Νωρίς ενεργοποιήθηκε φέτος ο μηχανισμός της απογευματινής θερμικής αστάθειας!

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το επόμενο τριήμερο (Σάββατο - Καθαρά Δευτέρα) ο καιρός στη χώρα μας δεν αναμένεται να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στη στεριά ή τη θάλασσα. 

Ωστόσο, η μικρή έξαρση της απογευματινής θερμικής αστάθειας την Κυριακή στην ηπειρωτική Ελλάδα πλην Θράκης και την ορεινή Κρήτη είναι πιθανό να χαλάσει κάποια καρναβάλια σε τοπικό επίπεδο και για μικρό χρονικό διάστημα.

Καλημέρα σε όλους.

10 σχόλια:

  1. Ελπίζω, Δάσκαλε, να μην μας χαλάσει τις τζαμάλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για όσους δεν το γνωρίζουν, τζαμάλες είναι το γιαννιώτικο δρώμενο που αναβιώνει κάθε χρόνο το βράδυ της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς στις συνοικίες της πρωτεύουσας της Ηπείρου. Στην πραγματικότητα τζαμάλες είναι οι φωτιές που καίνε ως το πρωί της Καθαράς Δευτέρας και το ολονύκτιο γλέντι που στήνεται γύρω από αυτές.
      Με την ευκαιρία αυτή να αναφερθώ (ίσως να το έχω κάνει και παλαιότερα) και στις παιδικές μου αποκριάτικες αναμνήσεις. Στον Αμάραντο της Κόνιτσας, όπου τελείωσα το Δημοτικό Σχολείο, τις Απόκριες εμείς τα παιδιά συνήθως δεν ντυνόμασταν μασκαράδες, αλλά μόλις έμπαινε το τριώδιο, είχαμε δουλειά να κάνουμε. Όταν δεν είχαμε σχολείο, τα παιδιά κάθε μαχαλά (συνοικισμού) παίρναμε τσεκούρια -πώς μας άφηναν παιδιά του Δημοτικού να τα πάρουμε οι μανάδες μας δεν το έχω ακόμα καταλάβει- και πηγαίναμε στους γύρω από το χωριό λόφους και κόβαμε κέδρα. Τα κέδρα συγκεντρώναμε σε συγκριμένο μέρος και τα καίγαμε με πανηγυρικό τρόπο το βράδυ της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς. «Τζουτζουνίδια» τα λέγαμε, λέξη ηχομιμητική ή σλαβικής προέλευσης. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των παιδιών του κάθε μαχαλά να μαζέψουν τα περισσότερα και τα μεγαλύτερα κέδρα ήταν μεγάλος και δεν έλειπαν οι καταδρομικές επιχειρήσεις από τον έναν μαχαλά στον άλλον με σκοπό το κλέψιμο. Ο πετροπόλεμος ήταν συχνά αναπόφευκτος και δεν ήταν λίγες οι φορές που μάτωναν κεφάλια. Μερικές φορές τσακωνόμασταν και μεταξύ μας και σε μια τέτοια περίπτωση βάλαμε φωτιά στα κέδρα μία εβδομάδα νωρίτερα. Όλο το χωριό αναστατώθηκε κι εμείς σαν βρεγμένες γάτες εξαφανιστήκαμε.

      Διαγραφή
    2. Κρίμα που οι νέες γενιές σήμερα δε ζουν αυτές τις μοναδικές και αυθεντικές στιγμές.
      Καλό 3ήμερο σε όλους και καλή Σαρακοστή να έχουμε!

      Διαγραφή
    3. Λογικό να αρχίσει φέτος η απογευματινή αστάθεια τόσο νωρίς Δασκαλε, με τέτοιο ζεστο χειμώνα που περάσαμε. Απρίλη θυμίζει ο καιρος αυτές τις μέρες. Τώρα όσον αφορά τις Απόκριες στην Κονιτσα έχω βρεθεί το μακρινό 2010 και είδα το κάψιμο του Έλατου στην απάνω αλάνα! Ωραίες αναμνήσεις! Καλές απόκριες σε ολους!

      Διαγραφή
  2. Πανέμορφη εικόνα χθες το μεσημέρι από Πετρούπολη προς τα ανατολικά και τα βόρεια του νομού. Στην Κηφισιά, στο όριο της Ε.Ο. είχε ισχυρή βροχή για σύντομο χρονικό διάστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα από τη συννεφιασμένη και ανοιξιάτικη Στοκχόλμη με μέγιστη στους 11-12c.Αυριο βράδυ έρχεται το τελευταίο σοβαρό χιόνι της σαιζόν .Μακης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνοπτικά
    α)Μέρες με πεντακάθαρο ορίζοντα στην Θεσσαλονίκη...και λίγη ψύχρα το πρωί ,υπέροχες μερες...και λιακάδες,μία πικρία μόνο καθώς οι υετοί που μας δείχναν τα μοντέλα στην αρχή του μήνα πήγαν περίπατο...και η ΝΑ Ελλάδα αξιζε κάτι παραπάνω.Για τα μελούμενα τα μοντέλα κρατάν το ΒΑ ρεύμα..με λίγο κρύο.
    β)Και φέτος οι δημοσιογράφοι γεμίζουν τα ξενοδοχεία των προορισμών..και ασχολουνται με την τιμή της λαγάνας....σαν να μην άλλαξε τπτ δλδ και πέρσι με τα ίδια ασχολούνταν ,κανείς δεν έλεγε η καλύτερα δεν έψαχνε πως θα πάμε και θα γυρίσουμε ασφαλείς με το τρένο.....επιστροφή λοιπόν στην κανονικότητα...οπως την θέλουν,
    γ)Μπαίνουμε και στην αντιπυρική περίοδο σε λίγο,θυμίζω πέρσι μας λέγανε για εμπλοκή των δασαρχείων στην διαχείρηση των δασών με καθαρισμό της βιομάζας,drone για εναέρια επιτήρηση,κλπ...είμαι περίεργος να δώ τι θα τηρήσουν..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το θέμα είναι δάσκαλε να μην γίνει ενεργοποίηση και στους καύσωνες νωρίς φέτος γιατί αλλοίμονο μας.Παντως οι μερομηναδες ακόμα ονειρεύονται πεδινά χιόνια τέλος Μαρτίου,πραγματικά ζουν στον κόσμο τούς και δεν έχουν καταλάβει ακόμα τα δύσκολα χρόνια που έρχονται!! Καλό τριήμερο σε όλο τον κόσμο και όσο μπορούμε τα πολύ όμορφα έθιμα της πατρίδας μας ας τα κρατάμε!!Γιώργος Περιστέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό τριήμερο σε όλους! Δεν φαίνεται να δημιουργεί κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα ο καιρός σε καμία περιοχή της Ελλάδας. Οπότε καλά να περάσετε στα διάφορα τοπικά της χώρας μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή και ευλογημένη Σαρακοστή παιδιά.
    Καλή μετάνοια και ειλικρίνεια να έχουμε όλοι μας. Δημήτρης κεντρική Κορινθία

    ΑπάντησηΔιαγραφή