Τον Φλεβάρη δεν κοιτάμε μόνο προς το βορρά για κάποιον χιονιά. Κοιτάμε και προς το νότο, ο οποίος συχνά τον κερνάει ζεστά ρακόμελα και τον μεθάει!

Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) αναμένεται να προκαλέσει τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στη Δ-ΝΔ Ελλάδα, τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας και ίσως στη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 21 βαθμούς. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι πρωινές ομίχλες στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Την Παρασκευή (9/2), πρόσκαιρες βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται τις πρωινές ώρες στα νησιά του Α-ΝΑ Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες τοπικές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 


Το Σάββατο (10/2), προβλέπονται αραιές νεφώσεις κατά τόπους στα Δ-ΒΔ πιο πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Β. Ιόνιο) και η θερμοκρασία θα κυμανθεί και πάλι σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. 

Το διήμερο της Κυριακής και της Δευτέρας (11 & 12/2), προβλέπεται αξιόλογη μεταβολή του καιρού στη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές και τους πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις νότιους ανέμους. 

31 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σε όλους από τη παγωμένη Στοκχόλμη που επέστρεψε ο ολικός παγετός από τη Δευτέρα και έχει και συνέχεια με κάποιες νέες χιονοπτώσεις .Μακης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο πίνακας είναι ο «Ο Βάκχος» του Καραβάτζιο (1596-1597), Πινακοθήκη Ουφίτσι Φλωρεντία.
    Καλό απόγευμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aν κατάλαβα καλά...η άνοδος θερμών και υγρών αεριών μαζών στα Βαλκάνια και την κρύα Ανατολική Ευρώπη...θα οδηγήσει το κρύο σε μέθη....και ίσως παραπατήσει προς τα μέρη μας...σουρωμένο....και ίσως πάλι αρχίσει να ξερνά.πάνω μας.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. '' Μη κάνεις όνειρα τρελά ο Θεός γελάει.".. Η το άλλο..." 'Φαντασία μου πλανεύτρα είσαι η πιο μεγάλη ψευτρα'... Τάδε έφη Πασχάλης και Παολα... Σαλονικιοι γαρ....

      Διαγραφή
  4. Ωραίος ο δάσκαλε....αλλά μισόντυμενος και με λουλούδια στο κεφάλι μας προιδεαζετε για την συνέχεια!Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάποιο φλεβάρη των αρχών της δεκαετίας του 90 ('92-93) είχε μια μέρα χιόνι μέσα στην λάρισα, με νότιο ρεύμα/χαλαρό άνεμο, το οποίο φυσικά έστρωνε δύσκολα, καθότι ήταν νερουλιασμένο σχετικά. Κάτι ξέρει ο δάσκαλος για τα κεράσματα του νοτιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σε όλους. Βροχούλες προσεχώς..... καλές είναι και αυτές....για την συνέχεια οψόμεθα..... Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την καλησπέρα μου στον δάσκαλο και στους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Λίγες παρατηρήσεις θέλω να κάνω. Α) Υψηλές θερμοκρασίες βλέπω στα νερά της Μεσογείου και της Ελλάδας.Στο Αιγαίο βλέπω 16 βαθμούς και ακόμα παραπάνω. Για αυτό ευθύνονται οι αλλεπάλληλες θερμές εισβολές των τελευταίων μηνών, οι αδύναμες και λίγες ψυχρές εισβολές και η γενική τάση του μέσου όρου της θερμοκρασίας να είναι πάνω από το κανονικό. Β) Η τάση δείχνει μια ΑΣΘ να δημιουργείται τον Φεβρουάριο ακολουθώντας την τάση των τελευταίων ετών. Μια έρευνα συνδέει την κλιματική αλλαγή με τις ΑΣΘ με ισχυρά ποσοστά συσχέτισης. Το φαινόμενο φαίνεται ότι θα είναι κάπως αξιοσημείωτο και όχι ήπιο σαν αυτό του Ιανουαρίου. Αν πάει έτσι, δεν αποκλείεται να δούμε τον πολικό αεροχείμαρρο να σουλατσάρει αρκετά νότια τέλη Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο. Πάντως είναι νωρίς και οι επιπτώσεις αυτού είναι άγνωστες και δεν θέλω να προκαταβάλω κανέναν. Όπως και να έχει θεωρώ ότι θα έχει ενδιαφέρον αυτός ο μήνας ξεκινώντας με καλές βροχές πρώτα στα δυτικά και δευτερευόντως στα ανατολικά νησιωτικά τμήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνηθισμένοι είμαστε τα τελευταία χρόνια σε κρύες ανοιξιατικες μέρες!

      Διαγραφή
    2. Γιάννη ναι δεν αποκλείεται. Βέβαια ακόμα είναι νωρίς και δεν ξέρουμε πού θα καταλήγει και αν ο αεροχείμαρρος.

      Διαγραφή
    3. Ενδιαφέρουσες πληροφορίες - εκτιμήσεις,αρκεί να μη γίνουν τότε ζημιές στις καλλιέργειες.
      Υ.γ. Για την ακρίβεια : Προκαταλαμβάνω κάποιον............ --=====Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Π.Α ευχαριστώ. Προσπαθώ και εγώ να μάθω όσο γίνεται τα ελληνικά καλύτερα γιατί η αλήθεια είναι ότι κάνουμε αρκετά λάθη καθημερινά.

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα από την Μυτιλήνη! 14-15 βαθμούς είχαμε το πρωί!! Πήραμε κ'μείς από τα ζεστά ρακόμελα του Φλεβάρη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επιτελους να έχουμε τις πολύ ποθητες βροχές που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος ευχαριστούμε Δάσκαλε για την ενημερωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οποια εύστοχη παρατήρηση να κάνει ο κ Ζιακοπουλος οποίο μήνυμα θέλει την σωστή του ανάγνωση για να μας το περάσει οι μιζεροι κ γκρινιάρηδες σαλπησαν απελπισμένοι όπως κάθε χρόνο τέλος χειμώνα!!!!Κ ας έχει ο Φλεβάρης προϊστορία κ στατιστικά σε χιονιαδες μικρούς κ μεγάλους από παλαιότερων χρόνων κ μάλιστα κόντρα κ σε Δεκέμβριο κ σε γενναρη!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όταν λέμε Βάκχος ,εννοούμε τον ίδιο τον θεό Διόνυσο ,ο οποίος είχε και αυτό το προσωνύμιο. Θεός του κρασιού ,του γλεντιού ,των οργίων και της εν γένει ευωχίας .
    Είναι ,λοιπόν, ο καταλληλότερος να μεθύσει τον Φλεβάρη ,κι ας είναι ,κατά τους Ρωμαίους ,ο μήνας των καθαρμών.
    Μόνο νάχει το νου του ο Δίας ,μπερμπατοσπορά του οποίου υπήρξε και ο Διόνυσος, να μη πιούν πολύ και τα κάνουν θάλασσα !. ------======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συμφωνώ και επαυξάνω με τον τίτλο της ανάρτησης διότι αυξάνεται η ηλιακή ακτινοβολία που δέχεται το βόρειο ημισφαίριο με αποτέλεσμα να θερμαίνονται ταχύτερα οι αέριες μάζες κυρίως σε περιοχές νοτίως του 35ου παράλληλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημερα σε όλους! Εδώ που φτάσαμε καλοδεχούμενα τα νερά και τα όποια χιόνια (αν και ελάχιστα ως καθόλου ως φαίνεται) στα ορεινά μας. Αυτό έχουμε ανάγκη τώρα ώστε να βάλει αυτός ο «χειμώνας» το «γκολ της τιμής». Φυσικά κανένας δε θα πει όχι σε μια ψυχρή εισβολή αλλά πλέον το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι να βρέξει. Σήμερα είχαμε μια μικρή πρωινή βροχούλα εδώ στην Κέρκυρα με τη θερμοκρασία στους 15 βαθμούς. Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είναι ξεκάθαρος ο τίτλος. Θα έρχονται ψυχρές μάζες οι οποίες θα εκφυλίζονται πάνω από τη χώρα. Υετός μπόλικος με τη μορφή της βροχής και χιονοπτώσεις σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές στα βόρεια. Πεδινό χιόνι, δύσκολα να δει ακόμα και η βόρεια Ελλάδα. Αυτά για το Φεβρουάριο. Τον επόμενο μήνα, άγνωσται αι βουλαί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Επιτρέψτε μου αλλά μένουν 20 για να τελειώσει ο Φλεβάρης! Πρόγνωση 20 ημερών!?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αν και αλλάζει η κυκλοφορία από Κυριακή και έρχονται οι πολυπόθητες βροχές για αρκετές περιοχές της χώρας μας, τα στοιχεία ραν με ραν μοντέλων και μέσου όρου πολλαπλού δείγματος δεν με πείθουν καθόλου.
    Χιόνια μόνο στα πολύ ορεινά της Πίνδου ενώ και ο υετός σε διάρκεια και ένταση κουτσουρεύεται συνεχώς.
    Εάν είναι μετά από έναν ανύπαρκτο χειμώνα να κάνει πάλι αυτά τα καραγκιοζιλίκια που φαίνονται εγώ δεν θα πάρω.
    Δεν ικανοποιούμε μετά από το φετινό φιάσκο με βροχές λίγων ωρών και χιόνι στα χιονοδρομικά.
    Κάπου πάρα πάει το φετινό αστείο.
    Όλα μας τα λεφτά τώρα στα επόμενα τρεξίματα μήπως αρχίσουν και συμβαδίζουν με τις τελευταίες ανανεώσεις δεικτών ΑΟ ΝΑΟ που δείχνουν κάποιο χειμερινό ενδιαφέρον και στη χώρα μας(κανόνας δεν είναι ούτε οι δείκτες).
    Ξανά τονίζω πάντως, ούτε η αλλαγή της επόμενης εβδομάδας με πείθει ότι θα είναι κάτι το σπουδαίο, δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συμφωνώ απόλυτα με το φίλο Φώτη,αυτό ακριβώς με πρόλαβε στην ανάρτηση Χρήστος Όθρυς σε ανοιξιάτικους ρυθμούς πλέον ,οι ελπίδες για μένα πάνε προς το τρίτο 10 ήμερο μήπως και αλλάξει κάτι,για μένα νομίζω θα καραδοκούν οι ψυχρές λίμνες την άνοιξη για εκεί το βλέπω να πηγαίνει το πράγμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα σας θα ηθελα καποιος να μου πει τι καιρο θα εχει 17 με 21 φεβρουαριου στο μετσοβο γιατι εχω ενα ταξιδι εκει επαγγελματικο! Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Mε τα λίγα που καταλαβαίνω και εγώ,φοβάμαι ότι ο Φώτης έχει δίκιο΄. Και να σκεφθεί κανείς ότι όλοι εδώ ,μετά από τόσο καιρό ανομβρίας, έχουν "επενδύσει" πολλά σαυτήν την κακοκαιρία.
    Και μετά σου λένε γκρινιάζεις......... -------=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή