Η εξέλιξη του καιρού ως τα τέλη της άλλης εβδομάδας

Σύννεφα στη Μυτιλήνη, του Γιάννη Γώγου

Βαρομετρικά χαμηλά με κέντρα στη Β. Ιταλία και τη Δ. Μεσόγειο, συνοδευόμενα από μέτωπα κακοκαιρίας, κινούνται Α-ΒΑ. Στην περιοχή μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), με το Ν-ΝΔ ρεύμα που θα διατηρηθεί στη χώρα με ένταση ως τα 5 μποφόρ, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, η αυξημένη σχετική υγρασία και οι τοπικές ομίχλες το πρωί κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Κατά τα άλλα, λίγες βροχές αναμένονται το πρωί στη ΒΔ Ελλάδα και κυρίως στο Β. Ιόνιο. 


Το Σάββατο (1/10), προβλέπεται ζεστός και υγρός καιρός με αραιές νεφώσεις, οι οποίες στη ΒΔ Ελλάδα θα πυκνώσουν και τις βραδινές - νυχτερινές ώρες είναι πιθανό να σημειωθούν εκεί βροχές και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Εκτιμάται ότι στη νότια χώρα η μέγιστη τιμή της θα φθάσει τους 35 βαθμούς. 

Την Κυριακή (2/10), τοπικές βροχές και καταιγίδες μικρής διάρκειας αναμένονται στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια διαμερίσματα της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά σε Β-ΒΔ με ένταση ως τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση που θα γίνει πιο αισθητή στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές. 

Τη Δευτέρα (3/10), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και ίσως λίγες βροχές στη Β-ΒΑ Ελλάδα, το ΒΔ Αιγαίο και τη ΝΔ Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 και στις νοτιοανατολικές περιοχές 8 μποφόρ με τάση εξασθένησης. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά και νότια. 

Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές στη χώρα. Επικρατέστεροι άνεμοι θα είναι οι βόρειοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.   

13 σχόλια:

  1. Θα μας εξηγήσετε κάποια στιγμή για το Ελ Νίνιο λα Νίνα και πως επηρεάζει τη χώρα μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Φλόριντα: Ο τυφώνας Ίαν άφησε πίσω του το χάος – Οι άνεμοι έφτασαν τα 665 χλμ την ώρα"

    Ούτε στην καταιγίδα στον Δία δε ξέρω αν φτάνουν σε τέτοιες ταχύτητες οι άνεμοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιο λάθος έχει γίνει.
      Αυτό το νούμερο δεν υπάρχει.
      Μέχρι 250 με 260km έφτασαν οι μέγιστες εντάσεις ανέμων και αυτό στις παράκτιες περιοχές της Φλόριντας.
      Έλληνας ομογενής πού έκανε εκπομπή σήμερα το πρωί είπε ότι δεν είναι κάτι ακραίο για την περιοχή και σχεδόν κάθε χρόνο περνάνε τυφώνες ανάλογοι με τον Ίαν.
      Νομίζω τα κανάλια γιά άλλη μία φορά τα παραλένε.
      Γιά τούς εκεί κατοίκους είναι κάτι συνηθισμένο αυτό το όμορφο αλλά και βίαιο επικίνδυνο φαινόμενο.

      Διαγραφή
  3. Κανονικό καλοκαίρι και σήμερα Πέμπτη 29/9, καθώς ακόμα και τώρα που έδυσε ο ήλιος είναι αισθητή η ζέστη, λόγω υψηλής υγρασίας. Και πρώτη φορά ένιωσα την επιθυμία να κρυώσει ο καιρός, μπας και τη γλιτώσει κάνα ζωντανό της θάλασσας από αυτά που αποδεκατίζουν ψαράδες και ψαρουντουφεκάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι μόνες περιοχές πού έχουν κλειδώσει από τα δύο μεγάλα μοντέλα γιά κάποια σχετικά αξιόλογα φαινόμενα(σχετικά το τονίζω καθώς ακόμη μπορεί να υπάρξουν αλλαγές) είναι τα ΔΒΔυτικα τμήματα.
    Οι τόνοι νερό πού έδειχνε μέχρι χθες το ευρωπαϊκό μοντέλο γιά την κεντρική και βόρεια χώρα, εξαφανίστηκαν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανανέωση ευρωπαϊκου μοντέλου βραδινή.
    Πέρασμα ψυχρού μετώπου από τα ΒΔυτικα με τοπικά έντονα φαινόμενα στα δυτικά κ κεντρικά τμήματα, ενώ δείχνει αυτή την επιφανειακή Τραφ πού θα δημιουργηθεί ανοιχτά τού Ιονίου να κινείτε εντελώς ανατολικά και νότια δίνοντας κάποιες μπόρες ακόμη και στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας.
    Άλλαξε γενικά την χθεσινή πορεία πού ανέβασε ο δάσκαλος αλλά επιμένει γιά σοβαρή αλλαγή την Κυριακή.
    Το gfs συνεχίζει την πορεία τού δίνοντας κάποια φαινόμενα στα δυτικά ΒΔυτικα, γιά λίγο στα κεντρικά κ ΒΑνατολικα και τέλος!
    Η μάχη συνεχίζετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη μαλλον θα τα βρούνε κάπου στη μέση και το αποτέλεσμα θα είναι Χ😆

      Διαγραφή
  6. Κυριε Ζιακόπουλε νομίζω οτι εχουμε ανατροπή και το Ευρωπαικό αν συνεχίσει έτσι...νικάει σε ολα τα σημεία τον τζίφο της Τετάρτης γιατί αυτός ηταν η αφετηρία"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα κε. Ζιακόπουλε! Υπάρχει κίνδυνος βροχής στη Θεσσαλονίκη το βράδυ του Σαββάτου έως περίπου 01.00-02.00 π.μ.?
    Παύλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι κάτι πρόσκαιρο θα κάνει μεταξύ 02:00 και 05:00 το πρωί.
      Καλήμέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  8. Όταν λέω εγώ η πρόβλεψη αυτή την εποχή είναι δύσκολη , γι'αυτό είπα 50 -50 ,εγώ λέω ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα,εκτιμώ όμως ότι θα βρέξει αξιόλογα την Κυριακή το πρωί και εδώ στην περιοχή μου, Χρήστος Όθρυς,

    ΑπάντησηΔιαγραφή