Κι όταν βλέπω εγώ, παιδί μου, αυτή την (υποτροπική) κίνηση, βρε, καλώς τη, λέω τη νέα τη (θερμοκρασιακή) συγκίνηση!



Βαρομετρικό χαμηλό στον Κόλπο του Λέοντα, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την Τυνησία, κινείται Α-ΒΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν την Τουρκία. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), στην περιοχή μας θα επικρατήσουν Ν-ΝΑ άνεμοι με ένταση ως τα 6 μποφόρ και θερμοκρασίες που θα είναι κατά 4 με 6 βαθμούς υψηλότερες από τις κανονικές (μέσες) της εποχής. Κατά τα άλλα, λίγες βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες στη Β. Ελλάδα. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι πρωινές τοπικές ομίχλες κυρίως στα ηπειρωτικά, βασικό χαρακτηριστικό του καιρού της άνοιξης. 


Την Πέμπτη (28/3), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται βασικά στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και πιθανώς στη βόρεια χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά Ν-ΝΑ 6 με 7 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τη βόρεια χώρα. 

Το τριήμερο Παρασκευή - Κυριακή (29-31/3) προβλέπεται καλοκαιρία με υψηλές θερμοκρασίες, ασθενείς ανέμους και βέβαια τοπικές ομίχλες το πρωί κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα. 

31 σχόλια:

  1. Καλημέρα από τη Στοκχόλμη που χτες και σήμερα χιονίζει ανά διαστήματα με τον χειμώνα να μην λέει να τα παρατήσει .Μακης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μάκη. Δε σε έχει κουράσει κι εσένα αυτό;

      Διαγραφή
    2. Έλεος ρε Μάκη! Τι εμμονή είναι αυτή φέτος?

      Διαγραφή
    3. Και από ότι φαίνεται θα έχουμε και αρχές Απριλίου κάποιες χιονοπτώσεις ..Πραγματικά λέμε όχι άλλο κάρβουνο ..Μάκης Στοκχόλμη .

      Διαγραφή
    4. ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΚΗ, ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΕΙΜΩΝΑΣ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΖΗΣΕΙ ΣΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ) ΠΟΛΥ ΤΙΣ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΩ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΝΑ ΣΑΣ ΣΦΥΡΙΞΕΙ ΤΕΛΟΣ!!!

      Διαγραφή
    5. Είναι φυσιολογικό για εκεί 'ομως

      Διαγραφή
  2. Η συννεφιά, μαζί με τη σχετική θολούρα, κράτησαν τη θερμοκρασία σε σχετικά χαμηλά επίπεδα στο λεκανοπέδιο. Για να δούμε που θα πάμε τις επόμενες ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σήμερα πάντως αξίζει καιρικής αναφοράς οι πρόσκαιρες αλλά αξιόλογες μπόρες και καταιγίδες στη δυτική ΒΔυτική και κατά τόπους βόρεια χώρα κυρίως.
    Στα βορειότερα τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, ολόκληρη την Ήπειρο και τη δυτική ορεινή ημιορεινή Θεσσαλία φαίνονται άξολογα ύψη βροχής.

    Όσον αφορά τη συνέχεια ήδη από το 1ο 10ήμερο του Μάρτη σας είχα προϊδεάσει με όσα έβλεπα ότι μέσα στο 3ο 10ήμερο του μήνα θα έχουμε θερμή μεταφορά στη χώρα μας με 25αρια πλας.
    Δυστυχώς ο Δάσκαλος τα επιβεβαιώνει και με το παραπάνω παρόλο που τότε λίγοι το πίστεψαν.
    Σύμφωνα μάλιστα και με όλα τα μεσοπρόθεσμα αλλά και τον μέσο όρο του πολλαπλού δείγματος τουλάχιστον έως και τις 5 με 10 Απριλίου δεν φαίνεται να αλλάζει τίποτα σημαντικό.
    Ζέστη για την εποχή, κατά διαστήματα ίσως και 30αρια στα νοτιότερα τμήματα και τα βόρεια της Κρήτης, ανομβρία στις περισσότερες περιοχές της χώρας και συχνές επισκέψεις συννεφιάς και αφρικανικής σκόνης...
    Κατάσταση σκέτο δράμα.
    Πολύ πιθανόν μάλιστα ο Απρίλης να είναι ο έβδομος σερί μήνας με θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου.
    Μιλάμε για κατάσταση η οποία θυμίζει έντονα στη χώρα μας αυτά που πέρασαν οι Ισπανοί τα προηγούμενα χρόνια.
    Το είχαμε πει, ότι βλέπεις δίπλα σου σύντομα να το περιμένεις και στην πόρτα σου..
    Το ξέρω ότι συνεχώς γκρινιάζω και είμαι απαισιόδοξος αλλά η αλήθεια όσο και αν δεν θέλουμε να το πιστέψουμε είναι αυτή.
    Καλή μας χώνεψη και καλή υπομονή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είσαι απαισιόδοξος Φώτη - τουλάχιστον όσον αφορά την Κρήτη. Ετσι θα συνεχίσει η κατάσταση, αυτό φάνηκε εδώ και πολλές - πολλές ημέρες. Δεν αξίζει τον κόπο ούτε να παραπονιόμαστε. Θα είναι δύσκολο το καλοκαίρι.

      Διαγραφή
  4. Ένα μαύρο χαλι ο καιρός.
    Εντυπωσιακή η εμμονή των θερμών εισβολών που θα είναι συνεχείς και ισχυρές μέχρι και τις 10 Απριλίου τουλάχιστον. Εννοειται πως εμείς στην βόρεια Κρήτη θα φάμε όλη τη ζέστη και τη σκόνη. Ήδη σήμερα η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και αύριο περιμένουμε το πρώτο 30αρι.
    Βροχές… έχουμε ξεχάσει πως είναι και πως μοιάζουν!
    Όπως είπε και ο Φώτης πιο πάνω πολύ φοβάμαι ότι θα ζήσουμε καταστάσεις Ανδαλουσίας και Ισπανίας γενικότερα… Η οποία παρεπιπτόντως θα ρεφάρει σε βροχές όσο εμείς θα τρωμε ζεστη.
    Άντε και καλό καλοκαίρι από τώρα λοιπόν!
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kύριε Γιάννη ας βρέξει και στην Ιβηρική καλό είναι ...είμαι από τώρα περίεργος να δώ τι αφήγημα θα βρούν για να μην κατεβάσουν το λάδι του χρόνου....δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρούν.....,από τα 13 ευρώ κανονικά πρέπει να επιστρέψει...στα 7 με 8....,υποψιάζομαι θα το ρίξουν και αυτό στους Χούτι..(!)"θωμάς".

      Διαγραφή
    2. Είναι θέμα αφηγήματος ή ,αν θέλεις,εναρμονισμένων πρακτικών , ή του αδηρίτου νόμου της προσφοράς και της ζητήσεως ;. Καληνύχτα "Θωμά".---===Π.Α.

      Διαγραφή
    3. "θωμάς" να τους βάλουμε Γιώργο Μαρίνο να στρώσουν λίγο οι άπληστοί τους πισινοί λέω εγώ. Μένω λάρισα που έχει πολλά λάδια προς τον Κίσσαβο/θάλασσα μεριά, και έχω αγανακτήσει με δαύτους. https://www.youtube.com/watch?v=Qu426sxKExc

      Διαγραφή
    4. Εγώ δεν έχω έρθει ποτέ στη ζωή μου στη Θεσσαλία, αλλά από μικρός ήξερα ότι ο «σιτοβολωνας» της Ελλάδας ήταν γεμάτος με μπουζουξίδικα και ότι η Λαρισα ήταν η πόλη με τις περισσότερες κατά κεφαλήν Porsche στην Ευρώπη. Και οποίος κατάλαβε κατάλαβε…
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
    5. Αχ Γιάννη… και τι δεν θα έδινα σήμερα να ήμουν στα Χανιά και να έκανα το πρώτο μου μπανάκι στη θάλασσα με τέτοιες θερμοκρασίες.. η άνοιξη ήρθε , το καλοκαίρι γύρισε πρώτα στην Κρήτη βεβαίως
      Κωσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    6. Να το χαίρεστε
      Εγώ και τι δεν θα δινα να μπορούσα να μεταναστεύσω αυτή τη στιγμή.
      Επίσης η σκόνη από την Αφρική είναι τόσο αποπνικτική και έντονη που ο ήλιος με τα βίας φαίνεται και ο ουρανός έχει αυτό το θολό ξεπλυμένο χρώμα.
      Δεν είναι αργά να αναθεωρήσεις την άποψη σου.
      Γιάννης

      Διαγραφή
    7. Όπως θα είναι ο καιρός, Κωνσταντίνε, τις επόμενες μέρες, άνετα κάνεις το μπανάκι σου και σε κάποια παραλία του νομού Θεσσαλονίκης. Η θάλασσα δεν έχει κρυώσει ιδιαίτερα φέτος, κάτι που είχε να συμβεί από τον χειμώνα 2017-18. Η διαφορά σε σχέση με τότε είναι ότι υπάρχουν περισσότεροι λουόμενοι στις παραλίες, ακόμα και γονείς που φέρνουν τα παιδάκια τους, 3-4 χρονών, για μία βουτιά.

      Πρόκειται, βέβαια, για μία τάση που ξεκίνησε κατά την πανδημία, αφού με τα πάντα κλειστά, πολλοί βρήκαν διέξοδο στη θάλασσα. Με την άρση των μέτρων, αρκετοί γύρισαν σε πιο κλασικούς τρόπους ψυχαγωγίας, αλλά κάποιοι έμειναν για πάντα στο απέραντο γαλάζιο. Αφού η θάλασσα είναι "ένας καλός εθισμός", όπως δήλωσε κι ένας Αιγύπτιος που χάρη στα χειμερινά μπάνια θεραπεύτηκε από αρθρίτιδα, η οποία είχε φτάσει να τον δυσκολεύει ακόμα και στο περπάτημα.

      Διάβασα πρόσφατα την ιστορία του στο ΒΒC και βρήκα κάποια κοινά σημεία, αφού η θάλασσα είναι και σαν ψυχοθεραπεία. Απλά βουτάς και έστω και για λίγο, όλες τις στενοχώριες σου ξεχνάς. Και δεν χρειάζεται να πέσεις και μέρες σαν την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024, που νόμιζα ότι θα πάθω κρυοπαγήματα, όταν βγήκα από το νερό και τα πόδια μου έτσουζαν, ενώ πατούσα στα βότσαλα.

      Να προσθέσω και ότι ο εν λόγω Αιγύπτιος είναι φαν του κρύου και μάλιστα έφυγε από το Κάιρο, διότι δεν άντεχε άλλο τον ήλιο και τη ζέστη, για να καταλήξει μετά από ένα πέρασμα από τη Γερμανία, στην Ουαλία, της οποίας τη φύση λατρεύει. Μιας και έκανα, όμως, κι εγώ αυτό το πέρασμα από το blog, να ευχηθώ και χρόνια πολλά σε όλους και να κάνετε όσο μπορείτε πιο πολύ, αυτό που αγαπάτε πιο πολύ.
      https://www.bbc.com/news/uk-wales-68546796
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    8. Αγαπητέ Γιάννη έχω ζήσει αρκετές φορές αυτό με τη σκόνη στα Χανιά και σε κατανοώ απολύτως.Όσοι δεν το ξέρουν.........-

      Γειά σου και χρόνια σου πολλά Βαγγέλη.Σου εύχομαι κάθε καλό αναφορικά και με τις τρεις υπαρξιακές υποστάσεις σου. ------=====Π.Α.

      Διαγραφή
    9. Αντε πάλι τα ίδια. Η θάλασσα Βαγγέλη εδώ στην Ξάνθη στο Θρακικό πέλαγος και ειδικότερα στα Αβδηρα έχει 13 βαθμούς θερμοκρασία.. Τι δεν έχει κρυώσει λες? Κάνεις μπάνιο με τέτοια θερμοκρασία?

      Διαγραφή
    10. 1) Ο Αιγύπτιος είναι https://www.themoviedb.org/movie/434388?language=el-GR
      2) Γιώργος ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ : https://www.youtube.com/watch?v=cilRZlNJ7Pk

      Διαγραφή
    11. Παίζει ρόλο και η θερμοκρασία του αέρα, φίλε από την Ξάνθη. Αν έχεις 20-25 βαθμούς με ήλιο είναι εφικτό να κολυμπήσεις στον Σαρωνικό, όπου τώρα η θερμοκρασία της θάλασσας είναι 16-17 βαθμούς. Για αυτό και ο πιο δύσκολος μήνας για κολύμβηση είναι ο Ιανουάριος, επειδή έχει συνήθως χαμηλές θερμοκρασίες αέρα. Παίζει, επίσης, ρόλο αν φυσάει δυνατός βοριάς, που κατεβάζει την αισθητή θερμοκρασία.

