Μαΐστρο μου αγαπημένε!




 

25 σχόλια:

  1. Είναι που θα διώξει τη σκόνη, διαφορετικά δεν ξέρω πολλούς εδώ να τον έχουν στα αγαπημένα τους. ---====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιστασιακά και ποιητικά!
      Η διαύγειά του καλύτερη από την άλλη, την επίσημη!
      «Και ο άλλος μαΐστρος με τ' απάνω του αψηλό μπογάζι, αλλοιώνοντας τ' οζόνιο τ’ ουρανού…»(Ελύτης).
      «Κι όταν φυσά το μαϊστράλι / αγκαλιαστοί κι αγάλι αγάλι / με το καράβι των ονείρων το τρελό / θα ρίξουμ’ άγκυρα στης λήθης το γιαλό» (Στίχοι από τον καιρό των παππουδο-πατεράδων μας).

      Διαγραφή
    2. Μαΐστρος,ο αγαπημένος της δυτικής Ελλάδας κύριε καθηγητά.
      Πλην του ότι διώχνει σκόνες και υγρασίες αλλά και της τέλειας διαύγειας που προσφέρει σε όλη τη χώρα, στα μέρη μας φέρνει πιο δροσεροψυχρές συνθήκες άνοιξη καλοκαίρι καθώς μας έρχεται ατόφιος από Αδριατική-βόρειο Ιόνιο(μην χαιρόμαστε βέβαια, καθώς μία μέρα θα κρατήσει).
      Για τον Κορινθιακό τώρα, γνωρίζουμε ότι αρκετές φορές καναλίζει και τα σηκώνει όλα...
      Καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
    3. Φίλε Φώτη εγκρίνω και επαυξάνω! Προσωπικά τον λατρεύω ειδικά τα καλοκαίρια όταν έρχεται να διώξει τον καύσωνα...βέβαια το προηγούμενο "βάρβαρο" καλοκαίρι μας ξέχασε...λες να του γίνει συνήθεια?

      Διαγραφή
    4. Όλα φίλε Νώντα είναι στο ερωτηματικό.
      Με αυτά που έχουμε δει ειδικά φέτος κάνεις δεν μπορεί να ξέρει τι μας επιφυλάσσει τι φετινό καλοκαίρι.
      Πάντως δροσερό πιάτο,πολύ δύσκολο για τους λόγους που όλοι ξέρουμε...
      Ας ελπίσουμε τουλάχιστον κάποια εξισορρόπηση των σερί θερμών μηνών αργότερα.

      Διαγραφή
  2. Καλό απόγευμα, Πέτρο με το εδώ εννοείς, εδώ στο ιστολόγιο ή εκεί ? στην ακτογραμμή μας .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς την ακτογραμμή μας ,Ιωάννη.Εσύ ξέρεις.Είναι που είναι συχνά ισχυρός,υφίσταται και καναλισμό, οπότε μας παίρνει και μας σηκώνει.
      Ως προς τη διαύγεια ,που αναφέρεις δάσκαλε,έχεις απόλυτο δίκιο. Τότε βρίσκω την ευκαιρία να χαζέψω και να απολαύσω , και με τα κυάλια, τη φύση, ειδικά απέναντι τη Ρούμελη . ---=====Π.Α.

      Διαγραφή
  3. Οι αρχαίοι πρόγονοι μας τον λέγαν Σκιρων κατά τον διαβόητο Κορίνθιο ληστή από την περιοχή των Μεγάρων. Γιατί όμως του δώσανε αυτό το όνομα που παραπέμπει σε κάτι τόσο αρνητικό; Καλό βράδυ σε όλους τους φίλους του μπλοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημήτρης Ζιακόπουλος, μαθηματικός-μετεωρολόγος

    Με τον καιρό και τη Μετεωρολογία ασχολούμαι από μικρό παιδί και ήμουν πολύ τυχερός που το χόμπυ μου έγινε και δουλειά μου. Ήμουν ακόμα τυχερός γιατί στην ΕΜΥ είχα σπουδαίους δασκάλους που μου έμαθαν Μετεωρολογία και γιατί βρέθηκα στην Υπηρεσία σε εποχές ένδοξες που η επιχειρησιακή Μετεωρολογία έβγαινε από την ανυποληψία χάρη στην αριθμητική πρόγνωση του καιρού. Τη δεκαετία του 1980 τα άλματα στη βελτίωση της ακρίβειας των προγνώσεων ήταν εντυπωσιακά. Στη μνήμη μου έχει χαραχθεί ανεξίτηλα μια Δευτέρα του Γενάρη με ήλιο και θερμοκρασία 22 βαθμών που βγάλαμε έκτακτη ανακοίνωση για χιόνια στην Αττική μετά από τρεις μέρες. Λίγοι μας πίστεψαν, αλλά όλοι το πρωί της Πέμπτης έτριβαν τα μάτια τους βλέποντας την Αθήνα ντυμένη στα λευκά.
    Τα χρόνια πέρασαν με σκληρή δουλειά στην ΕΜΥ, στην ΕΡΤ και στο σπίτι, αλλά και με τη χαρά που νιώθει κάποιος όταν ασχολείται με πράγματα που αγαπάει. Αυτή η χαρά είναι εκείνη που σε κάνει να ξεχνάς το χρόνο και την κούραση. Όταν οι προγνώσεις μας επαληθεύονταν, χαιρόμουν σαν μικρό παιδί, αλλά όταν αποτύγχαναν, η στενοχώρια ήταν πολύ μεγάλη. Αυτή ήταν η αιτία που σχεδόν έχασα τις ιδιαίτερες συμπάθειες που είχα για ορισμένα καιρικά φαινόμενα. Το χιόνι, τη βροχή και τον ήλιο τα λάτρευα όταν είχαν προβλεφτεί και έρχονταν στην ώρα τους, αλλά σχεδόν τα μισούσα όταν έρχονταν απρόβλεπτα. Είναι μια επαγγελματική διαστροφή από την οποία δυστυχώς δεν έχω καταφέρει ακόμη να απαλλαγώ.
    Η αναγνώριση της δουλειάς μου ήλθε νωρίς και η Υπηρεσία μού ανέθεσε πολλά και υψηλά καθήκοντα. Όμως, από όλους τους τίτλους που μου έχουν δοθεί ένας μόνο με συγκινεί πραγματικά. Είναι ο τίτλος του δασκάλου που μου έδωσαν οι επαγγελματίες Μετεωρολόγοι της ΕΜΥ και οι ερασιτέχνες Μετεωρολόγοι που δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα. Ο τίτλος αυτός θα με ακολουθεί πάντα και θα μου θυμίζει κάθε λεπτό ότι δεν μπορώ να διαψεύσω ούτε τους Μετεωρολόγους ούτε τους απλούς ανθρώπους που εκτιμούν τη δουλειά μου και με εμπιστεύονται. Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχω φύγει, αλλά δεν μπορώ ποτέ να αποχωριστώ τον καιρό και τη Μετεωρολογία. Αυτός είναι ο λόγος που από αυτό εδώ το βήμα καθημερινά θα συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω εδώ και δεκαετίες: πρόγνωση του καιρού και αναφορές σε θέματα Μετεωρολογίας για αυτούς που αγαπούν τον καιρό και για εκείνους που η δουλειά ή η διασκέδαση εξαρτάται από αυτόν.
    Ένα μεγάλο μέρος της μετεωρολογικής γνώσης παρουσιάζεται με απλό και κατανοητό τρόπο στα βιβλία: ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, Τόμος Ι «Η γνώση», Τόμος ΙΙ «Η πρόγνωση» και Τόμος ΙΙΙ «Ο έλεγχος». Περισσότερο εξειδικευμένο είναι το βιβλίο με τον τίτλο Το Εγχειρίδιο του Μετεωρολόγου-Προγνώστη που γράψαμε με τη συνάδελφο Βιβιάνα Φραγκούλη και εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2011 στην ΕΜΥ. Χαίρομαι γιατί με τα βιβλία μου κάποιοι συμπατριώτες μας και κυρίως τα νέα παιδιά γνωρίζουν και αγαπούν το συναρπαστικό κόσμο του καιρού και του κλίματος και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι στους δύσκολους καιρούς που ζούμε τα αγοράζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω αν ο απρόσκλητος νομικός μου σύμβουλος που χθες ανάρτησε το κείμενο με τον τίτλο «Αποποίηση ευθύνης και όροι χρήσης» είναι ο ίδιος που ανάρτησε το παραπάνω παλιό κείμενό μου. Τον ευχαριστώ πολύ, αλλά… ποσοστά από την πώληση των βιβλίων δεν έχει!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Χάχα χάχα καλό.
      Πολύ πιθανόν να να είναι ο ίδιος😃.
      Καλησπέρα στο μπλογκ.

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα σε όλη την μεταιοπαρέα! Από μικρό παιδί σας παρακολουθώ! Είχα και έχω τρέλα με τις καιρικές συνθήκες, κυρίως με τις έντονες, μην παρεξηγηθώ, όχι τις θανατηφόρες. Έχω αγοράσει τα βιβλία σας, άψογη δουλειά! Πραγματικά είσαστε δάσκαλος, ο οποίος μας βοηθά να μπούμε λίγο πιο βαθειά στην κατανόηση του καιρού. Το blog σας είναι ενα στολίδι του δικτύου που το κοσμούν εκτός από εσάς και αρκετοί ερασιτέχνες μεταιορολόγοι και επίσης καταξιωμένοι μεταιορολόγοι! Σας ευχαριστώ για τον χώρο και τον χρόνο σας! Να είσαστε καλά!

      Διαγραφή
  5. Πάντως σήμερα, με την παραπλανητική πολυπλοκότητα των μοντέλων που πολλές φορές παρασύρουν προς μια κατεύθυνση που υπερβολικά συχνά δεν επαληθεύεται, ρητή πρόγνωση και μάλιστα με έκτακτη ανακοίνωση για χιόνια τρεις μέρες μετά, νομίζω ότι κανείς δεν θα τολμούσε να κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καύσωνας σήμερα στην Ξάνθη για την εποχή. 24 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία τέλη Μάρτη κάτι που κανονικά γινόταν μετά το πρώτο δεκαήμερο του Μάη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλτατε εγώ στη θέση σου δεν θα ανησυχούσα ιδιαίτερα αφού η Ξανθη και γενικά η βόρεια Ελλάδα θα δεχτεί το μεγαλυτερο μέρος των βροχοπτώσεων της την εποχή των «Μουσώνων» δηλαδή τον Μάιο και τον ιουνιο.
      Αλίμονο σε εμάς που όπως το κόβω η επόμενη καλή βροχή που θα δούμε θα είναι μετά την 28η Οκτωβρίου.
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
  7. ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    11330036
    Ο πληθυσμός της χώρας μας είναι 10 εκατομμύρια,πως μπόρεσαν οι προβολές να είναι περισσότερες;Υπόψιν στα 10 εκατομμύρια συμπεριλαμβάνονται τα μωρά,τα μικρά παιδιά,η γιαγιά από το χωριό που δεν σερφάρει στο ίντερνετ(ενώ είναι πιθανό να μην ξέρει ούτε γράμματα) και κάποια άτομα που δεν ασχολούνται με καιρούς για να ανακαλύψουν αυτή την σελίδα.
    Ακόμα όμως και αν υποθέσουμε πως μέχρι και στο τελευταίο κουτσοχώρι ο γέρος και η γριά μπήκαν σε αυτό το μπλόγκ τότε πως γίνεται να βγαίνει παραπάνω από 10 εκατομμύρια;Μήπως χάλασε ο μηχανισμός μέτρησης των αναγνωστών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να σε προβληματίζει αυτό το θέμα μάλλον έχεις λύσει όλα τα προβλήματα σου. Κάνε μήνυση.

      Διαγραφή
    2. Η εξήγηση είναι πολύ απλή με τις προβολές, βάλε το μυαλό σου να σκεφτεί τι γράφεις λάθος.
      Όμως ανώνυμε νομίζω ότι οι αναρτήσεις σου αρχίζουν και φεύγουν εκτός κλίματος...

      Διαγραφή
    3. Από το 2014 περίπου 1 εκατομμύριο φορές έχω επισκεφθεί εγώ το μπλογκ.

      Διαγραφή
    4. Απάντηση στον nakiosjim
      Ξέρω οτί στις ανάλογες περιπτώσεις πως ο συγκεκριμένος μετρητής που μετράει προβολές,υπολογίζει ως μια προβολή που αντιστοιχεί σε κάθε υπολογιστή.Αν κάποιος χρήστης μπει 1000 φορές θα μετρήσει ως μια,όχι ως χίλιες.Αυτό συμβαίνει το ξαναλέω παντού σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.
      Εδώ μέσα αντι για αυτό,βλέπουμε το εξωπραγματικό 11 εκατομμύρια και παραπάνω,προβολές.Πρέπει ο κύριος Ζιακόπουλος να το ελέγξει για να δει αν λειτουργεί σωστά.Σε διαφορετική περίπτωση προτιμότερο θα ήταν να το αφαιρέσει,για να μην νομίζει λάθος πράγματα ο αναγνώστης σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που έχουν επισκεφτεί την σελίδα.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμε, κατάφερες να τετραγωνίσεις τον κύκλο. Συγχαρητήρια.

      Νέα φυντάνια ξεφυτρώνουν.


      Διαγραφή
    6. Ο πληθυσμός της χώρας σύμφωνα με τη τελευταία απογραφή είναι πάνω από έντεκα εκατομμύρια. Συνεπώς κάποιοι δεν έχουν επισκεφτεί την σελίδα...κακώς, πολύ κακώς, αλλά αυτοί χάνουν.

      Διαγραφή
  8. Κείμενο βγαλμένο από περασμένες δεκαετίες με χαρακτηρισμούς όπως κουτσοχωρι γέρος αγράμματη γριά. Αντί για ανώνυμος να βάλει το πρωτευουσιανος ταιριάζει με το ύφος του κειμένου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κατάγομαι από "κουτσοχώρι" και η γιαγιά μου η Πολυτίμη ήταν αγράμματη. Αυτή την απορία δεν θα την διατύπωνε ποτέ........- Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή