Σαν (σκονισμένο) αρνί μπαίνει ο φετινός Μάρτης!

Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) θα επηρεάσει με τοπικές βροχές κυρίως τη ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί και πάλι σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. 

Την Πέμπτη (2/3), στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα πλην της Θράκης προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια διαμερίσματα της χώρας. 


Την Παρασκευή (3/3), ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές κατά περιόδους στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Το Σάββατο (4/3), βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται κυρίως στα δυτικά, τα νότια και το Αιγαίο. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή ενίσχυση και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας. 

21 σχόλια:

  1. Καλησπέρα άλλη μια ηλιόλουστη μέρα σήμερα στη Στοκχόλμη με 6c.Από Σάββατο χειμώνας ξανά .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό μήνα να έχουμε και πολλά νερά
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λογικό να μπει σαν σκονισμένο αρνί, αφού πέρσι μπήκε σαν πολική αρκούδα, με αλλεπάλληλες ψυχρές εισβολές. Και πρόπερσι ψυχρός ήταν, με ασθενή χιονόπτωση ανήμερα της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω ειναι ζυγούρι αλλάζει κάτι; Όπως και να' χει αύριο έχουμε άνοιξη βροχές από εδώ και πέρα πέρυσι 9 Μαρτίου είχαμε χιόνι στην πόλη των Ιωαννίνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι μου θυμίζεις, συνονόματε! Κρεατόπιτα με ζυγούρι και ρύζι, μπρούσκο κρασί κι έξω να χιονίζει. Στην Κόνιτσα και τα χωριά της ήταν η γιορτινή πίτα μας!

      Διαγραφή
    2. Εγώ θα το προτιμούσα ως πρόβειο κεμπάπ (κοντοσούβλι για τους Νότιους), ή βραστό με σέλινο, καρότο, πατάτα και μπόλικο λεμόνι. Επίσης, γίνεται ωραίο με σκόρδο, θυμάρι στη λαδόκολλα και μέσα στη γάστρα. Τέλος, φανταστικό είναι και κοκκινιστό κατσαρόλας με φασολάκια.

      Διαγραφή
    3. Κρεατόπιτα με ρύζι?....μικρή διαστροφή μου φαίνεται....!.....εγώ πάντως θυμάμαι.."μπάτζιο-αυγά-κρασί...και το" μελίσσι" να γύρίζει στην λάμπα"...οπου μελίσσι...χιόνι...αλλά με ανέμους μεταβλητούς δλδ συγκλισάρα..."θωμάς"

      Διαγραφή
    4. "θωμά", παντού, πλην Μακεδονίας-Θράκης προσθέτουν ρύζι σε κάποιες πίτες. Κι εμένα δεν μ' αρέσει, είμαστε μαθημένοι αλλιώς.
      Όσο για τους μεταβλητούς ανέμους, είχα έναν συνάδελφο στην Ευρυτανία, ντόπιο, Φουρνιώτη, που έλεγε στους μεγάλους χιονιάδες: χιονίζει πολύ γιατί ο αέρας είναι μπερδεμένος!

      Διαγραφή
    5. Μόλις έμαθα για την τραγωδία. Κατάπτυστα Απαράδεκτοι οι αρμόδιοι στη σημερινή ψηφιακή εποχή με τα τόσα μέσα. Γίνανε όλοι παπαγάλοι και υστερούν ορθής κρίσεως.

      Διαγραφή
  5. Τελευταία μέρα σήμερα ενός θλιβερού χειμώνα. Πολύ θα θέλαμε να τον ξεχάσουμε αλλά... θα έρθουν και άλλοι πολλοί στο μέλλον όμοιοί του...δυστυχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο χειμώνας μια χαρά ήρθε...και έφυγε. Αλλά μόνο ημερολογιακά. Σήμερα στην Κρήτη 27-29 βαθμούς στα δυτικα. Πολύ κακό προμήνυμα για τη συνέχεια. Ενώ δεν φαίνεται σοβαρή βροχή και στενεύουν τα περιθώρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και ένα ιστορικό-καιρικό.Αυτόν τον καιρό μελετώ το έργο του Ισραηλινού καθηγητού Ιστορίας Y.N.Harari με τον τίτλο "Sapiens".Eκεί διαβάζω ότι κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το πρόγραμμα του BBC News μεταδιδόταν σε ολόκληρη την κατεχόμενη από τους ναζί Ευρώπη.Κάθε πρόγραμμα ξεκινούσε με την ζωντανή μετάδοση του Μπιγκ Μπεν, που σημαινε την ώρα. Δαιμόνιοι Γερμανοί Φυσικοί βρήκαν ένα τρόπο να προσδιορίζουν τις καιρικές συνθήκες στο Λονδίνο,από τις ελάχιστες διαφορές που υπήρχαν στον τόνο των μεταδιδομένων ντιν-νταν.Η πληροφορία αυτή ήταν καίριας σημασίας για τη Λουφτβάφε. Όταν οι Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες το αντελήφθησαν,η ζωντανή μετάδοση αντικαταστάθηκε από ηχογραφήσεις του φημισμένου ρολογιού . Καληνύχτα σε όλους.--=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δύο πράγματα είναι ατελείωτα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία.
    Μόνο πού γιά το σύμπαν δεν είμαι ακόμα σίγουρος... (Αϊνστάιν).
    Αυτό προς απάντηση κάποιων πού επιμένουν χωρίς αύριο στις απόψεις τούς στα σχόλια της χθεσινής ανάρτησης τού δασκάλου.
    Πιάνονται από μεμονωμένα καιρικά γεγονότα ανά την υφήλιο γιά να δικαιολογήσουν την κατά τα άλλα καιρική ομαλότητα πού βιώνουμε.
    Άραγε στατιστικά περασμένων 10ετιών κοιτάζουν?
    Αποκλίσεις υετού και θερμοκρασιών εδώ και 150 χρόνια κοιτάζουν?
    Πού πρέπει,βάση γεωγραφικής θέσης να χιονίζει το χειμώνα γνωρίζουν?
    Έχει κουράσει η ίδια και η ίδια συζήτηση από μερικούς πού θέλουν επειδή έτσι τούς συμφέρει η τούς αρέσει να τα περνάνε όλα στα φυσιολογικά.
    Θα ήθελα να δω όμως αν, αν λέω, μέσα στην άνοιξη και τον Ιούνιο κάνει ο καιρός γύρισμα και βρέχει συνεχώς η έχει ψύχρα τότε πού θα το ρίξουν.
    Όλη αυτή η ανωμαλία ειδικά στο βόρειο ημισφαίριο τα τελευταία δύο χρόνια κάπου θα φέρει αντίδραση στην αντίθετη εποχή.
    Εύχομαι μόνο να μην υπάρξουν ζημιές μακροπρόθεσμα.
    Τέλος,όποιος θέλει ας ανοίξει τα μάτια τού και να διαβάσει αν όλα πάνε καλά.
    Αντιμαχία πάνω στα γραφόμενά μού δεν θα δεχθώ γιατί το θέμα έχει κουράσει.
    Πραγματικά οποιοδήποτε σχόλιο πάνω στο θέμα θα ήθελα να μην ανεβαίνει γιατί χαλάει το ύφος τού μπλογκ.
    Καλό ξημέρωμα και καλές βροχές να έχουμε από την Πέμπτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kατ αρχην φιλε Φωτη πρεπει να προσδιορισουμε για ποιες περιοχες μιλαμε. Στην Αθηνα πχ, ο χειμωνας σαν συνολο δεν μπορουμε να πουμε οτι ειχε ακραιες αποκλισεις. Ο Φεβρουαριος βγηκε σχετικα ψυχρος, λιγο κατω υετικα ενω ο γεναρης θερμος και λιγο πανω υετικα. Ο δεκεμβρης οντως ηταν σχετικα ακραιος οχι ομως πρωτογνωρος. Το χιονι απο μονο του δεν αποτελει μετρο συγκρισης ποσο μαλλον στην Ελλαδα που ειναι συγκυριακο και ποτε σιγουρο. Ο προηγουμενος χειμωνας απ την αλλη σαν συνολο βγηκε ψυχροτερος απ το κανονικο και υετικα δεν ειχε καποια σημαντικη αποκλιση. Δεν καταλαβαινω προς τι ολος ο ντορος για την "ανωμαλια" των τελευταιων ετων?

      Διακυμανσεις παντα ειχε και θα εχει το κλιμα σε τοπικο επιπεδο. Οι μονες περιοχες στον πλανητη που μπορουμε να πουμε αυτη τη στιγμη οτι επηρεαζονται σε βαθμο περαν του φυσιολογικου απο την κλιματικη αλλαγη ειναι η Αρκτικη και η Ανταρκτικη. Ολα τα υπολοιπα (μολυνση υδατων καταστροφη δασων πυρκαγιες) κλπ ειναι αποτελεσματα ανθρωπινων πραξεων που υποβαθμιζουν το περιβαλλον και ειναι σαφως κατακριτεα αλλα δεν εχουν καμια σχεση με τον καιρο και την υπερθερμανση.

      Μιχαλης απο Αθηνα

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα και καλό μήνα, ΟΣΟ ΚΑΛΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΣΥΜΒΑΝ με τα τρένα και τους τουλάχιστον 32νςκρους στα Τέμπη, και επίσημα αυτά που εδώ και αρκετά χρόνια διαβάζουμε και διαπιστώνουμε οι επισκέπτες της σελίδας και όχι μόνο, Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Βέλου-Βόχας λόγω της παρατεταμένης λειψυδρίας που επικρατεί https://korinthostv.gr/%cf%83%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%ad%ce%ba%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%b3%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b7%cf%81%cf%8d%cf%87%ce%b8-2/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απέραντη θλίψη για το χαμό τόσων ανθρώπων και οργή για τη βλακεία, την ολιγωρία και την ανευθυνότητα των υπαιτίων της τραγωδίας.
    Δυστυχώς, ο φετινός Μάρτης ήρθε παρέα με το θάνατο. Αυτό επισκιάζει όλα τα άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προς επίρρωση όσων έγραψε ένας φίλος αναγνώστης σε προηγούμενο ποστ για τα χιόνια στις Βαλεαρίδες, σφοδρή χιονόπτωση σημειώθηκε στη Μαγιόρκα, όπου η θερμοκρασία έπεσε στους -2 βαθμούς από την κακοκαιρία Juliette, όπως αναφέρει το Skynews. Μάλιστα, τα κύματα στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού των Βαλεαρίδων φτάνουν τα 8 μέτρα ύψος, ενώ το χιόνι στο μεγαλύτερο βουνό του (Serra de Tramuntana) θα ξεπεράσει τα 40 εκατοστά. Όσο για την ενδοχώρα της Ισπανίας, οι θερμοκρασίες υποχώρησαν μέχρι και τους -15,8 βαθμούς, ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Σαραγόσα. Χιόνια έχουν πέσει και σε χαμηλά υψόμετρα στη χώρα της Ιβηρικής και προειδοποιήσεις έχουν εκδοθεί από τη μετεωρολογική υπηρεσία για 30 συνολικά περιοχές.
    https://news.sky.com/story/mallorca-hit-by-heavy-snow-as-storm-juliette-hits-spain-bringing-freezing-temperatures-as-low-as-15-8c-to-the-mainland-12822113

    ΑπάντησηΔιαγραφή