Τελικά, τι έπεσε στον Όλυμπο στις 30 Αυγούστου;

Είδα δύο βιντεάκια με τον υετό που έπεσε πρόσφατα (30/8) στις υψηλότερες περιοχές του Ολύμπου. Στο πρώτο από αυτά, που ήταν μικρής διάρκειας, φαινόταν χωρίς αμφιβολία ότι επρόκειτο γι αυτό που οι περισσότεροι ονομάζουν χιονοχάλαζο. Στο δεύτερο βίντεο που ήταν το πιο διαδεδομένο, λίγο μεγαλύτερης διάρκειας και περιείχε αντιδράσεις και σχόλια ορειβατών η εικόνα δεν ήταν πολύ διαφωτιστική και μου έδωσε την εντύπωση ότι ίσως υπήρξε και χιονόπτωση. Η εντύπωσή μου αυτή ενισχύθηκε από το γεγονός ότι ορισμένοι από τους παρευρισκομένους ορειβάτες μίλησαν για χιονόπτωση. Η αλήθεια είναι ότι ένας επαγγελματίας μετεωρολόγος - παρατηρητής θα κατέγραφε με περισσότερη ακρίβεια το είδος και τον τύπο του υετού, αλλά νομίζω ότι και οι άνθρωποι που βρέθηκαν στο βουνό ήταν σε θέση να διακρίνουν στοιχειωδώς τις νιφάδες από το χιονοχάλαζο. Αν, λοιπόν, υποθέσουμε ότι εκτός από το χιονοχάλαζο παρατηρήθηκε και περιορισμένης διάρκειας χιονόπτωση, μπορεί η τελευταία να δικαιολογηθεί;


Ας αρχίσουμε από την επίσημη ονοματολογία του φαινομένου. Στη διεθνή βιβλιογραφία για το χιονοχάλαζο χρησιμοποιούνται οι λέξεις: (α) graupel που μπορούμε να το πούμε μόρφωμα πάγου, (β) soft hail (μαλακό χαλάζι) και (γ) snow pellets (χιονοσφαιρίδια). Στη χώρα μας, όπως προαναφέρθηκε, χρησιμοποιείται ευρέως η λέξη χιονοχάλαζο, αλλά εμείς στην Κόνιτσα και γενικότερα στην Ήπειρο το λέμε κοκορόχιονο!

«Βροχή. Ψιχαλιστή ποτιστική δαρτή.
Υετός. Ομηρική βροχή.
Όμβρος. Αρχαία βροχή - καταρρακτώδης.
Βροχή και άλλα κατακρημνίσματα.
Χιών. Χιόνι κοκορόχιονο χιονόνερο  Νιφετός.
Χάλαζα χαλάζι χαλαζόκοκκος...»

 (Μιχάλη Γκανά, «Βροχή και άλλα κατακρημνίσματα» από την ποιητική συλλογή ''Αψινθος»).

Με απλά λόγια, το χιονοχάλαζο αποτελείται από μπάλες πάγου σκληρότερες από το χιόνι και μαλακότερες από το χαλάζι που μοιάζουν με μπάλες από φελιζόλ σε μέγεθος μπιζελιού και όταν τις πιέζουμε ανάμεσα στα δάχτυλά σας, θρυμματίζονται. Για το τι είναι και πώς σχηματίζονται τα μορφώματα πάγου μάς πληροφορεί η Μικροφυσική των Νεφών: «Τα μορφώματα πάγου (graupels) είναι ακανόνιστου σχήματος κομμάτια πάγου μέσης διαμέτρου 2 ως 5 χιλιοστών που σχηματίζονται όταν πάνω σε νιφάδες που βρίσκονται σε πτωτική τροχιά συγκεντρώνονται και παγοποιούνται υπέρψυχρα υδροσταγονίδια (…) Η αύξηση του όγκου των σωματιδίων του πάγου επιτυγχάνεται με τη διαδικασία της σύμφυσης (accretion ή riming). Με τη σύμφυση, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος παχνιάσματος, αυξάνεται ο όγκος ενός υδρομετεώρου στερεάς μορφής με τη σύγκρουσή του με υπέρψυχρα νεφοσταγονίδια, τα οποία τη στιγμή της επαφής παγοποιούνται. Αν η παγοποίηση των υπέρψυχρων υδροσταγονιδίων είναι άμεση, οι δομές του πάγου που δημιουργούνται είναι πορώδεις. Αντίθετα, αν η παγοποίηση δεν είναι άμεση, η δομή του πάγου είναι πυκνή. Το τελευταίο συμβαίνει στην περίπτωση δημιουργίας των χαλαζοκόκκων. Σημειώνεται ότι τα υπέρψυχρα υδροσταγονίδια, που είναι γνωστά και ως υδροσταγονίδια σε υπέρτηξη, είναι υδροσταγονίδια που διατηρούν την υγρή τους μορφή, αν και οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος είναι αρνητικές». (Από το βιβλίο ΚΑΙΡΟΣ Ο ΓΙOΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΜΟΣ ΙΙI «Ο έλεγχος»).

Το χιονοχάλαζο, που είναι συχνό στις υψηλές ορεινές περιοχές το καλοκαίρι, παράγεται συνήθως από υψηλά σωρειτόμορφα σύννεφα που εκτείνονται πάνω από το επίπεδο της ισόθερμης του μηδενός. Στις 30/8 στην περιοχή του Ολύμπου η ατμόσφαιρα ήταν ασταθής με συνέπεια την ανάπτυξη σωρειτομελανιών. Τα ισχυρά ανοδικά ρεύματα του θερμού αέρα που ξεκινούσαν από το έδαφος μετέφεραν στο εσωτερικό των σωρειτομελανιών τεράστιες ποσότητες υδροσταγονιδίων που παρέμειναν σε υγρή μορφή ακόμα και όταν ξεπέρασαν το επίπεδο παγοποίησης και βρέθηκαν στο δρόμο των νιφάδων που κατευθύνονταν προς το έδαφος. Εκεί, με τη διαδικασία που περιγράφτηκε παραπάνω και αναπαριστάνεται στο σχήμα μας, οι νιφάδες έγιναν μπάλες χιονοχάλαζου που κάποια στιγμή έπεσαν στο έδαφος.

Τα πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι  αν κάποιες από τις νιφάδες σε μια φάση του υετού κατάφεραν να φθάσουν στο έδαφος χωρίς να πάρουν τη μορφή χιονοχάλαζου. Η απάντηση είναι ότι μπορεί να συνέβη κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι συχνά παρατηρείται χιονόπτωση είτε λίγο πριν από την πτώση του χιονοχάλαζου είτε ταυτόχρονα με την πτώση αυτού. Το δεύτερο, σημαντικότερο ίσως, ερώτημα είναι αν οι θερμοκρασιακές συνθήκες ήταν ανεκτές ώστε κατά το τελευταίο στάδιο της διαδρομής τους οι νιφάδες να μη λιώσουν πριν φθάσουν στο έδαφος. Ας το δούμε αυτό αναλυτικά. Η πρωινή ραδιοβόληση της Θεσσαλονίκης της 30ης Αυγούστου έδωσε θερμοκρασία 8,6 βαθμών Κελσίου σε ύψος 2.640 μέτρων, πράγμα που σημαίνει ότι η αντίστοιχη θερμοκρασία στην περιοχή του Ολύμπου λίγο ή πολύ ήταν κοντά σε αυτή την τιμή. Έτσι, δεν θα είμαστε μακράν της πραγματικότητας αν θεωρήσουμε ότι στα τελευταία 300 μέτρα της διαδρομής των νιφάδων αρκούσε μια θερμοκρασία κατά 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη για την επιβίωση μέρους τουλάχιστον από αυτές ως το έδαφος. Κατά τη γνώμη μου, αυτή τη μικρότερη θερμοκρασία την έδωσε η «ψυχρή λίμνη» που σχηματίζεται κάτω από τους σωρειτομελανίες. Σας θυμίζω ότι σε μια τέτοια περίπτωση χιόνισε, πέραν κάθε προσδοκίας, στα Γιάννενα τον περασμένο Φεβρουάριο (βλέπε την ανάρτηση με τον τίτλο «Η απρόσμενη χιονόπτωση των Ιωαννίνων» της 16ης Φεβρουαρίου 2022). Και κάτι ακόμα. Μην ξεχνάτε ότι τη θερινή περίοδο στα ψηλά βουνά η σχετική υγρασία στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας είναι χαμηλή, γεγονός που αυξάνει την εξάτμιση, η οποία, με τη σειρά της, προσφέρει στο περιβάλλον ψύξη «θεόσταλτη» για την επιβίωση μέρους των νιφάδων.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους


34 σχόλια:

  1. Φοβερή επεξήγηση δάσκαλε.
    Ευχαριστούμε γιά το χρόνο πού αφιερώσατε διότι ξεκάθαρη απάντηση δεν υπήρχε.
    Όλο το "ζουμί" είναι στην τελευταία παράγραφό σας με την πιθανότητα η ψυχρή λίμνη να έριξε τη θερμοκρασία λίγο παραπάνω στα συγκεκριμένα μεγάλα υψόμετρα και να εμφανίστηκαν σκόρπιες νιφάδες μέσα στο χιονοχάλαζο πού εξαρχής αναφέραμε στο μπλογκ ότι έπεσε.
    Μοιάζει και η περίπτωση των Ιωαννίνων τον περασμένο Φεβρουάριο με τα ταχέως καθοδικά ρεύματα πού δημιούργησαν και τότε οι καταιγίδες, όμως νομίζω ότι οι θερμοκρασίες τού τότε ήταν πολύ πιό ευνοϊκές μέχρι τα κατώτερα στρώματα γι'αυτό είχαμε τότε και ακαριαία χιονόστρωση.
    Προσωπικά(όπως πιστεύω και εσείς) η συγκεκριμένη ημερομηνία (30 Αυγούστου) δεν πληρεί σε καμία περίπτωση τις προϋποθέσεις γιά να μπει στο χρονοντούλαπο των καλοκαιρινών χιονοπτώσεων τού Ολύμπου.

    Στα καιρικά μας τώρα αν και σήμερα η μέρα δεν έδωσε κάτι ιδιαίτερο στην περιοχή του Αγρινίου, νωρίς το απόγευμα τον ξανά πήραμε τον όμβρο μας με 6mm.
    Τέλεια συνεχίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Επαγγελματική" ανάλυση θα έλεγα! Και νομίζω ότι έτσι έγινε στη προκειμένη περίπτωση. Ελπίζω η συγκεκριμένη ανάρτηση να μην ανοίξει ακούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Ασκούς (του Αιόλου)" ήθελες να γράψεις μάλλον στην τελευταία λέξη και αν "φωτογραφίζεις" εμένα και δεν μιλάς γενικά, ποτέ δεν είχα και δεν έχω στόχο την αντιπαράθεση, απλά μετέφερα στο blog ανάρτηση των παιδιών στο καταφύγιο στον Όλυμπο, πιστεύοντας όσα ανέφεραν.

      Να μεταφέρω και μία είδηση από τις ΗΠΑ τώρα, καθώς 200 χιλιάδες άνθρωποι στο Τζάκσον του Μισισίπι δεν έχουν πόσιμο νερό, μετά από πλημμύρες που κατέστρεψαν το δίκτυο διαχείρισης υδάτων, όπως μεταδίδει το BBC. Οι ντόπιοι λένε, πάντως, ότι είχαν πρόβλημα με το νερό, που ήταν πολύ βρώμικο και πριν τις πλημμύρες. Συγκεκριμένα, από τις σφοδρές χιονοπτώσεις του Φεβρουαρίου 2021 δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας, που να μην τους έχει ζητηθεί να βράζουν το νερό ή που να μην είναι χαμηλή η πίεση. Γίνονται επίσης συστάσεις στους κατοίκους να κλείνουν το στόμα τους, όταν κάνουν ντους, ενώ τους μοιράζουν συχνά εμφιαλωμένα νερά. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Τζάκσον είναι σε απόγνωση με το καφέ νερό που τρέχει από τις βρύσες των σπιτιών τους, ειδικά όσοι έχουν παιδιά, αλλά για οικονομικούς λόγους δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακομίσουν σε άλλη γειτονιά.

      Επί της ουσίας και απ' ό,τι έχω διαβάσει και από άλλα ρεπορτάζ, δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή κρατική μέριμνα για τους κατοίκους του Τζάκσον, που στην πλειοψηφία τους είναι μαύροι και φτωχοί, με τον καιρό να είναι μία καλή δικαιολογία για την κυβερνητική αδράνεια και την αποποίηση ευθυνών.
      https://www.bbc.com/news/av/world-us-canada-62761355
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Ειδήσεις από το BBC.

      Διαγραφή
    3. To θέμα δεν είναι από πού προέρχεται η είδηση, αλλά αν είναι αλήθεια και αν είναι ήδη γνωστή, οπότε σε περίπτωση που τη μεταφέρεις, θα πρέπει να έχεις κάποιες περισσότερες πληροφορίες από τις αρχικές. Στο μεταξύ, δύο σεισμοί σήμερα το πρωί. Ο ισχυρότερος στην Κρήτη (πάνω από 5 Ρίχτερ), ενώ αυτός στη Βοιωτία που άγγιξε τα 4 Ρίχτερ, έγινε αισθητός στην Αττική. Τον κατάλαβα κι εγώ, αλλά επειδή ήταν πολύ σύντομη η δόνηση, νόμιζα πως ήταν ιδέα μου. Ας ελπίσουμε να τρίτωσε, καθώς είχε κάνει και στη Σάμο σεισμό τις προάλλες.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Ο δαίμων του τυπογραφείου...αγαπητέ Βαγγέλη, και θα σου πρότεινα να είσαι λίγο παραπάνω χαλαρός διότι μαλώνεις μόνος σου.

      Διαγραφή
  3. Με αυτή την ανάρτηση για τον Όλυμπο θυμήθηκα πριν αρκετά χρόνια έναν οδηγό νταλίκας μου είχε μιλήσει για χιονι στην Κατάρα προς τα τέλη Αυγούστου. Εγώ υποστήριζα ότι ήταν χαλάζι κι εκείνος έλεγε ότι δεν μπερδεύει το χιονι με το χαλάζι. Ίσως να συνέβη κάτι παρόμοιο και τότε. Όσο για την λέξη κοκοροχιονο την χρησιμοποιούμε και σήμερα οι Γιαννιωτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο πατέρας μου είχε πει κάποτε για το χιονοχάλαζο ότι "ρίχνει γκραβελάκια". Από πού να προερχόταν η λέξη άραγε, από το graupel ή από το gravel (χαλίκι), ένας Θεός ξέρει.

      Διαγραφή
  4. Δάσκαλος, με τα όλα του!! Κι όμως έλεγα.... Δεν γίνεται το συγκεκριμένο καιρικό γεγονός να μην το αναλύσει ο Κύριος Ζιακόπουλος. Την καλησπέρα μου! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητήρια Δάσκαλε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς για το έργο που μας προσφέρετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο δεύτερος ψυχρότερος Αύγουστος από το 2010 ήταν αυτός που μας πέρασε για την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, σύμφωνα με το meteo.gr. Για τη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου ήταν ο τρίτος ψυχρότερος και για την Κρήτη ο πέμπτος.

    Στo μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ωστόσο, ο Αύγουστος του 2022 ήταν κατά πολύ θερμότερος, με το ανατολικό τμήμα της ηπείρου και τη χώρα μας να αποτελούν τις εξαιρέσεις.
    https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2395

    Συνεχίζεται, πάντως, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια το μοτίβο που θέλει ζέστη, ανεξαρτήτως εποχής, στη δυτική Ευρώπη και ψυχρές / δροσερές συνθήκες στην ανατολική. Για του λόγου το αληθές και ο Οκτώβριος ήταν πέρσι από τους πιο κρύους που θυμάμαι, με ψυχρή εισβολή χειμερινού τύπου στις 25/10/21, που πήγα με πουκαμισάκι για μπάνιο και ψόφησα απ' το κρύο, με πάρα πολλές βροχές και την εικόνα που έμεινε να είναι εκείνη των άτυχων επιβατών, οι οποίοι βγήκαν κολυμπώντας από λεωφορείο στη μικρή παραλιακή.

    Λίγους μήνες μετά θα ήταν ακόμα πιο άτυχοι οι χιλιάδες που καθηλώθηκαν για μία ολόκληρη μέρα στα χιόνια της Αττικής Οδού, στις 24-25 Ιανουαρίου 2022. Χιλιάδες ακόμα έμειναν χωρίς ρεύμα για καμιά βδομάδα, όπως είχε συμβεί και μετά τα χιόνια στις 15-16 Φεβρουαρίου 2021. Ο Μάρτιος του 2022 ήταν ο πιο παγωμένος που θυμάμαι, παρά το γεγονός ότι κρύος ήταν και ο Μάρτιος του 2021, αλλά και ο Απρίλιος του 2021. Θυμάμαι, εκείνη την ψυχρολουσία στις 7/4/21, εν μέσω καραντίνας στο Θυμάρι, που άντεξα μόλις 5 λεπτά στη θάλασσα, αφού μου κοβόταν ανάσα όχι από τον κορωνοϊό, αλλά από τον βοριά τον παγερό.

    Το συμπέρασμα είναι ότι δεν βγαίνουν όλοι οι μήνες όλο και θερμότεροι, όπως κατά κόρον λέγεται, άλλωστε, και το καλοκαίρι ήταν δροσερό και βροχερό για τα δεδομένα α της Ελλάδας. Χθες τη νύχτα 2/9, μνημόνευσα κάποια σχόλια που ανέφεραν μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι το κλίμα στην Ελλάδα γίνεται τροπικό, με την τρομερή υγρασία που είχε. Ειδικά αν έβγαινες από κλιματιζόμενο χώρο, σου έπαιρνε 1-2 λεπτά μέχρι να προσαρμοστείς στην τεράστια διαφορά θερμοκρασίας
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρεις παρατηρήσεις:
      α) Αν παρουσιάζονταν και οι αποκλίσεις της μέσης ελάχιστης θερμοκρασίας και της μέσης θερμοκρασίας εικοσιτεραώρου, η εικόνα θα ήταν διαφορετική.
      β) Το συμπέρασμα ότι το κλίμα πηγαίνει προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση με δεδομενα δεκαετίας είναι παρακινδυνευμένο.
      γ) Η υπόθεση ότι με την κλιματική αλλαγή όλοι οι μήνες θα είναι όλο και θερμότεροι είναι λανθασμένη γιατί αγνοεί τη φυσικη μεταβλητότητα του καιρού και του κλίματος.

      Διαγραφή
    2. Να διορθώσω, ότι ο Απρίλιος του 2020 ήταν ο κρύος και η ψυχρή εισβολή με χιόνια στην Πάρνηθα και τα βόρεια προάστια είχε σημειωθεί στις 7/4/2020. Φέτος, είχαμε δύο κρύα στις 12 και 18 Απριλίου 2022 και θυμήθηκα τότε, αυτό που γράφει καμιά φορά ο κ. Ζιακόπουλος για την πέρδικα και το αυγό στις 18. Και στις 18 Μάη είχε επίσης πολύ κρύο ξεροβόρι φέτος, μία όψιμη ψυχρή εισβολή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Προς τον φίλτατο Β.ΣΠ. ως ένας "συντροφος" εχω να παρατηρήσω τα ακόλουθα
      α)Καμμία μελέτη δεν μας είπε πως θα ηταν το κλίμα της γης χωρίς τους ανθρωπινους ρύπους,μοιάζει να είναι περιμετρικό θέμα ενω είναι το κυρίαρχο και η μόνη σοβαρή αφετηρία για να καταλήξουμε ποια είναι η επίδραση των ανθρωπινων ρύπων
      β)Κανένας κλιματολόγος δεν μου εχει απαντήσει εάν η υφιστάμενη κυκκλοφορία υπήρχε παντα (ρευμα του κόλπου,Αζορικός κλπ),η αλλάζει συντονα με την φυσική μεταβλητότητα του κλίματος
      Νομίζω για εναν καιρόφιλο...αυτα τα ερωτήματα κάποια στιγμή πρέπει να απαντηθούν.Ευνόητο είναι οτι ολα αυτά τα γραφω καλόπιστα μπας και βρω καμμία άκρη."θωμάς

      Διαγραφή
    4. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, για την περίοδο παρατηρήσεων από το 1901 έως το 1975, η μέση μέγιστη στη Καλαμάτα τον Ιούλιο είναι 31,8 οC. Φέτος τον Ιούλιο η μέση μέγιστη ήταν 33,5 και πέρσι ήταν πάνω από 34!! Είναι γεγονός λοιπόν ότι το φετινό καλοκαίρι είναι κατά ένα βαθμό ψυχρότερο από το περσινό....και αν συνεχιστεί αυτή η τάση σίγουρα έρχεται η νέα περίοδος των παγετώνων...



      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ Νώντα Καμαρινέ, όταν είσαι συνεχώς δηκτικός και ειρωνικός απέναντι σε όσους δεν πιστεύουν στην κλιματική αλλαγή (και πίστεψε με, δεν είμαι ανάμεσα τους), ακόμα κι αν τους πείθεις με τα επιχειρήματα σου, τελικά θα τους κάνεις να πεισμώσουν και θα τους χάσεις εξαιτίας της συμπεριφοράς σου. Γενικά μιλάω, για το πώς αντιμετωπίζονται οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής, πάντα μόνο με το μαστίγιο. Σημασία έχει και ο τρόπος, όμως, σε όλα στη ζωή.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  7. Τα πράγματα τα έβαλε ο δάσκαλος στη σωστή τους θέση πάντα αντικειμενικά ,καθώς ξεκάθαρει εικόνα πιστεύω, όπως είπε και ο Φώτης δεν υπήρχε .Άποψη μου είναι ότι τέτοια φαινόμενα από εδώ και στο εξις θα τα βλέπουμε ποιο συχνά (θα δούνε πολλά τα ματάκια μας ακόμη).Όσο αναφορά την χθεσινή διαταραχή εδώ στη Νοτιοδυτική Μαγνησία μας αποζημίωσε και με το παραπάνω ειδικά στα ορεινά της Όθρυς έριξε πολύ νερό , πιστεύω ότι επιτε και συνέχεια την Δευτέρα και από εκεί και μετά το επόμενο Σάββατο Κυριάκο με μια πρόσκαιρη άνοδο της θερμοκρασίας διαφενονται εκ νέου βροχές,βέβαια είναι ακόμη αρκετές ημέρες οπότε θα περίμενουμε . Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. -----Επί τέλους διελευκάνθη και το μείζον θέμα του χιονοχάλαζου ή του κοκορόχιονου με την οφειλόμενη επάρκεια.

    -----Για την ακρίβεια, ο Αίολος ένα ασκό είχε.

    ----- Στην περιοχή μου (Δυτική Κορινθία-Ανατολική Αχαία) τα καιρικά βαίνουν,γενικά,επί το θερμότερον και "λειψυδρέστερον".Τα χιόνια,ειδικά,ακριβοθώρητα.
    -----Ξέχασα χθές να αναφέρω ότι ,ύστερα από αρκετές μέρες,πήραμε πάλι ένα και μισό του χιλιοστού βροχής!. Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα,είμαστεεε....======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το meteo για άλλη μια φορά κατά την παρουσίαση των μηνιαίων στατιστικών χρησιμοποιεί ορολογία που μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα. Από τη στιγμή που βάση σύγκρισης είναι η μέση θερμοκρασία της τελευταίας δεκαετίας (δηλαδή της θερμότερης δεκαετίας που έχει καταγραφεί), φράσεις του τύπου "χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα" είναι επιεικώς ατυχείς και παραπλανητικές. Κατανοώ ότι ο πολλαπλασιασμός των σταθμών τα τελευταία χρόνια καθιστά ελκυστική τη χρήση της τελευταίας δεκαετίας για τη διενέργεια υπολογισμών και την εξαγωγή όμορφων γραφημάτων, αλλά λίγο μεγαλύτερη λεκτική ακρίβεια θα ήταν ευπρόσδεκτη, ιδίως όταν η έλλειψή της δίνει τροφή σε όσους καραδοκούν για να αμφισβητήσουν την ύπαρξη και την ένταση της κλιματικής αλλαγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προτιμότερη είναι κατά τη γνώμη μου η σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία, διότι δείχνει αν επιβραδύνεται ή επιταχύνεται η υπερθέρμανση, έστω κι αν σε μικρές περιόδους παίζει ρόλο και η μεταβλητότητα του κλίματος, που ανέφερε παραπάνω ο κ. Ζιακόπουλος. Το ότι η μέση θερμοκρασία της γης είναι κατά 1 βαθμό περίπου μεγαλύτερη από την προβιομηχανική εποχή είναι δεδομένο, δεν αμφισβητείται. Με την υποσημείωση, βέβαια, ότι η προβιομηχανική εποχή είχε χαρακτηριστεί και mini ice age, δηλαδή, ήταν πολύ ψυχρή. Το θέμα είναι πλέον να δούμε κατά πόσο επιδεινώνεται η κατάσταση, οπότε ορθώς πράττει το meteo.gr.

      Μην ξεχνάμε επίσης ότι οι μετρήσεις έχουν πια σχεδόν απόλυτη ακρίβεια, κάτι που πιθανότατα δεν συνέβαινε στις αρχές του περασμένου αιώνα. Για να γίνει αντιληπτό, κάποτε και στον στίβο μετρούσαν με χρονόμετρα χειρός μόνο τα δευτερόλεπτα και πλέον καταγράφονται με ακρίβεια και τα εκατοστά του δευτερολέπτου.

      Τέλος, αν κι εγώ πιστεύω ότι υπάρχει ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή, δεν μου αρέσει καθόλου που είναι δακτυλοδεικτούμενοι και αντιμετωπίζονται σχεδόν σαν εγκληματίες όσοι δεν πιστεύουν στην κλιματική αλλαγή. Κυρίως επειδή είναι άσχημο να αφορίζουμε και να απαξιώνουμε άλλους ανθρώπους, απλά επειδή έχουν διαφορετική άποψη. Ειδικά όταν πρόκειται για μία δυναμική διαδικασία που δεν ξέρουμε ποια εξέλιξη και μάλλον δεν θα δούμε ποια κατάληξη θα έχει. Ναι, ακόμα να γυρίσουμε σε μία εποχή παγετώνων δεν είναι απίθανο.

      Άλλωστε, έχουμε ακραία ζέστη και ξηρασία από τη μία και ακραίες χιονοπτώσεις και πλημμύρες από την άλλη. Γενεσιουργός αιτία όλων αυτών των φαινομένων είναι η υπερθέρμανση, αλλά τον τελευταίο λόγο για το τι θα συμβεί στον πλανήτη τον έχει η φύση, που είναι απρόβλεπτη, η φύση που αντιδρά στις πιέσεις που δέχεται από τον άνθρωπο, ο οποίος δεν μπορεί να κατανοήσει και να ερμηνεύσει πλήρως τα φαινόμενα της. Συνεχώς μαθαίνει, αναθεωρεί και βρίσκεται προ εκπλήξεων. Γηράσκω αεί διδασκόμενος.

      Υ.Γ: Μην ξεχνάμε ότι την περασμένη δεκαετία έλεγαν λαϊκιστές όσους ήταν κατά των μνημονίων και την τρέχουσα δεκαετία αποκαλούσαν ψεκασμένους όσους ήταν εξαρχής κατά των lockdown. Εκ των υστέρων, παραδέχτηκαν και οι πλέον επίσημοι φορείς ότι και τα μνημόνια και τα lockdown ήταν λάθος.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Β. ΣΠ., κάνεις μεγάλες εκπτώσεις στην επιστήμη και με την ημιμάθεια σπέρνεις αμφιβολίες μεγαλύτερες από εκείνες των ανθρώπων που δεν πιστεύουν στην ανθρώπινη επίδραση στο κλίμα του πλανήτη:
      -Η κλιματολογία δεν χρησιμοποιεί τις δεκαετίες με τον τρόπο που αναφέρεις, χρησιμοποιεί κυλιόμενες τριακονταετίες.
      -Τα περί απόλυτης ακριβείας των σταθμών στη διαδικασία εύρεσης των αποκλίσεων της θερμοκρασίας είναι χιλιοειπωμένη ανοησία. Οι συγκρίσεις γίνονται με τρόπο αντικειμενικό που συχνά απορρίπτει ή αμβλύνει ακόμα και ακραίες τιμές.
      -Αναφέρεσαι στη Μικρή Παγετώδη Εποχή, αλλά δεν λες τίποτε για την ταμπακέρα, που είναι οι μεταβολές της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
      -Θεωρείς ότι υπάρχει η κλιματική αλλαγή μόνο και μόνο γιατί φέρνει ακραίες πλημμύρες και χιονοπτώσεις(;), αλλά όχι υψηλότερες θερμοκρασίες, καύσωνες και ξηρασίες.
      - Συνέχεια ανακατεύεις μετεωρολογικά θέματα με πολιτικά γεγονότα και καταστάσεις και αυτό δεν είναι ευπρόσδεκτο στους φίλους του μπλογκ.
      - Στην επιστήμη η άλλη άποψη είναι αποδεκτή μόνο όταν αυτή τεκμηριώνεται με τους όρους και τους κανόνες με τους οποίους η ίδια η επιστήμη κατέληξε στην κυρίαρχη άποψη.
      Επειδή το παρελθόν μάς έχει διδάξει ότι «μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνεις και μετά προς τη δόξα τραβάς», σε παρακαλώ μην ξαναγράψεις στο μπλογκ.

      Διαγραφή
    3. Η δε ημιμάθεια χείρων της αμαθείας. ======Π,Α.

      Διαγραφή
  10. Κοκοροχιονο στην Κόνιτσα , Σκαμαγκίδα στη Μεσσηνία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα μέρη μου (ένα χωριό κοντά στη Μεσσήνη) το λέμε "στουπόχιονο"!

      Αντώνης

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα και καλή Κυριακή,
    Είναι θεμιτό να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς αφορισμούς ή παρωπίδες αλλά με σεβασμό σε όλους και πρωτίστως στον δάσκαλο που μας φιλοξενεί σε αυτό το ιστολόγιο.
    Οι συνέπειες της ημιμάθειας είναι ολέθριες και δεν συμβαδίζουν με την επιστήμη και τον ορθολογισμό. Αυτό που έγραψε ο δάσκαλος και υπερθεματίζω (ισχύει καθολικά σε όλες τις επιστήμες και είτε μιλάμε για καιρό είτε για πολιτική είτε για ο,τιδηποτε άλλο…):
    «Στην επιστήμη η άλλη άποψη είναι αποδεκτή μόνο όταν αυτή τεκμηριώνεται με τους όρους και τους κανόνες με τους οποίους η ίδια η επιστήμη κατέληξε στην κυρίαρχη άποψη.»
    Εγώ θα πρότεινα γενικά να ακολουθούμε την τακτική και συμπεριφορά του οικοδεσπότη μας, ο οποίος σε όλες τις αναρτήσεις μιλά με νηφαλιότητα, μέτρο και με την αυτονόητη επιφύλαξη του επιστήμονα ότι δεν τα ξέρει όλα, ότι μελετά και παραθέτει πηγές και γενικά τεκμηριώνει όσα γράφει λέγονται ότι ισχύουν μέχρι κάποιος άλλος να αποδείξει με επιστημονικό τρόπο ότι κάτι δεν ισχύει.. και βεβαίως επειδή ξέρει ότι στον χώρο αυτό είμαστε αρκετοί μη ειδικοί στη μετεωρολογία προσπαθεί να μας δώσει τα φώτα του χωρίς όμως να θυσιάζει την επιστημοσύνη του ούτε βεβαιως να την επιδεικνύει.
    Ευχαριστούμε για όλα δάσκαλε. Να μας καθοδηγείς και να μας διαφωτίζεις.. κι αν λοξοδρομούμε ενίοτε να μας βάζει στην ευθεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα στερνά τιμούν τα πρώτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όσοι μας παρακολουθούν από κεντρική Μακεδονία(ολόκληρη και κυρίως πέριξ Θερμαϊκού κόλπου) Θεσσαλία-Σποράδες και βόρεια Στερεά ίσως(Φθιώτιδα) να υπολογίζουν από αργά το βράδυ σήμερα και μέχρι τις πρωινές ώρες αύριο σε πολύ ισχυρές βροχές ή καταιγίδες κατά τόπους πού σε αρκετές περιπτώσεις θα έχουν και τη μορφή μπουρινιού.
    Μπόρες θα εκδηλωθούν επίσης στο βόρειο Ιόνιο,όπως αύριο και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά της Στερεάς και κυρίως της κέντρο ανατολικής Πελοποννήσου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό το άρθρο κ.Ζιακοπουλε, αλλά υπάρχει και στρώσιμο εκτός από πτώση, νομίζω δύσκολο για χιόνι, τέλος πάντων να πω και κάτι που λένε εδώ στην Ήπειρο από παλιά.... ήταν κάποτε ένας νεαρόςκαι σπούδαζε μετεωρολόγος, θέλοντας να γράψει μία εργασία ζήτησε την βοήθεια του σοφού παππού του... εκείνος του λέει, γράψε ότι θες παιδί μου για τον καιρό, μόνο χιόνι τον Αύγουστο μη γράψεις 😅

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αποστόλης Δεμερτζής4 Σεπτεμβρίου 2022 στις 7:35 μ.μ.

    Κ.Ζιακόπουλε! Το πρωινό της 2ας Σεπτεμβρίου 2022 (προχθές) βρισκόμουν στον Όλυμπο στο Οροπέδιο των Μουσών σε υψόμετρο 2.700μ περίπου. Για μια χρονική διάρκεια 15 λεπτών έπεσε χιονοχάλαζο (graupel) και η θερμοκρασία που επικρατούσε ήτανε περίπου 8οC. Κατά την διάρκεια αυτής της μπόρας άσπρισε ελαφρώς ο Θρόνος του Δία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ, Αποστόλη.
      Η πληροφορία σου πολύτιμη και η υπόθεσή μου εσφαλμένη!
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Δεν αναφέρεται στην ίδια μέρα, την οποία εσείς αναλύσατε κ. Ζιακόπουλε. Εκείνος γράφει για τις 2/9 κι εσείς για τις 30/8.

      Διαγραφή
    3. κ. Ζιακόπουλε, κρίνοντας από το οπτικοακουστικό υλικό που ανέβασε ο Σάκης ο Πιτένης με τους πελάτες του να κατεβαίνουν από την κορυφή Σκάλα προς την καλύβα Χριστάκη και με γνώμονα την εμπειρία μου θα έλεγα ότι στις 30.08.2022 εάν έπεσαν και νιφάδες σίγουρα είχαν την μορφή χιονόνερου. Όσον αφορά το στρώσιμο του βουνού με τι λευκό πέπλο, αυτό πιστεύω ακράδαντα ότι είναι από το graupel. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας, την άψογη ανάλυσή σας και για το βήμα που μου δίνετε για να καταθέσω την εμπειρία μου.

      Διαγραφή