"Κι αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις…»


Τριγύρω μου χορεύουνε ολόλευκες νιφάδες
Τον ύπνο μου επισκέπτονται παράξενες κυράδες
Νεράιδες του λευκού χιονιού παλιές μου αγαπημένες
Μα όταν στα μάτια τις κοιτώ φαντάζουν θεέ μου ξένες

https://www.youtube.com/watch?v=oxEYjAclQJE&ab_channel=machikaroza 

29 σχόλια:

  1. Όσο για τον Μάρτη, παραθέτω το παρακάτω απόσπασμα από μια παλιά ανάρτηση: "Η τρέλα μας για το χιόνι άρχιζε τον Νοέμβριο και σταματούσε στα τέλη του Φλεβάρη. Με τον ερχομό του Μάρτη όλα άλλαζαν. Λες και το «μαρτίτσι» στο χέρι είχε τη μαγική δύναμη να εξαφανίζει τη λαχτάρα της προσμονής του, να αλλάζει τα συναισθήματα. Η μαγεία είχε πια χαθεί από τον αμετάκλητο ερχομό της άνοιξης που έκανε όλα τα χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά του μαρτιάτικου καιρού εφήμερα και μάταια».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χειμώνας λοιπόν τετέλεσται καθώς με το στιχάκι των νεράιδων του χιονιού βάζετε τα πράγματα στη θέση τους Δάσκαλε(αλήθεια ποιος χειμώνας?).
      Για τον Μάρτη τώρα,συμφωνώ απόλυτα μαζί σας και την έχουμε κάνει ξανά αυτή τη συζήτηση και πέρσι αλλά και τον ψυχρό Μάρτη του 21.
      Η μέρα αρχίζει και δείχνει τα δόντια της, τα λουλούδια ανθίζουν και όλη η ψυχολογία γενικά αλλάζει.
      Παρόλα αυτά πλην των βροχών που είναι επίσης φυσιολογικό στοιχείο του Μάρτη, και φέτος δεν αποκλείετε να δούμε ψυχρές εισβολές εκτός εποχής οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν ζημιές.
      Άλλωστε το χιόνι του Μάρτη και του Απρίλη το βράδυ το ρίχνει και την άλλη μέρα μην το είδατε....
      Και του χρόνου λοιπόν και ας πάει στα τσακίδια ο φετινός!
      Υ. Γ. Αλήθεια μην είδατε αυτούς τους μαϊντανούς μερομηνάδες των ΜΜΕ που έθαβαν τη χώρα στα χιόνια Γενάρη και Φλεβάρη?
      Ακόμη υπάρχουν κορόιδα που τους ακολουθούν πίστα.
      Άβυσσος η ψυχή του κάθε ανθρώπου...

      Διαγραφή
    2. Ποιοι μερομηναδες? Εδώ υπήρχαν και επαγγελματίες μετεωρολόγοι που μας θαβανε ήδη από τα Χριστούγεννα.

      Διαγραφή
  2. …παει το χιονι, παει το χιονι, λυωνει τωρα στα βουνα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έτσι ακριβώς είναι κύριε Δημήτρη.
    Κάθε πράγμα στον καιρό του!
    Κόνιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι και κολακεύομαι που πολλοί συμπατριώτες μου διαβάζουν το μπλογκ. Δεν είναι και λίγο για χάρη σου να θέτουν εν αμφιβόλω το «ουδείς προφήτης στον τόπο του»!
      Ευχαριστώ πολύ και καλό βράδυ.

      Διαγραφή
    2. Πολλοί μπαίνουμε και σας διαβάζουμε.
      Προσωπικά έχω πάψει εδώ και καιρό να ενημερωνομαι από αλλού για τον καιρό...
      Είναι και λίγο αστείο όταν όλοι λένε θα βρέξει θα χιονίσει κλπ κλπ εγώ αφού έχω διαβάσει τις αναρτήσεις σας, τα σχόλια του Φώτη, του Θωμά και των υπολοίπων φίλων της σελίδας έρχομαι να τους διαψεύσω ή να συμφωνήσω μαζί τους.
      Κάθε μέρα σχολίαζα, αλλά δεν ξέρω τι συνέβαινε, δεν μου επέτρεπε να αναρτήσω το σχόλιο.
      Πολλούς χαιρετισμούς από την ακριτική Κόνιτσα, πατρίδα του κυρίου Δημήτρη.
      Χρόνια πολλά στα Γιάννενα που σήμερα γιορτάζουν την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό!

      Διαγραφή
  4. Ο Δάσκαλος μίλησε. Και τα είπε όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να μην ξανάρθει αυτός ο "χειμώνας".
    Δε θυμάμαι άλλη χρονιά να μην είδα έστω και λίγες νιφάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παπασταμάτης Μαρκόπουλο20 Φεβρουαρίου 2024 στις 10:43 μ.μ.

    Καλησπέρα σας.Δηλαδή δάσκαλε τέλος για φέτος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβάστε σας παρακαλώ το σχόλιο του δασκάλου, εξηγείται πλήρως…
      Δεν κάνει πρόγνωση για όλο τον μάρτη και τον Απρίλη. Έχουμε δει χιόνια στα πεδινά ακόμη και αρχές Απρίλη στη Μακεδονία. Άλλος είναι ο χαρακτήρας της ανάρτησης και το εξηγεί αναφανδόν στο σχόλιο του
      Κωνσταντίνος

      Διαγραφή
  7. Παπασταμάτης Μαρκόπουλο20 Φεβρουαρίου 2024 στις 10:44 μ.μ.

    Να μην περιμένουμε κάτι έστω και τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η αλήθεια είναι πως όσοι ανατρέχουν σε παλιές χρονολογίες,ο χειμώνας 2006-2007 ήταν 100 φορές χειρότερος από τον φετινό,διότι είχαμε σημαντική έλλειψη βροχών,χιονιών στα βουνά και υψηλές θερμοκρασίες.
    Επάξια εκείνη η χρονιά καταλαμβάνει τον τίτλο του αντιχειμώνα με αποτέλεσμα να κάνει τον φετινό να μοιάζει σαν γατάκι μπροστά σε εκείνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. " Εδόκει δε τοις αναλογιζομένοις το σημείον απολείπειν ο θεός χιονόπτωσιν " ( Πλούταρχος ,και για τα καθ ημάς : Π.Α.)
    Εγκατέλειψε ο θεός τα χιόνια ,ας ελπίσουμε ότι δεν θα κάνει το ίδιο και με τις βροχούλες.
    Το αυριανό το βλέπω πρόθυμο για μας εδώ ,αλλά αδύνατο. -------=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τελικά ο φετινός «χειμώνας» έμεινε παρέα με τον Άβερελ να τα πίνουν στα καπηλειά της Νορβηγίας και της Σουηδίας…Να φύγει αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν ξεμπλέξαμε με τους «χειμώνες» αυτού του είδους…Ας κάνει ό,τι νερά είναι να κάνει και να τελειώνουμε. Οσο για την η άνοιξη που θα μπει , στην πράξη θα έρθει μόνο ημερολογιακά καθώς αν τα βάλουμε κάτω, από τον Οκτώβριο ως σήμερα ,άνοιξη έχουμε με δόσεις φθινοπώρου και «πινελιές χειμώνα». Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι κομμάτι διάλεξες δάσκαλε! Πέρα απ τα νοήματα του, πρόκειται για μια εκπληκτική μελωδία, με πολύ ωραίο στίχο. Θα έλεγα ότι είναι από τα πλέον υποτιμημένα άσματα της ελληνικής μας μουσικής γενικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα σε όλους. Τα δέντρα τουλάχιστον εδώ Μυτιλήνη έχουν ξεφύγει. Εάν έχουμε χιονιά στα πεδινά μετά τις 25 Μάρτη τελειώσανε όλα. Ας βρέξει όσο θελει.Ας πάει στο Καλό αυτός ο ανύπαρκτος χειμώνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν κάνει μετά τις 25 φλεβάρη αν τα δέντρα έχουν ήδη ανθίσει.

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα στην παρέα.

    Διάβασα σε κάποιο σχόλιο παραπάνω ότι ο χειμώνας του 2006-2007 ήταν μακράν ο χειρότερος. Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι σίγουρος ότι ισχύει το παραπάνω. Κοιτώντας τα νούμερα πιστεύω ότι μάλλον το γατάκι ήταν εκείνος ο χειμώνας σε σύγκρισή με τον φετινό που όμοιο του προσωπικά δεν θυμάμαι. Πίσω στο 2006-2007, ο χειμώνας ήταν άβροχος και άχιονος όπως και ο φετινός (αν δεν κάνω λάθος βρίσκονται στα ίδια επίπεδα) αλλά δεν είχε τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Κοιτώντας στοιχεία εκείνου του χειμώνα από το παραλιακό και "ζεστό", όσον αφορά το λεκανοπέδιο, Ελληνικό, οι πλειοψηφία των ελάχιστων τιμών τότε ήταν κάτω από τους 10 βαθμούς και μάλιστα με μια αρνητική τιμή και 2-3 νύχτες κοντά στο 0. Οι μέγιστες θερμοκρασίες έφτασαν μια φορά τους 20, δυο-τρεις φορές τους 18 και η πλειοψηφία αυτών ήταν ίση και αρκετές φορές κάτω των 17 βαθμών. Πέντε με έξι μέρες η μέγιστες τιμές ήταν κάτω των 10 βαθμών.

    Τα φετινά στοιχεία ξεπερνούν κάθε φαντασία σε ότι αφορά εμένα. Οι πλειοψηφία των ελάχιστων τιμών άνω των 10 βαθμών πλην του τελευταίου δεκαημέρου του Ιανουαρίου. Οι πλειοψηφία των μέγιστων τιμών μεταξύ 16 και 20 βαθμών με 15 ημέρες 20 ή και άνω βαθμών και απόλυτα μέγιστη τιμή (μέχρι στιγμής) τους 23 βαθμούς τον Δεκέμβρη.

    -Η πηγή των παραπάνω στοιχείων είναι από το history του weather online που αν δεν κάνω λάθος παραθέτονται τα στοιχεία του σταθμού της ΕΜΥ στο Ελληνικό.

    -Σημασία δεν έχει η ακρίβεια των τιμών αλλά το pattern

    -Ενδεχομένως όλοι να θυμόμαστε τον χειμώνα του 2006-2007 σαν έναν από τους χειρότερους χειμώνες γιατί όπως συχνά λέγεται την πρώτη μας φορά την θυμόμαστε όλοι. Ήταν ένας ανύπαρκτος χειμώνας ανάμεσα σε κανονικούς και κρύους χειμώνες. Τα τελευταία χρόνια οι ήπιοι χειμώνες μας έχουν γίνει συνήθεια πλέον.

    -Στις 4 Νοέμβριου του 2006 οι περισσότεροι εν Αθήναις θυμόμαστε την χιονόπτωση (κανονική χιονόπτωση και όχι νιφάδες) στα περισσότερα προάστεια της, δεν θυμάμαι αν είχε χιονόπτωση και το κέντρο (κύριε Ζιακόπουλε;), και είναι η “νωρίτερη” χιονόπτωση που έχει σημειωθεί στο λεκανοπέδιο. Φέτος δεν έχει σημειωθεί καμία κανονική χιονόπτωση ούτε στα πιο βόρεια προάστια.

    -Θα συμφωνήσω με τον φίλο Αχιλλέα «να φύγει αυτός ο χειμώνας αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν ξεμπλέξαμε με τους χειμώνες αυτού του είδους»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ως ημέρα χιονιού κατεγράφη στο σταθμό της Ν. Φιλαδέλφειας.

      Διαγραφή
    2. Δημήτρης Παπασταθόπουλος για το πιο πάνω σχόλιο, δεν ξέρω γιατί δεν εμφανίστηκε αυτή τη φορά

      Διαγραφή
  14. Μην μασάτε, έρχεται η γιγαντιαία αλουμινοκουρτίνα, το θαύμα της τεχνολογίας που θα μας σώσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Παπασταμάτης Μαρκόπουλο21 Φεβρουαρίου 2024 στις 2:01 μ.μ.

    Καλημέρα φίλε ΧρήστοΥπηρετουσα στην Αεροπορία και χιόνισε.Ημουν Σκόπια το πρωί που χιόνισε.Γιατι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητοί συνδαιτυμόνες, σαν τον Μάρτη του '87 κανένας χειμώνας, τουλάχιστον όσον αφορά την διάρκεια αλλά και την ....πανελλαδικότητα .....
    Πολύ θα πουν .... κάθε 100 χρόνια αυτό.
    Όχι βέβαια, αφού συνέβη μια φορά, κάθε Μάρτης υποψήφιος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεωρητικά ναι,κάθε Μάρτης είναι υποψήφιος,όμως οφείλουμε να υπολογίσουμε πως αν ήταν σύνηθες φαινόμενο θα είχε επαναληφθεί από τότε.

      Διαγραφή
  17. Κι εγώ αποχαιρέτησα το 2001 την αγαπημένη Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου είχα ζήσει για πολλά χρόνια με τα ικανοποιητικά χιόνια και τις παγωνιές της εκείνη την ωραία εποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή