Αστάθεια ως την Παρασκευή

Βαρομετρικά χαμηλά στην κεντρική Μεσόγειο και τα ΒΔ Βαλκάνια προκαλούν άστατο καιρό στη ΝΑ Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας. Στην περιοχή μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), πέρα από τις τοπικές βροχές και τις καταιγίδες, θα επικρατήσουν Ν-ΝΑ άνεμοι εντάσεως 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 22 βαθμούς. Το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη (5-6/4) ο καιρός στη χώρα θα είναι γενικά άστατος με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά περιόδους. Πάντως, οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Παρασκευή (7/4), ένα ψυχρό μέτωπο που θα κινηθεί από την κεντρική Ευρώπη προς την Τουρκία θα προκαλέσει και στην περιοχή μας τοπικούς όμβρους και καταιγίδες. Με το πέρασμα του μετώπου θα επικρατήσουν στη χώρα βοριάδες και θα πέσει η θερμοκρασία. Το Σαββατοκύριακο (8-9/4) ο καιρός θα βελτιωθεί παντού.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου
     
Τρίτη, 4 Απριλίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 4-4-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κατά περιόδους. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 20 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους κυρίως στα ΒΔ. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 21 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Πιθανότητα καταιγίδων κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 21 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο Β. Αιγαίο και πιθανώς τη νύχτα στις Κυκλάδες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 22 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα τοπικών βροχών ή καταιγίδων τόσο την αποψινή νύχτα όσο και τη νύχτα προς την Τετάρτη. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 20 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 18 βαθμούς.


9 σχόλια:

  1. Kύριε Ζιακόπουλε, αναμένουμε σεμινάριο για να μάθουμε τι συνέβη σήμερα στο Καρπενήσι!

    Υ.Γ. για όσους δεν κατάλαβαν,σήμερα στο Καρπενήσι σημειώθηκε σφοδρή χιονόπτωση με τη θερμοκρασία μετά τις 6 το απόγευμα να πέφτει κάτω των 2oC,ενώ την ίδια ώρα η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη ήταν 14οC, στην Αθήνα 17οC και στη Φλώρινα 10οC!
    Σίγουρα μας θυμίζει 7η Απριλίου 2003 αλλά νομίζω ότι αυτή η θερμοκρασιακή διαφορά ήταν πιο θεαματική!
    Ο Χρήστος που έχει ζήσει στο Καρπενήσι σίγουρα θα έχει κάτι παραπάνω να μας πει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας. Το Καρπενήσι πέραν του μεγάλου υψομέτρου του (960 μ. στο κέντρο του) και της απόστασής του από τη θάλασσα, έχει την ιδιαιτερότητα να βρίσκεται πολύ κοντά σε δύο ψηλές κορυφές (Βελούχι 2.315 μ. και Άνεμος 2.104 μ.). Επιπλέον είναι κτισμένο στην πλαγιά της κορυφής Καραβάκι 1,887 μ. Έτσι τού προσδίδονται πέραν από το ηπειρωτικό κλίμα και χαρακτηριστικά του ορεινού κλίματος με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Συνεπώς, μια χιονόπτωση που σημειώνεται έστω και από αστάθεια στις κορυφές αυτές, μπορεί να επεκταθεί με τον κατάλληλο άνεμο - βόρειο στην προκειμένη περίπτωση - μέχρι και στην πόλη ρίχνοντας φυσικά και τη θερμοκρασία αναλόγως.

      Διαγραφή
    2. Χωρίς γνώση του πραγματικού προφίλ της ατμόσφαιρας πάνω από την περιοχή (η παραμετροποίηση του αναφλύφου από τα μοντέλα και η ανάλυσή τους είναι χονδροειδείς και ανεπαρκείς) δεν μπορούμε να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη. Για πολλά ακόμα χρόνα η ορεινή μετεωρολογία θα μας επιφυλάσσει εκπλήξεις.
      Καλημέρα σε όλους

      Διαγραφή
  2. ΟοC έφτασε η θερμοκρασία στο Καρπενήσι....
    Η υποστήριξη βελτιώθηκε αρκετά στο τελευταίο τρέξιμο...
    Η θερμοκρασία στα 850 από 3 που έδιναν τα μοντέλα πρέπει να έφτασε 0-1οC....
    Σε παρόμοιες περιπτώσεις η θερμοκρασία των 850 πέφτει κοντά στα 800-900μ. υψόμετρο...με τους υπολογισμούς των ορεινών παρατηρήσεων και των τοπικοτήτων εκεί...
    Κάτι παρόμοιο συνέβη και στα ορεινότερα Αιτ/νίας (χιόνισε από τα 1000μ. περίπου) και Φθιώτιδας από τα πιο δυτικά της (900μ. περίπου)....
    Ιδιομορφία, τοπικότητα, ορεινά, άνεμοι.....όλα αυτά μαζί....


    Κ.Άλεξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλα αυτα μαζί... μας λέει ο Κ.Άλεξ για να χιονισει σε υψόμετρο 900 με 1000 μέτρα.Σκέψου Χρήστο για να χιονίσει σε μηδενικό υψόμετρο π.χ. Θεσσαλονίκη τι πρέπει να γίνει,θα ελεγα μαζι με αυτα και θυσία στο θεο Απόλλωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ξεχνάς Δημήτρη ότι η Θεσσαλονίκη είναι αρκετά βορειότερα από τη Στερεά και το αναφερόμενο κρίσιμο υψόμετρο πέφτει γύρω στα 500 μ.

      Διαγραφή
  4. Έζησα πέντε χρόνια στην Θεσσαλονίκη 1996-2001 δεν ειναι πόλη που χιονιζει εύκολα.Στα πέντε χρόνια χιονισε το 1999 στις 30 Ιανουαρίου και το γνωστο σε όλους χιονι το Δεκέμβριο του 2001.Τοτε όμως χιονισε σχεδον σε ολη την χώρα.Μεχρι το Πανόραμα χιονιζε κάθε χρόνο-εκει πίναμε τους καφέδες μας- πιο κατω δύσκολα να κατέβει το χιόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρίμα που δεν ήσουν εκεί στις 7 Απριλίου του 2003 και στις 16 - 20 Δεκεμβρίου του 1988!

      Διαγραφή
  5. Στις 7 Απριλίου ήμουν στρατιώτης στην Καστοριά με 30 cm χιόνι και το 1988 ημουν απο το πρωί μεχρι το βράδυ εξω στη γειτονιά μου παίζοντας με το χιόνι!Αξέχαστες ημερομηνίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή