Στην Ιλιάδα (Ραψωδία Π, στίχοι 458-460) ο Όμηρος γράφει για ματωμένες σταγόνες (αιματόεσσες ψιάδες) που έριξε ο Δίας για να τιμήσει το γιο του Σαρπηδόνα που είχε σκοτωθεί από τον Πάτροκλο.
Ψιάδες, ψεκάδες, ψιχάλες: η πορεία μιας λέξης στο διάβα των χιλιετιών!
Καλό μήνα, φίλοι μου!
Καλημερομήνα και καλό ΠΣΚ, Μάρτης, γδάρτης, και κακός παλουκοκάφτης. Σχετικά με τις ψεκάδες, ψιχάλες, ή πτύελα, ένα από τα αποφθέγματα μου - μότο μου είναι, να ξέρεις ποτε βρέχει ή πότε μας φτύνουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά τον Μάρτιο έρχονται στην πατρίδα μας τα χελιδόνια και οι πελαργοί. Σε κάποια μέρη της πατρίδας μας όπως σε χωριά του Νομού Σερρών, την 1η Μαρτίου τελείται το έθιμο «Χελιδονίσματα».
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πρωί της ημέρας αυτής τα παιδιά της σχολικής ηλικίας γυρίζουν στα σπίτια κρατώντας ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδονιού και τραγουδούν ως Κάλαντα τον ερχομό της Άνοιξης και την επιστροφή των χελιδονιών. Πρόκειται για πανάρχαιο έθιμο από την εποχή του Ομήρου, το οποίο επιβίωσε στα Ρωμαϊκά και τα Βυζαντινά χρόνια και έφθασε ως την εποχή μας.
Το έθιμο τηρήθηκε εδώ στην Πρώτη και το πρωί τα παιδιά του Δημοτικού τραγούδησαν τα κάλαντα της χελιδόνας σε όλο το χωριό! Η ασθενής βροχή δε στάθηκε εμπόδιο! Σε λίγες μέρες θα έχουμε το έθιμο της Ντερβένας που συμβολίζει επίσης τον ερχομό της Άνοιξης και της αναγέννησης..
ΔιαγραφήΑσχετο με τα καιρικά. Ακόμη η κόντρα με το διπλανό χωριό της μάνας μου την Νέα Μπάφρα καλά κρατεί? 😀
ΔιαγραφήΣτην Αρχαία Ελλάδα το Χελιδόνισμα τραγουδούσαν παιδιά που πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι το μήνα Βοηδρομιώνα (περ. 15 Φεβρουαρίου-15 Mαρτίου).
ΔιαγραφήΑπόσπασμα από «Το Χελιδόνισμα της Ρόδου» σε μετάφραση Μ. Ζ. Κοπιδάκη):
«ἦλθ᾽ ἦλθε χελιδών
καλὰς ὥρας ἄγουσα,
καλοὺς ἐνιαυτούς,
ἐπὶ γαστέρα λευκά,
ἐπὶ νῶτα μέλαινα…»
«Ήλθε το χελιδόνι ήλθε
φέρνει τις καλοκαιριές
και χαρούμενες χρονιές,
κάτασπρη έχει την κοιλιά,
μαύρη την ουρά…»
Το δημωδες αυτό άσμα είναι του 200 μ.Χ περίπου αλλα βασίζεται στο ακόμα αρχαιότερο κείμενο "Περί των εν Ρόδω θυσιων" του ιστοριογραφου Θεογνη
Διαγραφή"Kαλάς ώρας άγουσα " .
ΔιαγραφήΣτη γλώσσα μας απαντούν δύο "ώρες" :
1). Ώρα ,με δασεία ,που δηλώνει χρόνο (χρονική περίοδο). " κάθε πράγμα στην ώρα του " ΄. Έτσι , αυτός που βρίσκεται στην (κατάλληλη) ώρα του , είναι : ωραίος .
2) . Ώρα, με ψιλή, που δηλώνει επιμέλεια,φροντίδα . Εξ ου και :
θυρωρός ,ολιγωρία. ------=====Π.Α.
Μάρτης βρέχει; Ποτέ μην πάψει! Καλό μήνα σε όλους! Δόξα τω Θεώ, μεγάλη ευλογία η Μαρτιάτικη βροχή που έχουμε μαζί με τη μια και καλή του Φλεβάρη! Πολλή ξηρασία φέτος αλλά τουλάχιστον το καλό νερό ήρθε την πιο κατάλληλη εποχή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σε όλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓνωστός ο Μάρτης για τις λασπωμένες(η ματωμένες) ψιχάλες.
Κατά τα άλλα η 1η του μήνα μπήκε δυνατά για την Αιτωλοακαρνανία και την περιοχή του Αγρινίου όπου είχαμε 46 ολόκληρα χιλιοστά από το σύστημα που μας πέρασε ενώ το Παναιτωλικό με εξέπληξε καθώς από τα 1500μ και πάνω έγινε κάτασπρο!
Η δυναμική του Μάρτη από δω και πέρα δεν στηρίζετε μόνο στην Τ850.
Καλό μήνα εύχομαι σε όλους
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω Μάρτη έβαλα στο χέρι
Κώστας Αθήνα
Στα πεδινά της Κορινθίας καλή ποτιστική βροχή .Εδώ στα Δυτικά γύρω στα 30 mm .
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτά ορεινά πολύ περισσότερα .Μάλιστα τα Τρίκαλα πρέπει να έκαναν ρεκόρ ημέρας ( ~90mm).
Kαλό μήνα σε όλους .Λες η πρώτη να προοιωνίζεται και το υπόλοιπο ;. Πάντως ο Άρης καλό είναι να μην ξεχνά ότι αστρονομικά ,κατά τα 2/3 , ανήκει στον Χειμώνα ,οπότε έχει και τις ανάλογες υποχρεώσεις !.
"Αιματόεσσαι" =γεμάτες αίμα . -εις , -εσσα , -εν : Αρχαία κατάληξη επιθέτων δηλούσα πλησμονήν ( πλήρης τινός ,γεμάτος από κάτι).
Διασώζεται ενίοτε και στα Νέα Ελλήνικά . Π.χ. : Αστερό-εσσα ( η σημαία των Η.Π.Α.) , φωνή-εν (το γράμμα) ........ -. -------=========Π.Α.
Να προσθέσω και το ανεμόεσσα που από την αρχαία εποχή συνοδεύει τα ονόματα πολλών νησιών του Αιγαίου όπως την Κάρπαθο, τη Λήμνο, την Ικαρία, τη Σκύρο, τη Μύκονο, την Αμοργό κ.λπ.
ΔιαγραφήΚαλό μήνα στον Δάσκαλο κ σε όλους τους φίλους του μπλογκ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ βροχή της Δευτέρας ήταν όντως κατακόκκινη, η σημερινή ήταν κάτι πιο κοντά στο εκρού εδώ στη Μεσσηνία. Ήταν όμως ειδικά της Δευτέρας πολύ έντονη και η λάσπη και η βροχή, με αποτέλεσμα να μείνει δύο μέρες κλειστό το δημοτικό κολυμβητήριο έως ότου καθαριστεί. Οι λασποβροχές μας έχουν συνηθίσει να είναι πολύ ασθενείς αλλά τις τελευταίες μέρες γίνεται το αντίθετο, έρχονται με πολλά χιλιοστά και εάν επαληθευτούν και οι προγνώσεις για τη Δευτέρα, το βρίσκω εξαιρετικά περίεργο γεγονός. Χωρίς να θέλω να μπω στο μάτι κάποιων, είμαι σίγουρος ότι είναι ένα ακόμα γεγονός που το συνδέω με την κλιματική αλλαγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα κύριε Ζιακόπουλε και σε όλη την καιρική παρέα! Αναμένουμε τις βροχές στην Μυτιλήνη..
ΑπάντησηΔιαγραφήΒροχές ακούμε και βροχές δε βλέπουμε εδώ στην Ξάνθη - Θράκη.. Πουν τες? Καλό μήνα εύχομαι. Είθε ο Μάρτης να είναι κρύος (χωρίς παγωνιες) και βροχερός. Γιατί το καλοκαίρι πλησιάζει πλέον...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρίτη
ΔιαγραφήΘαύμα! Έριξε καλή βροχή το πρωί. Γύρω στα 20mm στην περιοχή μου αρκετά περισσότερα στην πόλη μέσα ως συνήθως.
ΔιαγραφήΚαι όπως λες και την Τρίτη κάτι φαίνεται για βροχή.
Φιλε μου, ποιά είναι η περιοχή σου? Γιατί δεν αναγράφονται οι περιοχές σας σε αρκετά σχόλια?
ΔιαγραφήΞάνθη
ΔιαγραφήΚαλό μήνα παιδιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σημερινή ημέρα μπορώ να πω ότι ήταν μια μέρα τόσο βροχερή, σαν τον Νοέμβρη του παλιού καλού καιρού.
Ανεπίσημα έφτασε στ αυτιά μου για 60 με 70 χιλιοστά βροχής.
Τέτοια νερά θέλει ο τόπος.
Καλό βράδυ σε όλους. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.
Θέλω να ξεκαθαρίσω λίγο τα πράγματα όσον αφορά τα χιλιοστά ειδικά για τα παιδιά από Κορινθία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν σημαίνει από δω και πέρα επειδή κάποια ευάλωτα στον ΝΑ άνεμο ορεινά σημεία της Κορινθίας η το αντίθετο(ευάλωτα στο ΝΔ ρεύμα ορεινά της δυτικής χώρας) βάζουν 70 80 και 90 χιλιοστά(όπως τα Τρίκαλα Κορινθίας καλή ώρα), ότι αντιπροσωπεύουν αντικειμενικά την ισχύ των φαινομένων στις πεδινές κατοικήσιμες περιοχές.
20 με 30 χιλιοστά ήταν ο μέσος όρος στην πεδινή Κορινθία που ήταν όντως άλλο ένα αξιόλογο νερό για την περιοχή ενόψει και της δύσκολης λογικά συνέχειας.
Μην σας θολώνουν αρκετοί πιάνοντας μεμονωμένους ορεινούς σταθμούς για να πείσουν τους εαυτούς τους ότι όντως το σύστημα που πέρασε ήταν κάτι ιδιαίτερα ισχυρό.
Προσωπικά τα νούμερα υετού στα ορεινά της περιοχής μου,ούτε τα κοιτάζω και ούτε υπάρχει δυστυχώς και κάποιος επίσημος σταθμός να καταγράψει.
Όταν μιλάμε για απολογισμό χιλιοστών και αποτίμηση κακοκαιρίας αναφερόμαστε σε πεδινές ηπειρωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές για να γίνει σύγκριση.
Ο ορογραφικός υετός ανεμολογικού πεδίου(βλέπε Θεοδώριανα Αρτας , Αση Γωνιά Χανίων,Πήλιο κ.α.)συνήθως μπαίνει σε αστερίσκο όταν αναλύουμε τη δυναμική μίας κακοκαιρίας.
Καλό βράδυ σε όλους και αύριο θα ενημερώσω την μεσοπρόθεσμη που είχα τολμήσει για τον Μάρτη.
Ισχύουν όλα αυτά αγαπητέ Φώτη.Να είσαι καλά. ---======Π.Α.
ΔιαγραφήΦούλλλ καλό απόγευμα από, το Πετροχώρι και το Αλθαια, αυτό που γράφεις ακριβώς, αυτό με την δύσκολη λογικά συνέχεια αν θέλεις ξεκαθάρισε μου. Ευχαριστώ πολύ
ΔιαγραφήΚαλησπέρα φίλε Ιωάννη!
ΔιαγραφήΔεν εννοώ την δύσκολη "άμεση" συνέχεια αλλά την μελλοντική,δλδ τους καλοκαιρινούς μήνες που όπως γνωρίζουμε ειδικά περιοχές κοντά στη θάλασσα και της ανατολικής Πελοποννήσου δέχονται σπάνια βροχές.
Υ. Γ. Κλασικό χαμηλό δυτικής κεντρικής βόρειας χώρας και ανατολικού Αιγαίου δείχνουν πιά όλα τα μοντέλα για Δευτέρα Τρίτη.
Θα υπάρξει ένα πέρασμα από μπόρες και τοπικές καταιγίδες και στην υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική χώρα αλλά δεν δείχνει αξιόλογο όσο τις προηγούμενες φορές.
Αυτή τη φορά δείχνει και η Θράκη να επηρεάζεται αρκετά.
Ειναι τα κλασικά χαμηλά των δυτικών ανέμων(ΝΔυτικών στη ΒΑνατολική χώρα), που έρχονται δια μέσω της Αδριατικής και το κέντρο τους περνάει πάνω από την βόρεια ΒΑνατολική Ελλάδα και φεύγει μετά αργά προς Μαύρη Θάλασσα.
Συνήθως με το πέρας του χαμηλού η αστάθεια παραμένει εκεί όπου ευνοεί το δυτικό ρεύμα.
Επίσης το χαμηλό αυτό από την Αδριατική φαίνεται ότι θα συνδυάζετε και με ελαφρώς ψυχρές αέριες μάζες και έτσι τα ορεινά της Πίνδου(δυτικής κυρίως) και της Μακεδονίας θα δεχτούν αξιόλογες χιονοπτώσεις ακόμη και πάνω από τα 1200 με 1300μ(στην κεντροδυτική Μακεδονία ίσως και λίγο πιο χαμηλά).
Ωπα ώπα Γιάννη τώρα το έπιασα τον μήνυμά σου.
ΔιαγραφήΤι δουλειά είχες εσύ στο Θέρμο??
Πολύ ωραίο το Αλθαία και με φοβερή θέα!
Όταν ξανά έρθεις στείλε από πριν να κάνω τα κουμάντα μου να συναντηθούμε...
Μνημόσυνο στην Αμβρακιά, πραγματικά απίθανο σε όλα του, πίστεψε με, το ίδιο ισχύει και για σένα σε πέρασμα σας από το Κιάτο.
ΔιαγραφήΥ. Γ Συγγνώμη, και ευχαριστώ τον Κο Ζιακόπουλο για την παράθεση προσωπικών μηνυμάτων με τον φίλο Φώτη.
H Κρήτη είναι συνήθως στην πρώτη γραμμή επαφής με την αερομεταφερόμενη Αφρικανική σκόνη ή και άμμο, μάλιστα οι κάτοικοι του νησιού τα θεωρούσαν ανέκαθεν αναπόσπαστο κομμάτι του κλίματος και της ζωής τους. Τέτοιο φαινόμενο αναφέρεται και στο ιστορικό μυθιστόρημα "Κρητικοί Γάμοι" του Σπυρ. Ζαμπελίου, σελ. 418 (γράφτηκε το 1815 αλλά αναφέρεται στον 16ο αιώνα, βασισμένο σε παλαιότερες πηγές), ενώ και οι Oliver Rackham και Jennifer Moody στο βιβλίο τους «Η δημιουργία του Κρητικού Τοπίου», αναφέρουν ότι ακριβώς λόγω αυτής της σκόνης προστιθεται ένα εκατοστό εδάφους ανά αιώνα στα οροπέδια της Κρήτης. Ενίοτε συνοδεύεται από ζημιογόνες ανεμοθύελλες από Ν-ΝΑ ανέμους, όχι όμως πάντα, ενώ καμμιά φορά παρατηρείται και τον χειμώνα (π.χ. 23/1/2009 (έντονο), 10 έως 20/2/2010 (πολυήμερο και έντονο), 18/2/2011 (έντονο) κ.ά..
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για τις πληροφορίες, Γιώργο.
ΔιαγραφήΔώρο Θεού, Δάσκαλε, το κλαδί με τα βελανίδια που πήραμε στη Θεσσαλονίκη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρουσες οι παραμπμπές κύριε Στυλιανάκη,κύριε Ζιακόπουλε όποτε μπορείτε και εάν θέλετε γράψτε μας...για την κυριαρχία την ζωνικής κυκλοφορίας έναντι της μεσηβρινής και τα την διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα...στην Ευρώπη...(πιθανά αίτια ...σχέση με την κλιματικά αλλαγή κλπ)..."θωμάς"
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμέναμε να έρθει ο Μάρτιος για να ξεδιψάσει η γη και να κατεβάσουν τα ποτάμια νερό μετά από ένα ανύπαρκτο χειμώνα και φθινώπορο ώπου μετά τις καταστροφικές πλημμύρες δεν έκανε τίποτα , Χρήστος Όθρυς
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ποτάμια στη Θεσσαλία, Χρήστο, κατέβασαν δυσανάλογα και ανησυχητικά πολύ νερό, για τη βροχή που έπεσε. Προφανώς επειδή ο υδροφόρος ορίζοντας είναι τίγκα και τα ποτάμια είναι ακαθάριστα από τον Ντάνιελ. Τώρα αν βλέπεις στον Ληθαιο παιδικά καθισματακια αυτοκινήτου και ξύλα, με τριάντα χιλιοστά..
ΔιαγραφήΚαλημέρα σας. Από τα 33mm των προβλέψεων όλων των μοντέλων έπεσαν τελικά 8mm στην περιοχή μας. (Παγγαίο) Η αδυναμία σωστής πρόβλεψης για την περιοχή μας καλά κρατεί. Ααα ΈΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΚΌ ΨΎΧΟΣ!! ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΕΙΤΕ!!!🤣🤣🤣
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Κόνιτσα στολίσαμε τις πόρτες με κλαδί από Κρανιά για να είναι σπίτια και νοικοκυραίοι γεροί σαν το ξύλο της Κρανιάς...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα σε όλους!
Κόνιτσα
Λένε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες κατασκεύαζαν τα ακόντια και τα δόρατα από ξύλο κρανιάς και ότι ο Δούρειος Ίππος από τέτοιο ξύλο είχε φτιαχτεί. Από ξύλο κρανιάς ήταν φτιαγμένες και οι μαγκούρες των τσομπάνηδων, με τις οποίες ξυλοφόρτωναν τους κακούς λύκους, αλλά και οι βέργες των δασκάλων μας τα χρόνια τα παλιά!
ΔιαγραφήΚαλό μήνα σε όλους σας.
Καλό μήνα σε όλες και όλους. Κύριε Ζιακόπουλε, έχετε όπως πάντα δίκιο. Να προσθέσω ότι οι σάρισες των αρχαίων Μακεδόνων, που γνωρίζουμε την τεράστια σημασία που έπαιξαν στις νίκες του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν φτιαγμένες από ξύλο κρανιάς και το μήκος τους ήταν γύρω στα 6 μέτρα. Μ.Σ.
ΔιαγραφήΕυχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες σου, Μιχάλη.
ΔιαγραφήΚι εμείς σε διαβάζουμε και μάς αρέσει!
Συνοπτικά
ΑπάντησηΔιαγραφήα)Καλές βροχές στα τρεξίματα για τα δυτικά και βόρεια,αλλά για τα ΝΑ αρχίζουν και γίνονται τσιγγούνικα...νομίζω με αυτήν την κυκλοφορία....αδικούνται..,θα έπρεπε να ήταν μία καλή ευκαιρία για όλους.Πάντως ευτυχώς είναι Μαρτης οπότε μπορεί να γίνουν πάλι γεναιόδωρα.
β)Για τα χιόνι ημιορεινών στα βόρεια.. αυτά τα χιόνια των 5 cm τα χουμε δεί....και θα το βλέπουμε...ρουτίνα δλδ και για Μάρτη δεν είναι τπτ αξιόλογο.(Στο χωριό μου τα λέμε της γάτας η πατσιά(πατούσα).
Και μία μικρή ιστορία Μαρτιάτικου χιόνιού,χωριανός αφού εκαψε ένα δέντρο...ερχεται στο καφενείο για τσίπουρο εκεί είναι 5 6 παππούδες...και φυσικά βάζει μπροστά το σχέδιο του..λέει ότι ο κορμός του δέντρου είχε ένα περίεργο σχήμα σκαλισμένο στο κορμό του και κερνάει όλο το καφενείο κρασί...το συμπέρασμα που βγάλαν οι παππούδες ήταν ότι βρήκε λίρες(!),το βράδυ χιόνισε λίγο και το πρωί γύρω από το δέντρο ο χωριανός πειραχτήρι....διέκρινε πεντε τουλάχιστον διαφορετικά ιχνη....!"θωμάς"
"θωμάς"
Πολλά εισιτήρια έκοψε το έργο «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και οι κυνηγοί των χαμένων λιρών»!
ΔιαγραφήΌσο για τον καιρό: " Αν ρίξει ο Μάρτης (δεκα)δυό νερά..."
Καλημέρα σε όλους.
Ωραία η ιστορία σου "Θωμά" .
ΔιαγραφήΩραία και η λέξη "πατσιά", ουδεμίαν σχέση έχουσα με τη γνωστή γαστρονομική σπεσιαλιτέ της Σαλονίκης.
Πρόκειται για το πατουσιά ,που γίνεται πατ(ου)σιά ,με κώφωση (σίγηση) της διφθόγγου ου . Σύνηθες το φαινόμενο,ιδιαίτερα κείθε πάν' .
Π.χ. : Γω του κ'νω κι κειν' σκούζ' . ------=====Π.Α.
ΧΑΑΧΑ αγαπητέ Π.Α. η πατσιά έιναι μονάδα μέτρησης ...υψος χιονιού ...για να θυμήσω έχουμε.μία...πατσιά- ένα γόνα-ένα κώλο-ένα μπόι .Οσον αφορά τον Ιντιάνα Τζόουνς οι ιστορόιες του αφορούν....ιστορίες νηπιαγωγείου για εμάς...καθώς η αναζήτηση του θησαυρού(τούρκικες λίρες η βρεττανικές) περιλάμβαναν βουτιές με άπνοια...σε πηγάδια 10 μέτρων.εξερεύνηση σπηλιάς οι οποίες ποτέ δεν ήταν ακατοίκητες...(εδώ βάλτε όλα τα ΄ζώα και ερπετά εκτός από δεινόσαυρο..κ κροκόδειλο).....και πυρομαχικά του Β παγκοσμίου...που δίπλα τους πιθανολογούσαμε..ότι υπήρχαν παγιδευμένες λίρες...πώς ζούμε ακόμη κάποιοι..και γράφουμε στα blog..δεν ξέρω...όλα αυτά βέβαια ως πιτσιρικάς...μετά ασχοληθήκαμε με τα κοριτσάκια.."θωμάς".
Διαγραφή"Θωμά", το γόνα, τον τέτοιο και το μπόι τα καταλαβαίνω ως μονάδες μέτρησης ύψους χιονιού. Πώς εννοείς την πατσιά; Πατουσιά ή πατησιά - περπατησιά; Κάπου διάβασα ότι πατουσιά σημαίνει το πρώτο πάτωμα.
Διαγραφή
ΔιαγραφήΠερί μέτρησης ύψους χιονιού...
https://m.youtube.com/watch?v=1kjwSlQoVRo
Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε για τις καιρικές συντροφιές-πληροφοριές τόσα χρόνια. Ένας αναγνωστής του blog. - - ΓΤ -
Ευχαριστούμε ΓΤ. Αυτό το "πάτησαν από σκεπή σε σκεπή" με ξεπερνάει!
ΔιαγραφήΚαλημέρα από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, το σύστημα που μας επηρέασε σε όλη τη διάρκεια της Δευτέρας, στην περιοχή μας έδωσε ικανοποιητικό υετό, 20-21 χλστ με τον ετήσιο να βρίσκεται στα 150 χλστ. Το καλό είναι ότι φαίνονται αρκετές βροχές για τη νέα εβδομάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σε όλους τους φίλους του μπλοκ και στον δάσκαλο μας. Ο Μετεονοστραδαμος επιμένει για πολική εισβολή. Θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί και στην ταινία " Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται" από την σειρά ταινιών Star Wars στον ρόλο του κακού Darth Vader
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντάξει ο τύπος είναι από τους γνωστούς λαιλαπάδες... Τάζει καταιγίδες, χιονοθύελλες, κυκλώνες, medicane, πολικό ψύχος, πλημμύρες, χιονοκαταιγίδες κλπ. Και σου λέει ότι κάτσει.. Μιλάμε για μεγάλο έμπορο καταστροφής.
ΔιαγραφήΠολική εισβολή, θα αστειεύεται βέβαια 🥳🤦
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλέπει το σενάριο του Τζίφου γύρω στις 15 του μήνα (που υποστηρίζεται από μερικά από τα υποσενάρια των ensembles του), που όλοι βλέπομε, τα ανακοινώνει στα ΜΜΕ κρατώντας πάντα επιφύλαξη και περιμένει να δει τι θα γίνει. Σε κάθε περίπτωση θα ανακράξει "το πρόβλεψα".
ΔιαγραφήΣύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μελετών του Copernicus από το ECMWF, ο χειμώνας του 2023-24 ήταν ο πιο θερμός χειμώνας όλων των εποχών για την Ελλάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ πιθανόν το ίδιο να ισχύει και για άλλες χώρες της Μεσογείου όπως η γείτονα Ιταλία.
Εγώ θα έλεγα έως ότου έρθει ο επόμενος πιο θερμός....
Κοιτώντας το διάγραμμα από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα φαίνεται ξεκάθαρα ότι από το 1990 ξεκινούν οι θερμές χρονιές να διαδέχονται η μία την άλλη σταδιακά, ενώ από το 2010 μέχρι σήμερα η κατάσταση ξεφεύγει!
Πολύ πιθανόν η άνοιξη που μας έρχεται να βγει αρκετά άστατη και σχετικά ψυχρή όπως και πέρσι και είναι λογικό μετά και τον τραγικό Φλεβάρη που πέρασε όπου στη βόρεια Ελλάδα ή θετική απόκλιση θερμοκρασίας έφτασε τους 4 ολόκληρους βαθμούς!
Θα το ξανά πω όμως,το καλοκαίρι που μας έρχεται είναι πάρα πολύ πιθανό να σπάσουν και τα περσινά ρεκόρ.
Η υπερθέρμανση καλπάζει ανεξέλεγκτη και τίποτα πιά δεν μπορεί να τη σταματήσει.
Ας το πάρουμε από τώρα χαμπάρι τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων...
Στα πρωινά τρεξίματα εμφανίζεται ως πρωταγωνήστρια του υετού η Θεσσαλονίκη(!)...ευτυχώς βελτιώθηκαν τα μακρινά και δίνουν βροχές και Κρήτη και Δωδ/σα και προσήνεμα,τα Δωδ/σα θα βραχούν ιακνοποιητικά και αύριο...!!Βροχές ευλογία κύριοι.....Οι πύλες της Ρωσσσίας κλπ...νομίζω θα είναι ένα ακόμη σκαλοπάτι για το ισόγειο....για μερικούς κλικολάγνπυς.."θωμ'ας"
ΑπάντησηΔιαγραφή