      Πολλά εξαρτώνται και από τι χειμώνα θα κάνει κάθε φορά. Φέτος, αλλά και το 2018, το 2016 και το 2014 ήταν πολύ εύκολα και ποιοτικά τα χειμερινά μπάνια. Αντίθετα, τον Γενάρη του 2017 και το πρώτο μισό του, το 2019, όλο τον χειμώνα του 2020, αλλά και μετά τις ψυχρές εισβολές του 2021 και του 2022 ήταν πολύ δύσκολα. Καμία σχέση και πάλι, όμως, με τα κολύμπια που κάνει ο Αιγύπτιος της ιστορίας που ανέφερα, σε ποτάμια και λίμνες της Ουαλίας, με θερμοκρασίες νερών κοντά στο 0.

      Δεν αποζητώ κάτι τόσο ακραίο. Και δεν χρειάζεται να είναι κανείς υπεραθλητής για να κολυμπάει τον χειμώνα στην Ελλάδα. Είναι εφικτό σε αντίθεση με ό,τι νομίζει η πλειοψηφία του κόσμου. Στην πραγματικότητα μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε, από ένα παιδάκι του νηπιαγωγείου, μέχρι έναν 85 και βάλε χρονών - τουλάχιστον όλες αυτές τις ηλικίες έχω δει σε παραλίες.

      Προσωπικά, βγαίνω από τη θάλασσα, ενώ αντέχω ακόμα, έτσι ώστε να μην δυσκολευτεί μετά ο οργανισμός να ανακτήσει τη θερμότητα που έχασε. Έχω πάντα μία ζακέτα, ένα πουλόβερ ή και μπουφάν αν έχει πολύ κρύο και περπατάω μέχρι το σπίτι για να ζεσταθώ. Μετά, το καυτό ντους δεν είναι καν ανάγκη, αλλά απλά μια πολυτέλεια.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  5. Στη συνέχεια πάντως οι στίχοι της λατρεμένης και μεγάλης Λϊνας Νικολακοπούλου στο τραγούιδι που παρέθεσε πολύ ευρηματικά ο Δάσκαλος λένε:
    Εσύ για μένα θα πάθεις έρωτα
    κι εγώ για σένα θα κινδυνέψω.
    Με τα βρεμένα και τ’ ασιδέρωτα
    της αλητείας θα βγαίνουμε έξω.

    Να βγούμε πάντως με βρεγμένα έξω τις επόμενες μέρες δεν το πολυβλέπω για καμία περιοχή, βλέπω όμως οι ζεστούλες να φλερτάρουν και να παθαίνουν έναν έρωτα με την ευρύτερη περιοχή μας προσεχώς. Ας ελπίσουμε ο έρωτάς τους να μη γίνει υπερβολικά παθιασμένος το καλοκαίρι και ¨κινδυνέψουμε" ποικιλοτρόπως
    Θάνος Κ

    Υ.Γ.
    Το ομώνυμο τραγούδι "Θα πάθεις έρωτα" που ερμήνευσε η Χαρούλα Αλεξίου είναι σε στίχους Λινας Νικολακοπούλου και μουσική του αξέχαστου συνονόματού μου Θάνου Μικρούτσικου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από Αύγουστο καλοκαίρι και από Μάρτιο επίσης. Είχαμε ένα μικρό περιθώριο για συμπληρώματα βροχόπτωσης στην ανατολική Κρήτη τώρα που ακόμα ειμασταν κοντά στην ησιμερια για να βάλει λίγες χιλιάδες κυβικά ο αποσελεμης αλλά χάνεται και αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό απόγευμα σε όλη την παρέα, και ιδιαέτερα στον δάσκαλο που μας διδάσκει και μας φιλοξενεί, μόλις είδα τον τίτλο, αυθόρμητα ξεκίνησα αυτό ... Σαλπάρει το καράβι απαλά
    Και με πάει μακριά
    Μεσ στην μπαρμπαριά
    Ποθώ γλυκέσ νεράιδεσ να δω
    Κι από κορμί ξωτικό μαγικό χορό
    Να χαϊδέψω μαύρα μαλλιά
    Να φιλήσω χείλη μελιά
    Κι από μια μαριόλα γλυκιά
    Ν' ακούσω μια βραδιά
    Ένα τραγούδι απ' τ' αλγέρι
    Τραγούδι του καμηλιέρη
    Σ' ενα γλυκό αφρικάνικο σκοπό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα από την θολή σήμερα Ξάνθη. Φέτος βλέπω ότι ο φούρνος στην χώρα μας ξεκινάει από νωρίς την λειτουργία του. Από Παρασκευή πάμε για 23 βαθμούς εδώ στην Ξάνθη για πολλές ημέρες σερί θερμοκρασία που κανονικά εμφανίζεται ται τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Και όπως είπε και ο Φώτης παραπάνω είναι πολλοί πλέον οι σερί μήνες που έχουν μέσο όρο θερμοκρασίας αρκετά πάνω από τον κανονικό. Ειδικά εδώ στην Θράκη σπάνε ρεκόρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μεγάλη πυρκαγιά κατακαίει αυτή τη στιγμή μέρος του Ταΰγετου ενώ προληπτικά εκκενώνεται και χωριό στην εκεί περιοχή.
    Ακόμη δεν έφτασαν οι ζέστες και ήδη φαίνεται η ανομβρία σε αρκετές περιοχές περιοχές της χώρας.
    Δεν θέλω να φανταστώ τι θα βιώσουμε τους επόμενους μήνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αποποίηση ευθύνης και όροι χρήσης
    Ο επισκέπτης του παρόντος ιστολογίου αποδέχεται ότι η χρήση των πληροφοριών που παρέχονται γίνεται με δική του ευθύνη. Οι μετεωρολόγοι του ιστολογίου καθώς και πιθανοί τρίτοι παροχείς πληροφοριών δεν εγγυώνται ότι οι προγνώσεις καιρού και οι συναφείς πληροφορίες επαληθεύονται πάντοτε.
    Η παρούσα αποποίηση ευθύνης εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε ζημιά η οποία μπορεί να προκληθεί από οποιοδήποτε σφάλμα ή έλλειψη πληροφόρησης, διακοπή ή καθυστέρηση παροχής των πληροφοριών.
    Σε καμία περίπτωση οι ιδιοκτήτες του ιστολογίου ή οποιοδήποτε πρόσωπο που εμπλέκεται στην παροχή πληροφοριών σε αυτό έχει ευθύνη για άμεση ή έμμεση ζημιά που μπορεί να προκύψει από τη χρήση του. Ο χρήστης αποδέχεται ότι αυτή η αποποίηση ευθύνης ισχύει για το σύνολο των πληροφοριών που διατίθενται στο ιστολόγιο.
    Το περιεχόμενο και οι υπηρεσίες του ιστολογίου αυτού αποτελούν ιδιοκτησία των δημιουργών και διαχειριστών του και διατίθενται στους επισκέπτες του ιστολογίου αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση τους, σε οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο χωρίς γραπτή άδεια των ιδιοκτητών του ιστολογίου (Νόμος 2121/1993 και Νόμος 3057/2002, ο οποίος ενσωμάτωσε την οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παράμεινε ανώνυμος ,αλλά,τουλάχιστον, πες μας αν είσαι παρά Πρωτοδίκαις , παρ Εφέταις ή παρ Αρείω Πάγω !!. -------=======Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Μήπως Παρά + νους =?

      Διαγραφή
  11. Η τραφ αύριο θα περάσει από τα βαλκάνια με την νότια ουρά της να ακουμπάει στην Ελλάδα.Αν και η αφετηρία της είναι δυτική μεσόγειος στα γεωγραφικά πλάτη της Ελλάδας αυτό θα συμβεί επειδή οι θερμές αέριες μάζες πιέζουν προς τα βόρεια την τραφ.Αυτές είναι υπεύθυνες σε κάποιο βαθμό που η ψυχρή εισβολή της 25ης μαρτίου δεν κατέβηκε πιο νότια και απλά άγγιξε τις παρυφές της βόρειας χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή