Αξιολόγηση έντασης - επικινδυνότητας καιρικών φαινομένων Κυριακής και Δευτέρας (25 & 26/2)

Κοίτα! Κάποιοι έχουν κινήσει..., του Τρύφωνα. 

Οι βροχές και οι καταιγίδες που θα εκδηλωθούν το επόμενο διήμερο στη χώρα μας δεν θα είναι ακραίας εντάσεως, αλλά σε τοπικό επίπεδο και για μικρό χρονικό διάστημα μπορούν να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα.


Με αυτό το δεδομένο, από το βράδυ της Κυριακής (Πελοπόννησος) ως το ξημέρωμα της Τρίτης (Δωδεκάνησα) απαιτείται επαγρύπνηση για τις περιοχές της Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Κυκλάδων, των νησιών του Α. Αιγαίου από τη Χίο και νοτιότερα και των Δωδεκανήσων.

Τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα και το πρωί της Δευτέρας επαγρύπνηση απαιτείται και για την Αττική λόγω των γνωστών ιδιαιτεροτήτων της.

Άνεμοι ως τα 7 μποφόρ.


26 σχόλια:

  1. Παπασταμάτης Μαρκόπουλο24 Φεβρουαρίου 2024 στις 4:30 μ.μ.

    Ευχαριστούμε δάσκαλε για την πολύτιμη ενημέρωση σας.Οσο για την φωτογραφία πάντα κάποιο κινούνται αλλά στο δρόμο υπάρχουν και εμπόδια.Ωραιες όλες οι εποχές του χρόνου.Αν και είμαι Φθινόπωρο χειμώνας Μ αρέσει πολύ η άνοιξη.Το θέμα όλες οι εποχές να έρχονται στην ώρα τους και να έχουν όλατα χαρακτηριστικά τους.Καλο Τριώδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα από την βροχερή ακριτική Κόνιτσα που σήμερα γιορτάζει τα 111 χρόνια ελευθερίας !
    Εν μέσω βροχής και ανέμου πραγματοποιήθηκε η παρέλαση, συμμετείχαν ακόμη και παιδάκια του παιδικού! Αν και ο καιρός δεν βοήθησε αρκετός κόσμος βγήκε να χειροκροτήσει και να καμαρώσει μαθητές και στρατιώτες.
    Χρόνια πολλά και ελεύθερα!
    Κόνιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο παππούς μου γεννήθηκε με την Κόνιτσα σκλαβωμένη, αλλά όχι και ο πατέρας μου! Τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά!
      Δεν έχω αμφιβολία ότι στα χρόνια που έρχονται, αν χρειαστεί, το χρέος μας να κρατήσουμε την πατρίδα ελεύθερη θα το κάνουμε.
      Το δύσκολο είναι να κάνουμε το κράτος μας πιο αξιόπιστο, πιο δίκαιο και λιγότερο ανάλγητο.
      Χρόνια πολλά, συμπατριώτες μου!

      Διαγραφή
    2. Χρόνια πολλά στην ηρωική απελευθερωμένη Κόνιτσα!
      Χρόνια πολλά και σε όλους τους συμπατριώτες!
      Όσο για τη σημερινή μέρα,
      συνηθισμένα τα βουνά(Ηπειρος) στα χιόνια(βροχές).

      Διαγραφή
    3. Φώτη, το πάει για 40 ημέρες βροχή στην Ήπειρο.

      Διαγραφή
  3. Χρόνια πολλά στην ηρωική Κόνιτσα από την ανοιξιάτικη Ξάνθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα από την Στοκχόλμη όπου η άνοιξη προσπαθεί να κανει αισθητή τη παρουσία της την ερχόμενη βδομάδα με θερμοκρασίες 6-7c και ίσως και κάποιες ώρες ηλιοφάνειας .Χρονια πολλά στη Κόνιτσα !Μακης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τί να πρωτοθαυμάσει κανείς !. Την ολοζώντανη και γεμάτη παραπομπές φωτογραφία του Τρύφωνα ή την εύστοχη λεζάντα του δάσκαλου με την ποιητική Βαρνάλεια μπαλάντα ;.
    Σύμφωνα με την πρόγνωση θεωρώ ότι είμαστε εντός κάδρου.
    Περιμένουμε . ------====== Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πιο ψύχραιμα .....εδώ ένα άρθρο του κ.Κολυδά..για το πόσες φορές πάγωσε ο Βόσπορος τα τελευταία 2000 χρόνια,όποιος το διαβάσει μπορεί με την ησυχία του να προβληματιστεί για τα παρακάτω
    α)Πόσο λογικό είναι να απαιτούμε ότι εφόσον χιόνιζε την δεκαετία του 80 πρέπει να χι0νίζει και το 2023?
    β)Το κλίμα και οι μεταβολές του είναι ένα μαύρο κουτί?η μας έχει πεί τα μυστικά του?και εμείς με υποθέσεις προσπαθούμε να προβλέψουμε τις μεταβολές του?
    γ)Πόσο λογικό είναι να πιστεύουμε ότι ο άνθρωπος με τις προσπάθειες του μπορεί να συγκρατήσει μία άνοδο της θερμοκρασίας που προκαλείται από την ίδια την φυσική μεταβλητότητα του κλίματος?
    Προσοχή είναι απλά προβληματισμοί όποιος βρίσκει τους παραπάνω προβληματισμούς λογικούς μαγκιά...του..!..όποιος τους βρίσκει παράλογους(εγώ σίγουρα) και πάλι μαγκιά του."θωμάς΄"
    εδώ το άρθροhttps://kolydas.eu/2024/02/21/%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%bd-%cf%80%ce%ac%ce%b3%cf%89%cf%83%ce%b5-%ce%bf-%ce%b2%cf%8c%cf%83%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα ,αγαπητέ και πολυπράγμονα (με την καλή έννοια) "Θωμά", ο όποιος προβληματισμός ξεκινά από διαφορετική βασική παραδοχή : Ο δικός σου ότι πρόκειται για φυσική μεταβλητότητα ,ο της άλλης πλευράς ότι πρόκειται για ανθρωπογενή.
      Νομίζω ότι πρώτα πρέπει να οποδεχθούμε ,και όχι κατ ανάγκη αξιωματικά, πόσες παράλληλες άγονται προς μία ευθεία από σημείο κείμενο εκτός αυτής . -----======Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Εγώ προσωπικά αλλά και άλλοι νομίζω δεν απαιτώ να χιονίζει στην Ξάνθη τον χειμώνα αλλά απαιτώ τουλάχιστον να βρέχει αξιοπρεπώς και να κάνει κρύο της εποχής που και που... Εξάλλου η Ξάνθη δεν είναι και χιονομανα.

      Διαγραφή
    3. Ο κάτοικος ενός χωριού έπινε τα κρασάκια του όχι μόνο σε ειδικές περιστάσεις (ονομαστικές εορτές, πανηγύρια, γάμοι κ.λπ.), αλλά και όταν έμπλεκε με την παρέα του στον καφενέ. Όμως, από μια εποχή και μετά άρχισε να πίνει πιο συχνά (ακόμα και όταν ήταν μόνος του), να μιλάει όλο και λιγότερο και γενικότερα να συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν είχε συνηθίσει τους συγχωριανούς του. Προσπαθώντας να εξηγήσουν την αλλαγή στη συμπεριφορά του ένας υπέθεσε ότι υπάρχουν προβλήματα υγείας, άλλος μίλησε για οικογενειακά προβλήματα και ένας τρίτος είπε ότι δεν πάνε καλά οι δουλειές του. Στη συζήτηση παρενέβη και ένας ακόμα που τους καθησύχασε λέγοντάς τους ότι η ζωή κάνει κύκλους και ότι κάποια στιγμή ο συγχωριανός τους θα γίνονταν ο άνθρωπος που ήξεραν. Ο πρόεδρος του χωριού, που ενδιαφερόταν πραγματικά, τους είπε να ζητήσουν τη γνώμη ενός ειδικού. Ο ειδικός πήγε στο χωριό και αφού μελέτησε το ζήτημα, ανακοίνωσε τη διάγνωσή του. Πόσο λογικό είναι να ακούσουμε τη γνώμη του;
      Υ,Γ,
      1. Τις τελευταίες δεκαετίες η θέρμανση του πλανήτη έχει υπερβεί τα όρια της φυσικής μεταβλητότητας. Η αύξηση της συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου από τις ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η προφανής επικρατούσα εξήγηση.
      2) Η αναφορά στις περιπτώσεις που πάγωσε ο Βόσπορος τα τελευταία 2.000 χρόνια δεν προσφέρει τίποτε στην εξήγηση όσων συμβαίνουν σήμερα με το κλίμα του πλανήτη. Αντίθετα, ρίχνουν νερό στο μύλο εκείνων που ισχυρίζονται ότι το κλίμα κάνει κύκλους και να μην ανησυχούμε. Τα χιόνια και οι πάγοι πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα ‘ναι!

      Διαγραφή
    4. Eγώ απλά χαίρομαι ότι σεβαστήκατε την άποψη μου....Αγαπητέ Π.Α. και σύντροφε από την Ξάνθη,κύριε Ζιακόπουλε δεν αντιπαραθέτω κάτι στα όσα γράψατε...καθώς...θα είναι μία ύβρις με την αρχαία σημασία του όρου ..στην επιστημονική σας ιδιότητα,απλά νομίζω ότι η φυσική μεταβλητότητα είναι πλέον χρηστική για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει σήμερα.
      Με είχε απασχολήσει πολύ η ζωνική....τρέχοντας όμως τις θερμοκρασίες στο Βόρειο ημισφαίριο διαπίστωσα ότι η θερμότητα συνέχεια κατακτα υωηλοτερα πλάτη κατι σαν υγρό που γεμίζει ένα μπουκάλι...και στην κορυφή του είναι οι ψυχρές μάζες .,νομίζω πάντως είμαστε στα χρόνια που μορφοποιούνται πολλά και είναι πιο εύκολο να τα διακρίνουμε."θωμάς"

      Διαγραφή
    5. υ.γ. Οταν γράφει ο Π.Α. χαίρομαι να διαβάζω ελληνικά....η ακριβής χρήση μίας γλώσσας...τόσο αρχαίας και πλούσιας σε βοηθάει και να σκέφτεσαι....,η γραφή του Π.Α. θυμίζει κάποιον που ανοίγει το σεντούκι του θησαυρού ..."θωμάς"

      Διαγραφή
    6. "Θωμά" οι προβληματισμοί μου πάνω στο θέμα της κάθε αυτού ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής είναι πολλοί και τα τελευταία χρόνια το μόνο που κάνω είναι να διαβάζω διάφορες μελέτες από επιστήμονες ανεξάρτητους ανά τον κόσμο όπως φυσικά και τα άρθρα του Δασκάλου.
      Δεν θα γράψω εδώ τα συμπεράσματά μου από τη στιγμή που ο ίδιος μου ο εαυτός δυσκολεύετε να συγκλίνει.
      Θα σου πω όμως κάτι.
      Ειναι αδιαμφισβήτητο γεγονός βάση όλων των κλιματικών μοντέλων που τρέχουν, σε παγκόσμιο επίπεδο βρισκόμαστε σε Θερμοκρασιακά ιστορικά υψηλά.
      Αυτό ισχύει και από πλευράς θερμοκρασιακών ανωμαλιών στην επιφάνεια αλλά και σε θερμοκρασίες θαλασσών.
      Επίσης δεν μου λέει κάτι εάν στο βόρειο αρκτικό κύκλο η παγοκάλυψη συνεχίζει να βρίσκετε σε ικανοποιητικά επίπεδα τους τελευταίους χειμώνες(το ίδιο ισχύει και για το πόσες φορές πάγωσε ο Βόσπορος).
      Η ασταμάτητη υπερθέρμανση του πλανήτη, η συνεχής μείωση χιονοκάλυψης στα ηπειρωτικά και τα ακραία η προτόγνωρα καιρικά φαινόμενα καλπάζουν χωρίς αύριο.
      Οι θαλάσσιοι καύσωνες το ίδιο και οι εμμονικές καιρικές διατάξεις επίσης.
      Συμπερασματικά βάση συνόλου επιστημονικών δεδομένων,οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σήμερα(συνδυασμός ανθρώπινου παράγοντα και ηφαιστείων) έχει αυξηθεί κατακόρυφα και είναι απολύτως λογικό.
      Αυτός είναι ο ένας παράγοντας που επιταχύνει την υπερθέρμανση συνεχώς από το 1980 και μετά με αποκορύφωμα την τελευταία 20ετία.
      Θα μου πεις ότι ο πλανήτης χωρίς τον άνθρωπο επάνω πριν 500 εκατομμύρια χρόνια είχε 20 φορές παραπάνω εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με σήμερα.
      Ε ωραία και?
      Κάνεις δεν ξέρει τι συνθήκες επικρατούσαν τότε πάνω στη Γη και εκτός αυτού ακόμη και ξηρασία και 50 βαθμούς να είχε χωρίς το ανθρώπινο ον επάνω, η συζήτηση χάνει το νόημα.
      Το δεύτερο που στηρίζονται αρκετοί είναι η φυσική μεταβλητότητα που πιθανόν αυτή την περίοδο κάνει τον φυσικό της κύκλο.
      Όπως και να έχει το σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε σε μία πολύ επικίνδυνη καμπή του καιρού και του κλίματος και ως άνθρωποι και με όποια επιστημονικά μέσα διαθέτουμε,πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν να βελτιώσουμε την κατάσταση έτσι ώστε τα παιδιά μας να μην ζήσουν ένα μέλλον βγαλμένο από ταινίες φαντασίας(ήδη θα έλεγα το ζούμε κάποιες φορές).
      Ανεξάρτητα λοιπόν με τα πιστεύω του καθενός(όλες οι τεκμηριωμένες απόψεις είναι δεκτές), νομίζω όλοι συμφωνούμε ότι καιρός και κλίμα εκπέμπουν SOS.

      Διαγραφή
    7. Δάσκαλε πως είσαι σίγουρος ότι η κλιματική αλλαγή μειώνει τα χιόνια;Το Ανκορατζ της Αλάσκας πάει φέτος για ρεκόρ χιονόπτωσης από τότε που κρατάνε αρχεία...

      Διαγραφή
    8. Για το μόνο που είναι σίγουρος είναι ότι η Αλάσκα δεν βρίσκεται στη Ν. Ευρώπη.
      Τα παρακάτω είναι αυτά που λένε οι ειδικοί, δηλαδή άνθρωποι σαν εκείνον της παραβολής προς τον "Θωμά".
      Τι κλιματικούς κινδύνους θα φέρει το μέλλον στη Ν. Ευρώπη;
      (6η Έκθεση της IPCC - Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος)
       Αύξηση μέσης θερμοκρασίας.
       Αύξηση βαθμοημερών ψύξης, μείωση βαθμοημερών θέρμανσης.
       Αύξηση αριθμού: τροπικών νυχτών, ζεστών ημερών και ημερών καύσωνα.
       Μείωση αριθμού ημερών παγετού.
       Μείωση ολικού υετού (ετήσιου και θερινού).
       Αύξηση ημερών ανομβρίας και ξηρασίας.
       Μείωση της συχνότητας εμφάνισης θυελλών (μετωπικών υφέσεων), αλλά αύξηση της έντασης των παρατηρούμενων θυελλών.
       Αύξηση της συχνότητας εμφάνισης Μεσογειακών Κυκλώνων (Medicanes).
       Αύξηση ημερών αυξημένου κινδύνου πυρκαγιών.
       Ελάττωση της ολικής χιονόπτωσης
       Αύξηση της μέσης στάθμης της θάλασσας και των πλημμυρικών φαινομένων στις ακτές

      Διαγραφή
    9. Δάσκαλε το φαινόμενο είναι παγκόσμιο όμως.Πολλες χρονιές στο χάρτη της nasa η Ελλάδα φαίνεται μπλε και η υπόλοιπη Ευρώπη κόκκινη.Εκει τι να λέμε όλα μια χαρα;

      Διαγραφή
    10. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και γι αυτό υπολογίζουμε τη μέση θερμοκρασία του παλνήτη.
      Η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο τις διάφορες περιοχές του πλανήτη για πολλούς και διαφόρους λόγους.

      Διαγραφή
    11. Θα ήταν ενδιαφέρον να μας τους πείτε όπως πχ στη Σουηδία φέτος που είχε πολύ κρύο χειμώνα ενώ εμείς καθόλου.

      Διαγραφή
  7. Ήδη μέσα στη νύχτα αλλά και αύριο Κυριακή η δυτική ΒΔυτικη Ελλάδα(από το ύψος της δυτικής Στερεάς κυρίως και πάνω) θα έχει βροχές και μπόρες σχετικά αξιόλογες.
    Παράλληλα όμως από το βράδυ της Κυριακής και από τα ΝΔυτικά το χαμηλό με 999mb πίεση θα μπει από τη δυτική Πελοπόννησο στα ενδότερα και αργότερα στο Αιγαίο.
    Με αυτά και με αυτά έχω να πω:
    1ον Η ΒΑνατολική χώρα δεν θα επηρεαστεί σχεδόν καθόλου με την συγκεκριμένη κίνησή του χαμηλού.
    2ον Η δυτική Ελλάδα θα επηρεαστεί για άλλον λόγο αρκετά νωρίτερα αλλά εδώ ήδη από το πρωί της Δευτέρας ο καιρός θα έχει βελτιωθεί(το ισχυρό ανατολικό ρεύμα δεν αφήνει πολλά περιθώρια).
    3ον Αξιόλογα φαινόμενα(σε πρώτη φάση αύριο τη νύχτα θα έχουν και έντονο χαρακτήρα για λίγες ώρες με το πέρας της γραμμής skouall line) θα σημειωθούν σε Πέλλα Πιερία Ημαθία, δυτική και ανατολική Θεσσαλία, ανατολική και νότια Πελοπόννησο, πιθανόν ανατολική Στερεά(μέσα και τα πιο κεντρονότια της Αττικής), Κυκλάδες, Κρήτη(κυρίως τα νοτιότερα και τα ενδότερα του νησιού)και τα ΝΑνατολικά νησιώτικα τμήματα(από το ύψος της Χίου περίπου και κάτω).
    Μέχρι το τέλος της Δευτέρας όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ΝΑνατολικά.
    Γενικά λοιπόν περιμένουμε μία αξιόλογη διαταραχή για την κεντρονότια χώρα,αλλά για μια ακόμη φορά με σχετικά μικρή διάρκεια.
    Καλό σαββατόβραδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνείτε ότι το σημερινό κλίμα (έτσι όπως το κατάντησε ο ανθρώπινος παράγοντας), μοιάζει με το κλίμα του Ηωκαινου?.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν και το άρθρο είναι για την κακοκαιρία δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά τον δάσκαλο σαν ειδικό να μας δώσει για χιλιοστή φορά τα πραγματικά γεγονότα με τον δικό του ευγενικό τρόπο που εγώ στα 44 δεν έχω πια υπομονή για τόση ευγένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έχω την αίσθηση ότι από υετικης απόψεως μπαίνουμε ίσως στην πιο ενδιαφέρουσα εβδομάδα του φετινού χειμώνα για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Πού φτάσαμε όμως: να πανηγυριζουμε που δύο διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά θα μας επηρεάσουν με βροχές. Κάποτε αυτό ήταν μέρος του συνήθους χειμωνιάτικου μοτίβου και τώρα να μας φαίνεται ως "μάννα εξ' ουρανού". Καλή Κυριακή από μια ανοιξιάτικη Ρόδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 995mb εφτασε η πιεση στο χαμηλο. Υπαρχει ακομα διχογνωμια για την ακριβη θεση του. Γενικα μικρης κλιμακας ειναι, αλλα ικανο να δωσει εντονα φαινομενα στα ανατολικα ηπειρωτικα. Θελει προσοχη.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή