Δεν είναι όλα τα ακραία φαινόμενα επικίνδυνα!

Έδεσσα, του Τρύφωνα


Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ορίζονται ως έκτακτες καταστάσεις στις οποίες παρατηρούνται ασυνήθιστες τιμές βασικά των συνεχών μετεωρολογικών παραμέτρων, όπως πχ οι πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του αέρα. Ο προσδιορισμός γίνεται κυρίως με βάση τη συχνότητα εμφάνισης  τους.

Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ορίζονται ως έκτακτες καταστάσεις στις οποίες τα καιρικά φαινόμενα οδηγούν στην πρόκληση υλικών καταστροφών ή την απώλεια ζωών. Παραδείγματα, οι καταρρακτώδεις βροχές, οι σφοδρές χιονοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι. 

«Θα πνιγούμε από την αφρικανική σκόνη με θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών!», «Σκόνη ως τα τέλη Μαΐου!». Έλεος! Από το φόβο μας θα πεθάνουμε πριν την ώρα μας!

Καλημέρα σε όλους 


14 σχόλια:

  1. Καλημερα δασκαλε! Αυτο πουλαει αυτο θα λενε...
    Στα του καιρου τα επεισοδια σκονης ειναι συχνο φαινομενο τους μηνες της ανοιξης. Απλα ηρθε λιγο νωριτερα. Και η ανομβρια καλα κραταει!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή Κυριακή στο δάσκαλο και στη παρέα! Κοινωνία της υπερβολής, της ημιμάθειας, της αμφισβήτησης και λοιπών υπερβολών. Τι να πρώτο θυμηθώ, ότι μας ψεκάζουν τα αεροπλάνα, ότι με τα εμβόλια μας βάζουν τσιπάκια, κλπ. Οπότε οι υπερβολές στα του καιρού δεν είναι τίποτα, στη Καλαμάτα πάντως σήμερα έχουμε 22 βαθμούς και ελάχιστη σκόνη. Αύριο βλέπουμε αλλά ρεκόρ Απριλίου θα είναι δύσκολο να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενώ άρθρο που βγήκε στο ίντερνετ από γνωστό δημοσιογραφικό σαιτ ότι πνίγηκε στην αφρικανική σκόνη η Γλυφάδα ενώ επρόκειτο για απλή ομίχλη σήμερα το πρωί ήταν άκρως αντικειμενικό. Να πω ότι σχετικά σπάνια ομίχλη μεταφοράς είχαμε και στον Άγιο Νικόλαο κρητης σήμερα το πρωι. Με τη ομίχλη να σκεπάζει το λιμάνι και τις κοντινές συνοικιες πολύ τοπικά και για λίγα λεπτά. Και στα Χανιά επίσης ομίχλη το πρωί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προσωπικά και χωρίς να είμαι ειδικός θεωρώ πως η φύση θα εξισορροπήσει αυτή την ανομβρία είτε με γνωστά ακραία καιρικά φαινομενα αργότερα, ειδικά τους επίμαχους μήνες Μάιο και Ιουνιο (και ίσως και το καλοκαίρι), είτε με μακρά περίοδο αστάθειας που θα δίνει φαινομενα κυρίως στη βόρεια και ηπειρωτική Ελλάδα. Για αυτό το τελευταίο δεν πιστεύω ότι θα επηρεάσει και εμάς. Εμείς μάλλον θα πρέπει να κάνουμε λιτανείες για να δούμε βροχές. Αλλά οι υπόλοιποι πιστεύω θα αποζημιωθούν.
    Περιμένουμε τον δεύτερο γύρο με 30αρια μεθαύριο…
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σε όλους.
      Μπα Γιάννη,σύμφωνα με το ανεμολογικό πεδίο που θα επικρατήσει στην Κρήτη, τελικά δε νομίζω ότι αυτή τη φορά η Κρήτη θα πιάσει 30αρια πλας στο βόρειο κομμάτι της. Αντίθετα περιοχές του Έβρου, του εσωτερικού της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου,πολύ πιθανόν αύριο αλλά και την Τρίτη όπου θα υπάρξει και ενίσχυση του λίβα ΝΔυτικού ανέμου, να δούμε 30 με 31 και ίσως ακόμη τοπικά και 32 με 33 βαθμούς!
      Όσο για τη σκόνη η οποία θα αυξηθεί αύριο αρκετά, είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στα τέλη Μάρτη και τον Απρίλη με τις συγκεκριμένες ατμοσφαιρικές διατάξεις που πάντα γινόταν και θα γίνεται.

      Διαγραφή
  5. Eίναι η στρατιά των δημοσιογράφων που παλιά ασχολουταν με τα άστρα,τα μορομήνια,τους σεισμούς....και άλλα μεταφύσικά....σταδιακά....ειδικεύτηκε στην κλιματική αλλαγή...αλλά ο σταθμός στην ιστορική της εξέλιξη ηταν ο κωρονοιός...εκεί δωσαν ρέστα...από εκεί και μετά ξαναεπανήλθαν...στην κλιματική αλλαγή αλλά η εξειδίκευση τους πλέον τους έδωσε την τέχνη να παρουσιάζουν την νόσο των πιθήκων....ως εν εξελίξη πανδημία....!Ετσι κυριε Ζιακόπουλε....η συγκεκριμένη θερμή μεταφορά είναι επικυνδηνη καθώς τα κουνούπια φέτος δεν πέθαναν ποτε...και θα μας φάνε το καλοκαίρι....δλδ συμβάντα κρίσιμα...ικανά να προσβάλουν....τα πάντα...σε αναλογία με γνωμικό θα έβρισκα...το "έκλασε η νύφη σχόλασε ο γάμος"..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σε όλους.
    Έχω μία απορία μιας και μας διαβάζουν και επαγγελματίες μετεωρολόγοι. Θα γίνει κάτι επιτέλους μετά από 10 και πλέον έτη με τους παθητικούς κλωβούς των αυτομάτων μετεωρολογικών σταθμών της ΕΜΥ? Επειδή ακούγεται ότι θα τοποθετηθούν και καινούργιοι στην Μαλακάσα και σε άλλες περιοχές ελπιζω μην γίνει το ίδιο λάθος να μπαίνουν σταθμοί που μετρούν 1-2-3 βαθμούς κελσίου παραπάνω από όλους τους άλλους μηχανικά αεριζόμενους του Αστεροσκοπείου παραδιπλα αλλά και τους κλασικόυς κλωβόυς της ΕΜΥ που έχουν παραμείνει στα αεροδρόμια μονο!! Έχω μείνει πραγματικά έκπληκτος με την αδιαφορία. Ξεκίνησε σαν αστείο κάνοντας πλάκα με άλλους ερασιτέχνες πριν από αρκετά χρόνια και έχουμε τις Σέρρες για παράδειγμα σαν την πιο ζεστη πόλη της χώρας σε μέσες μέγιστες θερμοκρασίες το καλοκαίρι και κανένας να μην κάνει τίποτα!!
    Για τις ''τρομακτικές'' μέγιστες θερμοκρασίες που θα φέρουν το τέλος του κόσμου τις επόμενες μέρες δεν έχω σχόλια αλλά ούτε και για την τρομερή σκόνη που είναι κατεξοχήν φαινόμενο της άνοιξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το τι γράφουν τα κάθε λογής "ενημερωτικά"sites και το τι λένε οι κάθε υποτιθέμενοι "δημοσιογράφοι"είναι κάτι το οποίο δεν ελέγχεται και εναπόκειται στον καθένα να κρίνει.
    Όσοι όμως έχουν τον τίτλο του επαγγελματία μετεωρολόγου θα επέτρεπε να τηρούν κανόνες δεοντολογίας και να ελέγχονται από μια αρχή,την οποία θα ορίσουν οι ίδιοι,και να λογοδοτούν με συνέπειες.
    Εννοείται όχι για αποτυχημένες προγνώσεις.Αυτες είναι και θα είναι μέρος της δουλειάς τους και αφορμές για βελτίωση των μελλοντικών προγνώσεων.
    Για άλλα θα έπρεπε να λογοδοτούν και να υφίστανται πειθαρχικές συνέπειες.
    Για άλλα τα οποία τα έχουμε πει και ξαναπεί αλλά τίποτε δεν αλλάζει.
    Γενικώς τίποτε δεν αλλάζει, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φοβερή ταινία, είναι στα αγγλικά,η οποία ανέβηκε στο YouTube πριν λίγες ημέρες όπου επιστήμονες από εξέχουσα πανεπιστήμια όπως το MIT,ο φυσικός που πήρε βραβείο Νόμπελ το 2022 , επιστήμονες από NASA,μιλούν και εξηγούν ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια απάτη όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν και όλα αυτά με στοιχεία και πίνακες σχετικά με το CO2 πώς έχει επηρεάσει τον πλανήτη τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια και άλλα πολλά πάντα με στοιχεία όπως έγραψα... είμαι και εγώ της άποψης ότι ο πλανήτης κάνει το κύκλο του στο κλίμα,ο άνθρωπος δεν μπορεί να επέμβει σε αυτό και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν η τιμή του CO2 σήμερα είναι 1000 φορές κάτω με πριν εκατομμύρια χρόνια,η ζωή όμως στο πλανήτη δεν εξαφανίστηκε... ευχαριστώ για την φιλοξενία στο τοίχο σας,σας παρακολουθώ χρόνια είστε εξαίσιος επιστήμονας και σέβομαι την άποψη σας, καλή συνέχεια και καλό μήνα. Όχι το βίντεο δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο,χεχεχε. Την καλημέρα μου σε όλους στο μπλογκ.
    Γιώργος Τρ. από Αθήνα.
    https://youtu.be/zmfRG8-RHEI?si=B-v9jbIxMY7n5RWp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαξ Πλανκ: «Μια καινούργια επιστημονική αλήθεια δεν θριαμβεύει ποτέ επειδή πείθει τους αντιπάλους της, αλλά μάλλον επειδή ανδρώνεται μια νέα γενιά επιστημόνων, στην οποία η συγκεκριμένη αλήθεια είναι οικεία».

      Διαγραφή
  9. Το CO2 είναι δέκα φορές κάτω όχι 1000, λάθος εκ του τυπογραφείου...
    Γιώργος Τρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Εξέχουσα Πανεπιστήμια.......". Εξ όνυχος τον λέοντα...... . Άντε γειά.......Π.Α.

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα σας, καλή εβδομάδα και καλό μήνα. Η μάνα μου έλεγε: "Κοιτάξτε, μην σας γελάσει κάποιος σήμερα".
    Πάντα δυνατός ο Τρύφωνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή