Σε ηλικία 18 χρονών έγινε καπετάνιος σε πειρατικό και επί χρόνια όργωνε με αυτό τη Μεσόγειο. Μετά την απελευθέρωση ο Καποδίστριας του ανέθεσε την πάταξη της πειρατείας και τα κατάφερε περίφημα. Στους αγώνες της ανεξαρτησίας στη θάλασσα κατήγαγε περιφανείς νίκες. Δεν φοβήθηκε ποτέ Τούρκους και τρικυμίες. Τις μπουνάτσες φοβόταν. Το 1831 συμπαρατάχθηκε με όσους αντιτίθεντο στον Καποδίστρια και όταν η κρίση κορυφώθηκε, σε μια πράξη απελπισίας, έφθασε στο σημείο να πυρπολήσει ελληνικά πλοία στον Πόρο.
Μιαούληδες, Καραϊσκάκηδες. Κολοκοτρώνηδες… Ψηλά βουνά, βαθιές χαράδρες! Με αδυναμίες και κουσούρια ουκ ολίγα, αλλά και τον όνυχα που τους ξεχώριζε. Αυτοί έγραψαν ιστορία. Αυτοί μας ελευθέρωσαν!
Ακολουθεί η θρυλική ιστορία της «συνάντησης» του Μιαούλη με τον Άγγλο ναύαρχο Οράτιο Νέλσον.Λίγα χρόνια πριν από
το 1821, ο Ανδρέας Μιαούλης, σ’ ένα
ταξίδι του στο Κάδιξ της ΝΔ Ισπανίας, έπεσε σε μπουνάτσα με αποτέλεσμα να
συλληφθεί και στη συνέχεια να οδηγηθεί αλυσοδεμένος στον Άγγλο ναύαρχο Οράτιο
Νέλσον, ο οποίος είχε επιβάλλει ναυτικό αποκλεισμό στα ισπανικά λιμάνια. Η
μοίρα του Έλληνα θαλασσομάχου ήταν προδιαγεγραμμένη, καθώς οι Άγγλοι κρεμούσαν
από τα κατάρτια όσους αψηφούσαν τις διαταγές τους. Κατά τον Σπύρο Μελά, μεταξύ
του Άγγλου και του Μιαούλη έγινε ο παρακάτω διάλογος:
- "Είσαι
Γραικός;"
- "Μάλιστα ναύαρχε!"
- "Το ξέρεις πως σ' αυτά τα μέρη εφαρμόζω αποκλεισμό;"
- "Το γνωρίζω πολύ καλά κύριε ναύαρχε!"
- "Και τότε γιατί τον παραβιάζεις;"
- "Για το κέρδος μου ναύαρχε!"
- "Αν ήσουν στη θέση μου και γω στη δική σου, τι θα έκανες;"
-"Θα σε κρεμούσα ναύαρχέ
μου!". 2
Αλλά ο Νέλσον του χάρισε τη ζωή…
Χρόνια Πολλά, φίλοι μου!
Διπλά χρόνια πολλά στους Βαγγέληδες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕθνοσυνέλευση της 1ης Ιανουαρίου 1822 στην Επίδαυρο : "Σήμερον κηρύσσομεν την πολιτικήν ύπαρξιν και ανεξαρτησίαν του Ελληνικου Έθνους ".
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Ελληνικό Έθνος υπήρξε , υπάρχει ,και θα υπάρχει . Το τελευταίο βέβαια εξαρτάται από μας.
Μία ,μάλλον παρεξηγημένη , μορφή του αγώνα του 1821 : Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος .Η Επανάσταση του 1821 γινόταν στο στρατιωτικό πεδίο ,αλλά ταυτόχρονα και στο πολιτικό -διπλωματικό. Η συμβολή και των δύο παρήγαγε το τελικό θετικό αποτέλεσμα.
Το θέμα της πειρατείας υπήρξε από τα βασικά στο τραπέζι των (μυστικών) διαβουλεύσεων .Συμφωνήσαμε να την αντιμετωπίσουμε (ελεύθερη ναυσιπλοία των Άγγλων) .Οι πειρατές τους πειρατές !!!. Έτσι είναι , "πάσσαλος ,πασσάλω εκκρούεται" .
Χρόνια πολλά δάσκαλε ,χρόνια πολλά φίλοι. -----------======Π.Α.
Eγώ απλά να συμπληρώσω...τον αγαπητό Π.Α. ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο...ειδικά σήμερα..και ο Λίβανος ήταν κράτος..και η Συρία....τώρα...ενας θεός ξέρει τι είναι...,ακόμα κάθε φορά...που η ιστορία ανοιγόκλεινε τα μάτια της ..πάντα υπήρχε..η μάχη για την κατάκτηση και διαχείρηση της εξυσίας...δλδ οι εμφύλιοι σε όλους τους λαούς και τις ιστορίες...ετσι,η εμμονή...να παρουσιάσουμε τον διχασμό σαν ίδιον της φυλής...είναι εκνευριστική...έχει μεν βάση...αλλά δεν είμασταν και η εξαίρεση.."θωμάς"
ΑπάντησηΔιαγραφήΘωμά, τον Φεβρουάριο του 1823 η Ελλάδα έκανε αίτηση για δάνειο στην Βρετανία τον Ιούνιο απάντησε θετικά η Βρετανία και τον Οκτώβριο άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος.Εύκολα μπορεί κάποιος να εξάγει συμπεράσματα.
ΔιαγραφήΑγαπητέ nakiosjim μέρα που είναι δεν θα διχαστούμε....!!"θωμάς"
ΔιαγραφήΘέλω να επισημάνω την καιρίας σημασίας παρατήρηση του αγαπητού "Θωμά" ,αναφερομένου στο σήμερα , ότι : "Τίποτα δεν είναι δεδομένο".
ΔιαγραφήΣυμφωνώ απολύτως και θα ήθελα να πιστεύω ότι έχουν γνώση οι φύλακες..........- ----====Π.Α.
Υ.γ. '"Είμεθα έθνος ανάδελφον", Σαρτζετάκης Χρ.
https://www.youtube.com/watch?v=0QA7pgg9-Bg
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά Ορθοδοξία..! Χρόνια πολλά Έλληνες! Οι εορτάζοντες του μπλογκ και όχι μόνο.. Να χαίρεστε τα ονόματά σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά για την Ελλάδα μας και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς τους γνωστούς και άγνωστους ήρωες που έδωσαν την ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι, όπου βρισκόμαστε ας ανάβουμε ένα κεράκι στην μνήμη τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά σε οσους-ες γιορτάζουν σήμερα.
Χρόνια πολλά σε όλους τους φίλους του blog και ειδικά τους Βαγγέληδες. Έτυχε πριν 1 εβδομάδα να δω ένα ντοκιμαντέρ για τους "Πειρατές της Γραμβουσας " (νησάκι ΒΔ της Κρήτης), και το ρόλο που έπαιξαν γενικά στο να φτάσει η Επανάσταση εναντίον των Τούρκων και στην Κρήτη. Η πειρατεία αποτελούσε "κοινό τόπο" εκείνα τα χρόνια στις θαλασσες και τον ασκούσαν όλοι. Το Αιγαίο ειδικά εβριθε από πειρατες. Θα έλεγα μάλιστα πως όσον αφορά την προετοιμασία της ελληνικης επανάστασης, ο ρόλος των πειρατών ήταν εξίσου σημαντικος με αυτόν των αρματολών και των κλεφτών στη στεριά. Είχε βοηθήσει να συσσωρευτει μπολικος πλούτος σε αρκετές παρακτιες και νησιωτικες περιοχές, που δόθηκε φυσικα μετα στην επανάσταση. Φυσικά, με την ανακήρυξη του ανεξαρτητου ελληνικού κράτους, ο Καποδίστριας θέλησε να βάλει τάξη σε πολλά, αλλά τον "έφαγαν"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠλούτος ο οποίος δόθηκε μετά για τους σκοπούς της επανάστασης ήθελα να πω
ΔιαγραφήΘάνος Κ
Καλημέρα σας. Και σήμερα βροχούλα και κρύο στο Βόιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑξιοσημείωτος παγετός στη βόρεια-βορειοανατολική χώρα.