Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας 2024

"Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα"


Δεν έχω αντίρρηση για την ανάληψη δράσης από τον καθένα μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Όμως, έχω τη γνώμη ότι η προσπάθεια αυτή είναι ανεπαρκής και ατελέσφορη.

Το 1/3 του πληθυσμού που πιστεύει ότι «κάποιοι περπατούν ανάμεσά μας» είναι για πάντα χαμένο. Ένα άλλο 1/3 εμπιστεύεται την επιστήμη, αλλά μόνο ένα μέρος του είναι διατεθειμένο να αναλάβει δράση και το υπόλοιπο 1/3 δεν έχει πειστεί ότι υπάρχει πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή για πολλούς και διαφόρους λόγους. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι βιαστικές ανακοινώσεις για ερημοποιήσεις που δεν επαληθεύτηκαν, η απόδοση όλων των ακραίων καιρικών φαινομένων στην κλιματική αλλαγή, ψυχολογικοί λόγοι και η ανικανότητά μας να πείσουμε ότι «στραβά αρμενίζουμε».

Πέρα από τα παραπάνω, περιφερειακοί πόλεμοι, οικονομικές κρίσεις, αντιστεκόμενα συμφέροντα, τρομοκρατικές ενέργειες, πανδημίες και απρόβλεπτα φυσικά φαινόμενα είναι πολύ πιθανό να πάνε την υπόθεση της λήψης σοβαρών μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης πολύ πίσω. 

Παρά τη ζοφερή προοπτική, εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο την τελευταία στιγμή.

Χρόνια πολλά, φίλοι μου!    


22 σχόλια:

  1. Καλημέρα σε όλους. Η ελπίδα άλλοτε πεθαίνει τελευταία και άλλοτε πρώτη...είδωμεν...Καλό Τριήμερο και Χρόνια Πολλά.Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά για τη σημερινή ημέρα και καλό τριήμερο σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Ζιακόπουλε έχετε τους χαιρετισμούς και τα σέβη από τον κύριο Γιάννη Βογιατζή τον ηθοποιό.
    Σχεδόν καθημερινά πίνουμε καφέ μαζί εδω στο παλαιό Φάληρο και σήμερα είχαμε συζήτηση περί κλιματικής αλλαγής.
    Καλησπέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, Φραγκίσκο. Διαβίβασε, σε παρακαλώ, τους θερμούς χαρετισμούς και τις ευχαριστίες μου στον συμπαθέστατο άνθρωπο και καταξιωμένο ηθοποιό Γιάννη Βογιατζή.

      Διαγραφή
    2. Παρακαλώ κύριε Ζιακόπουλε. Αύριο θα Διαβιβάσω τους θερμούς χαιρετισμούς και τις ευχαριστίες σας μιας και θα βρεθούμε όλοι μαζί για τον πρωινό καφέ.

      Διαγραφή
    3. Κυριε Φραγκίσκο, να δώσετε την αγάπη όλων μας στον κύριο Βογιατζή. Συμπαθέστατος, ευπατριδης, και από τους λίγους του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που είναι ακόμα "στις επάλξεις".

      Διαγραφή
    4. Πολύ ευχαρίστως κύριε Θάνο θα του μεταφέρω την αγάπη όλων σας!
      Προσωπικά έχω διδαχθεί αρκετά πράγματα από τον κύριο Βογιατζή και είναι πολύ σοφός άνθρωπος.
      Η κάθε του λέξη και έτσι όπως μιλάει και εξηγεί, πιάνει τόπο μέσα στο μυαλό και καταλαβαίνεις με ουσία. Μένουν ανεξίτηλα τα λόγια του.

      Σήμερα καθόμασταν με καπεταναίους στην παρέα και μιλούσαμε για θάλασσες και καιρούς. Το έφερε η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και κάτσαμε ώρες να συζητάμε επί του θέματος.
      Μέσα στην συζήτηση ,ανάφερα το ονοματεπώνυμο του κυρίου Ζιακόπουλου και ότι είμαστε μέσα στο blog του και συζητάμε περί καιρού και κλιματικής αλλαγής και πετάχτηκε ο κύριος Βογιατζής και λέει .....<> και στην συνέχεια μου έδωσε τις ευχές προς τον Δάσκαλο μας.

      Διαγραφή
  4. Χρόνια πολλά Δάσκαλέ μας. Προχθές στις 21, ήταν της Δασοπονίας, γενική αδιαφορία των πολιτειών για τα δάση, κουράστηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά στην Μετεωρολογία μας.
      Επίσης για την ημέρα της Δασοπονίας και σε σένα Χρήστο.
      Έχεις δίκιο σε αυτό που λες για την αδιαφορία για τα δάση μας,μετά από πολλά χρόνια προσπάθειας δικής μου και λίγων ακόμη,μπορέσαμε να καθαρίσουμε το μεγαλύτερο μέρος του όμορφου πευκοδάσους που καλύπτει τα 2/3 του χωριού μου, ελπίζω μέχρι το καλοκαίρι να έχει καθαριστεί πλήρως.

      Διαγραφή
    2. Χθες ήταν του Νερού. Και τα τρία κοντά, αλληλοεξαρτώμενα και πολύτιμα!

      Διαγραφή
  5. Χρόνια Πολλά και καλά σε όλους από τον εκ Νότου Χρήστο Δασοπόνο!
    Δεν έφτανε όλη αυτή η απουσία χειμώνα, οι παγετοί αυτή την εποχή μας έλειπαν! Με μία εκ των προϊμότερων ανθίσεων των ελαιόδεντρων,ξημέρωσε ένα από τα πιο κρύα πρωινά της φετινής σεζόν. Σε πολλά σημεία του Μεγαρικού κάμπου σήμερα το πρωί, εν μέσω ηλιοφάνειας εν ακμή είχε γύρω στο μηδέν! Είχαμε και αναστροφές, δηλαδή μεγαλύτερες θερμοκρασίες σε μεγαλύτερα υψόμετρα! Τώρα δε θέλουμε τον παγετό, της άνοιξης το κρύο...μαραίνει.
    Χρήστος Παπαηλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Eγώ δεν θα γράψω κάτι καθώς με την ανοχή του κ.Ζιακόπουλου....τα έχω πεί κατά καιρούς...,μόνο ένα πράγμα...θα αργήσει πολύ η ώρα και δεν ξέρω αν θα ζούμε όταν όλους τους προβληματισμούς που έχουμε σήμερα...θα έρθει η κοινή λογική ...και θα μας δώσει φθηνή άφθονή και καθαρή ενέργεια...μέχρι τότε....θα διαβάζουμε τον Θουκιδίδη δυστηχώς...."θωμάς"
    Φέρτε ξανά τον Σιβηρικό και τον Στάλιν κύριε Ζιακόπουλε....και τους μετεωρολόγους του Χίτλερ..για να μπεί μίας ταξις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kύριε Ζιακόπουλε οι ανεμογεννήτριες..και τα φωτοβολταικά...της εικόνας...τα "μερεμέτια" που λέω εγώ......νομίζω είναι η κρύφή...πινελιά...του ζωγράφου...που τα κάνει ισότιμα με ένα δάσος....σιγά μην έβαζε...κανένα υδροηλετρικό φράγμα..."θωμάς"

      Διαγραφή
    2. υ.γ. η πυρηνικό εργοστάσιο....ολοκλήρωσα..."θωμάς"

      Διαγραφή
  7. ''Καθαρισμός δασών σε αστική και περιαστική κλίμακα ". Χριστόδουλε εύγε . Είσαι.....tamam ! . To εισηγούμαι και για την περιοχή μου ,αλλά μάλλον με κοιτούν περίεργα ,θεσμικοί και μη.

    Δάσκαλε συμμερίζομαι τις επιφυλάξεις σου .Ειδικά για το πρώτο 1/3 ,εάν κάποιοι αμφιβάλλουν , ας ανοίξουν το Μηναίον του Αυγούστου ........!! .
    Όσο για την ελπίδα ,περί της οποίας επιλέγεις ,εγώ μπορεί να έχω τις όποιες Καζαντάκειες επιφυλάξεις μου ,αλλά ανέκαθεν οι πλείστοι προσέφευγαν σαυτήν ."Την πάσαν ελπίδα μου εις σε ανατίθημι..... " ,ακούσαμε εχθές . Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρόνια πολλά στους απανταχού μετεωρολόγους επαγγελματίες και μη, όπως και σε όλους όσους αγαπάνε τον καιρό τη φύση και το κλίμα.
    Χρόνια πολλά και στους Χρηστάδες από βορά και νότο αντίστοιχα για την προχθεσινή ημέρα Δασοπονίας.
    Καλό τριήμερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος, αλλά στο θέμα που θίγετε κ. Ζιακόπουλε, δεν έχω ψευδαισθήσεις. Τίποτε απολύτως δεν δείχνει ότι η κατάσταση θα αλλάξει τα πολλά επόμενα χρόνια. Το τραίνο έχει εκτροχιαστεί και οι οδηγοί και επιβάτες περί άλλα τυρβάζουν. Ακόμη και αν οι "αρνητές" είχαν δίκιο κατά ένα μέρος και η κατάσταση ήθελε αλλάξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε κάποιο βαθμό, αυτό θα γίνει όταν όλοι εμείς που είμαστε εδώ μέσα - και όχι μόνο οι μεγαλύτεροι - δεν θα μπορούμε να το διαπιστώσομε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να ευχηθώ επίσης χρόνια πολλά σε όλους τους πραγματικους μετεωρολογους, και ειλικρινά εύχομαι στο μέλλον να ακολουθήσουν αρκετά νέα παιδιά αυτό το επάγγελμα, με σοβαρότητα πάντα. Την καλησπέρα μου από την "σχεδόν" ανοιξιάτικη Ρόδο. Αναμένουμε πάντως κάποιες βροχές αύριο απόγευμα κ Δευτέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια πολλά. Να είστε όλοι καλά, καλή Σαρακοστή, με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα.Ετη πολλά κι ευλογημένα.Στους αδελφούς μετεωρολόγους ,τους άοκνουσ που είναι στη πρώτη γραμμή και σε όλους τους ερασιτέχνες και φίλους.Φυσικα πρωτίστως στον δάσκαλο.Καλο τριήμερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όλοι όσοι κοιτάμε τον ουρανό και χαζεύουμε τον ήλιο τα σύννεφα το φεγγάρι και τα αστέρια γιορτάζουμε!
    Στους λαμπρούς όμως επιστήμονες όπως ο κύριος Δημήτρης που μας κάνει την τιμή να μας φιλοξενεί μια ευχή παραπάνω!
    Αγαπητέ μας κύριε Φραγκίσκο την αγάπη μας στον κύριο Γιάννη,μεγαλώσαμε με τις ταινίες του, είναι ένας υπέροχος γλυκός άνθρωπος! Πόσο τυχερός είστε που τον συναντάτε καθημερινά, σας ζηλεύω ειλικρινά!
    Την καλημέρα μου από την ακριτική Κόνιτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή