Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε αλλιώς τις αλκυονίδες;

Με τον όρο αλκυονίδες ημέρες εννοούμε μεμονωμένες ημέρες ή συνηθέστερα σειρές διαδοχικών ημερών της χειμερινής περιόδου με μεγάλη ηλιοφάνεια, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασιακές συνθήκες τέτοιες ώστε το περιβάλλον να είναι ήπιο, φιλικό και γενικά ευχάριστο. Από πλευράς ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, οι αλκυονίδες ημέρες συνδέονται με την επικράτηση επίμονων υψηλών πιέσεων και παρατηρούνται βασικά στις μεσογειακές χώρες. Αυτό γιατί στις λοιπές περιοχές της ηπείρου μας με τις αντικυκλωνικές συνθήκες κυκλοφορίας συνήθως παρατηρούνται στρωματοσωρείτες που πολλές φορές διατηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.


Η φύση δεν μπαίνει σε ανθρώπινα καλούπια και όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. στον καύσωνα) τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί μία ημέρα ως αλκυονίδα ημέρα είναι αυθαίρετα. Οι περισσότερες μελέτες του φαινομένου έχουν γίνει για την περιοχή της Πρωτεύουσας με κριτήρια που δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε άλλες περιοχές της χώρας, αν και όλες τους μπορούν να καλύπτονται από υψηλές πιέσεις. Προφανώς, με τα δικά τους κριτήρια, απολαμβάνουν μια χαρά αλκυονίδες το Αγρίνιο, η Μυτιλήνη, η Ιεράπετρα και η Φλώρινα.

Το βασικό ερώτημα του παρόντος άρθρου είναι κατά πόσο μπορούμε να χαρούμε τις αλκυονίδες ημέρες, όταν αυτές είναι περισσότερες  από τις χειμωνιάτικες ημέρες ή να απολαύσουμε το καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου όταν δεν έχουμε καταλάβει ότι ήρθε το φθινόπωρο, όταν δεν έχουν προηγηθεί τα πρωτοβρόχια. Με την απορρύθμιση του κλίματος, οι αντικυκλωνικές συνθήκες κυκλοφορίας θα γίνουν συνηθέστερες, με συνέπεια την αύξηση του αριθμού των αλκυονίδων ημερών. Τις δεκαετίες που έρχονται, αυτές που ο τόπος μας κι εμείς θα αποζητούμε δεν θα είναι οι αλκυονίδες ημέρες. Οι υάδες και οι νιφετώδεις ημέρες θα είναι.

Οι αλκυονίδες ημέρες χρησιμοποιούνται και μεταφορικά όταν αναπολούμε με νοσταλγία τις καλές ημέρες του παρελθόντος ή όταν ελπίζουμε ότι θα ‘ρθουν καλύτερες ημέρες. Θα τις συναντήσουμε στο πρώτο μέρος του Ερρίκου του ΣΤ’ του Ουίλιαμ Σέξπιρ, στα έργα του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, του Τόμας Στερνς Έλιοτ και άλλων. Από τους δικούς μας ποιητές αναφέρω το ωραίο δίστιχο του Γ. Δροσίνη: «Και στης ζωής τους πιο βαρείς χειμώνες, αλκυονίδες μέρες καρτερούν» και τους στίχους του Αργύρη Κρανιώτη, ενός ποιητή που ομολογώ δεν ήξερα: «Ηλιόλουστες μέρες, γελαζούμενες / της ζωής μας χαρά και γιορτάσι / που κερνάτε τη γλύκα ανοιχτόχερα / μέσα σ’ ένα ολόχρυσο τάσι». 

45 σχόλια:

  1. Αντικυκλωνικες συνθήκες...περισσότερες αλκυονίδες....!!!Δάσκαλε μας αποτελειωσατε.Ξενερωτα τρεξίματα,ανομβρία φουλ ψυχολογία στο ναδίρ.Ενταξει δεν θέλω μισό μέτρο Σύνταγμα αλλά ρε παιδί μου ένα ενδιαφέρον να έχουμε να συζητάμε...δεν μας δίνει μια ώθηση ο Φεβρουάριος να ανέβουμε λίγο.Δεκεμβριος ακλαφτος,Ιανουάριος ακλαφτος,πολύ φοβάμαι και ο Φεβρουάριος το ίδιο.Θα έρθει ο Μάρτιος να κάνει τα δικά του...όχι δεν τα θέλω...κάθε πράγμα στον καιρό του!!Γίνομαι γραφικός αλλά φέτος πολλοί χιονοφιλοι μείναμε παραπονούμενοι.Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτές οι καιρικές συνθήκες είναι ο φόβος του αγρότη.Με αυτή την παρατεταμένη καλοκαιρία τα δέντρα θα ξυπνήσουν (αν έχουν κοιμηθεί), και θα ανεβάσουν χυμούς. Ο Μάρτης όμως περιμένει στη γωνία.
    Καλό βράδυ. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χχιχιχι σάμπως και οι αρχαίοι που τις όρισαν σε όλους τους αμφορείς...με το τέτοιο τους έξω είναι.....τόσο πολύ κρύωναν...!!....μία παράσταση σε αγγείο να δώ με χιτώνα αρχαίο...και νιφάδες πάνω στον χιτώνα...και θα πιστέψω!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και ο Δίας ο μπερμπάντης..με κεραυνούς και καταιγίδες έκανε τις απιστίες του,αν περίμενε το χιόνι.....δεν θα κατάφερνε τίποτα"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις απιστίες τις έκανε μεταμφιεζόμενος .Μεγάλος μάστορας σαυτό.Διαρκής η γκρίνια της Ήρας΄.
      Μια φορά μάλιστα ,για να αποπλανήσει τη φυλακισμένη Δανάη , μεταμφιέστηκε σε Χρυσή Βροχή, και έτσι πέρασε από μια χαραμάδα.Το αποτέλεσμα ήταν να γεννηθεί ο Περσέας.
      Υπάρχει και ερυθρόμορφος αμφορέας που το απεικονίζει.
      Υ. γ. Και επειδή η κοινωνία των θεών στην αρχαιότητα ήταν σμικρογραφία της τότε ανθρώπινης κοινωνίας ,βγάλτε τα συμπεράσματά σας !. -----=====Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Κρατάω το σμικρογραφία...Π.Α. εξαιρετικό.!!..μακάρι..να μας μαθαίναν τα ελληνικά έτσι.Πάντως οι αρχαίοι παντού τσίτσιδοι...είναι..."θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Τσιτσιδοι μπορεί να ήταν αγαπητέ φίλε,γυμνοί όμως δεν ήταν,εν αντιθέσει με εμάς σήμερα,που είμαστε "γυμνοι" σωματικά, ψυχικά και προπαντός πνευματικά...και φυσικά χωρίς αιδώ για αυτή μας την "γυμνια"...!!!
      Καλημέρα σε όλους σας.

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα σας. Διατυπώνονται πάντως ενστάσεις από νέους ικανότατους μετεωρολόγους για την ύπαρξη αυτή καθαυτή των αλκυονιδών ημερών, ως αυθαίρετη λαϊκή παράδοση παρά σαν μετεωρολογικό φαινόμενο (που σίγουρα δεν είναι) ή ακόμα και σαν κλιματικό χαρακτηριστικό του μεσογειακού κλίματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ένσταση αφορά στην ονοματοδοσία από την Αλκυόνα (το πουλί) ,και όχι στις ημέρες καθεαυτές ,με τα χαρακτηριστικά που περιγράφει ο δάσκαλος.-------=====Π.Α.

      Διαγραφή
  6. Πολύ καλά τα λέτε δάσκαλε,η νέα καιρική πραγματικότητα αλκυονίδες και πάλι αλκυονίδες,η φύση έχει μπερδευτη,ο Μάρτης καραδοκεί και όλη η άνοιξη που κατά την γνώμη μου θα χαρακτηρίζεται ψυχρή ,ειδωμεν όμως, Χρήστος Όθρυς,που σαν σήμερα ήταν μια τραγική ημέρα στην Όθρυ καθώς συνετρίβη το C130 παρασύροντας στο θάνατο 63 ανθρώπους,με το ύψος του χιονιού τότε να φτάνει τα 7 μέτρα και σήμερα δεν έχει καν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τις τελευταίες μέρες τα γνωστά -άγνωστα site κατακλύστηκαν από τίτλους τύπου «καταφτάνει η Ρωσική αρκούδα» και «ανοίγει η πύλη του ψύχους». Ο κος Ζιακόπουλος θέτει το θέμα στις σωστές βάσεις. Το κλίμα έχει αλλάξει. Χρέος μας είναι να δούμε κατάματα τη νέα πραγματικότητα και να πάψουμε να εθελοτυφλούμε. Κυρίως δε πρέπει να δούμε σοβαρά τι πρέπει να κάνουμε. Ό,τι και να αποφασίσει η ατμόσφαιρα για το δεύτερο μισό του Φλεβάρη ,το σίγουρο είναι ότι ο «παραδοσιακός» χειμώνας είναι παρελθόν. Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς Αχιλλέα κάποιοι δημοσιογραφίσκοι για τα κλικ παίρνουν μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις από προγνώστες καιρού αρκετά ικανούς και στα γραφόμενά τους προσθέτουν ένα σωρό σάλτσες,παραφράζοντας το κείμενο όπως αυτοί θέλουν και τους συμφέρει.
      Να φανταστείς έχω μπει στη διαδικασία και τους έχω κάνει αναφορά αρκετές φορές για ψευδείς ειδήσεις.
      Το Facebook όμως δεν ιδρώνει....
      Κατά τα άλλα υπάρχει έλεγχος λένε.
      Ντροπή τους!
      Όσο για τις αλκυονίδες και το άρθρο του Δασκάλου δεν έχω να πω κάτι παραπάνω.
      Συμφωνώ οριζοντίως και καθέτως!

      Διαγραφή
  8. Σε βότσαλα θαλασσινά και σ’ άμμους ξαπλωμένες,
    δυο αλκυόνες λιάζονταν, σφιχτά αγκαλιασμένες.

    Χωρίς μιλιά, τα μάτια τους κοιτάζανε στη δύση,

    τον Ήλιο μες στα χρώματα τη Γη πώς θα φιλήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Αλκυόνη θα κόβει βόλτες συνεχώς!

    Καλησπέρα και καλή εβδομάδα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το παλιοπούλι!
      Λέγοντας αυτό, Φραγκίσκο και λοιποί φίλοι, θυμήθηκα ένα άλλο παλιοπούλι από τη φοιτητική μου ζωή στα Γιάννενα. Με τον συγκάτοικό μου τον Στέφανο, προικισμένο φιλόλογο σαν αυτούς που κοσμούν αυτό το μπλογκ, μέναμε σ’ ένα διώροφο σπίτι δίπλα σ’ έναν τεράστιο κήπο. Την άνοιξη, ένα αηδόνι μας τρέλαινε κάθε βράδυ. Εγώ δεν είχα πρόβλημα, αλλά ο Στέφανος, πολύ δύσκολος στον ύπνο, ήταν έξαλλος. Στα αφτιά μου ακούω ακόμα τη φωνή του: «Το παλιοπούλι, δεν μ’ άφησε και πάλι να κλείσω μάτι!»

      Διαγραφή
    2. Τα σέβη μου κύριε Ζιακόπουλε.

      Φαντάζομαι, και όμορφα χρόνια τότε!
      Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας!

      Διαγραφή
    3. Στο οικόπεδό μου, στη Νεάπολη Κοζάνης, έχω δημιουργήσει φυσικό οικοσύστημα με δένδρα και θάμνους, ώστε να προσελκύω τ' αηδόνια, να τ' ακούω την Άνοιξη.

      Διαγραφή
    4. Χρήστος Σιμούλης_ και μπράβο σας!
      Εξαιρετικό αυτό που κάνατε!

      Διαγραφή
    5. Χρήστος Σιμούλης _ Παρακαλώ!
      Να είσαστε καλά!

      Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας!

      Διαγραφή
  10. Δάσκαλε ,θεωρώ ότι το ερώτημα θα έπρεπε να εκλαμβάνεται από όλους μας ως ρητορικό.- -----====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πόσο δίκιο έχεις δάσκαλε!!Όπως πολύ εύστοχα έγραψε ένας φίλος δεν θέλουμε μισό μέτρο χιόνι στο σύνταγμα,αλλά εδώ δεν μας δίνει ούτε ψηφιακο χιονιά έστω για την ελπίδα αυτό το gfs..Τζίφος τελικά ο Φλεβάρης όπως και ο Χειμωνάς του 24!!Γιώργος Περιστέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Απειλούνται ρεκόρ σήμερα σε ανατολικά ηπειρωτικά κεντρική Μακεδονία Χαλκιδική.
    Δεν αποκλείω να δούμε 25αρια γεμάτα σε κάποιες από αυτές τις περιοχές αργά το μεσημέρι μαζί με τη βοήθεια του καταβάτη δυτικού ανέμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο λεκανοπέδιο Αττικής πάντως Φώτη αν κάποιος δεν ήξερε μήνα και εποχή και τον έβαζες να μαντέψει με βάση τις καιρικές συνθήκες,θα έλεγε ότι είναι προχωρημενος Απρίλης για να μην πω Μάιος.Οταν ο πολύτιμος χρόνος σου στο επιτρέψει θα ήθελα την εκτίμηση σου για την συνέχεια του μήνα.Σ ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!! Γιώργος Περιστέρι

      Διαγραφή
  13. Καλημερα δασκαλε και σε ολους τους φιλους. Αλκυονιδες εχουμε πλεον το 1/3 του χειμωνα. Αν ντε και καλα πρεπει να τις πουμε αλκυονιδες επειδη προηγηθηκε μια επιλεκτικη ψυχρη εισβολη, ε ας την πουμε να τελειωνουμε.
    Κατα τα αλλα οπως τα λεει ο δασκαλος ειναι.
    Στα καιρικα μια πολυ ωραια κακοκαιρια νοεμβριου-δεκεμβριου ερχεται. Αρκετο νερακι σχεδον παντου. Παντα αυτα τα συστηματα ευνοουν την δυτικη ελλαδα.
    Για μετα ισως να υπαρξει μπλοκ στον ατλαντικο με αντικυκλωνες που δεν ξερουμε που θα εμφανιστουν ακριβως. Απο εκει που θα σχηματιστουν θα εξαρτηθει σε ποια περιοχη της ευρωπης θα κρυωσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Απο ραψωδία 203 Ομήρου
    Έλεγε ψέματα πολλά, που σαν αλήθειες μοιάζαν,
    κι η Πηνελόπη έκλαιγε κι η όψη της χαλούσε.
    Κι όπως το χιόνι χάνεται ψηλά στα κορφοβούνια που αφού το στρώσει ο Ζέφυρος, μετά Νοτιάς το λιώνει,
    κι όταν τα χιόνια λιώσουνε, γεμίζουν τα ποτάμια,
    έτσι έλιωνε απ’ τα κλάματα η λαμπερή της όψη
    κι έκλαιγε για τον άντρα της που δίπλα της καθόταν. Κι εκείνος τη γυναίκα του θρηνούσε με αγάπη.
    Ελπίζω οι επόμενες γενιές να μην το διαβάζουν μόνο αλλά και να το ζούνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίος, Μeteorakia, είναι η ραψωδία Τ.

      Διαφαίνονται κάτι πονηρά και αλλόκοτα χαμηλά στον ορίζοντα.

      Διαγραφή
    2. Νικόλα, υπάρχουν πολλές και εξαίσιες καιρικές αναφορές στα Έπη του Ομήρου.
      Χρήστο, ο Φεβρουάριος λέγεται και Μεθυσμένος!

      Διαγραφή
  15. Πράγματι σήμερα είναι υπέροχη μέρα ζεστή ο Φλεβάρης κι αν φλεβιση καλοκαίρι κυριολεκτικά 22 υπό σκιά στον ήλιο θέλεις καπέλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο δεύτερος συνεχόμενος μη-χειμώνας εν εξελίξει . Πιθανότατα έχουμε αλλάξει πίστα. Τόσο απλά , δυναμικά και δυστοπικά .
    Ομιλώ για τα υδρολογικά έτη 22-23 και 23-24 σε σειρά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ο γνώριμος ήχος των κανανταιρ επέστρεψε, καθώς αυτή την ώρα προσπαθούν να σβήσουν πυρκαγιά στη Οίτη Φθιώτιδας, πάνω από την Καστανιά Υπάτης,σε μεγάλο υψόμετρο. Να θυμίσω πως σήμερα έχουμε 5 Φεβρουαρίου.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Συγνώμη, 6 Φεβρουαρίου, Μαϊου whatever...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. https://www.tanea.gr/2024/02/06/world/istoriki-xionothyella-paralyei-ton-kanada/ 🫠

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε όχι και "ιστορική χιονοθύελα" στο βοριοανατολικό άκρο του Καναδά...Δεν ντρέπονται λίγο που τα λεν αυτα ? Πληροφορίες για το κλίμα της συγκεκριμένης επαρχίας για να μπένουν τα πράγματα στη θέση τους..--> https://en.wikipedia.org/wiki/Nova_Scotia

      Διαγραφή
  20. Ανοίξαμε τις μπαλκονόπορτες, κλείσαμε τα aircondition για να ζεστάνει το σπίτι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Στην Τρίπολη σήμερα στις 8 το πρωί στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου 2 πόντοι πάγος ( συνηθισμένο θα μου πεις εδώ όλα τα χρόνια) αλλά στις 2 το μεσημέρι στο παρμπρίζ μου ερχόταν να βάλω την ηλιοπροστασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα σας θα ηθελα καποιος να μου πει τι καιρο θα εχει 17 με 21 φεβρουαριου στο μετσοβο γιατι εχω ενα ταξιδι εκει επαγγελματικο! Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερα να παίξουμε στοίχημα. Δεν απαντώνται τετοιες ερωτήσεις. Θα ενημερωθείς αξιόπιστα και με ακρίβεια 2-3 μέρες πριν. Αν ρωτάς για την τάση του καιρού/τις αέριες μαζες θα μας πουν οι φίλοι του μπλογκ που ξέρουν αλλά σε καμία βδομάδα. Η 17η είναι μακριά
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
  23. Ηλιοφάνεια και ζεστή για την εποχή πάντα και σήμερα στην Ξάνθη. Νομίζω ότι έχουμε 180 Αυγούστου σήμερα και συνεχίζουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά πολύ εντυπωσιακό το ότι στον πεδινό βόρειο Έβρο οι μέγιστες θερμοκρασίες έφτασαν τους 24 βαθμούς! Πρέπει να είναι τρελό ρεκόρ Φεβρουαρίου για την περιοχή
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
    2. Πάντως εδώ στη Ρόδο διαφαίνονται κάποιες βροχές από αύριο το μεσημέρι και μέχρι την Παρασκευή το πρωί. Για να δούμε....Φυσικά ακόμα πιο γενικευμένες και πανελλαδικές διαφαίνονται οι βροχές την ερχόμενη εβδομάδα και νομίζω πως είναι από όλους καλοδεχούμενες
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
    3. Υπερβολές… αντιλαμβάνομαι τι θέλεις να πεις αλλά πρωί βράδυ έχουμε Φλεβάρη κι όχι 180 Αυγούστου

      Διαγραφή
  24. Πάντως είχαμε και άλλους ανυδρους,αναιμικους χειμώνες... αλλά είχαμε τις ευκαιρίες μας για ψυχρές καταβάσεις...φέτος???σίγουρα ο Φλεβάρης θεωρείται μεθυσμένος όπως ανέφερε παραπάνω ο δάσκαλος αλλά τα περιθώρια στενεύουν πλέον δυστυχώς!!!Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή