Η εξέλιξη του καιρού ως το άλλο Σάββατο δια βραχέων*

του Τρύφωνα

Γενικά, δεν προβλέπονται βροχές. Μικρή πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων στη Β. Ελλάδα την Τρίτη προς την Τετάρτη.

Άνεμοι ασθενούς ως μέτριας έντασης, με οροφή τα 6 μποφόρ σε τοπικό επίπεδο και για μικρό χρονικό διάστημα.

Σαφής υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών από τα μέσα της νέας εβδομάδας κυρίως στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας.

Εκ νέου μεταφορά αφρικανικής σκόνης προς τη χώρα, αλλά όχι με την ένταση του τελευταίου επεισοδίου.


*Στο πανεπιστήμιο, όταν δίναμε εξετάσεις στην αστρονομία, μια ερώτηση ήταν η παρακάτω: «Τίνι τρόπω δια της μαγνητίσεως αλλοιούται η ηλιακή ύλη; Απαντήσατε διά βραχέων». Για μια στιγμή το μυαλό πολλών από μας πήγε στα… βραχέα κύματα, αλλά ο καθηγητής εννοούσε: απαντήσατε με λίγες λέξεις! 

29 σχόλια:

  1. Μάλιστα. Το 1ο δεκαήμερο του Απρίλη θα φύγει ακλαφτο με θερμοκρασίες Μαΐου και ανομβρία. Είμαι σίγουρος ότι θα δούμε στα κανάλια εικόνες με λουομενους στις παραλίες της Αττικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαι χθες, Παρασκευή 29/3, παρά το εργάσιμο της ημέρας, είχε καμιά 50αριά λουόμενους, μόνο στη μία παραλία της Βάρκιζας, όπου την παράσταση έκλεψε, πάντως, ένας σκύλος, που έκανε μακροβούτια και έπιανε τις πέτρες που του πετούσαν στον βυθό. Γενικά, δεν αδειάζουν ποτέ οι παραλίες της Αττικής τον χειμώνα, ειδικά οι κοντινές στο κλεινόν άστυ.

      Μάλιστα, στη Βουλιαγμένη υπάρχουν και οργανωμένα γκρουπ, που έχουν εφοδιαστεί με πλαστικές σημαδούρες, σκουφάκια και μπουρνούζια που φοριούνται σαν μπλούζες - για μετά τη βουτιά - και οργανώνουν κολυμβητικές διαδρομές όλο τον χειμώνα στο Καβούρι.

      Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο ότι με την κλιματική αλλαγή, η θάλασσα - ειδικά στη νότια Ελλάδα - είναι πλέον πιο ζεστή ή αν πρόκειται για την τάση που διαμορφώθηκε κατά την πανδημία, πάντως, οι χειμερινοί κολυμβητές είναι πλέον συντριπτικά περισσότεροι απ' ό,τι την προηγούμενη δεκαετία.

      Έχουν αυξηθεί, επίσης, σημαντικά και όσοι αρχίζουν τα μπάνια από Μάρτιο. Ενσαρκώνοντας και το "από Μάρτη, καλοκαίρι"...
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Άμα θα γίνεις καλά θα κεράσεις? Ποιος το έχει πει αυτό σε μια ταινία με λουομενους μπορεί και στην Βάρκιζα?

      Διαγραφή
    3. ΠΟΝΤΙΟΣ ΕΙΜΑΙ, Ο,ΤΙ ΘΕΛΩ ΚΑΝΩ, 1987. Μάρκος Λεζές, Κώστας Τσάκωνας.

      Διαγραφή
    4. Το γνωρίζω Χρήστο απλώς η ερώτηση ήταν ρητορική...

      Διαγραφή
  2. Απλά τα πράγματα!! Κανένα καιρικό ενδιαφέρον, αν και νομίζουμε ότι βρισκόμαστε στον Μάιο. Θα αλλάξει και η ώρα από Κυριακή
    .. άιντε καλό καλοκαίρι! Να δούμε πότε θα βρέξει...γιατί του Απρίλη η βροχή κάθε στάλα και φλουρί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχει και άλλη μια παροιμία που λέει για καλό φύλα και του Απριλίου τις 12 και στις 18 ψήφισε η πέρδικα στο αυγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραιω αυτό.να λέμε κάθε μήνα τις καιρικές παροιμίες του μηνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. H έλλειψη χιονοπτώσεων στα ορεινά έκανε χωριά θαμμένα κάτω από την τεχνητή λίμνη του Εύηνου να ξαναφανούν λένε οι ειδήσεις στο lepanto. Το χιόνι είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για την ύπαρξη νερού αρκετού για τις δεξαμενές! Επίσης, η Κρήτη κατέγραψε γιγαντιαίες θερμοκρασίες. Δεν πηγαίνει καλά το πράγμα. Οι βροχές του Μαρτίου δεν ήταν αρκετές για να καλυφθεί το κενό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και όλα αυτά σε έναν Μάρτη που έδωσε από 100 και πάνω χιλιοστά στους επίσημους τουλάχιστον σταθμούς της Αιτωλοακαρνανίας.
      Καταλαβαίνουμε τι έχει συμβεί φέτος το χειμώνα ειδικά από πλευράς χιονοκάλυψης στην Πίνδο.
      Προσωπικά δεν το έχω ξανά ζήσει Μάρτη μήνα να μην υπάρχει ίχνος χιονιού στα βουνά.
      Εντωμεταξύ η πρόβλεψη του Δασκάλου θυμίζει έντονα εποχές Ιουλίου όπου και η επισκεψιμότητα του μπλογκ είναι μειωμένη.
      Μάλλον έτσι θα γίνει και τώρα νωρίς νωρίς...
      Και τι να γράψει κάποιος, για την ανομβρία, τη σκόνη η τα 28αρια που έρχονται που πολύ πιθανόν σε κάποια ανατολικά ηπειρωτικά και τη Βόρεια Κρήτη θα γίνουν και 30αρια 32αρια με τη βοήθεια του καταβάτη λίβα ΝΔυτικού ανέμου;
      Καλό Σαββατοκύριακο.

      Διαγραφή
  6. Τα πράγματα με τον καιρό δεν πάνε καθόλου καλά,η κλιματική αλλαγή στην χώρα μας εξελίσσεται ραγδαία, βλέπω να σπέρνουμε και μην θερίζουμε στο τέλος η γη διψάει, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ιανουάριος,Μαρτιος, Απρίλιος , Απριλιος, Μάιος, ξανά Μάιος, Ιούλιος, ξανά Ιούλιος κλπ κλπ μήνες του '24...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η συνέντευξη του Δημήτρη Ζιακόπουλου και της Χρυσούλας Πέτρου
    δημοσίευση στις 03/05/2016 09:57
    Η συνέντευξη του Δημήτρη Ζιακόπουλου και της Χρυσούλας Πέτρου
    ο καιρός ποτέ δεν πρόκειται να κατακτηθεί κατά 100%
    Καλώς εχόντων των πραγμάτων, τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, ο Δημήτρης Ζιακόπουλος και η Χρυσούλα Πέτρου θα απολαμβάνουν λίγες στιγμές ηρεμίας με τις οικογένειές τους. Ωστόσο, η Καθημερινή φέρνει στην επιφάνεια την πρόγνωση του καιρού στην Ελλάδα, με αφορμή τα όσα προηγήθηκαν στο διαδύκτιο με τον καιρό του Πάσχα.

    Η θύελλα των μετεωρολογικών προγνώσεων για τον καιρό του Πάσχα επιτέλους κόπασε – ό,τι έγινε, έγινε. Η ένταση της περιόδου θυμίζει λίγο αυτή των δημοσκόπων πριν από τις εκλογές. Τεράστια η πίεση από το κοινό για ακρίβεια, αμφισβήτηση σε περίπτωση αλλαγής του σκηνικού αλλά και εκτεταμένη καχυποψία («διαβάστε τι μας κρύβουν για τη θεομηνία που έρχεται το Πάσχα», έγραφε πριν από λίγες ημέρες μια ιστοσελίδα).

    «Οταν ήμουν στην ΕΡΤ, θυμάμαι, έρχονταν οι δημοσιογράφοι και με ρωτούσαν δύο εβδομάδες πριν, τι καιρό θα κάνει το Πάσχα. Πέρα από το γεγονός ότι όποιον συναντούσες στον δρόμο σε ρώταγε τι καιρό θα κάνει», θυμάται ο κ. Ζιακόπουλος, επί πολλά χρόνια διευθυντής προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, συνταξιούχος σήμερα, αλλά δάσκαλος πάντα για όλους όσοι ασχολούνται με τον καιρό και τα τερτίπια του στην Ελλάδα. «Ησουν υποχρεωμένος μέσα σε τρία δευτερόλεπτα, όρθιος στον διάδρομο, να του περιγράψεις τον καιρό όλης της Μεγάλης Εβδομάδας, που ήθελε να φύγει στο χωριό, να του πεις για το Μεγάλο Σάββατο, για ανήμερα, κατά το ψήσιμο του οβελία, μετά το ψήσιμο του οβελία, κατά την επιστροφή».

    «Και να ξέρεις και το χωριό του πού ακριβώς είναι!» προσθέτει γελώντας η κ. Πέτρου, προϊσταμένη του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ. «Τους έλεγα λοιπόν –συνεχίζει ο κ. Ζιακόπουλος– πηγαίνετε να ρωτήσετε τον Αντρέα τον Λαζάνη –καλή του ώρα– αυτός ξέρει». Ο αείμνηστος μετεωρολόγος φυσικά τους εξηγούσε ότι πρόγνωση δύο εβδομάδων δεν υφίσταται. «Δεν καταλαβαίνει ο κόσμος ότι είναι περιορισμένες οι δυνατότητες της μετεωρολογίας, ιδιαίτερα δε σε μια ασταθή εποχή όπως είναι η άνοιξη.

    Δεν ξέρει ότι όταν λέμε προγνωστικά μοντέλα καιρού είναι μια προσέγγιση σε μια χαοτική κατάσταση, το πώς θα εξελιχθεί έπειτα από 4, 5, 6, 7 μέρες. Ακόμα και να το πετύχεις για τη 10η μέρα, θα είναι τυχαίο. Είναι σαν να παίζεις βελάκια και να κάθεσαι σε 10 μέτρα απόσταση. Μπορεί κάποια στιγμή να πέσει ένα στο κέντρο, αλλά αν θες οι επιτυχίες να είναι συγκεκριμένες και σταθερές, πρέπει να πας κοντά. Οσο πιο κοντά πας, τόσο περισσότερες φορές θα πέσεις στο κέντρο».
    περισσότερα εδω:http://www.xalazi.gr/perivallon/afieromata/p/6178/i-sunenteuxi-tou-dimitri-ziakopoulou-kai-tis-hrusoulas-petrou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ψάχνω να βρω και όλο και κάτι βρίσκω! Να θυμηθώ τα παλιά όμορφα χρόνια.

    https://youtu.be/FnGC7dgW63I?si=WQsJuTzUZxrn_SQN

    Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σεπτέμβριος 2023 υετός Βόλου στα 934mm.
    Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος 2023, όλα και όλα 90mm.
    Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος του 2024 όλα και όλα 67mm στον έναν επίσημο σταθμό και 94mm στον άλλον.
    Μιλάμε δλδ για 6 ολόκληρους μήνες μέσα στο φθινόπωρο και το χειμώνα με συνολικό ύψος υετού λίγο πολύ κοντά στα 180mm!
    Είχα γράψει μετά το πέρας του Ντάνιελ αλλά και του Ηλία τον Σεπτέμβριο,ότι η Θεσσαλία γενικά θα κάνει πολύ καιρό να ξανά δει αξιόλογα νερά διότι η φύση έτσι πάντα αντιδρά μετά από ένα ακραίο γεγονός.
    Έτσι και έγινε,όταν πολλοί τρομοκρατούσαν με το τι θα είχε να γίνει το χειμώνα.
    Πρέπει να μάθουμε να ζούμε σε μεγάλες περιόδους ανομβρίας που θα διακόπτονται από διαστήματα έντονων η και κάποιες φορές ακραίων κακοκαιριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντώνης-Καρδίτσα30 Μαρτίου 2024 στις 7:47 π.μ.

      Καλά τα λες Φώτη, ακριβώς έτσι είναι κι εδώ στην Καρδίτσα...
      Συνεπώς, η μόνη λύση είναι να μπορούμε να αποθηκεύουμε τα απότομα νερά-όταν πέφτουν σε λιμνοδεξαμενές, για έχουμε τουλάχιστον νερό..

      Διαγραφή
    2. Και σημειωτέον αυτά τα 934 χιλιοστά δεν έπεσαν έστω καν καθ'ολη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Έπεσαν κατά τη διάρκεια 5 ημερών του Σεπτεμβρίου, όσο δηλαδή διήρκεσαν οι 2 ακραιες κακοκαιριες. Και από εκεί και μετά "εξισορρόπηση". Αν δεν είναι αυτό καιρικη ανισορροπια και κρίση τότε τι είναι?
      Να αναφέρω επίσης ότι εδώ στη Ρόδο, σε πολλές παραλίες έχουν εντοπιστεί τροπικές δηλητηριωδεις μέδουσες. Φυσικά και τα λεσσεψιανα ήδη που έρχονται μέσω Σουεζ στη Μεσόγειο δεν είναι κάτι καινούριο, εντούτοις το γεγονός ότι δεν πέφτει πια σημαντικά η θερμοκρασία της θάλασσας το χειμώνα (και εδώ Β.ΣΠ πολλοί δεν σταμάτησαν τα μπάνια το χειμώνα), θα οδηγήσει σε προβλήματα τη θαλάσσια βιοποικιλοτητα που μπορεί να έχει πολλών ειδών αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολλούς τομείς

      Διαγραφή
    3. Έχετε και πιο θερμά νερά στη Ρόδο, Θάνο, οπότε είναι πιο εύκολο να εγκλιματιστούν είδη από την πιο ζεστή Ερυθρά Θάλασσα. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι θα επηρεαστούν αρνητικά τα οικοσυστήματα. Οι λαγοκέφαλοι έχουν εγκατασταθεί πάνω από 20 χρόνια (από το 2003, νομίζω) στην Κρήτη και τη Ρόδο, κυρίως, όπου δεν έχει καταγραφεί μείωση κάποιου άλλου είδους.

      Οι γερμανοί ήρθαν επίσης από την Ερυθρά στη Μεσόγειο τη δεκαετία του 1940 και για αυτό ονομάστηκαν και έτσι. Όχι μόνο, όμως, δεν εκτόπισαν τις σάλπες, όπως υπήρχε ο φόβος, επειδή είναι και τα δύο φυτοφάγα είδη, αλλά πλέον βόσκουν μαζί τα κοπάδια τους στις ποσειδωνίες.

      Γενικά, επικρατεί μεγάλη υστερία με αυτές τις μεταναστεύσεις σε σημείο που στις ΗΠΑ "εκπαιδεύουν" καρχαρίες να τρώνε τα λιονταρόψαρα. Τα καμακώνουν, δηλαδή, και τα δίνουν στους καρχαρίες, έτσι ώστε να συνηθίσουν να τρώνε αυτό το τροπικό πετρόψαρο και να μειωθούν οι πληθυσμοί του. Στην Αυστραλία, ήθελαν να εξοντώσουν όλες τις γάτες πριν μερικά χρόνια - η αλήθεια είναι ότι τα συμπαθή αυτά μικρά αιλουροειδή κυνηγούν ό,τι κινείται και θεωρούνται, τηρουμένων των αναλογιών, οι ικανότεροι θηρευτές στο ζωικό βασίλειο - αλλά ευτυχώς πρυτάνευσε η λογική.

      Η ταπεινή μου γνώμη είναι να αφήσουμε τη φύση να βρει το σημείο ισορροπίας. Άλλωστε, για τη μετανάστευση κάποιων ειδών, εμείς οι άνθρωποι ευθυνόμαστε περισσότερο. Για παράδειγμα, τις μέδουσες τις τραβάνε τα πλοία στο κύτος τους, τις απελευθερώνουν μετά, αδειάζοντας το έρμα και κάπως έτσι είχε σημειωθεί η έξαρση από ροζ τσούχτρες στον Σαρωνικό και το Αιγαίο τα προηγούμενα χρόνια.

      Στην καρίνα των πλοίων κολλούν, επίσης και μεταφέρονται πολλά οστρακοειδή, αχινοί κ.λ.π. Στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης είδα, μάλιστα, φέτος τον τοξικό αχινό με τα μακριά αγκάθια, που λέγεται αγκαθωτό διάδημα και έχει έρθει, επίσης, από την Ερυθρά πριν πολλά χρόνια.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Τα πάντα όλα μιλάμε...

      Διαγραφή
    5. Σήμερα 31/3 είδα έναν ακόμα λεσεψιανό μετανάστη, μία φιστουλάρια, ένα μακρόστενο ψάρι, που έχει έρθει από την Ερυθρά και λόγω του σχήματος του το λένε και τρομπέτα ή κορνέτα. Το κεφάλι του μοιάζει λίγο με του ιππόκαμπου, ενώ στο τέλος της ουράς του έχει και κάτι που παραπέμπει σε κεντρί, αλλά είναι ακίνδυνο.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  11. https://youtu.be/Hmj8t79IMeI?si=PPUq49BELjUGHsfd

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δάσκαλε εικάζω βασίμως ότι ο καθηγητής πρέπει να ήταν Λάκωνας .

    Τρύφωνα στη φωτογραφία είναι η γνωστή μολόχα ; .

    Διαύγεια ατμοσφαιρική σήμερα , με ένα ελαφρό μαιστρέλι. Ανέβηκα στο ημιορεινό εξοχικό ,για να απολαύσω τη φύση. Η Ρούμελη απέναντι , όπως πάντα, πανέμορφη . Ξεχωρίζουν τα βουνά της καθ όλο το μήκος της ακτογραμμής της. Αλλά η εικόνα σοκάρει (εμένα τουλάχιστον) για Μάρτιο μήνα .Αναφέρομαι κυρίως στα τρία ψηλά βουνά : Παρνασσό ,Γκιώνα και Βαρδούσια .Τέτοια χιονοπενία πρώτη φορά αντικρύζω . ------=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θα σε γελάσω... 🙂 Είναι άγρια του αγρού!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δάσκαλε πείτε μας κάτι για αυτό που επίκειται τις επόμενες μέρες. Έχετε ξαναδεί κάτι τέτοιο; Είναι όντως τόσο πρωτοφανές όσο λένε στις ειδήσεις; Θα πρέπει να ανησυχούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mε την άδεια του κ. Ζιακόπουλου, μην τρομάζεις φίλε μου. Και μην παίρνεις τοις μετρητοίς ό,τι γράφουν ή μεταδίδουν τα ΜΜΕ, που ανέφεραν ότι η θερμοκρασία θα είναι 16-18 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα, αλλά αυτό ισχύει για τη στάθμη των 850hPa, δηλαδή, 1.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Και όχι για την επιφανειακή θερμοκρασία. Το ίδιο "λάθος" είχαν κάνει και παλιότερα, όταν έγραφαν ότι θα έχει -8 βαθμούς η Αθήνα σε μία ψυχρή εισβολή.

      Επί της ουσίας θα κάνει ζέστη, ναι, πολλή ζέστη για την εποχή αν θες, αλλά δεν πρόκειται για κάποιο επικίνδυνο φαινόμενο. Δεν είναι επικίνδυνοι οι 30 βαθμοί - που στις περισσότερες περιοχές θα είναι και λιγότεροι, ειδικά αν έχει συννεφιά και σκόνη τη Δευτέρα. Παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι είναι βλαπτική για την υγεία μας και μπράβο στον πνευμονολόγο που βγήκε και είπε ότι "αν βήχετε, δεν είναι από τη σκόνη και να κάνετε εξετάσεις να δείτε σε τι οφείλεται".

      Ευτυχώς έβαλε τα πράγματα στη θέση τους ο άνθρωπος, διότι διαβάσαμε ακόμα και ότι γεμίζουν τα νοσοκομεία, εξαιτίας της σκόνης την περασμένη εβδομάδα. Και όλο ότι έρχεται αποπνικτική και τοξική σκόνη, διαβάζουμε, μόνο με ραδιενέργεια δεν την έχουν παρομοιάσει ακόμα. Απίστευτα πράγματα.

      Αλλά εδώ γίνεται πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων η εμφάνιση τεσσάρων μεδουσών ροπιλέμα (ναι, 4 ήταν όλες κι όλες) στη Ρόδο και μάλιστα σε μία εποχή που η πλειοψηφία δεν κολυμπά ακόμα. Τα ΜΜΕ, σε όλο τον κόσμο, πάντα θα πουλάνε τρόμο, το θέμα είναι αν εμείς θα τον "αγοράζουμε". Για αυτό σας γράφω να πηγαίνετε για κάνα μπάνιο, διότι η θάλασσα σε βοηθάει να ξεφύγεις από αυτόν τον καθημερινό "βομβαρδισμό" ειδήσεων και ως επί το πλείστον άχρηστων πληροφοριών.

      Άλλωστε, ο καιρός είναι φέτος ζεστός και μακάρι η διόρθωση να έρθει το καλοκαίρι και να είναι ήπιο και δροσερό. Υπενθυμίζω ότι πέρσι που ήταν βροχερή και σχετικά ψυχρή η άνοιξη, σκηνικό που κράτησε και μετά τα μέσα Ιούνη, μας επιφύλαξε ο καιρός τον μακρόσυρτο και πολύ ισχυρό καύσωνα του Ιουλίου. Καλύτερα, λοιπόν, να κάνει τώρα μερικά σκόρπια 30άρια, αν είναι να γλιτώσουμε τα 45άρια το καλοκαίρι. Ερασιτέχνης μετεωρολόγος μου έχει πει ότι όπως και να 'χει οι μέσες τιμές θα πιαστούν στο τέλος.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Αντώνης-Καρδίτσα31 Μαρτίου 2024 στις 11:06 π.μ.

      Καλά τα λες Βαγγέλη, αλλά το μείζον πια, είναι η ανομβρία στην οποία έχουν περιέλθει αρκετές περιοχές..

      Διαγραφή
  15. Καλημέρα σας. Μια ερώτηση παρακαλώ προς τον καθηγητή, κ. Π. Α.: Κύριε καθηγητά, ποιο είναι το ορθό, παρακαλώ: Εύβουλη, Ευβούλη ή Ευβουλή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Χρήστο.
      Στα Αρχαία ελληνικά (και στην καθαρεύουσα, αν θέλεις) υπάρχει το ΄κύριο όνομα Ευβούλη ( μία των Δαναίδων) .Όταν η λήγουσα είναι μακρά ,η προπαραλήγουσα δεν τονίζεται.
      Στα Νέα Ελληνικά ο κανόνας μπορεί και να μην τηρείται.------- Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ, κ. καθηγητά. Ήταν η γιορτή της εχθές, μητέρα του Αγίου Παντελεήμονος.

      Διαγραφή