Ο καιρός του επόμενου τετραημέρου (6-9/9)

Δρόμος κοντά στην Κύμη της Εύβοιας σε υψόμετρο 300 μέτρων. Ο μεταλλικός στύλος είναι δείκτης οριοθέτησης του δρόμου. Φωτ. Λευτέρης Ελευθεριάδης

Η χώρα επηρεάζεται από τον ισχυρό συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο). Όπως είναι φυσικό, με τους βοριάδες η δομή της ατμόσφαιρας πάνω από την περιοχή μας καθίσταται ευσταθής, με αποτέλεσμα το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) οι απογευματινοί όμβροι και οι καταιγίδες να εκλείψουν. Όμως, ασθενείς τοπικές βροχές δεν αποκλείεται να σημειωθούν κυρίως στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 31 βαθμούς. 


Την Τετάρτη (7/9), δεν προβλέπονται βροχές. Οι ισχυροί Β-ΒΑ άνεμοι από το μεσημέρι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα σημερινά επίπεδα. 

Την Πέμπτη και την Παρασκευή (8-9/9), αναμένεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σημαντικά σε όλες τις περιοχές και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία άνοδο. 

27 σχόλια:

  1. Ωραία φωτογραφία .Δείκτης στάθμης χιονιού στα 300 μέτρα!. Αξιοσημείωτο . Πέρασε και το "εξπρές του μεσονυκτίου" από τμήμα της χώρας.Αλλού άφησε τα "δώρα" του και αλλού την .......καπνιά του,όπως σε μας μια βαριά συννεφιά επί 3ωρο τις πρωινές ώρες.Καλή βδομάδα σε όλους.=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα μου έκανε εντύπωση. Α ρε Εύβοια χιονομάνα!!!!

      Διαγραφή
    2. Αλλοτινές μου εποχές, κ. Πέτρο. Υπάρχουν για πάνω από 40 χρόνια, όσο εγώ τα θυμάμαι. Τότε που οι χιονιάδες ήταν επαναλαμβανόμενοι και το νέο χιόνι προλάβαινε το παλιό. Τότε που ελικόπτερα ξεκινούσαν από την σχολή πεζικού Χαλκίδας για να πετάξουν τρόφιμα ζωοτροφές και φάρμακα στις αποκλεισμένες περιοχές.

      Διαγραφή
  2. Το φθινόπωρο είναι κοντά με Βαρομετρικά χαμηλά. Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν φαινονται στον οριζοντα βαρομετρικα χαμηλα.φαινεται απλα ανοδος της θερμοκρασιας σε καλοκαιρινα επιπεδα.

      Διαγραφή
    2. Αυτό ανώνυμε από πού το συμπεραίνεις και είσαι και σίγουρος.
      Μετά την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στα κεντρικά και νότια από Πέμπτη και μετά, από την επόμενη εβδομάδα σταδιακά υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι από τα δυτικά και βόρεια η κυκλοφορία θα αρχίσει να αλλάζει.
      Ακόμη τίποτα δεν είναι σίγουρο αλλά και το σχόλιό σού δεν έχει βάση όπως το γράφεις.

      Διαγραφή
    3. Πες και μια καλησπέρα <>Δεν χάλασε ο κόσμος. Μάλλον με το ζόρι καλοκαίρι θέλουν, Φώτη. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    4. Φώτη και Φραγκίσκο, από κάποιους γίνονται σχόλια με τα οποία μας προκαλούν σε αντιπαράθεση!

      Διαγραφή
    5. Δάσκαλε και λοιποί φίλοι ή φούληδες ! (lol) η ανωνυμία είναι από μόνη της .... αν@η@ια ! Καλό ξημέρωμα από το ΣΧΕΔΟΝ πάντα ! ανεμοδαρμένο και στεγνό Κιάτο !

      Διαγραφή
    6. Έχετε δίκιο δάσκαλε, κακώς απαντάμε.
      Ας κάνουμε αυτό πού πρέπει στις αναρτήσεις σας με τα σχόλια πού θέλουμε να γράψουμε και ας προσπερνάμε.....

      Διαγραφή
  3. Ο εικονιζόμενος στη φωτογραφία δείκτης δεν είναι για μέτρηση του ύψους του χιονιού, αλλά ο ρόλος του είναι να "οριοθετεί" το δρόμο, σε περίπτωση χιονόστρωσης συνοδεία χιονόπτωσης ή ομίχλης. Για αυτό και στη μία πλευρά του δρόμου οι στύλοι είναι μαυροκκόκινοι και στην άλλη κιτρινοκόκκινοι. Αν κάποιος έχει ταξιδέψει με ανάλογες συνθήκες σε κάποιο ορεινό πέρασμα, αμέσως θα αντιληφθεί την χρησιμότητα τους. Κόκκινος στύλος - άρα υπάρχει οδόστρωμα αριστερά - κίτρινος οδόστρωμα δεξιά. Αυτή τη φήμη πως τάχα υπάρχει για την μέτρηση ύψους του χιονιού την άκουγα και εγώ και μου φαινόταν παράλογο (να θέλει να μάθει δηλ. ένας οδηγός που κινδυνεύει το ύψος του χιονιού) μέχρι που ρώτησα έναν "Τροχαίο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για την πολύ ωραία επισήμανση, διότι είναι κάτι που αγνοούσα, όπως και οι περισσότεροι απ' ό,τι φαίνεται από τα σχόλια παραπάνω. Πριν 4 χρόνια είχα πάει στη βόρεια Εύβοια τέτοια εποχή και διασχίζοντας κάτι ορεινούς δρόμους για να κατέβουμε στις όμορφες παραλίες της, έβλεπα συνεχώς τέτοιους στύλους να οριοθετούν τον δρόμο.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα κύριε Ζιακοπουλε. Πριν λίγες μέρες πήγα στο Προκόπι Εύβοιας για το ιερό λείψανο του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου. Στην ωραία διαδρομή από Χαλκίδα πρόσεξα σε πολλά σημεία τους μεταλλικούς στυλους χιονιου.
    Περισσότερο μου έκανε εντύπωση ότι είχε και σε σημεία που ήταν γεμάτο πλατάνια. Πόσες αντιθέσεις σε μικρή απόσταση έχει η χώρα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απορία. Για δείκτης οριοθέτησης δρόμου, δε βρίσκεται αρκετά έξω από το όριο του οδοστρώματος ?.==========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω τη γνώμη ότι δεν είναι τόσο κοντά στην άσφαλτο για να μην παρασύρεται από τα αυτοκίνητα. Λειτουργεί περίπου όπως ο φάρος.

      Διαγραφή
    2. Χρησιμεύει και ως όριο για τον εκχιονισμό των δρόμων, βοηθώντας τους χειριστές των εκχιονιστικών, να αποφύγουν οδυνηρές συγκρούσεις με κράσπεδα και βράχους εκατέρωθεν των δρόμων, όταν όλα είναι καλυμμένα απ' το λευκό πέπλο..

      Διαγραφή
    3. Kάτι δεν μου πάει καλά σε χιονισμένο δρόμο,αλλά ας το αφήσουμε.Π.Α.

      Διαγραφή
  6. Σωστά. Αν ποτέ βρεθείτε στην περίπτωση (χιονόστρωση+ χιονοθύελλα ή ομίχλη) απλά περνάτε ανάμεσά τους κίτρινο - κόκκινο. Αν νομίζει κάποιος πως ο δρόμος μπορεί να οριοθετηθεί από τα παρακείμενα δέντρα - αν υπάρχουν - ανά είναι φρεσκοκαλυμμένα από χιόνι, είναι σχεδόν αόρατα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην Πάρνηθα δε βρίσκονται σε αρκετά πυκνή διάταξη, ακριβώς πίσω από το τσιμεντένιο στηθαίο του δρόμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φθηνωπορινη ξημέρωσε η μέρα με βροχή και βαριά συννεφιά εδώ στη Νοτιοδυτική Μαγνησία κάτι που θεωρώ ήταν μη προβλέψη μο.χρηστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λιγότερες χιονοπτώσεις από τον μέσο όρο προβλέπει το severe-weather από τον Νοέμβριο ως τον Ιανουάριο στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και της Ελλάδας. Δεν κάνει, πάντως, εκτίμηση για τον Φεβρουάριο, ενώ ξεκαθαρίζει ότι το φαινόμενο La Nina που θα επικρατήσει φέτος για τρίτη σερί χρονιά επηρεάζει περισσότερο τον καιρό της Βόρειας Αμερικής και όχι τόσο της Ευρώπης.
    https://www.severe-weather.eu/long-range-2/winter-2022-2023-snowfall-predictions-long-range-models-united-states-canada-europe-fa/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά στην Αττική έχει λευκό χρώμα δηλαδή στο μέσο όρο, άρα 3,5 ημέρες χιονιού στο κέντρο της Αθήνας και πολύ περισσότερες στα βορειότερα!
      Πέρα από την πλάκα δεν ξέρουμε πως θα επηρεάσουν τον καιρό της Ελλάδας τέτοια φαινόμενα προβλέποντας μήνες μετά.
      Πρόπερσι το χειμώνα με λανίνια βράσαμε και πέρσι με λανίνια παγώσαμε (σχεδόν).

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα στην όμορφη παρέα! Οι εν λόγω στύλοι υπάρχουν σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στα χιονοδρομικά της χώρας και στις πολύ ορεινές διαβάσεις όπως η Κατάρα. Οι χρωματισμοί είναι όπως παραπάνω αναφέρεται από άλλον φίλο. Αλλά και στην Εύβοια ρίχνει πολυ χιόνι οπότε δεν είναι παράλογο να υπάρχουν και εκεί. Καλό Φθινόπωρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα σας. Λευτέρη, μπήκα στο streetview και είδα ότι έχει τέτοιες κολόνες από τα τελευταία σπίτια της Κύμης (220 μ. υψόμ.) και πάνω. Εντυπωσιακό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Και εμένα μου έκανε εντύπωση η τοποθέτηση τους σε τόσο χαμηλό υψόμετρο. Θα ξαναβρεθώ στην περιοχή την άλλη εβδομάδα και θα ρωτήσω για τους παλαιούς χειμώνες.

      Διαγραφή
  12. Ροδόπη.Το φθινόπωρο ρίχνει τα πρώτα του βέλη, τα βράδια ζητάμε ένα ρούχο παραπάνω. Αντιθέσεις θερμοκρασίας μεταξύ νύχτας και μέρας, συχνές εναλλαγές μέτριας ζέστης και δροσιάς . Είναι ωραίος και ο Σεπτέμβρης...(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή