Τσίκνισμα: στα βόρεια με ολίγη από χειμώνα και στα νότια με ολίγη από άνοιξη!

Ομορφιές της φύσης απαθανατισμένες από τον Τρύφωνα


Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Αδριατική κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα επηρεάσει με τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες (θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές) και χιονοπτώσεις (ορεινά) τη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Α. Θεσσαλία, την Εύβοια και το Β. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση οριακά ως τα 6 μποφόρ (νότια πελάγη) και η θερμοκρασία στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 15 βαθμούς αλλά στα νότια θα φθάσει τους 19 βαθμούς. 


Την Παρασκευή (8/3), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες μικρής διάρκειας θα σημειωθούν στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη, τη Χαλκιδική την Α-ΝΑ Θεσσαλία, την Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. 

Το Σαββατοκύριακο (9-10/3), γενικά, δεν προβλέπονται βροχές. Στις εξαιρέσεις η ΒΔ Ελλάδα, όπου ίσως βρέξει τοπικά και πρόσκαιρα. Αναφορικά με τους ανέμους, στα ανατολικά οι βοριάδες θα εξασθενήσουν, ενώ στα δυτικά σταδιακά θα επικρατήσουν νοτιάδες με ένταση που την Κυριακή στο Β. Ιόνιο ίσως φθάσει τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία άνοδο. 

38 σχόλια:

  1. Καλησπέρα από την ηλιόλουστη Στοκχόλμη .Φανταστικη διαύγεια και όμορφη μέρα με μεγιστη κοντά στους 4c.Επιτελους καιρικη αδιαφορία .Μακης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή βροχή σήμερα στην Ξάνθη με θερμοκρασία κανονική για Μάρτιο. Ξεδιψασε ο τόπος πραγματικά. Ο καιρός μοιάζει με Νοέμβριο. Μακάρι να συνεχίσει έτσι για κάνα μήνα ακόμη. Εξάλλου ο Μάρτης εδώ πάνω στην Θράκη είναι περισσότερο χειμωνιάτικος μήνας πάρα ανοιξιάτικος. Η άνοιξη πλέον φτάνει μέχρι και Ιούνιο ενώ το καλοκαίρι μέχρι και Σεπτέμβρη. Κλιματική αλλαγή είναι αυτή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας! Ευχαριστούμε τον κύριο Τρύφωνα για την φωτογραφία και όλους τους φίλους για τις φωτογραφίες.

    Βρίσκομαι για εργασίες στην Λαμία - Ομβριακή Δομοκού και ετοιμαζόμαστε για αύριο.
    Η προβατίνα θα πάει σύννεφο.

    Καλή τσικνοπέμπτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, Φραγκίσκο μερακλή. Έχει και ωραία ντόπια φασόλια και πίτες για ορντέβρ.
      Ενεργό και μεγάλο χωριό η Ομβριακή, σχεδόν κωμόπολη. Να περάσεις καλά.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ Χρήστος Σιμούλης.
      Είναι πολύ όμορφα εδώ στην Ομβριακή. Σχεδόν κάθε καλοκαίρι ερχόμουν με φίλο που κατάγεται από εδώ. Θυμάμαι, πηγαίναμε πάνω στην εκκλησία του προφήτη Ηλία όλη η παρέα τα απογεύματα για να δούμε το ηλιοβασίλεμα.
      Όμορφα χρόνια.

      Καλημέρα σέ όλους και στον Δάσκαλο μας.

      Διαγραφή
    3. Βέβαια, είναι πολύ ωραία εκεί πάνω, είδα φωτογραφία στο Google.

      Διαγραφή
  4. Προχωρημένο φθινόπωρο αύριο στη βόρεια και δυτική ΒΔυτικη χώρα με μπόρες κατά περιόδους και χιονάκια στα ορεινά άνω των 1000 με 1300 μέτρων από βόρεια προς νότια με την ψύχρα να κυριαρχεί.
    Πολύ καλές οι καιρικές συνθήκες στα υπόλοιπα.
    Καλή Τσικνοπέμπτη να έχουμε και καλό φαγοπότι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "θωμά", χρειαζόμαστε ένα κλασσικά καλό, βαρύ, μαρτιάτικο χιόνι στη δυτ. Μακεδονία γιατί τα χορτάρια στα οικόπεδα είναι ακόμη όρθια.
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Χρήστο αν δεν χρησιμοποιείται το κόψιμο των αγριόχορτων ως δικαιολογία για τσίπουρα στο χωριό...τότε...σας έχω μία λύση για να γλυτώσετε..μία και καλή.Τον Μάιο...αφού τα κόψετε ραντίστε με ζιζανιοκτόνο...(σιγά τις μας είπες....τώρα)...μετά από δύο βδομάδες...μαζέψτε από τα καλντερίμια(καλίδρομα αγαπητέ Π.Α.) η την άκρη των δρόμων αγριο δυόσμο,μέντα,μελισσόχορτο και αν έχετε και βράχους...στην αυλή και ρίγανη...είναι πολύ εύκολο να τα βρείτε...τα βγαζετε με την ρίζα και τα φυτεύετε στην αυλή σας....Ο σπόρος τους τον επόμενο χρόνο θα καλύψει με βότανα το 60 τοις εκατό της αυλής σας...και το μονο που εχετε να κάνετε είναι να ρίξετε με ζιζανιοκτόνο οτι αγριόχορτ εχει μείνει.Την τρίτη χρονια θα εχετε μία αυλή με κοντούς θάμνους /βότανα που θα μοσχομυρίζει...Αντίστοιχα μπορεί να πειραματιστείτε με σπόρους η ρίζες από μοναδικά ωποροφώρα που εχουμε και χάνονται σιγά σιγά ...γιατί δεν καλλιεργούνται(αχλαδια που ζαχαρώνουν τον Αύγουστο,γλυκόξινα μηλα του Σεπτεμβρίου κλπ).....ολα αυτά...βέβαια αν μετά το κόψιμο των αγριόχορτων...δεν συνεχίζει με τσίπουρα.

      Κύριε Ζιακόπουλε δεν μεταφέρω το τί ακουσε η κοινότητα των μετεωρολόγων στο σύνολο της στην λαική της Ανω πόλης."θωμάς"

      Διαγραφή
    2. Οι μη εμφανιζόμενοι πλέον στο ¨γυαλί", οι συνταξιούχοι και οι έχοντες αποθεματικό συμπάθειας από το Δελτίο Καιρού για τους Αγρότες βρίσκονται στο απυρόβλητο!

      Διαγραφή
    3. Μάλιστα αγαπητέ "Θωμά" . Για την ακρίβεια με ένα λάμδα ακόμα.
      Τη συγκεκριμένη οδοποιία θα μπορούσαμε ακριβέστερα να την αποδώσουμε με το "λιθόστρωτο" .
      Υ.γ. " Εβραιστί : Γαβαθά........". -------------=======Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ πολύ "θωμά". Έχω επιχειρήσει κι εγώ εν μέρει αυτά που γράφεις, αλλά θες το μέγεθος του οικοπέδου κι ότι ήταν επί πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο, θες ότι είμαι ακόμη εργαζόμενος, δεν είχα πολλά θετικά αποτελέσματα. Θα εντείνω τις προσπάθειες και θα σε ενημερώσω.

      Διαγραφή
    5. Tίποτε κύριε Χρήστο...αν δεν σας ενδιαφέρει να χτίσετε υπάρχει και ενα αρχοντικό δέντρο..που εξασφαλίζει σκιά και άρωμα και δεν αφήνει αγριόχορτα...φλαμουριά..(τίλιο).....με 3 4 δεντράκια...η αυλή σας γίνεται σαν τις Ιαπωνικές.
      Ανέβηκα από χθές...-3,7 σήμερα το πρωί με πάχνη...και 12 τώρα...χιόνι πάνω από τα 1500..πιο κατω είναι παρδαλο(διακεκομένο).....γενικά ενας ήπιος χειμώνας με τρία επεισόδια χιονόπτωσης που εδωσαν δυο βδομάδες συνολικά ολικής χιονόστρωσης.Απόλυτα ελάχιστη -13,9...τον Γενάρη ,μέγιστη πιάσαμε και 18 τον Δεκέμβρη. ,τα σπίτια παγωμένα και υγρά...!"θωμάς"

      Διαγραφή
    6. Με ρέγουλα τα ζιζανιοκτόνα παιδιά. Δεν είναι ό,τι καλύτερο η χρήση τους. Εν τω μεταξύ είναι αρκετά εντυπωσιακό που στη μεσογειακή Αττική τα αγριόχορτα είναι ξεκάθαρα χαρακτηριστικό του χειμώνα και ξεραίνονται το καλοκαίρι ενώ σε περιοχές με ηπειρωτικό κλίμα τείνει να γίνεται το ανάποδο.

      Διαγραφή
  6. Aιθρία αυτήν την ώρα στην Θεσσαλονίκη(08.38)και περιμένουμε επιδείνωση (?) σε λίγη ώρα.....όσο και να σκεφτώ δεν βρίσκω λογική αιτία στην κατάρευση κάθε χρόνο της ζωνικής κυκλοφορίας την άνοιξη,μέχρι πέρσι νόμιζα ότι χαλάρωνε ο πολικός στρόβιλος,φέτος σκεφτόμουν ότι οι ισχυροί ζωνικοί άνεμοι ωφείλονται στις θερμές θάλασσες και στον συγχρωτισμό τους στο πλάτος της Σκανδιναβίας με τις ψυχρές..αλλά και πάλι δεν μου το εξηγεί,όποιος μπορεί βοηθά...προβληματίζομαι πλέον γιατί αποτελεί ένα φαινόμενο που έχει αποκτήσει και συχνότητα και ρυθμό.
    Πλούσσια τα τρεξίματα σε υετό αλλά και κρύο...ενδιαφέρον για τα βόρεια και τυχόν ενδιάμεσα διαστήματα αιθρίας με αναστροφικούς παγετούς..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ισχυροί άνεμοι τύπου westerlies φυσούσαν τον χειμώνα στην κεντρική και δυτική Ευρώπη και έφερναν πολύ δυνατές κακοκαιρίες σε αυτήν. Η Σκανδιναβία βρέθηκε βορειότερα τους και μάλιστα κατά περιόδους βρέθηκε με ανατολικούς ανέμους. Το el nino συχνά επιτείνει τη ζωνική κυκλοφορία στην Ευρώπη σύμφωνα με τους βρετανούς μετεωρολόγους. Και το 2015 16 είχε πάρα πολύ έντονη ζωνική και πάλι εμείς είχαμε υποτροπικό χειμώνα. Από την άλλη πολύ συχνά αρχές άνοιξης τελευταία εκδηλώνονται ΑΣΘ ποικίλης έντασης, αλλά ούτως ή άλλως προς την άνοιξη χαλαρώνει η πολική δίνη. Μέχρι να επικρατήσει ο υποτροπικός στα μέρη μας και να υπάρξει η "ανασύσταση" της ζωνικής (the return of the westerlies) πιο εύκολα ευνοείται η αστάθεια σε εμάς με κομμάτια από ψυχρότερες αέριες μάζες να κατέρχονται νοτιότερα.

      Διαγραφή
    2. Eυχαριστώ Μάριε....αλλά....γιατί αυτό συμβαίνει..με ορισμένη συχνότητα τα τελευταία 30 χρόνια ? τι άλλαξε....?....δεν υπάρχει κανένα κομβικό σημείο...αναφοράς...,το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι οι πιο θερμές θάλασσες...των μέσων πλατών...που ενισχύουν την ζωνική...όταν ξεκινά η ανασυγκρότητση του πολικού στροβίλου....καθώς έρχονται σε επαφή με τα πρώτα σκιρτήματα του πολικού στροβίλου.Πρώτη υπόθεση για απόδειξη λοιπόν το πόσο ζεστό καλοκαίρι θα έχουμε για να μας δείξει τηνένταση των ζωνικών."θωμάς"

      Διαγραφή
  7. Τώρα πια έχει μεγαλώσει η μέρα,η ηλιακή δραστηριότητα που δέχεται η χώρα έχει επίσης μεγαλώσει,καθώς ο ήλιος ανεβαίνει σε μεγαλύτερο ύψος και για αυτό τον λόγο οι θερμοκρασίες τα μεσημέρια ανεβαίνουν ακόμα και στους 20 βαθμούς παρά το γεγονός οτί σε υψόμετρο των 1500 μέτρων οι θερμοκρασίες του μετεοσιέλ δείχνουν χοντρικά θερμοκρασίες των 5-7 βαθμών αυτές τις μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σφοδρή χαλαζοκαταιγίδα έπληξε πριν λίγο την περιοχή πέριξ του Αγρινίου με ιδιαίτερη έμφαση τα ΒΑνατολικά της πόλης με 10 πόντους στρωμένο χαλάζι.
    Τα έκανε όλα μαντάρα, όμως κάποιοι είχαν προνοήσει με σκέπαστρα.
    13mm ο απολογισμός στο σταθμό μου με το λιώσιμο του χαλαζιού ενώ από το απόγευμα περιμένουμε εκ νέου υποτροπή του καιρού.
    Η θερμοκρασία σε χειμερινά θα έλεγα επίπεδα.
    Το δυτικό ρεύμα την άνοιξη και με τη βοήθεια της αστάθειας κάνει θαύματα.
    Ελπίζω σε όσο το δυνατόν λιγότερες ζημιές διότι είναι η τρίτη φορά μέσα σε έναν μήνα που πλήττεται η περιοχή από ισχυρό χαλάζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σχεδόν ανοιξιάτικες οι καιρικές συνθήκες εδώ στη Ρόδο, η οποία - όπως και όλα τα Δωδεκάνησα φυσικά- εορτασε την 76η επέτειό της από την επίσημη ένωση της με την Ελλάδα. Μόλις το 1948 η περιοχή μας έγινε επίσημα κομμάτι της πατρίδας μας. Αργία λοιπόν σήμερα εδώ, με εορταστικές εκδηλώσεις και παρελάσεις τις οποίες σε πολλές περιπτώσεις διαδέχθηκε μεσημεριανό "τσικνισμα"😉. Διότι ως γνήσιοι Νεοέλληνες αν δεν τιμήσουμε και τσιμπήσουμε και το κοψιδακι μας, "φωτιά να πέσει να μας κάψει"😄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά στην Ρόδο από Ξάνθη!

      Διαγραφή
    2. Να' σαι καλά φίλε Ξανθιωτη. Αύριο και εδώ πάντως διαφαίνονται βροχές μετά το σημερινό ανοιξιάτικο σκηνικό

      Διαγραφή
  10. Τσίκνισμα με ισχυρή χιονόπτωση στο Μέτσοβο 😉

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μωρε μπραβο στο μετσοβο...

      Διαγραφή
    2. Τι μπράβο βρε παιδιά; Τι χιόνι έπεσε όλο τον χειμώνα στην Πίνδο; Ε ας ρίξει τώρα έστω για την τιμή των όπλων

      Διαγραφή
    3. Δεν είναι μόνο το Μέτσοβο, είναι γενικά όλα τα ορεινά της δυτικής ΒΔυτικής Πίνδου που άσπρισαν καλά εκ νέου πάνω από τα 1100μ κατά μέσο όρο.
      Ο Μάρτης απ'όλα δείχνει να έχει στο πρόγραμμά του...
      Καληνύχτα από την ψυχρή και βροχερή Αιτωλοακαρνανία.

      Διαγραφή
    4. Απλά Φώτη τώρα έχει μεγαλώσει η μέρα και στα προσήλια το "τρώει"γρήγορα.

      Διαγραφή
    5. Ακριβώς.
      20 πόντους έβαλε το Μέτσοβο χθες το βράδυ και ήδη σήμερα το απόγευμα δεν υπήρχε τίποτα όπου το έβλεπε ο ήλιος..
      Είπαμε και του χρόνου να είμαστε καλά, θαύματα τώρα πίσω πίσω δεν γίνονται.

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα από την Κασσανδρεια όπου είχαμε έντονη βροχόπτωση από το απόγευμα με αρκετούς κεραυνούς. Συγκομιδή περίπου 25 χλστ και πλησιάζουμε τα 190 χλστ συνολικού ύψους υετού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Aντώνης-Καρδίτσα8 Μαρτίου 2024 στις 9:10 π.μ.

    Χθες, 7/3/24, είδα τους πρώτους 2 πελαργούς σε διαφορετικές φωλιές, στα νότια πεδινά του νομού Καρδίτσας. Συνεπώς, είναι αργά πια για επίκληση χειμώνα-μόνο ζημιές θα κάνει...
    Μια ωραία ποτιστική βροχή 5,5 χιλ. ήρθε απ' το πουθενά χθες το βράδυ..
    Τέτοια, να γίνονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εδραιώνεται και τις επόμενες ημέρες το Σκανδιναβικό μπλόκ στη βόρεια υπερβόρεια Ευρώπη,με την κυκλοφορία να θυμίζει εμποδισμό rex blocking(το έχουμε ξαναδεί και πέρσι τον Μάρτη με μόνιμο πεδίο υψηλών πιέσεων στα βόρεια της Ευρώπης και ταυτόχρονα χαμηλό σύστημα πιέσεων στα νοτιότερα της Ευρώπης).
    Αυτοί οι εμποδισμοί στα βόρεια δεν μπορούν να φέρουν κανένα σοβαρό ψύχος προς την περιοχή μας, κρατούν όμως τον καιρό Φθινοπωρινό και φέρνουν αρκετό υετό στη Μεσόγειο και τη χώρα μας και κυρίως στις περιοχές Π.
    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία λοιπόν,η νέα μεταβολή του καιρού την επόμενη εβδομάδα(12 με 13 κυρίως) θα δώσει εκ νέου αξιόλογες βροχές και καταιγίδες και αρκετά χιόνια στα ορεινά της Πίνδου και της βόρειας χώρας.
    Από εκεί και μετά κάποιες τοπικές βροχές η μπόρες πιθανόν να συνεχίσουν στο Ιόνιο τα νησιά του Αιγαίου και τα ηπειρωτικά κατά περιόδους και χωρίς ιδιαίτερη ένταση έως την Κυριακή των αποκριών, όμως οι θερμοκρασίες για χιόνια αρχίζουν και γίνονται απαγορευτικές ακόμη και για ορεινά κατοικίσιμα χωριά.
    Υπάρχει μάλιστα έντονα η τάση(πλην των κυρίων ραν το δείχνουν σιγά σιγά και τα ensemble) ότι μετά τις 20 του μήνα και με την εαρινή ισημερία θα μας έρθει και η πρώτη θερμή μεταφορά από τη Βόρεια Αφρική με την νότια κυρίως χώρα να φλερτάρει με σχεδόν καλοκαιρινές θερμοκρασίες.
    Εν ολίγοις,θα καταλάβατε ότι οι όποιες ελπίδες μου για κάτι πιο έντονα χειμερινό(εντάξει τα χιόνια στα ορεινά δεν είναι και είδηση Μάρτη μήνα) για το διάστημα 10 με 25 του μήνα πάνε περίπατο.
    Έτσι και αλλιώς ποτέ δεν μας ήθελε φέτος.
    Μπαίνουμε λοιπόν σιγά σιγά σε ανοιξιάτικους ρυθμούς(γιατί έφυγαν ποτέ?) και ελπίζω να πάρουν νερά έως και τα τέλη Μαΐου όλοι όσοι τα έχουν ανάγκη.
    Καλό Σαββατοκύριακο και καλές απόκριες εύχομαι.
    Υ. Γ. Μερομηνάδες, καλό θα είναι μετά από το φετινό κάζο που πάθατε να μην ξανά ανοίξετε το ρημάδι σας γιατί πολλοί σας παίρνουν στα σοβαρά......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό το Υ.Γ μου άρεσε πολύ Φώτη.
    Εύχομαι εδώ στα κεντρο-ανατολικα της χώρας,να δούμε κάποιον αξιόλογο υετό σε βραχυπρόθεσμο χρόνο.Το νερό του Μάρτη, και ένα-δυο του Απρίλη, είναι χρυσός για τον τόπο.
    Το κενό όμως που άφησε ΚΑΙ ο φετινός χειμώνας, δεν αναπληρώνεται.
    Σιγά σιγά πάμε για το μακρύ και μονότονο Μεσογειακό καλοκαίρι.
    Καλό βράδυ σε όλη την παρέα. Δημήτρης κεντρική Κορινθία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευχαριστούμε Φώτη για την ενημέρωση.
    Βεβαίως ο καιρός Π είναι πίτα από την οποία εμείς εδώ δεν τρώμε .Με ενδιαφέρει όμως να μην καεί .Θα φάνε άλλοι.
    Απορρίπτω τη γνωστή λαική παροιμία :"Από πίτα που δεν τρως ,τί σε νοιάζει κι αν καεί " !. Προδίδει άκρατο και άκυρο ατομικισμό. ------======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα σας. Στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς, στην Καβάλα και στη Δράμα πολλές φορές βρέχει απρόσμενα και μόνο εκεί. Περίεργος ο Θερμαϊκός και ο κόλπος Καβάλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή