφή
    3. Αυτό πού ανέφερες δεν λέει τίποτα φίλε ανώνυμε.
      Τον Δεκέμβριο τι είχε?
      Τον Νοέμβριο?
      Τον Ιανουάριο?
      Είπαμε μην χάνουμε το δάσος με μεμονωμένα γεγονότα.

      Διαγραφή
    4. η συγκεκριμένη γραφική παράσταση συγκρίνει τη χιονοκάλυψη του μήνα 10.1.2023 - 8.2.2023 με το μέσο όρο της χιονοκάλυψης του ίδιου διαστήματος για την εικοσαετία 2004 - 2022. για το πρώτο μισό (10.1 - 26.1) η φετινή χιονοκάλυψη, ούσα αμελητέα, υπολείπεται του μέσου όρου. στο δεύτερο μισό (27.1 - 8.2) ανεβαίνει περίπου στα επίπεδα του μέσου όρου, αρχικά λίγο κάτω, προς το τέλος λίγο πάνω.

      https://meteo.gr/UploadedFiles/articlePhotos/FEB23/snow_cover_080223_GR.jpg

      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ Φώτη τα πήρες όλα σβάρνα και τα σήκωσες! Επειδή απαντάς και στο δικό μου σχόλιο, προτρέπω να κάτσεις και να ξαναδιαβάσεις τι έγραψα και όχι να το τσουβαλιάσεις στην ίδια κλίκα των σχολίων που αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή.Χίλιες φορές ανέφερα ότι ο καιρός έχει γίνει εμμονικός και αυτό προφανώς συμπεριλαμβάνει αντικυκλώνες πολλών ημερών. Τα Θεοδώριανα πάντως δεν τα έβαλα ως υστερόγραφο για να τονίσω τα επιχειρήματά μου, τα έβαλα για να τονίσω ότι μάλλον είναι το βροχερότερο μέρος της Ελλάδας. Στο μόνο που διαφωνούμε είναι στο εάν έχει μειωθεί ο μέσος υετός της Ελλάδας. Εγώ λέω ότι έχει διατηρηθεί το ίδιο συνολικό νούμερο με λιγότερες μέρες βροχής, με τους χαμένους και τους κερδισμένους στο παιχνίδι.

      Διαγραφή