Νίβεται η γάτα; Θα βρέξει!

Ηρεμία και γαλήνη, του Τρύφωνα.

Ο Τρύφωνας θεωρεί τυχαίο το χαιρετισμό της γαλής. Εγώ λέω ότι πρόκειται για ένα στιγμιότυπο του νιψίματός της και με βάση τα λόγια της γιαγιάς μου, νομίζω ότι είναι μια προειδοποίηση για τα καλά νερά που έρχονται προς στα τέλη του μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν φαίνεται να απασχολεί την ίδια ή τη φίλη της η επιβράδυνση ή η κατάρρευση της Ατλαντικής Μεσημβρινής Ανατρεπτικής Κυκλοφορίας.

Καλή Κυριακή, φίλοι μου

52 σχόλια:

  1. παμε σε βορια μεσηβριανικυκλοφορια τον μαρτιο με πολλα χιονια στα πεδινα της θεσσαλιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι τα θέλετε; Για να μην στεγνώσετε ποτέ; Ακόμη πλημμυρισμένοι είστε.

      Διαγραφή
    2. Που το είδες το πεδινό χιόνι φίλε μου;;;

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμε των 11:31 π.μ., κόβεσαι από τη Γλώσσα.
      Κι έκανες ποδαρικό στα σχόλια, τρομάρα σου!

      Διαγραφή
  2. Εκπληκτική η σημερινή σας ανάρτηση κύριε Ζιακόπουλε!
    Καλή σας ημέρα και καλή Κυριακή σε όλη την παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δάσκαλε ευχάριστα νέα για βροχές φέρνεις. Ελπίζω και στην Θράκη που τόσο λείπουν οι βροχές εδώ και πολύ καιρό να πάρουμε κάτι. Μας βάζεις και ιδέες να βρούμε ένα τρόπο ώστε οι γάτες να νιβονται συχνά. Αν τις ρίξεις νερό νιβονται οι γάτες το ίδιο και όταν είναι λερωμένες νιβονται για να καθαριστουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα και καλή Κυριακή σε όλες και όλους ! «Στον καταραμένο τόπο, τον Μάρτη 😉 (Μάη) μήνα βρέχει» .....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα και καλό φθινόπωρο θα έλεγα. Μυστηριο τρένο ο καιρός. Εκεί που περιμεναμε ΑΣΘ και σπάσιμο του πολικού στροβίλου με αρνητικόυς δείκτες ΑΟ και ΝΑΟ, ξαφνικά μέσα σε λίγες μέρες ανατραπηκαν ολα. Τελικά θα πραγματοποιηθεί μια μικρή ΣΘ και οι δείκτες θα πάνε σε θετικές τιμές. Με αποτέλεσμα να εξαφανίστει το ψύχος από την Ευρώπη και οι πιθανότητες ψυχρής εισβολής στην Ελλάδα να είναι περιορισμένες. Απεναντίας θα πάμε σε Ατλαντική ροή και σε θερμό αντικυκλωνα στη Ρωσία. Κάποια τμήματα αυτών των τεραστίων ατλαντικων χαμηλών θα επηρεάσουν και την Ελλάδα και κυρίως τα Δυτικά, με νοτιάδες βροχές και χιόνια στην Πίνδο. Επιστροφή στο βαθύ φθινόπωρο λοιπόν. Σε αυτό που δεν ήρθε ποτέ φέτος στην ώρα του. Μηπως το Μάρτη θα δούμε πεδινό χιόνι? Αυτό που δεν έκανε το χειμώνα? Άβυσσος η ψυχή του καιρού. Εχουμε να δούμε πολλά στο μέλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σας! Νερά μπόλικα θέλουμε τώρα και τα χιόνια ας τα κάνει σε 9 μήνες που είναι η εποχή τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι είναι η ΑΜΑΚ κ.Ζιακοπουλε;
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παπασταμάτης Μαρκόπουλο18 Φεβρουαρίου 2024 στις 1:26 μ.μ.

    Καλησπέρα σας.Δάσκαλε τι σημαίνει η δεύτερη παράγραφος;Επίσης να καταθέσω πως οι παππούδες εδώ στα μέρη μου έδιναν σημασία και προς τα πού γλίφετε η γάτα.Ανάλοηα που κοίταζε αυτό τον καιρό θα είχαμε..Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ατλαντική Μεσημβρινή Ανατρεπτική Κυκλοφορία (Atlantic Meridional Overturning Circulation - AMOC) είναι το μεγάλο σύστημα ρευμάτων του Ατλαντικού, συμπεριλαμβανομένου του Ρεύματος του Κόλπου, που κυκλοφορεί ζεστό νερό από τις τροπικές περιοχές προς τον Βόρειο Ατλαντικό. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κλιματικού συστήματος της Γης και επηρεάζει τα μοτίβα καιρού και κλίματος σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Ή αναφορά μου έγινε γιατί τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε σχετική μελέτη αρκετά «φοβιστική»!

      Διαγραφή
    2. Δασκαλε σε προβληματιζει το γεγονος οτι φαινεται ισχυρος σιβηρικος αντικυκλωνας σε συνδυασμο με την ατλαντικη μεσημβρινη κυκλοφορια; Και σε ρωταω για πιθανους εγκλωβισμους αυλωνων στην κεντρικη ευρωπη με οτι αυτο συνεπαγεται για την χωρα μας.

      Διαγραφή
    3. Δεν υπάρχει σιβηρικος αντικυκλώνας Αλέξη.. Αυτό που βλέπεις στη Ρωσία είναι ένας θερμός εμποδιστης με πράσινο κίτρινα γεωδυναμικα. Κουβαλάει θερμές αεριες μάζες με λίγα λόγια.

      Διαγραφή
    4. Εγώ θα το έθετα ως εξής:
      Ο σιβηρικός αντικυκλώνας είναι ένα ρηχό σύστημα υψηλών πιέσεων που δεν ανιχνεύεται στη μέση τροπόσφαιρα (500 hPa). Όταν οι συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στη χαμηλή τροπόσφαιρα το επιβάλλουν, οι ψυχρές αέριες μάζες μπορούν να κινηθούν και εκτός της περιοχής στην οποία λιμνάζουν.
      Αναφερόμενοι στις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας του ΒΑ Ατλαντικού και της Δ-ΒΔ Ευρώπης, εννοούμε τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην τροπόσφαιρα στο μέσον της οποίας βρίσκεται στη στάθμη των 500 hPa. Μένοντας στη μέση τροπόσφαιρα, να τονίσουμε ότι για να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες μεταφοράς ψυχρών αερίων από τη Β-ΒΑ Ευρώπη προς την περιοχή μας είναι αναγκαία η ύπαρξη θερμού αντικυκλώνα στη Β-ΒΔ Ευρώπη.
      Για τον θερμό αυτόν αντικυκλώνα, ο αντικυκλώνας των Αζορών είναι οι υψηλές πιέσεις υποβάθρου, το εφαλτήριό του. Με άλλα λόγια, για την ανάπτυξη του προαναφερθέντος θερμού αντικυκλώνα απαιτείται η μετακίνηση των υποτροπικών θερμών αερίων μαζών του αντικυκλώνα των Αζορών προς τις περιοχές που βρίσκονται ΒΑ της Μ. Βρετανίας. Η μετακίνηση αυτή είναι μια δυναμική διαδικασία που γίνεται με τα λεγόμενα κυματικά πακέτα Ρόσμπι, τις διαταραχές - ενεργειακούς παλμούς που εντοπίζονται στο ισχυρό ΝΔ ρεύμα πάνω από τον ΒΑ Ατλαντικό.

      Διαγραφή
    5. Eντωμεταξύ κύιρε Ζιακόπουλε το 00z του GFS στο τέλος της περιόδου είναι ο ορισμός αυτών που γράφετε,μήπως ο σχολιασμός σας για τον Σιβηρικό κρύβει κάτι?"θωμάς"

      Διαγραφή
    6. Οι χιονοστερημένοι στους Ορνιθίες προσβλέπουν!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    7. Γιαννη καταλαβαινω τι θες να πεις. Μοιαζει περισσοτερο με ridge που σηκωνεται και δημιουργει αντικυκλωνικες συνθηκες. Εχουμε συνδυασει τον σιβηρικο με ψυχρες αεριες μαζες να ερχονται απο τα ανατολικα. Αν δεις ομως τους χαρτες δεν γινεται να μην πεις οτι δεν ειναι αντικυκλωνας και εκει που βρισκεται... Εμποδιστης δυτικα, εμποδιστης ανατολικα, και στην μεση εγκλωβισμοι. Ταμαμ κυκλοφορια για νερα απο τα δυτικα!

      Διαγραφή
    8. Πολύ σωστά Αλέξανδρε.
      Η κατάλληλη διάταξη για οριστική κατάρρευση των υψηλών πιέσεων στην περιοχή μας και την κεντρική Μεσόγειο.

      Διαγραφή
    9. Για τους υπόλοιπους
      α)Οι ορνιθίες είναι τα πουλιά που βλέπαν οι αρχαίοι και προηγούνταν των χιονοπτώσεων,πιθανότατα είναι οι μπεκάτσες που ακολουθούν το ΒΑ ρεύμα ..μετά το πρώτο χιόνι στην Δυτ. Ρωσσία.
      β)Στους χιονοστερημένους πιθανότατα ανήκει και ο νονός τους.
      Επομένως ελπίζουμε όλοι μαζί!!!"θωμάς"

      Διαγραφή
    10. Κατά τον Αριστοτέλη, οι Ορνιθίες είναι οι Β-ΒΑ άνεμοι που συνήθως πνέουν στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης με περιοδικότητα ομως ασθενέστερη εκείνης των Ετησίων (μελτεμιών). Η ονοματοδοσία τους σχετίζεται με το γεγονός ότι με την πνοή ισχυρών και επίμονων Β-ΒΑ ανέμων τα αποδημητικά πουλιά που ξεκινούσαν από την Αφρική με προορισμό την Α-ΒΑ Ευρώπη για να περάσουν εκεί το καλοκαίρι αναγκάζονταν να σταματήσουν στη χώρα μας, περιμένοντας ευνοϊκότερες συνθήκες. Η θέαση μεγάλου πλήθους πουλιών στην πατρίδα μας την εποχή που έπνεαν οι ακατάλληλοι για αυτά Β-ΒΑ άνεμοι ήταν ο λόγος που οι συγκεκριμένοι άνεμοι ονομάστηκαν Ορνιθίες.

      Διαγραφή
    11. Θυμάμαι που ο Δάσκαλος έχει ξανά αναφέρει τον συσχετισμό Ορνίθων και ΒΒΑ ρεύματος στα τέλη του χειμώνα.
      Από την άλλη "Θωμά" θα έλεγα και πάλι ότι όλα αυτά είναι όνειρα Φεβρουαρινής νυκτός,καθώς όσο πάει το προγνωστικό μάτι(έως τις 5 Μάρτη από το πολλαπλό σύστημα πρόβλεψης των δύο μεγάλων μοντέλων) ψυχρή εισβολή δεν φαίνεται ούτε με τη διόπτρα!
      Το αντίθετο θα έλεγα.
      Ας ανοίξει η πύλη των χαμηλών που αναμένουμε και βλέπουμε για τα υπόλοιπα.
      Άλλωστε αδειάζει η κλεψύδρα του χειμώνα μέρα τη μέρα και αν είναι για ζημιές αργότερα τι το θέλουμε?
      Και του χρόνου με υγεία, αν και ο καιρός θα πράξει αυτό που θέλει αυτός έστω και εκτός εποχής.

      Διαγραφή
    12. Oσον αφορά τις Ορνιθίες...παγαμτικά ....δεν ξέρω γιατί οι αρχαίοι..βλέπαν τα Φλαμίγκος και τους πελαργούς ως κότες και όχι τις μπεκάτσες!!...αγαπητέ Φώτη...νομίζω ότι φέτος...ακόμα και εάν είχαμε ψυχρή εισβολή οι "δοαμικές" θερμοκρασίες στις στάθμες των 500 και 850 ...δεν θα επέτρεπαν το πεδινό χιόνι....,αυτό νομίζω ότι ξεκίνησε από πέρσι...δλδ μία δομικά ζεστή ατμόσφαιρα ..."θωμάς"

      Διαγραφή
  9. Σας ευχαριστούμε Δάσκαλε για την εκπληκτική ανάρτηση κ την καθημερινή ενημέρωση στα του καιρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 😊😊 Καλή Κυριακή σε όλους τους φίλους της σελίδας 🐱

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παπασταμάτης Μαρκόπουλο18 Φεβρουαρίου 2024 στις 2:26 μ.μ.

    Ευχαριστούμε πολύ δάσκαλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους του μπλοκ. Την μελέτη Δημήτρη την διάβασα αλλά δεν ξέρω αν θεωρείτε σοβαρή ή είναι κατά τα γνωστά να γράφουμε να τρομάζουμε. Θα ήθελα την γνώμη σου. Πιστεύεις ότι είναι κάτι που μπορεί να εξελιχθεί σε λίγα χρόνια;Έχω ακούσει πολλές υπερβολές η γνώμη σου μετράει πολύ περισσότερο από τις διάσπαρτες ανακοινώσεις τοποθετήσεις διαφόρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκο και λοιποί φίλοι, δεν έχω σοβαρούς λόγους να πιστεύω ότι μειώθηκαν σημαντικά οι αβεβαιότητες που υπήρχαν πριν από 15 χρόνια αναφορικά με την εξέλιξη του συγκεκριμένου φαινομένου. Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, Τόμος ΙΙ, 2009):
      «Στο παρελθόν, αλλαγές στα θαλάσσια ρεύματα του βόρειου Ατλαντικού προκάλεσαν σημαντικές μεταβολές στο κλίμα της ευρύτερης περιοχής σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι με την υπερθέρμανση του πλανήτη υπάρχει κίνδυνος επιβράδυνσης ή ακόμα και διακοπής του μηχανισμού βύθισης του νερού στα μεγάλα βάθη, στον οποίο στηρίζεται το Ρεύμα του Κόλπου. Ο κίνδυνος προέρχεται από τις μεγαλύτερες ποσότητες γλυκού νερού που εισρέουν στο βορειοανατολικό Ατλαντικό και προκαλούν ελάττωση της πυκνότητας του θαλάσσιου νερού σε μεγάλα βάθη. Οι μεγαλύτερες ποσότητες γλυκού νερού συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, διότι είναι αποτέλεσμα της αύξησης των βροχοπτώσεων στις περιοχές με μεγάλα γεωγραφικά πλάτη και της αύξησης της παροχής του γλυκού νερού των ποταμών που εκβάλλουν στην ευρύτερη περιοχή λόγω του λιωσίματος του πάγου.
      Σύμφωνα με την 4η αναφορά της Διακυβερνητικής Ομάδας για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα το Ρεύμα του Κόλπου είναι πολύ απίθανο να διακοπεί απότομα, αλλά είναι πολύ πιθανό να επιβραδυνθεί. Τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν μέση μείωση της ταχύτητάς του κατά 25% στην περίπτωση που η ανθρωπότητα στο θέμα της παραγωγής ενέργειας ακολουθήσει μια μέση λύση, δηλαδή ισορροπημένη χρήση ορυκτών καυσίμων και πράσινων πηγών ενέργειας. Είναι αυτονόητο ότι η εξασθένηση του Ρεύματος του Κόλπου και πολύ περισσότερο η διακοπή του θα έχει δραματικές επιπτώσεις στον καιρό και το κλίμα της Ευρώπης».

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την αναλυτική απάντηση όπως μας έχεις συνηθίσει Δημήτρη. Πίστευα ότι ήταν μια υπερβολή όπως το έδειχνε η χολιγουντιανή ταινία πριν μερικά χρόνια

      Διαγραφή
  13. Καταλαβα.
    Άμα διαβάζω για καλά νερα (στις γνωστές εννοειται περιοχές)… νοτιάδες έρχονται.
    Άραγε θα είναι η 10η θερμή εισβολή μέσα στον χειμώνα η έχω χάσει το μέτρημα;;
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγώ απλά απέχω διεκδικώντας τον ρόλο της ξαπλωτής γάτας...απολαμβάνοντας τον ήλιο και ελπίζοντας σε αξιόλογο υετό παντού το τελευταίο δεκαήμερο,το θέμα του ρεύματος του κόλπου αποτελεί μια υποθετική (και αυτήν) προσέγγιση ....το συμπέρασμα του Ο.Η.Ε." ισορροπημένη χρήση ορυκτών καυσίμων και πράσινων πηγών ενέργειας" δεν είναι τπτ άλλο από το να φάμε κάτι όλοι μαζί και οι "γκαζάδες" και οι "πράσινοι"...δεν πρέπει δλδ να είμαστε μοναχοφάηδες.....επανέρχομαι στον ρόλο της γάτας..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έρχονται καλά νερά . Άντε πάλι , να δούμε.

    Αυτές τις τελευταίες ημέρες έχω εντυπωσιαστεί από δύο αναρτήσεις :
    1) . "Οι ονειρώξεις του Αδόλφου" . Εάν έτσι είχαν τα πράγματα, φαίνεται ότι η φύση είχε φροντίσει για την τακτική ανανέωση του σπέρματος του παράφρονος!.

    2) "Δάσκαλε απάντα" .Τέτοια κατηγορική προστακτική ίσως να έχει να επευθυνθεί από της εποχής του αειμνήστου Πινδάρου ,όταν ,απευθυνόμενος επιτακτικά στον ανεπρόκοπο αδελφό του Πέρση ,έγραψε : "Εργάζευ (εργάζου) νήπιε (ανόητε) Πέρση !. ------=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Από τις λίγες φορές που ο δάσκαλος μιλάει καιρικά για τόσες μέρες μπροστά,με τόσα όμως που έχουμε δει τον φετινό χειμώνα να δίνουν φαινόμενα τα προγνωστικά μοντέλα και τελευταία στιγμή να μειώνουν τον υετό ,κρατάω μικρό καλάθι, μακάρι να έχουμε καλές βροχές και χιόνια στα βουνά μας, Χρήστος από την ανοιξιάτικη Όθρυ σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φώτη που είσαι; Ο δάσκαλος τώρα χρειάζεται δίπλα του τους καλούς μαθητές.Εγω μόνο χώρο πιάνω.
    Από τα καλύτερα νέα παιδιά.Να έρθουν πανελλαδικές βροχές με διάρκεια. Ζητάω πολλά;
    Καλό βράδυ σε όλους. Δημήτρης κεντρική Κορινθία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη καλησπέρα.
      Θα επανέλθω όπως έχω γράψει μετά τις 24 του μήνα όπου φαίνονται ισχυρά φαινόμενα και οριστική κατάρρευση του αντικυκλωνικού πεδίου.
      Για αυτήν την εβδομάδα τώρα και έως το Σάββατο θα με συγχωρέσετε αλλά προσωπικά δεν βλέπω τίποτα ιδιαίτερο και άξιο λόγου για Φλεβάρη μήνα.
      Θα πέσει από αύριο λίγο εκ νέου η θερμοκρασία ενώ οι όποιες αξιόλογες βροχές και καταιγίδες δείχνουν να περιορίζονται στα πιο κέντρο νότια κυρίως της Πελοποννήσου.
      Κάποιες τοπικές βροχές θα πέσουν αύριο και στα βόρεια ηπειρωτικά και κυρίως Τετάρτη απόγευμα βράδυ και στα υπόλοιπα κεντρονότια με έμφαση τη Στερεά και την Πελοπόννησο με χιονοπτώσεις στα βουνά.
      Την Πέμπτη βελτίωση σχεδόν παντού.
      Γενικά πλην της Πελοποννήσου(κέντρο νότια) αυτή η ρηχή διαταραχή στο νότιο Ιόνιο με τους δύο αντικυκλώνες ενδιάμεσα(ΒΔυτικα μας και ΝΑνατολικά μας) από την αρχή δεν μου γέμισε το μάτι στα πολλά χιλιοστά των μοντέλων.
      Όπως είναι φυσικό έπεσε μάζεμα.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  18. Πρέπει πάντως να πέσουν πολλά νέρα γιατί ο χειμώνας μέχρι τώρα κύλισε κατά βάση στεγνός χωρίς πολλές βροχές και χωρίς ιδαίτερα χιόνια στα βουνά.
    Η φύση χρειάζεται νερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αμήν κύριε Ζιακόπουλε να έρθουν τα καλά νερά προς τα τέλη του μήνα.

    Κάτι μου λέει.....ότι
    Και ο Μάρτιος μήνας θα μας αποζημιώσει με βροχές.
    Αμήν κύριε Ζιακόπουλε να έρθουν τα καλά νερά προς τα τέλη του μήνα.

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους και στον Δάσκαλο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγραψα δύο φορές από λάθος μου ( Αμήν κύριε Ζιακόπουλε να έρθουν τα καλά νερά προς τα τέλη του μήνα.)

      Ε μα φυσικά! Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται.

      Διαγραφή
  20. Φίλε Τρύφωνα, από πού είναι αυτή η φωτογραφία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πολύ ωραία .Τις επόμενες ημέρες θα πάρουμε μια καλούτσικη προστάτζα και μετά (μετά τις 24) έρχεται το κυρίως πιάτο .
    Πάντως ,όπως και νάχει, πρόκειται περί ρεαλιστικής ......ονειρεύσεως και ουχί περί ....ανεμοτάδε ονειρώξεως.!. ------======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΔΑΣΚΑΛΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟ ΛΙΝΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ?? ...ΤΗ ΦΟΒΙΣΤΙΚΉ ... ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποθέτω ότι θα τη βρείτε στο link https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adk1189

      Διαγραφή
    2. Ψάχνουμε για: AMOC collapse, Gulf Stream and climate change κ.λπ. Δεκάδες αν όχι εκατοντάδες μελέτες για το συγκεκριμένο θέμα.

      Διαγραφή
  23. Καλησπέρα από την μου τη και βροχερή μέχρι το μεσημέρι Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, 11,4 χλστ με θερμοκρασία λίγο πάνω από τους 10 C , επιτέλους μια μέρα που συναυδει με το ημερολόγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αυτή την στιγμή έκανε την εμφάνιση του, εδώ στην περιοχή μου, ένα ψιλόβροχο!!! Λες; Για να δούμε.
    Την καλησπέρα μου σε όλους, και καλό ξημέρωμα να έχουμε. Δημήτρης κεντρική Κορινθία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αφού πήραμε 5 ως 12 mm στη Θεσσαλονίκη, τον Θεό να δοξολογούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σκέτη απογοήτευση ο καιρός και σήμερα τουλάχιστον για τα δυτικά και τα μέρη μου.
    Όπως ακριβώς τα περίμενα, μηδέν από το μηδέν με κάποια σύννεφα αστάθειας ανοιξιάτικου τύπου..
    Σωθήκαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Γνωρίζει κάποιος εάν υπάρχει κάποιου είδους, έστω προκαταρκτικής μελέτης, αναφορικά με πιθανές επιπτώσεις (εκτός από το κλίμα, και σε άλλους κλάδους της οικονομικών δραστηριοτήτων) λόγο επιβράδυνσης του ρεύματος του κόλπου, ανά χώρα η γεωγραφική ζώνη?
    Π.χ. υποθέτω ότι διαφορετικές οι επιπτώσεις στο κλίμα της Σουηδίας από ότι της Ελλάδας….
    Με μια πρόχειρη αναζήτηση που έκανα, δεν βρήκα κάτι, πάρα μόνο άρθρα αναφορικά με τις επιπτώσεις ως προς το βόρειο ημισφαίριο γενικά, καθώς και κάποιες αναφορές, σχετικά με το σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου.
    Μάρκος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή