Μην πριονίζετε το δέντρο της Μετεωρολογίας!

Οικονομολόγοι, επιδημιολόγοι, πολιτικοί δημοσκόποι και γενικότερα μελλοντολόγοι βλέπουν συχνά τις προβλέψεις τους να ανατρέπονται από τα αποτελέσματα του πραγματικού κόσμου. Οι μετεωρολόγοι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν επιτύχει εκπληκτικές βελτιώσεις στη μοντελοποίηση του χαοτικού συστήματος που ονομάζεται καιρός. Αυτή η τεράστια επιτυχία, αυτό το θαύμα της επιστήμης και της τεχνολογίας, αμφισβητείται από ανθρώπους αδαείς, καιροσκόπους και κλικοθήρες, οι οποίοι πηγαίνουν τη μετεωρολογία στην προ αρκετών δεκαετιών εποχή της ανυποληψίας της.


Επαγγελματίες παρουσιαστές του καιρού

σταματήστε:

- να εκθέτετε την επιχειρησιακή μετεωρολογία που αντικειμενικά δεν μπορεί να προβλέψει τον καιρό μετά από κάποιες ημέρες. Εσείς περνάτε τα όριά της από άγνοια ή σκοπιμότητα.

-  να εκλαϊκεύετε την επιστήμη της μετεωρολογίας χωρίς να τη γνωρίζετε καλά. Το αποτελέσματα των προσπαθειών σας συχνά αποτελούν ιλαροτραγωδία.

- να δημιουργείτε σύγχυση και να τρομοκρατείτε τον κόσμο κάνοντας τους σπουδαίους. Χωρίς την αριθμητική πρόγνωση του καιρού  είστε -είμαστε όλοι- «στείροι και μουγγοί».

- να διαγκωνίζεστε για λίγα κλικ παραπάνω. Στο τέλος κανείς σας δεν θα μείνει αλώβητος.

Επαγγελματίες Μετεωρολόγοι

-σταματήστε  να ανταγωνίζεστε ή να μιμείστε τους παρουσιαστές του καιρού. Έχετε υποχρέωση να υπηρετήσετε και την επιστήμη σας.

- προσπαθήστε να προσθέτετε συνεχώς αξία στα αποτελέσματα της αριθμητικής πρόγνωσης. Δεν είναι εύκολη δουλειά, αλλά είναι η μοναδική σανίδα σωτηρίας σας στο τσουνάμι της τεχνητής νοημοσύνης που έρχεται.

Ερασιτέχνες Μετεωρολόγοι,

παίζετε σπουδαίο ρόλο στην παρατήρηση του καιρού και όχι μόνο. Πολλοί από εσάς, χρησιμοποιώντας τους αλγορίθμους που έχετε φτιάξει παρακολουθώντας επί χρόνια τον καιρό, έχετε κατασκευάσει μοντέλα μηχανικής μάθησης που σας βοηθούν να κάνετε πολύ καλές προγνώσεις. Μην περνάτε όμως τα όρια. Γιατρός δεν γίνεται κάποιος όσα χρόνια και να παρακολουθεί ιατρικά περιστατικά ή όσες ιατρικές εγκυκλοπαίδειες και να έχει διαβάσει.

Δημοσιογράφοι (με ή χωρίς εισαγωγικά),

- μην κάνετε τους κριτές - αξιολογητές των προγνώσεων, αγνοώντας το πώς αυτές εκδίδονται ή έχοντας προκατάληψη.

- μην εξαντλείτε τους πιο ακραίους επιθετικούς προσδιορισμούς όταν αναφέρεστε σε μια κακοκαιρία. 

- μην αναγάγετε τις μικροδιαφορές στις εκτιμήσεις των επιστημόνων σε διαφωνίες, διενέξεις και καυγάδες.

- η επιχειρησιακή μετεωρολογία σάς θέλει δίπλα της στην ενημέρωση των πολιτών, αλλά χωρίς τις κλικοθηρικές υπερβολές σας.  

36 σχόλια:

  1. Δάσκαλε καλό απόγευμα, τους οδηγούς ταξί (ταξιτζήδες) ξέαχσες.......! Καλό ξημέρωμα με χιουμοριστική διάθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά Τρύφωνα, καλό μήνα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κυριε ζιακοπουλε πιστευεται προσωπικα οτι ο χειμωνας τελειωσε για φετος οσο αναφορα τα χιονια για πεδινες και παραθαλασσιες περιοχες τις κεντροβορειας ελλαδας η μηπως μεσα στον φλεβαρη γινει το θαυμα επιτελους

      Διαγραφή
    2. Ουδείς δύναται να ξέρει.

      Δάσκαλε, εξαιρετικά ολοκληρωμένη η παράθεση της κατάστασης.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ πάρα πολύ δάσκαλε να είσαι πάντα καλά!
      Να είσαι γερός, να μας διδάσκεις για αυτή την πανέμορφη επιστήμη της μετεωρολογίας που μόνο εσύ έχεις τον τρόπο την γνώση και το χιούμορ να μεταδίδεις τις πολύτιμες πληροφορίες.

      Διαγραφή
    4. Πολύχρονος, με υγεία και χαρά, κοντοχωριανέ μου.

      Διαγραφή
    5. Τρύφωνα από που είσαι....και γράφει ο κ. Χρήστος κοντοχωριανέ?Αν είσαι από το Βόιο...τρείς κάνουμε και λόμπυ εδώ μέσα...."θωμάς"

      Διαγραφή
  3. Να αγιάσει το στόμα σας, χωρίς υπερβολή. Είναι ακραίο αυτό που γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο γενικότερο πλαίσιο της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και πολιτών, βρίσκονται και οι Μετεωρολόγοι. Ας μην ξεχνάμε την πρόσφατη πανδημία με τους λοιμωξιολόγους.
    Είναι για πολλούς, η περίπτωση που μια επιστήμη συνεργάζεται (εντός ή εκτός εισαγωγικών) με την πολιτική εξουσία - εκάστοτε κυβέρνηση.
    Λυπάμαι πολύ που διάβασα σε σχόλια στα social, απόψεις ανθρώπων που θεωρώ σοβαρούς και με αντίληψη, να χλευάζουν την όποια αστοχία της πρόγνωσης της τελευταίας κακοκαιρίας, θεωρώντας ότι πραγματοποιήθηκε σκόπιμα για να:
    Τρέξει ο κόσμος να αγοράσει πετρέλαιο, για να αγοράσει αντιολισθητικές αλυσίδες, για να, για να, για να.
    Δε ξέρω πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση.
    Καληνύχτα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ σωστές είναι οι παρατηρήσεις σας κ.Ζιακοπουλε. Φοβάμαι όμως πως η ζημιά έχει γίνει ήδη. Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν έχουν τον καιρό για μεράκι και που δεν διαθέτουν έστω και στοιχειώδεις γνώσεις, εμπιστεύονται πια τα κινητά τους και τις αυτοματοποιημένες προγνώσεις, σχεδόν αποκλειστικά. Ναι, το τσουνάμι της A.I. θα τα σαρώσει όλα..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενδιαφέρον... Η χρονική στιγμή σίγουρα δεν είναι τυχαία, όπως και η αγωνία που βγάζει το άρθρο... Εμείς ωστόσο εσάς εμπιστευόμαστε... Η τεχνίτη νοημοσύνη δυστυχώς είναι ήδη στο προσκήνιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριε Ζιακοπουλε καλά τα είπατε.Ετσι είναι.
    Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η μετεωρολογία είναι ΛΕΙΤΟΎΡΓΗΜΑ και ΌΧΙ επάγγελμα. Δυστυχώς όμως στο βωμό των συμφερόντων ισοπεδώνονται όλα.
    Καλό μήνα και καλό βράδυ παιδιά. Δημήτρης κεντρική Κορινθία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λειτουργημα ο μετεωρολος Λειτουργημα ο ιερέας, ο δάσκαλος, ο γιατρός, ο δικηγόρος, ο δημοσιογράφος, και άλλοι πόσοι στην σοβιετική ένωση που έκανες αυτά τα επαγγέλματα και έπαιρνες ένα κομμάτι ψωμί ήταν Λειτουργημα με την καθαρή έννοια της λέξης στον δυτικό κόσμο είναι επάγγελματα και μάλιστα αμοιβονται αδρά αυτή είναι η γνώμη μου συγγνώμη καί με όλο τον σεβασμό σε ολους

      Διαγραφή
  8. Kύριε Ζιακόπουλε νομίζω ότι είστε ρομαντικός και σκληρός μαζί...ρομαντικός γιατι δεν νομίζω οι κλικοπαθείς να...διορθωθούν σκληρός γιατί η κοινότητα σας εχει εξαιρετικά στελέχη..που τιμάν την επιστήμη σας...ξεχωρίζω εκτός από εσάς φυσικα τον κ. Κολυδά...που από την ευαίσθτη θέση του διευθυντή της ΕΜΥ προσπαθεί...την κυρία Σούζη ,τον "σκληρο" κύριο Αρνιακό...την κόρη σας και ένα σωρό άλλους που αν συνέχιζα θα γραφα ένα σεντόνι.Στην θέση σας..θα έκανα ότι είπατε αφήστε το χάος να μένετε...κάποια στιγμή...κάτι θα πάρει την μορφή του ως σκουπίδι ..είναι απλό."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εύγε απλά δάσκαλε, αλλά ζούμε σε λάθος κοινωνία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ήρθε η ώρα να επανέλθω μετά από λίγες μέρες ηρεμίας κάνοντας το στην κατάλληλη ανάρτηση του Δασκάλου καθώς δεν μπορώ να μην συμφωνήσω σε όλα μα σε όλα όσα γράψατε!
    Καταρχάς δεν θα κρίνω καμία πρόβλεψη αν ήταν επιτυχημένη η αποτυχημένη από τους επαγγελματίες-ερασιτέχνες μετεωρολόγους και πόσο μάλλον τον Κ. Ζιακόπουλο που οι γνώσεις του στις θετικές επιστήμες, στην ανάλυση προγνωστικών χαρτών συν της εμπειρίας που τον διακατέχει, κάνει όλους εμάς τους υπόλοιπους ερασιτέχνες μικρά "μαθητάκια"...
    Όσο για τον χιονιά των προσήνεμων που προηγήθηκε και στο τι έφταιξε που δεν έφτασαν τα χιόνια σε πολύ χαμηλά υψόμετρα αυτά που παρατήρησα εξαρχής ήταν:
    Στα συν, η πολύ καλή υποστήριξη στα 500hPa(-36β με πολύ καλά γεωδυναμικά) που κάποιες φορές κάνει θαύματα.
    Η ενεργοποίηση έστω και καθυστερημένα(προς Τρίτη) του aegean effect(αναμενόμενο λόγω της μεγάλης θερμοβαθμίδας τροπόσφαιρας και Αιγαίου) που έδωσε και μεγάλα ποσά στροβιλισμού και μεγάλα ποσά υγρασίας από το Αιγαίο προς τα ηπειρωτικά.
    Στα πλην, το αβαθές χαμηλό της Ρόδου στην ουσία ποτέ δεν έμεινε εκεί αλλά έφυγε γρήγορα σχετικά προς την Κύπρο.
    Η Τ850 από την αρχή ήταν προβληματική.
    Όπως σας είχα γράψει,πάντα το GFS όταν προβλέπει θερμοκρασίες πάσχει και ως προς τον χρόνο(υπερβάλει και πάντα στο τέλος κουτσουρεύει) αλλά και ως προς την ρεαλιστική αποτύπωση.
    Αντίθετα το ευρωπαϊκό σε αυτόν τον τομέα το εμπιστεύομαι πολύ περισσότερο και πως να μην το κάνω όταν όλες οι ραδιοβολίσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες το έβγαλαν νικητή.
    Τέλος, ήταν αδύνατον(αν και έχει γίνει κάποιες φορές με aegean effect είναι η αλήθεια) οι θερμοκρασίες των -6β στα 850hPa σε συνδυασμό των κακών γενικά γεωδυναμικών(1540 με 1580μ)να δώσουν πεδινό χιόνι στα καθαρά ανατολικά προσήνεμα καθώς στην συγκεκριμένη περίοδο οι θάλασσες του Αιγαίου "τρέχουν" με 17β δλδ 3β πάνω από τα φυσιολογικά.
    Ο σχετικά θερμός και γεμάτος υγρασία λοιπόν ΒΑνατολικός που φυσούσε από το Αιγαίο στην ουσία βοηθούσε ακόμη περισσότερο στο ανέβασμα των υψομέτρων σε αυτές τις περιοχές.
    Αντίθετα εκεί όπου ο επιφανειακός ΒΔυτικός άνεμος υπερτερούσε(βλέπε Ερυθρές αλλά κυρίως δυτικός Ελικώνας και Λιβαδειά) δλδ στα ενδότερα ηπειρωτικά και σε συνδυασμό τοπικούς εγκλωβισμούς ψύχους, τα χιόνια την Τρίτη κατάφεραν και έφτασαν έως και σε ημιπεδινά υψόμετρα.

    Στην τελική πάντως,όπως και να έχει η κακοκαιρία που μας πέρασε ήταν αρκετά αξιόλογη για όλα τα ανατολικά ηπειρωτικά όπου έπεσαν μεγάλες ποσότητες χιονιού σε ορεινά και ημιορεινά, όπως και για το νησί της Κρήτης που όπως έλεγα θα δέχονταν τη μερίδα του λέοντος με πολυήμερες ισχυρές βροχοπτώσεις και τεράστιες ποσότητες χιονιού σε όλα τα ορεινά της.

    Όπως καταλάβατε για να πήρα το θάρρος να ξανά γράψω πάει να πει ότι σταδιακά ο Φλεβάρης έρχεται για να δείξει το πολύ υετοφόρο πρόσωπό του με πολλά χιόνια αρχικά στα ορεινά και με το Ιόνιο να ξυπνά!
    Νεότερα από αύριο.
    Καλό ξημέρωμα σε όλους.

    Υ. Γ. Θα σταθώ λίγο στους ερασιτέχνες μετεωρολόγους που πολύ σωστά έγραψε και ο δάσκαλος ότι πρέπει να προσέχουν και να διπλοτσεκάρουν αυτά που αναφέρουν η γράφουν και ότι κάποιες φορές μπορεί να υποπέσουν(και όλοι εμείς εννοείται) σε λαθάκια καθώς το αρχικό υπόβαθρο επιστημονικών γνώσεων είναι πιο χαμηλό από έναν έμπειρο επαγγελματία μετεωρολόγο.
    Από την άλλη όμως ΠΡΕΠΕΙ να δώσουμε συγχαρητήρια σε πολλά από αυτά τα παιδιά που ξημερωβραδιάζονται αφιλοκερδώς πάνω από τα εργαλεία πρόβλεψης καιρού για να βγάλουν όλο το μεράκι που διαθέτουν όπως και κάποια παιδιά που με δικά τους χρήματα έχουν εξελίξει και φτιάξει περιοχικά μοντέλα πάνω στην ορογραφία-τοπογραφία της Ελλάδας και βασισμένα πάνω στις βασικές παραμέτρους του ECMWF.
    (υπάρχει και το bolam του ΕΑΑ που στηρίζετε στο GFS και είναι και αυτό καλό, όμως σαν των παιδιών τα περιοχικά που έχουν φτιάξει πάνω στο ευρωπαϊκο,γνώμη μου δεν είναι).
    Ενα μπράβο λοιπόν σε όλα αυτά τα παιδιά που εκ του αποτελέσματος φαίνεται η δουλειά που κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέχασα να πω χρόνια πολλά στον Τρύφωνα και καλό και δημιουργικό μήνα σε όλους!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ Φώτη..να είσαι γερός να μας δίνεις Κ εσύ ωραίες Κ πολλές γνώσεις μετεωρολογίας

      Διαγραφή
  11. Καλό μήνα σε όλους τους φίλους του μπλοκ. Στον δάσκαλο μας να πω μόνο ότι είναι πολύ σημαντικό ότι σ'έχουμε σε έναν κόσμο όπου όλο και περισσότερο το φαίνεσθαι κυριαρχεί. Όμως σκέφτομαι κάθε φορά που βλέπω να βγάζουν πολυήμερες προβλέψεις τον Σέξπιρ και το υπέροχο έργο του με τον βασιλιά Λιρ. Κάθεται δίπλα στο θρόνο του σε ένα σκαμνί γιατί όπως λέει αυτός ο θρόνος έχει πάρει τα μυαλά πολλών ικανών βασιλιάδων. Όλοι αυτοί παλεύουν για τον θρόνο της τηλεοπτικής προβολής τρέμουν όμως όχι την αποτυχία αλλά να μην σβήνουν τα φώτα της μικρής δημοσιότητας. Έχει πάψει να τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προσυπογράφω, προσθέτοντας μόνο το αξιότερο όλων, την πείρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. -----Δάσκαλε θεωρώ ότι εσύ κατ εξοχήν "δικαιούσαι δια να ομιλείς" ,όπως ομίλησες , χωρίς να μπορεί να σου καταλογίσει κάποιος διδακτισμό .
    --------΄Φίλε Φώτη μπράβο για την ανάρτησή σου .Αυτά τα ωραία που προαναγγέλλεις μας δίνουν μια αισιοδοξία .
    ---------Χρόνια πολλά στον Τρύφωνα της .......τρυφής !. --------======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλό μήνα σε όλους. Προσωπικά παρακολουθώ τον κύριο ζιακοπουλο 30 χρόνια περίπου. Πάντοτε Όταν γίνονταν κάποια αστοχία, δεν δειλιαζε να πάρει την ευθύνη . Το εχω ξαναπεί από τους καλύτερους μετεωρολογους κ επιστήμονες. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι μόνο με την παρατήρηση των μοντέλων ,η πρόγνωση έχει μεγάλο ποσοστό αποτυχίας..Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλή σας ημέρα, αναπολώ την δεκαετία του 80 και του 90 και την αναμονή κάθε Δευτέρα Τετάρτη και Παρασκευή του δελτίου καιρού για τους αγρότες...μια εποχή με μια άλλη γενιά μετεωρολόγων στην οποία ήταν και ο κύριος Ζιακόπουλος....μια γενιά μετεωρολόγων ποιοτική, που προφανώς δεν είχε έτοιμη την πρόγνωση από τον υπολογιστή στο πιάτο της, αλλά έπρεπε να κοπιάσει για αυτήν...σήμερα στην εποχή του "εύκολου και του γρήγορου" ακούμε μόνο φράσεις εντυπωσιασμού και ουσία μηδέν...το πρόβλημα σύμφωνα πάντα με την γνώμη μου είναι ότι έχουμε κάνει Θεό τους υπολογιστές και νομίζουμε ότι μπορούν να κάνουν "θαύματα"( επαγγελματίες και ερασιτέχνες συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου) και να προβλέψουν με ακρίβεια πόσο θα χιονίσει σε τι υψόμετρο και τι ώρα ακριβώς...και μάλιστα 6 και 7 ημέρες μετά....έχουμε υποτιμήσει άθελα μας τον παράγοντα άνθρωπο-προγνώστη ο οποίος πρέπει να βάλει τις προσωπικές του πινελιές στην δύσκολη αυτή διαδικασία σε μια δύσκολη προγνωστικά χώρα λόγω του έντονου ανάγλυφού της... γιατί ο υπο-λογιστής είναι αυτό που φανερώνει η λέξη, είναι κάτω από τον λογιστή και λογιστής είναι αυτός που διαθέτει λογισμό δηλαδή σκέψη, λογισμό και σκέψη πρέπει λοιπόν να διαθέτει ο προγνώστης μετεωρολόγος, ειδάλλως ο υπολογιστής από μόνος του, δεν έχει καμία αξία.....

    Υ.Γ Δεν υποτιμώ την νέα γένια μετεωρολόγων, σίγουρα είναι πολύ καλά καταρτισμένοι, αλλά πολλοί πέφτουν στην παγίδα της "εύκολης" πρόγνωσης που παρέχει ο υπολογιστής και στην παγίδα της τηλεθέασης...μιας και εργάζονται σε εμπορικές εταιρείες-κανάλια.

    Τόλης Δημήτριος
    Αχαρναί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kύριε Τόλη...και όμως...αυτα τα δελτία...είχαν επιτυχία..ανω του 80 τοις εκατό και εγώ τα θυμάμαι...!κατέληγαν για την 4η και 5 η μέρα σε μία γενική περιγραφή που ήταν όμως ακριβέστατη."θωμάς"

      Διαγραφή
    2. Στην ποιοτική γενιά μετεωρολόγων συμφωνώ.
      Στην μεγάλη επιτυχία και ακριβέστατη που αναφέρεις Θωμά τότε σε σχέση με σήμερα διαφωνώ κάθετα.

      Διαγραφή
  16. Καλημέρα σας! Σιγά μην σας ακούσει κανένας κύριε Ζιακόπουλέ! Όλοι ξερόλες! Φωνή βοώντος εν τη ερήμω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εγώ, χαριτολογώντας πάντα, θα γυρίσω στα παλιά! Έλιασε η Παπαντούλα... άραγε θα έχει μείνει τίποτα από τα παλιά στον καιρό για να υλοποιηθεί το η δεύτερη πρόταση της παροιμίας;
    Χρόνια πολλά για τη Μεγάλη ημέρα της Υπαπαντής σήμερα και ιδιαίτερα στους φίλους μου και κάποιους μακρινούς μου συγγενείς,Καλαματιανούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Απόστολε, η παροιμία λέει: "Έλιασε η Παπαντή; Ο χειμώνας είναι πίσω". Άλλες παρόμοιες είναι, " έλιασε η Παπαντή; μαρτιάτικος χειμώνας", ή "καλοκαιριά(ή καλουριά) της Υπαπαντής; μαρτιάτικο χιόνι" και " Παπαντίτσα μου καλή, χειμωνίτσα μου κακή".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τα είπατε ή μάλλον τα γράψατε όλα όπως πρέπει! Δυστυχώς με θλίψη διαπιστώνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την έλλειψη αντίληψης και παιδείας μεγάλης μερίδας του κόσμου. Χωρίς να έχουν την απαραίτητη γνώση εκφράζουν άποψη. Για το επίπεδο της δημοσιογραφίας, δε θέλω καν να μπω στο κόπο να το σχολιάσω...
    Καλησπέρα σε όλους και καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ καλή τοποθέτηση, μήπως αυτό το άρθρο θα έπρεπε να το προβάλλουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να ξέρουμε τι πρέπει να ακούμε και τι να γνωρίζουμε και ποια είναι τα όρια μας σαν ερασιτέχνες μετεωρολόγοι και επαγγελματίες;
    Πάνος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πάει ο χειμώνας που εν τέλει δεν ήρθε ποτέ και άρα δεν θα φύγει και ποτέ. Ο παλιός μας φίλος που τόσο αγαπήσαμε κάποιοι από μικρά παιδιά έχει αρχίσει να αποτελεί μια ανάμνηση που χάνεται σιγά σιγά στο βάθος των χρόνων. Ας χαίρονται λοιπόν οι καλοκαιράκηδες με τα αιώνια καλοκαίρια τους. Δε ξέρω βέβαια πόσο ευχαριστημένοι θα είναι και αυτοί όταν θα αρχίσουν να αδειάζουν οι ταμιευτήρες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολλή ανησυχία, επειδή τα καλά και παγκόσμια ντετερμινιστικά αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού είναι ολιγάριθμα. Στα μοντέλα ensemble πλέον, υπάρχουν αρκετά μέλη (όπου κάθε μέλος και από μια εκδοχή της πρόγνωσης του καιρού) και φτάνουν για όλους! Ερασιτέχνες και λιγότερο ερασιτέχνες. Οπότε θα βρούμε το καινούργιο παιχνίδι να παίζουμε, με τις πιθανολογικές τους εκτιμήσεις, παρότι δεν είναι αυτός ο λόγος που θα καταργήσουν σε λίγο καιρό τα "τρεξίματα" των ντετερμινιστικών. Και το μεγάλο ερώτημα θα είναι πώς θα εξελιχθούν τα περιοχικά μοντέλα, ερασιτεχνικά και μη, τροφοδοτούμενα από ένα ensemble αρχικών τιμών;

    Όσο για τα λεγόμενα AI, επισήμως data-driven, από τα ελάχιστα πράγματα που έχουν κυκλοφορήσει για δαύτα, έχουν ξεπερασμένη γεωγραφική ανάλυση και τα μειονεκτήματά τους "βγάζουν μάτι" με την κακή έννοια. Ίσως να μην υπάρχουν πολλές, μέχρι να βελτιωθούν, αλλά σίγουρα μεσολαβούν αρκετές ημέρες που θα (πρέπει να) γίνει η πρόγνωση του καιρού χωρίς αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Θα συμφωνήσω με τον φίλο Κώστα Θεοδοσίου πιο πάνω κ'γω κύριε Ζιακόπουλε.. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω... Μακάρι να σάς άκουγαν δάσκαλε αλλά φοβάμαι ότι δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.. Όλοι τα ξέρουν όλα και πρέπει να έχουμε διάκριση για τον ποιόν θα πιστέψουμε, πότε και σε τί..?

    ΑπάντησηΔιαγραφή