Υψηλές θερμοκρασίες, ασθενείς άνεμοι και ελάχιστες βροχές

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την Τυνησία, κινείται βορειοανατολικά. Η περιοχή μας καλύπτεται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) να διατηρηθεί η καλοκαιρία και οι άνεμοι να παραμείνουν ασθενείς. Πάντως, θα υπάρχουν κατά περιόδους αραιές νεφώσεις και το πρωί τοπικές ομίχλες. Το Σάββατο (29/4) αναμένεται περισσότερη συννεφιά, αλλά η πιθανότητα βροχής είναι μικρή. Οι νότιοι άνεμοι μόνο στο Ιόνιο είναι πιθανό να φθάσουν τα 6 μποφόρ. Την Κυριακή (30/4) υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε Β-ΒΔ με αποτέλεσμα τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Τη Δευτέρα, Πρωτομαγιά, ο καιρός θα είναι σχετικά καλός με κατά τόπους νεφώσεις και ίσως σποραδικούς όμβρους τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά. 
   
Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28-4-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Το πρωί τοπικές ομίχλες. Άνεμοι Ν 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 27 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Το πρωί τοπικές ομίχλες.  Άνεμοι Ν-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 28 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Το πρωί τοπικές ομίχλες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 29 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις στα βόρεια. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Το πρωί τοπικές ομίχλες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 28 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Το πρωί τοπικές ομίχλες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 26 βαθμούς.


4 σχόλια:

  1. Ηρεμήσαμε εμείς, ησύχασε ο κ. Ζιακόπουλος. Πάντως το πιο ανησυχητικό όλων είναι η φοβερή ανομβρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σελίδα του δάσκαλου, σε αντίθεση με τις ...αρκούδες, πέφτει σε θερινή νάρκη. Το χειμώνα ...ξεσαλώνει. Ας ελπίσουμε σε καλές καταιγίδες ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές, να ζωντανέψει λίγο το μπλόκ και η διάθεσή μας.

      Διαγραφή
  2. Μια κακή υετικά χρονιά (η περυσινή) ακολουθείται από μια κακή χρόνια και φέτος, ελπίζω να μην ζήσουμε τα πέτρινα χρόνια 1989-1991 και 1992-1993 τουλάχιστον το 91-92 εμείς οι Αθηναίοι ζήσαμε καλούς χιονιάδες χωρίς όμως ουσιαστικά να λυθεί το πρόβλημα της ανομβρίας, εκείνης της περιόδου! πάντως αν δει κάποιος τα αποθέματα των ταμιευτήρων της ΕΥΔΑΠ θα καταλάβει ότι η φετινή χρονιά παρόλο που το δίμηνο Δεκεμβρίου Ιανουαρίου είχε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες πήγε χειρότερα απο πέρυσι τα στοιχεία είναι ανησυχητικά μιας και στις 27/4/2015 τα συνολικά αποθέματα των ταμιευτήρων Εύηνου Μόρνου Υλίκης και Μαραθώνα ήταν 1,39 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στις 27/04/2016 1,34 και σήμερα 1,16! δηλαδή μιλάμε για απώλεια νερού περίπου στα 180 εκ το τελευταίο έτος και να σκεφτεί κανείς ότι ακολουθεί από εδώ και πέρα η ξηρή περίοδος για την χώρα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το 2016 η Aθήνα (Γκάζι, ΕΑΑ) κατέγραψε 300 mm. Η κλιματική τιμή είναι κάτι μεταξύ 370 και 410? Οι υπόλοιπες χρονιές της τρέχουσας δεκαετίας ήταν υετικά ικανοποιητικές (μέσες άκρες). Φέτος, στο ένα τρίτο της χρονιάς, έχουμε στην Αθήνα 150 mm.

    Για την περιοχή μου ο μέσος όρος δεκαετίας είναι στο -4% (σε σχέση με την κλιματική τιμή του 20ου αιώνα). Απόκλιση μη ικανή να οδηγήσει σε συμπεράσματα (π.χ. μια παράμετρος είναι η διαφορά των σταθμών και των τοποθεσιών τους, ΕΜΥ Vs EAA).

    Ίσως μπορούμε να πούμε ότι, προς το παρόν, ποσοτικά τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει σημαντικά, αλλά φαίνεται μια τάση για αραίωση της συχνότητας και επομένως αύξηση της ραγδαιότητας? (φυσικά το να μην πούμε τίποτα είναι πάντα το σοφότερο..)

    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή