Σύντομη επίσκεψη της Β. Αφρικής και στη συνέχεια ψόφιοι βοριάδες, αγουροξυπνημένη αστάθεια και μικρή διόρθωση της θερμοκρασίας!

Ως την Πολωνία οι "απεσταλμένοι" της Β. Αφρικής!


Βαρομετρικό χαμηλό στα ΒΔ Βαλκάνια, συνοδευόμενο από ασθενές ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται Α-ΒΑ και θα προκαλέσει τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη Δ. Ελλάδα, τη Β-ΒΑ χώρα και τα νησιά του Α. Αιγαίου. Πέρα από αυτά, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Δ-ΒΔ Ελλάδας και της Δ. Μακεδονίας (κρίσιμο υψόμετρο τα 1000 μέτρα). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι Ν-ΝΔ άνεμοι στο Α-ΒΑ Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τη Δ. Μακεδονία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. 


Την Τετάρτη (13/2), ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και παροδικές καταιγίδες στο Α. Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και το απόγευμα στις ηπειρωτικές περιοχές. ΟΙ άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα. 

Την Πέμπτη (14/3), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν στην ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα και το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα. Οι άνεμοι θα  πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 3 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. 

Όσο για το τετραήμερο Παρασκευής  - Καθαράς Δευτέρας (15-18/3), ο καιρός δεν αναμένεται να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στη στεριά ή τη θάλασσα.    

10 σχόλια:

  1. Τίποτα το ιδιαίτερο ως τώρα στην Ήπειρο από το σκονοσυστημα. Ενδεικτικό της εποχής που βρισκόμαστε. Οι δείκτες ασταθειας είναι χαμηλοί. Οι θάλασσες σχετικά κρύες. Οπότε ούτε καταιγιδες, ούτε ηλεκτρικά. Μόνο λασποβροχες. Για να πλένουμε αυτοκινητα και αυλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ αισιόδοξο σε βλέπω Δάσκαλέ μου για τα 1000μ στα ΒΔυτικα.
    Μακάρι, αλλά πιο ψηλά μου φαίνεται θα πάνε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κανένα ενδιαφέρον για εδώ στην Κορινθία .
    'Οσο για την ανάρτηση του κ. Κολυδά, ας την δούμε ολοκληρωμένη ,(συνεχίζεται.....) λέει. ------======Π .Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανέλπιστα πήραμε 2,5 χιλιοστά το ξημέρωμα(4,30)στην περιοχή μου.
    Και λέω ανέλπιστα καθώς με ΝΔ πάνω από 7 μποφορ πολύ δύσκολα βρέχει σε μας,αλλά βλέπεις το βουνό του Ελικώνα μας "προσέχει"
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οδεύουμε πλέον προς την εποχή της θερμικής αστάθειας,
    Το βίντεο προσομοιώνει μια καταιγίδα τις θερμές ώρες της ημέρας.
    https://youtu.be/nB0Fy_7nfqU?si=aqQBujC3dXgWxk70

    Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενώ χθες το βράδυ η μεταβολή του καιρού ήταν πολύ κατώτερη του αναμενόμενου στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνανία με πενιχρά ύψη βροχής, σήμερα από το πρωί έχουμε διέλευση συνεχών καταιγιδοφόρων νεφώσεων από τα ΝΔυτικά όπου με τη βοήθεια του δυτικού ρεύματος έχουν αφήσει ήδη στην περιοχή πάνω από 20mm βροχής και αμέτρητες βροντές.
    Χιονοπτώσεις έχουμε και πάλι στο Παναιτωλικό, όμως αρκετά ψηλά άνω των 1500 με 1600 περίπου μέτρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Update
      Κατάφεραν οι χιονοπτώσεις νωρίς το απόγευμα και κατέβηκαν έως τα 1200μ σε Παναιτωλικό και Παναχαϊκό έστω και πρόσκαιρα!
      Όσο για τη Θράκη,δυστυχώς αποδεικνύεται ότι είναι σκληρό καρύδι στις προβλέψεις και δεν πήρε για άλλη μία φορά αυτά που έπρεπε να πάρει, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

      Διαγραφή
    2. Update 2
      Φτάσαμε τα 30 χιλιοστά βροχής στην περιοχή(στο Μεσολόγγι και τη ΝΔυτικη Αιτωλοακαρνανία έως 50mm!)ενώ συνεχίζει να χιονίζει από τα 1200μ με πτώση της Τ.
      Τελικά ο Δάσκαλος το πλησίασε αρκετά καθώς και στην Ηπειρο όπως είδα έφτασαν τα χιόνια στα 1100μ.
      Εμπειρία είναι αυτή....

      Διαγραφή
  7. Τίποτε δεν είχαμε στην Ξάνθη από βροχή ως το απόγευμα. Η πρόγνωση έπεσε έξω. Μια ψιχάλα λεπτών το πρωί ενώ αναμενόταν αρκετός υετός με καταιγίδα στην περιοχή μας. Ζεστουλα με αρκετή συννεφιά αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Ίδωμεν για το βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πραγματικά τρελό μήνας ο Μάρτιος… αλλόκοτος αλλοπρόσαλλος. Μέσα σε λίγες ώρες αλλάζει ο καιρός ακόμα και μέσα στην ίδια μέρα. Ευτυχώς παγωνιές δεν κάνει και μέχρι στιγμής ούτε πάνω από 20 θερμοκρασίες. Αλλά πραγματικά τουλάχιστον εδώ στη Θεσσαλονίκη είναι τέρμα ευμετάβλητος

    ΑπάντησηΔιαγραφή