Αξιολόγηση έντασης - επικινδυνότητας καιρικών φαινομένων Κυριακής και Δευτέρας (11-12/2)

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση για: (α) ενισχυμένους νοτιάδες και (β) καταιγίδες βασικά στη Δ. Ελλάδα και το Α. Αιγαίο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


ΚΥΡΙΑΚΗ (11/2)

Βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές: στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και από τις απογευματινές - βραδινές ώρες στο Ν. Ιόνιο, την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα, την Ηλεία και τη Μεσσηνία.

Άνεμοι νότιοι 7 με 8 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ στα δυτικά και με τάση ενίσχυσης τη νύχτα στο Α - ΒΑ Αιγαίο.

ΔΕΥΤΕΡΑ (12/2)

Βροχές και τοπικές καταιγίδες, οι οποίες στα νησιά του Α. Αιγαίου και πιθανώς στα Δωδεκάνησα, την Α. Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι ισχυρές.

Στη Θράκη, τα νησιά του Α. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι με ένταση 8 και ριπές ως τα 9 μποφόρ.

Στην ΑΤΤΙΚΗ βροχές και καταιγίδες μικρής διάρκειας αναμένονται στο χρονικό διάστημα από αργά τη νύχτα της Κυριακής έως νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Οι νοτιάδες θα έχουν ένταση 6 με 7 μποφόρ με ριπές για λίγο ως τα 8 μποφόρ. 

62 σχόλια:

  1. Κάτι είναι και αυτό.
    Ας πάρουμε καμιά καταιγίδα και μετά πάλι βελτίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλησπέρα!

    Αλλη μια ηλιόλουστη μέρα που θυμίζει Απρίλιο! Αποκαρδιωτικό το κάθε τρέξιμο και θα ήταν ψέμα να πούμε αντίο στον χειμώνα που δεν ήρθε ποτέ.

    Καλές βροχές σε όποιον έρθουν!

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω αγαπητοί φίλοι ότι είναι φυσικό επακόλουθο να έχουμε αυτόν τον "χειμώνα" όταν όλος ο πλανήτης είναι 1,5 βαθμούς πάνω από το προβιομηχανικά χρόνια. Η χώρα μας έζησε ένα εφιαλτικό καλοκαίρι, ένα ξηρό φθινόπωρο και τώρα έναν υποτροπικό χειμώνα. Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν ο πλανήτης φλέγεται και σε αυτό εκτός της κλιματικής αλλαγής μεγάλο ρόλο παίζει και το Ελ Νίνιο. Το μόνο που με παρηγορεί είναι ότι φαίνονται βροχές. Βροχές που σε μας τους δυτικούς μπορεί να μην είναι επιτακτική ανάγκη - είχαμε βροχές το τελευταίο τρίμηνο - αλλά για τους υπόλοιπους πρέπει να έρθουν οπωσδήποτε. Δεν θα βγει καλοκαίρι εύκολα κυρίως για τους Αθηναίους εάν δεν βρέξει το επόμενο τρίμηνο στα ανατολικά. Αφήστε τα χιόνια και τα κρύα...δεν γίνεται να έρθουν φέτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου Μάκη από τη Στοκχόλμη. Κατά λάθος έσβησα τη χειμωνιάτικη καλησπέρα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε πειράζει κυριε Ζιακοπουλε .Ο βασιλιάς Βορεας (kung Bore στα σουηδικά ) επέστρεψε μετά από ένα δεκαήμερο διαλλειμα .Μακης Στοκχόλμη .

      Διαγραφή
  5. Σχόλια - ερωτήσεις για το τι καιρό θα κάνει μετά από 10 μέρες δεν αναρτώνται.
    Επίσης δεν αναρτώνται σχόλια που για διάφορους λόγους δεν ταιριάζουν στο μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δάσκαλε δεν θα ειναι αρνητικό να μικρύνει η παρέα μας διότι κάθε χειμώνα αυξάνει αρκετά και δυστυχώς ένα ποσοστό αυτων γράφουν για να στεναχωρουν εμάς τους χιονοφιλους.Δεν τους κρατάμε κακία όμως θα πρότεινα να τους κρατάμε σε απόσταση.

      Διαγραφή
    2. Το καλύτερο πράγμα κάνεις καλέ μου Δάσκαλε.
      Πήξαμε σε ανώνυμα σχόλια που δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης στον αξιόλογο χαρακτήρα του συγκεκριμένου μπλογκ.
      Επίσης κάποιοι φίλοι ζητούν μεσοπρόθεσμες προβλέψεις.
      Αφού βρε παιδιά τα στοιχεία είναι πιο θολά και από θάλασσα με τρικυμία, τι θέλετε να σας πούμε?
      Αν βλέπαμε κάτι σπουδαίο η σημαντικό να έχει φανεί στον ορίζοντα πιστεύετε ότι δεν θα το είχαμε αναφέρει?
      Υπομονή λοιπόν που έτσι και αλλιώς αυτό κάνουμε φέτος.
      Πάμε τώρα από μεθαύριο για την αξιόλογη Φθινοπωρινή μεταβολή του καιρού με αρκετά νερά και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ!

      Διαγραφή
  6. Να βρέξει!
    Να βρέξει να δω το χώμα του κήπου μου βρεγμένο και να χαρώ!

    Ευτυχώς που θα βρέξει σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα και αξιόλογα!

    Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας!




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κ. Ζιακόπουλε, η έκφραση "ατμοσφαιρικός ποταμός" που έχει γίνει τελευταία του συρμού στην Καλιφόρνια, υποδεικνύει κάποια ιδιαίτερη κατάσταση της ατμόσφαιρας που δεν έχομε εδώ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίτρεψέ μου, Γιώργο, να παραθέσω ως απάντηση το σχετικό απόσπασμα από το τρίτο τόμο του βιβλίου «Καιρός, ο Γιος της Γης και του Ήλιου»:
      «Τα ατμοσφαιρικά ποτάμια, που ουσιαστικά ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του 1990, είναι ποτάμια υδρατμών που σχεδόν ανταγωνίζονται τον Αμαζόνιο στην παροχή νερού και τροφοδοτούν με μεγάλες ποσότητες νερού τις περιοχές των μέσων πλατών. Η έρευνα έδειξε ότι τα ατμοσφαιρικά ποτάμια βρίσκονται στις θερμές ζώνες μεταφοράς των μετωπικών υφέσεων και ότι οι υδρατμοί μεταφέρονται προς τα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη με τους αεροχειμάρρους χαμηλού ύψους που εντοπίζονται μπροστά από τα ψυχρά μέτωπα των υφέσεων. Όπως αναφέρουν οι καθηγητές του MIT Yong Zhu και Reginald E. Newell σε σχετική εργασία τους που δημοσιεύτηκε το 1998, τα ατμοσφαιρικά ποτάμια είναι κατά μέσο όρο 4 με 5 για κάθε ημισφαίριο, βρίσκονται σε ύψος περίπου 1,9 μιλίων πάνω από τη Γη, έχουν πλάτος 420 με 480 μιλίων και μήκος 4.800 μιλίων και η παροχή καθενός από αυτά είναι 165 κιλά νερού το δευτερόλεπτο».
      Συμπληρωματικά να αναφέρω ότι τα προαναφερθέντα ατμοσφαιρικά ποτάμια (υδρατμών) δεν έχουν σχέση με τους αεροχειμάρρους (πολικός - υποτροπικός), τους οποίους κάποιοι αποκαλούν ποτάμια, λες και η θαυμάσια λέξη αεροχείμαρροι είναι ανεπαρκής!
      Ανεπιτυχής προσπάθεια εκλαΐκευσης της επιστήμης, όπως και ο όρος ατμοσφαιρικά βουνά που χρησιμοποιείται για τους αντικυκλώνες.
      Έλεος με αυτή τη ρημάδα την ημιμάθεια!

      Διαγραφή
    2. Άρα η συσχέτιση που κάνουν κάποιοι μετεο-προγνώστες του πολικού αεροχείμαρρου με το ατμοσφαιρικό ποτάμι είναι εντελώς λάθος.
      Ευχαριστούμε για την επεξήγηση του τι εστί "ατμοσφαιρικός ποταμός".

      Αγαπητέ Πέτρο,η μεταβολή που έρχεται θα είναι αξιόλογη σε μεγάλο κομμάτι της δυτικής και ΒΑνατολικής χώρας καθώς και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
      Σε όλη τη χώρα θα βρέξει αλλά όχι όσο αξιόλογα θα θέλαμε λόγω των όσων έχουν προηγηθεί.
      Η δυτική Κορινθία θα πάρει κάποιες βροχές κυρίως νύχτα Κυριακής ξημερώματα Δευτέρας αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο.
      Πιστεύω τουλάχιστον να πέσουν 10 πλας χιλιοστά στην περιοχή και ίσως και λίγο παραπάνω εάν ευνοηθεί κάποια τοπική σύγκλιση ανέμων που φαίνεται εκείνες τις ώρες στην περιοχή.
      Το καλό είναι ότι από πλευράς βροχών δείχνει κατά περιόδους να υπάρχει και συνέχεια.
      Όλα αυτά θα τα δούμε όμως μέρα με την ημέρα.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ Φώτη.Εδώ στα πολύ Δυτικά της Κορινθίας κάτι μπορεί να γίνει.Τουλάχιστον να αναζωογονηθεί το χορτάρι ,γιατί σε μερικά σημεία έχει αρχίσει και αυτό να μαραίνεται.
      Βέβαια με αραιά δεκαρικάκια δεν επέρχεται εμπλουτισμός ούτε της εδαφικής υγρασίας σε βάθος ,ούτε του υδροφόρου ορίζοντα. --=====Π.Α.

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα σας. Το έχω ξαναπεί κύριε Ζιακόπουλε...είμαστε πάρα πολύ λίγοι αυτοί που έχουν στην ψυχή τους τον καιρό και όλες τις εκφάνσεις του! Αυτοί που καταλαβαινόμαστε μεταξύ μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριοι.. Δυστυχώς αποτύχαμε. Η μακροπροθεσμη που έκανα πριν μέρες για την τάση του καιρού έπεσε στο κενό. Δεν μας σώζει ούτε η ΑΣΘ ούτε οι δείκτες δυστυχώς. Τα χιόνια στα ορεινά δεν θα έρθουν τελικα.. Ούτε η ψυχρή εισβολή στις 15 Φλεβαρη. Θα μείνουμε με τις βροχες και τους νοτιάδες. Δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει για να χειμωνιάσει.. Να πέσει Μετεωρίτης στην Ελλάδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Γιάννη μη στεναχωριέσαι .Εδώ την έπαθε ολόκληρος Χαρίλαος Τρικούπης !.
      Όσο για τον μετεωρίτη ,εγώ θα έλεγα να πέσει καλύτερα ένας αστεροειδής , να ρθεί η Γη στα ίσα της ,γιατί τώρα γέρνει κατά 23,5 μοίρες ,κι ΄΄ετσι να τελειώνουμε και με αυτή την "προβληματική " εναλλαγή των εποχών !. ------=====Π.Α.

      Διαγραφή
  10. Στην αναζήτηση...μου στο yutube ΄έπεσα σε μία συνεντευξη του κ.Λέκκα(όχι του γεωλόγου -σεισμολόγου)..μετεωρολόγου που ζεί στην Κρήτη.Εκεί παρουσιάζει...την σχέση κλιματικής αλλαγής-επιστημονικής κοινότητας....σαν την σχέση του σκύλου με την ουρά του(δικιά μου διασκευή είναι αυτήν)...δλδ...ότι μόλις οι επιστήμονες κατέληγαν σε ένα συμπέρασμα και διέκριναν την τάση τελικά το κλίμα έκανε το ακριβώς αντίθετο...!!(μιλάμε για διαστήμα 30ετιας η 50 ετίας)....ο κύριος Ζιακόπουλος εφόσον θυμάμαι καλά εξήγησε αυτο το γεγονός στην φυσική μετταβλητότητα του κλίματος...και την διέκρινε απο την κυρίαρχη τάση που είναι η θέρμανση του πλανήτη..Η συνέντευξη δόθηκε το 2018 αν δεν βαριέστε παρακουλουθείστε την είναι πολύ αισιόδοξη και αναλυτικήhttps://www.youtube.com/watch?v=kLadjCi4Xd0
    Στα του καιρού παρά τις φιλότιμες διατάξεις που φαίνονται..τα πλάτη μας κύριοι φέτος είναι ζεστά στις κρίσιμες στάθμεις(850hpa-500hpa),δυο φορές πιστεύω...θα μπορούσε να μας κάνει την χαρη για κάτι χορταστικό...(Τον Νοέμβρη και τα Χριστούγεννα που μας εφυγε για 100-120 χιλ.),πάντως ο Φεβρουάριος έχει καλό "μητρώο" στις εκπλήξεις,δλδ μόνο με την στατιστική αν ελπίζουμε σε κάτι."θωμάς¨"
    υ.γ. Για την Κρήτη ο κ. Λέκκας είναι αρκετά αναλυτικός.και λέει και πολύ όμορφο ότι το κλίμα και ο καιρός μας λέει τα μυστικά του....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τον Μανώλη έχουμε διαφορετικές απόψεις για το θέμα. Αν θυμάμαι καλά, ανταλλάξαμε επιχειρήματα και μέσα από αυτό το μπλογκ πριν από κάποια χρόνια. Είναι εξαίρετος μετεωρολόγος - προγνώστης. Θα τον ήθελα λιγότερο "Θωμά" στο θέμα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Ζιακόπουλε εκείνο που μου άρεσε ήταν η αισιοδοξία του....αλλά και η ανθρωποκεντρική προσέγγιση...νομίζω ότι οι περισσότεροι είμαστε βαμβαρδισμένοι με φοβικά και ενοχικά...συμπεράσματα ,..εκείνο πάντως που μου άρεσε περισσότερο από όλα...ότι χαμογελούσε....γιατί όχι?"θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Ενοείτε ότι το ενοχικό η φοβικό δεν αφορά εσάς...ίσα ίσα το παιδί...που κοιτούσε τον ουρανό της Κόνιτσας...διακρίνεται πολύ εύκολα..."θωμάς"

      Διαγραφή
    4. Από φέτος ο Μανώλης είναι και Αντιδήμαρχος "κλιματικής αλλαγής" και Πολιτικής Προστασίας. Τίτλος που και ο ίδιος τον θεωρεί βαρύγδουπο και αμφιβόλου εύρους.

      Διαγραφή
  11. Αυτά τα περάσματα με μπόρες εδώ στην ανατολική πλευρά της χώρας,δε γεμίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα με τίποτα.Μιλαμε παιδιά για μεγάλο χάλι.
    Αυτές τις ημέρες κλαδευω τα ελαιόδεντρα και βλέπω ότι τα δέντρα, παρόλο που έχουν βλαστάρι, διψούν.
    Εάν η φύση δεν πιεί νερό το χειμώνα, το ερχόμενο καλοκαίρι υπάρχει δυστυχία.
    Και να θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο,με αυτό το καιρικό χάλι που συνεχίζει έτσι, δυστυχώς το βλέπω μισοαδειο.

    Ας λέμε δωξα τω Θεό, υπάρχουν και χειρότερα.
    Καλό βράδυ κύριε Ζιακοπουλε και σε όλη την παρέα. Δημήτρης κεντρική Κορινθία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα ήθελα να παραθέσω βάσει επιχειρημάτων την άποψη μου για την κλιματική αλλαγή που τόσο πολύ αναφέρεται το τελευταίο διάστημα στα σοσιαλ μίντια και όχι μόνο... Θεωρώ πως είναι υπερβολή.... Δεν θα υπέρ αναλύσω γιατί θα κουράσω... Η λέξη κλειδί είναι κύκλος... Αυτό συμβαίνει κατά την ταπεινή μου άποψη στην ατμόσφαιρα... Ένα παράδειγμα θα παραθέσω και περιμένω τις απαντήσεις σας... Η περιοχή που κατοικώ είναι στην κεντρική Εύβοια, 3 μόλις χιλιόμετρα από την λίμνη του Δυστου για όσους γνωρίζουν... Όταν το την δεκαετία του 1990, μετά από μεγάλη ξηρασία κάηκε το καλάμι και καταφέραμε να μπούμε στο κεντρικό κομμάτι της λίμνης, έκπληκτοι αντικρίσαμε πηγάδια... Προηγούμενης χιλιετίας κατά τα λεγόμενα των αρχαιολόγων... Προφανώς είχε υπάρξει περίοδος ερημοποίησης της περιοχής... Το 2002η λίμνη έφτασε στον κεντρικό δρόμο που ενώνει την κεντρική με την νότια Εύβοια... Στα αμπέλια που κυνηγούσαν ορτύκια έπιαναν κυπρίνους και γριβαδια... Νομίζω πως χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικό... Η φύση πάντα βρίσκει τον τρόπο να ισορροπήσει, σε αντίθεση με εμάς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς! Η φύση πάντα βρίσκει τον τρόπο να ισορροπήσει, χωρίς να νοιάζεται για την τύχη των πλασμάτων της.

      Διαγραφή
    2. Η απάντηση του δασκάλου εις διπλούν. -----=======Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Θα πάρουμε μάθημα απ' τον ΝΩΕ

      Διαγραφή
    4. Εσύ ο ίδιος το λες...ο ένας κύκλος είχε διάρκεια κάποιων χιλιετιών και ο άλλος κύκλος λίγα χρόνια.

      Διαγραφή
    5. ....Πολύ καλό...αυτό με τον ΝΩΕ ανώνυμε...των 0911.....εντωμεταξύ πάνω που το είχαμε πάρει απόφαση....Ο Φεβρουάριος στα τρεξίματα...το γύρισε..από μπύρες...σε τσιπουράκια..."θωμάς"

      Διαγραφή
    6. Του Νώε κάποιος του το σφύριξε στο αυτί. Η Φύση, παρόλο που είναι άπονη μάνα, με τον τρόπο της μάς προειδοποιεί. Φυσικά, με αφτιά βουλωμένα και μάτια κλειστά δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    7. Η ανικανότητα μερικών να καταλάβουν μεγέθη όπως η μεταβλητότητα με κάνει να αμφιβάλλω για το αν και σε έρημο να καταλήξουμε αυτοί θα λένε ότι δεν είναι αυτό που φαίνεται, θα αλλάξει του χρόνου.

      Διαγραφή
  13. Μάλλον από μόνο του πάει να γίνει prive το σπιτικό αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα σε όλους, ζω στην Έδεσσα και φέτος βλέπω κάτι που πραγματικά δεν έχει προηγούμενο για τη περιοχή μας.Δε θα μιλήσω για τα βουνά μας και τα χιονοδρομικά μας που είναι άδεια από χιόνι κάτι που ξαναλέω δεν έχει πραγματικά προηγούμενο αλλά το πλέον ανησυχητικό είναι ότι τα πλατάνια εμφάνισαν μπουμπούκια από τώρα.Γνωριζει κάποιος τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό για τη γήρανση των δέντρων και γενικότερα για την υγεία τους; έχω ρωτήσει αλλά οι περισσότεροι στη περιοχή δε γνωρίζουν μιας και είναι κάτι που πρώτη φορά συμβαίνει.
    Επίσης θα ήθελα να πω ότι κατά καιρούς διαβάζω ότι υπήρξαν και πιο μαλακοί -ανυπαρκτοι χειμώνες από αυτόν αλλά μη κρίνετε μόνο από την Αθήνα και βγάζετε τέτοια συμπεράσματα.
    Εδώ που είχαμε συνηθίσει να έχουμε χιόνια όλο το χειμώνα δεν υπάρχει προηγούμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η φύση προσαρμόζεται πάντα… προφανώς και θα μπουμπουκιάσουν και θα βγάλουν και φύλλα και άνθη αν συνεχιστεί η καλοκαιρία. Για γήρανση δεν νομίζω. Αλλά οι ελιές και τα δέντρα με φρούτα κλπ αν πιάσει κανένας παγετός ή κι όχι μπορεί να πληγούν στην καρποδεσία. Έτσι μας λένε οι αγρότες που ασχολούνται με τέτοια ζητήματα

      Διαγραφή
    2. Εγώ ασχολούμαι πολύ με τα δέντρα. Συμβαίνει να ανοίγουν τα μπουμπούκια ή να αργεί πολύ η φυλλόπτωση σε μαλακούς χειμώνες, σίγουρα έχει ξαναγίνει αλλά τώρα παραγίνεται. Η αλλαγή των καιρικών μοτίβων μπορεί να τρελάνει τα δέντρα αλλά συνήθως δεν τα νεκρώνει. Βέβαια, αν συνεχίζει έτσι μπορούν να χαλάσουν τα μπουμπούκια με έναν όψιμο παγετό, να ανοίξουν ρωγμές στο ξύλο και να γίνουν πιο ευάλωτα σε ασθένειες και έντομα. Κι όπως λέει ο ανώνυμος φίλος μας η καρποδεσία πλήττεται το περισσότερο στα οπωροφόρα καθώς τα οπωροφόρα έχουν ανάγκη για ένα σύνολο ωρών ψύχους για την κατάλληλη καρποδεσία.

      Διαγραφή
    3. Όχι δεν είναι και πολύ σωστός ο marios p. γιατί τα δέντρα έχουν βγάλει και φύλλωμα και ξαναλέω ότι αυτό δεν έχει προηγούμενο δεν είμαστε καν στα μέσα του Φλεβάρη.

      Διαγραφή
  15. Eντωμεταξύ στο bar...η παρέα....(Φλεβάρης-Νοτιάς-Χιανιάς) παρήγγειλε από τον μπάρμαν ..(Βάκχος) ρώσσικη βότκα...!!πολύ μερακλήδες μας βγήκαν..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο εισβολέας είναι η Άνοιξη και είσαι ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος!

      Διαγραφή
    2. xixi Αποστόλη.....αυτήν την φορά η Κερκόπορτα(Αντλαντικός) κλείνει για τα καλά....και εχω και βοήθεια....Ινδιάνων του Τέξας(Νότιο ρεύμα στον Βόρειο Αντλαντικό...ακόλουθο ψυχρής εισβολής στις ΚΔ Η.Π.Α.).!...ο δρόμος για τους Ρώς...ανοιχτός.."θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Εγώ πάλι πιστεύω ότι μάλλον οι δύο από τους τρεις της παρέας(νοτιάς χιονιάς) θέλησαν να μεθύσουν τον Φλεβάρη και ο μπάρμαν τον φόρτωσε με μπύρες ουκρανικής προέλευσης σε συνδυασμό λικέρ Amaretto εξ Ιταλίας, με αποτέλεσμα ο καημένος να παραπατάει και να μην ξέρει ποιο ποτό από τα δύο τον έχει μετακλώσει περισσότερο.
      Ο νοτιάς κερνούσε το ιταλικό λικέρ και ο χιονιάς τις ουκρανικές μπύρες.
      Στο τέλος όμως ο Φλεβάρης δεν άφησε τίποτα να πάει χαμένο και τα ανακάτεψε όλα μέσα στο στομάχι του.
      Τουτέστιν, για να μην τρέφουμε αυταπάτες η φυσιολογική ψύχρα σταδιακά για την εποχή με τις βροχές από τα δυτικά και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά μας μάλλον θα συνθέτουν το σκηνικό του καιρού κατά περιόδους έως τα τέλη του μήνα.
      Αυτό ως γενική τάση.
      Ο Τζίφος ας βγάζει σε κάθε ραν ότι του καπνίζει και ας τάζει λαγούς με πετραχήλια....

      Διαγραφή
    4. Aγαπητέ Φώτη έχεις δικαιο βέβαια αλλά...όσο το χαμηλό στις ανατολικές ακτές...των Η.Π.Α....κινούνται αντί για ανατολικά...Βόρεια η ακόμα καλύτερα ΒΔ...οι προυποθέσεις αξιόλογης ψυχρής εισβολής υπάρχουν,βλέπουμε..."θωμάς"

      Διαγραφή
  16. Καλησπέρα σας. Δεύτερη διαφαινόμενη απόπειρα του τζίφου να μας φέρει τον Μπουράν σε καμιά βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τρίτη, θάλεγε κάποιος.

      Διαγραφή
    2. Κάτι πάει να γίνει,αλλά δυστυχώς ολοένα και χαλάει η δουλειά....
      Οπως και να'χει θα δείξει.

      Διαγραφή
  17. Ο Φλεβάρης για μένα τίποτα το σπουδαίο,πάμε για τον Μάρτη ένας χειμώνας ανύπαρκτος εκτός από κάποια χιόνακια στα πολύ ψηλά ,από βροχές τίποτα το σπουδαίο ,πολύ φοβάμαι η άνοιξη θα βγάλει τα σπασμένα, Χρήστος από την ηλιόλουστη Όθρυ με δυνατό νότια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Άρχισαν τα …σμπάρα στην Κερκυρα εδώ και λίγη ώρα με δυνατή καταιγίδα και βροχή! Η θερμοκρασία σε φθινοπωρινά επίπεδα. Υπερπολύτιμη η βροχή εδώ που φτάσαμε! Ας ευχηθούμε για καλά νερά σε όλη τη χώρα, χωρίς καταστροφές ή αλλά παρατράγουδα. Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σε ξένη ιστοσελίδα διάβασα ότι στο περιοδικό Science Advances δημοσιεύτηκε πρόσφατα εργασία των Van Westen et al. σύμφωνα με την οποία το Ρεύμα του Κόλπου (Αγγλιστί : "Atlantic meridional overturning circulation" ή AMOC) έχει εξασθενήσει τόσο ώστε είναι εξαιρετικά πιθανή πλέον η κατάρρευσή του. Αυτό δεν γνωρίζει κανείς πότε ακριβώς θα γίνει, ίσως μετά αλλά ίσως και πριν το 2100. Το "πριν" ενισχύεται έντονα σαν πιθανότητα από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Στυλιανάκη αυτήν την θεωρία την παρακολουθώ εδώ και μία εφταετία...όταν φθάνει να το κάνει "ταλιράκια"....δεν τα καταφέρνει καλά,αν διάβασες...το άθρο...στηρίζεται στο λίώσιμο των πάγων της Γροιλάνδίας...(δεν ισχύει)....και από την άλλη....όπως βλέπουμε ο Αντλαντικός από Σεπτέμβρη και μετά παίρνει φωτιά.Φώτη είχες δίκιο...τέλος....τα ψυχρά σενάρια."θωμάς"

      Διαγραφή
  20. Καλησπέρα στήνει παρέα.
    Ταξίδι από Αλεξανδρούπολη στη Βεροια τίποτα το ιδιαίτερο. Δυνατός άνεμος και σποραδικές βροχές..
    Επίσης υπάρχει και πολύ θολούρα, μάλλον από σκόνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ισχυρή καταιγίδα με χαλάζι πριν λίγο στη Βασιλίτσα Γρεβενών στα 1800μ.
    Η κατάντια μας κύριοι φέτος.
    Απορώ που βρίσκουν το κουράγιο κάποιοι φίλοι να αναμένουν χειμώνα το επόμενο διάστημα.
    Με 0 στα 850hPa για τρεις μέρες δεν πας πουθενά!
    Συνεχώς κουτσούρεμα πέφτει και σε υετό και σε θερμοκρασίες όσο πλησιάζουμε στο επίμαχο διάστημα.
    Για μένα και ο Φλεβάρης έχει λήξει.
    Το ξανά είπα ότι μετά από έναν σερί άνυδρο και θερμό Δεκέμβριο και Ιανουάριο περίμενα ο Φλεβάρης να δώσει ρέστα και όχι αυτά τα καραγκιοζιλίκια.
    Οπότε καλό Μάρτη τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είναι να κάνει κάτι ας το κάνει ως τέλη Φλεβάρη. Μάρτιο θα έχουν μπουμπουκιασει ήδη όλα τα δέντρα

      Διαγραφή
  22. Σήμερα είχαμε εξόρμηση στην Πάρνηθα το απόγευμα.
    Τα χιόνια βαστάνε ακόμη και σε ορισμένα σημεία είναι μπόλικα.

    Στην αναμενόμενη μεταβολή του καιρού φαίνεται ότι έχει σχηματιστεί οριζόντια γραμμή καταιγίδων στην Αδριατική και στο Ιόνιο.
    Θα ρίξει μπόλικο νερό και μπουμπουνητό.

    Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθετη εννοούσα και όχι οριζόντια γραμμή καταιγίδων όπως έγραψα.
      Στην Αθήνα αυτή η γραμμή καταιγίδων μας πήρε ξώφαλτσα.
      Καλημέρα σε όλους!


      Διαγραφή
  23. Παρακολουθώ το ντοκιμαντέρ στην ετ3 απόψε.Ειμαστε φριχτό είδος εμείς οι άνθρωποι.Μας αξίζει τελικά ο αφανισμός μας,που θα τον προκαλέσουμε και αυτόν...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ο χειμώνας έχει λήξει εδώ και πολύ καιρό. Δεν θέλει και πολλή φιλοσοφία. Ακόμα και εγώ που είμαι εντελώς άσχετος με τις προγνώσεις και τα μοντέλα, μπορώ να το καταλάβω. Το να χιονίσει Μάρτιο ή να βρέχει αδιάκοπα όλη την άνοιξη, ενώ όλη την προηγουμενη περιοδο ψάχνουμε τον ευτό με τα κιάλια, ΔΕΝ είναι χειμώνας. Αν δεν φορτώσει φουλ χιόνια ολόκληρη η Πίνδος απ' τα 900-1000μ. και πάνω, τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο τουλάχιστον, πάπαλα ο χειμώνας. Τα προσήνεμα και τα ψευτοχιόνια του Μαρτίου τα οποία λιώνουν σε χρόνο ρεκόρ με τον πρώτο νοτιά που θα βάλει, δεν λένε απολύτως τίποτα.

    υ.γ.: Με την λέξη "χιόνια", εννοώ τα χιόνια στα βουνά και τα ορεινά. Ποτέ δεν ήμουν φίλος των πεδινών χιονιάδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλημέρα σε όλους! Είχαμε τα χαράματα το πέρασμα των καταιγίδων που άφησαν 15mm ωραίας βροχούλας! Ο τρελοαέρας σταμάτησε και τώρα φθινοπωρινή συννεφιά. Στο Παγγαίο χιόνισε πάνω από τα 1.500 μέτρα. Όσον αφορά τον καλό Χειμώνα, είναι ουσιαστικά εξαφανισμενος στην περιοχή μας από το 2019. Αλλά πιστεύω ότι κάτι θα κάνει τις επόμενες 30 μέρες για να μας δείξει ότι υπάρχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Kαλημέρα στην ομάδα!

    Δεν μπορούσα να αφήσω ασχολίαστη την καταιγίδα και τις βροχές στην Αττική! Κατά τις 2 το βράδυ φυσούσε αρκετά και λέω έρχεται σιγά σιγά η διαταραχή με το που ξυπνάω το πρωί στις 8:30 λέω δεν θα ήταν κάτι δυνατό για να μην ξυπνήσω και με όχι και τόση έκπληξη βλέπω στον σταθμό στο Γκάζι 0μμ.

    Θεωρώ φέτος ότι έχουμε τον δεύτερο χειρότερο χειμώνα στην Αθήνα, λέω Αθήνα γιατί δυτική Ελλάδα περιοχές έχουν 100-400μμ και υπάρχει και μία γκρίνια δεν έχει βρέξει πολύ (πόσο να βρέξει σε 40 μέρες;), από το 2007.

    Γιάννης
    Νέα Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ουσιαστικά για φέτος,"χειμώνας"τέλος Άντε να έρθει σιγά σιγά η άνοιξη,😉

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Φόλα φάγαμε και στα Μέγαρα... έστω και ένα κατάβρεγμα, καλό θα ήταν, κάποτε δεν του δίναμε σημασία τέτοια εποχή. Είπαμε, αφού δε χιονίζει, ας βρέξει τουλάχιστον αλλά δεν έπεσε ούτε ψιχάλα.
    Κράτησα μια παρατήρηση του κυρίου Γιαννόπουλου σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ και μίλησε ότι υπάρχει πιθανότητα και είναι υπό έρευνα για το κατά πόσο η αυξημένη συγκέντρωση σκόνης άλλαξε τα δεδομένα για την Αττική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Tη νύχτα εδώ στη Δυτική Κορινθία,και όχι μόνο, σε μια διψασμένη γη έπεσαν 6mm.!!!
    Xωρίς σχόλια..................- -----======== Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή