Φθινοπωρινή στροφή του καιρού

Ό,τι απέμεινε από το σεράι της Χάμκως, της μητέρας του Αλή Πασά, στην Κόνιτσα, Φωτ. Νίκος Ζιακόπουλος

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στη χώρα μας άνεμοι του βόρειου τομέα με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Δωδεκάνησα). Κατά τα άλλα, οι βροχές που θα σημειωθούν στο Ιόνιο, τη Δ-ΝΔ Πελοπόννησο και τα ορεινά της Α, Μακεδονίας θα είναι τοπικού χαρακτήρα και μικρή διάρκειας και η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 29 βαθμούς. Επισημαίνεται ότι οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι αρκετά χαμηλές κι έτσι η ψύχρα τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα είναι αισθητή ιδιαίτερα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. 


Την Τετάρτη και την Πέμπτη (21-22/9), οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, τη Β-ΒΑ χώρα και το Β-ΒΔ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στο ΝΑ Αιγαίο - Καρπάθιο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. 

53 σχόλια:

  1. Καλημέρα. Φθινοπωρινη στροφή λέει ο δάσκαλος. Εμένα προσωπικά αυτή η προοπτική με τους βοριάδες και τις βροχές στα ανατολικά δε με συγκινεί. Που είναι οι νοτιάδες και τα χαμηλά από Ιταλία? Τέτοια θέλουμε τώρα. Ας περιμένουν οι βοριάδες. Η καλή προοπτική που φαινόταν στα μοντέλα πριν μέρες χάλασε και πάμε από αναβολή σε αναβολή για κάποιο οργανωμένο χαμηλο. Τα τελευταία χρόνια ο Σεπτέμβρης έχει γίνει πολύ ανομβρος. Τελευταίος βροχερός Σεπτέμβρης ήταν το 2015.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο βόρειος άνεμος καθάρισε τον ουρανό από τα σύννεφα στα Γιάννενα η θερμοκρασία όμως σήμερα το πρωί έπεσε στους 6,4 βαθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 6,4β ελάχιστη στα Ιωάννινα, 3,8β στο Καρπενήσι(700μ), 12,5β στα πεδινά τού Αγρινίου(Αγγελόκαστρο).
    Φθινόπωρο καλώς ήρθες!
    Το διάστημα Τετάρτη-Παρασκευή θα μυρίσει ακόμη και φθινόπωρο προχωρημένο στα κεντρικά και βόρεια.
    Βροχές λίγες η περισσότερες,λίγο πολύ όλοι σχεδόν θα πάρουν(τού βοριά όμως ποτιστικές).
    Κωνσταντίνε από Θεσσαλονίκη όντως, ο Σεπτεμβρης υετικά είναι κατώτερος τού φυσιολογικού μέχρι στιγμής και αυτό είναι λογικό καθώς ο Αύγουστος βγήκε αρκετά έως πολύ βροχερός σε μεγάλο κομμάτι της χώρας(το ίδιο συνέβη και εδώ).
    Οπότε λογικό είναι να υπάρξει διόρθωση.
    Γιά τα δυτικά κεντρικά και βόρεια όμως δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμη,καθώς άνετα μία ύφεση από την κεντρική μεσόγειο στα τέλη τού μήνα μπορεί να υπέρ καλύψει το έλλειμμα υετού.
    Θα το δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω ότι ο υετός φέτος τον Σεπτέμβριο έκανε ρεκόρ τουλάχιστον 20ετίας στην πόλη ξεπερνώντας μέχρι στιγμής τα 100 mm. Ωστόσο ήταν μοιρασμένος σε 2-3 ισχυρές καταιγίδες κι έτσι δεν φάνηκε, ούτε "μας πιάστηκε".

      Διαγραφή
    2. Δεν τα έχω δει τα στατιστικά της Θεσσαλονίκης Χρήστο.
      Οπότε μία χαρά είστε και γιά Σεπτέμβρη.
      Μιλάω γιά το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας όπου ο Σεπτέμβρης είναι σκέτη απογοήτευση όπως και τον περίμενα άλλωστε υετικά.
      Τα τελευταία χρόνια μας έχει γίνει συνήθεια.
      Αν και λίγο παράτολμο, όσοι νομίζουν ότι ήρθε το φθινόπωρο τις επόμενες ημέρες γιά να μείνει μάλλον θα απογοητευθούν.
      Όλες οι ενδείξεις θέλουν προς το τέλος τού μήνα και αρχές τού αλλού νέο θερμό επεισόδιο το οποίο σε περιοχές κυρίως της κεντρικής ανατολικής και νότιας χώρας πιθανόν να εκτοξεύσει τον υδράργυρο και στους 33 με 34 βαθμούς.
      Δυστυχώς θα πληρώσουμε τις βροχές και τις δροσιές τού Αυγούστου.
      Θα συστήσω υπομονή ακόμη μέχρι τα μέσα περίπου Οκτώβρη,γιά να μη πω τέλη Οκτώβρη στη νότια χώρα, και θερμοκρασιακά, και γιά κάτι δυνατό η γενικευμένο από πλευράς υετού.
      Πρέπει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε τα νέα καιρικά μοτίβα.
      Ας απολαύσουμε τώρα μέχρι την Παρασκευή το φθινοπωρινό σκηνικό.

      Διαγραφή
  4. Kι ένα ενδιαφέρον άρθρο, καθώς επιστήμονες πρότειναν την απελευθέρωση 13 εκ. τόνων διοξειδίου του θείου για να μειωθεί η θερμοκρασία κατά 2 βαθμούς στον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο και να ανασχεθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως αναφέρει το Skynews. Πέρα από το γεγονός, όμως, ότι για ένα τέτοιο εγχείρημα θα χρειάζονταν 175 χιλιάδες πτήσεις τον χρόνο και ένας στόλος 125 στρατιωτικών τάνκερ για ανεφοδιασμό, άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα αντιμετώπιζε ένα σύμπτωμα της κλιματικής αλλαγής και όχι την αιτία.

    Επίσης με το αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία τα μικροσωματίδια διοξειδίου του θείου μπορεί να απέτρεπαν το λιώσιμο των πάγων και κατ' επέκταση την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, αλλά αυτό να μείωνε τις σοδειές από τις καλλιέργειες. Για αυτό και ένα σχέδιο να απελευθερωθούν μικροσωματίδια πάνω από τη Σουηδία εγκαταλείφθηκε μετά από διαδηλώσεις περιβαλλοντολόγων.

    Οι υπέρμαχοι τέτοιων σχεδίων, όμως, υποστηρίζουν ότι τα μικροσωματίδια θα απελευθερώνονταν πάνω από περιοχές που ζει μόνο το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και πως το όφελος υπερτερεί του κόστους (στα 10 δισ. δολ. εκτιμάται παρεμπιπτόντως το κόστος του προγράμματος), επειδή οι Πόλοι θερμαίνονται ταχύτερα από τον μέσο όρο. Επίσης, αν η παγοκάλυψη της Γροιλανδίας και της δυτικής Ανταρκτικής μειωθεί σε οριακό επίπεδο, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει αρκετά μέτρα.
    https://news.sky.com/story/scientists-propose-controversial-plan-to-refreeze-north-and-south-poles-by-spraying-sulphur-dioxide-into-atmosphere-12697769

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τον όρο γεωμηχανική (geoengineering) ή κλιματομηχανική (climate engineering) εννοούμε το σύνολο των τεχνικών παρέμβασης στο κλιματικό σύστημα της Γης με στόχο την αντιστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ορισμένοι από τους υποστηρικτές των επιλογών της γεωμηχανικής ευελπιστούν ότι θα μπορούσαμε, έστω και με προϋποθέσεις, να ρυθμίσουμε το κλίμα του πλανήτη, ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες μας και ουσιαστικά να μας εξασφαλίσει την επιβίωση. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι με την εφαρμογή των λύσεων της γεωμηχανικής το μόνο που θα καταφέρει ο άνθρωπος είναι να επιταχύνει την πτώση του.
      Οι λύσεις - τεχνικές της γεωμηχανικής χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:
      (α) Στις παρεμβατικές τεχνικές, όπως είναι η Διαχείριση της Ηλιακής Ακτινοβολίας (Solar Radiation Management-SRM) η οποία στοχεύει στην ελάττωση του ποσού της ηλιακής ακτινοβολίας (ενέργειας) που φθάνει στην επιφάνεια και στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του πλανήτη και
      (β) Στις θεραπευτικές (επανορθωτικές) τεχνικές, οι οποίες στοχεύουν στον περιορισμό ή την εξάλειψη του αιτίου που προκαλεί την κλιματική αλλαγή, δηλαδή την Απομάκρυνση Διοξειδίου του Άνθρακα από την ατμόσφαιρα (Carbon Dioxide Removal-CDR).
      Η έκχυση θείου στη στρατόσφαιρα, αλλιώς η επιλογή Πινατούμπο, υπάγεται στην πρώτη περίπτωση (ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ τόμος ΙΙΙ «Ο Έλεγχος»)

      Διαγραφή
    2. Προς αδελφους και συμπορευομενους,

      Ας θυμηθουμε:

      Αυξηση θερμοκρασιας = πλυθησμιακη και πολιτισμικη αναπτυξη.
      (Roman Warm Period)

      Μειωση θερμοκρασιας - πλυθησμιακη και πολιτισμικη καταρρευση.
      (Little Ice Age)

      Αυτες ειναι ιστορικα καταγεγραμμενες πραγματικοτητες και συνοδευονται απο πληθος επιστημονικων αναλυσεων.
      -----------

      Βεβαιως, ορισμενοι νεοκοποι Μαλθουσιανιστες του σημερα, ειναι λογικο να μην χαιρουν διολου μ'οποιαδηποτε θερμοκρασιακη αυξηση.
      Ξερουν οι ιδιοι (οπως κι εμεις) τον λογο που δεν χαιρουν..

      Kαποιος παρα ταυτα ας τους ενημερωσει:

      Θα'ρθει το τελος της Ολοκαινου μεσοπαγετωνικης περιοδου.
      Οπως ακριβως συνεβει και με την αμεσως προηγουμενη (Eemian περιοδο).

      Μαλιστα, συμφωνα με τα επιστημονικα δεδομενα, κοντευουμε.
      Συνηθως οι μεσοπαγετωνικες εχουν διαρκεια περιξ τα 15.000 ετη.

      Ας μην βιαζονται λοιπον.
      Και ας παρακαλεσουν την Φυση/Θεο να μη τελειωσει προωρα η υπομονη τους..

      Γλαυκων Καυστικος.

      Διαγραφή
    3. Ο δαιμων της ανορθογραφιας ανεστρεψε τα γραμματα στην λεξη πληθυσμος.
      Ζητω συγγνωμη κι ας το επαναγραψω σωστα:

      Αυξηση θερμοκρασιας = πληθυσμιακη και πολιτισμικη αναπτυξη.
      (Roman Warm Period)

      Μειωση θερμοκρασιας = πληθυσμιακη και πολιτισμικη καταρρευση.
      (Little Ice Age)

      Γλαυκων

      Διαγραφή
    4. Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης από τους 13 στους 15 βαθμούς οδήγησε στο σημερινό πολιτισμό μας, αλλά η αύξηση από τους 15 στους 17 βαθμούς ίσως σημάνει την αρχή του τέλους του.
      Το κλιματικό σύστημα της Γης δεν ανταποκρίνεται άμεσα στις εξωτερικές επιβολές (φυσικές ή ανθρωπογενείς). Η αντίδραση έρχεται μετά από χαοτικές διαδικασίες και συνήθως περιλαμβάνει αλλαγές των προτύπων της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, τα οποία καθορίζουν την κατανομή και τη συχνότητα του υετού στις διάφορες περιοχές του πλανήτη.
      Σήμερα, δεν έχουμε τη δυνατότητα να δούμε και πολύ περισσότερο να προβλέψουμε τις αλλαγές των προτύπων της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που έχουν γίνει και κυρίως που θα γίνουν στα χρόνια που έρχονται. Αυτό όμως είναι τελείως από το να ισχυριζόμαστε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στα πρότυπα που προαναφέρθηκαν. Η θερμότητα που συσσωρεύεται στον πλανήτη κάθε άλλο παρά εγγυάται τη σταθερότητα του κλίματός του.
      Και λίγη ιστορία:
      -Το Παλαιό Βασίλειο της Αιγύπτου, του οποίου οι Φαραώ είχαν κτίσει τις πυραμίδες στη Γκίζα, διαλύθηκε γύρω στο 2150 π. Χ. μέσα σε λίγα χρόνια λόγω ξαφνικής ξηρασίας που έπληξε το Νείλο.
      -Η κατάρρευση της αυτοκρατορίας του Ινδού, περίπου το 1900 π. Χ., έγινε μέσα σε λίγες δεκαετίες, όταν άλλαξαν τα πρότυπα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και οι μουσώνες άρχισαν πλέον να μην εμφανίζονται στην περιοχή.
      -Η διάλυση του πολιτισμού των Μάγια ολοκληρώθηκε το 10ο μ. Χ. αιώνα έπειτα από αλλεπάλληλες περιόδους ξηρασίας που συνέβησαν σε διάστημα περίπου 100 ετών.
      -Οι Ινδιάνοι Μιλ Κρικ, που το 1200 μ. Χ. ευημερούσαν καλλιεργώντας εύφορες πεδιάδες ανατολικά των Βραχωδών Ορέων, είδαν την κοινωνία τους να διαλύεται σε διάστημα μόλις 20 ετών. Όταν οι βροχές σταμάτησαν, τα χωράφια ξεράθηκαν και οι μέχρι τότε μόνιμοι κάτοικοι μετατράπηκαν σε περιπλανώμενους κυνηγούς βισόνων, οι οποίοι αποτελούσαν πλέον τη μόνη πηγή τροφής τους.
      Δημήτριος, ο ανησυχών!

      Διαγραφή
    5. Διάβαζε: είναι τελείως διαφορετικό...

      Διαγραφή
  5. Σε κάποια από τα ''τρεξίματα" των μοντέλων, αχνοφαίνεται η πιθανότητα για medicane

    Πόσο πιθανό το θεωρείτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συχνότητα εμφάνισης των "γάτων" (τροπικών κυκλώνων) παρουσιάζει μέγιστο στο πρώτο μισό του φθινοπώρου. Μπορεί να συμβαίνει το ίδιο με τα "γατάκια" της Μεσογείου; Δεν έχω υπόψη μου κάποια σχετική μελέτη, αλλά νομίζω ότι στη Μεσόγειο "γατάκια" παρατηρούνται συχνά στο δεύτερο μισό του φθινοπώρου για να μην πω και στη διάρκεια του χειμώνα!

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς!
      Μεσογειακοί κυκλώνες βάση μελετών προηγούμενων ετών εμφανίζονται κυρίως την περίοδο Νοεμβρίου Δεκεμβρίου ενώ έχουν παρατηρηθεί με μικρότερη συχνότητα ακόμη και τον Ιανουάριο.
      Από τέλη Σεπτέμβρη και μετά συνήθως αρχίζει η περίοδος εμφάνισής τούς καθώς οι πολύ θερμές θάλασσες είναι μόνο ένα στοιχείο πού χρειάζονται και όπου δεν αποτελεί και τον κανόνα.

      Διαγραφή
    3. Το 2018, πάντως, ο μεσογειακός κυκλώνας Ξενοφών (Ζορμπάς) μας έπληξε στις 29-30 Σεπτεμβρίου με ζημιές και θύματα στην Εύβοια και ένα στην Κορινθία. Ομοίως, στις 18-19 Σεπτεμβρίου του 2020 είχαμε τον καταστροφικό και φονικό, κυρίως για την Καρδίτσα, μεσογειακό κυκλώνα Ιανό, τον Οκτώβριο του 2021 και του 2016 τους Νέαρχο και Trixie αντίστοιχα.

      Μόνο μία φορά εκδηλώθηκε μεσογειακός κυκλώνας τον Νοέμβριο και συγκεκριμένα ο Ζήνωνας το 2017, χωρίς όλα αυτά να αναιρούν, βέβαια, όσα γράψατε με τον κ. Ζιακόπουλο.

      Διαγραφή
  6. Κσλησπερα από την άκρως φθινοπωρινή Στοκχόλμη .Χαμηλές νεφώσεις βοριάς και ελαφριές μικρής έντασης βροχές με τη θερμοκρασία να μη ξεπερνάει τους 11-12c.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μάκη από τη ζεστή ακόμα Αθήνα. Στις χώρες του Βορρά πολλές φορές ακόμα ο Αύγουστος συμπεριφέρεται ως φθινοπωρινός μήνας, πόσο μάλλον ο Σεπτέμβριος!

      Διαγραφή
  7. Η προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία αυτές τις μέρες είναι η ίδια με αυτή της 20ης μαρτίου --εδώ στην αθήνα ~5kWh, σχεδόν η μισή από τον ιούνιο-- και η μέση θερμοκρασία είναι 25 βαθμοί σε αντίθεση με τον μάρτη που η μέση θερμοκρασία είναι περίπου 14 βαθμοί. Εξηγείται αυτό από την τεράστια θερμοχωρητικότητα της θάλασσας;
    Κάπως έτσι στην αττική το πρώτο 20ήμερο του σεπτεμβρίου είναι ίσως η εποχή του χρόνου με την μικρότερη θερμοκρασιακή μεταβλητότητα και ταυτόχρονα από τις πιο γλυκές εποχές όπου ο ήλιος δεν καίει το πρωί και τα βράδυα είναι επαρκώς ζεστά ώστε κάποιος να μπορεί να μένει έξω μέχρι το ξημέρωμα.
    Καλό φθινόπωρο σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγα δευτερόλεπτα μετά το άναμμα του ματιού της ηλεκτρικής μας κουζίνας η ισχύς της ηλεκτρικής ενέργειας (θερμότητας) που φθάνει σε αυτό μπορεί να είναι η ίδια με αυτή που φθάνει σε αυτό κάποια στιγμή μετά το κλείσιμο του διακόπτη. Στην πρώτη περίπτωση, ακουμπώντας το μάτι, μπορεί και να μην καούμε, αλλά στη δεύτερη περίπτωση θα καούμε σίγουρα!

      Διαγραφή
  8. Επ αυτού που αναφέρει ο φίλος Γιάννης στην αρχή,να πω ότι στην περιοχή μου ,Δ. Κορινθία,ο Σεπτέμβρης του 2015 άφησε 33mm ακριβώς την ισημερία,ενώ ο Σεπτέμβρης του 2018 144mm τις δύο τελευταίες ημέρες, medicane (καλομελέτα Στάθη.......) "Ζορμπάς". Σχετικά με τον Νοτιά,Γιάννη, και τα εκ Δυσμών βαρομετρικά συμφωνώ απολύτως.================Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που γιορτάζει σήμερα και είναι προστάτης της Αγροφυλακής, την οποία υπηρετώ συνδυαστικά με τη δασική Υπηρεσία. Χρόνια πολλά στον Στάθη και λοιπούς εορτάζοντες, -ουσες, λοιπόν.

      Διαγραφή
    2. Χρήστο το αγνοούσα.Ευχαριστώ.Χρόνια πολλά και από μένα.=======Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστούμε πολύ, κ. καθηγητά. Παρεμπιπτόντως, η δασική Υπηρεσία γιορτάζει στις 24 Αυγούστου, του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού.

      Διαγραφή
  9. ασχετο αλλά μπροστά μας έχουμε ενα παράδειγμα....στρατιωτικών επιχειρήσεων και καιρού...από αυτά που ο κυριος Ζιακόπουλος τα αναλύει σαν ιστορικά γεγονότα...αλλά συμβαινει τώρα
    α)Πολλά θα παιχθούν αν ο ποταμός Δνειπερος φουσκώσει τώρα από τις φθινοπωρινές βροχές..με αποτέλεσμα να γίνει αδιάβατος...και να εγκλωβίσει τους Ρώσσους δυτικά του.
    β)Η σπουδή των Ουκρανων για προέλαση οφείλεται και στο γεγονός οτι οι Ουκρανικές πεδιάδες θα γίνουν σε λίγο αδιάβατες για ταχυκίνητες μονάδες κρουσης βασικό στοιχείο των Ουκρανών στην αντεπίθεση τους.
    Παράκληση οι παραπάνω παρατηρήσεις αφορουν αποκλειστικά τον καιρό μην αρχίσουμε εδώ με ποιον είναι ο καθένας(το καταφέραμε και αυτό ως αμετανόητοι Ελληνες) "θωμάς"
    υ.γ. βγάλτε και κανένα επιχειρησιακό δελτίο κυριε Ζιακόπουλε για την Ουκρανία...για να τσιμπήσουμε τι βλέπετε για το φθινόπωρο στην Ανατολική Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τα σύγχρονα οπλικά συστήματα, πολύ μικρό ρόλο μπορεί να παίξει ο καιρός στην έκβαση ενός πολέμου. Από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά μπορείς να ρίξεις μερικούς πυραύλους και να ισοπεδώσεις μία πόλη. Ή να στείλεις δέκα drones και να αχρηστεύσουν μία ολόκληρη μεραρχία.

      Από την άλλη, οι πόλεμοι τραβάνε, δυστυχώς, σε μάκρος, όπως είδαμε και στη Συρία, (αλλά επί της ουσίας και στην Ουκρανία, όπου από το 2014 έχει ξεκινήσει ουσιαστικά ο πόλεμος, σε πολύ μικρότερη κλίμακα, βέβαια, σε σχέση με την τραγωδία που εκτυλίσσεται μετά τη ρώσικη εισβολή), οπότε και πάλι αυτό που παίζει ρόλο είναι το διαθέσιμο οπλοστάσιο των αντιμαχόμενων. Δηλαδή, όσο στέλνουν όπλα οι δυτικοί, η Ουκρανία θα αντέχει. Ομοίως και όσο έχουν εφεδρείες σε βαρύ οπλισμό οι Ρώσοι.

      Επί της ουσίας, είναι ένας ακόμα πόλεμος φθοράς και φυσικά δεν είναι μόνο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αφού έμμεσα συμμετέχουν και η Ευρώπη και οι ΗΠΑ σε αυτόν. Ένας παγκόσμιος πόλεμος στο έδαφος της Ουκρανίας γίνεται, οπότε τι ρόλο να παίξει ο καιρός, όταν και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες, δυστυχώς, για μάχη μέχρις εσχάτων και με θύματα - άμεσα (Ουκρανία) ή έμμεσα (ευρωπαϊκές χώρες με την ακρίβεια) - τους λαούς τους.

      Διαγραφή
  10. Ηταν μια στροφή στην ώρα της και φέτος. Σε ένα μήνα,φυσιολογικά, ακολουθεί άλλη μια απότομη στροφή και ανοίγεται μπροστά μας η θέα του χειμώνα...(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. φίλε ενώνυμε των 08.20 θα ηθελα και εγώ να γράψω επιχειρισιακή κριτική για τον πόλεμο της Ουκρανίας..αλλά επετρεψε μου δεν έχει καμμία αξία καθώς οι πληροφορίες που μαθαίνουμε εσύ και εγώ δεν είναι τπτ αλλο από τις πληροφορίες που κάποιοι θέλουν να μάθουμε...ετσι ας μείνουμε στο στοιχείο του καιρού...και επέτρεψε μου να σου πώ οτι και σήμερα ο στρατός η πρωτη μεταβλητή που βάζει οταν σχεδιάζει είναι ο καιρός..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου αγαπητέ "Θωμά". Ο σχεδιασμός της αντεπίθεσης προέβλεπε απαραιτήτως την εκδήλωσή της πριν τα πρώτα χιόνια...........!.======Π.Α.

      Διαγραφή
    2. O καιρός παίζει πολύ μικρό ρόλο σήμερα, δεν είμαστε στη δεκαετία του 1940 για να κολλήσουν οι ταξιαρχίες του Χίτλερ στον σοβιετικό χειμώνα - αν ήταν και αυτός ο βασικός λόγος της ήττας, διότι στην πραγματικότητα μάλλον ξέμειναν οι ναζί από εφεδρείες. Σήμερα, έχουν αλλάξει τα πάντα, από την τεχνολογία μέχρι τη φιλοσοφία των πολέμων που δεν έχουν πια στόχο την κατάκτηση εδαφών, αλλά την άσκηση επιρροής και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών μίας χώρας, μέσω της συνεχούς εξαθλίωσης της, η οποία μπορεί να έρθει τόσο με στρατιωτική, όσο και με οικονομική πίεση.

      Αλλά και γενικότερα, ο καιρός επηρεάζει πλέον πολύ λιγότερο οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα σε σχέση με το παρελθόν, λόγω. Για παράδειγμα, πλοία μπορούν να ταξιδέψουν και με 10 beaufort, οχήματα να μετακινηθούν εν μέσω σφοδρών καταιγίδων και χιονοπτώσεων. Οι εποχές που κολλούσε το κάρο στη λάσπη, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

      Διαγραφή
  12. Φθινοπωρο και τοπικα φαινομενα οπως λεει και ο δασκαλος. Η πτωση της θερμοκρασιας θα ειναι το κυριο χαρακτηριστικο της αλλαγης. Και στο βαθος ridge!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 300 χιλιοστά ετήσιο έχει η Πρέβεζα και η Άρτα φέτος.
    Απίστευτη ξηρασία βιώνει η περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απίστευτα χαμηλό νούμερο γιά αυτές τις περιοχές πού αποκαλούνται γενικά βροχερές.
      Στα 470mm βρίσκετε η περιοχή μού στα βόρεια του Αγρινίου ενώ λίγο παρακάτω ο σταθμός τού Αγρινίου(400 κ κάτι).
      480mm στη Γαβαλού (ανατολικά-νότια τού Αγρινίου) κ 355 μόλις στο Αγγελόκαστρο Αγρινίου.
      Αρκετά χαμηλές τιμές θα έλεγα και εδώ.
      Να σού πω την αλήθεια κάποια στιγμή φοβάμαι σοβαρό ξέσπασμα μέσα στο φθινόπωρο.....

      Διαγραφή
    2. Νομίζω όμως ότι ο επίσημος σταθμός της Άρτας είναι στα 418mm αν δε κάνω λάθος.
      Η παράκτια Ήπειρος ναι, έχει μεγαλύτερο θέμα.

      Διαγραφή
  14. Αγαπητέ Φώτη Ματραλη έχεις δίκιο σε όσα αναφέρεις και ομολογώ πως πάντα είσαι μετρημενος και φυσικά άριστα διαβασμένος.Νομίζω πως έτσι επιβεβαιωνεται και ο φίλος μας ο Χριστόδουλος που είχε πει επί λέξη ότι η διόρθωση θα γίνει τον Σεπτέμβριο και όχι τον Αύγουστο και πως από Οκτώβριο βλέπουμε. Ελπίζω να βρει την δύναμη, πρώτα και μετά τον χρόνο για να γράψει τις εκτιμήσεις του για τα μελλούμενα αφού πιστεύω πως τα πήγε πολύ καλά για όλα όσα μας είχε γράψει πέρσι.
    Χρόνια πολλά στον Στάθη του μπλογκ και σε όλους-ες που γιορτάζουν σήμερα. Καλό βράδυ σε όλους και κυρίως στον δάσκαλο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. O τζίφος ξεκινάει τον Οκτώβρη με καύσωνα, 38-40 βαθμούς τοπικά (1-3/10).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. -----Κατανοώ τους φίλους από τις συγκεκριμένες περιοχές ,οι οποίοι δυσανασχετούν για τον περιορισμό της υετοφορίας στον τόπο τους.Τώρα,τι να πούμε και μεις στη Δυτική Κορινθία,όταν έχουμε ετήσια καταγραφή υετού 96,2mm (σταθμός Δερβενίου του Ε.Α.Α.).

    ------Φθινοπωρινή ισημερία σήμερα,ουσιαστική (αστρονομική) έναρξη του Φθινοπώρου.Ο καιρός συμβατός με την ημέρα,όπως είπε και η Νικολέτα Ζ. στην πρόβλεψή της.Μάλιστα διαπίστωσα έκπληκτος ότι σημειώνουμε και μια πρωτιά στον υετό στην Πελοπόννησο σήμερα, 4mm στο σταθμό Δερβενίου !!.=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, κ. καθηγητά, η χαρά σας δεν κράτησε πολύ. Η ανατολική Λακωνία έδωσε περί τα 10 mm προηγουμένως.

      Διαγραφή
  17. Γιάννης από Μυτιλήνη21 Σεπτεμβρίου 2022 στις 4:23 μ.μ.

    Καλησπέρα και καλό φθινόπωρο!! Η ψύχρα το πρωί είναι πλέον γεγονός κ'δω! Το μεσημέρι βέβαια ζεσταίνει κάπως αλλά με το που πέσει ο ήλιος πέφτει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλό φθινόπωρο να ευχηθώ! Σήμερα είχαμε την τιμητική μας στην Αθήνα με καταιγίδα. Απόψε μας έδωσε ποτιστική βροχή (τουλάχιστον στο παλαιό Φάληρο) σε συνδυασμό με αρκετή δροσιά και αέρα. Τα προεόρτια του φθινοπώρου. Ωραία καιρικά φαινόμενα χωρίς ακρότητες. Καλό ξημέρωμα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχε και ζέστη, πάντως, από τις προμεσημβρινές ώρες και μέχρι νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης 21/9, με τη θερμοκρασία να ξεπερνάει τους 27 βαθμούς στη νότια Αττική, έναντι 28-29β. τη Δευτέρα και την Τρίτη. Όσον αφορά τις μέγιστες τιμές, η πτώση ήταν ανεπαίσθητη, δηλαδή. Να δούμε και σήμερα Πέμπτη, αν λόγω του βοριά,που, πάντως, δεν θα επηρεάσει και τόσο το εσωτερικό του νομού, θα σημειωθεί μεγαλύτερη πτώση. Σε κάθε περίπτωση θα είναι πρόσκαιρη, αφού σταδιακά η θερμοκρασία θα ανέβει από το ΣΚ και μέχρι τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη σε καλοκαιρινά επίπεδα.

      Δεν τελειώνει έτσι εύκολα το καλοκαίρι στην Ελλάδα.Κάτι ξέρουν και οι επιχειρηματίες του τουρισμού, που τραβάνε τη σεζόν ως τα τέλη Νοέμβρη, σχεδόν.

      Διαγραφή
    2. Η θερμοκρασία έχει σημειώσει τεράστια πτώση στο εσωτερικό του νομού σε σχέση με πριν 2-3 μέρες. Από τα 32-33άρια σήμερα είμαστε σχεδόν στους 20. Το βράδυ είχαμε ποτιστική βροχή στη Νέα Φιλαδέλφεια και ο σταθμός της ΕΜΥ στην περιοχή έδειξε 14c.

      Ωραία εξέλιξη, έστω και πρόσκαιρη!

      Διαγραφή
    3. Ας κάνει τις ψύχρες τώρα, αν είναι να έχουμε ήπιο χειμώνα.

      Διαγραφή
    4. Αυτό δεν έχει καμία λογική.

      Διαγραφή
    5. Κάθε λογικός άνθρωπος θέλει έναν ήπιο χειμώνα. Από αυτή την άποψη. Λίγο κρύο τώρα δεν πειράζει, πολύ κρύο τον χειμώνα θα είναι επώδυνο για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και λοιπών κατοίκων της χώρας μας, που τα βγάζουν δύσκολα πέρα, πλέον.

      Διαγραφή
  19. Απαντήσεις
    1. Πρώτη γιά φέτος πραγματική "καθαρή" χιονόπτωση στον Όλυμπο.

      Διαγραφή
  20. Καλημέρα από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, στην περιοχή μας ο ετήσιος υετός μέχρι τώρα βρίσκεται σε καλό επίπεδο 575χλσ, βοήθησαν οι βροχές της περιόδου 21/08εως 05/09 που έδωσαν το ένα τέταρτο και πλέον του υετού που εχουμε έως τώρα, οι θερμοκρασίες φυσιολογικές όπως πρέπει με ψυχρα ελάχιστες 10-14c κλειστά παράθυρα τα βράδια και κουβερτες, γενικά φυσιολογικές συνθήκες με πολύ υγρασία και πρασινάδα παντού. Επισης ο Όλυμπος φαίνεται αρκετά χιονισμένος σήμερα και για πρώτη φορά από εδώ ενώ από χθες φορέσαμε για πρώτη φορά και όλη την ημέρα τα μακρυμάνικα ρούχα μας που είχαμε ξεχάσει στις ντουλάπες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλημέρα, όλοι καλά περνάτε !!! και στο Κιάτο μας πήρε και μας σήκωσε ο ακατονόμαστος Β6-7 ! Ορατά και πολλά πλέον τα ξερά ξινά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τούμπαρε προς τον τζίφο ο Ευρωπαίος για μεταφορά θερμών αερίων μαζών προς τη χώρα μας τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. 90 χιλιοστά στά βουνά τής Δίρφυος χωρίς σοβαρό δυναμικό αίτιο.
    Υετική υπερδύναμις η Ορεινή Κεντρική Εύβοια μέ Βόρειον Άνεμο.
    Τήν καλησπέρα μου στήν ομάδα από τήν μερικώς νεφελώδη καί λίαν ανεμώδη Χαλκίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή