Πάντα επικίνδυνοι οι όψιμοι ανοιξιάτικοι παγετοί

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τα ΒΑ Βαλκάνια ως την κεντρική Μεσόγειο κινείται ανατολικά με αποτέλεσμα στη χώρα μας να επικρατήσουν ΒΔ άνεμοι και να πέσει η θερμοκρασία. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι βροχές που θα σημειωθούν θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και μικρή διάρκεια. Το Σάββατο (22/4) θα δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες για βροχές στα κεντρικά και κυρίως στα νότια διαμερίσματα της χώρας, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Την Κυριακή (23/4) μόνο στη ΒΑ Ελλάδα είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Οι ΒΔ άνεμοι θα φθάνουν τα 6 μποφόρ (Καρπάθιο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Τη Δευτέρα (24/4) θα επικρατήσει σχεδόν παντού ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Την Τρίτη και την Τετάρτη (25-26/4) προβλέπεται καλοκαιρία με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 25 βαθμούς.

     
Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21-4-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 17 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι στα ΒΔ. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 19 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Μεμονωμένοι όμβροι το απόγευμα κυρίως στη Θεσσαλία και τη Στερεά. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 21 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στις Κυκλάδες και το Α. Αιγαίο. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 22 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 19 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 17 βαθμούς.

11 σχόλια:

  1. Όψιμες καιρικές συγκινήσεις για τους χιονόφιλους της κεντρικής Ευρώπης. Ετοιμάζεται και δεύτερο κύμα, που λογικά θα είναι και το τελευταίο. Οτι καλύτερο για να γεμίσει κάποιος μπαταρίες εν όψει του επερχόμενου θέρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από πλευράς ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, η κατάσταση στη Β-ΒΔ Ευρώπη την άνοιξη είναι σχετικά περίπλοκη.Τον Απρίλιο και στις αρχές Μαΐου παρουσιάζεται αυξημένη συχνότητα εμφάνισης αντικυκλώνων τύπου εμποδισμού. Το δεύτερο και το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου καθώς και τον Ιούνιο παρουσιάζεται αυξημένος ο μέσος αριθμός ημερών κακοκαιρίας. Αυτό οφείλεται βασικά στην αυξημένη διέλευση θυελλών, προερχομένων από τον Ατλαντικό.
    Καλό βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε δίκιο κ.Ζιακόπουλε για τις ανοιξιάτικες κακοκαιρίες στην Β-ΒΔ Ευρώπη. Αλλά εγώ εννοούσα χιονοπτώσεις σε ημιορεινά και κάποια πεδινά της κεντρικής κυρίως Ευρώπης και των Βαλκανίων. Αυτά λογικά τελειώνουν στις αρχές του Μάη. Αααχ, σε λάθος χώρα έχουμε γεννηθεί κάποιοι...

      Διαγραφή
    2. Γιώργο, καλημέρα. Η άποψή μου είναι ότι αν είχαμε γεννηθεί και ζούσαμε εκεί ή ακόμη περισσότερο στη ΒΑ Αμερική, μπορεί να μην το αγαπούσαμε τόσο, λόγω της αφθονίας του και να μακαρίζαμε την Ελλάδα.

      Διαγραφή
    3. Αν είμασταν Χρήστο ματσωμένοι "Μπρούκληδες", θα το απολαμβάναμε πιστεύω σχεδόν όλο το χρόνο. Και το καλοκαίρι θα κατεβαίναμε Ελλάδα να μαζέψουμε ήλιο και να σκορπίσουμε τα ντόλαρς. Μια χαρά θα την περνούσαμε, μπέικα!

      Διαγραφή
  3. Σάββατο πρωινές ώρες κατά την γνώμη μου θα πασπαλιστεί και η πάρνηθα από μπάφι και πάνω. Κάτω από 0 στα 850 η τεμπ, περίπου στο -29 με -30 η υποστήριξη και με το επίπεδο παγοποίησης στα 1350 με 1400 μέτρα. Ο υετός ίσως είναι το μόνο θέμα για τις κρίσιμες ώρες 06:00 - 12:00. Πιστεύω θα έχει προλάβει να μπει πριν ανέβουν τα επίπεδα. Αν και δεν είναι απίθανο να χιονιστεί στην κορυφή της ακόμα και το μεσημέρι. Για τους φίλους χιονόφιλους είναι η τελευταία ευκαιρία να δουν το τιμημένο!!!! Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Γιώργο, λίγο έπεσε η θερμοκρασία αυτές τις ημέρες, είδες και 5 φώτο από χιονισμένες πρωτεύουσες της Κ. Ευρώπης κι αμέσως ξύπνησε το χιονοένστικτό σου. Προσωπικά με αφήνουν παγερά (ειρωνία...) αδιάφορο τέτοιου είδους όψιμα χιονοκύματα. Στην Ευρώπη βέβαια αυτή τη φορά χιόνισε πολύ καλά, λες και ήταν χειμώνας, συνήθως τέτοια εποχή δεν αφορούν πεδινά και πόλεις. Για την Ελλάδα τι να πω; Ας έχουμε 2-3 καλές χιονοπτώσεις στα πεδινά όταν πρέπει και είμαι οκ. Πάντως, το ότι έχουμε γεννηθεί σε λάθος χώρα, το έχουμε αναρωτηθεί όλοι οι χιονόφιλοι νομίζω στα πέτρινα χρόνια... Μια παρένθεση πάντως: Υπάρχουν μέρη στην Ευρώπη που νομίζουμε ότι το χιόνι είναι κάτι συχνό και δεν είναι έτσι (π.χ. 2 χρόνια στην Κεντροβόρεια Αγγλία έχω ζήσει, κάτι αστεία χιόνια της πλάκας που τα βλέπει και ο ...Πειραιάς είχα πετύχει... Έπρεπε να έρθω Χριστούγεννα Ελλάδα για να δω χιόνι της προκοπής. Θέλω να πω ότι για το γεωγραφικό πλάτος που είμαστε, πάλι καλά να λέμε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Αγγλία θα χιονιστεί για τα καλά μόνο όταν θα σταματήσει το ρεύμα του Κόλπου. Μέχρι τότε απλά θα μουλιάζει. Το υγρό κρύο που επικρατεί εκεί (θα το βίωσες και εσύ) θεωρείται, αν δεν κάνω λάθος, οτι χειρότερο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πολύ πιο επικίνδυνο και από το σιβηρικό ξερόκρυο.

      Διαγραφή
  5. Γιώργο,γυμνασε τα ποδια σου και να έρθεις Γιάννενα εδω εχουμε αρκετα βουνα και μπορούμε να περπατάμε σε χιόνι μεχρι το καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλα, αν σταματήσει το ρεύμα του κόλπου θα αλλάξει η γη όπως την ξέραμε τουλάχιστον. μέχρι να συμβεί αυτό, έχω να πω ότι απλώς ευελπιστώ σε ισχυρούς αντικυκλώνες 1040 πάνω από τη Γηραιά Αλβιώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη νομίζεις οτι είναι οπωσδήποτε απομακρυσμένο μελλοντικό σενάριο το σταμάτημα η έστω η σημαντική επιβράδυνση του ρεύματος. Με το ρυθμό που λιώνουν οι πάγοι και τις ποσότητες γλυκού νερού που χύνονται στο βόρειο Ατλαντικό, μπορεί να είναι κάτι που θα συμβεί ακόμα και μέσα στο προσδώκιμο του βίου μας (του δικού σου με σαφώς περισσότερες πιθανότητες, εγώ μπορεί να ταχω τινάξει μέχρι τότε).

      Διαγραφή