Δύο γύροι (25-26/2 και 29/2-1/3) αξιόλογων βροχών εν όψει!

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται αργά ανατολικά, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν την Τουρκία. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) στη χώρα μας: (α) οι άνεμοι βαθμιαία θα στραφούν σε Ν-ΝΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Β. Ιόνιο), (β) η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και (γ) τοπικές βροχές, κατά κανόνα ασθενείς, θα σημειωθούν στις προσήνεμες στο ΝΔ ρεύμα περιοχές και κυρίως στη Δ. Ελλάδα και τα νησιά του Α. Αιγαίου. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι ομίχλες νωρίς το πρωί στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Το Σάββατο (24/2), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και πιθανώς στο Α. Αιγαίο. Οι νοτιάδες θα συνεχιστούν περίπου με τις ίδιες εντάσεις και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Εκτιμάται ότι κατά τόπους στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν τους 22 βαθμούς. 


Την Κυριακή (25/2), στη Δ. Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως από τις απογευματινές ώρες. Βαθμιαία και κυρίως τη νύχτα προς τη Δευτέρα τα φαινόμενα της Δ. Ελλάδας θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα, εξαιρουμένων της Α. Μακεδονίας, της Θράκης και των ανατολικότερων νησιωτικών περιοχών της. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΝΑ με ένταση ως τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα διατηρηθεί υψηλή κυρίως στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. 

Τη Δευτέρα (26/2), τα καιρικά φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας και ως αργά το βράδυ θα σταματήσουν σχεδόν παντού. Οι άνεμοι σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. 

Την Τρίτη (27/2), γενικά, δεν προβλέπονται βροχές και οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. 

33 σχόλια:

  1. Επιτέλους έχουμε ξανά βαρομετρικά χαμηλά,τα είχαμε ξεχάσει εντελώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παπασταμάτης Μαρκόπουλο22 Φεβρουαρίου 2024 στις 4:44 μ.μ.

    Ευχαριστούμε πολύ δάσκαλε.Καλα νερά σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρουμένων της Α.Μακεδονίας και Θράκης!! Γνωστό το σενάριο και η γκαντεμιά!! Εχει καταντήσει κουραστικό. Το μόνο νερό που θα πέφτει πλέον προς τα εδώ θα είναι οι καταιγίδες Μαΐου- Ιουνίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γείτονα από το Παγγαίο μας έχει ξεχάσει ο καιρός εδώ πέρα.

      Διαγραφή
  4. Ήδη εδώ στην Αιτωλοακαρνανία ο καιρός έχει αλλάξει από νωρίς τα ξημερώματα με πυκνή συννεφιά ψιλόβροχο και κατά διαστήματα ποτιστικες βροχές, σενάριο που κανένα μοντέλο δεν έδειχνε για σήμερα καθώς μας είχαν στην ηλιοφάνεια έως το απόγευμα,που ποτέ δεν ήρθε.
    Μπαίνουμε σε φάση βροχών γενικά κατά περιόδους με έμφαση όμως καθημερινή στα πιο δυτικά ΒΔυτικά της επικράτειας.
    Κυριακή προς Δευτέρα όμως και η ανατολική και νότια χώρα θα δεχθεί κύμα βροχών και καταιγίδων!
    Και έχουμε συνέχεια.
    Υ. Γ. 1 Ας πούμε bye bye στις (ανύπαρκτες) χιονοπτώσεις και τα κρύα για φέτος καθώς όλα δείχνουν από το σύνολο των μέσω όρων ότι και το 1ο 10ήμερο του Μάρτη θα μυρίσει άνοιξη τουλάχιστον θερμοκρασιακά.
    Υ. Γ. 2 Στον καιρό τελικά δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο και καμιά πιθανή επαναληψιμότητα όπως πιστεύουν(και πίστευα) μερικοί.
    Δλδ δεν το έχει σε τίποτα μετά από έναν ανύπαρκτο χειμώνα αλλά και η άνοιξη να μην δώσει τίποτα το συγκλονιστικό.
    Τουλάχιστον ας έρθουν τα νερά που τόσο έλειψαν γιατί και αυτά όπως τα βλέπω με δόσεις έρχονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να μην είμαι συνέχεια αρνητικός (πως να μην είμαι φέτος) θα δώσω μια τελευταία ημερομηνία για κάτι χειμερινό φέτος στη χώρα μας.
      Βάση των τωρινών στοιχείων πανευρωπαϊκά από δείκτες κυκλοφορίας και ταχύτητας ζωνικών ανέμων(ΑΣΘ διαφαίνεται το 1ο 10ήμερο του Μάρτη) όλα δείχνουν ότι το διάστημα μεταξύ 10 έως 25 Μαρτίου είναι ύποπτο για τις τελευταίες απόπειρες ψύχους σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη στην Ευρώπη.
      Αυτή τη φορά ίσως να φανούμε και τυχεροί, καθώς πάντα στα τέλη του χειμώνα ο πολικός στρόβιλος συνθλίβεται και με ότι αποθήκες έχει ξεμείνει ξεχύνεται νοτιότερα.
      Όταν λέω για ψυχρή εισβολή εννοώ μεσημβρινή κυκλοφορία με κρύο πάντα βάση εποχής και χιόνια σε ορεινά ημιορεινά και όχι απαραίτητα σε πεδινά καθώς αυτό αρχίζει και γίνεται σχετικά δύσκολο όσο περνάει ο καιρός.
      ΟΙ στερημένοι χιονόφιλοι φέτος λοιπόν,ίσως τους δώσει μια τελευταία ευκαιρία ο άθλιος χειμώνας στη λήξη του.

      Προσοχή. Όπως με ξέρετε δεν προβαίνω σε μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις καθώς εμπεριέχουν ειδικά φέτος μεγάλο ρίσκο.
      Απλά ήθελα αυτά που βλέπω και εντελώς διαισθητικά να τα μοιραστώ στο μπλογκ.

      Διαγραφή
    2. Α μπράβο.. Και εγώ για αυτό θα, σου έλεγα.. Για την ΑΣΘ... Το έσωσες τελευταία στιγμή 😃

      Διαγραφή
    3. Με λίγα λόγια Φώτη η καλοκαίρι θα κάνει η χειμώνα

      Διαγραφή
  5. Η χτεσινή μέρα στη Καλαμάτα ήταν η πιο χειμωνιάτικη μέχρι στιγμής. Μέγιστη θερμοκρασία 12 βαθμοί, 10mm βροχής, άπνοια, χαμηλή νέφωση και ομίχλη. Εύχομαι οι επόμενες μέρες να δώσουν αυτό που λείπει από τα ανατολικά και κυρίως την Αττική. Ας μην έχουμε αυταπάτες, ο χειμώνας παίζει τα ρέστα του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δάσκαλε Βεροια άνθισαν οι ροδακινιες.. να ρίξουμε λιπασμα η θα μας κάνει ο Μάρτης καμία καλή παγωνιά? Φαίνεται τίποτα στο βάθος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  7. Μέσα στον χειμώνα θα θυμίσει κυριολεκτικά φθινόπωρο.
    Δύο γύροι βροχών και ο δεύτερος (της επόμενης εβδομάδας) μου φαίνεται θα είναι και ισχυρός.
    Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα θέλαμε στην εικόνα να έμπαινε φυσική φωτογραφία συννέφου και όχι το σύννεφο αυτής της εικόνας λες και πρόκειται για δελτίο καιρού της Πετρούλας Κωστίδου.
    Κατα τ'αλλα το κείμενο των προβλέψεων είναι εντάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυπάμαι που δεν σας έκανα το χατίρι. Η εικόνα αρέσει στην εγγονή μου και επιπλέον δείχνει την τρυφερότητα με την οποία εγώ βλέπω τις βροχές που έρχονται. Μερικές από αυτές μπορεί να είναι λίγο ζωηρές, αλλά δεν μπορούμε να τα θέλουμε όλα δικά μας.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  9. Kαλημέρα περί ΑΣΘ του Φώτη,πέρα από αυτά που θα πώ παρακάτω νομίζω ότι η ΑΣΘ ως στοιχείο μεσομακροπρόθεσμης πρόγνωσης ανακαλύφθηκε τελευταία..και είναι κάτι σαν το Αγιο Δισκοπότηρο...του χιονιού,,ως στοιχείο όμως νομίζω πρέπει να εξετάζεται στα πλαίσια της καιρικής κανονικόητας...και όχι το εξαίρετο της ανατροπής,τέλος ο ορισμός της Α.Σ.Θ. μας βοηθά να δούμε αν πράγματι έχουμε διάρηξη του πολικού στροβίλου η απλά χαλάρωση του προκειμένου να δούμε αν έχουμε ΑΣΘ η όχι.
    Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι πρέπει σοβαρά να μας προβληματίσει το στοιχείο της "δομικής θερμότητας" στα πλάτη μας,δλδ ότι η ατμόσφαιρα έιναι ζεστή και ακόμα και με μεσηβρινή κυκλοφορία πεδινό χιόνι αποκλείεται...όποιος θυμάται τον 'Διομήδη" και την αστοχία όλων για πολλά χιόνια στην Δυτική Μακεδονία θα με καταλάβει.Θεωρώ δε ότι το στοιχείο της "δομικής θερμότητας" θα χαρακτηρίζει τον καιρό εκτός εάν έχουμε κάποια επίμονη μεσηβρινή κυκλοφορία τους επόμενους χειμώνες."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nα είσαι καλά Φώτη και καλές βροχές εκεί στα δυτικά...εμείς λογικά θα παλεύουμε με τον ανατολικό και τον Χορτιάτη.Επιστρέφοντας εμμονικά στην ένοια "δομική" (structure)....η δεν ξέρω και άν η λέξη σύμφητη....είναι πιο χρηστική...μερικά παραδείγματα.Στην ψυχρή κατάβαση του Νοεμβρίου που έδωσε την χιονοθύελλα...του αιώνα όπως χαρακτηρίστηκε στην Ουκρανία..οι ψυχρές μάζες στα 500hpa ήταν της τάξης των -35 στην Βόρεια Ελλάδα ενώ στα 850hpa με την βία φθάναν στα -5, αντίστοιχα το -4 της Αθήνας στα 850hpa δεν έιχαν σχέση με το -35 στα 500 hpa...όταν περιμέναμε τα χιόνια ,δλδ οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια...αλλοιώνουν σημαντικά...την καθ υψος διάχυση τους ψύχους...,αυτό νομίζω ότι ωφείλεται στην επίμονη ζωνική...από τον Ιούλιο η και γιατί όχι στην κυριαρχία της για πολλούς μήνες απέναντι στην μεσηβρινή κυκλοφορία.....Η παραπάνω διαπίστωση αφορά σίγουρα την Ευρώπη και εξηγεί γιατί οι ψυχρές μάζες της Σκανδιναβίας δεν κατάφεραν να περάσουν το πλάτος της Βαλτικής,νομίζω ακόμα ότι είναι ενα δυναμικό φαινόμενο που θα εξελίσεται γεωμετρικά τα επόμενα έτη.Οτι θα αντιστραφεί είναι δεδομένο αλλά δεν ξέρω αν εμείς θα ζούμε για να το δούμε μάλλον όχι."θωμάς"

      Διαγραφή
    2. Είδες τι γίνεται άμα φύγει το συναίσθημα και μπει η ρεαλιστικότητα;

      Διαγραφή
    3. Άλλωστε γι'αυτό έγραψα "με ότι αποθήκες ψύχους έχουν μείνει στα βόρεια θα ξεχυθούν νοτιότερα".
      Χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως έγραψες "Θωμά" είναι ότι στο μεγαλύτερο κομμάτι της κεντρικής και νοτιάς Ευρώπης όλον το χειμώνα φέτος, ο κρίσιμος παράγοντας του χιονιού η Τ850 δλδ,δεν κατάφερε σχεδόν ποτέ να πέσει κάτω από το -5 με -6 ανεξαρτήτως την καλή υποστήριξη στα 500hPa.
      Με το που έσκασε μύτη ο Φλεβάρης λοιπόν,και έβλεπα αυτή την αδιόρθωτη κατάσταση,το πήρα χαμπάρι ότι χιόνι φέτος γιοκ και ας έταζε μεσοπρόθεσμα ο Αμερικανός αρκούδες.
      Υπάρχει τεράστιο θέμα πλέον στις αποθήκες ψύχους στην Ευρώπη και επίσης τεράστιο θέμα στο να καταφέρουν αυτές να φτάσουν νότια όπως είναι και το λογικό τους χειμερινούς μήνες.
      Τα ίδια αλλά λίγο καλύτερα ήταν και πέρσι και όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει και συνέχεια τα αμέσως επόμενα έτη.

      Διαγραφή
    4. Φώτη...νομίζω ότι πλέον είμαστε σε ένα κομβικό σημείο και λίγο δύσκολο όσον αφορά το κλίμα...σε κάθε περίπτωση...θεωρώ γνώμες όπως τις δικές σου αλλά και άλλων ερασιτεχνών πολύ σημαντικές μπάς και βγάλουμε καμμία άκρη.Οσο πρόδηλη είναι η δομική θερμότητα αλλο τόσο παράξενη ήταν η συσσώρευση τόσο ψυχρών αερίων μαζών στην Σκανδιναβία και την δυτική Ρωσσία...το κυρίαρχο σενάριο νομίζω ότι είναι ο εγλωβισμός των ψυχρών αερίων μαζών σε βορειότερα πλάτη και οι συνεκτικοί πολικοί στρόβιλοι...αλλά....εάν όλα αυτά είναι σπασμοί του ρεύματος του κόλπου πριν την κατάρευση του?Δεν ξέρω....
      Αγαπητέ Αποστόλη...και τα δύο μπορούν να συμβαδίζουν όταν αγαπάς τον καιρό!!"θωμάς"

      Διαγραφή
  10. Ακριβώς .Δάσκαλε , στο εξής ,πριν από κάθε ανάρτηση, καλείσαι να την στέλνεις για προεπισκόπηση στον Ανώνυμο των 12:18 π.μ. και ,αφού λάβεις την έγκριση , να την δημοσιεύεις.
    Πρόσεχε , γιατί ελοχεύει η υπαγωγή σου στο επίπεδο ......Πετρούλας !!!. ----=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εξηφανίσθησαν οι βροχές από τη Θεσσαλονίκη; χθες έδινε αρκετή βροχή για Κυριακή/Δευτέρα και σήμερα το πρωί δείχνει ασθενή βροχή…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 19mm μέχρι στιγμής από χθες έως τώρα στην περιοχή μου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Αιτωλοακαρνανίας.
    Ξεκινήσαμε καλά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η θεση του χαμηλου και η πορεια του μπορουν να δωσουν ισχυρες καταιγιδες και με διαρκεια στην ανατολικη ηπειρωτικη ελλαδα. Μεσα και η αττικη. Φαινεται απο τους χαρτες επιφανειας να συνοδευεται απο συνεσφιγμενο μετωπο. Θελει προσοχη καθως θα βγουν και συγκλισεις νοτιου νοτιοανατολικου με βορειοανατολικο στο βορειο αιγαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλέξανδρε εννοείς για την πιθανή κακοκαιρία από τις 29 και μετά που έτσι κι αλλιώς είμαστε μακριά ή για Κυριακή Δευτέρα?
      Προσωπικά τα βλέπω υποβαθμισμένα τα πράγματα για όλη τη χώρα όπως και για τα ανατολικά.
      Θα έχει ένα πέρασμα κάποιων ωρών με βροχές και καταιγίδες και στο Αιγαίο και γενικά την ανατολική Ελλάδα από τα δυτικά(με τη μορφή skoual line δλδ γραμμή λαίλαπας και ίσως κάποιες τοπικές ανατροφοδοτήσεις) αλλά Κλάιν Μάιν όπως λένε και στο χωριό μου.
      Παλιά κακοκαιρίες του Φλεβάρη έβγαζαν για πλάκα 80 με 90 χιλιοστά σε πολλές περιοχές της χώρας και του Ιονίου-Αιγαίου.
      Τη συγκεκριμένη διαταραχή μπορώ να την πω μέχρι αξιόλογη για κάποιες και πάλι περιοχές.
      Έντονη πολύ η επικίνδυνη δεν μου δείχνει.

      Διαγραφή
    2. Φωτη για κυριακη και δευτερα λεω. 29 ειναι πολυ μακρια. Δεν την θεωρω επικινδυνη αλλα πιστευω οτι θελει προσοχη. Και αναφερομαι σε συγκεκριμενες περιοχες οπως η ανατολικη πελ, η αττικη και γενικα τα ανατολικα ηπειρωτικα. Δεν ειναι ενα συστημα που θα περασει ενα ψυχρο και μετα παπαλα. Ειναι ενα χαμηλο που η θεση του και η πορεια του μπορει να δωσει νερο περαν του μετωπου. Οταν βλεπω χαμηλο δυτικα της μεσσηνιας με πορεια νουια της αττικης, παντα εχω τον νου μου.

      Διαγραφή
    3. Ναι Αλέξανδρε, η θέση και η πιθανή πορεία του χαμηλού περνώντας από τη ΝΔυτικη Πελοπόννησο προς το Αιγαίο(συν το νοτιοανατολικό ρεύμα χαμηλά και ψηλά) τις περισσότερες φορές δίνει αρκετή δυναμική στα φαινόμενα κυρίως στα άκρα ανατολικά ηπειρωτικά.
      Απλά αυτή τη στιγμή και με τα τελευταία δεδομένα από τα μεγάλα μοντέλα δεν δείχνει κάτι ιδιαίτερα σοβαρό καθώς η εξασθένηση του(χαμηλού) θα είναι γρήγορη περνώντας στο Αιγαίο.
      Αξιόλογο κατά πάσα πιθανότητα ναι.

      Διαγραφή
  14. Αυτές οι vintage εικόνες με τα σύννεφα τις βροχούλες και ιδιαίτερα με τις νιφάδες που ανεβάζει ο δάσκαλος είναι ότι πιο όμορφο!
    Καλό σαββατοκύριακο σε όλους τους φίλους τις σελίδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Απελπιστική ζέστη για την εποχή πάντα τις τελευταίες μέρες στην Ξάνθη. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα... Ενώ είμαστε στα τέλη του χειμώνα Φλεβάρη μήνα ο καιρός είναι σαν να είναι προχωρημένη άνοιξη -τέλη Απριλίου και χωρίς τις βροχές μάλιστα. Η καιρική κατάσταση έχει ξεφύγει από τα χέρια μας δυστυχώς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Απελπιστηκα με τις αναφορές καλών φίλων ότι θα πεθάνουμε χωρίς να δούμε χειμώνες πλέον η ότι τα επόμενα χρόνια μια από τα ίδια!!δεν υπάρχει πιθανοτητα να δούμε τον βαρυτατο χειμωνα σκανδιναβιας κ δυτ ρωσιας που έκανε να εμφανιστεί κ σε αυτές τις χώρες τα τελευταία 15 με 20 χρόνια?εξ άλλου κ όλο το βόρειο ημισφαίριο είχε ηπιοτατο χειμωνα με, κάποιες λίγες εξαρσεις!!ακόμη κ η μία χιονοθυελα σε Γερμανία Μόναχο κ σε ουκρανια Οδησσό δεν εμπόδισε να έχουν οι χώρες αυτές ηπιοτατο χειμωνα όπως κ η πόλη μου ο βόλος πέρυσι στον ανύπαρκτο χειμωνα πάλι είχε 4 μέρες χιόνι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή