Του Μάρτη τα καμώματα!

Δευτέρα - Τρίτη (4-5/3)

Σύντομο πέρασμα βροχών και τοπικών καταιγίδων με ουρίτσα αστάθειας.

Τετάρτη (6/3)

Διάλειμμα.

Πέμπτη - Παρασκευή (7-8/3)

Ο Μάρτης πάει να γυρίσει προς την πλευρά της άσχημης γυναίκας του.*


Σαββατοκύριακο (9-10/3)

Ο Μάρτης στρέφεται προς την πλευρά της όμορφης γυναίκας του.*

Προοπτική του καιρού ως τα μέσα του μήνα

Συνήθως το σκανδιναβικό μπλόκινγκ φέρνει στη χώρα μας νερά και όχι... πολικές αρκούδες!


* Δημητρίου Καμπούρογλου, Ιστορία των Αθηναίων, Τόμος Πρώτος:


 


26 σχόλια:

  1. Βρε τον Μαρτη! Μας βγήκε αλανιαρης και γυναικάς! Παρεπιμπτοντως στις 8 Μάρτη είναι και η γιορτή της γυναίκας. Καλησπέρα από βροχερή Ηγουμενίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα και καλό μήνα στον Δάσκαλο και την παρέα.
    'Συνήθως το σκανδιναβικό μπλόκινγκ φέρνει στη χώρα μας νερά και όχι... πολικές αρκούδες!'
    Δάσκαλε αυτό ισχυει για τον Μάρτιο, η γενικά? Σπύρος, Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. -Νομίζω πάντως ότι ο αφηγητής....με τις γυναίκες...μάλλον ανήκε στην σχολή της "παντόφλας"....και είχε στον νού του την γυναίκα του και τις διαθέσεις της.
    -Μία δεύτερη καρτέλα που να ακολουθεί την προηγούμενη την έχουμε ξεχάσει στον Αμερικάνο.
    -Κύριε Ζιακόπουλε...."πατσιά" πατημασιά....(αφαιρούνται...τα φωνήεντα ως άχρηστα στις μοναχικές ράχες...τι να τα κανεις )....χιονόστρωση τόση όση να φαίνεται το ίχνος του ποδιού....3 έως και 5 εκ....χιονόπτωση κωμωδία δλδ."θωμάς"..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1) Μια επιτροπή πήρε σβάρνα τα χωριά και έκανε έρευνα για το ποιος διοικεί κάθε σπίτι: ο άνδρας ή η γυναίκα. Στα σπίτια που με βάση τα αποτελέσματα των τεστ συμπέραιναν ότι κουμάντο έκαναν οι γυναίκες η επιτροπή έδινε στους άνδρες τους μία κότα. Αντίθετα, στα σπίτια που κουμάντο έκαναν οι άνδρες έδινε σε αυτούς ένα άλογο. Κόντευαν να τελειώσουν οι κότες, όταν στο τελευταίο σπίτι ενός χωριού τα τεστ έδειξαν ότι ο άνδρας διοικεί το σπίτι. Την επομένη, κλήθηκε ο άνδρας να διαλέξει το άλογο και πράγματι αφού τα είδε όλα, ο άνθρωπος άνοιξε το στόμα του και είπε θέλω εκείνο το καφέ. Πριν αποτελειώσει τη φράση του, η γυναίκα του τον σκούντησε και του είπε να πάρει το άσπρο άλογο που ήταν ωραιότερο. Εκείνος άλλαξε γνώμη, αλλά, βλέποντας τα τεκταινόμενα, η επιτροπή πάραυτα ακύρωσε την πρώτη απόφασή της και του έδωσε μία κότα. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βολευτεί με μία κότα, που όπως λέω εγώ, έχει λίγο… λειρί!
      2) Δεν σε κατανοώ.
      3) Εδώ σ’ έχω: «Εννοείς δυο δαχτλα».

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ με τον Δάσκαλο. Εμείς στο Βόιο και στην Ευρυτανία ποτέ δεν χρησιμοποιούμε την "πατσιά" ως μονάδα μέτρησης του μικρού ύψους του χιονιού, αλλά τα "δάχλα"!

      Διαγραφή
    3. Για την πατησιά ή πατημασιά πάνω στο χιόνι -και όχι μόνο- χρησιμοποιούσαμε τη λέξη ντορός ή τορός που σημαίνει ίχνη.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    4. Το είχα γράψει και παλαιότερα. Στα μέρη μου ως μονάδα μέτρησης επιφανειών χρησιμοποιούσαμε και τη "γομαροκυλισιά. Ένας αγρότης ρωτάει κάποιον άλλον: «Είναι μεγάλο το χωράφι σου;» και εκείνος του αποκρίνεται: «Τι μεγάλο, μια γομαροκυλισιά τόπος!»

      Διαγραφή
    5. Υπάρχει και το σούπερ υπερβολικό στην Ευρυτανία: μια κουτσιλιά, ή ακόμη χειρότερα, μια χ@@ιά τόπος!

      Διαγραφή
    6. Δάσκαλε , το "ντορός" εδώ χρησιμοποιείται και για το οσφρητικό ίχνος που αφήνουν οι πατημασιές των ζώων και το μυρίζονται τα κυνηγόσκυλα.
      Γομάρι ,κατά κυριολεξία, είναι το φορτίο το μεταφερόμενο από ζώα 'ή ,κάποτε , και από ανθρώπους ,λέω εγώ .Μου έχουν πει ότι η γιαγιά μου πήγαινε με το γομάρι ξύλα στην πλάτη για τα πουλήσει σε κάποιο καρβουνοκάμινο για ΄κάποιες δεκάρες και να αγοράσει λίγο αλεύρι για να φτιάξει χυλό στα παιδιά της .Δεν είχαν όλα τα σπίτια γάιδαρο ή μουλάρι.
      Γομάρι <γομάριον<γόμος <γέμω (γεμίζω). Κατόπιν ,κατά συνεκδοχή, ονομάστηκε έτσι και το μεταφέρον το φορτίο ζώο,κυρίως το μεγαλόσωμο.
      Ο δικός μου αγρότης ,στο σχετικό ερώτημα, απάντησε : " Τι μεγάλο, μιά αλ(ε)πογα@@στρα τόπος !!".
      Τη νύχτα 8 mm. Καλά κι αυτά.
      Φώτη είχες δίκιο με την Πιερία .Καλή η ανατροφοδότηση ,αλλά πολλές φορές φέρνει προβλήματα (Μάνδρα).
      Τώρα δυνατός κρύος Επαχτίτης. --------=======Π.Α.

      Διαγραφή
    7. "Είκοσι χρονώ γομάρι
      σήκωσα όλο το νταμάρι..."

      Διαγραφή
    8. Ντορός είναι η διαδρομή που σχηματίζουν τα ίχνη.....λέξη εξαιρετικά χρηστική για το γνωμικό "βλέπεις την πατσιά και όχι τον ντορό"....δλδ δεν συνδέεις τα γεγονότα μεταξύ τους για να βγάλεις συμπέρασμα...για την κλιματική αλλαγή...ντορός...είναι η τάση του κλίματος..."θωμάς"
      ....Θεσσαλονίκη....πάνω κάτω 18 mm αρκετά καλά...Ανω Βόιο κρύο 4 με 6 βαθμοί...Σαμαρίνα Βλάστη κλπ δύο δχλα...χιόνι.

      Διαγραφή
  4. 1)Ο ντίνος...της Μήτσαινας...μητριαρχικές κοινωνίες της ξενιτιάς...Από Ηπειρο μέχρι Κάλυμνο..!
    2)Το GFS το πρωί έβερεχε στις 200 plus ώρες...τα ΝΑ το μεσημέρι....τα πηρε πίσω!!
    3)Ακριβώς κύριε Ζιακόπουλε...!.!!!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε εμάς τους Ηπειρώτες μας αρεσει να τρώμε τα φωνήεντα σκλι, πλι,γρουν κ.α.
    Στον καιρό τώρα 37 χιλιοστά βροχής στα Γιάννενα με 4 βαθμούς Κελσίου...λέτε να δούμε καμιά νιφάδα ανοιξιάτικα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τα καλυτερα συστήματα για την Ήπειρο φέτος. Χιονίζει σε Μέτσοβο και Ζαγοροχώρια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 1 ). Aπό Τέχνης άρξασθε.Χαιρετίζω την ιδέα του δασκάλου για την προσφυγή στον Γιάννη Τσαρούχη ,σχετικά με την εικαστική απεικόνιση των μηνών του ενιαυτού.
    2). Εκτεταμένη χρήση φωνηέντων στη γλώσσα μας ,και στη Λατινική (Μεσόγειος) ,εν αντιθέσει προς τις Βόρειες χώρες ,όπου κυριαρχούν τα σύμφωνα .Εδώ ανοιχτόκαρδοι χαρακτήρες (συναίσθημα) ,εκεί κλειστοί (λογική).
    3).Ιστορικά προηγήθηκε η μητριαρχία της πατριαρχίας .
    4).Από αυτό που αναφέρεις "Θωμά" προήλθαν και επώνυμα εκ μητρός : Θωμάς Μήτσαινας (απουσία πατρός) , Γιώργος Ελένης (αγνώστου πατρός) .
    5).Ιστορικό κοινωνικό δίλημμα : Πώς τη θέλεις τη γυναίκα, πλούσια και άσχημη ή φτωχή και όμορφη ; Την απάντηση την ξέρετε.
    6).Απόψε τη νύχτα βλέπω καλά χιόνια από Παναιτωλικό και πάνω.Απέναντί μου τον Παρνασσό τον βλέπω παραπαίοντα , κάτι σαν..........Joe Biden !!.
    7).Αυτή τη στιγμή στη Δυτική Κορινθία βρέχει καλά αρκετή ώρα.
    Καληνύχτα σε όλους. ------======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Π.Α. εντυπωσιακό αυτό με τα επώνυμα από την μάνα...οπως και για την χρήση των φωνηέντων,εδώ στην Θεσσαλονίκη για ακόμη μια φορά...περιμένουμε να μας κάνει την χάρη ο άνεμος.....χαλάζι στο Τσοτύλι...4 βαθμοί στα 840 μ του Βοίου...και χιόνι λογικά πάνω από τα 1200μ "θωμάς"

      Διαγραφή
  8. Αυτή τη στιγμή η Πέλλα Ημαθία και ιδιαιτέρως η Πιερία όπου της είχα στο επίκεντρο της κακοκαιρίας και το είχα γράψει, πλήττονται από στάσιμη ανατροφοδοτούμενη καταιγίδα.
    Ας ελπίσουμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά καθώς δεν λειτουργεί ούτε το δίκτυο σταθμών λόγω διακοπής ρεύματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα σε όλους σας μετά από πολύ καιρό.
    Καλό νερό έπεσε σε όλη την Βοιωτία στις 3 τελευταίες κακοκαιριες.με έμφαση τα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα.
    Ο Παρνασσός είχε βάλει λίγο χιόνι προχθές,ενώ απρόσμενα με πολύ καλό χιονι ξημέρωσε σήμερα έως αρκετά χαμηλά στην δυτική του πλευρά.
    Τα πράγματα τον φετινό χειμώνα δεν πήγαν καλά αλλά ελπίζω στην συνέχεια να πάρουμε όλοι όσα περισσότερα νερά μπορέσουμε και να σώσουμε ότι μπορεί να σωθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλιστα.. Μου αρέσει που το παραδέχτηκες ότι τα πράγματα δεν πήγανε καλά.. Και ότι έπεσες λιγάκι εξω😃

      Διαγραφή
    2. Ταπεινή μου γνώμη είναι ότι πλέον τα πλάσματα της φύσης είναι τόσο μπερδεμένα λόγω της κλιματικής αλλαγής, που καμία μακροπροθεσμη πρόγνωση δεν γίνεται να βασιστεί στη συμπεριφορά τους. Φέτος φίλος μελισσοκόμος βλέποντας τα μελισσια του μιλούσε για βαρύ χειμώνα από τον Δεκέμβριο.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ φίλε ανώνυμε,εννοείται πως δεν μπορείς να βασιστείς μόνο στην συμπεριφορά των πλασμάτων της φύσης,καθώς είναι σαστισμένα και "βραχυκυκλωμενα " προσπαθώντας να προσαρμοστούν στην νέα κανονικότητα και το ίδιο συμβαίνει και με τα φυτά και τα δέντρα (ιδίως τα μεγάλα) που το δείχνουν φανερά πλέον σε κάθε τους κίνηση.
      Δυστυχώς όλα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και η δυσκολία προσαρμογής τους είναι απερίγραπτη.
      Ξέρεις πόσο τρομερά δύσκολο είναι να μπορέσει κάποιος να αποκωδικοποιησει τα " "σηματα" που εκπέμπουν αυτά, στην "συνομιλία " που να έχει μαζί τους και να εκτιμήσει(ποτέ πρόβλεψη ή πρόγνωση)για μήνες μετά;
      Όποιος μπορεί ας δοκιμάσει..
      Εγώ αγαπητέ φίλε δεν βλέπω τις συμπεριφορές από φυτά-δεντρα-ζωα-πουλια,αλλά πιάνω "συνομιλια" μαζί τους μέσω δονήσεων λόγω της μεγάλης γείωσης που έχω σε μεγάλο βαθμό, με την μητέρα φύση και τα πλάσματα της.
      Οι "παρεμβολές " όμως είναι πολλές και μεγάλες και χρειάζεται να καταβάλεις τεράστια προσπάθεια για να μην χαθείς στην "μετάφραση ".
      Αυτό φυσικά δεν αποτελεί δικαιολογία για εμένα και έχω μάθει να κάνω την αυτοκριτική μου και μάλιστα πολύ αυστηρή,οπότε και για να απαντήσω και στον φίλο Γιάννη Θεσπρωτο πιο πάνω, έχω να πω ότι,ενώ έπιασα το γενικό μοτίβο με το ΝΝΔ ρεύμα που θα κρατουσε(όπως και εγινε)μαλακό τον χειμώνα με ευνοημένες τις περιοχές του τόξου αυτου(όπως και έγινε σε μεγάλο βαθμο),έπιασα τις κατά περιόδους ψυχρές εισβολές (μικρότερες σε αριθμό και ένταση)Ενώ περίμενα τα βουνά να είχαν καλά χιόνια,πράγμα το οποίο δεν έγινε,καθώς η θερμοκρασία ακόμη και σε μεγάλα υψόμετρα παρέμεινε αρκετά υψηλή,δείχνοντας πόσο γρήγορα τρέχει η όλη αλλαγή.
      Δεν περίμενα και ποτέ δεν εταξα βαρυχειμωνιά και αλλεπάλληλες κακοκαιριες διαρκείας,απλά και εμένα με εξέπληξαν τα πολύ μεγάλα διαστήματα ανομβρίας και όχι η διάρκεια των συστημάτων καθώς πέρα των 3 ημερών είναι "υπερβολη" γι'αυτό πολλές φορές έγραψα πως πρέπει να ξεχάσουμε όσα ξέραμε, ειδικά εμείς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.
      Αυτά έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
      Σαν συμπέρασμα, η βαθμολογία μου είναι πολύ πιο κάτω από τα δικά μου στάνταρ και αναλαμβάνω την ευθύνη της αποτυχιας μου.
      Ο Χριστόδουλος ποτέ δεν κρύβεται και ειναι αυστηρός κριτής του εαυτού του,καθώς οι απαιτήσεις που έχει από αυτόν είναι μεγάλες.
      Υ.Γ:Άλλα 3 χιλιοστά πηραμε το απόγευμα από ωραία ποτιστικη βροχή μέτριας έντασης σε σχεδόν 2 ώρες.
      Καλό ξημέρωμα σε όλους σας.

      Διαγραφή
    4. Πάντως ,ως προς τις βροχές , ο φίλος Χριστόδουλος επαναλάμβανε ότι μπορεί να αργήσουν αλλά θα έλθουν. Νομίζω ότι κάπως έτσι συμβαίνει.
      Οφείλω δε να πω ότι ,όπως και ο Φώτης, ποτέ δεν προσπάθησαν με σοφιστείες να "σώσουν την παρτίδα" των εκτιμήσεών τους , ακολουθώντας ,ίσως, και το παράδειγμα του δασκάλου ,αλλά και την Πυθαγόρεια αυτοκριτική. -------=======Π.Α.

      Διαγραφή
  10. Επιτέλους έβρεξε κανονικά στη Θεσσαλονίκη. Φτάσαμε στα 70-80 χιλιοστά από την αρχή του χρόνου.
    Ο νομός/περιοχή/κάμπος χρειάζεται νερά όπως κι ολόκληρη η κεντρική Μακεδονία.
    Κι άλλες περιοχές βεβαια
    Κωνσταντίνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα από την Κασσανδρεια Χαλκιδικής η βροχόπτωση κατά διαστήματα από χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα έως το μεσημερακι έδωσε από 5 έως 20 χλστ από τα νότια προς τα βόρεια του ποδιού, οι νυχτερινές καταιγίδες δεν μας επηρέασαν σχεδόν καθόλου , συνολικός ετήσιος υετός περίπου 160 χλστ , δηλαδή σε ικανοποιητικά επίπεδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μετά τη φοβερή καταιγίδα που είχαμε χθες το πρωί, οι βροχούλες ασθενείς κατά βάση συνεχίσηκαν και τη νύχτα που μας πέρασαν και έτσι καταγράφηκε ως ημέρα υετού και η 6/3/24 , δίνοντας έτσι μια συγκομιδή περίπου 25 χιλιοστών κατά μέσο όρο στο νησί για όλη την κακοκαιρία (storm total). Εχουμε περάσει τα 200 χιλιοστά ετήσιο υετό προς το το παρόν, που τα θεωρώ ικανοποιητικά, αλλά εννοείται πως αυτά τα νούμερα είναι καλό να κατανέμονται σε περισσότερες ημέρες υετού΄. Όχι σε λίγες ημέρες που απλά χαρακτηρίζοται από έντονη ραγδαιότητα και που έρχονται ως η εξαίρεση σε ένα ευρύτερο μάλλον άνομβρο πλαίσιο. Δυστυχώς φοβάμαι πως στη Μεσόγειο αυτή θα είναι πια η νέα πραγματικότητα
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή