Στου Μπιζανιού την παγωνιά, το κρύο θα πεθάνω!


Κανέτα, ρυμούλκηση ορεινού πυροβόλου.

«Μου γράφεις μάνα μου, γραφή και με ρωτάς τι κάνω,

Στου Μπιζανιού την παγωνιά, το κρύο θα πεθάνω!

Δεν με φοβίζουν μάνα μου, οι σφαίρες τα κανόνια,
Μα με φοβίζει η βροχή, του Μπιζανιού τα χιόνια!

Λειτούργησε την Παναγιά κι άναψε αγιοκέρι,
Να κάνει θαύμα, μάνα μου, να γίνει καλοκαίρι.

Να βγει ο ήλιος μια φορά κι απ’ τη χαρά να κλάψω,
Κι από τα Γιάννενα γραφή, μάνα μου, θα σου γράψω…
».

Ι.Μ. Βουγιουκλάκη (Δόγη), Το γράμμα του Πολεμιστού, 1914.

 

Ο στρατιωτικός Θεόδωρος Πάγκαλος γράφει στα απομνημονεύματά του: «Η περίοδος των επιχειρήσεων μέχρι της ημέρας της γενικής επιθέσεως υπήρξε η σκληροτάτη δια τον στρατόν της Ηπείρου. Ο χειμών ήτο εξαιρετικώς δριμύς και η χιών επί πολλάς ημέρας εκάλυπτε το έδαφος, ενώ οι ατυχείς στρατιώται παρέμενον νυχθημερόν υπό τα πτωχικά τους αντίσκηνα. Επί δυνάμεων 750 ανδρών του τάγματός μου, 350 άνδρες ήσαν άχρηστοι ένεκα οδυνηρών κρυοπαγημάτων των κάτω άκρων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναφορές του υπολοχαγού της 6ης μεραρχίας Πέτρου Βρυξάκη: «Επί δύο μήνες μέσα στη βροχή και στο χιόνι σχεδόν διαρκώς. Ο χειμώνας είναι εξαιρετικά βαρύς το χρόνο αυτό. Το κρύο διαπεραστικό, φαρμακερό, ανυπόφορο. Και αυτά τα ευεργετικά αντίσκηνα ανεπαρκή. Είχε αποτριβή πλέον το κηρόστρωμα που τα καθιστούσε αδιάβροχα και έσταζαν…».

Ο Λεωνίδας Παρασκευόπουλος, ο οποίος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους εξάντλησε όλους τους βαθμούς της στρατιωτικής ιεραρχίας και την περίοδο 1918-1920 διετέλεσε αρχιστράτηγος του ελληνικού στρατού, μας δίνει και μια άλλη πληροφορία ενδεικτική του ψύχους εκείνου τη χειμώνα. Σε ένα γράμμα που έγραψε στις 11-1-1913 στη σύζυγό του αναφέρει: «Για να ιδής τι καιρός είναι, τας πέρδικας τας πιάνομε με τα χέρια. Φαντάσου, κρυώνουν και έρχονται να ζεσταθούν εις τους ανθρώπους». Αν και κάθε σύγκριση είναι παρακινδυνευμένη, διαβάζοντας τα παραπάνω, μου ήλθε στο νου η περιγραφή του Ηλία Μαριολόπουλου για το δριμύτατο χειμώνα του 554 μ. Χ. στην Αγγλία: «Αι δε χιόνες και η παγωνιά ήσαν τοιαύται, ώστε τα πτηνά και τα άγρια ζώα να συνελαμβάνοντο διά των χειρών…».

Χρόνια πολλά στους Γιαννιώτες, χρόνια πολλά στους απανταχού της Γης Έλληνες!


37 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά Δάσκαλε, και σε όλους τους Ηπειρώτες, που γιορτάζουν σήμερα.
    Ας προσπαθήσουμε να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας αυτών, που θυσιάστηκαν για να είμαστε ελεύθεροι..
    Η πατρίδα, δεν έχει περιθώρια για πισωγυρίσματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kai το 1940 τα ίδια.
    Και όλα αυτά στην Ελληνικοτάτη Ήπειρο.
    Τίποτα δεν μας χαρίστηκε . Τιμή και σεβασμός !.
    Χρόνια πολλά ,με τη μνήμη άσβεστη. -------======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω τη γνώμη ότι στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13 οι ομογενείς του εξωτερικού που ήρθαν να πολεμήσουν για τις αλύτρωτες πατρίδες ήταν περισσότεροι από κάθη άλλη φορά. Κάποιος ιστορικός να μας διαφωτίσει.

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε , απολύτως ειδικός δεν είμαι, αλλά πρέπει να 'εχεις δίκιο,λαμβανομένου υπ όψιν ότι μόνον οι εξ Η.Π.Α. εθελοντές αναβιβάζονται περίπου στις είκοσι πέντε χιλιάδες .

      Για τους Τούρκους οι Βαλκανικοί πόλεμοι είναι κάτι λίαν οδυνηρό ,ίσως όπως η Μικρασιατική καταστροφή για μας.

      Στους Βαλκανικούς , Κων/νος και Βενιζέλος ομονοούσαν και συνέπλεαν ,και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα .Αργότερα διχάστηκαν και δίχασαν και τον λαό ,και είχαμε τα άλλα αποτελέσματα. ------=======Π.Α.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα σε όλους χρόνια πολλά
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα και χρόνια πολλά στους απανταχού Ηπειρώτες και σε όλη την Ελλάδα! Τιμή μου που κατάγομαι από την Ήπειρο (η μητέρα μου ήταν από την Άρτα, Ραφταναίοι και Καλόβατος ο παππούς και η γιαγιά) Ήλιο με σχετική ψύχρα στην Λέσβο και αρκετή υγρασία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια πολλά στην Ήπειρο και στους Ηπειρώτες.
    Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια πολλά στη λεβεντογεννα Ήπειρο!! Είμαστε σκληροί εμείς οι Ηπειρωτες σαν τις πέτρες που μας περιβάλλουν. Ένα αρνητικό μας λόγω των βουνών είναι ότι είμαστε σχετικά κλειστοί και καχύποπτοι.Σε αντίθεση για παράδειγμα με τους Μακεδόνες που είναι πιο ανοιχτός και αθώος κοσμος λόγω και των Ποντίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι ανάλογο μ αυτό που λες Γιάννη ,λένε κάποιοι ότι παρετηρείτο ανάμεσα στους αρχαίους Αθηναίους και Σπαρτιάτες ,λόγω διαφορετικής Γεωγραφίας. -----=======Π.Α.

      Διαγραφή
  7. Χρόνια πολλά Δάσκαλε κ σε όλους τους Ηπειρώτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δάσκαλε πάει ο χειμώνας και το 'ριξες στα ποιήματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπου ο Καρυωτάκης λέει : " Μας διώχνουνε τα πράγματα ,κι η ποίησις είναι το καταφύγιο που φθονούμε " !. Το θαυμαστικό δικό μου.

      Διαγραφή
  9. Παπασταμάτης Μαρκόπουλο21 Φεβρουαρίου 2024 στις 2:06 μ.μ.

    Χρόνια πολλά στους Ηπειρώτες και όλους τους Έλληνες.Χρονια πολλά . Χρόνια πολλά δάσκαλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο, Παπασταμάτη μου! Στην εκλεκτή τάξη κι εσύ των υπηρετησάντων στην Αεροπορία και το Ναυτικό. Εμείς, ανυπτόποδες, οργώσαμε τα Αοράκια, τον Γιούχτα, το Άγκιστρο, τον Κασιδιάρη και τον Μακρύκαμπο!
      Χωρατό είναι, παπά μου. Να σ’ έχει ο Θεός καλά!

      Διαγραφή
    2. Χρονια πολλά σε όλους !!!!κ Ζιακοπουλε θα υπαρξει τα επόμενα χρόνια έστω κ στατιστικά χειμώνας έστω κ κατά το ένα πέμπτο του χειμωνα που αναφέρεται στην σημερινή σας ανάρτηση όσον αφορά την δριμυτητα?μάγος δεν είσαστε την ερώτηση την κάνω όμως εξ αιτίας κ του φετεινου ανυπαρκτου χειμωνα λόγω απογοητευσης!!

      Διαγραφή
  10. Χρόνια πολλά στην Ήπειρο - την ομορφότερη γωνιά της πατρίδας - και στους Ηπειρώτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παπασταμάτης Μαρκόπουλο21 Φεβρουαρίου 2024 στις 5:17 μ.μ.

    Ευχαριστώ πολύ δάσκαλε μας.Να σαι πάντα γερός και δυνατός να μας μαθαίνεις τα ωραία σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παπασταμάτης Μαρκόπουλο21 Φεβρουαρίου 2024 στις 5:33 μ.μ.

    Δάσκαλε καλό θα είναι η ομάδα του blog να βρεθούμε από κοντά να γνωριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί όχι; Κάποια στιγμή θα το κάνουμε κι αυτό. Ίσως προς τα μέρη του Χριστόδουλου.

      Διαγραφή
    2. Και στην Κόνιτσα θα ήταν ωραία.φθινοπορο πριν τον χειμώνα.να ναι ξεναγήσει δάσκαλε στα όμορφα τοπία.χρονια θέλω να ανέβω.να δούμε πότε..

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά στη πόλη μου τα Γιάννενα .Επιτελους μαλακώνει ο καιρός μετά από ένα βαρύ με διάρκεια χειμώνα .Μακης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δάσκαλε ,και εγώ υπηρέτησα στο "ευγενές" σώμα της αεροπορίας .
    Με προβληματίζει λίγο αυτό το ¨"ανυπτόποδες". Μάλλον πρόκειται για "ανιπτόποδες" (ά-νιπτος + πους) ,δηλαδή στη δημώδη "βρωμοποδαράδες" !.
    Έτσι αποκαλούσε ο Όμηρος τους Πελασγούς (προελληνικό φύλο) ,αλλά και κάποιοι φίλαθλοι τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς ,βλ. το σύνθημα : ¨" Ντούσαν-Ντούσαν τα πόδια σου βρωμούσαν "!. -----======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λάθος μου, Πέτρο. Μ' έφαγε η... ανυποληψία και μου διέφυγε το νίβεται η γάτα!

      Διαγραφή
  15. Ήπειρος!!! Αιώνες Ελληνική! Με γνήσιους πατριώτες και εθνικούς ευεργέτες, έφτασε με την αξία της στην ελευθερία χωρίς αλλοτρίωση από τους τόσους αιώνες σκλαβιά! Χρόνια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να ζήσει η Ήπειρος με τα αθάνατα βουνά της.Εκει η Ελλάδα έδωσε ηρωικές μάχες στους κατακτητές και στον πρώτο, αλλά και στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Χρόνια πολλά Ήπειρος.Χρονια πολλά Ελλάδα.
    Να είστε καλά κύριε Ζιακοπουλε, που μας θυμίζετε μεγάλες στιγμές από την ιστορία της χώρας.

    Στα του καιρού, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 περίπου το απόγευμα, ψιλόβροχο.Οχι κάτι σπουδαίο.
    Καλό βράδυ σε όλους.Καλο βράδυ και στο Μάκη από την Στοκχόλμη. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η μάχη του Μπιζανίου πρέπει να διαβαστεί πολλές φορές από όλους.ουσιαστικά το Μπιζάνο δεν είχε πέσει ποτέ....ήταν τόσο οχυρωμένο και τόσο προετοιμασμένο που καμμία επιχείρηση δεν μπορούσε να το καταλάβει,το Μπιζάνι όμως έπεσε από ένα υπερόπλο των Ελλήνων...που δεν το είχε κανείς στρατός τότε τους Ευζώνους,!Με μια αφνιδιαστική εφοδος που δεν είχε σχεση με την μάχη στο Μπιζάνι...εφθασαν έξω από τα Γιάννενα και εκοψαν τις επικοινωνίες του Τούρκου στρατηγού με το Μπιζάνι ,στην θέα των Ευζώνων και χωρίς επικοινωνίες ο Τούρκος παραδόθηκε!....επαναλαμβάνω ό Ελληνας Ευζωνας σαν στρατιώτης δεν υπήρχε εκείνη την εποχή..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στον Ήρωα των Ηρώων των Βαλκανικών Πολέμων Ιωάννη Βελισσαρίου:
      Στις 19 Φεβρουαρίου 2013 τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο παραπλάνησης του εχθρού και την επομένη, 20η Φεβρουαρίου, έγινε η γενική επίθεση των Ελλήνων. Εκείνη την ιστορική ημέρα, το καθοριστικό γεγονός που έκρινε την τελική έκβαση της μάχης ήταν η τολμηρή και βαθιά εισχώρηση στο δυτικό τομέα των επιχειρήσεων του 8ου και του 9ου Ταγμάτων Ευζώνων, επικεφαλής των οποίων ήταν οι ταγματάρχες Γεώργιος Ιατρίδης και Ιωάννης Βελισσαρίου αντίστοιχα. Οι δύο ταγματάρχες, και ιδιαίτερα ο Βελισσαρίου, παρά την εντολή να εγκατασταθούν στο χωριό Πεδινή, προωθήθηκαν στα νώτα της εχθρικής διάταξης και κατέστρεψαν τα τηλεφωνικά δίκτυα με τα οποία η διοίκηση των Τούρκων των Ιωαννίνων επικοινωνούσε με το στρατό των οχυρών.
      Να ανοίξουμε στο σημείο αυτό μια παρένθεση για να αναφέρουμε ότι η ανυπακοή του Ιωάννου Βελισσαρίου δεν ήταν η πρώτη. Στη Μάχη του Σαρανταπόρου, αν και το τάγμα του είχε οριστεί ως εφεδρικό, αυτός δεν κρατήθηκε και επιτέθηκε εναντίον των Τούρκων πριν από τα άλλα δύο τάγματα και μάλιστα χωρίς την υποστήριξη πυροβολικού. Η ενέργειά του εκείνη ήταν επιτυχής, αλλά είχε πολλές απώλειες. Ο διοικητής του Βελισσαρίου συνταγματάρχης Παπακυριαζής τον είχε τότε κατσαδιάσει για τα καλά, αλλά ο Βελισσαρίου ήταν αδύνατο να συγκρατηθεί. Για την ιστορία να πούμε ότι οι ήρωες Παπακυριαζής και Βελισσαρίου, που ήταν μπατζανάκηδες, έδωσαν για την πατρίδα την ίδια τους τη ζωή. Ο πρώτος στη μάχη του Λαχανά και ο δεύτερος στο ύψωμα 1378, βόρεια των στενών της Κρέσνας, στις 14 Ιουλίου του 1913.

      Διαγραφή
  18. Nα είστε καλά κύριε Ζιακόπουλε...για την ιστορική καταγραφή των γεγονότων,όμως στην στρατιωτική ιστορία οι παραπάνω πράξεις ονομάζονται "Διοίκηση δια της αποστολής" δλδ κάνεις αυτό που πρέπει για να πετύχεις την αποστολή σου...ακόμα και εάν εξοντωθεί όλη σου η ηγεσία,η αν δείς ότι δεν εχεις καμμία επικοινωνία με την ηγεσία πλην όμως από την πρωτοβουλια σου στην μάχη μπορεί να κλονίσεις το σημείο από όπου ο εχθρός αντλεί όλη του την δύναμη(Στρατηγειο Ιωαννίνων),το δόγμα αυτό είχε ξεκινήσει πολύ ποιο νωρίς με το Μακεδονικό βασιλικό ιππικό...και φθάνει σε αυτούς τους Εύζωνες,ήταν δλδ εκπαιδευμένοι για ήρωες και για διοικητές...εστω και εάν μείνουν μόνοι...,πολύ αργότερα υιοθετήθηκε ...από τους καλύτερους στρατούς του κόσμου...το 13 όμως ήταν μοναδικό για τον Ελληνικό Στρατό."θωμάς"
    Στο πολεμικό ναυτικό υπάρχει βέβαια από πολύ παλιά....σε όλους τους στόλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χρόνια πολλά στην αιώνια Ηπειρο από την Ξάνθη! Βαστατε γερά παλικάρια και λεβεντισσες της Ηπείρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χρόνια πολλά στην πανέμορφη και εις τους αιώνες μάχιμη Ηπειρο μας!
    ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ και στους κοντινούς συντοπίτες μου Ηπειρώτες αλλά και σε όλους της Έλληνες επί Γης.
    Μέσα από την τότε ιστορία μαθαίνουμε και για τους παλιούς δριμείς χειμώνες που βίωνε κάποτε η χώρα μας.
    Καλό ξημέρωμα από την ηπειρωτική Αιτωλοακαρνανία όπου σήμερα μας έκανε τη χάρη να χειμωνιάσει λίγο με συνεχές ψιλοβροχο μέσα στη μέρα που άφησε 2,8mm και κάποια χιόνια στα ορεινά μας από τα 1450μ και πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Χρόνια πολλά στην Ήπειρο,στον τελευταίο και μόνο τόπο, που κρατάει ανόθευτη την παραδοσιακή δημοτική μουσική.Να κλείνεις τα μάτια ακούγοντας ηπειρώτικα και να ταξιδεύεις στον τόπο και στον χρόνο.
    ΥΓ:Δεν είμαι Ηπειρώτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ δεν είμαι Ηπειρώτης, αλλά θα πάω προσεχώς στα Γιάννινα ν' ακούσω τον Γεροδήμο τον Κώστα, που είχα ξανακούσει και μ' άρεσε στο Συρράκο προ δεκαετίας. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στην αγαπημένη γειτόνισσα Ήπειρο, επειδή κρατάω μεταξύ άλλων κι από Σαμαρίνα.

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς πανε να καταντήσουν την δημοτική παράδοση ακόμα και στην Ήπειρο γυφτηκο τσαντίρι.Το ίδιο ισχύει και για την λαϊκή μουσική.
      Διευκρινίζω πως το "τραγούδι των γυφτων"του Τσακνή αρχές του 90 είναι πολύ καλό,διαχρονικό,ελληνικότατο!

      Διαγραφή
  22. Ένα Μπιζανι(οχυρό)μόνο του δεν θα μπορούσε να κρατήσει πολύ έτσι και αλλιώς ακόμη και αν δεν είχε πετύχει ο αιφνιδιασμός θα μπορούσε όμως να κρατήσει αν οι Τούρκοι δεν είχαν μεταφέρει αρκετό στρατό στα Βαλκάνια για να ενισχύσουν τα στατευματα τους.Ευχαριστουμε όλους τους φίλους του μπλογκ για τις ευχές και τα καλά τους λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή