Πρόσωπα του Μάρτη

Τοπίο στο Α. Βόιο. Η φωτογραφία είναι του Σπύρου Μπούσιου και στάλθηκε από τον Νίκο Κλιάκα.

Χαλάζι στην Πρώτη Σερρών στις 7-3-2024, του Κωστή Θεοδοσίου

Το παλιό φεύγει και το καινούργιο έρχεται, του Χρήστου Τσαντήλα.

 


16 σχόλια:

  1. Παπασταμάτης Μαρκόπουλο9 Μαρτίου 2024 στις 3:27 μ.μ.

    Καλησπέρα σε όλους.Πολλά πρόσωπα ο Μάρτης.Θα φέρει άραγε κάπιο χειμωνιάτικο άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς το εννοείς το χειμωνιάτικο πρόσωπο πάτερ μου ; . Γιατί ,εδώ που έχουμε φτάσει, εάν γίνει, το πιθανότερο είναι ,ως καλοί χριστιανοί , να "κλαίομεν μετά κλαιόντων" ! -----=====Π.Α.

      Διαγραφή
  2. Παπασταμάτης Μαρκόπουλο9 Μαρτίου 2024 στις 3:28 μ.μ.

    Ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας, αναφορικά με την τρίτη φωτογραφία, είναι δυστυχώς γεγονός ότι τουλάχιστον οι κάτοικοι του λεκανοπέδιο παπαρούνες, μαργαρίτες κλπ μπορούμε να βρούμε κυρίως στα φυτώρια πλέον. Κατά την γνώμη μου το κυρίαρχο στοιχείο της περιβαλλοντολογικης κρισης δεν είναι τόσο η καταστροφη των δασικών εκτάσεων όσο η αποψίλωση των χορτολιβαδικων . Γιατί; Απλούστατα γιατί οι δασικές μπορούν να αναγεννηθουν έστω και μερικώς, αντίθετα οι απωλεια στις χορτολιβαδικες όταν συμβεί είναι οριστική και αμετάκλητη ( οικιστική επεκταση).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντώνης-Καρδίτσα10 Μαρτίου 2024 στις 10:14 π.μ.

      'Εχετε υπ' όψη σας, ότι ένα δάσος για να γίνει όπως(περίπου..)ήταν, όπως αυτά της Εύβοιας ή του Έβρου που κάηκαν, χρειάζονται πλέον των 50 ετών, ενώ μια χορτολιβαδική έκταση μετά από φωτιά, σε ένα-δύο χρόνια, είναι ακριβώς όπως ήταν..
      Άλλο φυσικά η οικιστική επέκταση. Καμμιά σχέση..
      Ας όψονται οι κυβερνήσεις που έρχονται και παρέρχονται, και τάζουν αποκέντρωση..

      Διαγραφή
    2. Δεν το διευκρίνισα ίσως ευκρινώς , δεν είναι τόσο εύκολο μέσα σε λίγες γραμμές ! Αναφέρομαι πρωτίστως στην απώλεια των χορτολιβαδικων εκτάσεων στις αστικές περιοχές λόγω δόμησης εντός και εκτός σχεδίου η οποία δεν είναι αναστρέψιμη . Πιστεύω η δημιουργία των αστικών νησίδων θερμότητας οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στο γεγονος αυτό. Ενώ φυσικά επηρεάζεται αρνητικά το οικοσύστημα , βλ εξαφάνιση των μελισσών αλλά και η ψυχική και σωματική υγεία των κατοίκων.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα από τη Στοκχόλμη που επέστρεψε ο χειμώνας με ασθενή νιφαδοπτωση και μέγιστη χτες και σήμερα κοντά στους 0c.Μακης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eυχαριστούμε για την φιλοξενία κύριε Ζιακόπουλε επιστροφή στην κρύα και βροχερή Θεσσαλονίκη...(τυπική μέρα Μαρτίου με συννεφιά και ψιλόβροχο).....εχω εστιάσει...στον σχηματισμό εμποδισμών στα Βαλκάνια που δινουν πολύ εύκολα αναστροφικούς παγετούς στα Βόρεια την άνοιξη."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βροχές θέλουμε δάσκαλε αρκει να μην δημιουργούν προβλήματα,χειμώνα και φθινώπορο ανύπαρκτο τουλάχιστον ας ρίξει τώρα, Χρήστος από την κρύα μουντή Όθρυ σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και οι τρεις φωτογραφίες έχουν τη χάρη τους και ευχαριστούμε.
    Στη δική μου εκτίμηση πρώτη έρχεται αυτή στο Άνω Βόιο. Εχει τους λόγους του ο "Θωμάς" ...........-. ---=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nα σαι καλά Π.Α. οι λόγοι μου είναι απλοί....το Σκαδιναβικό blog με τις βροχές και το Α-ΒΑ ρεύμα...αν αντικατασταθεί με μία ισχυρή μεσηβρινή εισβολή.....τότε ότι έχει ανθίσει ανατολικά του Βερμίου μπαίνει σε περιπέτειες,το τοπίο του Βοίου είναι χειμωνιάτικο και θα παχνιστεί και θα παγώνει μέχρι και τον Μάιο...όμως τα πεδινά της Βόρεια Ελλάδας...θέλουν τους νοτιάδες του Φώτη...τα τρεξίματα όμως αρχίζουν και αλλάζουν σε αυτό που φοβάμαι."θωμάς".
      υ.γ.Για τα πεδινά καλύτερο είναι ένα γλυκό υγρό χιόνι του Μαρτίου με 0 παρά ένας αναστορφικός παγετός...των -3 -4.

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα από τη συννεφιασμένη Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, χθες ένα ψιλόβροχο κατά διαστήματα κυρίως τις πρωινές ώρες έδωσε 1,8 χλστ υετού, σήμερα λογικά ο καιρός θα είναι πιο μαλακός χωρίς βροχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχει να δώσει πράμα ο Μάρτιος.
    Έχει πολλά πρόσωπα όπως απεικονίζονται στις φωτογραφίες των φίλων και τούς ευχαριστούμε!
    Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Διαφορετικής φυσικής ομορφιάς φωτογραφίες και οι τρεις από τους φίλους.
    Θα ξεχωρίσω την πρώτη από το άνω Βόιο του "Θωμά".

    Από αύριο το απόγευμα οι περιοχές που είπαμε θα δεχτούν εκ νέου αξιόλογα φαινόμενα χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα στα προγνωστικά.
    Θα ξεχωρίσω συγκεκριμένα το βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη δυτική Στερεά και την ανατολική Μακεδονία-Θράκη όπου αυτά τα χαμηλά είναι συστημένα για αυτές τις περιοχές δίνοντας αξιόλογα ύψη από βροχές και καταιγίδες.
    Επίσης αξιόλογες θα είναι οι χιονοπτώσεις στα βουνά της δυτικής Πίνδου από τα 1500 με 1600μ και πάνω.
    Τέλος λίγο προσοχή και στους πολύ ισχυρούς ΝΑνατολικούς ανέμους αύριο που οπωσδήποτε θα φτάσουν μέγιστες εντάσεις τα 8 με 9 μποφόρ στο Ιόνιο και την δυτική ΒΔυτικη ηπειρωτική χώρα όπου ευνοείται καναλισμός, και την Τρίτη στο ανατολικό Αιγαίο που επίσης θα δούμε ανάλογες εντάσεις.
    Τέλος, μετά τον άστατο καιρό που θα μας συνοδεύει έως και την Παρασκευή στις περισσότερες περιοχές, το τριήμερο της καθαρής Δευτέρας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περάσει με ήπιο καιρό και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας!
    Οτι πρέπει δλδ για βόλτες και εξορμήσεις.
    Έντονο κρύο δεν φαίνεται εννοείται ούτε με κιάλια το επόμενο αρκετό διάστημα και καλά θα κάνει καθώς από δω και πέρα δεν θέλουμε υπερβολές.
    Ψυχρούλα και βροχές θέλουμε.
    Καλή νέα εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πιθανώς να έχετε διαβάσει την τελευταία ανάρτηση του κ. Κολυδά "Κοινωνίες και κλιματική αλλαγή". Οι ερμηνείες της υπερθέρμανσης που περιέχονται σ'αυτήν όντως δείχνουν ότι είναι εκ των αρνητών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, οι επιστήμονες πρέπει να λένε ελεύθερα τη γνώμη τους, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους απέναντι στην κοινωνία σε ζητήματα μείζονος σημασίας.

      Διαγραφή