Του Βορρά και του Νότου τα παιδιά!

 

Στοκχόλμη, 13-2-2024, του Μάκη Αγγελή


Γιάννενα, 13-2-2024, του Χρήστου Λώλη

Η εξέλιξη του καιρού:

Πέμπτη (15/2)

Τοπικές βροχές στα ανατολικά και τα νότια και κυρίως στην Α. Στερεά - Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά Εύβοιας, Βοιωτίας, Αττικής (Πάρνηθα) και Κρήτης.

Μεμονωμένες καταιγίδες στις νοτιότερες των Κυκλάδων, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Άνεμοι Β-ΒΑ με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο).

Πτώση θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά και τα νότια.


Παρασκευή (16/2)

Βαθμιαία εξασθένηση του υετού και των ανέμων.


Σαββατοκύριακο – Δευτέρα (17-19/2/2024)

Δεν προβλέπονται φαινόμενα ικανά να δημιουργήσουν προβλήματα.


62 σχόλια:

  1. Τα φαινόμενα είναι άφαντα! Η ατμόσφαιρα γύρω θυμίζει αρχές άνοιξης εδώ και πολλές μέρες. Χτες κλάδεψα τις ελιές και διάφορα άλλα δέντρα. Είναι πανετοιμα να ανθίσουν και μάλιστα μερικά βγάζουν φυλλαράκια! Τον Δεκέμβρη έπεσαν τα φύλλα και σε δυόμιση μήνες αρχίζουν να ξαναβγαίνουν! Άφαντος και φέτος ο Χειμώνας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Μάκη μας σκάσετε φέτος με τα χιόνια!! Βρήκατε χρονιά...
    Με αγάπη τα λέω.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Γιαννιώτικου ουράνιου τόξου συνέχεια:
    https://www.epiruspost.gr/diplo-oyranio-toxo-agkaliase-ta-gia/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O κύριος Ζιακόπουλος εμβληματικά φέτος στάθηκε έγκαιρα απέναντι στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις των μοντέλων λέγοντας ότι το ΕΛ ΝΙΝΟ μπορεί να μην φέρει θερμό χειμώνα στην Ευρώπη αλλά το αντίθετο , η εκτίμιση του ήταν και τολμηρή και επιτυχής για την Βαλτική και βορειότερα,για τα νοτιότερα όμως πλάτη...είχαμε την" Εθνική οδό" στο ύψος του Βερολίνου.Ας μείνουμε πάντως στον αξιόλογο υετό αύριο στην Κρήτη αλλά ελπίζω και στα Δωδ/σα .Η απορία μου είναι πώς η ανατολική Πελοπόννησος δεν μπορεί να πάρει λίγο υετό από αυτές τις διαταραχές.Οσο αφορά τα χιόνια...ας περιμένουμε ίσως η Πίνδος να πεί στο τέλος το "νουμπέτι " της."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το έχουμε ξαναπεί ότι το κλίμα μας αλλάζει πλέον και αυτό της Κρήτης τουλάχιστον γίνεται ταχύτατα Κυπριακό η… Ισραηλιτικο. Τουτεστιν ζεστός και ηλιόλουστος χειμώνας με μικρά διαλείμματα από σύντομες και εν μέρει ισχυρές διαταραχές που δίνουν τη θέση τους πάλι στον ήλιο και τη ζέστη. Ξεχνάμε τις πολύωρες βροχές, τις καταιγίδες, τις συννεφιές και τα χιονοχαλαζα που είχαμε παλιά. Ακόμα περιμένουμε την «κακοκαιρία» που θα μας επισκεπτόταν σήμερα. Μάλλον έχασε το τρένο!
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και δηλαδή πότε είσασταν εσείς θαμμένοι στα χιόνια και με ατελείωτες βροχές? Βρε θα μας τρελάνετε...? Από μικρός ήξερα τις μπανάνες Κρήτης επειδή μόνο εκεί είχε ζέστη !

      Διαγραφή
    2. Δεν έχει τελειωμό φέτος ο χειμώνας στη Σκανδιναβία!
      Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και έναν χιονόφιλο αυτό το τόσο παρατεταμένο θα τον πείραζε.

      Γιάννη δεν λέω, έχεις το δίκιο σου φέτος μέχρι πρότινος αλλά βρε αδερφέ μη λέμε ότι η Κρήτη τα πηγαίνει και τόσο άσχημα στην γεωγραφική θέση που βρίσκετε.
      Γεμάτο χιόνια είναι τα βουνά σας από τις τελευταίες διαταραχές και από σήμερα θα ευνοηθείτε τα μάλα.
      Τι να πούμε και μεις στην Πίνδο που φέτος δεν σηκώσαμε κεφάλι από την αχιονιά.
      Πίστεψέ με αυτή την στιγμή υπάρχουν και χειρότερα.

      Διαγραφή
    3. Φουλλλ Καλημέρα από τα χείριστα.... Καη Καλή μέρα για όλες και όλους από το μαγευτικό Κιάτο (χιουμοριστικό το μαγευτικό! )

      Διαγραφή
    4. Φώτη, εγώ πιστεύω ότι η γκρίνια είναι τελείως ανώφελη και είναι και δυσάρεστη για τους τρίτους. Η παρούσα "κακοκαιρία" όμως από χθες μέχρι τώρα έχει αφήσει από 0,5 έως 1,5 χιλιοστό στη βόρεια ακτή του νησιού. Μέχρι στιγμής αποδεικνύεται και αυτή άβροχη.

      Διαγραφή
    5. Προς ''Ανώνυμος14 Φεβρουαρίου 2024 στις 10:40 μ.μ.'' ψάξε και βρες σχετικά με τις 4 κλιματικές ζώνες της Κρήτης. Επίσης δες βροχομετρικά (μ.ο.) της δυτικής κυρίως Κρήτης τα οποία μαζί με αυτά της Ηπείρου είναι τα υψηλότερα πανελλαδικά. Ο Γιάννης έχει δίκιο για το παρελθόν, αλλά φέτος σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, η Κρήτη είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα. Πεδινά χιόνια μπορεί να είναι σπάνια, αλλά τα χιόνια στα βουνά του νησιού είναι κατά κανόνα πλούσια και κρατάνε μέχρι το καλοκαίρι. Ο ''σωστός'' χειμώνας στο νησί είναι κακοκαιρίες με πολύωρες πεδινές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά, ανά τακτά διαστήματα, με εμβόλιμους τους νοτιάδες για αρκετές ημέρες που πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν.

      Διαγραφή
    6. Χειμώνας δεν είναι μόνο τα χιόνια. Είναι και οι βροχές και αυτές δεν τις έχουμε. Ποτέ δεν είχα την απαιτηση να χιονίσει έξω από το σπίτι μου. Έχω την απαιτηση να βλέπω κάποιες βροχές και αυτές δεν έρχονται με τίποτα.
      1 χιλιοστό βροχής είναι ο απολογισμός μέχρι στιγμης αυτής της φοβερής «κακοκαιρίας». Καλύτερα τα πράγματα στην Ανατολική κρητη.
      Το μενού αργότερα έχει νοτιάδες και υψηλές θερμοκρασίες.
      Ποσό χειρότερο να γίνει; Έχει αρχίσει να έχει πλάκα πλέον!
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
    7. Φυσικά, τις καλλιεργούμε σε όλα τα ορεινά. Ό,τι να ναι.

      Διαγραφή
  6. Ότι και να πούμε η φετινή καιρική ανωμαλία δεν έχει προηγούμενο τουλάχιστον στην περιοχή μου,πέραν τις δύο καταστροφικές κακοκαιρίες του φθινοπώρου από εκεί και μετά τίποτα το σπουδαίο,αγνοείται το κρύο και η βροχή, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να πω εντάξει βρε παιδί μου, εμείς είμαστε στην ζούλα και ότι αρπάξουμε από χιονοπτώσεις- χιονόνερο - βροχή και κρύα οι νότιοι εν αντιθέσει με τούς βόρειους.
    Αλλά ούτε οι βόρειοι δεν έχουν αυτό που αξίζει να έχουν καιρικά.

    Δεν θα εκπλαγώ καθόλου εάν φέτος έχουμε έντονη θερμική αστάθεια την άνοιξη και τους πρώτους θερινούς μήνες με αντίκτυπο ισχυρές χαλαζοπτώσεις και Flash Flood's.
    Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία "χρωστάει" καιρό Βορείου ρεύματος με διαταραχές και πιστεύω ότι αυτό μένει πίσω τους χειμερινούς μήνες και τα κάνει ύστερα με ισχυρές θερμικές αστάθειες.
    Παρεμπιπτόντως, ωραία και ποτιστική βροχή στο Παλαιό Φάληρο και σαν να φάνηκαν και κάποιες αχνές ενδονεφικές ηλεκτρικές εκκενώσεις προς τα βορειοδυτικά.
    Το βόρειο Αιγαίο κατεβάζει πράμα πάλι.
    Καλό βράδυ σε όλους και στον Δάσκαλο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα. Τιμή και δόξα στο βόρειο ρεύμα. Πολύ καλή ποτιστική βροχή σήμερα στα μέρη μας. Δημήτρης Κεντρική Εύβοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για να βοηθήσω την συζήτηση για την Κρήτη στην συνέντευξη του κ.Λέκκα που είχα παραπέμψει πρίν δύο τρείς μέρες ,είχε ορίσει τα 630mm ετήσιο ύψος βροχής ως ικανοποιητικό ύψος υετού για την Σούδα Χανίων,με αυτό το κριτήριο διέκρινε τις χρονιές σε ξηρές και υγρές,έτσι από το 2015 και μετά διακρίνει μία υγρή περίοδο για την Κρήτη,πριν όμως διέκρινε μία 20 ετία παρακαλώ με ποσά υετού κάτω από το αναφερόμενο,την κουβέντα την τελειώνει με την βεβαιότητα ότι αυτήν η ξηρή περίοδος θα ξαναναέρθει.
    Τα τρεξίματα των αριθμητικών μοντέλων εχουν γίνει διασκεδαστικά καθώς έιμαστε στην εποχή που δεν συγκρίνουμε πια το τρέξιμο τους ενός μοντέλου με το άλλο ,αλλα...τα τρεξίματα του ίδιου μοντέλου καθώς μεταξύ τους(06ζ,12ζ κλπ) έχουν οβιδιακές ανατροπές σε ώρες που δεν δικαιολογούνται.Νομίζω ότι είμαστε στην κορύφωση....της μη πρωγνωσιμότητας από αυτά.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι προφανές ότι διανύουμε μια ξηρή περίοδο που θα διαρκέσει κάμποσα χρόνια. Όχι μόνο στην Κρήτη αλλά ολόκληρη η νότια Ελλάδα και ειδικά η Αττική- σε αντίθεση με την βόρεια την ποια σώζουν καπως οι ασταθειες του καλοκαιριού. Σε Ευχαριστω που παρέθεσες τον μέσο όρο υετου διότι κάποιοι επιμένουν να προσπαθούν να με πείσουν ότι πέφτουν ικανοποιητικές βροχές στην περιοχή μου. Ας συγκρίνουν λοιπόν και ας δουν.
      ΥΓ: Ακόμα περιμένω την κακοκαιρία να έρθει… είναι στον δρόμο!!!
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
  10. Τπτ Γίάννη..και να πώ ότι σας χαίρομαι...όταν μιλάτε για το νησί σας,και σε κάθε περίπτωση νομίζω αντικειμενικά...στόχος ανεξάρτητα τι πιστεύει ο καθένας(κόμμα,θρησκεία κλπ)...δεν είναι τπτ άλλο από την ευημερία...έτσι διαβάζω πολύ προσεκτικά τους συντρόφους του νότου κ ειδικά των αγροτών ...ας σκεφτούμε μία Ελλάδα...με όλες τις παθογένειες της σε υποδομές κλπ..να αντιμετωπίσει μία ξηρασία όπως της Ιβηρικής τα τελευταία χρόνια..τότε θα τρομάξουμε."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο φίλος Γιάννης από τα Χανιά έχει απόλυτο δίκιο. Το κλίμα της περιοχής δεν είναι πλέον ίδιο με αυτό που γνωρίσαμε τη δεκαετία του '80 ή του '90 ή και του 2000. Ο χειμώνας στα Χανιά είχε κάποτε συχνές και αργές σε ταχύτητα διελεύσεις χαμηλών από τα δυτικά-νοτιοδυτικά, που αρχικά έδιναν βροχές νοτιοδυτικού ρεύματος και έπειτα γύριζαν σε βοριά με επίσης καλές βροχές. Έτσι είχαμε συνεχόμενες ημέρες βροχής, συννεφιάς και υγρού καιρού. Ενδιάμεσα υπήρχαν διαστήματα των 4-6 ημερών με πιο ήπιο καιρό και ηλιοφάνεια ,που γρήγορα όμως έδιναν πάλι τη θέση τους σε νέα συστήματα. Αυτό συνέβαινε σταθερά από Οκτώβριο μέχρι και Μάρτιο με πολύ λίγες κακές χρονιές να το διαψεύδουν ως κανόνα. Τώρα πια τα συστήματα είτε είναι πολύ πιο σπάνια είτε διέρχονται πολύ πιο βόρεια ή πιο ανατολικά είτε είναι πάρα πολύ γρήγορα στη διέλευσή τους, με αποτέλεσμα οι ετήσιες ημέρες υετού να έχουν μειωθεί αισθητά, οι μέσες θερμοκρασίες να έχουν αυξηθεί, όπως επίσης και οι ώρες χειμερινής ηλιοφάνειας. Γενικά το κλίμα θυμίζει πλέον περισσότερο ακτές της βόρειας Αφρικής, ενώ κάποτε ήταν κλίμα νοτιοδυτικής Ελλάδας. Αναφέρομαι πάντα στη βορειοδυτική Κρήτη και ειδικά στα Χανιά, όχι στη νότια. Λυπάμαι όχι μόνο για το ίδιο το γεγονός του κλιματικού εκφυλισμού της περιοχής, αλλά και για το γεγονός ότι πολύς κόσμος δεν μας πιστεύει και δεν μας ακούει σε αυτό που βιώνουμε και που πιστοποιούμε εμπειρικά και όχι θεωρητικά. Να σημειώσω εδώ ότι για την Κεντρική και Ανατολική Κρήτη δεν ισχύουν τα ίδια αρνητικά στοιχεία. Μάλιστα θα έλεγα ότι αντιθέτως έχουν αρχίσει να βελτιώνονται οι μέσοι όροι της βροχής σε σχέση με το παρελθόν, πράγμα διόλου άσχετο θεωρώ με την εξίσου ανοδική πορεία της Κύπρου και της Εγγύς Ανατολής τα τελευταία χρόνια. Η κλιματική αλλαγή άλλωστε περιλαμβάνει στα βασικά της γνωρίσματα και την ανακατανομή υετού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Κυπρος βλέπει συστηματικά πολύ καλές βροχές και είναι συνεχώς εντός των μέσων όρων της. Το δε Ισραηλ δέχεται επίσης καταρρακτώδεις βροχές αυτόν τον χειμώνα. Βλέπω τα ποσά υετου στο Τελ Αβιβ και ζηλεύω. Που φτάσαμε δηλαδη…. Και σε 2 ώρες από το Τελ Αβιβ βρίσκεσαι σε αληθινή έρημο.Η δε Κυπρος που παλιά λέγαμε ότι ποτέ δεν βρέχει, μας έχει βάλει τα γυαλιά.
      Ωστόσο ακόμα πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα γυρίσει ο τροχός και για τα μέρη μας. Υπομονή.
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
  12. Παπασταμάτης Μαρκόπουλο15 Φεβρουαρίου 2024 στις 7:49 μ.μ.

    Καλησπέρα σε όλους.Επέτειος ΜΗΔΕΙΑΣ σήμερα.Τρια χρόνια.Ευχόμαστε να δούμε πάλι τέτοιες μέρες.Ικανοποιητικές σήμερα βροχές σε Ανατολική Αττική.Εδω Μαρκόπουλο και Π.Ράφτη αρκετό νερό.Αν είχαμε ψύχος θα είχαμε πολύ ωραίες χιονοπτώσεις.Μακαρι μέχρι το τέλος του χειμώνα να δούμε κάτι.Αν δεν έρθει δεν πειράζει.Δοξα τω Θεώ για όλα.Μακάρι όμως.Καλο βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κεντρική και ανατολική Κορινθία ούτε σταγόνα μέχρι στιγμής.Παμε καλά. Κουράγιο και θα έρθει ο Μάης. Δημήτρης κεντρική Κορινθία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. κ. Ζιακόπουλε, διάβασα κάπου ότι τα τελευταία οκτώ εκατομμύρια χρόνια η ερημική Βόρεια Αφρική πρασινίζει περίπου κάθε 21.000 χρόνια και ότι από διάφορες πηγές έχουν ανιχνευθεί 230 "πράσινες" περίοδοι στη Σαχάρα. Επίσης ότι η εξήγηση βρίσκεται στις μεταβολές της τροχιακής μετάπτωσης της Γης, η οποία φέρνει το βόρειο ημισφαίριο πιο κοντά στον ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο Ισημερινός μπορεί να μετατοπίζεται π.χ. προς τα βόρεια, δηλαδή ότι οι τροπικές συνθήκες μπορεί να αρχίσουν να επικρατούν στη Σαχάρα, οπότε οι κλιματικές συνθήκες της Σαχάρας να μετατοπιστούν προς τη νότια Ευρώπη ; Κάτι άσχετο, φυσικά, από την υπερθέρμανση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενδιαφέρον θέμα, Γιώργο. Οι θεωρίες είναι πολλές. Η μετάπτωση των ισημεριών και η συνδεόμενη με αυτή μετατόπιση προς το βορρά του θερμικού ισημερινού (ενδοτροπικής ζώνης σύγκλισης) είναι κυρίαρχη.

      Διαγραφή
  15. Μεσοπρόθεσμη εκτίμηση επόμενων 10 ημερών.
    Βελτιώνετε σταδιακά μέσα στην ημέρα ο καιρός αύριο και γύρω από το Αιγαίο(στη βόρεια Κρήτη, ίσως και στην Εύβοια κάποιες τοπικές βροχές και μπόρες θα επιμείνουν έως το Σάββατο το πρωί) και έτσι πάμε για άλλο ένα 10ημερο περίπου με ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες.
    Έως και τις 24 του μήνα δεν φαίνεται κάποια διαταραχή άξιου λόγου η μεγάλης εμβέλειας να μας απασχολεί
    Έτσι λοιπόν είναι λογικό η πρόγνωση του καιρού να μπει εκ νέου στο πάγο για κάποιες ημέρες.
    Ο φετινός χειμώνας διεκδικεί επάξια θα έλεγα την θέση του μέσα στο τόπ 5 των χειρότερων χειμώνων που πέρασαν ποτέ σε πανελλαδικό επίπεδο.
    Καλό βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου θά συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου ειδικά για τή περιοχή μου Αρκαδία όι χρονιές 2013,2014 ήταν απελπισία όπως βέβαια και φέτος 🙂 Με εκτίμηση Παυλόπουλος Σταύρος

      Διαγραφή
    2. Το 2013 και 2014 απο πλευράς χιονιού, οι μόνες χρονιές που δεν το έστρωσε στην Τρίπολη εκτός απο κάποιες χιονοπτώσεις χωρίς χιονόστρωση, ο πατέρας μου αλλά και εγώ δεν το είχαμε ξαναδεί αυτό, πάντα είχαμε 2-3 χιονοστρώσεις κάθε χειμώνα, άλλες φορές με λίγα εκατοστά και άλλες με πιο πολλά,. Το 2007 και φέτος ήταν χειρότερα απο πλευράς βροχών και κρύου αλλά χιονόστρωση είχαμε 2 φορές το 07 και μία φέτος.

      Διαγραφή
    3. Για το σύνολο της χώρας θα έλεγα ότι μετά το 2007 η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη όλων.
      Το 2013 θα το έβαζα μόνο τμηματικά ως χειρότερο καθώς εκείνον το χειμώνα η δυτική ΒΔυτικη χώρα και η Πίνδος είχε αρκετά υετοφόρο χειμώνα με πολλά χιόνια στα ορεινά.
      Το 2014 το θεωρώ ελαφρώς καλύτερο από το φετινό χάλι.

      Διαγραφή
    4. Με ποια λογική το 2013,2014 σε πανελλαδικό επίπεδο;

      Διαγραφή
    5. Καλησπέρα και από εμένα στην παρέα...
      Ξεκάθαρα θα πω χειμώνες 2007 και 2024 οι δύο πιο θερμοί!
      Φέτος μια από τις αιτίες που δεν είδαμε χειμώνα είναι και οι υψηλές πιέσεις στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής είχαμε συνεχώς υψηλές πιέσεις που με την βοήθεια του Υποτροπικού αεροχειμαρου εκτός των θερμών αερίων μαζών που μετέφεραν στην περιοχή μας, ήταν και ένα τεράστιο εμπόδιο έτσι ώστε ψυχρές αέριες μάζες που υπήρχαν κατά διαστήματα στην ανατολική Ευρώπη, να κατέβουν νοτιότερα!
      Αυτό είδα από τα λίγα που μπορώ να καταλάβω αλλά, αυτό που με τρομάζει είναι το εξής...
      Εάν σε όλη την χειμερινή περίοδο η Αφρική μας έστελνε συνεχώς θερμές αέριες μάζες για την περίοδο αυτή,τι μας περιμένει την άνοιξη Απρίλιο και Μάιο και κυρίως το καλοκαίρι!!
      Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποια αξιόλογη ψυχρή εισβολή την τελευταία στιγμή προ του τέλους της χειμερινής περιόδου,σε ένα χειμώνα που είναι ζήτημα αν μετριούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών θερμοκρασίες μέγιστες περί τους 10-11 βαθμούς και κάτω, που μας έκαναν να πούμε επιτέλους χειμωνιάτικη ημέρα...
      Οι επιπτώσεις της κλιματικής απορρύθμισης στην περιοχή της Μεσογείου είναι κάτι παραπάνω από εμφανής!

      Διαγραφή
  16. Επειδή τα κατά κυριολεξίαν χιόνια δεν έρχονται , ας ακούσουμε κάποιοι τα κατά μεταφοράν χιόνια .
    Τό ασμα έχει τίτλο : " Τώρα πούρχονται τα χιόνια ". ------======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εχθές ημέρα Πέμπτη μιας και βρισκόμασταν στις Αχαρνές είπαμε να επισκεφτούμε την Πάρνη ( Πάρνηθα)
    Οι δρόμοι ήταν κλειστοί από το ύψος του καζίνο.
    Μπορώ να πω ότι χιόνιζε πολύ αξιόλογα από τα 1.000 μέτρα και πάνω.
    Η πεζοπορία ήταν φανταστική.
    Φοβερό ήταν επίσης όταν κατεβαίναμε και οι νιφάδες γινόντουσαν χιονόλυτο.
    Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που όταν έρχεται ένα ορεινό χιονάκι απαγορεύεται η διέλευση σε ορεινό οδικό δίκτυο, κλείνουν προληπτικά οι εθνικές οδοί-και όχι μόνο- χωρίς νιφάδα τσακιστή? Υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που όταν έχει καλοκαιράκι, απαγορεύεται η πρόσβαση στα δάση, στα αστικά πάρκα, με αστεία προσχήματα πάντα, βγαλμένα από τις ονειρώξεις του Αδόλφου, (του γνωστού...) ? Και τα λέω αυτά κύριε Φραγκίσκο, επειδή το δέχεστε αψήφιστα το "κλειστό από το τελεφερίκ και πάνω"...νομίζω τουλάχιστο. Αν κάποιος έχει να σχολιάσει κάτι επι τούτων, εδώ είμαι, με ανοιχτά μάτια! Εννοείται πως το ερώτημα πάει και στον δάσκαλο μας!

      Διαγραφή
    2. Η Πάρνηθα παίζει μπάλα μόνη της φέτος με παρέα τον Ελικώνα και τη Δίρφυ.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Ανώνυμε 4:42


      Για Αδόλφους και τσακιστές νιφάδες και διάφορους χαρακτηρισμούς δεν γνωρίζω επί τούτου και ειδικά στο blog του κυρίου ζιακόπουλου.
      Δεν παίρνουμε τίποτα αψήφιστα.

      Ότι κάνουμε το κάνουμε με ευθύνη και σεβασμό.
      Καλησπέρα σε όλους!



      Διαγραφή
    4. «Το Κράτος όχι ως αφηρημένη ιδέα, αλλά ως συγκεκριμένο βίωμα, σαν ένα κομμάτι από την ίδια τη ζωή μας, λείπει από τους σημερινούς Έλληνες. Το αισθάνονται σαν ξένο, όχι δικό τους, και δεν το πονούν. Τη χώρα τους την αγαπούν με πάθος. Για μια χούφτα από το χώμα της είναι άξιοι να πεθάνουν με την πιο μεγάλη ευκολία. Άλλο Πατρίδα, όμως και άλλο Πολιτεία. Με την Πατρίδα είμαστε στενότατα δεμένοι˙ την έχουμε βάλει μέσα στο αίμα μας, γιατί και με το αίμα μας την έχουμε κρατήσει. Την Πολιτεία όμως, δηλαδή αυτό τον ορισμένο τρόπο με τον οποίο έχει οργανωθεί και διοικείται ο τόπος, αυτήν την απρόσωπη δύναμη που λειτουργεί στο όνομα, όλων για να εξασφαλίζει με τα όργανα και τους θεσμούς της τη ζωή και την ελευθερία μας, δεν μπορούμε να τη νιώσουμε σαν κάτι εντελώς δικό μας. Είναι ξένο σώμα για το αίσθημα μας.
      Η αδιαφορία ή η λανθάνουσα εχθρότητα προς το Κράτος και τις λειτουργίες του είναι αποτέλεσμα ιστορικών αιτίων και μιας κακοδαιμονίας που ατυχώς διαιωνίζεται. Ας μη λησμονούμε ότι επί μακρά χρόνια και κατά διαστήματα δεν υπήρχε γι' αυτόν εδώ τον πολυβασανισμένο λαό σύμπτωση Πολιτείας και Έθνους. Η κρατική εξουσία στις διάφορες περιόδους της δουλείας δεν ήταν μονάχα ξένη αλλά και εχθρική προς την εθνική μας υπόσταση. Και επομένως γενεές γενεών, για να βεβαιώσουν την εθνική τους ιδιοτυπία, τη ξεχωριστή τους ύπαρξη, ήταν αναγκασμένες να μισούν, να απατούν και να πολεμούν τα όργανα και τις λειτουργίες που στα μάτια τους εκπροσωπούσαν το Κράτος και σάρκωναν την ιδέα της Πολιτείας.
      Ακόμη κι όταν λευτερωθεί από το ζυγό, δεν μπορεί εύκολα ένας λαός να αγαπήσει την Πολιτεία με τους περιορισμούς της, έστω και αν είναι τώρα δική του, αφού ως προχτές ακόμη το Κράτος ήταν η θέληση και η βία του δυνάστη του. Κατά ένα παράδοξο μάλιστα μηχανισμό, που μας τον εξηγεί σήμερα η Ψυχολογία, όταν ένας πολίτης με τέτοιες υποσυνείδητες κακώσεις από αρχόμενος γίνεται άρχων. παίρνει τις διαθέσεις και τους τρόπους που ο ίδιος πρώτος, μισούσε. Παίζει δηλαδή το ρόλο του ειδώλου που ως τώρα το φοβόταν και το αντιπαθούσε, γιατί έτσι νομίζει πως μπορεί να λευτερωθεί από τον εφιάλτη του. Ίσως γι' αυτό το λόγο συμβαίνει, όποιος παίρνει και μια παραμικρή ακόμη εξουσία στην Ελλάδα, να μεταβάλλεται αμέσως σε σατράπη...»
      Ε.Π. Παπανούτσος, Εφήμερα-Επίκαιρα-Ανεπίκαιρα, εκδόσεις Ίκαρος, Αθήνα 1980.

      Διαγραφή
    5. Μεγάλος ο κύριος Ευάγγελος Παπανούτσος. Αθάνατος!
      Βιβλία του δεν έχω αλλά έχω διαβάσει ολίγον από τα γραφόμενα του στο διαδίκτυο όπως αυτά που γράψατε κύριε Ζιακόπουλε.
      Καλησπέρα σας!

      Διαγραφή
    6. Το ελληνικό κράτος κύριε Ζιακόπουλε...δεν νομίζω ποτέ να μας φταίει σε τίποτα ο κ.Πανούτσος θεωρώ ότι τις κακοδαιμονίες μας και τις παθογένειες μας τις έχουμε στο κρατικό μας DNA λόγω Τουρκοκρατίας κλπ....αλλά δεν νομίζω να είναι τόσο απλό....μάλλον προς την πολιτική ελίτ πρέπει να ψάξουμε..και τις σχέσεις (κατ επίφαση σχέσεις) με την κοινοβουλευτική δημοκρατία...και ότι συνεπάγεται αυτό...(κράτος δικαίου ,ασφάλεια κλπ)...αν θυμάται κανείς τον Γκόρτζο και τους γκοτζαμάνηδες θα με καταλάβει.."θωμάς¨"

      Διαγραφή
    7. Μην αλλάζεις το όνομα, "Θωμά". Όσο για τις "ενστάσεις" σου, απαντάει η τελευταία περί ψυχολογίας παράγραφος του αποσπάσματος.

      Διαγραφή
    8. Eυχαριστώ για την κατανόηση σας κύριε Ζιακόπουλε,αλλά επιμένω...όλη η ακαδημαική ελίτ να την πούμε έτσι ,προσπαθούσε και ακόμα προσπαθεί να βρεί τέτοιες..εξηγήσεις,αν όμως εξετάσουμε την νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου μας θα διακρίνουμε πολύ εύκολα κάποια πράγματα.....και για να μην γράφω για πράγματα που απλά άκουσα....παραμπέμπω εδώ.https://www.youtube.com/watch?v=Jggvr6sIzbg...εγώ να προσθέσω απλά σαν γεγονότα
      α)Οταν ξεσπά ο DANIEL στον Βόλο τα σχολεία είναι ανοιχτά και ας μας δείχναν τα μοντέλα οτι θα πέσουν τουλάχιστον 200 mm στην πόλη.
      β)Οταν όλη η Ελλαδα καίγοταν...ο αρμόδιος Υπουργός και πολιτικός προιστάμενος του Σώματος που θα εξασφάλιζε την ομαλή ροή οχημάτων κ την αστυνόμευση αποφάσισε να πάει για μπάνιο!..
      Ε δεν μας φταίει...η τουρκοκρατία..."θωμάς".

      Διαγραφή
  18. Καλησπέρα σε όλους. Από τον Δεκέμβριο έως σήμερα τον ημερολογιακά τουλάχιστον χειμώνα τον κλαίμε σχεδόν καθημερινά. Όχι άλλα δάκρυα......Καλό ΣΚ σε όλους. Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε δίκιο, συμφωνώ.Τα δάκρυα ας τα κρατήσουμε για το καλοκαίρι.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  19. Καλησπερα σας κε. Ζιακόπουλε, μια παρασπονδία εάν μπορούσε να γίνει σήμερα. Ένας λιλιπούτειος φίλος μας γιορτάζει την Κυριακή (Λέων) και πρόκειται να καλέσει τους φίλους του αυτό το Σάββατο (αύριο) για να παίξουν μπάλα. Έχει πολύ μεγάλη αγωνία μην χαλάσει το πάρτυ του ο καιρός ( βροχή). Πρόκειται για την ευρύτερη περιοχή των Β. Προαστιών Αθηνών σε υψόμετρο 300-350μ. Μια πρόβλεψη σας , θα ήταν ότι πιο αξιόπιστο για να του το μεταφέρω. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγγνώμη για το ερώτημα. Να είστε πάντα καλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ΒΑ ρεύμα συχνά είναι εφτάψυχο, αλλά αύριο δεν νομίζω ότι θα κάνει κάτι άξιο λόγου απο πλευράς υετού.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κε. Ζιακοπουλε αμφωτέρως, για την απάντηση σας, αλλά και για το θετικό περιεχόμενο αυτής! Θα την μεταφέρω τώρα αμέσως στον νεαρό φίλο μας , ο οποίος είμαι βέβαιος ότι θα ευχαριστηθεί παρα πολύ ! Καλό σας βράδυ και πάλι σας ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  20. Σπάσανε τα ρεκόρ θερμοκρασίας σε πολλά μέρη του κόσμου τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη σε ένα άρθρο που διάβασα. Κατά τα άλλα δεν έχουμε κληματικη αλλαγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τελικά, υετικά αφού σωθούν οι Βεδουίνοι, θα μας σώσουν κι εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αληθεύει κύριε Ζιακόπουλε ότι ο Φεβρουάριος 2024 θα είναι μάλλον ο θερμότερος στον πλανήτη τα τελευταία 200 χρόνια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kύριε Θεοδοσίου το διάβασα και εγώ,και ενδιαφέρον είχαν οι θερμοί ωκεανοί...σιγά σιγά διαπιστώνω ότι η φετινή κακοδαιμονία μας δεν ωφείλεται στο γεγονός ότι δεν είχαμε κατάλληλες διατάξεις αλλά στην αντίσταση των θερμών μαζών που αλλοίωναν στο πλάτος μας την ποιότητα των θερμκρασιών στις κρίσιμες στάθμεις.νομίζω είναι άλλο πράγμα να αντιμετωπίζεις απλά την ζωνική και άλλο μία μεσηβρινή κυκλοφορία που όμως σε σένα αποκλείεται πια να σου δώσει πεδινό χιόνι(θυμάστε παλιά την έκφραση χιόνια στα κεντρικά και βόρεια πεδινά?...αυτήν την τελευταία δεκαετία αντικαταστάθηκε με το "χιόνια σε περιοχές χαμηλότερου υψομέττρου".Κατά τα λοιπά αρκετός υετός φαίνεται το τελευταίο δεκαήμερο και είναι καλοδεχούμενος"θωμάς"

      Διαγραφή
    2. Μα είναι δυνατόν να κάνεις αυτήν την ερώτηση 17 του μήνα μάγος είναι;

      Διαγραφή
    3. Κατά κάποιο τρόπο είναι. Αν ο Μεσι πχ είναι μάγος της μπάλας ο Δάσκαλος είναι μάγος της μετερεωλογιας.

      Διαγραφή
  23. Μάγος δεν είναι αλλά η εμπειρία του είναι τεράστια και ίσως μπορεί να έχει μια εκτίμηση. 10 μέρες είναι μόνο μέχρι να βγει ο μήνας. Εκτός κι αν τα στοιχεία που παραθέτουν στα διάφορα άρθρα είναι τελείως ψεύτικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα σας,
    1) Ακόμη βρέχει στην Κρήτη,
    2) Πολύ χιόνι και παγωνιά στα δάση της πεδινής-παραθαλάσσιας κεντροανατολικής Σουηδίας, όπου διεξάγεται το ομώνυμο ράλι το τρέχον ΠΣΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή