Άτυπο και αδύναμο medicane;


 

32 σχόλια:

  1. Δασκαλε απο την δορυφορικη φαινεται ακριβως αυτο! Και τα τελευταια ραν των μοντελων για εκει το πηγαιναν. Ισως πρεπει να αναβαθμιστει απο τους φορεις η κακοκαιρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή την εντύπωση έδινε, αλλά δεν τολμούσα να το χαρακτηρίσω έτσι. Ωστόσο, αν και αδύναμο σε σχέση με άλλα, να ανησυχούν οι Πελοποννήσιοι και η συντοπίτες μου στη Δυτική Κρήτη ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι όλα τα medicane... Ιανοί , Γιώργο. Οι λόγοι είναι πολλοί και προφανώς η εποχή είναι καθοριστική για τις βασικές διαδιακσίες ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ της θάλασσας και του υερκείμενου αέρα. Σε κάθε περίπτωση, επαγρύπνηση πρέπει να υπάρξει, αλλά δεν υπάρχουν λόγοι ιδιαίτερης ανησυχίας.

      Διαγραφή
  3. Πάντως εδώ πάνω στην Θράκη όπως φαίνεται και στον χάρτη τίποτε. Ξεραιλα και βλέπουμε... Και σήμερα ζέστη με συννεφιά είχαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι φθινόπωρο τι χειμώνας , το ίδιο είναι πλέον!
    Ο νεφικός σαλίγκαρος που έβλεπα από το απόγευμα ήταν θεαματικός από την δορυφορική.
    Συνεσφιγμένο μέτωπο που κατά την γνώμη μου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.
    Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η δορυφορική αυτή τη στιγμή δείχνει ξεκάθαρα την βάθυνση του χαμηλού, τον συνεχή στροβιλισμό του και το μάτι στο κέντρο του.
    Δεξιά διακρίνετε και η γραμμή λαίλαπας περίπου πεντακοσιών χιλιομέτρων μήκους που έχει αρχίσει να πλήττει ήδη αυτή τη στιγμή την δυτική ΝΔυτικη χώρα.
    Σφοδρός είναι και ο ΝΑ άνεμος εδώ αυτή τη στιγμή.
    Παρόλα αυτά πλην λίγων εξαιρέσεων το μέτωπο αν και δυναμικό συνεχίζει και δεν δείχνει ακραίο η απειλητικό βάση και των τελευταίων στοιχείων.
    Καλή απόλαυση με χορταστικές βροχές στην κεντρονότια χώρα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Eγώ για να καταλάβω είμαστε στον Φεβρουάριο...και υπάρχουν θύλακες θερμότητας στην ατμόσφαιρα? και αν ναί..είναι συνηθισμένο η όχι....?γιατί η επόμενη κακοκαιρία φαίνετεια πιο ζόρικη..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα υπάρχουν θεωρητικά ποσά θερμότητας για να μεταφερθούν. Η θάλασσα έχει τεράστια αποθέματα να δώσει ,ακόμα και Φεβρουάριο. Επίσης, μεγάλα ποσά θερμότητας μεταφέρονται και από τον θερμό τομέα του χαμηλού προς τα μέσα. Η Μεσόγειος πάντα μπορούσε να δίνει τέτοια φαινόμενα τον χειμώνα, πόσο μάλλον τώρα που παραείναι θερμή. Αν δεις στις ΗΠΑ βαρομετρικά χαμηλά χειμωνιάτικα είναι συχνά ακραία γιατί πηδαλιουχούνται τεράστια ποσά θερμότητας από τον κόλπο του Μεξικού και συγκρούονται με τις παγωμένες πολικές μάζες από τον Καναδά. Στη Μεσόγειο τα πράγματα είναι πιο "λάιτ" , πάντα υπάρχει διαθέσιμη θερμότητα ωστόσο.

      Διαγραφή
    2. Eυχαριστώ Μάριε!"θωμάς"

      Διαγραφή
  7. To συνεσφιγμένο μέτωπο, με χαρακτηριστικά ατύπου medicane , ευρίσκεται ante portas .
    Αναφέρω έναρξη εχθροπραξιών με όλα τα διαθέσιμα μέσα εκατέρωθεν.
    Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους !.
    Εφεδρος Ανθ/σγός Αλιφέρης Πέτρος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μέσα σε δυόμιση ώρες και παρά το αποτρεπτικό ΝΑ ρεύμα έπεσαν από 13 έως 20 χιλιοστά στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας μπαμ μπαμ με έμφαση τον κάμπο και συνεχίζει.
    Υπέρ του δέοντος καλά.
    Η Κρήτη βλέπω στο επίκεντρο αυτή τη στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα σε όλους. Ποιός θα το σκεφτότανε πριν μερικά χρόνια ότι από τον Φλεβάρη θα ξεκινούσαν οι φωτιές στα δάση της χώρας μας.Μεγάλη φωτιά στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εξαιρετική και σπάνια καταιγιδα είχαμε σήμερα το βραδυ στα Χανιά με απίστευτα πολλά ηλεκτρικά σχεδόν ανα δευτερόλεπτο και αρκετά καλή βροχή περιπου 15mm. Σύντομη αλλά εντυπωσιακή κακοκαιρία που πλέον πολύ σπάνια βλεπουμε στα μέρη μας.
    Ήδη πέρασε πολύ γρήγορα προς ανατολικά.
    Ας ελπίσουμε να έχει κι άλλο!
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σχολιάζοντας την αναφορά κάτω από την φωτογραφία από την στιγμή που αυτό το μετεορολογικό σύστημα θα έχει κάποια χαρακτηριστικά ενός μεσογειακού κυκλώνα μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως semi-medicane.Εγώ δεν είμαι ο κατάλληλος αρμόδιος για να πω αν είναι δόκιμος ο όρος μέσα στην επιστήμη της μετεορολογίας,αλλά άτυπα για λόγους ευκολίας λόγου μπορεί κάποιος να το πει και έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αναφορά απο ΝΔ Πελοπόννησο : Μια τυπική "κακοκαιρία" Νοεμβρίου .
    Την καλημέρα μου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά. Εμείς εδώ πάνω στην Θράκη έχουμε μια τυπική μέρα Απριλίου...

      Διαγραφή
  13. Φέτος "κολλήσαμε" στο Νοέμβριο, δεν ήρθαν ποτέ ο Δεκέμβριος, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος φίλε κοντοχωριανέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δυτική Κορινθία οι "εχθροπραξίες" συνεχίζονται .Μέχρι τώρα έχουμε αποκομίσει από "λαφυραγώγηση" περίπου 30 χιλ. .
    Το ΝΑ ρεύμα καλά κρατεί .Απολύτως επιτρεπτικό για την περιοχή μας.
    Τα χιόνια περίπου από τα 1300 μ.΄
    Επανέκαμψε ο σταθμός του Δερβενίου στη λίστα του Ε.Α.Α. ,αλλά ,δυστυχώς,οι καταγραφές του,κυρίως ως προς τον υετό, δεν είναι καθόλου αξιόπιστες. --------======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ισχυρή καταιγίδα εκδηλώθηκε μετά τα μεσάνυχτα στην Αθήνα με έντονη ραγδαιότητα βροχόπτωσης.
    Στο Παλαιό Φάληρο έχουμε μαζέψει μέχρι στιγμής σχεδόν 30 χιλιοστά βροχής στην τρέχουσα κακοκαιρία και έχει και συνέχεια.
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έλεος πια με αυτούς τους αδιόρθωτους και αγράμματους Λαιλαπάδες!
    Καλημέρα σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Βροχές αγνοούνται στη Θεσσαλονίκη
    Σταγόνες έπεσαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλή βδομάδα σε όλους! Ένα τίποτα με μπόλικο καθόλου κι εδώ! Κι από ότι φαίνεται μια από τα ίδια και την επόμενη Παρασκευή ...που θα πάει θα γυρίσει ο τροχός, θα χορτάσει και ο φτωχός!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παρακαλούνται οι φίλοι μας να μη συγχέουν τους Λαιλαπάδες με τους λαπάδες !.
    Οι μεν παραπέμπουν στον Ήφαιστο και τον φερώνυμο ( Λαίλαψ) άγριο σκύλο του ,και μεταφορικα σε καταστροφικά γεγονότα (λαίλαπα πολέμου ,πύρινη λαίλαπα κ.ο.κ.) , οι δε στο νερόβραστο ρύζι και μεταφορικά στους μαλθακούς τύπους . Κάποτε ένας υπουργός είχε αποκαλέσει τοιουτοτρόπως τους ποιητές!!.
    Δεν γνωρίζω εάν ο όρος "γραμμή λαίλαπας" είναι δόκιμος στη μετεωρολογία ή έχει σχέση με νεολογιστική ιδιοχρησία! ------======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πάντως είχαμε αρκετό καιρό να δούμε τέτοιο τύπου χαμηλό και ουσιαστικά ούτε και το φθινόπωρο που μας πέρασε το είδαμε, επομένως το απολαμβάνω τα μάλα. Ήδη ξεκίνησαν και εδώ στη νοτιανατολική νησιωτική χώρα καλές βροχές
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Βροχή ποτιστική κατά διαστήματα από εχθές τα μεσάνυχτα έως και αυτή την στιγμή. Καιρό είχαμε να δούμε κάτι τέτοιο εδώ στην περιοχή μου.Ας είναι καλά ο Α-ΝΑ άνεμος.
    Καλό μεσημέρι σε όλους. Δημήτρης κεντρική Κορινθία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ίδια ακριβώς και από δω στην ανατολική Αχαΐα Δημήτρη, μας ευνόησε αρκετά αυτό το χαμηλό με χορταστική βροχή. Αν και προκλήθηκαν κάποια μικροπροβλήματα στις περιοχές κυρίως που κάηκαν από την φωτιά το περασμένο καλοκαίρι, το είχε ανάγκη ο τόπος αυτό το νερό.. μακάρι να ρίξει και άλλα τώρα την άνοιξη αφού δεν τα έκανε όταν έπρεπε.λιγα χιόνια έπεσαν και στα ψηλά του Χελμού
      καλό απόγευμα!
      Χρήστος Αιγιάλεια

      Διαγραφή
  22. Έσπασαν και εκατοστάρες στην Κορινθία όπως σε Ζήρεια και Κρυονέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή